Opnieuw, voor de 38e keer, heb ik mijn wijnkoper van het jaar geselecteerd – die ik hier graag voorstel, samen met enkele van zijn favoriete wijnen. Deze bekendmaking wordt gevolgd door Best uit de Test, met een gevarieerde selectie van soorten uit zowel de Oude Wereld als de Nieuwe, inclusief Engeland, Luxemburg, Nederland en Oregon. Bovendien kun je de grote kunstenaar Henri Matisse volgen in Noord-Frankrijk, zijn geboortegrond. En via het archief komt de vijftig jaar bestaande Kaapse Vonkel vrolijk in beeld. Terwijl ook nog de beste Crémants de Bourgogne worden voorgesteld door de proefprofs van Perswijn. Geniet!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Voor de 38e keer heb ik mijn wijnkoper van het jaar gekozen. Dit eerbetoon is bestemd voor Henrico van Lammeren, algemeen directeur van het Haarlem gevestigde wijnbedrijf Vinites. Er zijn diverse redenen waarom Henrico (‘mijn ouders hielden van Italiaanse voornamen’) dit schouderklopje ontvangt. In de vijftien jaar dat hij werkt voor Vinites, na een carrière in o.a. medialand, heeft hij niet alleen een gedreven, efficiënt en tegelijk mensvriendelijk beleid ontwikkeld, maar ook allerlei nevenfuncties aanvaard. Dit jaar bijvoorbeeld werd Van Lammeren voorzitter van de Wijnacademie (die de opleiding voor vinoloog verzorgt). Voorts is hij bestuurder bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, bij de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) en bij de internationale organisatie Wine in Moderation. Beide laatste functies werden gekozen omdat Henrico ‘de druk op verkoop en verkrijgbaarheid van alcoholhoudende dranken’ als een van zijn grootste uitdagingen beschouwt. Net als de factor duurzaamheid, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder als bij de logistiek. ‘Duurzaamheid zou een universele gedachte moeten zijn.’ In contacten met wijnbouwers komt dit aspect ook altijd ter sprake, wat niet altijd makkelijk is. ‘Conventioneel werkende producenten moeten vaak we echt overtuigen.’
Als manager, en nu acht jaar algemeen directeur, heeft Henrico van Lammeren de nodige veranderingen bij Vinites doorgevoerd. Waaronder het plaatsen van de juiste mensen op de juiste plekken, het organiseren van opleidingen, de invoering van allerlei IT facetten en veel aandacht voor customer relations. ‘De lat alsmaar hoger leggen, daar komt het eigenlijk op neer.’ Ook de wijninkoop werd aangescherpt. De zeer ervaren Petra Janssen, nu ruim acht jaar werkzaam voor Vinites, werd verantwoordelijk voor een sterk marktgericht portfolio dat heel zorgvuldig en stapsgewijs zijn samenstelling krijgt, waarbij het proefteam van de firma een sleutelrol speelt. Ongeveer 80 procent van de flessenomzet wordt via supermarkten behaald (wat een reddende factor was tijdens de Corona crisis)  met als additionele afnemers wijnspeciaalzaken, online verkopers, horeca en drankengroothandels. Van huisuit zijn bij Vinites, dat werd opgericht door de nog immer actieve Eddy de Boer, de wijnlanden Italië en Spanje het sterkst vertegenwoordigd, maar de rest van de wijnwereld doet inmiddels ruimschoots mee. ‘Het is wel zo’, stelt Henrico, ‘dat we tegenwoordig werken volgens het one in one out principe.’ Ofwel, voor elke nieuwe wijn moet een andere het veld ruimen. Heeft deze drukke, drukke wijnmanager  nog tijd voor hobby’s? Jazeker, acteren, zingen, golfen, lezen, koken… en uiteraard ‘het genieten van wijn’.

Samen met de nieuwe wijnkoper van het jaar heb zes van diens persoonlijke favorieten geproefd, tijdens een overzichtsproeverij vorige maand. De vermelde prijzen zijn richtprijzen, verkoopadressen kunnen online worden opgevraagd via www.vinites.com.

Pio Cesare l’Altro Chardonnay 2020, Langhe – Levendig, lekker fris, citrusfruit, elegantie, geen hout (€12,50)
Von Winning Grainhübel 2018, Pfalz – Superieure Riesling, fris, tikje rijp, licht kruidig, flink fruitig (€22,50)
Tasca d’Almerita Tascante Buonora 2020, Etna Bianco – Heeft een Sauvignon Blancachtig karakter en limoenig fruit (€21,95)

Prieto Pariente La Provincia 2018, Castilla y León – Zwoel kruidig en voorzien van heel rijp zwart fruit (€14,50)
Vilafonté Seriously Old Dirt 2018, Simonsberg – Licht rokerig, zacht, bes- plus zwart fruit, blaadje laurier (€14,50)
La Volte dell’Ornellaia 2019, Toscana – Een en al verleiding vanwege zijn sappigheid en licht gekruide fruit (€24,50)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Gusbourne Rosé 2016
England
Deze in het glas feestelijk ogende wijn voor feestelijke momenten heeft als bakermat zuidoost Engeland, waar Andrew Weeber in 2004 het wijndomein Gusbourne begon. Met als doel ’s werelds fijnste sparkling wines te maken. Wijnen die zich met de mooiste Champagnes zouden kunnen meten. Op 60 hectare kalkhoudende gronden in Kent en West Sussex werden dus alleen Champagne variëteiten aangeplant, de blauwe pinot noir en pinot meunier, samen met de witte chardonnay. De Rosé 2016 bevat een combinatie van alle drie, met pinot noir in de hoofdrol (60 procent) en pinot meunier in een bijrolletje (1 procent). Na een maand of dertig kelderrust ontstond uiteindelijk een flink schuimende, zacht en bleek roze getinte wijn, opwekkend fris, levendig en elegant met een verleidelijke dosis rood fruit (aardbeien, frambozen, veenbessen) en een vleugje mildheid. Feest in het glas. Fles €46,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Banner_februari_GrandSud

