. Vorige maand beet collega-wijnschrijver Harold Hamersma de spits af, met een beproefde, favoriete wijn-spijscombinatie. Voor januari trakteert Ellen Dekkers ons op een kostelijke combi die zij ontdekte in de Bourgogne. Ellen schrijft o.a. over in wijn in het tijdschrift Delicious en begeleidt de opleiding voor vinoloog. Ergens in het bos van de Côtes de Nuits, op een geheim plekje, wist Bernard Rion, wijnboer in Vosne-Romanée, truffels op te sporen. Met twee echte speurhonden en mijn labradorpup zijn we op zoek gegaan. Binnen de kortste kerenhadden we een mand vol. Terug op het domaine stond een boerenlunch klaar: truffels met aardappels. Daar dronken we zijn Nuits-Saint-Georges 1er Cru 1983 bij.Oh, wat was dat goddelijk lekker! Oude Bourgogne, van een goed wijnjaar, goede producent en goed bewaard – ik geeft toe dat is niet makkelijk vinden –  verdient zwarte truffel. De complexiteit van de ontwikkelde wijn kan de sterke truffelaroma’s makkelijk aan. Alternatieven zijn gerijpte ( lees oudere) rode wijnen uit Piemonte van de nebbiolodruif, of Rioja’s en eersteklas Merlots. Als ze maar op leeftijd zijn! 

 

. Bourgogne-importeur Karel de Graaf, die ook een klein eigen domein heeft in Meursault, heb ik vorige maand ter kolomme gevoerd in Het Financieele Dagblad. We hebben het vooral over zijn mooie Meursault gehad, maar achteraf wilde Karel wilde nog een kanttekening plaatsen bij de perceptie van chardonnaywijnen. Ik citeer: Door de wereldwijde prostitutie van de chardonnaydruif zijn de drinkers van zo’n dikke, spanningsloze Chardonnay uit de Nieuwe Wereld er zich niet van bewust dat de wijn hun glas totaal geen verwantschap heeft met een Chardonnay uit de Bourgogne. Ze verkeren in de veronderstelling dat het een ‘echte’ Chardonnay is en krijgen zo een compleet verkeerd beeld van de werkelijkheid. De vervalsers van Johannes Vermeer en Karel Appel deden beter hun best! Over kritisch gesproken…

 

. In Toledo heeft chef-kok Adolfo Muñoz – die samen met zijn gezin twee restaurants drijft, Adolfo en La Perdriz, alsmede een voortreffelijke wijnbar, Adolfo Colección, en een hotel – misschien wel de grootste wijncollectie van heel Spanje. Namelijk zo’n 38.000 flessen verdeeld over ongeveer 1900 verschillende soorten. Zoon en bedrijfsdirecteur Javier Muñoz (zie foto) heeft ons getoond waar ze liggen: in een 9e eeuwse, diverse compartimenten tellende, gewelfde ruimte. Alle flessen werden in folie gewikkeld om hun etiketten de beschermen tegen stof. Hele reeksen jaargangen van Vega Sicilia en andere Spaanse topwijnen zijn voorradig, maar ook beroemde Italianen, bijzondere Bourgognes en grootheden uit Bordeaux, waaronder Pétrus. Maar de familie Muñoz máákt ook wijn, vlak bij Toledo. Van 4 hectare, temidden van velden waar ruim 50 kruidensoorten groeien. Het domein heet Pago del Ama. De meeste flessen – slechts 2000 per jaar – worden in de eigen restaurants geschonken. Er kwam echter een kleine zending naar Nederland. De Cigarral 2006 komt van cencibel ofwel tempranillo, en onderging een twaalf maanden lange rijping in voor de helft nieuwe vaten. Het is een intens smakende, gespierde, sappige wijn met roostertonen, drop, bessen, zwart fruit, kruidigheid en een lange afdronk. Een geweldenaar, groots bij bijvoorbeeld een jachtschotel, hazenpeper of wild zwijn. Richtprijs €74,50 (maar waarschijnlijk lager). Verkoopadressen via www.vinites.com. Meer informatie over Adolfo’s Toledo staat in het Spaans op www.grupoadolfo.com.

. Opnieuw is er een onderzoek beschikbaar gekomen waaruit blijkt dat bepaalde stoffen in rode wijn de gevreesde volksziekte Alzheimer zouden kunnen bestrijden en zelfs voorkomen. Muizen die in Amerika op de Mount Sinai School of Medicine een extract van blauwe druivenpitten kregen toegediend, vertoonden vrijwel geen degeneratie van de hersenen. Bij het onderzoek betrokken was Constellation Brands, de nummer één wijnproducent ter wereld, via een polyfenole divisie die wijndruifproducten ontwikkelt en de onderzoekers ook voorzag van het pittenextract. Op de Sahlgrenska Academie van de Universiteit van Göteborg ontdekten wetenschappers dat resveratrol, een stof die vooral in rode wijn voorkomt, bij lichte tot gematigde wijndrinkers van 65 jaar en ouder het ontstaan van Alzheimer kan beperken, terwijl bij vrouwelijke wijndrinkers de kans op latere dementie veel geringer wordt.

. Bonjardim is een naam om te onthouden. Niet alleen staat hij voor een gastvrije, comfortabele herberg in midden-Portugal, maar ook voor gulle rode wijnen. Met als bijzonderheid dat het gastenverblijf en de daarbij behorende wijngaard eigendom zijn van twee Nederlanders, Huub en Wil Lenders. Voor het creëren van hun 3,2 hectare tellende, over drie percelen verspreide wijngaard zijn ze niet over een nacht ijs gegaan. Eerst werd al proevend bepaald welke druivenrassen het meest geschikt zouden zijn – en waarvan Huub en Wil zelf de wijnen echt lekker vonden. Vervolgens schakelden ze een druivendeskundige in, een Egelsman die samenwerkte met de wereldberoemde Richard Smart, voor advies over onderstokken, plantdichtheid en –richting, geleidesysteem, manier van irrigeren en uiteraard de juiste locatie voor het juiste ras. Er werden zelfs grondmonsters naar Amerika gestuurd voor de best mogelijke analyses. De eerste stokken werden in 2002 geplant: een mix van touriga nacional (45 procent), tinto Roriz (45 procent ), merlot (5 procent) en syrah (5 procent). Inmiddels geven deze 6000 flessen per jaar, herkomstbenaming Vinho Regional Beiras.

De meest geconcentreerde wijn heet Bonjardim Reserve, waarvan de jaargang 2006 een vlezige, genereuze smaak heeft met donkere, enigszins aardse tonen, zeer rijp zwart fruit, beheerste roosteraroma’s en geen overdaad aan alcohol. Hij doet denken aan een hele goede Douro. Prijs €23,50, incl. kistje. De tweede wijn, Albergue do Bonjardim, is ook niet mis. Gulheid, zwarte vruchtjes, een hint van katjesdrop, beheerst hout en een stevige structuur maken hem zeer aangenaam, een echte winterwijn ook. Ik proefde de 2005; de nu beschikbare 2006 kost €13. Bestellen kan via de website www.bonjardim.nl.

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.