Culinaire combinatie. Deze maand is het Majella Huizing die een van haar favoriete wijn-prijscombinaties beschrijft. Momenteel werkt Majella als category manager wijnen bij Dirck III. Haar liefde voor het vak ‘wijn’ is ontstaan tijdens een studie aan de Hogere Hotelschool, waar ze de opleiding van WSET volbracht en aansluitend een half jaar in Zuid-Afrika ging studeMajren ‘waar de wijnsfeer in Stellenbosch zeker niet aan mij voorbij is gegaan’. Een ruime inkoopervaring deed ze op bij groothandel Makro Nederland, waar ze diverse jaren met plezier werkzaam was op de wijnafdeling. Bovendien heeft Majella haar wijnkennis bijgeschaafd bij het familiebedrijf Kwast Wijnkopers, importeur van merken als Gaja, Champagne Laurent Perrier en Taylor’s Port. Over haar culinaire combinatie schrijft ze het volgende. Blij maak je mij met een mooi gerecht, bereid vanuit een kwaliteitsstukje moeder natuur en een completerend, mooi glas wijn. Ik zie wijn en spijs als een goed huwelijk, waar je met liefde aan moet werken. Deze zomer verbleef ik in Umbrië, Italië, waar ik heerlijke wijnen heb mogen proeven. Zo dronk ik La Piuma Orvieto Classico gepaard met een traditionele salade caprese: buffelmozzarella, sappige en zoetige tomaten, basilicum met een verrukkelijke dressing van balsamico, scheutje olijfolie extra vierge, honing en Italiaanse kruiden. De karaktervolle Orvieto, samengesteld uit zes druivenrassen, heeft een lekkere body en mooie zuren die dit gerecht van pure ingrediënten prima aangaan. Wijn-spijs hoeft van mij niet ingewikkeld te zijn.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw

Gen1 (Small)