 

Neolea Cuvee Rosé Extra Brut
Greece
Het had net zo goed Zuid-Duitsland of Oostenrijk kunnen zijn, maar uiteindelijk kozen ze voor Griekenland. Want daar troffen ze een combinatie van uitstekende natuurlijke omstandigheden en financieel voordeel. Zo begon vijftien jaar geleden het wijnavontuur van Laurens Hartman  en diens levensgezellin Annette van Kampen. In het uiterste noordwesten van het land waar, toevallig of juist niet, de grootvader van Laurens had gewoond, kochten ze zeven percelen wijngrond, samen 4,5 hectare bestrijkend. Het klimaat van deze regio, Amyndeon, is het koelste van alle Griekse wijngebieden. De winters zijn echt koud, met ook sneeuw, en als het in augustus overdag 35 graden wordt, koelt het ‘s nachts af tot een graad of 20 – wat de aromavorming in de druiven sterk bevordert. De blauwe variëteit die Laurens (links) er aantrof, was voornamelijk de xinomavro, letterlijk ‘zure zwarte’. Er werden echter oninteressante wijnen van vervaardigd. Dat had enerzijds te maken met verkeerde klonen, anderzijds met een te hoge opbrengst per hectare. De nieuwe eigenaren, die hun domein Karanika doopten, gingen er dus toe over om op oude stokken (veelal honderd jaar geleden geplant) nieuwe, betere versies van xinomavro te enten. Tegelijk werd een strengere snoeiwijze werd toegepast teneinde de hoeveelheid trossen per stok te beperken. De rest is geschiedenis: tegenwoordig worden op Karanika ‘s lands beste bubbelwijnen gemaakt. Voor twee daarvan werken ze samen met een andere Nederlander, Bart Jan Manten, die hier het in smakelijke Griekse zaken (zoals olijfolie en zout) gespecialiseerde bedrijf Neolea begon. Waarvan de naam ook op de wijnlabels prijkt. De Cuvée Rosé Extra Brut bestaat grotendeels uit wijn van de xinomavro, met 3 procent van het eveneens blauwe, vrij zeldzame klasseras limniona. De aangename, à la Champagne vervaardigde, zacht oranje getinte, goed te koelen wijn biedt een aimabele frisheid in combinatie met een vleugje rijpheid en een subtiele fruitigheid. Fles doorgaans €25,95, verkoopinfo via www.neolea.com.


Baron de Crettels Viognier 2020
Pays d’Oc
Generatieslang was viognier een uiterst zeldzame druif waarvan alleen kostbare witte wijnen werden gemaakt. Dankzij initiatieven van enkele Franse wijnhuizen werd de aanplant gestaag vergroot, eerst in de Ardèche en andere Zuid-Franse regio’s, waarna het trendy variëteit werd die tegenwoordig ook ver buiten Frankrijk populariteit geniet – en waarvan de wijnen soms tegen lage prijzen op de markt verschijnen. Een voorbeeld wordt gevormd door de slechts €4,99 kostende merkwijn Baron de Crettels 2020 die in de Languedoc werd gebotteld. Het is een vrij fris gestijlde, mild fruitige, tikje notige, heel licht kruidige wijn, geen hemelbestormer maar wel plezierig voor alledag. De aanbieder is www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Brancott Estate Sauvignon Blanc 2020
Marlborough
Dat Marlborough het belangrijkste wijngebied van Nieuw-Zeeland werd en sauvignon blanc de nummer één variëteit van dit verre land, is te danken aan één domein, Brancott Estate.  Waarvoor het terrein – toen nog velden waar schapen graasden – in 1973 werd gekocht werd door het wijnhuis Montana. De nieuwe eigenaren werden in eigen land voor gek verklaard: de noordelijk op South Island gelegen streek zou veel te koel en te droog zijn voor druiventeelt. De sceptici kregen aanvankelijk gelijk, want een jaar na het planten ging 80 procent van de plantjes verloren vanwege gebrek aan water. Irrigeren echter bracht uitkomst. En de toenmalige directeur van Montana bewees zijn visie met de uitspraak ‘wines from here will be world famous’. Nog altijd is Brancott Sauvignon Blanc een klassewijn. Zo wordt de oogst 2020 getypeerd door bijna zwoele buxus, terwijl de daaraan verwante smaak tegelijk flink fris is en goed gevuld, met een ondertoon van sappig groen fruit. Prijs €8,49 bij www.ah.nl, zie de banner.

Château Camparnaud Prestige 2020
Côtes de Provence
De Nederlandse wijnmakelaar Marnix Engels werd in 2000 eigenaar van Château Camparnaud, een Provençaals domein dat ooit deel uitmaakte van een kloosterbezitting (waarvan ruïnes nog te zien zijn). Een complete, stapsgewijze renovatie volgde, ook van de druivenaanplant op de 20 eigen hectaren. Voorts werd na tien jaar een partnership aangegaan met graaf Guillaume de Chevron Villette die als wijnbouwer/maker op grotere schaal actief was en is binnen Côtes de Provence. Besloten werd om voortaan alleen hoogwaardige rosés te maken – maar van de jubileum oogst 2020 verscheen wit weer bescheiden in beeld. Voor de Prestige gebruikte men uitsluitend rolle ofwel vermentino. Hetgeen geresulteerd heeft in een licht getinte, dus blekige plezierwijn, sappig, zacht fris, elegant-ferm, aangenaam fruitig (witte plus gele vruchten), subtiel kruidig en voorzien van een theelepeltje bladgroen. Bij www.grandcruwijnen.nl bedraagt de prijs €16,95, voor meer adressen zie o.a. www.camparnaud.com.

