Per traditie publiceer ik in december wijntips voor de feestdagen: de lekkerste wijnen bij min of meer traditionele, feestelijke gerechten. Ik heb ze al proevend verzameld bij zo’n vijftig verschillende leveranciers en ze komen uit ruim een dozijn verschillende landen. In totaal heb ik ruim 180 feestmaand wijnen geselecteerd en beschreven. Ze vormen een wijnkoopgids waarvan de titel zou kunnen luiden

WAARBIJ WELKE WIJN

 Dat het maar een feestelijke én smakelijke maand mag worden.
En… let vooral ook op wijnaanbiedingen die volop zullen verschijnen via banners,  websites, folders, mailings en advertenties van wijnleveranciers.

First things first… dus komen bubbelwijnen als eerste aan bod, wijnen die een mooie maaltijd feestelijk kunnen openen en wellicht deels begeleiden. Om maar te zwijgen over straks Oud & Nieuw. Welnu, onderstaande mousserende wijnen heb ik als sprankelend lekker ervaren, als feest in de fles én in het glas.

. Aristel  Cava Brut
Keurige Cava, ook wat zijn prijs betreft,€3,99, en gemaakt van drie regionale Catalaanse druivenrassen. Zijn frisheid is aangenaam, zijn sappigheid prettig en het tikje milde fruit neigt naar dat van witte en citrusvruchten. Te koop bij www.lidl.nl.
. Arthur Metz 110  Crémant d’Alsace
Deze zeer attractieve, pittig frisse, kruidig fruitige (witte vruchten, gele) Alsace stelde het jubilerende huis Arthur Metz samen uit pinot blanc en pinot noir, met ook wat chardonnay, terwijl bovendien een klassieke, vier jaar lange kelderrust werd toegepast. Tijdelijk kost een fles €21,95 bij www.abelswijnen.nl.
. Ayala Brut Majeur  Champagne
Het huis Ayala zoekt vooral naar elegantie en frisheid. De Brut Majeur vormt een verrukkelijk voorbeeld. De wijn smaakt zuiver, sappig, opwekkend, en na het eerste slokje meteen naar een tweede. Fles €41,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Bienvenido  Cava
Na minstens een jaarkelder rijping ontstond een plezierige, kenmerkende, elegante Cava gemaakt van drie Catalaanse druivenrassen door een gerenommeerd familiebedrijf. Alles klopt, de belletjes, de aangename frisheid, het witte en citrusachtige fruit. De wijn is een €7,79 kostende exclusiviteit van www.plus.nl.
. Boizel Blanc de Noirs  Champagne
De pinot noir druiven voor deze drie jaar gerijpte Champagne kwamen van wijngaarden in drie verschillende dorpen. Samen met een dosis oudere réserve wijnen geven ze een elegante, beschaafde en tegelijk pittig frisse, fijn schuimende wijn met schakeringen van o.m rijp fruit en brioche brood. Importeur www.heerenvanheusden.nl rekent €39,50 per fles.
. Codorníu Barcelona Cuvée 1872  Cava Brut
Uit de aantrekkelijke, nostalgische art nouveau fles vloeit een elegante, 11,5 procent alcohol bevattende bubbelwijn die trakteert op mild wit fruit, heel subtiel gekruid. Bij www.ah.nl kost hij €8,99.
. De Saint-Gall Le Tradition  Champagne Premier Cru
Pittig fris en elegant enerzijds, sappig en goed gevuld anderzijds, zacht fruitig, heel discreet gekruid. Doet kwalitatief niet onder voor vergelijkbare Champagnes van bekende, grote huizen. Behalve wellicht qua prijs, €29,98. Te koop bij, waar anders, www.gall.nl.
. Domaine Tariquet Entracte 2020  Vin de France
Behalve echt droog en lenteachtig licht (10,5 procent alcohol) smaakt deze bescheiden bruisende compositie van chenin blanc en chardonnay – waarvan de most vergist werd in afgesloten tanks – flink fris, met hints van zowel bladgroen als frisse citrus plus wit en groen fruit. Richtprijs €16,95 per fles. Adressen via www.walravensax.nl.
. Dopff Cuvée Julien  Crémant d’Alsace
Werd samengesteld uit pinot blanc en diens broertje auxerrois, bevat 4,6 gram suiker – en is zo aantrekkelijk dat hij geschonken wordt in het fameuze regionale driesterrenrestaurant Auberge de l’Ill. Het is een fijn bruisende, opwekkende wijn, prettig fruitig en heel licht notig: ideaal als feestelijk aperitief. Te koop bij o.a. www.mitra.nl voor €15,99.
. Faber sparkling rosé  Alcoholvrij
Eigenlijk al jaren wordt deze door een Duitse specialist vervaardigde, fris fruitige bubbel in huize Duijker geschonken aan gasten die geen alcohol mogen of willen gebruiken. In zijn soort is het gewoon een van de allerbeste. Je vindt deze Faber bij www.gall.nl voor €5,29.

 

 

 . Domaine Duffau  Gaillac Brut
Alleen al vanwege zijn heel ‘natuurlijke’ bereiding volgens de méthode ancestrale is dit een (bescheiden bubbelend) buitenbeentje. Dit mede gezien zijn modeste 10 procent alcohol en zijn aparte, karaktervolle smaak waarin frisse en kruidige elementen samengaan met hints van brioche en karamel. Deze spraakmakende aperitiefwijn kost €19,95 bij www.bosmanwijnkopers.
. Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée  Pipers River Tasmania
Deze levendige, elegante, frissige, door mild citrusfruit en wat brioche gemarkeerde, loepzuivere wijn werd voor 66 procent uit Chardonnay samengesteld, vandaar de elegantie. De rest bestaat uit Pinot Noir. Ook werden wat ‘reserve’ wijnen gebruikt van eerdere jaargangen. Te koop voor €24,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Leclerc Briant Réserve Brut Champagne
De naam Leclerc Briant staat voor dynamisch, duurzaam – en klasse. De Réserve Brut (jaargang 2018) smaakt heel zuiver en elegant, met zowel rijpe elementen als frisse, waaronder die van citrusachtig fruit, met nog een hintje van anijs. Fles €44,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.
. Marsigny Blanc de Noirs Brut  Crémant de Bourgogne
Buitengewoon betrouwbaar en al jaren een vaste waarde. Vervaardigd à la Champagne door een uitstekend coöperatief bedrijf. De Marsigny schuimt zowel flink als fijn, en trakteert op een zuivere, levendige, fris en mild fruitige smaak (citrus, hintje aardbei) die tevens heel licht kruidig is. Bij www.jumbo.com kost een fles per 7 december €7,49 in plaats van de reguliere €9,99. Maar let wel: niet alle filialen voeren deze wijn.
. Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2020  Cap Classique
Wat een voorrecht om de deze vrolijk bruisende wijn te proeven. Hij is elegant en pittig fris, met discreet kruidige en fris fruitige, citrusachtige elementen. Simonsig was ook het eerste Kaapse domein waar een bubbelwijn à la Champagne werd gecreëerd. Doos van drie €45 bij www.winematters.eu. Voor andere distributeurs zie www.kwastwijnkopers.nl.
. Sinzero Brut  Alcoholvrij
De beste alcoholvrije bubbel ooit? Voor mij is dat de van chardonnay vervaardigde Sinzero Brut, een echt wijnachtige, opwekkend frisse, door tonen van grapefruit en ander fris citrusfruit gemarkeerde Chileense creatie. Flesprijs meestal €9,95 à €10,95. Adressen via www.dgswijn.nl.
. Veuve A. Devaux Grande Réserve brut  Champagne
Deze blend van 70 procent pinot noir en 30 chardonnay offreert behalve fijne belletjes een knisperend frisse, elegante smaak waarin fris citrusfruit, een nootje en een hint van rijpheid (jaargang 2018 met een kwart ‘vin de réserve’) subliem met elkaar samengaan. Fles €37,20 bij www.okhuysen.nl.

 

 

Amuses, tapas, zoutjes, snacksOm als aperitief een stille wijn te schenken is eveneens een aantrekkelijke gedachte. Ga voor wit, opwekkend fris en liefst vrij licht. Bijvoorbeeld een van de volgende. Alle aanbevolen wijnen zijn overigens óók prima partners voor o.a. mosselen, sushi en gourmetten met vis.

 . Inazio Urruzola 2021  Getariako Txakolina
Ziehier een zeer opwekkende, heel licht op de tong tintelende Baskische wijn die zo fris is als een zeebries, met weinig alcohol (11,5 procent) maar veel smaak, van citrus, groene vruchten, bladgroen en een kruidje. Fles €12,25 bij www.okhuysen.nl.
. Jaume Serra  Cava Brut
Naast het witte en citrusachtige fruit proeven we ook een hint van anijs en een kruidje: dit is een Cava om iets bij te eten, tapas bijvoorbeeld. Voorts schuimt hij flink, biedt een vleugje rijpheid en heeft het voor Cava kenmerkende, bescheiden alcoholpercentage van 11,5 procent. Fles €7,39 bij www.vinify.nl.
. La Marina Cuvée Colaris 100 ans 2021  Côtes de Gascogne
Als voorbeeldige voorafwijn, zo heb ik de Cuvée Colaris 100 ans ervaren. Die in zijn lichte, slechts 11 procent alcohol bevattende, uitgesproken frisse smaak flink wat fruit bezit, richting limoen en citroen, met een hintje passievrucht. Alsmede een vleugje grassigheid, wellicht dankzij wat Sauvignon Blanc. De honderdjarige importeur www.colaris.nl rekent €7,50 per fles.
. Quinta de Soalheiro Allo 2021  Minho
Het is een soort vedergewicht onder de witte wijnen. Deze vibrerend frisse, lichte Allo – genoemd naar de Portugese druivenrassen alvarinho en loureiro – bevat slechts 11 procent alcohol, maar is geenszins schraal, met in zijn aroma frisse fruittonen van o.a. groene appel en grapefruit. Fles €9,75 bij www.okhuysen.nl.
. Ramón Bilbao Verdejo 2021  Rueda
Deze Spaanse wijn heeft net zulke opwekkende zuren als een Sauvignon Blanc. Het is een lekker levendige Verdejo, goed sappig ook, en in bezit van zowel citrusfruit als een minikruidje. Een van de aanbieders is www.wijnkring.nl die een flesprijs hanteert van €12,50.

 

 

Olijven, tapenade, Hollandse NieuweHet zijn niet de meest modieuze wijnen, maar bij olijven, ook die gevuld met ansjovis, en zoute haring plus heel wat andere hartige hapjes passen behalve bubbelwijnen en droge, frisse witte (zie hiervoor) ook een gekoelde Fino of Manzanilla Sherry.

. La Guita  Manzanilla Sherry
Deze Manzanilla werd internationaal bekroond en heeft bijna iets zilts in zijn elegante, lenteachtige smaak. Een topper bij tapas (en sushi). Een halve fles kost €4,99 bij www.gall.nl.
. Solear  Manzanilla Sherry
Een van de meesterlijkste Manzanilla’s is de vederlichte, excellente Solear van de topproducent Barbadillo. Deze Manzanilla wordt voor €11,56 per hele fles aangeboden door o.a. www.spanjewijn.nl.
. Tío Pepe  Fino Sherry
Dan is er natuurlijk ’s werelds meest verkochte Fino Sherry, de eminente everseller Tío Pepe die o.a. verkocht wordt door www.gall.nl voor €9,99. Altijd uitstekend, altijd betrouwbaar.
. Williams & Humbert Alegría  Manzanilla Superior
Blekig van tint, geurig, en op beschaafde wijze aangenaam fris. Tegelijk goed gevuld, met ook een zekere kruidigheid. Goed gekoeld is-ie op zijn lekkerst. Fles €11,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 


VOORGERECHTEN

Ardenner ham met meloen Een treffer hierbij is de breed verkrijgbare, mild druivige en vaak enigszins zwoel kruidige Torrontés uit Argentinië. Maar andere muskaatachtige droge wijnen kunnen hierbij ook heel lekker zijn.

