Culinaire combinatie. Deze maand is het Majella Huizing die een van haar favoriete wijn-prijscombinaties beschrijft. Momenteel werkt Majella als category manager wijnen bij Dirck III. Haar liefde voor het vak ‘wijn’ is ontstaan tijdens een studie aan de Hogere Hotelschool, waar ze de opleiding van WSET volbracht en aansluitend een half jaar in Zuid-Afrika ging studeMajren ‘waar de wijnsfeer in Stellenbosch zeker niet aan mij voorbij is gegaan’. Een ruime inkoopervaring deed ze op bij groothandel Makro Nederland, waar ze diverse jaren met plezier werkzaam was op de wijnafdeling. Bovendien heeft Majella haar wijnkennis bijgeschaafd bij het familiebedrijf Kwast Wijnkopers, importeur van merken als Gaja, Champagne Laurent Perrier en Taylor’s Port. Over haar culinaire combinatie schrijft ze het volgende. Blij maak je mij met een mooi gerecht, bereid vanuit een kwaliteitsstukje moeder natuur en een completerend, mooi glas wijn. Ik zie wijn en spijs als een goed huwelijk, waar je met liefde aan moet werken. Deze zomer verbleef ik in Umbrië, Italië, waar ik heerlijke wijnen heb mogen proeven. Zo dronk ik La Piuma Orvieto Classico gepaard met een traditionele salade caprese: buffelmozzarella, sappige en zoetige tomaten, basilicum met een verrukkelijke dressing van balsamico, scheutje olijfolie extra vierge, honing en Italiaanse kruiden. De karaktervolle Orvieto, samengesteld uit zes druivenrassen, heeft een lekkere body en mooie zuren die dit gerecht van pure ingrediënten prima aangaan. Wijn-spijs hoeft van mij niet ingewikkeld te zijn.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw


Een zeer gerenommeerde producent van de wijnstreek Genève is Bernard Rochet, eigenaar van het domein Les Perrières. Met zijn familie exploiteert hij maar liefst 100 hectare (16 in eigendom, de rest wordt gepacht), wat neerkomt op 7 procent van het regionale totaal. Bernard en diens familie zijn al een paar eeuwen gevestigd in het op een lage heuvel liggende gehucht Peissy, tien kilometer ten noordwesten van de stad Genève.

Profiel breed klein (2)Normaliter wonen in Peissy 120 mensen maar tijdens de oogst, gedurende september en oktober,Per1 (Small) een veelvoud daarvan. Dit ondanks het feit dat meer dan driekwart van de druiven mechanisch wordt geplukt. Opvallend is dat door Les Perrières – op gronden die voornamelijk klei en kalk bevatten, met ook zandsteen en ander gesteente – veertien verschillende druivenrassen worden geteeld, waaronder acht witte. In twee aparte kelders vinifieert oenoloog Sébastien Schwarz de druiven Per2 (Small)niet alleen met zorg, maar tevens met talent. Want keer op keer winnen zijn wijnen medailles op het regionale concours en elders. Zo leverde de streekcompetitie van dit jaar acht gouden plakken op en drie zilveren. Bernard zelf is nog tien jaar actief geweest op Tasmanië, waar hij in 1984 een wijngoed van 17 hectare creëerde, compleet met kelder en restaurant. Na dit van de hand te hebben gedaan verrichte hij elders in Australië, tussen Brisbane en Sydney, nog een studie naar het telen van druivensoorten volgens een geheel nieuwePer7 (Small) techniek. Onderwijl steeds leiding gevend aan zijn Zwitserse bezitting. Voorts nam hij het initiatief tot het Fête de Saint-Martin et du vin nouveau in Pessy dat jaarlijks wordt gevierd, in september. Zijn rode topwijn (er bestaat eveneens een wondermooie witte versie) is Château de Chouilly, afkomstig van een perfect geëxposeerde akker in het buurdorp Chouilly (foto kasteel in stijl Lodewijk XV, niet in eigendom). Dit schaarse product (slechts tweeduizend flessen per kleur) werd in 2012 samengesteld uit 60 procent merlot en de rePer3a (Small)st cabernet sauvignon. Via donkere aroma’s is eerstgenoemde druif markant aanwezig, samen met kruidige roosteraroma’s, maar besfruit en zwarte vruchten proef je eveneens, net als zijdeachtige tannines. Flesprijs ter plekke SWF30. In het ruime, rechthoekige ontvangstlokaal (rechtsboven) heb ik nog een dozijn andere wijnen geproefd – en wat smaakten ze lekker. Enkele favorieten waren de dimensie notigheid en fruit biedende, houtloze Chardonnay de Pessy 2013, de naar perzik, mango en abrikoos geurende, vriendelijk frisse Viognier de Genève 2013, de relatief zPer4 (Small)achte, rood fruitige Rosé de Gamay de Pessy 2013 en de rode Gamaret de Genève 2013. Hè, Gamaret? Nooit van gehoord. Geen wonder. Het is een variëteit die bijna alleen in Zwitserland groeit, op 403 hectare, waarvan 120 binnen Genève. En die ook in Zwitserland werd ontwikkeld, door blauwe gamay te kruisen met witte reichensteiner, uit Duitsland. Vreemd genoeg ontstond dankzij het witte element geen lichtere variant van gamay, maar juist een die wijnen geeft met meer kleur, meer structuur en meer tannine. Bovendien kreeg de wijn meer merlotachtige aroma’s dan rood fruitige à la Beaujolais. De gewone Gamaret van Les Perrières (zonder hout, er bestaat ook een vatgelagerde rode, alsmede een vrij volle rosé) biedt flink veel kleur, een stevige 13,5 procent alcohol, wat zwart fruit, een vleugje katjesdrop, samen met laurier, en een aangename sappigheid – een beste begeleider van rundvlees, lamsvlees en harde kaas. Diverse wijnen van Les Perrières, oudere oogstjaren vooral, worden hier te lande gevoerd door www.anderewereldwijnen.nl.