 


De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Auxerrois 2020
Zeeland
Hun namen zijn totaal verschillend, maar een familieband hebben ze beslist: pinot blanc en auxerrois. In Alsace worden ze zelfs vaak vermengd en is auxerrois veelal volop aanwezig in wijnen die als Pinot Blanc worden aangeboden. Als druif rijpt auxerrois (van origine een kruising) vroeger dan pinot blanc en geeft dikwijls een net wat zachtere, vollere wijn. De 2020 van De Kleine Schorre – een domein van 12 hectare op Schouwen-Duiveland – komt met heel licht mild wit plus geel fruit op de tong, samen met een klein kruidje en een discreet nootje. Deze uitnodigende Zeeuw kost €15,95 bij o.a. www.dekleineschorre.nl.

Domaine Drouhin Oregon Arthur Chardonnay 2017
Dundee Hills
Nadat een Pinot Noir uit de Amerikaanse staat Oregon voor de tweede keer grote rode Bourgognes had verslagen, op een prestigieuze Franse proeverij, besloot Robert Drouhin om in die Amerikaanse staat zelf een wijngoed te stichten. Dit floreert sinds 1987 en bestrijkt  een imponerende 94 hectare. Ook de wijnen imponeren, uiteraard de Pinot Noirs maar eveneens de Chardonnays. De Arthur 2017 bijvoorbeeld smaakt tegelijk ferm, fris en een tikje rijp, met een subtiele kruidigheid, flink wat sap en frisse citrus. Eigenlijk net als een goede blanke Bourgogne – voor ook een soortgelijke (richt)prijs, namelijk bijna €36. Tot de aanbieders behoren www.gall.nl en zelfstandige slijters, voor adressen zie www.walravensax.nl.

 

 

Krier Frères Pinot Blanc Grand Premier Cru 2019
Schengen Markusberg
Dat men in Luxemburg wijnbouw serieus neemt, blijkt uit het staatstoezicht daarop. Al sinds 1925 fungeert een Rijkswijnbouwinstituut dat niet alleen wijnen controleert, maar ook beoordeelt en op basis daarvan predicaten toekent, met als hoogste Grand Premier Cru. Deze status heeft een Pinot Blanc van het familiebedrijf Krier Frères dat tegenwoordig geleid wordt dor de vierde generatie, te weten Marc en Michèle Krier (foto). Hun niet te lichte maar wel nog levendig frisse 2019 van de Schengen Markusberg is niet alleen loepzuiver, maar ook lekker fruitig dankzij een combi van frisse citrus en heel licht mild wit, terwijl een klein kruidje wat extra pit verschaft. Richtprijs €14,70, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

Le Bio Balthazar vermentino-grenache blanc-marsanne 2020
Minervois
Het is niet heel gebruikelijk om uit de Zuid-Franse Minervois een witte wijn aan te bieden, en  dan ook nog een die bio is en waarvoor niet de vertrouwde chardonnay werd gebruikt. Maar de in Perpignan gesitueerde oenoloog en wijnconsulent Pierrick Harang durfde het aan, vol vertrouwen, en koos voor zijn eigen wijnmerk Balthazar louter zuidelijke c.q. Mediterrane rassen, te weten vermentino, witte grenache en marsanne. We mogen best blij zijn met dit initiatief, want de witte Le Bio Balthazar 2020 is een aantrekkelijke wijn, sappig, ferm, correct fris en zwoel kruidig, met sensueel  fruit van zowel wit als citrus. Bij gebakken tonijn met spinazie was deze Bio Balthazar een deksels goede disgenoot. Prijs €9,20 bij www.grandcruwijnen.nl, en hij is ook te koop bij Home — Gorillas.

 

 

Ménard Cuvée Marine 2020
Côtes de Gascogne
De oogst 2020 markeerde het honderdjarig bestaan van Domaine de Ménard (tevens bekend onder andere namen) dat begonnen werd door een uit Zwitserland afkomstige wijnbouwer, Jean-François Morel. Wiens nazaten – de huidigen zijn Elisabeth en echtgenoot Henry Prataviera, samen met Philippe Jegerlehner het aanvankelijk 10 hectare tellende domein uitbreidden tot 190 hectare. Die serieus goed en serieus zorgvuldig worden bewerkt. Als beste witte Ménard creatie heb ik de Cuvée Marine ervaren die in 2020 werd samengesteld uit 60 procent colombard plus gelijke delen gros manseng en sauvignon blanc. Zijn elegante (slechts 11 procent alcohol bezittende), zuivere smaak is enerzijds heel fris, en bezit anderzijds dimensie dankzij de aanwezigheid van diverse soorten fruit waaronder mild wit, citrus en zelfs een vleugje tropisch. Deze voorbeeldige viswijn kost €7,19 bij www.vinify.nl (zie de banner).