GENÈVE VERKEND

. Veel internationaler kan een stad niet zijn; naar schatting bestaat haast de helft van de bijna 195.000 inwoners die Genève Gen2 (Small)telt uit buitenlanders. In de schone straten en op de terrasrijke pleinen hoor je dus vaak andere talen dan het lokale Frans. Dit aspect is vooral te danken aan de 210 international organisaties die in de stad gevestigd zijn. Waaronder de Europese hoofdzetel van de Verenigde Naties en de Vluchtelingenorganisatie, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Wereldraad van Kerken en de Wereldhandelsorganisatie. Ze kwamen naar Zwitserlands Gen16 (Small)tweede stad (na Zürich) in het kielzog van het Rode Kruis dat er anno 1863 werd gesticht door de latere Nobelprijswinnaar Henri Dunant. Dit was toen ’s werelds allereerste internationale organisatie. De vreemdelingen brachten ook welvaart. We zagen veel dure auto’s, veel luxe hotels (Genève is de Zwitserse nummer één qua overnachtingen), een onvoorstelbare aantal horlogewinkels, in de meest restaurants alleen Champagne als bruisende aperitiefwijn (dus zelden de meer betaalbare Prosecco & co) en geen enkele zwerver noch bedelaar. Wel lazen we een waarschuwing in stadsbussen, voor zakkenrollers.Gen7 (Small) Genève is gelegen aan de zuidwestpunt van Europa’s grootste meer, het Lac Léman, bij ons bekend als het Meer van Genève. Deze licht gebogen watermassa beslaat maar liefst 584 vierkante kilometer en wordt onder andere gevoed door de snel stromende Rhône die Genève in twee delen splitst, de rechter- en de linkeroever. In het jaar 52 vernietigde Julius Caesar een brug over deze stroom, om de Helvetiërs tegen te houden. In zijn geschrift noemde de generaal de plaats overigens Genua, maar die naam werd dus verfranst.
Later, in de 16e eeuw, zou Genève de Reformatie adopteren, de stroming die tot doel had de van o.a machtsmisbruik betichte katholieke kerk van binnenuit te hervormen. Genève was namelijk de geboortestad en het belanGen8 (Small)grijkste werkterrein van versoberaar Jehan Cauvin ofwel Johannes Calvijn, grondlegger van het calvinisme. Genève fungeerde toen als het protestantse Rome. Behalve Romeins, een eeuw of vijf, is de plaats bij herhaling Frans geweest (tijdelijk zelfs als hoofdstad van de Bourgogne) en nota bene een onafhankelijke republiek. De aansluiting bij Zwitserland vond plaats in 1814, na het echec van Napoleon in Rusland.
De plaatselijke historie is nog tastbaar in de hoog gelegen oude stad die gemarkeerd wordt door de kathedraal Saint-Pierre (foto’s boven). De voorzijde daarvan doet eerder denken aanGen11 (Small) een tempel dan een kerk, terwijl het interieur van alle pracht en praal werd ontdaan door de 16e-eeuwse hervormers. Alleen in een zijkapel zijn nog fraaie fresco’s van engelen te zien. Dwars door het stadshart loopt de Grand’Rue. Calvijn zou het als een hel hebben beschouwd, vanwege de talrijke galerieën en antiekzaken waar kunst tegen hoge Gen9 (Small) prijzen wordt aangeboden. In het verlengde van de smalle straat tref je het met vlaggen versierde stadhuis aan waar in 1864 de eerste Conventie van Genève werd getekend, door zestien landen. Bezoek ook zeker de binnenplaats met zijn schuine balustraden. Tegenover het hôtel de ville, op het hoogste punt van de stad, ligt het gewelfde, voormalige arsenaal waar men enkele antieke kanonnen heeft opgesteld en waar muurschilderingen de stadshistorie verbeelden. Pakweg honderd meter verderop kan de inwendige mens worden verwend op en rond het voormalige marktplein PlacGen13 (Small)e du Bourg-de-Four, waar ongeveer een dozijn restaurants en eetcafés gevestigd zijn. Tot de beste (en ’s avonds drukst beklante) behoren de lager gelegen Café du Bourg de Four en Au Pied de Cochon (foto rechts). Tegen een wal aan de zuidwestzijde van de oude stad werd het opmerkelijke monument Mur des Reformateurs geplaatst. Dit is honderd meter lang, met in het midden vier standbeelden van