. Het blauwgrijze tot bruinroze druivenras pinot gris is waarschijnlijk een mutatie van de blauwe Bourgondische pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd hij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije, waar men hem de PG1naam szürkebarat gaf, ofwel ‘grijze monnik’DRUIF-4 (2)Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. Een coöperatie in Trentino is daarvan zelfs de grootste producent ter wereld. Omdat de vruchten van deze variëteit van nature flink wat suiker hebben en relatief weinig zuren, teelt men hem bij voorkeur in tamelijk koele streken. Vanwege de kans op rotting door najaarsregens neigen nogal wat producenten ernaar om vroeg te plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met enigszins neutrale wijnen als resultaat. Veel Pinot Grigio uit Italië voldoet aan dit profiel. In de Franse Alsace PG3daarentegen probeert men vaak zo laat mogelijk te oogsten. Vandaar dat de Pinot Gris uit dat gebied meestal een milde tot zoete smaak heeft, en flink wat kracht. Pinot Gris die wel droog is en toch ook karakter heeft, is in de Elzas eveneens te vinden, net als in Oregon en bij bepaalde Duitse, Italiaanse en veel Oostenrijkse producenten. De wereldwijde aanplant benadert de 40.000 hectare, en is stijgend.
Soorten Pinot Gris
Een ster geeft aan waar de gemiddelde kwaliteit goed tot zeer goed is: Argentinië, Australië*, Chili*, Duitsland (waaronder verrukkelijke droge Grauburgunders/Grauer Burgunders; vooral die uit Baden zijn het ontdekken waard)*, Frankrijk (Pinot Gris uit de Elzas, foto’s boven, geldt als een soortwereldnorm, in het Loire-dal maakt men van pinot gris een kostelijke Reuilly rosé, elders in de vallei heet de druif malvoisie, en in de Bourgogne pinot beurot)*, HoPG9ngarije, Italië (Pinot Grigio van niveau komt uit Alto Adige/Südtirol, Collio en Collio Orientale del Friuli – uit het noordoosten dus)*, Luxemburg, Nieuw-Zeeland*, Oostenrijk (de opwekkendste soorten levert Steiermark)*, Roemenië, Verenigde Staten (het is een specialiteit van de Willamette Valley in Oregon, foto links)*, ZwitserlanPG2d.
Pinot Gris c.q. Pinot Grigio smaakt lekker bij
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN – bisque van kreeft, clam chowder, risotto met zeefruit.
VIS –dim sum, gerookte forel, heilbot,makreel, zalm en paling, rogvleugel, Thaise visgerechten, tonijn, tonijntartaar,zeeduivel, zeewolf, zwaardvis.
GROENTE aardappelsalade, artisjokken met vinaigrette, avocado met vinaigrette, crudités/rauwkost, fris aangemaakte salades, groene asperges, vichyssoise (koude soep van aardappel, groente en prei).
GEVOGELTE – eend (tamme), eenden- of ganzenlever (droge, halfzoete of zoete wijn, zoals bepaalde soorten Pinot Gris uit Alsace),fazant, kalkoen, kip, piepkuiken,Thaise schotels.
VLEES – carpaccio, kalfsvlees, konijn(tam), varkensvlees.
PASTA – lasagne, pasta carbonara, pasta met roomsaus, pizza met vis ,ravioli, tortellini.

 
NOS
VINOSTALGIE (29)
Sinds 1886 verbindt de naar koning Lodewijk I genoemde, markante tweelaagsbrug die de stad Oporto over de Douro verbindt met Vila Nova de Gaia, waar alle grote Port-producenten hun rijpingskelders ofwel ‘lodges’ hebben. De brug werd gebouwd door een Fransman die een jaar of tien met Gustave Eiffel heeft samengewerkt, wat aan de constructie duidelijk is te zien.

 

 

Etiket september

In dit huis van wijnbouwer Mayer, am Pfarrplatz in Heiligenstadt bij Wenen, woonde Ludwig van Beethoven in de zomer van 1817. Omdat hier thermale bronnen waren, hoopte hij dat zijn doofheid zou verminderen, maar helaas. Hij werkte hier aan zijn beroemde 9e symfonie die hij in 1824 voltooide. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, de verzamelaar uit wiens wondermooie collectie dit etiket afkomstig is.

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.