Samas 2020
Isola dei Nuraghi
Bijna twintig jaar geleden besloten producenten uit Toscana (dezelfde die de beroemde rode Sassicaia maakt) en van Sardinië (Cantina di Santadi) op laatstgenoemd eiland samen een wijngoed te stichten, met hulp van een befaamde Italiaanse oenoloog. Aanvankelijk leverde deze joint-venture alleen rode wijnen, maar sinds 2012 ook een witte. Waarvoor de druiven – met vermentino in de hoofdrol – groeien op het bij Sardinië behorende Isola dei Nuraghi. Deze witte eilandwijn heet Samas, en hij bevat ook een vijfde deel Chardonnay. Als blend is de 2020 een buitengewoon smakelijke, met enerzijds een sappige frisheid en anderzijds een mooie, beschaafde mix van kruiden, specerijen, een hintje drop en fris fruit van zowel witte vruchten als citrus plus in de verte wat ananas. Losse fles €14,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 

Sampietrana Chardonnay 2020
Puglia
Een van Italië’s meest zuidelijke wijnproducenten is de coöperatie Sampietrana. Dit bijna zestig jaar bestaande bedrijf floreert in Puglia, onderin de geografische  ‘hak van de laars’. Naast allerlei regionale druivenrassen telen de aangesloten leden op hun ruim 190 hectare ook de kosmopolitische chardonnay. Gezien de zuidelijke ligging zou je daarvan een vrij zware wijn verwachten, maar de jaargang 2020 smaakt juist lekker fris en tegelijk aangenaam fruitig, naar citrus vooral. Dus als je een tafelpartner zoekt voor bijvoorbeeld gebakken sliptong besprenkeld met citroendruppels…  Deze op zware fles gebottelde Chardonnay kost €9,99 bij www.jumbo.com.

Villa Maria Private Bin Pinot Grigio 2020
East Coast
De immer stijgende, wereldwijde populariteit van Pinot Gris c.q. Pinot Grigio is ook aan Nieuw-Zeeland niet voorbij gegaan. Zo voert Villa Maria tegenwoordig eveneens een Pinot Grigio. Waarvoor de druiven niet groeien in het relatief koele Marlborough op South Island, Maar langs de wat warmere oostkust op North Island  – waar Sir George Fistonich lang geleden zijn eerste wijn maakte, bij Auckland. De Private Bin 2020 is een vrij volle Pinot Grigio, zacht fris en met nuances van o.a. mild citrusfruit en sappige peer. Hij paste prima bij een ontspannen gerecht met gebakken kip. Fles €8,99 bij www.plus.nl.

 

Château de Cazenove Réserve Pradines 2016
Bordeaux Supérieur
Dit landgoed, vroeger Domaine de la Maqueline geheten, ligt tussen de châteaus Dauzac en Siran en maakte daar vroeger ook deel van uit. De Nederlandse Willemijn van Essen de Cazenove en haar kinderen hebben de verdwenen wijngaard zelf herplant, en brachten de 1991 uit als hun eerste oogst. Vanaf de oogst 1994 won deze – een jaar op vat gelagerde – Bordeaux Supérieur aan kwaliteit. Want toen maakte men hem voor het eerst van voornamelijk merlot (die driekwart van de aanplant vormt, naast cabernets).  De huidige wijnmaker, Louis de Cazenove (foto), beschikt over 12,5 hectare en gaf zijn stevige Réserve Pradines 2016 een maand of vijftien vat- en tankrijping. Wat de wijn behalve een duidelijk donker aroma (leder, laurier) en rijpe tonen ook een zekere kruidigheid gaf, naast voorzichtig wat zwart plus bessig fruit. Fles €8,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner.

Château La Roque de By 2019
Médoc
Bij gebakken hertenbiefstuk hebben ervan genóten, van Château La Roque de By 2019, een cru bourgeois uit de Médoc. Het château ontleent zijn naam aan het oudste domein van de familie Pagès die het in de 19e eeuw toevoegde aan het gerenommeerde Château La Tour de By. Beide wijnen worden sindsdien gemaakt door dezelfde equipe in dezelfde kelder. Voornoemde 2019 is een sappige, vlezige eetwijn die dankzij een hoog aandeel merlot (de helft, naast cabernet sauvignon) soepeler smaakt dan veel andere Médocs, met behoorlijk wat dik zwart fruit, aangevuld door rijpe bessen, een blaadje laurier en kruidig hout, terwijl de cabernet tevens zorgt voor ruggengraat. Deze attractieve tafelgenoot kost tijdelijk €11,95 per fles in plaats van €12,50, bij www.colaris.nl (zie de banner). Dit vanwege zijn 35-jarig werkjubileum dat directeur Ruud Heuvelmans bij wijnhandel Léon Colaris momenteel viert.

 

 

Château les Violettes 2019
Blaye Côtes de Bordeaux
Vanuit een woning naast de overblijfselen van een 15e-eeuws bolwerk op de rechteroever van de Gironde dirigeert de familie Schweitzer – Albert (jazeker), Nicolas en Alison – diverse wijndomeinen binnen een drietal herkomstbenamingen. De totale aanplant bestrijkt ruim 100 hectare. Uit Blaye Côtes de Bordeaux komt de 2019 van Château les Violettes. Een met goud bekroonde wijn die een stevig fundament heeft van 14 procent alcohol, alsmede een vlezige, zeer Merlotachtige, door drop en laurier getypeerde smaak die ook wat bes- en zwart fruit bezit. Het is een echte tafelwijn, bestemd om o.a. entrecôte, lamsbout en zeker ook wild te begeleiden. De op vrij zware fles gepresenteerde Bordeaux kost doorgaans €9,99. Verkoopadressen via www.monnik-dranken.nl.

