Per traditie publiceer ik in december talrijke wijntips voor de feestdagen, de lekkerste wijnen bij min of meer traditionele gerechten. Ze werden verzameld bij z’n vijftig verschillende leveranciers en komen uit achttien verschillende landen. In totaal heb ik ongeveer tweehonderd feesttafel wijnen geselecteerd en beschreven. Het geheel vormt een digitale wijnkoopgids waarvan de titel zou kunnen luiden

WAARBIJ WELKE WIJN

 ...dat het maar een feestelijke én smakelijke maand mag worden…

First things first… dus eerst komen bubbelwijnen aan bod die een mooie maaltijd feestelijk kunnen openen, en wellicht zelfs deels begeleiden. Om maar te zwijgen over straks Oud & Nieuw. De beroemdste beginwijn is natuurlijk Champagne. Opgepast echter voor hele goedkope Champagnes die deze maand volop zullen verschijnen. In zijn meesterwerk Champagne legt Gert Crum haarfijn uit via welke – wettelijk toegestane – trucjes kan worden bespaard op het maken van zo’n vaak armetierige wijn, onder het kopje ‘Goedkoop is duurkoop’. Ook voor Champagne geldt dat voor kwaliteit moet worden betaald. Hoogwaardige Champagne in de aanbieding is natuurlijk wél aantrekkelijk.
Welnu, onderstaande mousserende wijnen uit zo’n dozijn verschillende landen en streken heb ik als sprankelend lekker ervaren, als feest in de fles. 

Avondale Armilla 2010  Cap Classique
Wie in Paarl het domein Avondale bezoekt, krijgt uitleg over de duurzame methoden waarmee de 70 hectare druivenstokken worden bewerkt, door de Grieve familie en hun staf. Eén van de aldus verkregen natuurzuivere wijnen is de mousserende Armilla – die net als een grote Champagne maar liefst vijf jaar kelderrust krijgt. Zijn enige druivenras is chardonnay, wat hem tot een ‘blanc de blanc’ maakt. De fraaie, elegante 2010 smaakt enerzijds bijna vibrerend fris, anderzijds wat rijp, tegen een decor van voornamelijk citrusfruit, en met  een vleugje specerijen. Richtprijs €25,50, verkooppunten via www.coenecoop.com.
Ayala Brut Majeur  Champagne
Net als het legendarische moederbedrijf Bollinger is Ayala gevestigd in het dorp Aÿ, maar maakt wel heel andere Champagnes; het huis zoekt vooral naar elegantie en frisheid. De Brut Majeur vormt een verrukkelijk voorbeeld. Deze van hoog geklasseerde wijngaarden afkomstige wijn smaakt zuiver, sappig, een tikje rijp, toch opwekkend en, na het eerste slokje, meteen naar méér. Fles €39,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

Château Moncontour Brut  Vouvray
Bijna een kwart eeuw geleden werd de chirurg Christian Feray eigenaar van Château Moncontour, een van de grootste en oudste wijndomeinen binnen Vouvray. Het desbetreffende kasteeltje troont hoog boven de Loire, verwerkt druiven van de eigen 130 hectare en heeft in zijn kelder ook een leuk wijnmuseum waar zo’n drieduizend voorwerpen worden geëxposeerd. Mousserende wijnen zijn de specialiteit. Voor de Brut gebruikte men alleen de lokale chenin blanc waarvan de wijn ruim in jaar in grotten verbleef. Zijn mousse is bescheiden, zijn kleur blank en de smaak behalve kenmerkend fris ook een tikje rijp, met nuances van mild wit fruit. De wijn biedt voldoende body om ook bij rillettes, pâtés e.d. genoegen te geven. Fles €14,95, zie www.gastrovino.nl.
Dericbourg Cuvée de Réserve  Champagne
Het merk Gaston Dericbourg behoort aan de familie die tevens Champagne Mandois bezit. Voor de Cuvée de Réserve werd relatief veel pinot meunier gebruikt (40 procent, naast chardonnay en 20 procent pinot noir). De wijn bezit een flinke mousse en een echt fris, bijna mineralig karakter, terwijl tegelijk hints van brioche en citrus zijn waar te nemen. Fles €19,99 bij www.mitra.nl.

Dopff Cuvée Julien  Alsace
De Elzas heeft zich ontwikkeld tot een streek die véél bruisende wijnen levert. Een van de allerbeste, die zelfs geschonken wordt in driesterrenrestaurant Auberge de l’Ill, is de Dopff Cuvée Julien. Die minuscule belletjes heeft, een verkwikkende frisheid, prettig wat citrusachtig fruit en een grote zuiverheid. Men stelde hem samen uit 60 procent pinot blanc plus 40 auxerrois, en de kelderopvoeding duurde twee jaar. Richtprijs €15,99. Te koop bij o.a. www.mitra.nl.
Feravino Francesca Brut 2017  Slavonija
Leuke, elegante verfrisser van Feravino, een wijnhuis dat over 160 hectare beschikt in het oosten van Kroatië. De wijn heeft een zacht oranje tint, ’t is dus een rosé, kreeg zijn bubbels via tankgisting en heeft als basis een beste druif, de blaufränkisch. In de smaak kun je wat mild rood fruit verwachten en een miniem kruidje. Adviesprijs €11,99, verkoopinfo via Kroatië specialist www.croatiangrapes.com.
Raventós Roig Brut  Cava
De ook in o.a. Priorat actieve familie Rovira heeft haar oorsprong in de Penedès, en maakt daar ook Cava. Met als merk J. Raventós Roig. De Brut heeft een klassieke samenstelling van macabeo, parellade en xarel.lo. Voorts kreeg de wijn twaalf tot vijftien maanden kelderrust. De elegante (11,5 procent alcohol) Cava uit onze fles oogt nog jeugdig, met zelfs een zweem van groen, bruist uitbundig en smaakt behalve fris ook naar discreet gekruid wit fruit. Voor deze attractieve Catalaanse aperitiefwijn rekent www.okhuysen.nl €8,25.

Langlois LC  Crémant de Loire
Het beroemde Champagnehuis Bollinger is al 45 jaar eigenaresse van Langlois-Chateau, een bedrijf in de Loire-streek dat van origine hoogwaardige bubbelwijnen maakt. Er zit dus veel knowhow bij Langlois-Chateau – en dat proef je in een wijn Crémant de Loire als de LC. Men stelde hem samen uit alleen witte variëteiten, chenin blanc en 30 procent chardonnay. Na een jaar kelderrust ontstond een zuivere, verkwikkende  mousserende wijn met fris fruit van voornamelijk citrus in zijn elegante smaak. Richtprijs €11,95, verkoopinfo via www.verbuntverlinden.nl.
La Tordera Brunei Brut  Valdobbiadene Prosecco Spumante
Door de familiefirma La Tordera – gespecialiseerd in Prosecco and andere Spumantes – wordt zo  duurzaam mogelijk gewerkt, en met zo min mogelijk sulfiet (in totaal minder dan de helft van wat wettelijk is toegestaan). En energie voor de kelder wordt opgewekt via zonnepanelen. Net zo positief is de aanwezigheid van enkele behoorlijk droge Prosecco’s in het assortiment van eigenaresse Gabriella Vettoretti’s (links). Waaronder de Brunei Brut die prettig fris is, heel elegant en met iets van peer in zijn aroma; een perfecte, loepzuivere vrolijke makende aperitiefwijn. Adviesprijs €13,95. Verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.

 

Leclerc Briant Cuvée de Réserve  Champagne
De naam Leclerc Briant staat voor dynamisch, duurzaam en degelijk. Onder leiding van Frédéric Zeimett (foto) produceert dit Champagne-huis alom geprezen wijnen die een feest zijn om te drinken. In het bijzonder geldt dit voor de laagst geprijsde variant, de Cuvée de Réserve, een drie jaar gerijpte blend van 40 procent pinot noir, 40 pinot meunier en de rest chardonnay. De smaak is heel zuiver, elegant en echt droog, met zowel rijpe elementen als frisse, vooral citrusachtige fruittonen. Richtprijs €39,95, verkooppunten via www.wellofwine.nl.
Masottina Prosecco Brut  Treviso
Op het jaarlijks concours van Decanter Magazine ontving deze wijn 96 punten en een gouden medaille. Geen wonder, hij werd van de gleradruif gemaakt door een bedrijf dat behoort een de familie Dal Bianco – die sinds 1946 gespecialiseerd is in betere bubbelwijnen. De prijswinnende, heel bleek getinte Prosecco bevat slechts 11 procent alcohol en 10 gram suiker (per liter). Vandaar het milde witte, drupsachtige fruit in zijn zacht bruisende smaak, die overigens afsluit met een plezierig klein bittertje. Fles €7,89 bij www.ah.nl.
Perle Noire by Arthur Metz  Crémant d’Alsace
Het succes van Crémant d’Alsace is spectaculair. In pakweg twee decennia groeiden de jaarproductie én verkoop van enkele honderdduizenden flessen naar ongeveer 35 miljoen. Wat neerkomt op circa een kwart van het Elzasser wijntotaal. Het geheim? Goede gemiddelde kwaliteit voor een – zeker met Champagne vergeleken – redelijke prijs. Een aardig voorbeeld vormt de Perle Noire die flink bruist, werd samengesteld uit alleen pinot blanc, en die in zijn ietwat rijpe en toch nog frisse smaak vooral mild wit fruit presenteert. Adviesprijs €13,50, vraag waar te koop aan Kees Schellevis, kschellevis@lgcf.fr.

Banner AH_wijnbanner_538x100

Puklavec Family Wines Estate Selection Sauvignon Blanc  Stajerska Slovenia
Net als in Nederland beginnen steeds meer wijnbouwers in Slovenië te ontdekken dat hun klimaat, hun gronden en hun druiven uitstekend geschikt zijn voor het maken van echt goede mousserende wijnen. Zo ook het belangrijke bedrijf Puklavec dat hand geplukte druiven betrekt van 1100 hectare. Het bracht een flink bubbelende Sauvignon Blanc op de markt, een via tankgisting bereide, elegante wijn die vief en frissig smaakt, met nuances van o.a groene kruiden en groen fruit, denk aan kruisbes. Hiervoor rekent de groothandel www.hanos.nl €9,95 excl. btw.
Rotari Cuvée 28+ brut  Trento
Een juweel in de kroon van Mezzacorona, een dynamische coöperatiegroep in Noordoost-Italië waarvan de 1600 leden circa 2400 hectare bezitten, is Rotari. Gespecialiseerd in mousserende wijnen en ondergebracht in een spectaculaire designkelder. Een consequent goud en zilver winnende bubbelwijn van Rotari is de à la Champagne geproduceerde Cuvée 28+. Deze zacht schuimende wijn heeft als basis alleen chardonnay, en men gaf ‘m een kelderrust van drie jaar. Elegantie, sappigheid, milde fruittonen en wat notigheid maken de 28+ tot een hoogt aimabel, festief aperitief. Adviesprijs €12,95. Waar te koop is op te vragen via www.dgswijn.nl.