peinzend starende mannen, waaronder natuurlijk Johannes Calvijn. De beeldengroep staat binnen een park, Promenade des Bastions dat bij zijn entree grote schaakspellen heeft en dat uitkomt op het mooie, Parijsachtige Place de Neuve, plek van de opera en het Musée Rath (tijdelijke, meestal humanistische exposities). De beschaduwde buste van Henri Dunant kijkt erop uit. Van dit plein is het tien à vijftien minutenGen19 (Small) lopen naar een walhalla voor horlogeliefhebbers,het Musée Patek Philippe. Op twee etages daarvan werden meer dan achtduizend horloges en aanverwante voorwerpen bijeengebracht, waaronder talrijke kunstwerken in miniatuur. Heel wat daarvan werden vervaardigd in opdracht van aristocraten in andere landen, zoals Polen en Rusland. De versieringen, geëmailleerd of gegrafeerd, zijn vaak adembenemend mooi. Op de ontvangstverdieping wordt de apparatuur tentoongesteld waarmee hoogwaardige horloges werden gemaakt. Tevens kun je daar een korte, mooie film bekijken met aan het eind een visuele reis door een Philippe Patek horloge.
Met tram 12 – het openbaar vervoer in Genève is perfect geregeld – rijd je in korte tijd naar de mondaine noordkant van de linkeroever, tussen de oude stad en en het meer. Deze wijk bestaat voornamelijk uit twee lange winkelstraten en een drukke kade. Met daar tussenin het gezellige, altijd drukke Place du Molard (rechts) waarop, bij mooi weer, door honderden Gen24 (Small)mensen wordt geluncht of gedineerd (zie ‘Aanbevolen restaurants’). De Jardin Anglais tussen de kade en de meeroever is een plek die tijdens de stadsfeesten (half juli tot bijna half augustus) drommen mensen trekt die er komen eten, drinken, praten, luisteren (naar live optredens) en gewoon slenteren of luieren, met de mogelijkheid voor een ritje in een reuzenrad dat met tachtigduizend lampjes werd versierd. Naast westelijke entree van het park ligt de veel gefotografeerde bloemenklok, een hommage aan de horlogemakers (foto helemaal onderaan). Uitkijkend over het meer zie Genève’s herkenbaarste attractie, de Jet d’Eau. Dit is een permanent spuitende fontein waarvan het water een hoogte bereikt van 130 à 145 meter. Ongeveer 100 méér dan in 1866 toen dit fontein werd aangelegd. De kracht waarmee het water wordt gespoten is 200 kilometer per uur, ofwel 500 liter per seconde.Gen25a (Small)
Via vijf bruggen, met als grootste de Pont du Mont-Blanc, kan de rechteroever worden bereikt. Waaraan de Quai du Mont-Blanc zijn naam ontleent, wordt duidelijk als je in oostelijke richting kijkt. Want daar, achter voorliggende bergen, rijst de inderdaad witte Mont Blanc omhoog (ruim 4800 meter). Bijna altijd is hij goed te zien, want zware industrie heeft Genève niet en dus ook geen smog. Langs voornoemde kade staan diverse grote, zeer luxe hotels, met als beroemdste Beau-Rivage dat door de overgrootvader van de huidige eigenaren in 1865 werd gebouwd. Allerlei beroemdheden hebben er gelogeerd, koningen, prinsen, filmsterren, componisten en keizerin Sisi – die op 10 september 1898 in Genève door een anarchist werd doodgestoken. In het schitterende, historische atrium (boven), Gen28 (Small)waar honderd jaar oude meubels staan, worden hier en daar memorabilia van deze vorstin geëxposeerd, zoals in een vitrine op de eerste etage. Opzij van Beau-Rivage ligt een parkje met het opvallende Brunswick Monument, het uit 1879 daterende mausoleum van de Hertog van Brunswick die niet alleen steenrijk was maar tegelijk knettergek. Voorbeeld voor het overdadig gedecoreerde ontwerp was een vergelijkbaar monument in Verona. Achter de kade, tegen en op heuvels achter het Gare de Cornavin, bevinden zich de botanische tuin (aangelegd in 1902, heeft ook een grote vogelserre) en de internationale wijk. Veel gebouwen daar zijn veredelde blokkendozen, maar je vindt er ook romantische villa’s en paleisachtige structuren. Het aan keramiek gewijde Ariana Museum is dar een voorbeeld van, net