Flores de Callejo 2019
Ribera del Duero
José Félix Callao, die bij Bodegas Félix Callejo de wijnen maakt, is geboren en getogen in een gehucht van vijfhonderd zielen, maar reisde wel de wereld over om ervaring op te doen. Zo werkte hij op Château Pétrus in Pomerol en bij Miguel Torres in Chili. Zijn huidige verantwoording is aanzienlijk, want het door zijn vader gestichte familiebedrijf beschikt over zo’n 100 hectare wijngrond (op 850 tot 930 meter hoogte). Een van José’s meest geprezen creaties is Flores de Callejo, een 100 procent Tinta Fina (ofwel Tempranillo) die een half jaar verbleef in fusten van Frans eikenhout. De nu op dronk zijnde 2019, een biowijn, offreert behalve een donkerrode kleur en een solide 14 procent alcohol en hoogst aangename, dimensie biedende smaak waarin fruit van zwarte vruchten en bessen gul aanwezig is, naast beheerste donkere aroma’s en een discrete kruidigheid plus een vleugje vanille. Fles €14,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

les blousons noirs 100% malbec 2018
Cahors
De grootse wijnproducent in het gehele Franse zuidwesten, de rurale streek bezuiden Bordeaux? Dat is Vinovalie, een verbond van vier coöperaties in drie gebieden, Cahors, Frontonnais en Gaillac. De groep telt meer dan vierhonderd leden die samen een kleine 4000 hectare wijngrond bezitten. Een van de caves coopératives is Côtes d’Olt, uit 1947 – en destijds redder van de met ondergang bedreigde streek Cahors. Het is daar dat  les blousons noirs werd geboren, een merkwijn van uitsluitend de voor Cahors zo typerende malbec. We zien een donkerdiepe kleur en proeven een stevige, volle, uitnodigend soepele smaak die trakteert op heel rijp zwart fruit, wat laurier en een mild-zachte kruidigheid. Aspecten die ‘m zeer op zijn plaats doet zijn bij wild en andere herfstige/winterse gerechten. Richtprijs €9, adressen via www.dgswijn.nl.

 

 

Mas Fuertes Petit Verdot 2019
Empordà
Boven Barcelona, in de wijnstreek Empordà, werden anno 2008 de eerste stokken geplant voor een nieuw klein domein dat zich met zijn wijnen zou gaan richten op een hoog kwaliteits- en prijsniveau. Het kreeg als naam Mas Fuertes, en zijn totale wijngaard bestrijkt nog geen 3 hectare. De opmerkelijkste van de vijf wijnen die ik te proeven kreeg, was de Petit Verdot. Van huisuit dient petit verdot, oorsprong Bordeaux, als ondersteunende variëteit in wijnen met veel cabernet sauvignon en/of merlot. Pure versies zie je zelden. Deze Catalaanse Petit Verdot deed mij denken aan een intense versie van een Cabernet Sauvignon, dit mede vanwege zijn frisse besfruit dat fraai in een krachtig kader zit, en dat ondersteund wordt door discrete donkere aroma’s en niet al te overheersende houtelementen (deze laatste dankzij vijftien maanden vatrust). Via www.masfuertes.com/nl/ kan deze ook qua prijs beslist niet kleine Petit Verdot worden besteld voor €25 per fles.

Nucli organic wine tinto 2020
Spain
Eerder dit jaar prees ik de Nucli rosé uit 2020, maar de rode uit hetzelfde jaar verdient eveneens een aanbeveling. Ook deze werd gemaakt door wijnbouwer en wijnmarketeer Derrick Neleman en diens Spaanse team. Het is een blend van Spanje’s kwaliteitsdruif tempranillo, met nog 20 procent van de vooral bij Valencia groeiende bobal. Het is een gulle, sappige, vrij vlezige wijn geworden, volop voorzien van rijp zwart fruit, met kruidigheid en laurier als smakelijke toegiften. Reken op €8,99 per fles, verkoopinfo via www.neleman.org.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~CRÉMANT DE BOURGOGNE
Een paar proefprofs van Perswijn hebben tientallen soorten van voornamelijk Franse Crémants geproefd, regionale, à la Champagne vervaardige bubbelwijnen. De beste uit de Bourgogne worden hieronder beschreven. Algemeen commentaar over Crémants als categorie: ‘Al proevend kun je constateren dat het prima mousserende wijnen zijn, voor een keurige prijs’. De wijnen werden geproefd door Lars Daniëls en Ronald de Groot uit Riesling-glazen van de serie Riedel Veritas.

Alle hier vermelde Crémants de Bourgogne ontvingen ten minste vier sterren van een mogelijke vijf. Diverse prijzen zijn richtprijzen. De foto van de schudmachines werd gemaakt in de grotkelders van Bailly-Lapierre, een ook letterlijk grote Crémant specialist.

Ziehier de gebruikte druivenrassen: CH = CHARDONNAY, ALG = ALIGOTÉ, PN = PINOT NOIR, GAM = GAMAY

ANDRÉ DELORME, BLANC DE BLANCS BRUT (CH)
GEUR rijk, geel fruit, citrus, mooie toast
SMAAK rijk maar fris, mooie spanning, hoog niveau
www.andrekerstens.nl, €16,95

MONGEARD-MUGNERET, CUVÉE CHLOÉ (CH)
GEUR rijpe chardonnay, toast, kruidig
SMAAK rijp en rijk, goed fris, mooie mousse, chic
www.levineur.com, €24,95

VITTEAUT-ALBERTI, CUVÉE LUCIEN BRUT (CH/ALG)
GEUR geel fruit, citrus, hartig, toast, goed
SMAAK vol, verfijnd, goede lengte, knap
www.lesgenereux.nl, €15,30

DOMAINE MATHIAS BLANC BRUT CUVÉE RÉSERVÉE (CH)
GEUR appel, toast, gekonfijt citrusfruit, noten
SMAAK rijpe stijl, noten, romig, zoet
info@vanditmarswijn.nl, €12,94

