NIEUWTJE – Er bestaat eindelijk een middel dat effectief rode-wijnvlekken verwijdert, althans het ergste daarvan. Het komt uit Amerika, zit een in sprayflesje en heet Château Spill.
SpillDe vloeistof werkt via een formule die vlekvormende pigmenten snel afbreekt, op celniveau, zonder peroxide, chloor of fosfaten. Even deppen, beetje koud water op de vlek, de spray toedienen, met water spoelen en de wijnvlek is geheel of goeddeels verdwenen – zoals ik zag in een demonstratie. Bij hardnekkige vlekken kun je procedure herhalen of het bevlekte item gewoon nog in de was doen. Deze maand verschijnt Château Spill hier op de markt voor een richtprijs van €9,95 per flesje. Meer op www.earlybirdsco.eu.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

smakelijk-lezen-v1 Toen ik vier jaar geleden Wijnkenner in een weekend schreef, droomde ik ervan dat deze betaalbare snelcursus de meest gevolgde ter wereld zou worden. Welnu, zoals De Telegraaf eind vorig maand meldde – wat ontzettend aardig – die droom lijkt uit te komen. Mijn uitgever hier, het waren en zijn moeilijk tijden in boekenland, zag geen mogelijkheid oPenguinm te investeren in een presentatie voor buitenlandse collegae. Dus heb ik de rechten teruggevraagd en op eigen kosten een Engelse vertaling laten maken. Daarmee heb in mei 2013 de beroemde Britse wijnvrouw Jancis Robinson benaderd met het idee dat zij mijn cursus zou bewerken. Jancis reageerde enthousiast, haar agent eveneens. En na een intensieve briefwisseling, gevolgd door een bespreking in Londen, is uiteindelijk een Engelstalige propositie uitgewerkt – waarop de grote uitgever Penguin positief reageerde. Vervolgens, ze moest eerst tijd vrij maken, is Jancis gaan schrijven, mijn manuscript bij hand. Ze gaf het concept haar eigen interpretatie (mede dankzij ideeën van haar dochter) en maakte de cursus nog compacter, tot The 24-Hour Wine Expert. Jancis’ versie is inmiddels gedrukt, door Penguin, en kost 4,99 pond. In haar voorwoord refereert ze keurig aan mijn ‘brilliant idea’, terwijl ik ook meedeel in alle royalty’s. Het bijzondere is, denk aan de droom, dat Penguin de cursus niet alleen in Engeland heeft uitgebracht, maar dat tevens gaat doen in Australië en Nieuw-Zeeland, terwijl de rechten bovendien al verkocht zijn aan o.a. Amerika, Brazilië, Duitsland, Roemenië, Zweden, Taiwan en, wat ik zelf het spannendst vind, Rusland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Nieuwtje_v2  Met in gedachten de perfecte longdrink heeft MLim1atteo Lo Prete een limoncello laten creëren die minder suiker bevat en meer alcohol (32 procent). Deze wordt op maat geproduceerd langs de kust van Amalfi, bij Napels, en heet Bellolimoncello – een goudgroene likeur die intens naar milde citroen smaakt, en ook heel licht kruidig is. Voeg er een mooie tonic aan toe, plus een blaadje basilicum, en er ontstaat een zalig zomers drankje dat inderdaad  ‘bello’ kan worden genoemd. Het zal vooral in trendy horecazaken verschijnen, maar ook voor thuis kun je Bellolimoncello kopen. Alle verkoopinfo staat op  www.bello-limoncello.nl. Particulier kost een fles €20.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

In Harmelen maakt bakkerij Carl Siegert – een familiebedrijfHet-weten-waard-v1 dat 125 jaar bestaat – allerlei bijzondere soorten brood, de meeste op biologische basis. Een hele lekkere, speciaal voor wijnliefhebbers, is de Quadrino met Reypenaer. De kaas is niet te heftig aanwezig, maBroodar in tweede instantie en in de nasmaak toch fraai en duidelijk. Perfect om van te genieten bij een glas goede rode wijn. De naam Quadrino verwijst naar de vier deels voorgesneden partjes van het broodje, waarvan acht stuks in een rechthoekig geheel zijn samengevat. Carl Siegerts creaties worden voornamelijk via horecagroothandels verkocht; de adressen staan op www.carlsiegert.com.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Culinaire combinatie