. Crios Torrontés 2020  Mendoza & Salta
Dit is een aromatische, zwoel fruitige charmeur uit Argentinië die van een Britse criticus 90 punten kreeg. De druiven kwamen deels uit de hoge, reliëfrijke streek Salta. Prijs €11,95; voor adressen zie www.gastrovino.nl.
. Neleman Chardonnay Muscat 2021  Valencia
Elegante duowijn van organisch geteelde druiven. Zijn smaak offreert frisheid, druivigheid, een kruidje en discreet wat geel plus wit fruit. De Nederlandse producent Derrick Neleman heeft van duurzame wijnen zijn grote specialiteit gemaakt. Te koop voor €8,49 bij o.a. www.neleman.org.

GarnalencocktailVanwege de doorgaans pittige cocktailsaus, denk aan de cayennepeper, past hierbij  een enigszins pittig frisse witte wijn, zie onderstaande suggesties.

. Grüner Veltliner Wachau 2021  Wachau
Een al heel lang lofwaardige Grüner van de eminente coöperatie Domäne Wachau. Als gebruikelijk smaakt de wijn sappig fris, lekker fruitig (wit, citrus) met discreet wat hartigheid. Fles €8 bij www.hema.nl.
. Gruber Röschitz Grüner Veltliner 2021 Klassik  Niederösterreich
Een Grüner met slechts 12 procent alcohol en een opwekkende, sappige smaak die naast kruidigheid en een pepertje ook fris groen fruit offreert, met name van appel. Richtprijs €10,65, verkooppunten via www.vinites.com.
. Kurt Angerer Grüner Veltliner Kies 2021  Kamptal
De van kiezelgrond afkomstige Kies heeft een loepzuivere, verkwikkende smaak die voorzien is van groene appel en citrusfruit, met ook een miniem pepertje. Groots bij een garnalencocktail. Richtprijs €12 à €13, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Nittnaus Grüner Veltliner Selection 2021  Burgenland
De familie Nittnaus maakt al zo’n drie eeuwen wijn. Hun bij herhaling bekroonde Grüner Veltliner Selection smaakt lekker fris, goed sappig, niet zwaar (12 procent alcohol), een tikje hartig, en offreert tevens wat licht gekruid groen en wit fruit. Adviesprijs €10,40, verkoopinfo via www.coenecoop.com.

 

 

Gravad laxOmdat dit zalmgerecht vrijwel altijd wordt gemarineerd met o.a. dille, helpt het als de witte wijn erbij ook iets van dille heeft in zijn aroma. Lang zoeken hoeft niet, want als dit voor één soort vaak geldt, is dat Sauvignon Blanc. Veel varianten daarvan, met voorop de Nieuw-Zeelandse uit Marlborough, bieden duidelijk iets van verse groene kruiden in hun geur smaak, waaronder dille. Verwante wijnen uit ander regio’s en/of van andere druiven – denk aan Verdejo uit Rueda – bestaan echter ook, en zijn net zo geschikt bij gravad lax.

. Marqués de Cáceres Verdejo 2021  Rueda
Deze Rueda van het Rioja huis Marqués de Cáceres smaakt op sappige wijze pittig fris, is tegelijk vrij vol en ferm, en heeft in zijn smaak subtiele schakeringen van zowel groene kruiden als fris citrusfruit. Fles €6,99 bij www.plus.nl.
. Misty Cove Organic Sauvignon Blanc 2021  Marlborough
Duurzaam vervaardigde Nieuw-Zeelander met een zeer fris karakter en een duidelijk plantaardig aroma van buxus en groene kruiden, terwijl zijn fruit associaties oproept aan zowel grapefruit als limoen. Een criticus gaf ‘m 93+ punten van een mogelijke 100. Richtprijs €13,95, verkooppunten ia www.dgswijn.nl.
. Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2021  Marlborough
Een van Nieuw-Zeelands meest bewonderde en bekroonde wijnbedrijven is Villa Maria. De Organic Sauvignon Blanc daarvan is een bleke, geurige, smakelijke wijn, knisperend fris, maar vanwege zijn sappigheid en redelijk stevige structuur zeker niet strak, terwijl groene kruiden en groen fruit van o.a. kruisbes additionele, hoogst plezierige impressies vormen. Fles €11,95 bij o.a. www.wijny.nl.

 

 

KrabcocktailCombineert het plezierigst met een subtiel kruidige, wit fruitige, zacht frisse witte wijn, waaronder diverse soorten uit Italië. Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico bijvoorbeeld. Behalve deze breed verkrijgbare soort komen andere in aanmerking, zoals bepaalde soorten Pinot Grigio/Pinot Gris.

. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Gris 2021  Zeeland
De tikje milde, heel licht notige, discreet kruidige, subtiel citrusachtige en tegelijk sappige smaak van deze zeer zuivere Zeeuws gaat zalig samen met o.m. die van een klassieke krabcocktail. Bij www.dekleineschorre.nl kost de Gris €19,95.
. Moncaro Verdicchio 2021  Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Het is de ruim 55 jaar jonge coöperatie Moncaro in Marche die de alom inzetbare Moncaro 2021 vervaardigde. De wijn heeft een kruidig karakter, wat ‘m bijna pittig doet smaken, en zachte zuren, terwijl wit fruit en citrus charme verlenen. Fles €4,99 bij www.ah.nl.
. Terrazzano 2021  Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Uitnodigende, sappige witte wijn, goed fris, met een klein kruidje, wit drupsachtig fruit en een modeste 12 procent alcohol. Ook zijn prijs zou je inviterend kunnen noemen: bij www.plus.nl betaalde ik €4,59.

 

 

Kreeft, langoustines, gamba’s, scampiAllerlei witte wijnen komen in aanmerking, waaronder houtloze Chardonnay, Albariño uit Spaans Galicië (zie ook bij Gerookte Zalm), superieure Soave en zelfs een Zuid-Limburgse. Ze mogen niet zwaar noch overweldigend smaken.

. Apostelhoeve Cuvée XII 2021  Mergelland
Smakelijke creatie samengesteld uit 40 procent müller-thurgau plus gelijke delen auxerrois en pinot gris. De 2021 presenteert zich geurig, fris, levendig en elegant, met een aroma van zowel frisse als milde citrusvruchten. Dit is Limburg op zijn lekkerst. Fles €20,95 bij o.a. https://www.bovino.nl/de-apostelhoeve.
. Ca’ Rugate San Michele 2021  Soave Classico
Eén slokje, en je bent terug op een terras naast het amfitheater in Verona, met op het bord verse scampi. De wijn smaakt loepzuiver, zeer sappig, aangenaam fris, elegant (12 procent alcohol) en aangenaam fruitig (milde citrus, partje peer) met een miniem snufje kruiden. Aanbiedingsprijs €11,50 bij www.colaris.nl.
. Deetlefs Stonecross Chardonnay 2021  Western Cape
Bij Deetlefs domein werden de druiven op drie verschillende tijdstippen geplukt, waarna de vergisting geschiedde met drie typen gist. De aldus gecreëerde, houtloze wijn smaakt sappig en vrij gul, behoorlijk vief en rijp fruitig, met o.m. wat mango. Prijs €5,99 bij www.plus.nl.
. Fillaboa Albariño 2021  Rías Baixas
Aromatische Albariño met enerzijds een beschaafde elegantie, anderzijds een aangename frisheid, veel sap en een verleidelijke fruitmelange van zowel citrusvruchten als tropische en witte. Richtprijs €16 à €17, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Weltevrede Calcrete Chardonnay 2021  Robertson
Deze fris gestijlde Kaapse wijn kreeg geen houtcontact. De zuivere 2021 bezit wel kruidigheid, notigheid en een citrusachtige fruitigheid. Wat hem zeer wel tevredenstellend maakt bij o.m. kreeft & kompanen. Te koop bij www.vinify.nl voor €13,95.
. Weingut Birgit Braunstein Pinot Blanc 2021  Burgenland
Opvallend smakelijke wijn uit Oostenrijk. Sappigheid, zachte zuren, een vriendelijk kruidje en zowel wit als mild citrusfruit worden samen met een beheerste 12,5 procent alcohol herrlich gecombineerd. Fles €14,50 bij www.okhuysen.nl.

 

 

OestersNatuurlijk droge bubbelwijn (zie Feest in de Fles). Maar ook een frisse, grassige en tegelijk groen fruitige Sauvignon Blanc (zie bij Gravad Lax). Plus andere echt frisse witte wijnen. En dan is er uiteraard ‘oesterwater’ ofwel Chablis waarvan gedurende december allerlei aanbiedingen mogen worden verwacht.

. Château de Mérande ‘1248’ 2021  Apremont
Zijn heldere, uitgesproken frisse, bijna tintelende, loepzuivere smaak doet bijna denken aan gebottelde berglucht. Geen wonder, deze ook fris citrusfruit bezittende, lichte, slechts 11 procent alcohol bevattende, maar toch correct gevulde wijn komt uit bergachtige Savoie, van de regionale jacquère. Fles €19,50 bij www.okhuysen.nl.
. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Blanc 2021  Zeeland
Deze compositie van Pinot Blanc en Auxerrois is vieve, pittig frisse, sappige wijn met in zijn zuivere, vrij elegante smaak elementen van o.m. grapefruit, limoen en groene appel. Formidabel bij zeefruit, zeker ook oesters. Fles €17,95 via www.dekleineschorre.nl en flink wat andere verkooppunten.
. Domaine Tariquet Amplitude 2021  Côtes de Gascogne
Het betreft een pure, met veel zorg droog vergiste wijn van het regionale ras gros manseng. Wat je kunt verwachten zijn een frappante frisheid en elegantie (12 procent alcohol), terwijl ook sappig, limoenig citrusfruit aanwezig is, alsmede een mespuntje kruiden. Richtprijs €10,95 à €14,95, adressen via www.walravensax.nl.

 

 

Paling, gerookteHierbij plegen niet al zware witte wijnen met zachte zuren en iets van gebrande noten of rokerigheid het plezierigst te passen. Diverse Chardonnays en vergelijkbare wijnen dienen zich aan, evenals bepaalde soorten Pinot Gris.

 . Abate 2021  Lugana
Bij de oevers van het Gardameer ligt Lugana, de bakermat van deze gave wijn. Die iets van gebrande noten in zijn aroma heeft, alsmede wat citrus, terwijl bovendien vrij vol smaakt, sappig en aangenaam fris. Prima alternatief voor Chardonnay. Richtprijs €16,75, adressen via www.heisterkamp.com.
. Baron von Maydell Grauer Burgunder 2021  Baden
Sehr gut
bij gerookte paling, dat is deze Grauer Burgunder ofwel Pinot Gris uit het zuiden van Duitsland. Hij ruikt en smaakt namelijk enigszins naar gebrande noten, en heeft voorts zowel frisheid als fruit, van witte en citrusvruchten, gecompleteerd door een heel licht zoetje. Fles €7,99 bij www.plus.nl.
. Louis Latour Les Genevrières 2020  Mâcon-Lugny
Deze nog vitale blanke Bourgogne biedt een vrij volle, zachtfrisse, gave smaak met schakeringen van zachte citrus plus een hint van gebrande noten. Elementen die hem o.m. prachtig doen passen bij gerookte paling. Importeur www.heerenvanheusden.nl verkoopt ‘m momenteel voor €15,95.

 

 

Pasteitjes, gevuld met kalfs- of kippenragoutEen niet te zware witte Bourgogne of Chardonnay van elders is een van de mogelijke keuzes (zie bij Kreeft). Daarnaast komen zacht frisse en tegelijk vrij volle witte wijnen van elders volop in aanmerking. 