GÉRALD TALMARD BLANC DE BLANCS BRUT (CH) 2018
GEUR citroen, appel, kruidig, lichte toast
SMAAK fris, opwekkend, goed, verfijnd
www.wijnbeurs.nl, €15,99

BAILLY LAPIERRE RÉSERVE BRUT (PN/GAM/CH/ALG)
GEUR goede geur, fris en rijk, citrusfruit, biscuit, toast
SMAAK zuiver, precies, fijne structuur, knap
www.dgswijn.nl, €10,95

DOMAINE DU BICHERON, BLANC DE BLANCS (CH)
GEUR wit fruit, citrus, hooi, fris, toast
SMAAK zuiver, rustig maar opwekkend
www.wijnimportbart.nl, €14,95

DOMAINE DE LA CREUZE NOIRE, BLANC DE BLANCS (CH)
GEUR zuiver, toast, rode appel
SMAAK vol, romig, goede zuren en grip
www.colaris.nl, €15,75

DOMAINE MASSE, BLANC DE BLANC BRUT (CH)
GEUR citrusfruit, noten, gist, aards
SMAAK hartig, zuren en bitters
www.monnik-dranken.nl, €15,95

DOMAINE LUQUET (CH)
GEUR rijp citrusfruit, appel, toast en brioche
SMAAK vol, rijp fruit, milde mousse, grip
www.poot.nl, €18,95

LOUIS LORON & FILS, GRAND EMINENT BRUT (CH)
GEUR rijp fruit, citrus, bloemen, ruime toast
SMAAK rijp, fruitig, veel mousse, zoetje
www.wijndijck.nl, €21,50

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MATISSE IN HET NOORDEN

Meestal wordt Henri Matisse alleen geassocieerd met Nice, waar ook het grote aan hem gewijde museum staat, en met Vence, waar hij o.a. een kapel decoreerde, maar zijn wortels liggen in Noord-Frankrijk. Waar hij op de laatste dag van 1869 werd geboren in het dorp Cateau-Cambrésis, niet ver van de Belgische grens. Meteen het jaar daarop verhuisde het gezin naar Bohain-en-Vermandois, eveneens in het noordelijke Picardië, waar vader Emile Matisse een graanhandel begon. Dat Henri ooit kunstenaar zou worden, stond bepaald niet in de sterren geschreven. Zelf zei hij ooit ‘Ik was de zoon van een graanhandelaar, en bestemd om het bedrijf van mijn vader over te nemen’. Maar het lot beschikte anders – vanwege Henri’s slechte gezondheid, waarmee hij ook later werd geplaagd. In 1890, na zijn schooltijd en twee jaar rechtenstudie in Parijs plus een stage aldaar, werd hij geveld door een venijnige blindedarmontsteking, en lag in het ouderlijk huis maandenlang te bed. Ter verdrijving van de tijd gaf moeder Anna Héloise hem een schilderset cadeau, en dat was de ommekeer. Henri werd gepassioneerd door tekenen en schilderen, dit overigens niet geheel onverwachts, want in Parijs had hij ’s ochtends vroeg, tussen zeven en acht, al stilletjes een tekencursus gevolgd. Eenmaal hersteld verhuisde Henri opnieuw naar Parijs, nu om professioneel te leren schilderen op de prestigieuze Ecole des Beaux-Arts. Wat pas na een vooropleiding van een jaar of vijf lukte, overigens samen met zijn vriend Albert Marquet. In het tegenwoordig kleurloze Bohain-en-Vermandois is men Henri Matisse niet vergeten. Je kunt er een kleine Matisse wandelroute volgen, bij de entree van het Collège Henri Matisse werd een citaat van hem aangebracht ‘Je moet het hele leven bekijken door de ogen van een kind’, en even verderop langs de hoofdstraat werd zijn maison familiale een museum. Het trottoir ervoor bestaat uit deels met pasteltinten beschilderde klinkers in beton, erbij staat een reusachtige bloempot, tegen de gevel werd een palet aangebracht, en binnenin heeft men moeite gedaan om o.a de granenzolder en Henri’s slaapkamer een historisch elan te geven. Je vindt er ook een winkeltje met enkele Matisse spullen, allerlei oude foto’s van de schilder (de afgebeelde sepiakleurige is van 1909) en zijn familie, maar geen schilderijen. Om die te zien moet je naar het geboortedorp Cateau-Cambrésis. Sinds eind 2002 staat daar namelijk het Musée Matisse dat meer dan 750 werken van de grote kunstenaar bezit, de op twee na grootste verzameling ter wereld (na die van het Baltimore Museum of Art en het Musée Matisse in Nice). Sowieso heeft Cateau-Cambrésis zijn bezoekers veel meer, tevens sfeer te bieden dan het saaie Bohain-en-Vermandois. De barokke, voormalige kloosterkerk Saint-Martin bijvoorbeeld met zijn bewerkte voorgevel en sculpturen, het 16e-eeuwse stadhuis met ernaast een later gebouwd belfort (links), een historische bierbrouwerij, enkele vrolijk beschilderde gevels en een leuk restaurant, Estaminet du Musée, met in zijn rechthoekige eetzaal geschilderde Matisse knipsels tegen de wand (foto onder), en een overdekt trottoirterras – pal tegenover de entree van het Musée Matisse. De kunstenaar zelf is nauw betrokken geweest bij stichting van zijn museum. Anno 1952, een jaar voor zijn dood, schonk hij 82 eigen werken aan het door hemzelf geïnitieerde plaatselijke museum. Aanvankelijk was dit ondergebracht in het lokale stadhuis, maar omdat de collectie groeide (mede dankzij de donaties van schilder Auguste Herbin en verzamelaarster Alice Tériade) vond dertig jaar later een verhuizing plaat naar het statige, 18e-eeuwse Palais Fénelon dat verrees als aartsbisschoppelijk paleis en een eeuw later getransformeerd werd tot katoenfabriek. Sinds 2002 is het vergroot, en momenteel vindt een tweede uitbreiding plaats van nog eens duizend vierkante meter. Men hoopt deze volgend jaar gereed te hebben. Een bezoek aan het museum is tevens een soort tijdreis. Want via schilderijen van Matisse volg je hem naar allerlei locaties die hem inspireerden. Waaronder zelfs het verre Tahiti (waarheen hij reisde via Amerika). Andere bestemmingen waren Londen, Corsica, de Côte d’Azur, inclusief Saint-Tropez, en Collioure waar hij in 1905 samen schilderde met zijn grote makker André Derrain. Behalve schilderijen, die in min of meer chronologische volgorde werden samengebracht, zijn portrettekeningen en ‘functionele’ creaties van Matisse te zien, waaronder een gebrandschilderd raam en een plafond met maskers. In aparte zalen kan genoten worden van de door Georges Herbin en Alice Tériade geschonken werken, terwijl in weer andere ruimten tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden, zoals eerder dit jaar een soort eerbetoon van eigentijdse werken waarvoor die van Matisse als inspiratie dienden. Een fraaie afsluiting van dit museumbezoek vormt een wandeling door het achterliggende park. Dit werd ontworpen door André Le Nôtre, dezelfde die de tuinen van Versailles hun aanzien gaf. Bijkans verscholen achter een brede, door majestueuze bomen geflankeerde grasallee ligt een later toegevoegde romantische tuin, en verspreid over terrein staan en liggen eigentijdse sculpturen. Het Parc Fénelon bracht een mooie uitspraak van Henri Matisse in gedachten, ‘Er zijn overal bloemen voor wie ze wil zien’.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