. Wijnimporteur Jaco van Splunder komt uit een vissersfamilie, werd geboren in Stellendam en groeide op in de duinen van Goedereede. Het ambassadeur zijn voor de Stellendamse gornet (garnaal) en diverse zeevissen werd hem met de paplepel Jaco1ingegeven. Maar een echte visliefhebber is Jaco nooit geworden. ‘Als ik vis eet dan gebeurt dat alleen op vrijdagavond of zaterdag als de vis uiterlijk donderdag werd gevangen. Een dan liefst ook nog door mijn vader gefileerd. Wel vind ik het prachtig om bezig te zijn met wijn- en viscombinaties. Zoals het zilte karakter van onze Nieuw-Zeeland Nelson Sauvignon Blancs combineren met Zeeuwse mosselen. Of de Pouilly-Fumé van Domaine Champeau met oesters.’ Tijdens zijn eerste vakantiebaantje werd Jaco als 16-jarige besmet met het wijnvirus. Daarna trok hij veel door Frankrijk en raakte verliefd op de Loire. Na het behalen van zijn VWO-diploma en HBO Accountancy werkte hij een aantal jaren in de accountancy gewerkt. Om vervolgens in 2010 Wijnkoperij De Halve Maan te beginnen. ‘Een eigenzinnig bedrijf; ik ben altijd op zoek naar de juiste prijs-kwaliteit, vaak ook tegen de stroom en trend in. En met een goede neus voor Sauvignon Blanc en Pinot Noir, zeg ik bescheiden. Naast de klassieke landen als Frankrijk en Duitsland heb ik een voorliefde voor AuJaco2stralië en Nieuw-Zeeland.’ In aanvulling op de twee eerder genoemde combinaties beschrijft Jaco zijn favoriete wijn-spijscombinatie als volgt. Bijzonder trots zijn wij op de vertegenwoordiging van het Australische Schild in de Barossa Valley. Ik ben niet altijd een voorstander van het combineren van wijn met chocola, maar de Schild Estate Shiraz is een absolute uitzondering. Want wat combineert deze wijn met zijn enigszins aardse tonen lekker met pure chocola (liefst met 70 à 85 procent cacao). Tijdens de feestdagen heb ik een heerlijke tarte tatin gegeten en daarbij de prachtige Franzen Bremmer Calmont Riesling Spätlese (Mosel) gedronken. Wat een feest! Het zuur van appels en de gekarameliseerde suiker in combinatie met de mooie zuren van de Riesling en restsuikers… Simpel, maar zo mooi.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw