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2016 Cap Classique
Wat een feest om de deze vrolijk bruisende wijn te proeven, een door Johan Malen (links) gecreëerde blend van ruim de helft chardonnay, 53 procent pinot noir, 46 chardonnay en een restje pinot meunier. De wijn is elegant en pittig fris, met discreet kruidige en fris fruitige, citrusachtige elementen. Zijn kostelijke kwaliteit doet niet verbazen, aangezien Simonsig het eerste Zuid-Afrikaanse domein is waar een bubbelwijn op de Champagne-manier werd gecreëerd. Ik kocht de wijn bij Zuid-Afrika specialist www.winematters.nl voor €15 (per doos van zes), een bedrag waarvoor je géén Champagne koopt van vergelijkbare kwaliteit. Andere distributeurs zijn op te vragen bij www.kwastwijnkopers.nl.
Turá Extra Dry  Vino Spumante
Een hele, hele grote wijnproducent in Italië is Grupo Italiano Vini. De groep voert bijna twintig verschillende merken, en per merk weer diverse wijnen. Speciaal voor jongere consumenten werd Turá gecreëerd, een lijntje bestaand uit betere bubbelwijnen. Waarvoor de druiven meestal uit Veneto komen, het noordoosten dus. Voor de Extra Dry waren dat de rassen pinot nero/noir, riesling en durello. En de wijn kreeg zijn fijne mousse dankzij een tweede vergisting in tanks. De levendig bruisende, elegante wijn smaakt een tikje mild (Extra Dry is altijd iets zoeter dan Brut), zacht kruidig en naar witte vruchten. ’t Is een leuk aperitief voor jong en oud. Fles €7,95 bij www.gastrovino.nl.
Villa Huesgen Mademoiselle Riesling Sekt Mosel
Van rieslingdruiven die groeien op leisteenhellingen in het Moezel-dal creëert Adolph Huesgen (foto) niet alleen elegante, zuivere stille wijnen, maar ook een attractieve Sekt. Dit gebeurt op de Champagne-manier, dus via een tweede fermentatie op fles. En een deel van de eerste gisting geschiedde in fusten. Na een kelderrijping van twaalf maanden wordt uiteindelijk de Mademoiselle geboren, een wervelende wijn met zowel rijpe als echt frisse elementen, en iets van limoenig fruit. Importeur www.sauterwijnen.nl rekent €14,50 per fles.

ALCOHOLVRIJE BUBBELWIJNEN
zijn er ook – en ze kunnen echt lekker zijn; hier twee rosés.

Baron de Chanteclerc Cuvée Bonheur rosé  Alcoholvrij
Een verrassend aantrekkelijke, geheel alcoholvrije ‘wijn’. Het betreft een van blauwe grenache vervaardigde, blank oranje rosé met belletjes. Zijn mousse is correct, zijn smaak fris en tegelijk een tikje mild (7 gram suiker), met fruit van hoofdzakelijk bessen. De producent is niet zomaar een bedrijf, doch het gereputeerde, Zuid-Franse Domaine la Colombette. Dat eerder pionierswerk verrichtte met o.a. laaggradige wijnen en nieuwe druivenrassen. Bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.genereux.nl kost een fles van deze Bob- en Wimvriendelijke rosé €7,60.
Faber sparkling rosé  Alcoholvrij
Eigenlijk al jaren wordt deze door een Duitse specialist vervaardigde, fris fruitige bubbel in huize Duijker geschonken aan gasten die geen alcohol mogen of willen gebruiken. In zijn soort is het gewoon een van de allerbeste. Je vindt deze Faber bij www.gall.nl voor €5,49 per fles.  

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

ALS APERITIEF EN BIJ HARTIGE HAPJES

Amuses, zoutjes, snacksOm als aperitief een stille  wijn te schenken is óók een aantrekkelijke gedachte. Ga voor wit, opwekkend fris en liefst vrij licht. Bijvoorbeeld een van de volgende. Alle aanbevolen wijnen zijn bovendien prima partners voor mosselen, sushi en gourmetten met vis.

Altenkirch Boogie 2017  Deutscher Wein
Leuk dat zelfs in de traditionele Rheingau soms onconventionele witte wijnen worden uitgebracht. Zoals de Boogie 2017 die bestaat uit weissburgunder, scheurebe (uit Rheinhessen, vandaar de herkomstbenaming Deutscher Wein), sauvignon blanc en riesling. Wat deze vineuze jamsession gaf, is een verkwikkende, heel licht tintelende, elegante wijn (11 procent alcohol) die naast zijn frisse, bijna mineralige zuren prettig wat fruit biedt van o.m. grapefruit, kruisbes en peer. De wijn werd bedacht en gemaakt door het deftig behuisde Weingut Altenkirch dat beschikt over 15 hectare tegen steile druivenhellingen. Prijs €10,60 bij www.okhuysen.nl.
Koru Sauvignon Blanc  Alcoholvrij
Alcoholvrije ‘wijnen’, ze verschijnen steeds vaker en worden steeds beter. Een van de beste én betaalbaarste is Koru Sauvignon Blanc de die slechts €3,99 kost. Net als een echte Sauvignon Blanc geurt deze een beetje naar buxus, en datzelfde plantaardige komt terug in de milde, licht fruitige smaak. De productie vond plaats bij een gespecialiseerd bedrijf in Duitsland. Je vindt Koru bij www.dirk.nl en www.dekamarkt.nl.
La Marina Cuvée Colaris 2017  Côtes de Gascogne
Om als finalist door te dringen op een concours van PersWijn is geen geringe verdienste. Temeer daar het hier geen kostbare witte wijn betreft, maar een van €6,25 per fles. De – gerenommeerde – producent die La Marina speciaal voor importeur Léon Colaris creëerde, is Domaine Ménard. Die in Frankrijks groene zuidwesten 120 hectare wijngrond bezit. De geselecteerde variëteiten colombard, gros manseng en sauvignon blanc voegen alle drie elementen aan de wijn toe, zoals een vleugje passievrucht, knisperende zuren en groene kruiden, terwijl het alcoholpercentrage beperkt bleef tot 11,5 procent. Deze ideale beginwijn is te koop bij, waar anders, www.colaris.nl.
Merinas Verdejo 2017  Spanje
Bij de entree van Bodegas Fontana staat een batterij glimmende gistingstanks. Want dit familiebedrijf, geleid door Jesús Cantarero, is eigentijds toegerust en een drijvende kracht in zijn regio, even noordelijk van de Spaanse Hoogvlakte. Het verwerkt druiven van ongeveer 1000 hectare (600 zijn in bezit, en worden organisch bewerkt) en brengt wijnen voort die lekker én betaalbaar plegen te zijn. Een daarvan is de €4,20 kostende Merinas Verdejo die op sappige wijze flink fris smaakt, met relatief weinig alcohol en hints van zowel verse groene kruiden als groene appel. Je vindt ‘m bij www.gall.nl.
Rapaura Springs Sauvignon Blanc 2017  Marlborough
Zijn familie en hijzelf teelden eerst appels in de Nieuw-Zeelandse streek Marlborough, niet ver van bronnen, maar converteerden hun boomgaard naar een wijngaard. Een ingrijpende operatie, maar  wel een succesvolle. De wijnen van Rapaura Springs – bereid uit eigen en aangekochte druiven – doen het gewoon heel goed, wereldwijd. Wat weer te verklaren is via hun oprecht goede kwaliteit. Zo smaakt de Sauvignon Blanc 2017 op heel sappige wijze naar een mix van verse groene kruiden, groene vruchten en citrusfruit, terwijl de zuren fris zijn maar niet strak noch streng. Deze uitnodigende Nieuw-Zeelander kost €13,99 bij o.a. www.jacobus-toet,nl.
Quinta da Raza Grande Escolha 2017  Vinho Verde
In Portugals groene noorden wordt de op 250 meter hoogte liggende, 40 hectare bestrijkende wijngaard van Quinta da Raza enigszins beschut door een lage bergketen. Met als gevolg dat er wat minder regen valt, wat de druifrijping ten goede komt. Voor de Grande Escolha plukte men alvarinho (60 procent) en trajadura die samen een zeer frisse, verkwikkende, elegante dorstlesser gaven met wat wit drupsfruit in zijn smaak. Zomers wit  voo winterse dagen. Richtprijs €10,95 à €12,50. Verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.


Olijven, tapenade, Hollandse Nieuwe, tapas
Het zijn niet de meest modieuze wijnen, maar bij olijven, zoute haring en heel wat andere hartige hapjes passen behalve bubbelwijnen en droge, frisse witte wijnen (zie hiervoor) ook een gekoelde Fino of Manzanilla Sherry.

Solear  Manzanilla Sherry
Een van de allermooiste en betrouwbaarste Manzanilla’s is de vederlichte, excellente Solear van de topproducent Barbadillo. Deze Manzanilla, die razaend populair is in heel Andalusië, wordt voor slechts €8,65 per hele fles aangeboden door o.a. www.slijterijhetfust.nl.
La Guita  Manzanilla Sherry
Deze Manzanilla werd internationaal bekroond en heeft bijna iets zilts in zijn elegante, lenteachtige smaak. Een topper bij tapas (en sushi). Een halve fles kost  €4,99 per halve fles bij www.gall.nl.
Tío Pepe  Fino Sherry
Dan is er natuurlijk ’s werelds meest verkochte Fino Sherry, de eminente everseller Tío Pepe die o.a. verkocht wordt door  www.ah.nl voor €8,99. Altijd uitstekend, altijd betrouwbaar.
“Tosca Cerrada” Palomino Fino en Rama 2015  Vino de la Tierra de Cádiz
Van hetzelfde druivenras dat droge Sherry geeft, de palomino, werd een onversterkte witte wijn gecreëerd met slechts 12,5 procent alcohol. Wat geschiedde door Delgado Zuleta, een in Sanlúcar de Barrameda gevestigd huis (foto links) dat als grote specialisatie de elegante Sherry-soort Manzanilla heeft. De “Tosca Cerrada” werd met zo min mogelijke ingrepen bereid en vertoont nog vitaliteit (maar is wel gebaat bij goed koelen). Hetzelfde notige aroma dat je vaak in Sherry vindt, is hier duidelijk present, en verder heeft de smaak iets ongrijpbaars – wat ‘m in elk geval bijzonder en boeiend maakt. Fles €17,15 (incl. Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.net.

Banner Hamersma 538-100

VOORGERECHTEN

Ardenner ham met meloenEen treffer hierbij is de breed verkrijgbare, mild druivige en vaak enigszins zwoel kruidige Torrontés uit Argentinië.

Chakana Torrontés 2018  Salta
Dit is een aromatische, duidelijk druivige charmeur uit Argentinië Waarvoor de druiven werden geoogst in de hoge, reliëfrijke streek Salta. Prijs €8,40 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.