. Callia PG Pinot Grigio 2021  San Juan
Een sympathieke witte wijn voor een sympathieke prijs, namelijk €5,99, dat is deze goed sappige Argentijn. Waarvan het milde fruit bestaat uit dat van en witte en gele vruchten in een flink frisse omlijsting. Je vindt deze Callia bij www.plus.nl.
. Mezzacorona Insieme Chardonnay/Pinot Grigio 2021  Vigneti delle Dolomiti
Vreemd genoeg zie je twee van ’s werelds populairste druivenrassen, chardonnay en pinot gris/grigio, zelden samen in een wijn. De witte Insieme bewijst hoe heerlijk zo’n samengaan kan zijn. Want de melange smaakt heel sappig, met fruit van o.a. peer en perzik, is bovendien goed gevuld en tegelijk zacht kruidig. Past perfect bij pasteitjes. Fles €9,99 bij www.jumbo.com.
. Porcupine Ridge Chenin Blanc 2021  Swartland
Van optimaal rijpe druiven met voldoende zuren werd in Zuid-Afrika een Chenin Blanc gemaakt die zeer sappig is, vriendelijk fris en op subtiele wijze mild voorzien van tropisch (meloen) en wit fruit (appel, peer). Fles €6,99 bij www.ah.nl.

Salade, fris aangemaakt met bijvoorbeeld met geitenkaas of FetaDe beste wijnen hierbij zijn opwekkende witte, het liefst een beetje pittig en kruidig. In de eerste plaats jonge Grüner Veltliner (zie bij Garnalencocktail), maar ook veel Sauvignon Blancs en andere frisse witte.

 . Apostelhoeve Riesling 2021  Mergelland
De opwekkende zuren van de jaargang 2021 krijgen sappig tegenspel van frisse citrus en wat groene appel. Bovendien is de wijn elegant, levendig en loepzuiver. Kortom, dit is een Riesling zoals Riesling moet zijn. Deze lekkere Limburger wordt o.m. aangeboden door www.colaris.nl voor €18,50.
. Green Grüner Veltliner 2021  Niederösterreich
Betaalbare Grüner met een levendige, licht hartige smaak, aangenaam fris en vriendelijk fruitig. Gekocht voor €4,99 bij www.plus.nl, maar ook bij diverse andere kleinere supers staat het sein op groen.
. Moillard-Grivot Saint-Bris 2021  Saint-Bris
Bourgogne’s enige Sauvignon Blanc is die uit het noordelijke gebiedje Saint-Bris, niet ver van Chablis. Deze schaarse wijn is het ontdekken waard, zeker bij een fris aangemaakte salade. Want de opwekkende, verleidelijke 2021 van Moillard-Grivot wordt o.a. getypeerd door grapefruit en ander fris citrusfruit. Je vindt ‘m bij www.abelswijnen.nl voor €15,95.

 

 

Salade met vis of zeefruitBij vis (en salades en hartige taarten en kalfsschnitzel en nog veel meer) is-ie bijna niet te verslaan, Grüner Veltliner uit Oostenrijk (zie ook bij Garnalencocktail) Alhoewel, ook diverse andere witte wijnen zijn aanraders bij dit soort salades.

. Feudo Arancio Vermentino 2021  Sicilia
Van de op Sicilië perfect gedijende vermentino maakte men een vrij ferme, duidelijk kruidige, duidelijk frisse vino die een groenzweem in zijn kleur heeft en naast zijn kruidigheid lekker wat sappig fruit van milde citrus plus een vleugje tropisch. Richtprijs €9, adressen via www.dgswijn.nl.
. Schmelz Stein am Rain Riesling Federspiel 2021  Wachau
Deze Oostenrijkse Riesling ontving maar liefst 93 punten van de uitgave Falstaff. Terecht, het is een superieure wijn: elegant, pittig fris en tegelijk een tikje mild, met in zijn aroma groene appel, frisse citrus, een kruidje en een hint van mineraligheid. De riante Stein am Rain kost vanaf 6 december €17,25 bij www.colaris.nl.
. Ventisquero Sauvignon Blanc Reserva 2021  Valle de Casablanca
Hoogwaardige Sauvignon Blanc die een levendig karakter heeft, met in zijn vrij vlezige, sappige smaak behalve opwekkende zuren ook flink wat citrusfruit. Terwijl de alcohol beperkt blijft tot 12,5 procent. Deze vriend van vissalades draagt een richtprijs van €12,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.
. Villa Carumè Grillo 2021  Sicilia
Op Sicilië werd grillo vroeger gebruikt voor de versterkte Marsala, maar tegenwoordig maakt men er goed gestructureerde en tegelijk niet te zware droge tafelwijnen van, zoals de licht kruidige, naar frisse citrus smakende 2021 van Villa Carumè. Richtprijs €6,90, adressen via www.heisterkamp.com.

 

 

SushiBij sushi (en sashimi) komen frisse, niet te zware, enigszins kruidige, want tegen sojasaus opgewassen witte wijnen in aanmerking, mousserende en stille. Hier enkele ideeën, terwijl ook jonge Grüner Veltliner een grote sushi vriend pleegt te zijn.

 . De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Auxerrois 2021  Zeeland
Een van de meest frisse, bijna tintelende creaties van De Kleine Schorre is de Auxerrois, die overigens ook wat Pinot Blanc bevat. Het aroma bestaat uit voornamelijk frisse citrus, subtiel aangevuld door groene appel en een hint van notigheid. Een aanrader bij sushi. Fles €16,95 bij o.a. www.dekleineschorre.nl.
. Daguet de Berticot Sauvignon 2021  Atlantique
Een ook qua verpakking duurzaam vervaardigde wijn van de eminente coöperatie in Duras. Deze bio Sauvignon biedt een lichte (11 procent alcohol), vieve, opwekkend frisse smaak met in zijn aroma tevens wat buxus en frisse citrus. Richtprijs €9,25, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. FF Weinviertel Grüner Veltliner 2021  Österreich
De jaargang 2021 van het milieuvriendelijk werkende domein Fritz & Frida trakteert op een sappig frisse, opwekkende smaak waarin zowel kruiden als frisse citrus plus wat peer aangenaam aanwezig zijn. Bij www.plus.nl bedraagt de prijs €6,99.
. Gruber Röschitz Grüner Veltliner 2021 Klassik  Niederösterreich
Heel kenmerkende Grüner Veltliner met een bescheiden12 procent alcohol en een opwekkende, sappige smaak die naast kruidigheid en een pepertje ook fris groen fruit offreert, met name van appel. Richtprijs €10,65, verkooppunten via www.vinites.com.
. Sophenia Karma Blanc de Malbec 2020  Uco Valley
Voor deze zeldzame witte Malbec gistten de kleur gevende blauwe schilletjes niet mee. Het  is een verrassende wijn geworden, heel bleek van tint, heel fris van smaak, met de 14 procent alcohol keurig in balans, en met zowel gebrande noten als fris citrusfruit in zijn aroma. Zijn maker zelf beveelt ‘m aan bij o.a. sushi. Fles €14,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Vispâté, visterrine Vriendelijk wit, da’s het devies. Zachte zuren, sappigheid, zacht, mild fruit en een niet te lichte structuur, ziedaar de gewenste kenmerken. Hieronder een paar voorbeeldige voorbeelden. Kijk voorts bij Krabcocktail voor meer suggesties.

 . Capellana Macabeo 2021  Utiel-Requena
Een verkwikkende en tegelijk goed gevulde wijn als deze Capellana Macabeo 2021 kan het goed vinden met een visterrine. Onderdelen van de smaak zijn een sappige fruitigheid en nuances van frisse citrus en milde gele vruchten. Terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 12 procent. Adviesprijs €8,50, adressen via www.halvemaanwijn.nl.
. Javier Beltrán by Roland Galarreta 2021  Rueda
Veel witte Verdejo wijnen uit het Spaanse Rueda neigen naar Sauvignon Blanc, maar deze werd gemaakt in een sappiger, iets meer zachte en mildere stijl waarvan het fruit richting gele en witte vruchten gaat. Voorbeeldig bij een visterrine. Fles €8,95 bij www.vinify.nl.
. Mezzacorona Chardonnay 2021  Vigneti delle Dolomiti
Van een dynamische, deels duurzaam werkende coöperatie afkomstige wijn. Waarvan de jaargang 2021 vrij vol smaakt, alsmede zacht fris, en trakteert op mild fruit van gele en witte vruchten, sappigheid en een nootje. Bij www.jumbo.com rekent men €6,29.

Vleespâté, vleesterrine, rillettesLicht rood zou het moeten zijn. Maar is dat eigenlijk niet de definitie van een rosé? Dus daarom naast fris fruitige rode wijnen diverse lekkere rosés getipt?

 . Domaine de l’Amaurigue, Fleur de l’Amaurigue 2021  Côtes de Provence
Deze gave rosé komt van een door Nederlanders gedreven domein, en werd samengesteld uit grenache plus cinsault. Hij ruikt, heel toepasselijk, enigszins fleurig, terwijl in de sappige, frisse, vrij volle, tikje kruidige smaak ook rode vruchtjes en citrus prettig present zijn. Richtprijs €13,50, zie www.amaurigue.com,
. Domaine Jacky Marteau Gamay 2021  Touraine
Naast witte druiven groeien op bovengenoemd domein ook blauwe, namelijk de Beaujolais druif gamay. De net als een Beaujolais fris te serveren Gamay 2021 daarvan offreert lekker wat fruit, bessen voorop, met voorts frisheid en haast iets hartigs. Verrukkelijk bij een vleespâté. Fles €9,70 bij www.okhuysen.nl.
. Souterrains Gamay 2020  Touraine
Behalve in de Beaujolais, waar hij heer en meester is, gedijt de gamay druif goed in enkele andere Franse streken, waaronder Touraine. Een smakelijk bewijs vormt de Souterrains Gamay 2020 die eigenlijk eenzelfde frisheid, eenzelfde sappigheid en eenzelfde fruitigheid (bessen, kersen en meer) heeft als een betere Beaujolais, met als extraatje een subtiel snufje kruiden. Adviesprijs van €8,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.
. Le Rosé de Grangeneuve 2021  Grignan-les-Adhémar
Via deze bleek getinte rosé reizen we zintuigelijk naar het zuidelijke Rhône-dal. Waar een vrij elegante, bleek gekleurde wijn werd geboren waarvan de smaak behalve fris en sappig ook licht kruidig is, terwijl naar mild neigend fruit niet ontbreekt. Richtprijs  €11,40,adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. The Pale 2021  Vin de Pays du Var
De merknaam The Pale refereert aan de vrij bleke oranje tint. De stijl van deze door Sacha Lichine geproduceerde Var rosé neigt meer naar kruidig dan fruitig, er is ook een vleugje mildheid present, en wat je aan fruit proeft neigt naar o.a. perzik en bes. Bij www.gall.nl bedraagt de reguliere flesprijs €14,65.

 

 

Zalm, gerookte Van de vele mogelijkheden kies ik graag een Albariño uit Rías Baixas, een kustgebied in het groene Galicië. Je zou deze wijn een soort mix kunnen noemen tussen Chablis, Riesling en Pinot Blanc. Hier een trio toppers. 