K1
KUIEREN
& KUNST
IN
KOPENHAGEN

Het openbaar vervoer in Kopenhagen is prima geregeld, er rijden bovendien hop-on-off bussen, er varen rondvaartboten en je kunt zelfs een begeleide fietstoer maken via bijvoorbeeld www.bikecopenhagenwithmike.dk, maar niets gaat er boven een verkenning DSCN3054 (Small)te voet. Dat doen we dus ook. Na in 1343 uitgeroepen te zijn tot hoofdstad van het Deense koninkrijk werd de ‘Koopmansstad’ bij herhaling verwoest. Twee keer door brand in de 18e eeuw en twee keer door de Engelsen in het begin van de 19e eeuw. Direct daarna begon de Deense gouden eeuw, een periode waarbinnen ook wetenschappers, industrialisten, kunstenaars, filosofen en schrijvers bloeiden, waaronder sprookjesverteller Hans Christian Andersen, wiens naam je in Kopenhagen váák ziet. Zo is het grote, veel informatie biedende bezoekerscentrum – de beste plek om een stadswandeling te beginnen – gevestigd in het Hans Christian Andersen paleis, gelegen aan de Hans Christian Andersen Boulevard. In het centrum kun je een plattegrond krijgen met daarop een uitgestippelde voettocht. Slimmer is echter om deze slechts ten dele te volgen en de route aanzienlijk uit te breiden. Zo zouden kinderen van alle leeftijden eerst naar het wereldberoemde, anno 1843 geopende pretpark Tivoli kunnen gaan, tegenwoordig misschien aantrekkelijker vanwege zijn bloemenpark, Chinese pagode, Indiase paleis (met restaurant) en museum, dan voor de inmiddels wat gedateerde kermisattracties. Even voorbij het park, noordoostelijk richting centrum, ligt het rechthoekige Radhuspladsen ofwel K4C (Small)Raadhuisplein (links) waar zo’n honderdduizend mensen in 1992 vierden dat Denemarken de Europacup gewonnen had. Het opvallendste monument daar is de Dragespringvand, een groen bronzen drakenfontein uit 1901. Vier jaar later werd het nieuwe radhus geopend waarvan de grote binnenhal door een bogengalerij wordt omgeveK5n. De bouwstijl kan het best omschreven worden als een mix van sober Scandinavisch modernisme, voorzichtig verrijkt op zijn Venetiaans. De honderd meter hoge toren kan worden beklommen en trakteert boven op een prachtig panorama. Rechtsaf over de brede, drukke Hans Christian Anderson Boulevard, net K7voorbij Tivoli, staat een van Kopenhagens indrukwekkendste musea, Ny Calsberg Glypotek (rechts) Dit oogt van buiten als een paleis, heeft een palmenrijke wintertuin en exposeert rijke collecties, waaronder kunst uit de oudheid plus tientallen doeken van impressionisten en hun directe opvolgers. Cézanne, Degas, Gauguin (boven), Van Gogh, Manet, Monet, Pisarro, Renoir, ze hangen er allemaal. En Carlsberg, kennen we die naam niet van bier?K8 (Small) Inderdaad, het in Venetiaanse renaissancestijl gebouwde museum werd gebouwd in opdracht van de zeer welgestelde brouwer Carl Jacobsen, als onderkomen voor diens eigen kunstverzameling. Een kleiner, minder bekend museum met ook iets van bier in zijn naam is het Christian 4.S Bryghus. Dit naar een koning genoemde, versterkte ‘brouwhuis’, aan een gracht niet ver van de Glypotek, fungeert als een soort rusthuis voor een stuk of driehonderd standbeelden (plus ornamenten) die voorheen koninklijke paleizen, kastelen en tuinen sierden, of publieke pleinen – heel apart. We zijn inmiddels op het stadseiland Slotsholm waar de wandeling ook voert lK9 (Small)angs de Borsen. Dit renaissanceachtige, voormalige beursgebouw werd in de vroege 17e eeuw ontworpen door de Nederlandse architect Hans van Steenwinckel. Het wordt getooid door een piek van drie draken.K10 (Small) Deze symboliseren de hechte handelspartners Denemarken, Noorwegen en Zweden. Aan het eind van dezelfde straat (Slotsholmsgade) verrees een eeuw of twee later het eveneens indrukwekkende paleis Christiansborg (onder). Dit heeft diverse regeringsfuncties (zetel van het parlement, hoog gerechtshof, etcetera) en wordt door de koninklijke familie gebruikt voor o.a. officiële K12 (Small)ontvangsten. Het mooist is de grote hal waar via elf wandtapijten de geschiedenis van Denemarken wordt verbeeld. Opzij van het paleis is het mogelijk om de koninklijke stallen, een rijtuigenmuseum en een theatermuseum bezoeken, terwijl sinds 2014 bovendien