GarnalencocktailVanwege de doorgaans pittige cocktailsaus, denk aan de cayennepeper,  past hierbij een enigszins pittig frisse witte wijn, met voorop de vaak ietwat hartige Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Green Grüner Veltliner 2017  Niederösterreich
De Bergkellerei Gotfried Steinschaden dient als bakermat voor de Green Grüner Veltliner. De desbetreffende Oostenrijkse familiefirma heeft als zetel de lössrijke regio Kamptal, waar met name grüner veltliner uitstekend gedijt. Voornoemde wijn heeft een levendige, licht hartige smaak, aangenaam fris en met vriendelijk fruitig. Gekocht voor €4,99 bij www.plus.nl.
Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic 2017  Burgenland
Een van de ongeveer tachtig(!) wijnproducenten binnen de Oostenrijkse gemeente Gols (gelegen an de noordoever van de Neusiedlersee), is Norbert Schmelzer. Zijn Grüner Veltliner 2017 is een heel kenmerkende. Bleek van kleur met een groenzweem, en groen komt terug in de ietwat hartige, levendige smaak via een toets van o.m. groene appel. De doordrinkfactor is mede hoog, dankzij een modeste 12 procent alcohol. Richtprijs €8,95, verkoopadressen via Kees Schellevis, kschellevis@lgcf.fr.
Setzer Golden Grüner Veltliner 2017  Weinviertel
De meeste restaurants in Oostenrijk en elders die wijnen van Hans Setzer (rechts, bezit 30 hectare) serveren, dragen klinkende namen. Da’s een goed teken; je kunt dus kwaliteit verwachten. Zijn kelder staat in het grote gebied Weinviertel. De specialiteit van die streek, en dus ook van Hans Setzer en diens team, is Grüner Veltliner. In de Golden 2017 ontdekken we groene kruiden, groene appel, wat mild wit fruit, een pietsje peper en een zekere elegantie. Fles €10,49 bij www.wijnbeurs.nl.

 

Gravad laxOmdat dit zalmgerecht vrijwel altijd wordt gemarineerd met o.a. dille, helpt het als de witte wijn erbij ook iets van dille heeft in zijn aroma. Lang zoeken hoeft niet, want als dit voor één soort vaak geldt, is dat Sauvignon Blanc. Veel varianten daarvan, met aan het hoofd de Nieuw-Zeelandse uit Marlborough, bieden duidelijk iets van verse groene kruiden in hun geur smaak, waaronder dille. Verwante wijnen uit ander regio’s en/of van andere druiven bestaan echter ook, en zijn net zo geschikt bij gravad lax, bijvoorbeeld een bijzondere uit de Franse Jura.

Henri Maire Savagnin 2017  Arbois
Al decennia is Henri Maire de grote naam binnen de Franse Jura, en in Arbois. De man zelf leeft niet meer, maar de plakkaten en muurschilderingen voor zijn Vin Fou zie je nog overal. Het door hem gestichte wijnbedrijf heeft de afgelopen paar jaar een nieuwe elan gekregen, na te zijn overgenomen door Jean-Claude Boisset. Deze van oorsprong Bourgondische producent verrichte veel werk in de 225 hectare wijngaarden, alsmede in de diverse wijnkelders en het druk bezochte proeflokaal in Arbois. En de wijnen? Die zijn beter dan ooit. Met voorop de naar zijn Jura-druif genoemde Savagnin 2017, een heel smakelijke wijn die vanwege zijn bleke tint, opwekkende karakter, mineralige frisheid, bladgroen en frisse citrus zeker zo aantrekkelijk is als een hele goede Sauvignon Blanc. Deze bijzondere wijn draagt een richtprijs van ongeveer €25. Zie www.pallaswines.nl.
Staete Landt Sauvignon Blanc Annabel 2017  Marlborough
Jaar in, jaar uit weet Ruud Maasdam van Staete Landt kostelijke wijnen te maken in het Nieuw-Zeelandse Marlborough. Een van zijn – en mijn – favorieten is de Sauvignon Blanc Annabel. De 2017 daarvan is heel expressief, hij stuift je tegemoet, heel vief en heel aromatisch met aspecten van buxus, groene kruiden en groen fruit. Wat wil een mens nog meer, althans van Sauvignon Blanc? Prijs per fles €15,30 bij www.okhuysen.nl.

Banner_Alliance

Steenberg Rattelsnake Sauvignon Blanc 2017  Constantia
Het magnifieke, 60 hectare bestrijkende wijngoed Steenberg is gelegen binnen Zuid-Afrika’s oudste wijngebied, Constantia, en brengt wijnen voort waarvan de kwaliteit in lijn ligt met al het andere dat geboden wordt. Zoals een klassehotel, twee goede restaurants en een golfbaan. Een smakelijke illustratie? Da’s de steengoede Rattelsnake Sauvignon Blanc 2017 die op vat werd vergist, maar toch heel vief gebleven is, bijna mineralig zelfs, met alleen een hint van hout en sappig fruit van citrus plus groene vruchten. Terwijl plantaardigheid zich alleen bescheiden meldt. Fles €14,95 bij www.degoudenton.nl.
Villa Maria Organic Sauvignon Blanc 2017 Private Bin  Marlborough
En natuurvriendelijk én ongemeen zuiver én heel opwekkend én zeer kenmerkend én breed verkrijgbaar, ziedaar deze uit Marlborough afkomstige Sauvignon Blanc van Villa Maria. Een wijn overigens die tevens bij tapas, oesters, fris aangemaakte salades, veel visgerechten en verse geitenkaas zal schitteren. Verse groene kruiden zijn volop present in de geur en smaak, samen met knisperende zuren, sappigheid, wat buxus en groen fruit. Zijn verkoopprijs varieert van €8,99 tot €10,49. De aanbieders zijn o.m. Coop, Deen, Dirk, Dirck III, Hoogvliet, Jan Linders Jumbo, Plus, Spar en Vomar.

KrabcocktailCombineert het plezierigst met een subtiel kruidige, wit fruitige, zacht frisse witte wijn, waaronder diverse soorten uit Italië. Soave Classico bijvoorbeeld, en Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico. Behalve deze brede verkrijgbare wijnen komen nog andere Italianen in aanmerking.

Araia 2017  Soave Classico
Als één bedrijf weet hoe je goede Soave Classico moet maken, is het de Cantina di Soave, de plaatselijke, bekroonde coöperatie. Want die doet het al 120 jaar. Het is ook veruit de grootste producent van Soave, goed voor bijna de helft van alle wijn uit deze streek. Kortom, het is geen verassing dat de Araia 2017 de zintuigen verwent met frisheid, sappigheid, citrus en een kruidje. Fles 5,99 bij www.gall.nl.
Farina Appassilento Bianco 2017  Veneto
Enthousiast presenteerde Claudio Farina (links), wiens familie 70 hectare beheert, zijn witte Appassilento, een wijn waarvan de most, voorafgaand aan de gisting, twee dagen weekte met de druivenschillen. De samenstelling van deze vino uit Veneto is bepaald bijzonder: 70 procent garganega (de grote variëteit van Soave), 20 chardonnay en 10 sauvignon blanc. Dit trio heeft een echt smakelijke wijn gegeven met nuances van mild wit fruit en citrus, waaronder perzik, een subtiele notigheid, gul sap en een plezierige frisheid. Vast heel lekker bij o.a. een krabcocktail. Prijs €9,95 bij www.wijnkring.nl.
Morando Pinot Grigio 2017 – delle Venezie
Al meer dan 110 jaar is de familie Campagnola bezig met wijnbouw en wijnmaken in het Italiaanse gewest Veneto. Het accent ligt op rode wijnen uit Valpolicella, de streek waarin het bedrijf zetelt, maar de firma levert ook sympathieke witte soorten. Een daarvan is de van organisch geteelde druiven vervaardigde Morando Pinot Grigio. Een sappige, soepele tevens frissige wijn, prettig voorzien van zacht, milde fruit en een klein nootje. Importeur www.vinites.com schat de consumentenprijs op meestal €6,65.

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C


Kreeft, langoustines, gamba’s, scampi
Goede Chardonnay of superieure Chenin Blanc zijn de hiervoor kandidaten. Maar al te zwaar, te overweldigend mogen ze niet smaken.

Deetlefs Stonecross Range Chardonnay 2018  Western Cape
Dit is een 100 procent Chardonnay waarvoor op het Deetlefs domein (105 hectare) de druiven op drie verschillende tijdstippen werden geplukt, waarna de vergisting geschiedde met twee typen gist. De aldus gecreëerde wijn smaakt sappig, ferm en notig, behoorlijk vief en vriendelijk fruitig. Fles €5,99 bij www.plus.nl.
Domaine de la Creuze Noire “Les Colanges” 2017  Saint-Véran
Op hun Domaine de la Creuze Noire van bijna 16 hectare produceren de gebroeders Dominique en Christine Martin niet alleen rode (Beaujolais) wijnen , maar ook witte. Waaronder een Saint-Véran uit het district waar ze gevestigd zijn. Deze “Les Colanges” smaakt tamelijk vol, met bescheiden, milde, notige roosteraroma’s en milde fruitnuances (wit en wat tropisch). Heel Bourgondisch eigenlijk. En kostelijk bij kreeft, krab en veel ander zeefruit. Importeur www.colaris.nl rekent €13,50 per fles.
Laibach Chenin Blanc 2017  Simonsberg-Stellenbosch
Kaapse Chenin Blanc kent verschillende gedaanten. Het bekendst zijn de frisse, lichte soorten, maar de Laibach Chenin Blanc 2017 smaakt fermer en fruitiger, met naast frisse zuren en sappigheid ook elementen van witte en groene vruchten. Laibach, het domein waar deze 2017 werd geboren, behoort aan een Duitse familie die 11 jaar geleden haar eerste wijn bottelde, tevens een lodge bouwde en over  37 hectare met druivenstokken beschikt, alle organisch bewerkt. Voornoemde kreeftkompaan kost incl. Nederlandse accijns €16,08 bij www.adbibendum.net.
Excelsior Estate Chardonnay 2017  Robertson
Behalve een beroemde paardenfokkerij is Excelsior Estate een letterlijk en figuurlijk aanzienlijk wijndomein van 220 hectare, compleet met gastenverblijf. Op de kalkhoudende grond van Robertson gedijt de chardonnaydruif uitstekend. De Estate Chardonnay 2017 mag er dus ook zijn: het is een sappige, vrij volle en tegelijk pittige frisse, ferme wijn die prettig smaakt naar milde witte en citrusvruchten en wat notigheid. Geen wonder dat goud won op het Zuid-Afrikaanse Michelangelo concours. Al met al is dit voor €6.95 (richtprijs) een koopje. Zie www.boomsma.frl voor adressen.