 Het gele café van Arles, in de Belle Epoque
Het was anno 1888 dat Vincent van Gogh het gele café van Arles schilderde, bij nacht. Dit etablissement bestaat nog steeds, nu met de naam Café Van Gogh. Mijn grote dorps- en schildervriend Kees Veldhuijzen Van Zanten fotografeerde het, midden op een zonnige zomerdag, wat mij inspireerde tot het maken van een eigen vrije impressie, met chique gedekte tafels, waarop flessen wijn, en chique geklede bezoeksters uit de Belle Epoque.
Voor meer details zie www.vinpressionist.com bij Steden & Dorpen.

 

 

*************************************************************************

VONKELENDE VERVANGER
BESTAAT VIJFTIG JAAR

Ongeveer vijftien jaar geleden schreef ik onderstaand artikel in Het Financieele Dagblad, na mijn zoveelste bezoek aan Simonsig, destijds het grootste particuliere domein van Zuid-Afrika – en een halve eeuw geleden de bakermat van Kaapse Vonkel.

In het proeflokaal van Simonsig zijn blije gezichten te zien. Want zojuist is bekend geworden dat op het evenement ‘Champagne aan zee’, onlangs te Scheveningen georganiseerd door het magazine Perswijn, de Kaapse Vonkel 2003 van Simonsig de hoogst score kreeg van de mousserende niet-Champagnes. Het is de zoveelste prijs die Simonsig met deze belletjeswijn won. Op de in Londen gehouden International Wine Challenge werd de 1992 uitgeroepen tot mousserende wijn van het jaar, de 1999 ontving een topnotering van het Zuid-Afrikaanse tijdschrift Wine, en de 2002 was een van de drie Kaapse mousserende wijnen om goud te veroveren bij de gezaghebbende nationale Veritas Awards. Dat juist Simonsig zich met deze wijn onderscheidt, is geen wonder. Want het was op dit bij Stellenbosch gesitueerde domein dat in 1971 voor de eerste keer een Afrikaanse wijn gemaakt werd via de Champagne-methode.

HET ARCHIEF SPREEKT

Dit gebeurde door Frans Malan die in de Champagne het procedé had bestudeerd. Hij doopte zijn creatie Vonkel, en gebruikte aanvankelijk als druiven chenin blanc (Zuid-Afrika’s meest geplante variëteit) en clairette. Het was een gok, maar die eerste jaargang raakte binnen de kortste tijd uitverkocht. Meer dan een decennium lang zou de Kaapse Vonkel de enige Champagneachtige wijn van het land blijven. Tegenwoordig zijn er zo’n zestig producenten van dit type wijn, dat overigens officieel de naam Cap Classique draagt. In 1987 schakelde men bij Simonsig – nu geleid door Pieter, Johan en François, de drie zonen van de vorig jaar overleden Frans – over op andere druiven voor de Kaapse Vonkel. Namelijk de ook voor Champagne gebruikte rassen pinot noir en chardonnay. Recentelijk werd daar een tweede blauwe druif aan toegevoegd, de eveneens in het Champagne-gebied aanwezige pinot meunier. Simonsig, met 210 hectare wijngaarden het grootste particuliere wijngoed van Zuid-Afrika, is de enige producent die deze variëteit in dat land teelt.