de paleistoren, met 106 meter de hoogste van de stad, kan worden beklommen. Voor het gebouw houdt een ruiterstandbeeld van Frederik VII de wacht; anno 1848 tekende deze monarch Denemarkens eerste grondwet. Pal noordelijk van het plein kom je een gezellige winkelwijk, grotendeels een voetgangerszone met hier en daar uitnodigende K11terrassen. Het loont de moeite om niet alleen de etalages te bekijken, maar ook de gevels daarboven die vaak fraai kunnen zijn. Via de Ostergade (deel van de officiële wandelroute) en langs de koninklijke schouwburg (rechts) is het slechts enkele minuten lopen naar dé toeristentrekker van Kopenhagen, de Nyhaven. Deze ‘nieuwe haven’ bestaat uit een rechte, in 1671 gegravK13en gracht die geflankeerd wordt door kleurrijke panden – de meeste met een terras voor de deur. Drommen mensen komen hier om te eten en drinken, zowel overdag als ’s avonds. Een bijzonderheid is dat Hans Christian Andersen er op drie adressen heeft gewoond, op de nummers 18 (gedurende 1874 en 1875, zijn laatste twee levensjaren), 20 en 67. Noordelijk van de Nyhaven, het is een minuut of tien wandelen, ligt het fameuze complex Amalienborg. Hier resideert de koninklijk familie, in een viertal identieke K14rococopaleizen rond een reusachtig open plein. In blauw en rood geklede militairen met hoge zwarte mutsen houden er de wacht. Op de nabije kade werd een smalle tuin met fontein aangelegd en krijg je een riant uitzicht op de Operaen aan de overzijde. Het futuristische bouwwerk dat 1400 stoelen heeft, is een gift van A.P. Moller (medestichter van de rederij Maersk). Vijf van de veertien verdiepingen liggen ondergronds, en voor het interieur werd behalve esdoornhout en Siciliaans marmer ook bladgoud K14Agebruikt. Totaal contrasterend, aan gene zijde van het paleisplein, is de Marmorkirken ofwel Marmerkerk (ook Frederikskerk genoemd). De vorm daarvan werd geïnspireerd door die van de St. Pieterskerk in Rome; vandaar de immense koepel die 46 meterK15 hoog is en 30 meter breed (onder). Nadat in 1749 de eerste steen was gelegd, heeft de bouw – die een lange onderbreking kende – maar liefst 155 jaar geduurd. Een flink stuk lopen in noordelijke richting, met een mogelijke stop bij het Deense designmuseum, zit de meest gefotografeerde inwoonster van Kopenhagen, De Kleine Zeemeermin, in het Deens Den Lille Havfrue. K16Het bronzen sprookjesstandbeeld, genoemd naar een sprookje van, hoe kan het anders, Hans Christian Andersen, is slechts 1,25 meter hoog. Het hoofd werd gemodelleerd naar een destijds beroemde ballerina, het blote lichaam naar de vrouw van beeldhouwer Edvard Eriksen. Zou je deze bezienswaardighK17eid willen overslaan en er gewoon een ansicht van kopen, ga dan achter de Mermerkerk een huizenblok of drie in westelijke richting. Alwaar je in een prachtig stijlpark arriveert, de Rosenborg Have. Deense gezinnen komen er graag wandelen of bij mooi weer zonnen op de gazons. Markant in park staat het aan drie zijden door een slotgracht omringde Rosenborg, gecreëerd in Hollandse renaissancestijl (door dezelfde architect als van het voormalige beursgebouw). Het was bedoeld als koninklijk plezierpaleisje, maar fungeert al sinds 1833 als museum. In de uitbundig gedecoreerde zalen worden memento’s aan Deense vorsten tentoongesteld, er staat een  imposante, deels ivoren troon die bewaakt wordt door drie zilveren leeuwen, en in de kelder liggK18 (Small)en de Deense kroonjuwelen. Steek de straat achter het kasteeltje over, dan ligt daar de 10 hectare bestrijkende Botanische Tuin, de Botanisk Have, rond een bochtige vijver en met een prachtig palmenhuis (links). In totaal groeien er ongeveer 13.000 verschillende gewassen. Een kunstzinnige afsluiting van de voettocht zou een bezoek kunnen zijn aan het nabije Statens Museum for Kunst (vaak SMK genoemd). Dit biedt een fantastische collectie Europese kunst vanaf 1300 (heel wat van Hollandse en Vlaamse meesters), alsmede Deens-Scandinavische werken die een periode van ongeveer 250 jaar beslaan. Inclusief moderne, waaronder dat van Peter Land, een zittende man met de extreem lange armen en benen. Eigenlijk zouden we hem, na al dat kuieren, graag gezelschap houden.