 . Bodegas Forjas del Salnés Leirana 2021 Rías Baixas
Als riant, zou je deze Rías Baixas kunnen beschrijven. Vandaar dat hij dit jaar de Prix du Sommelier ontving op het Proefschrift Wijnconcours. Hij is heel zuiver en heel kenmerkend. Enerzijds dus fris, anderzijds elegant ferm en aangenaam fruitig, met nuances van zowel citrus als tropisch fruit plus een partje appel. Adviesprijs €18,75, adressen via www.lesgenereux.nl.
. Mar de Frades Albariño Atlántico 2021  Rías Baixas
De in een opvallende blauwe fluitfles gebottelde Mar de Frades, die heel populair is in Spanje, bevat zowel fruitige (citrus, drupsje) als frisse elementen – en kan beschouwd worden als een beste begeleider van gerookte zalm. Fles €18,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
. Rodrigo Méndez Cies Blanco 2021  Rías Baixas
Dimensierijke, ferme Albariño van een gedreven en bedreven kleine producent. In de vrij intense smaak zijn behalve frisse zuren, ook citrus en een hint van kruidigheid aanwezig. Een wijn om te koesteren, zeker bij gerookte zalm. Fles €21,90, zie www.okhuysen.nl.

HOOFDGERECHTEN

Biefstuk, entrecote, ribeye, tournedos e.d.Een klassieke combinatie is die met een mooie rode Bordeaux of vergelijkbare wijnen van elders, zo simpel is het.

 . Altano 2020  Douro
Het is een boezemvriend van biefstuk, de rode Altano 2020 uit het Noord-Portugese dal van Douro, en vervaardigd van drie regionale rassen. De wijn smaakt lekker sappig en fruitig (pruimen en andere zwarte vruchten plus een lepeltje bessen), vlezig, levendig en met een ondertoon van drop. Fles €9,29, zie www.gall.nl.
. Château la Croix Saint-Jacques 2020  Blaye Côtes de Bordeaux
‘Wat een lekkere wijn’ riep vrouw toen we hem dronken bij haar rundvleesgerecht met een champignonsaus. Ik was het helemaal met haar eens. Deze uit merlot en cabernet sauvignon samengestelde Blaye koppelt in zijn sappige, vrij ferme smaak donkere tonen aan wat bessigheid en een zachte kruidigheid. Hij kost slechts €4,99 bij www.nettorama.nl.
. Château Tour de Mirambeau Reserve 2019  Bordeaux
In deze Reserve 2019, een Bordeaux die alleen een beetje houtcontact kreeg, werd voornamelijk merlot gebruikt, vandaar het sappige, rijpe zwart fruit en het blaadje laurier in zijn aroma, terwijl wat besfruit en ruggengraat verschaft worden door zowel cabernet sauvignon als cabernet franc. Dit is een hele beste bij biefstuk én bij extra belegen boeren Goudse daarna. Adviesprijs €12,95, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
. Marterey Merlot Cabernet 2020  Pays d’Oc
Van deze rode Marterey hebben de merlot en cabernet sauvignon hun historische origine in Bordeaux, maar ze zijn nu ook volop te vinden in de zonniger Languedoc. Zo te proeven domineert de merlot: donkere aroma’s en rijp zwart fruit markeren de vlezige, sappige smaak, tegen een achtergrond wat besfruit plus een kruidje. In de aanbieding kost een fles €7,75 (of €7,25 bij zes tegelijk, vanaf 6 december) bij www.colaris.nl.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Confits en andere stoofschotels Streekgerechten en streekwijnen gaan vaak smakelijk samen. Dat wordt overtuigend aangetoond door o.a. rode wijnen uit het Franse zuidwesten, waar confits vaak op het menu staan. Denk aan o.a. Cahors, Gaillac en Madiran. Daarnaast zijn met heel wat andere rode wijnen het overwegen waard.

. Château Barréjat Séduction 2020 Madiran
Deze geweldenaar uit het Franse zuidwesten werd voor 60 procent gemaakt van de Madiran druif tannat, en verbleef een jaar in eiken fusten. Beide elementen hebben zijn gespierde smaak voorzien van zowel donkere als rokerige elementen, terwijl overrijp zwart fruit en kruidigheid de smaak verder verrijken. Importeur www.colaris.nl rekent €14,50 per fles.
. Domaine Duffau Braucol 2020  Gaillac
Van de voor Gaillac kenmerkende, deels duurzaam geteelde braucol maakte Bruno Duffau een dieprode, levendige wijn die gul trakteert op sappig zwart fruit dat omkaderd wordt door donkere tonen en wat kruidigheid. Voor deze kostelijk-bij-confits wijn rekent www.bosmanwijnkopers.nl een flesprijs van €18,95.
. Antica Rosone Nero d’Avola 2021  Sicilia
Deze Siciliaan komt van druiven geplukt op hellingen in het westelijke eilanddeel, en is heel geschikt voor herfst- en wintergerechten, confits en andere stoofgerechten bijvoorbeeld. Enerzijds smaakt de donkerrode stevig en kruidig met ook iets van laurier, anderzijds naar zachtfris besfruit en rijpe zwarte vruchten. Fles €4,99 bij www.dirckiii.nl.

Coq au vinTijdens een intensieve reis door de Beaujolais werd ik steeds gastvrij ontvangen, soms zelfs door burgemeesters. Wat betekende dat er ter plekke werd geluncht – en altijd, dus élke dag, stond coq au vin op het menu. Bereid met de lokale wijn, die er uiteraard bij werd genoten. Ik heb toen ontdekt hoe perfect een goede fruitige Beaujolais en coq au vin samengaan – op voorwaarde dat het haantje er ook mee wordt bereid. Uiteraard geldt hetzelfde voor frisse rode wijnen die qua karakter verwant zijn aan Beaujolais.

. Buscareto Lacrima di Morro d’Alba 2021  Marche
Dit is de opmerkelijkste wijn van het Italiaanse wijngoed Buscareto. Hij werd gemaakt van een zeldzaam regionaal druivenras, de lacrima. De koel te schenken, donkerrode, nog jeugdig ogende Lacrima 2021 frappeert door zijn frisse, sappige, Beaujolaisachtige besfruit en elegantie (12 procent alcohol). Deze verleidelijke verrassing kost €9,95 bij www.okhuysen.nl
. Domaine Hospices de Beaujeu Régnié 2020  Cru du Beaujolais
Net als de Hospices van Beaune beschikken ook de Hospices van Beaujeu over eigen wijngaarden. De vlezige 2020 daarvan smaakt op zacht frisse, sappige wijze verleidelijk fruitig, naar zwarte vruchten vooral, terwijl tevens een hint van drop en een zachte kruidigheid zijn waar te nemen. Wat is-ie beau, deze Beaujeu. Te koop bij www.abelswijnen.nl voor €13,95.
. Le Prieuré de Saint-Céols 2020  Menetou-Salon
Leuk hoor, zo’n rode Loire-wijn om vrij koel te drinken. Het betreft een van pinot noir gemaakte 2020 uit Menetou-Salon. In de mond presenteert deze Menetou-Salon zich stoer en sappig soepel tegelijk, met milde fruittonen (vooral van rijpe bessen plus wat zwart), terwijl tevens een zachte kruidigheid waarneembaar is. Het is een vondst van www.bosmanwijnkopers.nl die €18,95 per fles rekent.
. Weingut Birgit Braunstein Blaufränkisch Heide 2020  Burgenland
Het is zijn frisheid die, samen met zijn fruit van bessen en zwarte vruchten, deze typisch Oostenrijkse wijn zo geschikt maakt als ingrediënt voor coq au vin, en natuurlijk als begeleider van dit gerecht. Prijs €14,50 bij www.okhuysen.nl.

 

 

DuifHierbij verrukkelijk zou een Chileense Carmenère zijn, een wondermooie wildwijn: vaak bijna romig en altijd stevig, met rijp zwart fruit en donkere aroma’s, zoals van laurier, soms subtiel aangevuld door een vleugje munt. Denk daarnaast aan Malbec en andere donker smakende wijnen.

. Casa Silva Los Lingues Carmenère 2020  Valle de Colchagua
De grote rode specialiteit van het Chileense familiebedrijf Casa Silva is Carmenère. En van de diverse soorten pleegt een der allerbeste die van de wijngaard Los Lingues te zijn. De 2020 koppelt in zijn stoere, vlezige smaak het allerrijpste, sappige zwarte fruit aan donkere, laurierachtige tonen, een zachte kruidigheid en licht rokerige roostertonen. Fles €6,95 bij www.vinify.nl.
. Luigi Bosca Malbec 2019  Mendoza
Gul en gespierd, ziedaar deze deksels goede duif begeleider uit Argentinië. Rijp, mild zwart fruit en een zachte kruidigheid bepalen zijn aroma, samen met vleugjes vanille en tabak. Deze laatste dankzij een lagering van twaalf maanden in eiken vaten.  Richtprijs €13,50, verkooppunten via www.walravensax.nl.
. Regaleali Nero d’Avola 2019  Sicilia
Het zou best verkoelende wind uit zee kunnen zijn die deze Siciliaanse wijn zijn plezierige frisheid verschafte. Voor het overige presenteert Regaleali’s Nero d’Avola uit 2019 zich bessig, met ook kruidigheid, donkere tonnen en een vleugje rijpheid. Deze ook bij duif delicieuze wijn draagt een adviesprijs van €12,95, adressen via www.vinites.com.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Eend, tammeHierbij meldt zich in de eerste plaats een min of meer kruidige, niet te lichte, droge rosé. Maar ook een niet te zware Pinot Noir en niet te lichte Beaujolais zijn uitstekende kandidaten

. AIX 2021  Coteaux d’Aix-en-Provence
Eric Kurver maakt zijn wereldwijd succesvolle, frisse, kruidig fruitige AIX rosé ‘zo verleidelijk dat je al meteen verlangt naar een tweede glas, en tegelijk complex, zodat hij aantrekkelijk blíjft’. Richtprijs vanaf ongeveer €16,95, verkooppunten via www.walravensax.nl.
. Callia SR Syrah rosé 2021  San Juan
Gemaakt door een Nederlandse familie in een vrij noordelijke wijnstreek binnen Argentinië. De zacht en bleek oranje getinte wijn smaakt vlezig genoeg, met nog wat sappig, mild rood fruit om gerookte eendenborst plezierig te begeleiden. Fles 5,99 bij www.plus.nl.
.  Château Camparnaud, Prestige 2021|Op dit prachtige, gastvrije, Nederlands-Franse domein groeien druiven voor diverse rosés, met als beste de Prestige die een sappige frisheid combineert met discreet gekruid fruit van rode vruchtjes en wat citrus. Adviesprijs €18,50, adressen via www.wijhandelvanouwerkerk.nl en www.camparnaud.com
. Château de l’Aumérade Marie-Christine 2021  Côtes de Provence
Misschien wel de bijzonderste wijn van het bijzondere Château de l’Aumérade is de Marie-Christine rosé, dit alleen al vanwege de op een Gallé vaas gelijkende fles. De bleek oranje Marie-Christine 2021 smaakt behoorlijk vol, bijna romig maar zeker niet zwaar, met vooral rijp rood fruit in het aroma. Richtprijs €11,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.
. Domaine des Diables, L’Hydropathe Elite 2021  Côtes de Provence Sainte-Victoire
In deze geurige, frisheid en tegelijk kracht biedende rosé is van alles te proeven, met voorop rode vruchtjes zoals frambozen, maar ook wit fruit en kruiden. Wat hem het einde doet zijn bij tamme eend. Reken op circa €22,25. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl,
. Gérard Bertrand Côte des Roses 2021  Languedoc
Grenache, syrah en cinsault hebben in 2021 een goed gevulde, correct frisse, sappige  rosé gegeven waarvan het fruit doet denken aan een combi van licht gekruide perzik plus peer. Bepaald bijzonder is de fles waarvan de ziel de vorm heeft van een roos Prijs €9,99 bij www.ah.nl.
. McPherson Lucie’s Promise Grenache rosé 2021  Australia
Deze grenache rosé oogt teer oranje, maar smaakt juist stevig, met in een hoofdrol kruidig rood fruit, waaronder dat van frambozen en aardbeien. Een sappige frisheid completeert het geheel. Importeur www.monnik-dranken.nl geeft als verkoopprijs een redelijke €6,99 op, en voor dat bedrag is de wijn ook te koop bij www.mitra.nl.
. Nucli 2021  Spain
Als een tafelrosé, zo ik heb deze door Derrick Neleman & Co vervaardigde wijn ervaren. Het is namelijk geen fruitbom, maar werd eerder ietwat kruidig gestijld. Met dan ook nog een hoge doordrinkfactor gezien de beheerste 12 procent alcohol. Wat niet betekent dat de Nucli slank zou zijn, want hij smaakt toch vrij vol. En wat hij aan fruit te bieden heeft, neigt vooral naar rood. Basis was de tempranillo. Reguliere flesprijs €10,29 bij o.a. www.neleman.org.