The Winery of Good Hope Bush Vines Chenin Blanc 2017  Stellenbosch
Tien jaar geleden verrichte The Winery of Good Hope, dat eigenaren van diverse nationaliteiten heeft (waaronder Australische en Franse), zijn eerste botteling. Tegenwoordig gebeurt dat jaarlijks met een kleine half miljoen flessen, van plusminus 100 hectare en verdeeld over ongeveer dertig verschillende soorten wijn. Een daarvan is de van niet-geïrrigeerde bush vines afkomstige Chenin Blanc, notig, bijna wat romig maar toch fris, met wat peer en perzik in zijn aroma, terwijl de alcohol beperkt blijft tot een modeste 12 procent. Richtprijs €8,95 à €9,95. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
Villiera Chenin Blanc 2017  Stellenbosch
Hoe duurzaam het Kaapse Villiera Wines (180 hectare) werkt, is goed te zien vanuit de lucht.Want diverse gebouwen werden zonnepanelen aangebracht waarmee sinds 2010 alle benodigde energie wordt opgewekt. Dat tegelijk door de familie Grier in de kelder zo natuurlijk mogelijk wordt gewerkt, dus met zo weinig mogelijk ingrepen, spreekt eigenlijk vanzelf. Goud en zilver ontving de Chenin Blanc 2017, een stevig gebouwde, vlezige, heel smakelijke (ananas, peer, perzik) wijn met een frisse kern en een hint van  kruidig hout. Dit laatste omdat 30 procent op vat werd vergist (maar daarin niet rijpte). Richtprijs €8,95, verkoopadressen via www.pallaswines.nl.

OestersNatuurlijk droge bubbelwijn (zie Feest in de Fles). Maar ook een frisse, grassige en tegelijk groen fruitige Sauvignon Blanc (zie tevens bij Gravad lax). En dan is er uiteraard ‘oesterwater’ ofwel Chablis waarvan gedurende december allerlei aanbiedingen mogen worden verwacht.

El Descanso Reserva Sauvignon Blanc 2017  Valle de Casablanca
Kwantiteit en kwaliteit gaan samen bij de Chileense producent Errázuriz. Die over zo’n 3000 hectare eigen wijngrond beschikt waarvan voor diverse merken hele goede, alom geprezen wijnen worden vervaardigd. Een van die merken is El Descanso. De Reserva Sauvignon Blanc 2017 daarvan heeft een opwekkend karakter, met in zijn zeer sappige smaak nuances van zowel verse groene kruiden als groene vruchten, denk aan kruisbes en kiwi. Deze vieve verleider kost €7,49 bij www.plus.nl.
Lackner Tinnacher Sauvignon Blanc 2017  Südsteiermark
Van hellingen in het uiterste zuiden van Oostenrijk, het natuurpark Südsteiermark, komt de sublieme Lackner Tinnacher Sauvignon Blanc 2017 die vanwege zijn verkwikkende karakter, groene fruit en plantaardige aroma – dat ook dille en andere verse kruiden bevat – oesters grandioos kan begeleiden. Verantwoordelijk voor deze superieure Sauvignon is de talentvolle, universitair geschoolde Katharina, een dochter van Wilma Lackner en Fritz Tinnacher. In totaal beheert ze 27 hectare die volgens organische principes worden bewerkt. Fles €14,50 bij www.colaris.nl.
Wechsler Alte Reben Silvaner 2017  Rheinhessen
Na een carrière bij o.a. de Duitse televisie besloot Katharina Wechsler om het ouderlijk wijndomein van 17  hectare niet alleen over te nemen, maar ook om de wijnen zelf te gaan bottelen, wat voorheen niet gebeurde. Haar Alte Reben Silvaner komt van ruim veertig jaar oude stokken op kalkgrond waarvan de druiven in diverse plukgangen werden geoogst. Het is een uiterst opwekkende, welhaast mineralige wijn met dimensie, ik proefde o.a. groene appel en grapefruit – en zou ‘m probleemloos schenken bij oesters in plaats van Chablis. Fles €20,50. Te koop bij www.okhuysen.nl.

 

Paling, gerookteHierbij plegen niet al zware witte wijnen met zachte zuren en iets van gebrande noten of rokerigheid het plezierigst te passen. Behalve Pinot Gris uit Alsace verdienen andere soorten een aanbeveling, waaronder de volgende.

Domaine d’Avrillé Chardonnay 2017  Val de Loire
In het hart van Anjou, op een lage heuvel troont Château d’Avrillé, temidden van 195 hectare druivenstokken. Al enkele generaties behoort het aan de familie Boitteau. Behalve onder de châteaunaam worden er wijnen gemaakt met een domeinindicatie: het betreft soorten waarvan de druiven niet passen binnen de streekappellations. Zo’n wijn is de Chardonnay 2017 die zowel notig ruikt als smaakt, zachte zuren heeft, goed gevuld is en een aanzienlijke sappigheid bezit. Reken op €6,95 à €7,25 per fles. Adressen via www.monnik-dranken.nl.
Eymann Silvaner Fumé Toreye 2016  Pfalz
Je zou ‘m een Silvaner met schoudervulling kunnen noemen, deze Fumé Toreye. Want hij werd vergist in houten vaten, waardoor de zeer sappige, vrij elegante smaak voorzien werd van lichte rook- en roostertonen, als smakelijke aanvulling op het citrusfruit. Net zo positief is het duurzame beleid dat Weingut Eymann (foto rechts) al bijna 35 jaar consequent voert. Het domein, dat tegenwoordig geleid wordt door Vincent Eymann, omvat 15 hectare. De Silvaner heeft een richtprijs van €16,95, verkoopinfo via  www.coenecoop.com.
Villa Gemma Bianco 2017  Colline Teatine
Nadat haar  man, Gianni Masciarelli, tien jaar terug overleed, nam diens in Servië geboren echtgenote Marina Cvetic het door hem gecreëerde wijngoed over. En bracht het tot nog meer bloei. Bovendien converteerden zij en haar dochter Miriam een oud kasteel tot het sjieke hotel Castello Semivicoli. Voor de wijnen bleef Marina bij voorkeur autochtone rassen uit het eigen Abruzzo gebruiken, van inmiddels zo’n 300 hectare. De witte Villa Gemma heeft derhalve als samenstelling trebbiano d’abruzzo, cococciola en pecorino d’abruzzo. Deze op zware fles gepresenteerde wijn komt stevig, sappig en fris in de mond met kruidige, notige en discreet fruitige elementen. Een aanrader bij o.a. gerookte paling. Adviesprijs €14,95, verkoopinfo via www.pallaswines.nl.

Pasteitjes, gevuld met kalfs- of kippenragoutEen niet te zware witte Bourgogne of Chardonnay van elders is een van de mogelijke keuzes. Kijk bij Kreeft. Daarnaast komt de Galicische Godello  zeker in aanmerking, alsmede – zie hieronder – een Italiaan en een Moldovaan van pinot gris.

Bricco delle Ciliegie 2017  Roero Arneis
Neem in gedachten pasteitjes met kip of kalfsvlees, dan daarbij deze wijn… en dat wordt genieten. Dit gezien zijn stevige smaak, zijn sappigheid, zijn ietwat hartige karakter en zijn charmerende vleugje drupsfruit. Zijn herkomst? Da’s Piemonte, de herkomstbenaming Roero, waar de regional arneisdruif perfect gedijt. Zijn maker? De familie Almondi die over 18 hectare uitstekende gelegen wijngrond beschikt. Zo gedijen de stokken voor de Bricco delle Ciliegie op een ongeveer 350 meter hoge akker met in de bodem, zand, klei en kalksteen. Flesprijs €17,30 à €19,25. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.
Cocori Pinot Grigio 2017 Onesti
Binnen Moldova, dat 112.000 hectare aan wijngaarden heeft (ongeveer net zoveel als Bordeaux) is het bedrijf Bostavan een speler van belang. Het beschikt namelijk over circa 600 hectare, deels in het centraal gelegen, licht glooiende gebied Onesti. De Pinot Grigio uit deze streek verschilt volledig met de relatief lichte, frisse versies uit Noordoost-Italië. De Cocori smaakt eerder romig mild met zeer zachte zuren en een zachte fruitigheid. Wat ‘m – in goed gekoelde vorm – wél heel geschikt maakt voor pasteitjes gevuld met kip of kalfsvlees. Prijs €6,49 bij o.a. www.wijnbeurs.nl.

Salade, fris aangemaakt met bijvoorbeeld met geitenkaas of FetaDe beste wijnen hierbij wijnen zijn opwekkende witte, het liefst een beetje pittig en kruidig. Behalve Grüner Veltliner zijn dat de volgende.

Domaine Jouclary Sauvignon 2017  Pays d’Oc
In het westen van de Languedoc, de streek Cabardès (‘met wind uit het oosten en wind uit het westen’) staat Château Jouclary. Van de eigen 60 hectare brengt dit behalve châteauwijnen ook domeinwijnen voort van druiven die niet rechtsgeldig zijn binnen Cabardès. De Sauvignon (van 3,3 hectare) is zo’n wijn, door Pascal Gianesini bij lage temperatuur langzaam vergist. Samen met verkwikkende zuren zijn plantaardige en kruidige elementen duidelijk waarneembaar, alsmede groen fruit. Wat deze Sauvignon heel kenmerkend maakt voor zijn soort. Fles €5,95 hij www.heerenvanheusden.nl.
Domaine La Hitaire Sauvignon 2017  Côtes de Gascogne
Bijna tien jaar geleden werd de familie Grassa – grootgrondbezitter in het departement Gers, en vooral bekend vanwege haar Domaine du Tariquet – eigenaresse van een nu 110 hectare bestrijkend wijngoed. De Sauvignon van dit Domaine La Hitaire is enerzijds lenteachtig licht (10,5 procent alcohol), anderzijds heel smakelijk, met frisse zuren, een zekere grassigheid, wat sappig groen fruit en een mespuntje verse groene kruiden. Mooi bij fris aangemaakte salades en verse Franse geitenkaas. Fles €8,99 bij www.degoudenton.nl.
Domaine du Rin du Bois Sauvignon Touraine 2017  Touraine
In het Loire-dal, op ongeveer 20 kilometer van Blois, bezit Jousselin & Fils het wijngoed Domaine du Rin de Bois. Dit bestrijkt 18 hectare die grotendeels beplant zijn met sauvignon blanc. De daarvan vervaardigde Sauvignon Touraine 2017 smaakt uitgesproken fris en is eerder hartig kruidig dan fruitig. Wat ‘m bijvoorbeeld een prettige partner maakt voor fris aangemaakte salades en verse geitenkaas. Als richtprijs geeft importeur www.boomsma.frl een flesbedrag op van €8,95.
Thörle Saulheimer Kalkstein Silvaner 2017  Rheinhessen
Wie op kalksteenhoudende grond silvaner plant in plaats van een meer  gereputeerde druif als bijvoorbeeld riesling, gelóóft in eerstgenoemde variëteit. De gebroeders Christoph en Johann Thörle bijvoorbeeld, getalenteerde, goed geschoolde wijnmakers in een golvend deel van Rheinhessen. Waar ze 25 hectare bezitten. Alle druiven worden met de hand geplukt en met natuurlijke gisten bereid. Hoe lekker zo’n super Silvaner kan zijn, demonstreert de Kalkstein Silvaner 2017, een flink frisse, welhaast mineralige, buitengewoon zuivere wijn, met elegantie en schakeringen van o.a. appel, grapefruit en limoen. Fles deze maand €12,95 i.p.v. €16,60 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.