K20

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.  ‘Dit is de beroemdste witte wijn van Roemenië. Als deze niet op de wijnkaart staat van een restaProfiel hoogurant in Boekarest, is het geen goed restaurant.’ Aldus Miron Radic, de commerciële manager van het jonge bedrijf Liliac over zijn Sauvignon Blanc 2014. Ik sprak hem op de Wine Professional, de inspirerende, driedaagse vakLil27beurs die jaarlijks in de RAI plaatsvindt, naast de Horecava. Het Roemeense woord liliac betekent vleermuis. Want de streek waar de Oostenrijkse wijnliefhebber en zakenman (landbouw, onroerend goed) Alfred Michael Beck zijn wijndomein stichtte, is Transsylvanië. De noordelijke regio van niet alleen Dracula, maar waar ook veel vleermuizen voorkomen. In een vallei op 14 kilometer van het dorp Batos, dat een Saxische kerktoren heeft, verrees in 2010 een gloednieuwe wijnkelder. Waar wijnen worden vervaardigd van (op den duur) 52 hectare. Dit gebeurt door alweer een Oostenrijker, Rudolf (‘Rudi’) Krizan, de voormalige keldermeester van Esterházy in Eisenstadt. In de Lil36relatief koele, officiële erkende wijnregio Lechinta groeiden aanvankelijk uitsluitend witte druivenrassen, voornamelijk regionale. Maar mede op advies van opnieuw een Oostenrijker, de producent Willi Opitz, werden daar nog internationale aan toegevoegd, plus 30 procent blauwe. Die het óók heel goed doen, tot verbijstering van de vele wijnmakers in het zuiden die de mensen van Liliac voor gek verklaarden. De eerste Merlot van Liliac werd zelfs uitgeroepen tot beste rode van het land, net als de Sauvignon Blanc dat werd bij de witte wijnen. Het geheim van de hoge kwaliteit zit hem niet alleen in de natuurlijk omstandigheden – goede gronden, variërend van zwarte zanderige aardige tot kalksteen met löss, volstrekt scLil24hone luchten, het vrij koele klimaat – maar ook in de bewust lage opbrengst per hectare; een druivenstok geeft hooguit één fles wijn. Voornoemde Liliac Sauvignon Blanc 2014 biedt behalve opwekkende zuren en beheerste, kenmerkende doses buxus plus grassigheiLil7d ook sappig fruit, terwijl hij wat voller steviger en minder ‘groen; smaakt dan bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse varianten. Deze karaktervolle creatie kost circa €16. Minstens zoveel heb ik genoten van de Liliac Villa Radus Cuvée Batos 2014, een blend van feteasca regala en pinot gris. Behalve veel sap biedt deze goed gevulde, prettige frisse wijn flink wat fruit, van witte en groene vruchten. Fles plusminus €8. Hetzelfde kosten de frisse, licht plantaardige en tegelijk grapefruitachtige Liliac Lily Sauvignon Blanc & Chardonnay 2014 en de door o.a. bladgroen en specerijen getypeerde Lily Feteasca Alba & Feteasca Regala 2014. Enzovoorts…de hele Liliac lijn van droog wit bestaat uit echt lekkere wijnen. Verkoopinfo vind je op www.mirandabeems.com

 

NOSVINOSTALGIE (45)
Voorop deze ansicht staat geschreven ‘Oorlog van 1914, Reims gebombardeerd door de Pruisen’, en dat wordt onderaan kort herhaald. De foto laat Reims echter zien voordat deze hoofdstad van de Champagne door granaten werd getroffen, op 19 september 1914. De kathedraal raakte zwaar beschadigd, deels zelfs in brand, en hele huizenblokken er omheen werden totaal verwoest. Gelukkig vonden naderhand een grote renovatie, restauratie en herbouw plaats, zodat het weer feest werd om Reims te bezoeken, niet alleen voor zijn bruisende wijnen, maar ook vanwege zijn architectuur.