Eend, wildeWe schakelen over naar rode wijn met kracht en kruidigheid. Een wijn die best ook donkere aroma’s mag hebben, zoals van laurier, leder en drop. Passend in dit profiel zijn o.a. Carmenère en Malbec (zie Duif) of een rode wijn met veel merlot of een houtgerijpte Cabernet Sauvignon (zie Hazenrug) dan wel wijnen op basis van malbec of bepaalde Portugese druivenrassen (zie bij Wild).

 

Fazant Wit kan net zo goed als rood, en helemaal wanneer er ook zuurkool verschijnt. Maar dat moet wel een mooie, vrij volle witte wijn zijn, die én tegelijk frisse zuren heeft én wat kruidig hout, een vatgerijpte  Chardonnay bijvoorbeeld. Toch liever rood? Ga dan voor een fris te serveren Pinot Noir. Hier een trio aanraders.

 . Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2020  Valle de Colchagua
In het uiterste, koele westen van de Chileense Valle de Colchagua, op 6 kilometer van de Stille Oceaan, ontwikkelde de familie Silva een wijngaard van 50 hectare. De Cool Coast Pinot Noir 2020 daarvan heeft een smaak waarin mild, subtiel gekruid, enigszins rijp rood fruit een hoofdrol speelt. Om cool te combineren met o.a. fazant. Fles €15,95 bij www.vinify.nl.
. Domaine de Châtenoy rouge 2019  Menetou-Salon
Deze van kalkrijke grond afkomstige, soepele rode Loire-wijn, een pure Pinot Noir, verleidt met zijn rode fruit en zijn zachte zuren, terwijl een Bourgondische vatopvoeding een vleugje vanille verstrekt. Een feestje bij fazant. Adviesprijs €19,50, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl
. Otronia 45 Rugiantes 2018  Patagonia Argentina
’s Werelds zuidelijkste wijngaarden zijn die van Bodegas Otronia en liggen in Argentijns Patagonië. De daar geboren Rugiantes, een houtgerijpte Pinot Noir, biedt elegantie (12 procent alcohol), terwijl zijn frisheid tegenspel krijgt van rijpe tonen. Een beschaafde. discrete kruidigheid en rijp rood fruit completeren het geheel. Richtprijs €25,95. Adressen via www.vinites.com.

Gourmetten met vis Eigenlijk is Grüner Veltliner altijd goed, maar er bestaan reeksen andere witte wijnen die het visgourmetten een extra feestelijk, extra smakelijk tintje geven. Hieronder een aantal ideeën, inclusief eentje zonder alcohol.

 . Génération 0 Chardonnay 2021  Pays d’Oc
Het door Janneke Rutten van Intense Wines gecreëerde concept Génération 0 staat voor wijnen die duurzaam en/of volgens fair trade principes werden geproduceerd. Behalve sappig smaakt de Chardonnay 2021 vrij fris. Voorts is-ie wel ferm, maar niet zwaar, met fruitcomponenten van witte en citrusvruchten. Fles €7,99 bij www.mitra.nl.
. Grand Sud Sauvignon Blanc 2021 (liter)  Vin de France
Wat prijsprestatie betreft behoren de Zuid-Franse liters van Grand Sud tot de sterkste die ik ken. De Sauvignon Blanc 2021 is pittig fris, niet te zwaar en lekker fruitig, denk aan frisse citrus waaronder grapefruit, met nog een partje groene appel. Een hele liter kost meestal slechts €5,69. Grand Sud wordt gevoerd door allerlei supermarkten waaronder www.jumbo.com, www.plus.nl en www.vomar.nl.
. Grüner Veltliner Qualitätswein 2019  Oostenrijk
Als je tijdens de feestmaand één wijnsoort in huis zou moeten hebben, is dat Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Ik ken geen andere witte die zo goed smaakt bij zo veel verschillende gerechten, ook bij gourmetten met vis. Wat hem zo speciaal maakt, is niet alleen een sappige frisheid, alsmede frisse fruittonen van dikwijls groene appel en citrus, maar ook iets van hartigheid, denk aan een snufje witte peper. Een van de betaalbaarste varianten is de Grüner Veltliner Qualitätswein aus Österreich die www.ah.nl voor €3,99 verkoopt.
. Regaleali Bianco 2021  Sicilia
Een blend van inzolia (bijna de helft), grecanico, catarratto en een beetje chardonnay. De wijn smaakt uitgesproken fris en dus vief, is heel sappig en trakteert op frisse citrus, zoals van grapefruit. En dit alles zonder veel alcohol, namelijk 12,5 procent. Deze voorbeeldige viswijn kost doorgaans €12,95, verkoopinfo via www.vinites.com.
. Torres Sangre de Toro 0.0%  Alcoholvrij
Lekker fris, lekker fruitig en lekker zuiver: wat wil je nog meer van een alcoholvrije ‘wijn’? Deze heeft het allemaal, smaakt bovendien niet te zoet, en wat je proeft aan fruit is voornamelijk dat van verse witte druiven. Fles €6,65 bij www.ah.nl.

 

 

Gourmetten met vlees – Alleen al vanwege de hitte van de branders heeft een fris te drinken rode, ferme, niet echt verfijnde doordrinker hier de voorkeur. En vanwege de soms enigszins pittige sausjes mag hij ook best wat pit hebben, dus enigszins kruidig zijn en donkertonig. Bovendien vinden we fruit gewoon lekker.

 . Cappellana Tempranillo  Utiel-Requena
Jonge, jaartalloze wijn met een donkerrode tint en een gulle fruitigheid van bessen en zwarte vruchten. Frisheid is in de goed gevulde, soepel-sappige smaak eveneens aanwezig. Bij gourmetten met vlees is hij dan ook fris geschonken op zijn lekkerst. Prijs een bescheiden €4,99, bij www.dirk.nl.
. Cheerful Merlot 2021  Vin de France
De van diverse vrolijke etiketten voorziene Cheerful Merlot 2021 doet zijn naam eer aan: het is een blij makende, koel te schenken gourmetten wijn, heel sappig, gul fruitig (zwarte vruchten, bessen), vlezig, en met wat laurier e.d. als complement. Fles €8,99 of €53,95 per zes, bij www.thegoodwine.nl.
. Couleurs de Maris 2021  Vin de France
Op basis van merlot en syrah gemaakte, verleidelijk fruitige (zwarte bramen, pruimen en meer) wijn die in zijn sappige, goed gevulde smaak ook zachte, subtiele schakeringen heeft van kruiden en donkere aroma’s. Gekoeld, op 10 à 12 graden, zal deze Couleurs op smakelijke wijze kleur geven aan het gourmetten. Fles €9,25 bij www.hema.nl.
. Grand Sud Merlot 2021 (liter)  Pays d’Oc
Een rode wijn die lekker doordrinkt, ook bij gourmetten, is deze hoogst betaalbare, hooguit Merlot in literfles. Want wat smaakt-ie sappig alsmede mild, met zowel donkere tonen (drop, laurier, leder), als wat rijp zwart fruit (denk aan pruimen), terwijl hij tegelijk soepel is, plezierig fris en goed gevuld. Hij staat op het schap bij o.a. Boon’s Markt, Hoogvliet, Jumbo, MCD, Plus, Poiesz en Vomar. Richtprijs €5,69.
. Les Jamelles Pinot Noir 2020  Pays d’Oc
Deze fris te schenken, Zuid-Franse Pinot Noir 2020 komt vol, ferm en zacht fris in de mond met sappig, licht gekruid fruit van milde zwarte vruchten, denk aan vijg en pruim, met in de verte iets van rode vruchten. Uitnodigende wijn met een richtprijs van €9,65. Adressen via www.dgswijn.nl.
. Sinzero Cabernet Sauvignon 2020 Valle del Maipo
De beste soorten alcoholloze wijn plegen meestal niet de rode te zijn – maar deze is een uitzondering. Zijn kleur is donkerrood, zijn smaak frissig en lekker bessig, met hints van mildheid en laurier. Richtprijs €9,45 à €9,95, verkooppunten via www.la-source.nl.
. Tarón Tempranillo 2020  Rioja
Het is vooral fruit dat je proeft: dik zwart, in gezelschap van donkere tonen, een snufje kruiden en nog wat frisheid. Licht gekoeld smaakt deze Rioja op zijn best, zeker bij gourmetten. Richtprijs een menslievende €5,95, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.
. Villa Carumè Nero d’Avola 2020  Sicilia
Deze Siciliaan uit 2020 is een heel toegankelijke, zoniet inviterende, gul voorzien van zowel mild zwart plus besfruit, terwijl in de vlezige, sappige smaak ook donkere, dropachtige elementen aanwezig zijn. Om van te genieten bij gourmetten. Richtprijs €6,90, verkooppunten via www.heisterkamp.com.

 

 

Hazenrug, hazenpeper, jachtschotelHaasje rep je naar de winkel voor een zachte, vrij volle, enigszins kruidige rode wijn. Soorten met veel merlot vormen een goede keuze, hetgeen ook geldt voor wijnen op basis van op tempranillo en de vrijwel identieke tinta del país uit Ribera del Duero. Maar ook wijnen op basis van carmenère en Mediterrane rassen komen in aanmerking. Hier enkele suggesties.

 . Escudo Rojo Gran Reserva 2019  Valle Central
Deze wijn lijkt bestemd voor wildgerechten met een enigszins zoete saus. Want behalve krachtig en kruidig heeft hij een duidelijk milde toets. Die grotendeels te danken zal zijn aan de vanille, koffie en chocolade verstrekkende opvoeding van circa twaalf maanden in eiken vaten. Ook het aanwezige fruit van rijpe zwarte vruchten en bessen is mild van karakter. Voorts offreert de volle, sappige, genereuze smaak eveneens donkere elementen, zoals van drop en laurier. Richtprijs €14,95, adressen via www.walravensax.nl.
. Gran Sasso Primitivo 2021  Puglia
Liefhebbers van wijn bij hazenpeper en ander wild zullen in hun sas zijn met deze Gran Sasso Primitivo. Want hij is gul, soepel, sappig en gespierd, daarbij smakend naar zonnig, mild zwart en besfruit, met nog discrete toegiften in de vorm van laurier en kruiden. Fles €7,98 bij www.gall.nl.
. La Croix de Saint Jean Lo Mainatge 2019  Minervois
Deze compositie van 70 procent grenache en de rest syrah is qua smaak en structuur een formidabele wijn die 14,5 procent alcohol bezit, alsmede veel aroma, met voorop donkere tonen, in gezelschap van chocolade en andere roosteraroma’s, heel rijp zwart fruit, kruiden en specerijen. Zeer aanbevolen bij hazenrug en ander wild. Fles €14,95 bij www.colaris.nl.
. Marqués de Cáceres Crianza 2016  Rioja
Voor 90 procent van tempranillo vervaardigde, en vervolgens een jaar op vat gerijpte wijn die een zachte kruidigheid bezit. Een sappig frisje plus besje zijn eveneens present. Ik vond de wijn bij www.plus.nl, voor €8,99, maar hij wordt ook aangeboden door o.a. Coop, Dirck III, Hoogvliet, Jan Linders en Spar.