Salade met visBij vis (en salades en hartige taarten en kalfsschnitzel en nog veel meer) is-ie bijna niet te verslaan, Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Alhoewel, ook diverse andere witte wijnen verdienen bij vissalades een aanbeveling.

Josef Ehmoser Grüner Veltliner von den Terrassen 2016  Wagram
In aanvulling op de bij gravad lax genoemde Grüners tip ik graag de voortreffelijke variant van Josef Ehmoser, dit jaar de meest geschonken witte wijn in huize Duijker. De in niet in groene, maar in vrolijk oranje dozen verscheepte 2017 trakteert op hartigheid (snufje witte peper), veel sap, opwekkende zuren en groene appel, samen met frisse citrus. Een fles kost €9,25 bij www.colaris.nl.
Abbazia Santa Anastasia Grillo 2017  Sicilia
Rond een middeleeuws abdij, nu een hotel, liggen de 65 hectare van het wijngoed Abbazia Santa Anastasia (links). Ze worden geheel biologisch bewerkt. We zijn hier op Sicilië. Van de autochtone grillo heeft domein een vrij vlezige wijn gecreëerd, notig, kruidig en voorzicht fruitig, richting citrus en verse witte druiven. We zien ‘m helemaal zitten bij een Mediterrane vissalade. Richtprijs €13,45, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.
B&G Réserve Viognier 2017  Pays d’Oc
Het in Bordeaux begonnen wijnhuis Barton & Guestier, dat tegenwoordig behoort bij de grote Castel groep, heeft zijn Zuid-Franse wijnlijn opgefrist. Dit met ingang van de oogst 2017. Mijn witte favoriet is de Viognier, fris gestijld maar toch goed gevuld, met in zijn soepele smaak zachte fruittonen. Deze vriend van vissalades heeft een vriendelijke prijsstelling; www.jumbo.com rekent €5,69 per fles.
Buitenverwachting Buiten Blanc 2017  Western Cape
‘Op dit domein produceren we voornamelijk witte wijn. U vraagt zich misschien af, hoe kan dat? Het is immers heet in Afrika. Welnu, hier in Constantia is onze zuidelijke buurman Antarctica. Het nabije zeewater blijft daarom koel. Bovendien is vanwege de hoge bergen achter ons de middagzon snel weg. De hoogste temperatuur ooit in onze wijngaard gemeten was 34 graden Celsius, maar in Stellenbosch was het toen 48 graden.’ Lars Maack legt uit waarom zijn witte wijnen zo verkwikkend smaken. Hij is eigenaar van Buitenverwachting, een prachtige bezitting met een gerenommeerde restaurant en circa 100 hectare rond een witte herenboerderij in Oudhollandse stijl. Een heerlijke frissige creatie is de Buiten Blanc, een bijna pure Sauvignon Blanc met enkele procenten Sémillon. Citrus, groen fruit, zoals kruisbes, en een subtiele kruidigheid typeren deze, vrij ferme, voortreffelijke vis(salade)wijn. Voor €9,95 is hij o.m. te koop bij www.wijnclubhofstedemeerzigt.nl.
Dr. Zenzen 0,0% Riesling  Alcoholvrij
Een internationaal opererend, groot Duits wijnbedrijf dat naar 80 landen exporteert en ook veel importeert, is Einig-Zenzen. Waarvan de origine meer dan driehonderd jaar teruggaat. In het grote gamma zijn nu ook ‘wijnen’ zonder alcohol te vinden. De lenteachtig frisse Dr. Zenzen Riesling is daar en voorbeeld van, een wijn die heel licht prikkelt, slank van structuur is en groene appel in zijn aroma heeft. Als praktijk heeft Dr. Zenzen www.spar.nl, waar de Riesling zonder recept verkrijgbaar is voor €3,49.
Esporão Monte Velho 2017  Vinho Regional Alentejano
Een hoekige, versterkte witte toren markeert al van ver Herdado de Esporão, een giga landgoed in de Portugese Alentejo. Het omvat 1800 hectare (inclusief een groot, klimaat temperend binnenmeer) waarvan 450 hectare met druivenstokken. De zeven eeuwen oude bezitting levert o.a. de smakelijke witte Monte Velho, een bijna tintelende compositie van antão vaz, roupeiro en perrum. Samen geven deze regionale rassen een aroma van frisse zuidvruchten, kruiden, specerijen en een nootje. Richtprijs €8,90, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.
Makulu Sauvignon Blanc 2017  Western Cape
Hoewel deze Kaapse wijn door een groot, internationaal actief Duits bedrijf op fles werd gebracht (Einig-Zenzen) is de maker een Zuid-Afrikaan, Theunis van Zyl. Diens Makulu Sauvignon Blanc is soepel gestijld, sappig en, ferm en vrij fris, met vleugjes grassigheid en frisse citrus. Voor zijn €3,99 goed voor zijn geld. Te koop bij www.coop.nl.
Marqués de Cáceres Verdejo 2017  Rueda
In meer dan 120 landen verkoopt ze haar wijnen, Cristina Forner (links) van Marqués de Cáceres. Waarmee ze waarschijnlijk Spanje’s meest succesvolle wijnvrouw is. Ze stelt ‘Mijn streven is om dat onze wijnen genoten zullen worden met vrienden en geliefden, in de hele wereld.’ Haar vrij ferme en tegelijk verfrissende Verdejo 2017 is een wijn waarvan de smaak schakeringen heeft van zowel groene kruiden als fris citrusfruit. Fles €5,99 bij www.plus.nl.
Ott Am Berg Grüner Veltliner 2017  Wagram
Wat grüner veltliner betreft is Bernhard Ott een geweldenaar. Ruim 90 procent van zijn 45 hectare, voornamelijk uit lössgrond bestaande grote domein is met deze variëteit beplant – en hij maakt er geweldig goede wijnen van. Bovengenoemde Am Berg bezit een opvallende elegantie (11,5 procent alcohol slechts), een uiterst opwekkend karakter, en biedt bovendien een kenmerkende hartigheid (snufje peper), met wat groen fruit en groene kruiden. Deze voorbeeldige Veltliner kost gewoonlijk €11,50. Verkooppunten via www.pallaswines.nl.
Peacock Wild Ferment Chenin Blanc 2017  Stellenbosch
Aan de oceaanzijde van Stellenbosch stichtte Paul Boutinot het domein Waterkloof en het daaraan gelieerde False Bay Vineyards. Bovendien introduceerde hij duurzame werkwijzen en nam een uitstekende vrouwelijke wijnmaker in dienst, Nadia Barnard. Voor de Peacock Chenin Blanc gebruikte zij alleen ‘wilde’, dus natuurlijke gisten. En de eigenlijk gisting geschiedde in zowel tanks als eieren van beton. De zo gecreëerde wijn heeft verbazend weinig alcohol, 11,5 procent, maar toch een vrij volle smaak, soepel en met elementen van sappige witte vruchten en wat citrus. Goed gekoeld was hij het lekkerst. Peacock vind je voor €6,99 in de achttien markten van www.marqt.nl.
Regaleali Bianco 2017  Sicilia
Gewoonlijk is het er oorverdovend stil, met alleen wat geruis van bladeren, op het landgoed Regaleali. Op golvend terrein in het hart van Sicilië bestrijkt dit 387 hectare wijngrond, terwijl er ook olijfbomen staan en graan groeit. Je zou er graag willen wandelen, schilderen (afbeelding rechts) – en proeven. Want er worden hoogwaardige wijnen gemaakt, rode en witte, zoals de Regaleali Bianco. Dit is een blend van bijna de helft van inzolia , met grecanico, catarratto en een beetje chardonnay. De smaak neigt naar tintelend, is heel sappig bovendien, tegelijk een tikje kruidig en aangenaam wit fruitig. En dit alles zonder veel alcohol, namelijk 12 procent. Deze voorbeeldige vissaladewijn kost doorgaans een tientje, verkoopinfo via www.vinites.com.

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

SushiBij sushi hebben we nogal wat frisse, niet te zware, aromatische (dus bestand tegen sojasaus) witte wijnen geprobeerd, stille en mousserende. De volgende kwamen met glans door de keuring.