Voor het maken van de wijnen tekent Johan Malan. Hoewel hij voor zijn Vonkel alleen Champagne-druiven verwerkt, en voor de wijnbereiding ook de Champagne-methode hanteert, vergelijkt hij zijn wijn toch liever niet met het Franse voorbeeld. ‘Want ons klimaat is zonniger; je kunt de rijpheid en de volheid die onze zomer geeft ook in onze wijn proeven.’ Wel laat Johan de druiven voor Kaapse Vonkel doorgaans vrij vroeg plukken, voordat de grote hitte van februari begint. Want alleen dan krijgt de mousserende wijn voldoende frisheid en fruit. In Simonsigs geklimatiseerde kelder verblijft de schuimwijn tegenwoordig ruim een jaar, ook de 2003. Vroeger was dat bijna drie keer zo lang, maar zoals algemeen directeur Pieter Malan toelicht, ‘de wereldvraag naar Kaapse Vonkel heeft ons ertoe gedwongen om die tijd terug te brengen’. De dominerende druif is, net als in de meeste Champagnes, pinot noir, waarna volgen chardonnay en enkele procenten pinot meunier. Alle elementen samen geven een kostelijke wijn. De 2003 heeft een strogele kleur, wervelende fijne belletjes, opwekkende zuren, een vleugje romigheid en een aroma met subtiele schakeringen van citrusvruchten, broodgist en noten. Zijn prijs betekent dat je twee flessen Kaapse Vonkel kunt krijgen voor één fles fatsoenlijke Champagne – een optie die mede gezien het succes bij Perswijn eigenlijk geen aanbeveling behoeft.

Verkoopadressen via de landelijke importeur www.kwastwijnkopers.nl. Een van de trouwste aanbieders die rechtstreeks aan consumenten levert, is www.winematters.eu. Voor de Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2019 rekent deze Zuid-Afrika specialist circa €15 euro per fles, exclusief bezorgkosten. Ook deze recente jaargang is een fraaie, met een stevige mousse, levendige zuren, een vleugje romigheid en vieve fruittonen van o.a. grapefruit en meloen.

***************************************************

 

 

 VOILÀ, EEN BIJZONDER BOEK

 Tijdens de tv-opnamen van ‘Koken met sterren’ (en ‘Koken met Cas’) heb ik het hem vaak horen roepen: Voilà! Het gebeurde ongeveer elke keer als hij met zijn meekokende gast een gerecht gereed had en naar tafel bracht. Het betreft natuurlijk Cas Spijkers, grote chef, grote vriend, groot mens. Aan wie Reinold Vugs nu terecht een boeiend, zeg maar bijzonder boek heeft gewijd, BON CHEF! Met veel aandacht voor detail en saillante feiten worden o.a. het wel en wee beschreven van De Swaen (ooit ** en onterecht geen drie) en natuurlijk de carrière en het leven van deze gastronomische geweldenaar. Alle mogelijke chef-koks en restaurateurs komen eveneens aan het woord, terwijl de voormalige De Swaen directeur Piet Rutten uit zijn archief ongelooflijk veel heeft bijgedragen.

De auteur wist bovendien honderden vaak treffende citaten te verzamelen, de meeste van andere chef-koks, over zowel De Swaen als Cas Spijkers zelf, die tien jaar geleden helaas overleed. De met tientallen historische, soms zelfs kleurenfoto’s verrijkte, ruim tweehonderd bladzijden tellende paperback BON CHEF! kost €24,99 en is in elk geval verkrijgbaar bij www.bol.com.

 

Banner Hamersma 538-100

 


Naast het Amsterdamse station Sloterdijk, in de Kastrupstraat, bevindt zich sinds 2016 een echte wijngaard. Die begonnen werd en onderhouden wordt door architect Yvonne Modderman en haar man. Liefhebbers kunnen deelnemer worden in deze wijngaard. Die beplant is met souvignier gris, een schimmelresistente roze druivensoort, een kruising van cabernet sauvignon en bronner. Aldus de toelichting van de grote etiketten collectioneur Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com.

**************************************

Ziehier mijn autobiografie, mijn memoires-met-een-glimlach waarover iemand mij zei
“Ik begon te lezen en blééf lezen.”

De recensent van Biblion schreef er het volgende over. Vrijwel iedereen kent Hubrecht Duijker (1942) als wijnjournalist en hij heeft talloze boeken op zijn naam staan. Hij was ook bekend van het tv-programma ‘Koken met sterren’. Veel minder mensen weten dat Hubrecht Duijker een enthousiast promotor van bordspellen is. Ook op dat gebied zijn er, onder een pseudoniem, boeken en recensies van zijn hand verschenen en er is ook een tv-programma gemaakt. In ‘Het genootschap tot opheffing van de mannelijke eenzaamheid’ neemt Hubrecht de lezer mee op een reis door zijn leven. In 33 hoofdstukken lezen we over zijn jeugd en het best wel wat strenge gezin. We gaan mee op de talloze reizen die hij maakte en horen hoe het is om op een wijnchâteau te wonen. De wijnwereld loopt als een rode draad door het boek en zijn avonturen zijn soms zelfs spannend. Hij schrijft in korte en bondige zinnen en met veel humor doet hij verslag van de soms bizarre gebeurtenissen. Hier en daar treffen we zwart-witfoto’s aan die de tekst completeren. Het boek leest vlot en gemakkelijk weg. De wijnliefhebber
zal vast heel wat tips noteren. Voor de oudere lezer zullen de jeugdjaren een bron van herkenning zijn en voor de jongere lezer wellicht niet voor te stellen. Hubrecht Duijker is tegenwoordig een enthousiaste
kunstschilder.
Het boek telt 33 hoofdstukken en bevat bovendien veel historische foto’s. Behalve als paperback (€14,95) verscheen het als E-book (voor slechts €8,95) én als luisterboek (€12,95; heerlijk voor o.a. lange autoritten) dat werd ingesproken door niemand minder dan Rudolf Bijleveld, de stemacteur die voorheen directeur was van een grote wijnhandel. De gedrukte versie is bestelbaar bij betere boekhandelaren, terwijl alle drie de edities worden aangeboden door in elk geval bol.com.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.