HertMassa’s mogelijkheden, mits de wijn rood is en kwaliteit heeft, enige diepgang dus, en naast donkere tonen ook fruitige in zijn aroma.

. Ciabot Visconte Barbera 2018  Piemonte
De naar zijn druif genoemde Visconte Barbera 2018 heeft een solide fundament van 14 procent alcohol dat tegenspel krijgt van de nog altijd aanwezige, voor barbera zo typerende frisheid. Rijpe tonen zijn eveneens present, samen met de net zo kenmerkende bessigheid, terwijl twintig maanden fustlagering een zekere kruidigheid heeft verschaft. Een wijn om te onthouden wanneer wild met bijvoorbeeld een bessensaus ter tafel komt. Fles €12,50 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Condominio Roble 2020  Ribera del Duero
Mooi evenwichtig, met alle elementen smakelijk in balans: de stevige structuur, het besachtige fruit, de beheerste vanille en kruidigheid van het hout (vanwege vier maanden vatrijping), het sap en de vitaliteit. Fles €10,50 (per 6 december) bij www.colaris.nl.
. Errázuriz Max Carmenère 2019  Valle de Aconcagua
Werd een jaar werd opgevoed in fusten van Frans eikenhout. De donkerrode, mooi geconcentreerde wijn biedt behalve kracht ook een licht rokerige, kruidige, roosterachtige houttoets, naast donkere aroma’s en het allerrijpste zwarte fruit. Wondermooi bij o.a. hertenbiefstuk. Fles €12,98 bij www.gall.nl.
. Torres Gran Coronas Reserva Cabernet Sauvignon 2018  Penedès
Ziehier een klassewijn van Torres, vorig jaar uitgeroepen tot het ‘meest bewonderde wijnmerk ter wereld’. De cabernet druiven werden zorgvuldig geselecteerd en gevinifieerd, waarna een opvoeding volgde in eiken vaten, gedurende twaalf maanden. Behalve krachtig smaakt de wijn op genereuze wijze naar zongerijpt besfruit in gezelschap van o.m. wat vanille en een zachte, beschaafde kruidigheid. Heerlijk bij een hazenpeper, alsmede bij hert en ander wild. Richtprijs vanaf €15,95. Een van de aanbieders is www.perfectewijn.nl; meer adressen via importeur www.walravensax.nl.

 

 

Kalkoen, gevuldeDe glazen mogen gevuld zijn met een zacht fruitige, vrij volle Viognier, Chardonnay, Sauvignon Gris of Pinot Noir, zie ook tamme eend en fazant.

 . Château Grand Launay 2020  Côtes de Bourg
Bioboer Pierre-Henri Cosyns koos voor zijn zeldzame witte Côtes de Bourg niet sauvignon blanc, maar de schaarse sauvignon gris. Wat een heel verleidelijke, nog frisheid bezittende, zuivere wijn heeft opgeleverd die in het glas komt met licht gekruid, sappig citrusfruit, perzik incluis – en die bij ook gevulde kalkoen veel genoegen zal geven. Fles €12,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. Domaine La Croix Belle 2020 Le Champs des Lys  Côtes de Thongue
Indien de kalkoen met o.a. zuidvruchten wordt gevuld, dan dient deze Zuid-Franse blend van roussanne en viognier zich terstond aan. Want in zijn soepele, tamelijk stevige smaak zitten namelijk milde elementen van abrikoos, perzik en peer. Richtprijs €10,50, adressen via www.heisterkamp.cm.
. Domaine Gayda Collection Viognier 2021  Pays d’Oc
De levendige, discreet kruidige smaak wordt gedomineerd door vooral zonnig citrus- en tropisch fruit, waaronder een vleugje abrikoos. Kies deze duurzaam vervaardigde Viognier bij o.a. gevulde kalkoen. Fles €8,95 via www.vinify.nl.
. Maison les Alexandrins, Le Cabanon Viognier 2021 Vin de France
Hiervoor werden de trossen in de Ardèche geoogst, van hoog gelegen percelen, wat deze Vin de France ook frisheid heeft verschaf. Tegelijk smaakt hij ferm, vrij vol en op heel plezierige wijze naar zacht, mild fruit, zoals van wilde perziken en andere milde citrusvruchten. Richtprijs €11,90, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. YL 2021  Ile de Beauté
Witte biowijn, op Corsica vervaardigd van vermentino/vermentinu en gentile. De op zware fles gebottelde 2021 vormt een karaktervolle combinatie van kracht, sap, frisheid en bijna zwoel kruidig fruit, vooral van witte vruchten maar toch ook van wat citrus. Het zou een voorbeeldige vervanger kunnen zijn voor houtloze, hoogwaardige Chardonnay, en dus ook bij gevulde kalkoen kunnen worden genoten. Fles €24,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.


KwartelZie zowel hert als haas. Hierbij kan een heel palet aan rode wijnen genoegen geven.

 

 

Lamsbout, lamsschouderBehalve rode Bordeaux en Chileense Cabernet Sauvignon (zie biefstuk etcetera) komen regimenten andere soorten in aanmerking, waaronder de volgende.

 . Château Val d’Arenc 2019  Bandol
Na achttien maanden in klein vaten en grotere foeders ontstond een door mild, vanilleachtig kruidig hout gemarkeerde mourvèdre wijn die enerzijds sappig zacht en anderzijds heel stevig smaakt, terwijl zonnig rijp bes- en zwart fruit speels present is in de achtergrond. Een wijn om dol op te worden, zeker bij lamsbout. Richtprijs €27,55, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.
. Conde Valdemar Crianza 2017  Rioja
Deze stevig gestructureerde Rioja bestaat voor circa 90 procent uit tempranillo, aangevuld door wat mazuelo en graciano. De vatrijping, in barricas van Amerikaans eikenhout, duurde een maand of zeventien. Dankzij het houtcontact zijn kruidigheid en wat vanille duidelijk, zij het niet overheersend, present, naast een zacht, sappige frisheid en besfruit. Richtprijs €11,35, verkooppunten via www.vinites.com.
. Domaine de la Clapière Jardin de Jules 2020  Pays d’Oc
Een bestseller van dit domein is Jardin de Jules waarin merlot domineert met 85 procent; syrah en wat cabernet sauvignon completeren de compositie. Als gebruikelijk is ook de 2020 een aantrekkelijke wijn, met zondoorstoofd zwart fruit, rijpe bessen, kruidigheid en beheerste donkere aroma’s in een sappige, stevige smaak. Fles €8,95 bij www.vinify.nl.
. Marqués de Riscal Reserva 2018  Rioja
Klassieker kan haast niet. Deze Rioja ging 25 maanden op vat. Vandaar dat de 2016 volop vanille biedt in geur en smaak, plus zacht kruidige houttonen, rijpe aspecten, tegelijk nog enige frisheid, de nodige kracht en vaag wat besfruit. Prijs €18,58 bij www.gall.nl.


Lamskoteletten, lamsrack
Alle mogelijke rode wijnen komen in aanmerking: bij gebakken of gegrilde lamskoteletten, met voorop Franse en Spaanse. Hier enkele suggesties. Zie ook bij Biefstuk en Lamsbout.

. Château Grand Pascaud 2020  Bordeaux Supérieur
Deze inderdaad superieure Bordeaux Supérieur onderging een traditionele vatopvoeding die de wijn een zekere kruidigheid verschafte naast zijn sappige frisheid, het besfruit en de donkere, laurierachtige tonen. Het is een echte eetwijn die vooral genoegen geeft bij o.a. lamsvlees. Fles €6,99 bij www.coop.nl.
. Château Purcari Freedom Blend 2020  Moldova
De Moldavische  ‘vrijheids melange’ werd in 2014 gelanceerd als ‘een kreet naar de wereld tegen het patroon van militaire agressie’. De jongste jaargang, uit 2020, is gewoon een heerlijke, karaktervolle wijn, sappig, stevig en zacht fris, met een aangenaam, heel licht kruidig aroma van o.a. bessen, zwarte vruchten en discreet wat katjesdrop. Men stelde hem samen uit drie druivenrassen, alle kenmerkend voor een ander land in de eigen regio: bastardo (Oekraïne), nara neagra (Moldova) en saperavi (Georgië). Fles €14,95 bij www.vinify.nl – die alle winst aan Oekraïne schenkt.
. Cofrade Reserva 2017  Rioja
Als één Spaanse druivenras zich leent voor zowel jong te drinken, fruitrijke wijnen als soorten die op vat wordt gerijpt, is dat de tempranillo. Vandaar dat de Cofrade Reserva uit 2017 nog een sappige frisheid offreert, want hij werd in meerderheid van tempranillo vervaardigd. Het kenmerkende besfruit is eveneens aanwezig, en dankzij twee jaar in vaten van Amerikaans en Franse eikenhout, zijn een vleugje vanille, een milde kruidigheid, een hint van rook en een discreet roosteraroma eveneens present. Prijs €7,99 bij www.dirckiii.nl.


Mosselen, gekookte
Magistraal bij mosselen smaakt eigenlijk altijd een Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Geen wonder, want bij zeefruit is de rond Nantes geboren wijn al héél lang een klassieker. Dit ongetwijfeld mede vanwege zijn frisse karakter, je ervaart dit haast als een bijna zilt zeewindje, en zijn bescheiden alcoholgehalte, terwijl in de betere soorten wat frisse citrus aanwezig pleegt te zijn. Identiek gestijlde, dus frisse, lichte, zuivere witte wijnen worden echter ook elders gemaakt- zelfs in Zeeland.

. Barone Montalto Pinot Grigio vino biologico/organic wine 2021  Terre Siciliane
Ondanks zijn zeer zuidelijke herkomst smaakt deze Siciliaanse biowijn op sappige wijze lekker fris. Naar vooral fris citrusfruit, hoewel ook een hint van peer te bespeuren valt, plus een minikruidje. Bovendien bevat hij slechts 12 procent alcohol. Hij staat dus zijn mannetje bij mosselen. Fles €5,99 bij www.plus.nl.
.  Château du Cléray Haute Culture 2020  Muscadet Sèvre et Maine sur lie
Mosseltijd, da’s Muscadet tijd. Een van de beste domeinen voor deze frisse, elegante witte wijn is Château du Cléray, waarvan de Haute Culture 2020, een uitgesproken sappige sur lie, fris is als een zachte zeebries en tegelijk trakteert op enigszins naar mild neigend citrusfruit, met in de achtergrond hints van appel en munt. Meesterlijk bij mosselen. Verkrijgbaar via www.abelswijnen.nl voor €9,95.
. De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Rivaner 2021  Zeeland
Bij het proeven van deze Zeeuw kreeg ineens hevige trek in verse, gekookte mosselen, zo uit de pan, en ook bereid met een scheutje van dezelfde wijn. Want de lenteachtig lichte Rivaner smaakt bijna tintelfris, met in zijn aroma behalve frisse citrus ook wat bladgroen. Bovendien is-ie zo zuiver als een zeebries. Fles €15,95 bij www.dekleineschorre.nl.

ReeDezelfde wijnen als bij hert.

Rollade Ervan uitgaand dat een rollade van rund of varken altijd gekruid is, betekent dat een vrij stevige, enigszins kruidige rode wijn de voorkeur heeft. Met name Pinotage uit Zuid-Afrika en Malbec uit Argentinië. Bovendien komt Chileense wijnen in aanmerking, zie ook bij Duif.

 . Asado Malbec 2021  Mendoza
In geen land groeit zo veel malbec als in Argentinië. De daarvan gemaakt Asado biedt een donkerrode kleur en een door donkere aroma’s (laurier, drop, leder) getypeerde, sappige, ferme smaak waarin ook wat kruidigheid en een ondertoon van rijp zwart plus besfruit te proeven vallen, terwijl een zachte frisheid een zekere viefheid verschaft. En dat alles koop je voor €4,79 bij www.dirckiii.nl.
. Organic Wine By Sophie Germanier, Pinotage 2021  Coastal Region
In Zuid-Afrika verwerkt Sophie Germanier uitsluitend organisch geteelde druiven. Haar Pinotage, genoemd naar Zuid-Afrika’s ‘eigen’ blauwe druif, is een heel geslaagde. Die van 2021 smaakt behalve sappig fris ook ferm, enigszins kruidig en behalve naar bessen ook heel licht (en kenmerkend) naar gebakken banaan. Fles €7,99 bij www.ekoplaza.nl.