Avondale Armilla 2010 Cap Classique
Wie in Paarl het domein Avondale bezoekt, krijgt uitleg over de duurzame methoden waarmee de 70 hectare druivenstokken worden bewerkt, door de Grieve familie en hun staf. Een van de aldus verkregen natuurzuivere wijnen is de mousserende Armilla – die net als een grote Champagne maar liefst vijf jaar kelderrust krijgt. Zijn enige druivenras is chardonnay, wat ‘m tot een ‘blanc de blanc’ maakt. De fraaie, elegante 2010 smaakte enerzijds bijna vibrerend fris, anderzijds wat rijp, tegen een decor van voornamelijk citrusfruit, en met  een vleugje specerijen. Onze sushi maaltijd werd ineens héél feestelijk. Richtprijs €25,50, verkooppunten via www.coenecoop.com.
Denis Jamain Les Fossiles 2017  Reuilly
Vanuit een historische villa (rechts) in het wijndorp Reuilly bestiert Denis Jamain een lokaal wijngoed van 21 hectare. Dat in zijn geheel biodynamisch wordt gecultiveerd. Bepaald tevreden, zoniet trots, is Denis op zijn percelen met sauvignon blanc, zijn nummer één variëteit, want de kalkrijke ondergrond daarvan lijkt heel veel op die van Chablis. Het is van zo’n perceel, 2 hectare, dat de Les Fossiles afkomstig is, een pure Sauvignon. Uitgesproken sappig, frissig bovendien en zelfs bijna mineralig, met tonen van groen fruit en groene kruiden. Deze verwenwijn kost €16,95, ga voor verkoopadressen naar www.wellofwine.nl.
Dericbourg Cuvée de Réserve Champagne
Het merk Gaston Dericbourg behoort aan de familie die tevens Champagne Mandois bezit. Voor de Cuvée de Réserve werd relatief veel pinot meunier gebruikt (40 procent, naast chardonnay en 20 pinot noir). De wijn bezit een flinke mousse en een echt fris, bijna mineralig karakter, terwijl tegelijk hints van brioche en citrus zijn waar te nemen. Bij sushi deed deze Dericbourg het héél goed. Fles €19,99 bij www.mitra.nl.
Inazio Urruzola 2017  Getariako Txakolina
Arzak en andere Spaans-Baskische sterrenrestaurants schenken de wijnen van Xabier Urruzola die in 2008, op 29-jarige leeftijd, een eigen domein stichtte in Spaans Baskenland. Hij noemde dit naar zijn vader, Inazio, en het telt een bescheiden 4 hectare. Daarnaast koopt Xabier (links) nog druiven bij van 2 à 3 additionele hectaren. Zijn witte Getariako Txakolina 2017 werd voor 80 procent gemaakt van de regionale hondarribi zuri, aangevuld door gelijke delen chardonnay en petit courbu. Het is een zeer opwekkend, heel licht op de tong tintelende, die zo fris is als een zeebries, bijna zelfs een tikje ziltig, met weinig alcohol (10,5 procent) maar veel smaak, van groene vruchten, bladgroen en een kruidje. Super bij sushi. Fles €10,60. De importeur is www.okhuysen.nl.
J.B. Becker Wallufer Oberberg Riesling Kabinett 2016  Rheingau
Van zijn vader nam de tegenwoordig hevig besnorde Hans Jozef (‘Hanjo’) Becker in 1971 de leiding over van het wijngoed J.B. Becker, dat door zijn grootvader was gesticht. Het is gesitueerd in de Rheingau, niet ver westelijk van Wiesbaden, en bestrijkt bijna 13 hectare. Hanjo werkt met veel geduld (‘tijd is mijn filter’) en laat dus zijn witte wijnen een maand of tien op hun gistingsbezinksel rusten, in traditionele grote vaten. Tegelijk was hij een van de allereersten om zijn flessen af te sluiten met een glazen stopper. Bovengenoemde Riesling uit Walluf is lenteachtig licht (10,5 procent alcohol), verkwikkend fris en heeft naast zijn drupsachtige fruit een bijna verscholen zoetje. Deze fraaie Rheingau wordt door importeur www.cestlevin.nl terecht aanbevolen bij sushi en sashimi. Fles €15,40.
Karl H. Johner Rivaner 2017  Baden
‘t Is een mannetjesputter, Karl-Heinz Johner. Na zijn wijnbouwstudie werkte hij eerst op Engels wijngoed, keerde vervolgens terug naar zijn Zuid-Duitse geboortestreek Baden, breidde een daar bestaand wijndomeintje uit tot 17 hectare verdeeld over bijna honderd(!) percelen (in Kaiserstuhl, foto rechts), en begon bovendien een wijngoed in Nieuw-Zeeland. In het gamma dat Karl-Heinz en diens internationaal geschoolde zoon Patrick voeren, zit een attractie sushiwijn, een vrij vieve, elegante, sappige Rivaner die nuances heeft van fris fruit en een beetje bladgroen. Fles €8,95 bij www.wijnaandekade.nl. Horeca kan terecht bij www.abbemawines.nl.
Rings Riesling Kalkmergel 2017  Pfalz
Om door een ringetje te halen, dat zijn de wijnen van Weingut Rings, zowel de witte als de rode. Het domein ligt zuidelijk in Duitsland, in de Pfalz, bestrijkt 28,5 hectare en wordt veel respect voor de natuur geleid door de gebroeders Andreas en Steffen Rings. Hoe zuiver en lekker hun wijnen kunnen zijn, bewijst de Rings Riesling Kalkmergel 2017. ’t Is een pittig frisse, bijkans mineralige wijn met in zijn zuivere smaak elementen van bladgroen, fris fruit en een subtiel kruidje. Fles €13,75 bij www.sauterwijnen.nl.

Vispâté, visterrine Vriendelijk wit, da’s het devies. Zachte zuren, sappigheid, zacht, mild fruit en een niet te lichte structuur, ziedaar de gewenste kenmerken. Hieronder een voorbeeldig voorbeeld. Kijk bij Krabcocktail voor meer suggesties.

Giol Pinot Grigio 2017  delle Venezie
‘Je voelt de geur van de aarde, het fluisteren van de wind, de passie voor de wijngaard’ zegt Vittorio Carraro over wijnen van zijn Giol domein in Veneto. Wijnen gemaakt van organisch gecultiveerde druiven en opgevoed in een eeuwenoud kasteel temidden van een prachtig park. Op de eigen 25 hectare groeit ook pinot grigio, waarvan een hoogst plezierige wijn werd vervaardigd. Heel sappig, licht notig, mild fruitig, aangenaam fris, elegant en zeer zuiver. Fles €9,95,verkooppunten via www.wellofwine.nl.

Vleespâté, vleesterrineLicht rood zou het moeten zijn. Maar is dat eigenlijk niet de definitie van een rosé? Dus daarom ook diverse lekkere rosés getipt.

AIX 2017  Coteaux d’Aix-en-Provence
Niet ver van Aix-en-Provence is het Erik Kurver (links) gelukt om een rosé creëren die een wereldsucces werd, AIX. Een succes dat niet alleen te danken is aan presentatie en marketing, maar vooral aan een superieure kwaliteit – en een voor hoogwaardige rosé tegenwoordig redelijke prijsstelling. De wijn die Erik hem voor ogen had en heeft ‘is zo verleidelijk dat je al meteen verlangt naar een tweede glas, en tegelijk complex, zodat hij aantrekkelijk blíjft’. De frisse en tegelijk licht kruidig fruitige 2017 wordt vanaf een euro of 12 per fles aangeboden. Waar precies kun je opvragen via www.walravensax.nl.
Cavit Mastri Vernacoli Lagrein 2016  Trentino
In Noordoost-Italië groeit de blauwe lagrein vermoedelijk al sinds de 16e eeuw. Ook de grote coöperatie Cavit – 4500 leden, 5400 hectare – kent deze variëteit dus door en door, en weet er attractieve, kenmerkende wijnen van te maken. Het was dus genieten van de Mastri Vernacoli Lagrein, frissig, bessig en op elegante wijze goed gevuld. In licht gekoelde vorm smaakt hij het lekkerst. Waarbij? In elk geval, zo stelt Cavit, bij salami en andere charcuterie. Mastri Vernacoli wijnen worden voor €7,49 verkocht door www.ah.nl.
Huerta del Rey Rosado 2017  Rueda
Vijftien jaar geleden schreef ik al over deze Spaanse rosé – en nog steeds geniet ik ervan. Zijn kleur is niet het tegenwoordig zo modieuze bleke oranje, maar rozerood. Eigenlijk wel zo passend, aangezien de ferme wijn hoofdzakelijk smaakt naar rood zuurtjesfruit, van aardbeien en frambozen, beide mild, soepel en vrij fris aanwezig. Als belangrijkste druif gebruikte producent Palacio de Bornos – eigenaar van 308 hectare wijngaarden – de nobele tempranillo. Fles €6,95 bij www.okhuysen.nl.
Jean-François Protheau Bourgogne Gamay 2016
De Bourgondische Gamay heeft als basis de Beaujolais-druif gamay, maar doet toch vooral denken aan een ‘echte’, tevens elegante Bourgogne van pinot noir. Dit gezien zijn sappige zachtheid, zachte frisheid en rijpe toonzetting. De overeenkomst is wél dat hij fris geschonken het plezierigst smaakt. Fles €9,99 bij www.mitra.nl.
Nordheim Divino Domina 2016  Franken
Domina, ooit van gehoord? Het is een in Duitsland ontworpen blauwe druif, een kruising van portugieser en spätburgunder/pinot noir. In zijn geboorteland zijn er ongeveer 375 hectare mee beplant, o.m. in Franken. Waar de alom geprezen topcoöperatie Divino (te Nordheim, ruim 400 hectare in beheer) er een beslist aardige wijn van heeft gemaakt. Elegant, soepel en sappig, met frisse elementen, en zowel bessen als zwart fruit in zijn aroma. Heel geschikt om à la Beaujolais in licht gekoelde vorm te worden genoten. Te vinden bij www.ah.nl voor €8,99.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het vakblad Misset Horeca heeft ooit een kritische smaaktest georganiseerd van acht soorten voorverpakte gerookte zalm. De absolute, overtuigende winnaar was de door Rien Heemskerk (foto) ambachtelijke bereide BAWYKOV uit Trondheim, Noorwegen. Dit vanwege de zachte rooksmaak, de beheerste dosis zout en de stevige  structuur. Bawykov zalm wordt eerst gemarineerd en dan gedroogd, waardoor de vis een groot gedeelte aan gewicht verliest. Daarna wordt hij hangend, dus niet liggend gerookt, waardoor de rooksmaak lichter is. Dit gebeurt met een zelfgemaakte speciale rookmot. De temperatuur waarop dit roken gebeurt is eveneens lager dan gebruikelijk. Voorts wordt de Bawykov langer gerookt. Waardoor hij nogmaals hij aan gewicht verliest, 15 procent  meer dan gewone gerookte zalm – maar tegelijk een delicatere smaak krijgt. De snijdwijze die Rien aanbeveelt, is rechtstandig naar beneden, in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte. Diverse restaurants hebben Bawykov op de kaart staan, maar ook als particulier kun je deze zalige zalm bestellen. Een hele zijde inclusief verzendkosten, mosterd-dille saus en een aardigheidje kost €59,50. Bestel wel tijdig, liefst vóór donderdag 7 december; na de 20e worden geen Kerstbestellingen meer verstuurd. Ophalen kan in Roelofarendsveen op zaterdag 22, zondag 23, donderdag 27 en vrijdag 28 december. Details verstrekt www.bawykovzalm.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 


Gerookte zalm Van de vele mogelijkheden kies ik het liefst een Albariño uit Rías Baixas, een kustgebied in het groene Galicië. Je zou deze wijn een soort mix kunnen noemen tussen Chablis, Riesling en Pinot Blanc. Maar ook enkele andere wijnen dienen zich aan.