 

GV1. Met ongeveer 19.000 hectare, waarvan 90 procent in zijn geboorteland Oostenrijk, figureert grüner veltliner niet in de lijst met ’s werelds meest geplante variëteiten. Kwalitatief is het echter een van de allerbeste – en waarschijnlijk de meest gastronomische. Van geen enkel ander wit druivenras zijn de wijnen zo breed inzetbaar, reden ook waarom ze wereldwijd door tal van goede restaurants worden gevoerd. Dat grüner veltliner juist in Oostenrijk ontstond en daar uitstekend gedijt, is mede te danken aan het klimaat in de meeste wijngebieden daar. De druif rijpt langzaam en heeft dus baat bij een zonnig najaar, maar te veel droogte is ook niet goed. Deze voorwaarden zijn in walsenland aanwezig. Bovendien vind je er vaak sterke temperatuursverschillen tussen dag en nacht, waarvan grüner veltliner eveneDRUIF-4ens profiteert. En dan zijn er de gronden, zoals löss, waarvan de in oogsttijd groen ogende druif zijn allerbeste wijnen geeft. Zeer kenmerkend voor Grüner Veltliner is een sappige, enigszins hartige smaak met een subtiel peperig aroma en frisse fruittonen, vaak van groene appel, al dan niet met de allerlichtste hint van paprika.
De beste soorten Grüner Veltliner
GV2
Deze komen uit Australië (stijgende ster), Hongarije, Nieuw-Zeeland (kan de kwaliteit van Oostenrijk evenaren), Oostenrijk (overal behalve het zuidelijke Steiermark; de foto van tafelende wijnliefhebbers werd genomen in Weinviertel, waar Grüner Veltliner de grote specialiteit is) en de Verenigde Staten (voorop Oregon).
Wereldtop
Naast gewone Veltliners levert Oostenrijk bijzondere soorten, zoals van laat geoogste druiven of wijnen die op vat werden gerijpt c.q. vergist. Die soorten smaken krachtiger en complexer – en behoren tot de beste witte wijnen ter wereld. Dat dit geen loze bewering is werd aangetoond op een blinde proeverij in Londen. Britse deskundigen keurden daar achttien van de beroemdste chardonnaywijnen (waaronder kostbare Bourgognes) naast eenzelfde aantal Grüner Veltliners. De Oostenrijkers wonnen met vlag en wimpel. Ze kregen niet alleen de vier hoogste scores toegekend, maar tevens zeven plaatsen in de toptien.
Geniet van Grüner Veltliner bijGV3
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN – welke soorten je maar kunt verzinnen.
HARTIGE TAARTEN – denk aan quiche lorraine en uientaart.
SOEP – pompoensoep.
SALADES – aardappelsalade en fris aangemaakte salades.
VIS – alle mogelijke gerechten van zoet- en zoetwatervis, inclusief Aziatisch bereide en sushi.
GEVOGELTE – kip, kalkoen.
VLEES – Wiener schnitzel (foto), zuurkoolschotel.
KAAS – geitenkaas.

 

Etiket feb 2016
Tijdens een staatsbezoek aan Duitsland in juli 2015 zaten Engelse koningin Elizabeth en prins Philip in de Kaisersaal te Frankfurt aan het diner. Bij het hoofdgerecht, een duet van kalf in Frankfurter kruiden met een fijne ragout en pastinakenpuree, werd deze Spätburgunder van de Assmanshäuser Höllenberg geschonken, een wijn uit Elizabeths kroningsjaar 1953. Aldus de toelichting van etikettenverzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, uit wiens fenomenale collectie dit label afkomstig is.

 

[socialring]

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.