als het op een heuvel tronende Internationale Rode Kruis Museum (in het voornmatige Carlton Hotel). Het opvallendste van de geplaatste monumenten is La Chaise Amputée van de plaatselijke kunstenaar Daniel Berset. De enorme houten stoel met zGen30 (Small)ijn ene geamputeerde poot staat op het Place des Nations en is een visueel pleidooi voor het afschaffen van landmijnen. De Arve, een zijrivier van de Rhône, scheidt het Geneefse stadscentrum van Carouge, een met tram 12 te bereiken laagbouwwijk waar behalve ambachtslieden veel eetgelegenheden en een paar theaters gevestigd zijn. De sfeer is enigszins bohémien – en we hebben er geen enkele horlogezaak gezien. Het kleine Musée de Carouge, achter de kerk, organiseert aardige wisselende exposities, zoals afgelopen zomer een gewijd aan ‘de feestelijke tafel’.
Via de informatieve voordeelsite www.trivago.nl hadden we in Genève, de wijk Eaux-Vives, een prettig, nGen33 (Small)iet al te duur (SWF170 inclusief ontbijt) hotel gevonden, La Cénacle. Dit ligt heel rustig in een park en heeft gratis parkeerplaatsen (rechts). Voorts is het maar drie minuten lopen naar een stadsbushalte – en gaf de vriendelijke staf gratis openbaar vervoerkaartjes voor ons hele verblijf. We hadden wel, toevallig, de beste en grootste kamer (402, de enige met balkon). Nadelen waren er eveneens: geen bar, geen tv, geen minibar, geen computer (wel Wi-Fi), een onhandig ingerichte badkamer, een hele kleine lift en het ingewikkeldste deurslot ooit.
Bij eeGen25 (Small)n bezoek aan Genève behoort een boottocht over het meer. Die hebben we dus gemaakt, door met een raderboot van www.cgn.nl – opstapplaats rechteroever, bij de Pont du Mont-Blanc – heen en weer te varen naar het middeleeuwse Yvoire. Waar we ruim een uur hadden voordat de terugvaart begon. Yvoire met zijn hellende straten is een van Frankrijks mooiste dorpen en won de prijs voor fraaiste village fleuri. Het heeft Gen34 (Small)een gerestaureerd 15e-eeuws kasteel (onder), wallen, versterkte poorten, een barokke kerk en een plantendoolhof, Le Jardin des Cinq Sens. Bovenal vind je er souvenir- en snuisterijenwinkels, galerieën, ijsverkopers en maar liefst 26 restaurants. Ons favoriete, net buiten Gen35 (Small)een stadspoort en met een riant terras, is La Vieille Porte, waar varianten van baarsfilets vakkundig worden bereid en heerlijk samengaan met Crépy of een andere witte wijn uit de Franse Savoie. Onderweg heb je soms uitzicht op wijnhellingen van het kanton Vaud. Die zo mooi zijn dat ze werden geklasseerd als Werelderfgoed. Regelmatig doet de boot nog diverse havenplaatsjes aan, waaronder het sfeerrijke NyonGen40 (Small) dat tweeduizend jaar oud is en wel ‘Zwitserland in het klein’ wordt genoemd. Markant boven de bruinrode daken rijst een wit, 14e-eeuws kasteeltje uit dat in 2006 geheel werd gerenoveerd en waar men in de kelder wijn kunt proeven van de achterliggende druivenhellingen (rechts). Fans van Kuifje kunnen in Nyon enkele plekken ontdekken die voorkomen in De Zaak Zonnebloem, zoals een roze villa, een kade en een fontein. Het plaatselijke toeristenbureau heeft zelfs een meertalige wandelfolder gemaakt, Tintin à Nyon. Die op te halen is via de website www.nyon-tourisme.chGen39 (Small). De stripheld verbleef overigens ook in Genève – en arriveerde daar op hetzelfde vliegveld waar nu KLM de snelle verbinding met Amsterdam verzorgt. Last but not least is er de mogelijkheid om rond Genève op wijnreis te gaan. Het wijngebied, dat de vorm heeft van een notenkraker rond het stad, bestrijkt 1400 hectare waar meer dan negentig producenten een een verrassende variatie aan druivenrassen doen groeien, meer dan twintig in totaal (zie ook het producentprofiel hierna). Met 438 hectare is het stille Satigny zelfs de grootste wijngemeente van heel Zwitserland. Ook dit smakelijke aspect van Genève vraagt om te worden verkend – misschien zelfs in de onderzoekende esprit van Kuifje.