Alois Lageder Pinot Grigio 2017  Südtirol Alto Adige
Wijnbouwer of professor? Wanneer Alois Lageder (links) zijn wijnen voorstelt, is hij beide. Want voordat de flessen opengaan houdt de in Noordoost-Italië gevestigde producent vaak een bijkans wetenschappelijk college over biodynamische wijnbouw en zijn eigen ervaringen daarmee. De overgang (‘het was een lange droom’) naar deze teelttechniek beschouwt hij als een essentiële stap. ‘Want vanwege monocultuur, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest was het biologisch evenwicht in de natuur verloren gegaan.’ De Tenutae Lageder, zoals de ruim 50 hectare bestrijkende bezitting heet, levert sindsdien prachtige, natuurzuivere wijnen, zoals de Pinot Grigio 2017. Blank getint, sappig, behoorlijk energiek, met zowel notigheid als mild citrusfruit. Fles €16,99 bij www.degoudenton.nl.
Mar de Frades Albariño Atlántico 2017  Rías Baixas
Behalve in Rioja is de moedermaatschappij van Ramón Bilbao actief in enkele andere Spaanse streken. Waaronder Rías Baixas in het groene Galicië. Dicht bij de kust daar, met uitzicht over de oceaan, verrees een uitstekend geëquipeerde kelder die de oogst verwerkt – uitsluitend de nobele albariño – van de eigen 35 hectare plus nog eens ongeveer van 80 onder contract. De in een opvallende blauwe fluitfles gebottelde Mar de Frades 2017, die héél populair is in Spanje, bevat zowel fruitige als frisse en een heel subtiel griotje – en kan beschouwd worden als een zalige begeleider van gerookte zalm. Fles €14,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
Michel Grauer Burgunder Vom Löss 2017  Baden
Op gedreven wijze drijft Josef Michel (samen met zijn zoon Robin) een wijngoed in Baden. Dat door Duitse critici tot de allerbeste van de regio wordt gerekend. Het bestaat uit tientallen reliëfrijke percelen die samen bijna 14 hectare bestrijken. Vrijwel overal bevat de bodem löss. Josefs favoriete variëteiten behoren alle tot de pinotfamilie. En een ervan is pinot gris ofwel grauer burgunder. De van dit ras en lössgrond afkomstig 2017 biedt een pittige smaak, met frisse citrus, een kruidje en een hint van notigheid. Bij gerookte zalm (en gebakken scholfilets) paste hij perfect. Fles €14,95 bij www.wijnkooperijdelange.nl.

HOOFDGERECHTEN

Biefstuk, entrecote, ribeye, tournedos e.d.Een klassieke combinatie is die een mooie rode Bordeaux of vergelijkbare wijnen van elders, zo simpel is het.

Aussières Classique 2016  Pays d’Oc
Behalve Château Lafite-Rothschild heeft Domaines Barons de Rothschild diverse andere wijndomeinen in eigendom. En daarvan is Château d’Aussières in de Corbières. Dit beschikt over 167 hectare met druivenstokken, terwijl het total oppervlak 550 hectare omvat. De betaalbaarste rode blend daarvan – bestaand uit voornamelijk cabernet sauvignon plus syrah – heet Aussières Classique. De 2016 is een prima vervanger voor rode Bordeaux – en daarom zeer op zijn plaats bij o.a. biefstuk – dit dankzij zijn bessigheid en zwarte fruit, hint van laurier, zachte frisheid en dito kruidigheid en elegante fermheid. De richtprijs van deze Pays d’Oc bedraagt €8,80, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.
Château Beaulieu Cuvée Arthur 2015  Côtes de Bourg
In het ‘Zwitserland van de Gironde’ ofwel het Bordeaux-district Côtes de Bourg, nam de Nederlandse distillateur-wijnhandelaar Jodocus Boomsma in 2009 het wijngoed Château Beaulieu over. Een 17 hectare bestrijkende bezitting die zijn naam terecht draagt, want hij ligt op circa 60 meter hoogte boven een idyllische vallei met druivenstokken. De bijzonderste wijn van Jodocus is de Cuvée Arthur. Tegenwoordig wordt deze samengesteld uit 70 procent merlot en 30 procent cabernet sauvignon. Na een aanzienlijke vatlagering van tien maanden (in voor de helft nieuwe fusten) kreeg de 2015 milde, vanilleachtig elementen in de voor het overige donkertonige, zwartfruitige, krachtige smaak die inmiddels een zachte rijpheid biedt. De op zware fles gepresenteerde wijn kost gewoonlijk €12,95. Adressen via www.boomsma.frl.
Château Cap Saint Martin Le Cabernet d’en face 2016  Blaye Côtes de Bordeaux
Op hun château kwamen Pierre en Béatrice Ardouin op het idee om van een 2 hectare tellend, klei- en kalkhoudend perceel de druiven apart te plukken en te verwerken – en het betreft alléén cabernet sauvignon. De variëteit die aan de overzijde van de Gironde, in de Médoc, zo sterk domineert. Deze honderd procent Cabernet werd een jaar gelagerd in eiken fusten, ook dat is Médocachtig, waarna een vrij soepele, dus geenszins stugge wijn ontstond met veel kleur, rijp besfruit, wat laurier, een zacht, vitaliserend frisje, sap en wat kruidig hout plus een vleugje vanille. Best bij biefstuk & co. Fles €10,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.
Château Fourreau 2017  Bordeaux
Vorig jaar werd op Château Fourreau, een bezitting (rechts) van 27 hectare behorend aan Marie-Hélène Barse en Frédérick Bozza, maar liefst 45 procent minder geoogst dan normaal. Dit vanwege voorjaarsvorst. Maar de kwaliteit en de charme, die bleven, net als een mensvriendelijke prijs. Deze petit Bordeaux wordt in zijn elegant-ferme smaak sterk getypeerd door de merlot, vandaar de donkere, laurier- en lederachtige tonen, de sappigheid, de soepele structuur en het voorzichtige zwarte fruit. Bij entrecôte deed-ie het héél goed. Fles €6 bij www.hema.nl.
Château Le Vieux Manoir 2016  Bordeaux
Een eeuwenoud, dus echt vieux château in een park van 12 hectare temidden van 45 hectare druivenstokken is de origine van deze Bordeaux. Die in Brussel met goud werd bekroond. Zijn smaak is behoorlijk vol en stevig, met vooral donkere aroma’s – dankzij de dominerende merlot – en wat sappig zwart fruit dat door een zachte kruidigheid wordt gecompleteerd. De prijs van deze donkerrode biefstukbegeleider bedraagt €9,50 bij www.colaris.nl.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

Errázuriz Aconcagua Alto Cabernet Sauvignon 2015  Valle de Aconcagua
Formidabele Chileen, geboren op 600 meter hoogte – vandaar dat ‘Alto’ – waar de cabernetstokken op leem- en kiezelbevattende grond groeien. Door de fameuze familiefirma Errázuriz kreeg de wijn een opvoeding van de Oude Wereld, twaalf maanden rijping in Franse fusten (20 procent nieuwe), maar zijn persoonlijkheid is Nieuwe Wereld. Je proeft dus volop fruit, van blauwe en andere bessen. De wijn is tevens krachtig, zacht fris en beheerst kruidig. Deksels lekker bij rundvlees uit de pan of van de grill. Fles €19,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
Nozzole 2015  Chianti Classico
Schitterend, historisch en zeer Toscaans, ziedaar Tenuta Nozzole, een landgoed bij Greve. Het dateert uit 1300 en werd anno 1971 gekocht door de familie Folonari. Behalve olijfolie produceert die er ook wijn, van 90 hectare. De op een zware fles gepresenteerde Nozzole bestaat voornamelijk uit sangiovese, en werd à la Bordeaux een klein jaar in vaten van Frans eikenhout opgevoed. Vandaar de roosteraroma’s die in deze enigszins rijpe doch vitale, donkerrode wijn zijn kruidigheid, donkere tonen en discrete fruit van zwarte vruchten en bessen completeren. ’t Is een echte eetwijn, de Folonari’s zelf drinken hem graag bij biefstuk. Fles €17,95 bij www.heerenvanheusden.nl.

Confits, stoofschotelsStreekgerechten en streekwijnen gaan vaak smakelijk samen. Dat wordt overtuigend aangetoond door enkele rode wijnen uit het Franse zuidwesten, waar confits vaak op het menu staan. Maar ook met heel wat andere wijnen zijn het overwegen waard.

Big Red Beast 2017  Pays d’Oc
De naam en het etiket van Big Red Beast doen het ergste vrezen. Is dit een te heftige wijn? Een monsterlijke alcoholbom? Nee hoor, de alcohol blijft beperkt tot een keurige 12,5 procent. Een Zuid-Franse coöperatie(groep) stelde de dieprode wijn samen uit voornamelijk alicante bouschet, en bracht ‘m voorts in contact het eikenhout. Vandaar de duidelijk aanwezige, milde vanille die in deze gulle, soepele Pays d’Oc het sappige zwarte fruit gezelschap houdt. Fris schenken is het devies. Fles €6,99 bij www.gall.nl.
Domaine la Tour Boisée Malbec Alicante 2017  Coteaux de Peyriac
In een heel droog deel van Zuid-Frankrijk, bij Laure-Minervois, levert Domaine la Tour Boisée een hele reeks sappige wijnen. De druiven daarvoor groeien op 80 hectare rond het restant van een stokoude, versterkte toren. Een wijn die eigenaar Jean-Louis Poudou als bijzonder beschouwt, is zijn Malbec Alicante. Want malbec (80 procent van de blend) groeit eigenlijk weinig in de Languedoc, en de alicantestokken hebben een leeftijd van zo’n zeventig jaar. Dierlijke en andere donkere tonen zijn duidelijk present in het aroma van deze wijn, samen met een zachte, sappige frisheid, snufjes kruiden en wat rijp zwart fruit. Deze ami van stoofschotels kost €9,95 bij www.vojacek.nl.
Madiran Tannat Paradox 2015  Madiran
Misschien wel de heilzaamste blauw druif ter wereld, en zeker van Frankrijk, is de tannat. Van nature is deze niet alleen rijk aan tannine, vandaar de naam, maar ook aan een kennelijk levensverlengende stof geheten procyanidine. Vandaar dat, volgens een decennia durend onderzoek, talrijke inwoners van het dorp Madiran meer dan honderd jaar worden. Dit ondanks hun dieet van foie gras, confits en dat soort gerechten. De lokale wijn wordt namelijk geheel of grotendeels van tannat gemaakt. Los van dit alles kan Madiran gewoon lekker zijn, zoals de voor zijn soort redelijke geprijsde Paradox 2015 bewijst. Deze coöperatiewijn smaakt nog heel vitaal, met typerende donkere aroma’s (laurier, leder, drop) en zacht fris zwart fruit. Gezondheid! Fles 8,99 bij www.ah.nl.
Pinha Ribeiro Santo 2017  Dão
Het centraal in Portugal gelegen gebied Dão komt weer een beetje in beeld, dit dankzij goede wijnmakers als Carlos Lucas die de regionale wijnen een nieuw élan hebben gegeven. Carlos is al meer dan vijftien jaar mede-eigenaar van de Quinta do Ribeira Santo (Boerderij van de Heilige Rivier) dat ooit behoorde aan monniken. Naast een vlezige kruidige witte wijn vervaardigt hij daar een stevige rode van touriga nacional, alfrocheiro en tinta roriz. Reken op enige rijpheid, terwijl je tegelijk en zachte frisheid proeft, naast kruidigheid en donkere aroma’s. Dit is een echte eetwijn, denk aan o.a. stoofschotels. Richtprijs €7,95. Verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.

