. De Britse topkok Heston Blumental (van driesterrenzaak The Fat Duck) heeft via moleculair onderzoek vastgesteld dat bepaalde soorten Sherry perfect gecombineerd kunnen worden met bepaalde ingrediënten. Zo doet de per definitie droge Fino het verrassend goed bij zowel Gruyère als kruidnagel (we gaan eens een glaasje proberen bij Friese nagelkaas). Manzanilla is op zijn plaats bij krab en paprika. Een meer oxidatieve, rijpe Amontillado kun je schenken bij pata negra-ham, amandelen, rucola, perzik en schotels met aceto balsamico. De zeldzame Palo Cortado kan het goed vinden met mango. Oloroso past bij gekarameliseerd varkensvlees met een kwarteleitje, alsmede bij gerookte vis met korianderzaad. De rijke, zoete Pedro Ximénez tenslotte kun je niet alleen kiezen als begeleider van diverse soorten kaas, maar ook van traditionele Engelse custard met room. Al met al zal duidelijk zijn waarom The Fat Duck meer dan dertig verschillende soorten Sherry voert.


Wijnpublicist Jan Rook reist extreem veel om eerstehands materiaal te vergaren voor zijn bijna dagelijkse ververste website www.wijnplein.nl. In het noorden van Chili ontdekte hij een opmerkelijke culinaire combinatie. Dat gebeurde tijdens zijn tweede bezoek aan restaurant Molokai in het vissersdop Guanaqueros, niet ver bezuiden La Serena.
Na een pisco sour van het huis begon de maaltijd met een millefeuille van bladerdeeg gevuld met een ragout van zeevruchten. Chef-kok Elisabeth Opazo serveerde daarbij de Classic Reserve Sauvignon Blanc 2007 van Viña Leyda, prachtig passend.  Daarna volgde een mooi gerecht van rauwe rollizo, een vis die met de hand door duikers op achttien meter diepte wordt gevangen.  Hierbij kwam als ‘perfect match’ de Pink Goat Tamaya rosé 2007, gemaakt van cabernet sauvignon, syrah en sangiovese. Een verfijnd, aromatisch visgerecht met een fraai donker gekleurde, naar rood fruit smakende, verfrissende, zuivere wijn die er fraai mee combineerde.

. Wijn komt er nauwelijks in ter sprake, maar mijn favoriete Franse impressionist wel: Claude Monet. Vandaar dat ik graag enkele woorden wijd aan In het spoor van Monet, een klein, kostelijk boekje van Martijn Couwenhoven. Naast een aantal luchtige, columnachtige verhalen  bevat dit acht hoofdstukken gewijd aan plekken waar Monet gewoond en gewerkt heeft – niet alleen in Giverny, maar ook in Normandië, Zaandam en Amsterdam – alsmede aan enkele musea waar zijn werken hangen. Alles leest heel prettig, en je krijgt hevige aandrang om Monet zélf te gaan volgen, in het spoor van Couwenhoven (die ook schildert en de leuke website www.opvakantie-frankrijk.nl creëerde. Het 64 pagina’s tellende werkje is verkrijgbaar voor €10 (incl. verzendkosten) op www.franseliteratuur.nl.


. Er heeft een spannende proeverij plaatsgevonden tussen Franse, Italiaanse en Chileense topwijnen – die van het familiebedrijf Errázuriz. Er werd volstrekt blind gekeurd, de locatie was het Amstel Hotel en initiatiefnemer Eduardo Chadwick, de huidige eigenaar van het Chileense huis, was zelf aanwezig. ’s Ochtends was er een sessie voor professionals, ’s middags voor leden van de groep Gastrovino en hun klanten. Die middagproeverij werd overtuigend gewonnen door de Chileense wijnen – die stukken goedkoper waren dan de Europese. Ga maar na: voor Château Margaux 2004 had men, en dat was een vriendenprijs, €275 per fles betaald, terwijl de absolute winnaar, de van cabernet gemaakte Don Maximiano Founder’s Reserve 2005 zo’n €40 kostte (nu uitverkocht, de 2006 is wel beschikbaar voor €39,95). Hier volgt de complete publieksuitslag. De eerste vijf plaatsen gingen naar Chili, ongetwijfeld mede vanwege hun frappante fruitigheid. Beide Italianen, twee super-Toscanen, stelden zeer teleur. Overigens werd Errázuriz in Chili uitgeroepen tot Wijnbedrijf van het jaar en op de International Wine & Spirit Competition in Londen tot Best Chilean wine producer. Verkoopinformatie op www.gastrovino.nl.

1.   Don Maximiano Founder’s Reserve 2005 (85 punten)
2.   Seña 2004 (57 punten)
3.   Seña 2005 (53 punten)
4.   Viñedo Chadwick 2005 (52 punten)
5.   Don Maximiano Founder’s Reserve 2004 (47 punten)
6.   Château Margaux 2004 (39 punten)
7.   Château Latour 2004 (20 punten)
8.   Château Lafite-Rothschild 2004 (18 punten)
9.   Sassicaia 2004 (13 punten)
10. Solaia (6 punten)

. Het is nu officieel: een combinatie van wijn, thee en bittere chocolade beschermt je denkvermogen. Ze zijn namelijk alle drie rijk aan flavonoïden, een soort polyfenolen die voorkomen in zowel druiven als theebladeren en cacaobonen. Vooral oudere mensen lijken daarvan te profiteren. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de universiteiten van Oxford en Oslo. In totaal werden gedurende twaalf maanden ruim tweeduizend Noorse mannen en vrouwen tussen 70 en 74 jaar gevolgd wat betreft hun eet- en drinkgewoonten. Mensen dagelijks een bescheiden hoeveelheid wijn, thee (liefst groene) en bittere chocolade gebruikten hadden een 41 tot 53 procent lager risico op het terugvallen van hun denkvermogen. Overigens deden degenen die alleen regelmatig wijn gebruikten het beter dan de mensen die uitsluitend chocolade aten.

. Ben je wijnkenner of niet? Aan Nederlanders die minstens eens per twee weken wijn drinken werd uit naam van het Productschap Wijn gevraagd hoe zij zich zichzelf beschouwen. Bijna niemand doet dat als expert, veruit de meesten zien zich als gewoon genieters. Met direct daarna degenen die wijn vooral wijn drinken om te ontspannen. Een kleine groep – 6 à 9 procent, afhankelijk van de leeftijdcategorie – noemt zich avonturier, en is dus voortdurend op zoek naar nieuwe, verrassende wijnen. De genieters, ontspanners en avonturiers hebben gemeen dat ze hun wijnkennis willen vergroten. Zij zijn dominant aanwezig bij de 51 procent van alle gebruikers die een wijncursus willen volgen – een cijfer dat bijna dubbel zo hoog ligt als in 1984. Een overzicht van wijncursussen is te vinden in de cursusdatabank van www.wijninfo.nl. Goos Eilander, directeur van het uitvoerende bureau Trendbox, stelde samenvattend:’In relatief korte tijd is de behoefte aan wijnkennis 30 procent gestegen.’ Waar men momenteel wijninformatie vergaart, is in de eerste plaats bij familie, vrienden en kennissen die er verstand van hebben. Direct daarna komt internet.

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.

 

.