Tarbot, (slip)tong, zalm gebakken of gegrild
Voor de hand ligt een Chardonnay van niveau, Bourgondisch of anderszins. Minstens zo smakelijk wordt de combinatie met bijvoorbeeld een lekkere Limburger, een hoogwaardige Sauvignon, een blanke Bordeaux, of bepaalde Albariño-wijnen.

. Apostelhoeve Cuvée XII 2021  Mergelland
Knap gecomponeerd uit 40 procent müller-thurgau plus gelijke delen auxerrois en pinot gris. Op smakelijke wijze presenteert de 2021 zich geurig, levendig en elegant, met een aroma van zowel frisse als milde citrusvruchten. Dit is Limburg op zijn lekkerst – en verrukkelijk bij vis. Fles €20,95 bij o.a. https://www.bovino.nl/de-apostelhoeve.
. Cheeky Sauvignon 2021  Vin de France
Voor elke verkochte fles van deze wijn wordt  750 liter schoon drinkwater aan een Afrikaanse gemeenschap wordt gedoneerd. Water gaat hier op de best mogelijke wijze samen met wijn. De van diverse vrolijke etiketten voorziene Cheeky Sauvignon Blanc 2021 smaakt op sappige wijze lekker fruitig (hint van meloen, frisse citrus), aangenaam fris en is vol genoeg om bijvoorbeeld op de huid gebakken wilde zalm prettig te begeleiden. Fles €8,99 of €53,95 per zes, bij www.thegoodwine.nl.
. Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc 2021  Valle de Casablanca
Duurzaam bereide, behoorlijk expressieve wijn, met in zijn smaak behalve groen fruit ook wat buxus. Deze frisse Chileen uit Casablanca is bovendien uitgesproken sappig en tegelijk ferm genoeg om ook bijvoorbeeld zeetong en zalm smakelijk te vergezellen. Fles €9,99 bij www.ah.nl.
. Domaine Delaporte Chavignol 2021  Sancerre
Een Sancerre met verleidelijke fruitige elementen (combi van wit met citrus), een hint van bladgroen, prettige zuren, sap en een behoorlijk gevulde smaak. Deze voortreffelijke, van sauvignon blanc vervaardigde viswijn is op €22,95 geprijsd bij www.heerenvanheusden.nl.
. Fantini 2021  Basilicata
Werd samengesteld uit greco (60 procent) en fiano, twee regionale rassen uit Zuid-Italië. Behalve sappig en vrij fris smaakt deze elegant-ferme wijn enigszins notig en is tegelijk voorzien van frisse citrus. Zijn stijl doet enigszins denken aan frisse, houtloze Chardonnay. En wat wás-ie lekker bij gepaneerde, gebakken sliptongetjes besprenkeld met citroendruppels. Fles €7,99 bij www.ah.nl.
. Lenz Moser Grüner Veltliner 2021  Niederösterreich
Niet voor niets werd deze wijn met goud bekroond, want hij is elegant en toch heel smakelijk. Je proeft o.a. groen fruit en een kruidje, terwijl zijn frisheid bijna tintelend is. Deze Grüner is een grote visvriend. Fles €5,99 bij www.ah.nl.
. Santa Rita Gran Reserva Chardonnay 2021  Valle de Limarí
Men selecteerde de trossen handmatig, en voedde de wijn à la Bourgogne op in vaten van Frans eikenhout, gedurende tien maanden. Deze en andere details hebben een levendig, ferme, evenwichtige wijn gegeven, aangenaam fris en duidelijk dimensie bezittend dankzij fraaie fruittonen van vooral milde citrus en een beschaafde, zacht kruidige houttoets. Dat hij verrukkelijk bij o.a. zeetong en tarbot zal smaken, lijkt een voldongen feit. Fles €16,95 bij www.wijnkring.nl.
. Staete Landt Annabel Sauvignon Blanc 2021  Marlborough
De kwaliteit van Staete Landt wijnen ligt hoog, dankzij de deskundigheid en gedrevenheid van eigenaar Ruud Maasdam. Zo presenteert zijn Annabel Sauvignon Blanc 2021 zich als een expressieve, kostelijke combinatie van opwekkende zuren, buxus, frisse citrus en sappigheid, terwijl de wijn tegelijk goed gevuld is. Prijs €16,50 bij www.okhuysen.nl.
. Weltevrede Calcrete Chardonnay 2021  Robertson
Op het Kaapse wijngoed Weltevrede heeft men zich inmiddels gespecialiseerd in Chardonnay. Een fris gestijlde versie is de Calcrete die geen houtcontact kreeg. De zeer zuivere 2021 bezit wel kruidigheid, notigheid en een citrusachtige fruitigheid. Wat hem zeer wel tevredenstellend maakt bij o.m. gebakken vis besprenkeld met citroensap. Te koop bij www.vinify.nl voor €13,95.

Wild, waaronder wild zwijn, springbok, kangoeroe en struisvogelHierbij kunnen alle remmen los gaan wat betreft kracht en kruidigheid. Hier is een keuze uit de Oude Wereld en de Nieuwe.

. Antica Vigna Ripasso 2018  Valpolicella Superiore
Deze blend van corvina, corvinone en rondinella heeft frisheid, en smaakt niet te zoet, terwijl de 14 procent alcohol in balans verkeert met de rest. Bovendien is naast kruidigheid (deels te danken aan fustrijping) ook mild fruit van bessen en zwarte vruchten present. Tevens heeft men deze Ripasso redelijk geprijsd, namelijk €6,99 bij www.dirckiii.nl.
. Château de Segure Vieilles Vignes 2020  Fitou
Behalve een verwarmende 14,5 procent alcohol bezit deze Vieilles Vignes (gemaakt van oude stokken carignan, grenache en syrah) een volle, dimensierijke, zacht kruidige smaak met zowel donkere als zacht fruitige elementen, zoals van bessen en rijpe zwarte vruchten. Bij www.abelswijnen.nl rekent men €9,45 per losse fles.
. Domaine La Croix Belle 2019 Camp del Gal  Côtes de Thongue
Het is waarschijnlijk de twaalf maanden vatopvoeding die deze wijn duidelijke milde, vanilleachtige tonen heeft gegeven, en ook een zachte rijpheid heeft verstrekt. Wat hem geschikt maakt voor wildschotels met en milde saus. Als druiven gebruikte men syrah en grenache. Richtprijs ergens tussen de €10,50 en €12,50. Verkooppunten via www.heisterkamp.com.
. Marqués de Valcarlos Gran Reserva 2015  Navarra
Uit de klassiek met een netje uitgemonsterde fles vloeit een wijn die lang op vat ging, zeker achttien maanden. Vandaar de mild kruidige tonen van hout en vanille in zowel geur als smaak. Rijpheid is natuurlijk ook aanwezig, maar die krijgt prettig tegenspel van een zachte frisheid. Tempranillo en cabernet sauvignon waren de druiven, die de deze geslaagde Gran Reserva niet alleen ruggengraat hebben gegeven, maar ook besachtig fruit. Prijs €13,95 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Naive 2020  Minervois
Er is helemaal niks naïefs met deze wijn, een pure Grenache. Want hij werd bereid van organisch geteelde druiven, heeft een stevig fundament, en offreert via zijn vlezige smaak zowel donkere als kruidige en fruitige elementen, vooral die van zondoorstoofde zwarte vruchten. Wat hem wonderwel geschikt maakt als begeleider van wild. Geen wonder dat een jury van Masters of Wine de 2020 met goud bekroonden. Richtprijs €22,95. Verkooppunten via o.a. www.cordier-wines.nl.
. Novas Gran Reserva Carmenère/Cabernet Sauvignon 2020  Valle de Colchagua
Kostelijke, kleurrijke, krachtige blend van Carmenère en Cabernet Sauvignon. We proeven nuances van bessen, zwarte vruchten, drop, laurier, menthol en licht kruidige roostertonen, de laatste dankzij de opvoeding die de helft van de wijn gedurende tien maanden ontving in fusten van Frans eikenhout. Deze gave wildbegeleider kost €7,99 bij www.ah.nl.
. Organic Wine By Sophie Germanier, Cabernet Sauvignon | Merlot | Shiraz 2020  Voor-Paardenberg
Deze Kaapse compositie werd bij herhaling bekroond, zelfs door Franse proevers. De melange smaakt vlezig, ferm, sappig, zacht fris en kruidig, ook in de afdronk, met in zijn aroma zowel donkere tonen (laurier, leder, drop) als discrete fruitig (bessen, zwarte vruchten waaronder pruimen), en daarmee heel goed bij alle mogelijk wildgerechten. Bij www.ekoplaza.nl kost hij €7,99 per fles.
. Solenne Negroamaro-Primitivo 2021  Puglia
Het lijkt wel of voor deze zeer zuidelijke Italiaan zondoorstoofde, bijna zongeroosterde druiven werden gebruikt. Tevens is rijp fruit van bessen en zwarte vruchten eveneens duidelijk aanwezig in de sappige, vlezige, vrij soepele smaak. Wie deze zonnewijn wil schenken, bijvoorbeeld bij wild, moet rekenen op een op een flesprijs ergens tussen de €7,50 en €8,50. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Valpreciado Roble 2019  Ribera del Duero
De Roble 2019 werd gemaakt van de regionale tempranillo variant tinto fino, en onderging ruim drie maanden vatrijping. Op evenwichtige wijze combineert de wijn kracht (14,5 procent alcohol), sappigheid, donkere tonen, kruidigheid en rijp besfruit, terwijl een zachte frisheid de smaak vitaal houdt. Fles €10,50 bij www.heerenvanheusden.nl.
. Victor Bérard Vinsobres 2020  Rhône
Wat kracht betreft kan deze door grenache gedomineerde wijn zich meten met een Châteauneuf-du-Pape of Gigondas. Want hij heeft een heftige 15 procent alcohol. Gelukkig echter is deze net nog in balans met de overige elementen, waaronder zondoorstoofd zwart fruit, donkere aroma’s en kruidigheid. Deze verwarmende winterwijn kost €6,95 bij  www.abelswijnen.nl.
. Zuccardi Valles Malbec 2020  Valle de Uco
Het is van hoge wijngaarden in de Argentijnse Valle de Uco dat de Valles Malbec 2020 werd geboren, een dieprode, verwarmende wild- en winterwijn die smaakt naar zondoorstoofd zwart fruit, donkere aroma’s en, op discrete wijze, naar kruiden en kruidig hout, terwijl een zachte frisheid viefheid verschaft. Richtprijs €12,95, verkoopinfo via www.pallaswines.nl.

NAGERECHTEN

KaasDrink de wijn van het hoofdgerecht door. Maar kies er wel de juiste kaas of kazen bij. De beste kazen bij witte wijnen, vooral Chardonnay en Viognier, zijn romige (Brie, Camembert, Kernhem, e.d.) en gatenkazen. Voor de meeste rode wijnen zijn harde kazen een veilige keus (Cantal, Cheddar, rijpe Manchego en extra belegen, oude of overjarige Goudse). De beste universele kaaswijn is waarschijnlijk Gewurztraminer, in het bijzonder die uit de Elzas. En schenk Port in principe alléén bij blauwschimmel kaas, of eventueel ook Friese Nagelkaas.