Gen96

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


. Een zeer gerenommeerde producent van de wijnstreek Genève is Bernard Rochet, eigenaar van het domein Les Perrières. Met zijn familie exploiteert hij maar liefst 100 hectare (16 in eigendom, de rest wordt gepacht), wat neerkomt op 7 procent van het regionale totaal. Bernard en diens familie zijn al een paar eeuwen gevestigd in het op een lage heuvel liggende gehucht Peissy, tien kilometer ten noordwesten van de stad Genève.

Profiel breed klein (2)Normaliter wonen in Peissy 120 mensen maar tijdens de oogst, gedurende september en oktober,Per1 (Small) een veelvoud daarvan. Dit ondanks het feit dat meer dan driekwart van de druiven mechanisch wordt geplukt. Opvallend is dat door Les Perrières – op gronden die voornamelijk klei en kalk bevatten, met ook zandsteen en ander gesteente – veertien verschillende druivenrassen worden geteeld, waaronder acht witte. In twee aparte kelders vinifieert oenoloog Sébastien Schwarz de druiven Per2 (Small)niet alleen met zorg, maar tevens met talent. Want keer op keer winnen zijn wijnen medailles op het regionale concours en elders. Zo leverde de streekcompetitie van dit jaar acht gouden plakken op en drie zilveren. Bernard zelf is nog tien jaar actief geweest op Tasmanië, waar hij in 1984 een wijngoed van 17 hectare creëerde, compleet met kelder en restaurant. Na dit van de hand te hebben gedaan verrichte hij elders in Australië, tussen Brisbane en Sydney, nog een studie naar het telen van druivensoorten volgens een geheel nieuwePer7 (Small) techniek. Onderwijl steeds leiding gevend aan zijn Zwitserse bezitting. Voorts nam hij het initiatief tot het Fête de Saint-Martin et du vin nouveau in Pessy dat jaarlijks wordt gevierd, in september. Zijn rode topwijn (er bestaat eveneens een wondermooie witte versie) is Château de Chouilly, afkomstig van een perfect geëxposeerde akker in het buurdorp Chouilly (foto kasteel in stijl Lodewijk XV, niet in eigendom). Dit schaarse product (slechts tweeduizend flessen per kleur) werd in 2012 samengesteld uit 60 procent merlot en de rePer3a (Small)st cabernet sauvignon. Via donkere aroma’s is eerstgenoemde druif markant aanwezig, samen met kruidige roosteraroma’s, maar besfruit en zwarte vruchten proef je eveneens, net als zijdeachtige tannines. Flesprijs ter plekke SWF30. In het ruime, rechthoekige ontvangstlokaal (rechtsboven) heb ik nog een dozijn andere wijnen geproefd – en wat smaakten ze lekker. Enkele favorieten waren de dimensie notigheid en fruit biedende, houtloze Chardonnay de Pessy 2013, de naar perzik, mango en abrikoos geurende, vriendelijk frisse Viognier de Genève 2013, de relatief zPer4 (Small)achte, rood fruitige Rosé de Gamay de Pessy 2013 en de rode Gamaret de Genève 2013. Hè, Gamaret? Nooit van gehoord. Geen wonder. Het is een variëteit die bijna alleen in Zwitserland groeit, op 403 hectare, waarvan 120 binnen Genève. En die ook in Zwitserland werd ontwikkeld, door blauwe gamay te kruisen met witte reichensteiner, uit Duitsland. Vreemd genoeg ontstond dankzij het witte element geen lichtere variant van gamay, maar juist een die wijnen geeft met meer kleur, meer structuur en meer tannine. Bovendien kreeg de wijn meer merlotachtige aroma’s dan rood fruitige à la Beaujolais. De gewone Gamaret van Les Perrières (zonder hout, er bestaat ook een vatgelagerde rode, alsmede een vrij volle rosé) biedt flink veel kleur, een stevige 13,5 procent alcohol, wat zwart fruit, een vleugje katjesdrop, samen met laurier, en een aangename sappigheid – een beste begeleider van rundvlees, lamsvlees en harde kaas. Diverse wijnen van Les Perrières, oudere oogstjaren vooral, worden hier te lande gevoerd door www.anderewereldwijnen.nl.


. Het blauwgrijze tot bruinroze druivenras pinot gris is waarschijnlijk een mutatie van de blauwe Bourgondische pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd hij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije, waar men hem de PG1naam szürkebarat gaf, ofwel ‘grijze monnik’DRUIF-4 (2)Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. Een coöperatie in Trentino is daarvan zelfs de grootste producent ter wereld. Omdat de vruchten van deze variëteit van nature flink wat suiker hebben en relatief weinig zuren, teelt men hem bij voorkeur in tamelijk koele streken. Vanwege de kans op rotting door najaarsregens neigen nogal wat producenten ernaar om vroeg te plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met enigszins neutrale wijnen als resultaat. Veel Pinot Grigio uit Italië voldoet aan dit profiel. In de Franse Alsace PG3daarentegen probeert men vaak zo laat mogelijk te oogsten. Vandaar dat de Pinot Gris uit dat gebied meestal een milde tot zoete smaak heeft, en flink wat kracht. Pinot Gris die wel droog is en toch ook karakter heeft, is in de Elzas eveneens te vinden, net als in Oregon en bij bepaalde Duitse, Italiaanse en veel Oostenrijkse producenten. De wereldwijde aanplant benadert de 40.000 hectare, en is stijgend.
Soorten Pinot Gris
Een ster geeft aan waar de gemiddelde kwaliteit goed tot zeer goed is: Argentinië, Australië*, Chili*, Duitsland (waaronder verrukkelijke droge Grauburgunders/Grauer Burgunders; vooral die uit Baden zijn het ontdekken waard)*, Frankrijk (Pinot Gris uit de Elzas, foto’s boven, geldt als een soortwereldnorm, in het Loire-dal maakt men van pinot gris een kostelijke Reuilly rosé, elders in de vallei heet de druif malvoisie, en in de Bourgogne pinot beurot)*, HoPG9ngarije, Italië (Pinot Grigio van niveau komt uit Alto Adige/Südtirol, Collio en Collio Orientale del Friuli – uit het noordoosten dus)*, Luxemburg, Nieuw-Zeeland*, Oostenrijk (de opwekkendste soorten levert Steiermark)*, Roemenië, Verenigde Staten (het is een specialiteit van de Willamette Valley in Oregon, foto links)*, ZwitserlanPG2d.
Pinot Gris c.q. Pinot Grigio smaakt lekker bij
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN – bisque van kreeft, clam chowder, risotto met zeefruit.
VIS –dim sum, gerookte forel, heilbot,makreel, zalm en paling, rogvleugel, Thaise visgerechten, tonijn, tonijntartaar,zeeduivel, zeewolf, zwaardvis.
GROENTE aardappelsalade, artisjokken met vinaigrette, avocado met vinaigrette, crudités/rauwkost, fris aangemaakte salades, groene asperges, vichyssoise (koude soep van aardappel, groente en prei).
GEVOGELTE – eend (tamme), eenden- of ganzenlever (droge, halfzoete of zoete wijn, zoals bepaalde soorten Pinot Gris uit Alsace),fazant, kalkoen, kip, piepkuiken,Thaise schotels.
VLEES – carpaccio, kalfsvlees, konijn(tam), varkensvlees.
PASTA – lasagne, pasta carbonara, pasta met roomsaus, pizza met vis ,ravioli, tortellini.

 
NOS
VINOSTALGIE (29)
Sinds 1886 verbindt de naar koning Lodewijk I genoemde, markante tweelaagsbrug die de stad Oporto over de Douro verbindt met Vila Nova de Gaia, waar alle grote Port-producenten hun rijpingskelders ofwel ‘lodges’ hebben. De brug werd gebouwd door een Fransman die een jaar of tien met Gustave Eiffel heeft samengewerkt, wat aan de constructie duidelijk is te zien.

 


Etiket september

In dit huis van wijnbouwer Mayer, am Pfarrplatz in Heiligenstadt bij Wenen, woonde Ludwig van Beethoven in de zomer van 1817. Omdat hier thermale bronnen waren, hoopte hij dat zijn doofheid zou verminderen, maar helaas. Hij werkte hier aan zijn beroemde 9e symfonie die hij in 1824 voltooide. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, de verzamelaar uit wiens wondermooie collectie dit etiket afkomstig is.

[socialring]

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.