 . Croft Late Bottled Vintage 2015  Port
Men maakt deze fraaie Port van drie voor het Douro-dal kenmerkende druivenrassen. Gezamenlijk geven deze een markante, donkerrode, winterkou verdrijvende Port met een weelderig aroma van zondoorstoofde zwarte bessen, pruimedanten, vijgen en rozijnen, alsmede met hints van drop, zoethout en koffie. Om bij o.a. Stilton stilletje van te genieten. Richtprijs €17,75 , adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Fonseca 10 Year Old Tawny Port
Fris geschonken is hij geschikt voor blauwe schimmelkaas en eventueel oude Friese Nagelkaas, en dan enigszins fris geserveerd. Dit dankzij een smaak die krachtig is, rijpig, notig, kruidig, zoetig en verwarmend. Te vinden voor €27,99 bij o.a. www.gall.nl.
. Trimbach Gewurztraminer 2018  Alsace
In de Elzas zelf drinken ze zwoel kruidige Gewurztraminer graag bij hun eigen, pittig romige roodschimmelkaas Munster, al dan niet met daarop wat kummel gesprenkeld. Bij dit kaastype smaakt ook deze wijn van de familiefirma Trimbach heerlijk, net als bij veel andere kazen. Fles €17,59 bij www.gall.nl.
. Vallado 10 Years Old Tawny  Port
Krachtige klassieker van een gemiddeld tien jaar oude, lang op vat gerijpte en daarvoor vrij licht getinte, prachtige Port melange die veel smaak heeft: een combinatie van o.a. zoete, gedroogde zuidvruchten en noten. Voor een halve literfles van deze met 91(!) punten bekroonde blauwschimmel begeleider betaal je €29,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Chocoladetaart, chocolademousse, Christmas pudding – Spaanse Pedro Ximénez, soms ook PX genoemd, is vooral bij chocodesserts fantastisch. Deze donkerbruine, weelderig zoete Sherry, die gemaakt werd van zongedroogde druiven, smaakt naar rozijnen, karamel, koffie, soms ook appelstroop en chocolade. Waarbij wij thuis zo’n PX graag schenken, is de rijke chocoladebol van bakker Both, www.bakkerijboth.nl.

. Cream Sherry  Andalusië
Bij Christmas pudding kan Cream Sherry heel lekker zijn. Een in zijn soort uitstekende is de Lustau East India Solera Sherry die werd samengesteld uit droge Oloroso Sherry en zeer zoete, rijpe Pedro Ximénez – die duidelijk aanwezig is. Vandaar die elementen van koffie, karamel, cacao en rozijnen in de voor het overige beduidend rijpe, 20 procent alcohol bevattende smaak. Een halve liter kost €15,79 bij www.gall.nl.
. De Moya Gloria Dulce Monastrell  Valencia
Afkomstig van oude, op hoog terrein staande stokken. Om natuurlijke restsuikers te behouden, werd de gisting gestopt door wat pure wijnalcohol toe te voegen. Wat resulteerde in een smaak getypeerd door zoetheid, rijkdom en zo’n 14 procent alcohol, met nuances van gekonfijte pruimen en van rozijnen, met als toegift een vitaal houdende, zachte frisheid. Koel serveren is het devies. Richtprijs €11 à €12, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Pedro Ximénez/ PX Sherry  Andalusië
Een voortreffelijke, weelderige variant is de Osborne Pedro Ximénez 1827 die ik voor €18,66 aantrof bij www.spanjewijn.nl. De ietsje minder intense, doch ook geslaagde Barbadillo Pedro Ximénez kost per fles €10,99 bij www.mitra.nl. Per halfje wordt de rijke, negen jaar gerijpte Gonzalez Byass Nectar gevoerd door www.gall.nl, à raison van €6,99. En dan is er de in zijn soort perfecte, dus rijke, in zijn aroma veel choco en koffie bezittende  Leyenda Pedro Ximénez van het huis José Estévez. Per hele fles kost deze prachtige PX €16,95, en da’s geen cent te veel. Zie www.vinify.nl.
. Singla Grenat Héritage du Temps 2017  Rivesaltes
Rijpe tonen, chocolade, kruidig hout, zoetheid, speculaaskruiden, een lepeltje fruit en een vriendelijke frisheid: ze zijn allemaal aanwezig in deze fraaie, koel te schenken dessertwijn – costelijk  bij chocodesserts. Fles €24,95 bij o.m. www.bosmanwijnkopers.nl.

Andere zoete desserts De wijn hierbij moet opgewassen zijn tegen de zoetheid van de nagerechten, dus zelf ook behoorlijk zoet zijn. Naar believen kun je dan kiezen voor stil of parelend, wit of juist (bruin)rood, vederlicht dan wel krachtig. Tussen véél varianten dus, met voorop de breed verkrijgbare, betrouwbare Moscato d’Asti. Hier enkele suggesties.

. Alasia Brachetto d’Acqui  Piemonte
Dit is een rode tegenhanger van Moscato d’Asti. Omdat de van het blauwe ras brachetto vervaardigde wijn in zijn smaak duidelijk iets heeft van aardbeien, met nog een lepeltje frambozen, past hij perfect bij én op rood fruit en natuurlijk ijs dan wel sorbets daarvan. Fles €7,99 bij www.gall.nl.
. Blandy’s Reserva 5 Years  Madeira
Deze Madeira is niet bestemd om bij het koken te worden gebruikt – behalve dan door de kok(kin) – maar om notentaart en andere, niet te zoete, enigszins frisse desserts te begeleiden. Het betreft een bijzondere blend van gelijke delen bual en malmsey. De wijn smaakt rijp maar noch zeer vitaal, is mooi gemaderiseerd en, heel kenmerkend voor Madeira, heeft een fris zoete smaak. Die subtiele schakeringen biedt van o.a. koffie, chocolade, vanille, noten en in de verte wat limoen. Ik heb er ook van genoten als digestief, in plaats van een veel heftiger Cognac of Armagnac. Prijs per halve liter meestal €16,95 à €18,50. De importeur is www.neerlandswijnhuis.nl.
. Domaine Duffau Or No 1 Loin de L’Oeuil 2014  Gaillac
Na pakweg acht jaar is deze van heel laat geoogste druiven vervaardigde dessertwijn nog volstrekt vitaal. En zonder heftig te zijn is zijn smaak zoet genoeg voor (niet al te) zoete desserts. Tot de schakeringen behoren kandijkoek en speculaaskruiden. Een halve literfles kost €22,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
. Fontanafredda Moscato d’Asti  Piemonte
In zijn soort is dit een echt goede, echt betrouwbare wijn, licht parelend, fris fruitig – je proeft vooral verse witte druiven plus een likje honing – en heel bescheiden qua alcohol, namelijk slechts 5 procent. Te koop bij www.ah.nl voor €8,49.
. Le Petit Béret profil Muscat Doux  Alcoholvrij
Parelend, alcoholvrij alternatief voor Moscato d’Asti. Fris, behoorlijk druivig en voldoende zoet van smaak. Bij het samenstellen van deze ‘wijn’ is een Franse topsommelier betrokken geweest. Fles €6,99 bij o.m. www.alcoholvrijshop.nl.
. Louis Eschenauer 2019  Sauternes
Verrukkelijk voorbeeld van een geslaagde, behoorlijk intense Sauternes. Het zo kenmerkende pourriture noble aroma is nobel aanwezig, samen met honing, abrikoos en andere zoete elementen, terwijl een zachte frisheid vitaliteit verschaft. Halve liter €11,95 bij www.abelswijnen.nl.
. Luigi Enaudi Moscato d’Asti 2021  Piemonte
Het best ingewikkelde proces om Moscato d’Asti te maken beheerst het familiebedrijf Luigi Enaudi tot in de perfectie. De slechts 5 procent alcohol bezittende Moscato d’Asti parelt vrolijk, is friszoet en smaakt vooral naar vers geplukte witte druiven. Richtprijs €15 à €16, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
. Yves Leccia Muscat du Cap Corse 2017  Corsica
Wat een rijkdom, deze schaarse muskaatwijn uit het uiterste noorden van Corsica. In zijn krachtige, 16 procent alcohol bevattende, nog vitale smaak proeven we een honingachtige zoetheid, gedroogde druiven en tarte tatin. Als het dessert dit toestaat, is deze Muscat tevens geschikt om er een scheutje over te schenken. Fles €39,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

***

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Het leek me leuk – en passend – om voor deze maand een winters landschap te selecteren, met veel sneeuw. Wat kunst betreft wordt het dus zeker een white Christmas. Het werkje kreeg als titel ‘Sneeuwstilte’ en werd gemaakt met zowel zacht pastelkrijt als het hardere Conté de Paris. Behalve wit, grijs en zwart heb ik bewust ook blauw gebruikt, vanwege zijn koele karakter. Meer details vind je bij Landschappen op ww.vinpressionist.com.

 

 

***

MEMORABELE MAALTIJDEN (3)
genoten door Hubrecht Duijker

Tijdens een vakantie in Londen, het jaar was 1971, kregen we zomaar zin in een luxe zondagse Champagne brunch – de eerste van ons leven. Met van verwachting kloppende harten meldden we ons om klokke twaalf bij Café Royal, een bijkans legendarische eetgelegenheid in Regent Street, vlak bij Piccadilly Circus. Een uiterst gedistingeerde persoon in admiraalsuniform, de portier, verwees ons naar Le Relais, het restaurant van Café Royal. In de hal blikten Oscar Wilde, D.H. Lawrence, George Bernard Shaw en andere beroemdheden die dit sjieke etablissement ooit frequenteerden minzaam op ons neer. De eetzaal bleek veel rode pluche te bevatten, en zowel het kristal van de glazen als het zilver van de wijnkoelers, het bestek, de bloemenvaasjes en de houdertjes voor tandenstokers blonken ons tegemoet. Op het menu van The Sunday Brunch lazen we dat alles, zelfs eenvoudige gerechten als een omelet, op ‘de fijnst mogelijke manier’ zou worden bereid. Voor ongerekend zo’n twintig gulden werden geboden tomatensap en gegrillde grapefruit, gevolgd door naar keuze een country style omelet, of kedgeree (Indiaanse rijstschotel met vis), of Cumberland rings, of niertjes met spek, of lamsbout met baked beans. Terwijl de afsluiting bestond uit fruitsalade en ongelimiteerde koppen koffie. Beiden gingen we voor de omelet, het werd onze lekkerste ooit. Net als de lekkerste grapefruit en de lekkerste fruitsalade. En dan de Champagne. In de lange lijst zagen we een goede, zoniet verrukkelijke bekende, de Bollinger Special Cuvée Brut, dezelfde die we twee jaar eerder geschonken kregen door Madame Bollinger, bij haar thuis, op onze allereerste wijnreis. In Café Royal serveerde men de wijn, net als in toneelstukken van Noel Coward, in gekoelde zilveren pullen, de zogeheten tankards, wat een speciale sensatie gaf, een extra dimensie. Zo John Maynard Keynes schreef ‘De enige spijt in mijn leven is dat ik niet vaker Champagne heb gedronken’, zo hadden wij achteraf, het was inmiddels ongeveer half drie, een beetje spijt dat we slechts een halve fles hadden besteld. Maar dat gemis, die bruisende achterstand, werd thuis al heel snel ingelopen, voor eens en altijd.

***

De familie Burda uit de Zuid-Duitse stad Offenburg (Baden) is als uitgever bekend van het gelijknamige modeblad met knippatronen. De uitgeverij stond overigens tijdens de Tweede Wereldoorlog in nauw contact met het Hitler regiem. Dr. Frans Burda (1906 -1986) had destijds een eigen wijngaard in het nabij gelegen Fessenbach beplant met spätburgunder, riesling en grauburgunder waarvan de wijnen tegenwoordig door de lokale wijncoöperatie worden gemaakt. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com die dit etiket selecteerde uit zijn wereldwijde collectie.

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.