Prieuré de Cénac Malbec 2016  Cahors
Ze waren wijnhandelaren in Bordeaux, investeerden groot in Argentinië (zowel in Mendoza als Patagonië) en leerden daar de malbec en diens potentieel terdege kennen. Wat Hervé Joyaux Fabre en diens vrouw Diane op het idee bracht om, samen met hun zakenpartner Pierre Montmayou, wijngaarden te kopen in de moederstreek van malbec, Cahors. Vorig jaar namen ze daar, langs de Lot, maar liefst drie domeinen over. Waaronder het hoog op een plateau van kalksteen en klei gelegen Prieuré de Cénac van 36 hectare. Hun eigen team voedde de oogst 2016 op, een pure, deels op vat gerijpte Malbec. De smaak daarvan is energiek, met frisse elementen, rijp fruit van zwarte vruchten plus bessen, en rokerig kruidige houtaroma’s. Kostelijk bij o.a. eendenconfit. Richtprijs €14,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.
Prima 2015  Toro
Na een jarenlange voorstudie opende Bodegas Mauro, een bekend bedrijf binnen Ribera del Duero, de dochteronderneming Bodegas Mauridos in het betrekkelijk nabije Toro. Ook daar groeit een regionale variant van tempranillo, tinta de toro, veelal op zeer stenig terrein. Kracht typeert de rode wijnen van Toro, en zo ook de Prima 2015 van Bodegas Maurodos. Deze donkerrode, gespierde Spanjaard – die tevens 15 procent garnacha bevat – wordt in zijn smaak en afdronk gemarkeerd door kruidig hout, in combinatie met laurier- en lederachtig aspecten, voorzichtig wat zwart, sappig fruit en een beetje fris besfruit. Wat ‘m heel geschikt maakt voor stoof, wild en winter. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €15,63 bij www.adbibendum.net.
Terra Pura Single Vineyard Carmenère 2017  Valle de Colchagua
Twee Chileense wijnveteranen, José Miguel Ovale en Alfonso Undurraga, begonnen dertien jaar geleden hun eigen bedrijf, Viña Terrapura. Dat inmiddels behoort aan de familie Matetic die onder eigen naam zelf een uitermate succesvolle bodega begon. Alle talenten samen hebben geresulteerd in een reeks echt goede, echt lekkere wijnen die inmiddels alle mogelijke bekroningen ontvingen. Ze worden gemaakt in een eigentijds toegeruste kelder en komen uit diverse regio’s. De ferme Single Vineyard Carmenère 2017 smaakt sappig zacht en bijna romig, met aan aangenaam, naar mild neigend aroma van hele rijpe zwarte vruchten en een vleugje drop. ’t Is een prima partner voor stoofschotels en wild. Prijs €7,99 bij www.jumbo.com.

Coq au vinTijdens een intensieve reis door de Beaujolais. langs alle betere wijnbouwers in alle betere dorpen, werd ik steeds gastvrij ontvangen, soms zelfs door burgemeesters. Wat betekende dat er ter plekke werd geluncht – en altijd, dus élke dag, stond coq au vin op het menu. Bereid met de lokale wijn, die er uiteraard bij werd genoten. Ik heb toen ontdekt hoe perfect een goede fruitige Beaujolais en coq au vin samengaan, op voorwaarde dat het haantje er ook mee wordt bereid. Uiteraard geldt hetzelfde voor rode wijnen die qua karakter verwant zijn aan Beaujolais, zoals fruitige Pinot Noir of een daarmee juist contrasterende, zachte, milde Spaanse tempranillowijn.

B&G Pinot Noir 2017  Ile de Beauté
Betaalbare Pinot Noir die ook echt lekker en kenmerkend is, kom ik maar weinig tegen. En zelfs duurdere soorten vallen vaak niet mee: ik heb er toch heel wat geproefd, Spätburgunders incluis, die te rijp of te flauw waren. De B&G Pinot Noir 2017 daarentegen maakte blij. Deze wijn smaakt zowel soepel, haast een beetje fluwelig, met toch ook wat beet, alsmede een subtiele kruidigheid (van houtcontact wellicht), een zekere frisheid en heerlijk wat mild fruit, van rode vruchten vooral. En dat voor slechts… €5,69.  Het geheim? De wijn komt van Corsica, waar en de gronden en het klimaat (warme dagen, koele nachten) pinot noir druiven uitstekend doen gedijen. Fles €5,69 bij www.jumbo.nl.
Bordón Reserva 2012  Rioja
Dit is een traditioneel samengestelde en opgevoede wijn van Bodegas Franco-Espãnoles. De druivenmix bestaat uit 60 procent tempranillo, aangevuld door 15 garnacha en 5 mazuelo. En de rijping van achttien maanden vond plaats in vaten van Amerikaanse eikenhout – dat meer vanilline bevat dan de Franse variant. De nu zes jaar oude wijn heeft gezien zijn leeftijd en opvoeding een uiteraard rijpe, zachte smaak waarin vanilleachtige, zacht kruidige houtaroma’s de toon zetten. In Spanje zelf drinken ze dit soort Rioja’s gráág, en wij eigenlijk ook, bij stoofschotels liefst. Fles €12,50 bij www.mitra.nl.
Domaine Laforest Régnié 2017  Beaujolais
Het is altijd een beetje feest als de jongste jaargang van de betere soorten Beaujolais arriveert, in dit geval de crus uit 2017. Een van de eerste die in het glas gleed, was de Régnié van het medailles winnende Domaine Laforest. Dat tegenwoordig geleid wordt door de gebroeders Pierre en Thomas Laforest, beiden gedegen geschoold. Zij bewerken 20 hectare in diverse gemeenten; een derde daarvan ligt binnen de cru Régnié, op graniethoudende grond. De vlezige 2017, die gerust koel kan worden geschonken, komt verleidelijk in de mond met dik zwart fruit, hints van kruiden en laurier, en veel sap. Voor dit vineuze feestje rekent www.colaris.nl €10,50.
Domaine de Roche-Guillon Fleurie 2017  Beaujolais
In een groen landschap, op zo’n 1500 meter van het Beaujolais-dorp Fleurie, staan het woonhuis, de kelder en de twee gîtes van wijnbouwers Bruno en Valérie Copéret. Hun rationeel bewerkte Domaine de Roche-Guillon bestrijkt ongeveer 9 hectare, vooral binnen de cru Fleurie zelf. Van dat terrein komt een hele beste, door fruit gedreven, geurige wijn waarvan de smaak vooral bessig is maar ook iets van aardbeien biedt. Deze koel te schenken verleider kost €12,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Duo du Midi Malbec-Cabernet Franc 2017  Pays d’Oc
In het land van Oc is de blauwe malbec geen echt wijd verbreide druif, en cabernet franc evenmin. Laat staan dat beide samen gekozen worden voor een rode wijn. Maar de coöperatie(groep) van Cébazan heeft toch zo’n combiwijn uitgebracht – en die is gul fruitig, met een verleidelijke melange van sappige zwarte vruchten en rijpe bessen. Net als Beaujolais moet je dit soepele, ferme maar zeker niet zware duo beslist gekoeld drinken. Richtprijs €7,50. Verkoopadressen via www.kwastwijnkopers.nl.
Durero Tempranillo Crianza 2015  La Mancha
Op de immense Spaanse Hoogvlakte beschikt Bodegas Leganza over een immense wijngaard – van maar liefst 1000 hectare. Het domein behoort al bijna tien jaar aan de Grupo Faustino die zijn zetel heeft in Rioja. Van Rioja’s belangrijkste druif, de nobele tempranillo, die ook volop groeit in La Mancha, werd de Durero 2015 gecreëerd. Een muy simpático wijn, sappig, een tikje rijp maar tegelijk nog zacht fris, met tonen van bessig fruit, laurier en discreet wat vanille. Lekker bij sudderlapjes en zo. Fles €6,45 bij www.heerenvanheusden.nl.
Santa Julia Tintillo 2018  Mendoza
In tangoland heeft de familie Zuccardi zich ontwikkeld van bulkwijnleverancier tot kwaliteitsbottelaar die jaarlijks meer dan 25 miljoen flessen vult, waarvan ruim de helft wordt geëxporteerd. En van de merken is Santa Julia. Een aanwinst in die lijn is een fresco te drinken rode, de Tintillo. Deze werd samengesteld uit malbec plus bonarda, en zo ongeveer à la Beaujolais vergist. Vandaar het gulle, rijpe zwart fruit, o.a. van vijgen, dat in de vrij stevige smaak gezelschap krijgt kruidigheid en frisheid. Niet alleen de wijn zelf is de plezierig, zijn prijs is dat ook. Namelijk €5,99 bij www.ah.nl.
Tinhof Ried Feiersteig Sankt Laurent 2015  Burgenland
Erwin Tinhof (links), die rond het fraaie Oostenrijkse Eisenstadt bijna 15 hectare cultiveert, geheel biologisch, gelóóft in authentieke druivenrassen uit eigen land. Zoals de witte neuburger, de blauwe zweigelt en de eveneens blauwe, pinot-noirachtige sankt laurent. De van die laatste variëteit vervaardigde Feiersteig 2015 oogt nog jeugdig en smaakt heel vief, met een gulle dosis bessen en rode vruchtjes, een heel klein kruidje (dankzij achttien maanden in grote gebruikte foeders) en een goede vulling zonder zwaar of vermoeiend te zijn. Perfect gewoon, en net zo verleidelijk als een mooie Bourgogne. Fles €24,95 via www.winterbergwijnen.nl.

DuifHierbij verrukkelijk zou een Chileense Carmenère zijn, een wondermooie wildwijn: vaak bijna romig en altijd stevig, met rijp zwart fruit en donkere aroma’s, zoals van laurier, soms subtiel aangevuld door een vleugje munt. Denk echter ook aan Douro en andere donkertonige wijnen.

Casa Ferreirinha Callabriga 2015  Douro
Het in Portugal zeer gereputeerde Casa Ferreirinha, dat genoemd werd naar een opmerkelijke vrouw die het halverwege de 19e eeuw leidde, maakt in het dal van de Douro behalve Port ook onversterkte, droge wijnen – al sinds 1751. Een van de sterren in het gamma is de Callabriga die wijnmaker Luís Sottomayor (van Sogrape, de huidige eigenaar) componeerde uit tinta roriz, touriga franca en touriga nacional. Bovendien gaf hij de 2015 bijna anderhalf jaar vatrijping. Wat je kunt verwachten? Rijpe tonen, sappigheid, mild kruidige houtaroma’s, heel rijp zwart fruit, een dropje, wat laurier, sappigheid, redelijk wat kracht en een flinke afdronk. Met duif en winters wild zal de Callabriga vast en zeker goede maatjes zijn. Fles €22,95 bij www.degoudenton.nl.
Castrum 2016  Douro
Op een heuvel boven de Douro troont Quinta de Crasto, een eeuwenoude familiebezitting met een jeugdig elan. In het verleden produceerde men van de eigen 74 hectare alleen Port, maar nu ook onversterkte Douro-wijnen. Waarvoor wel Port-rassen worden gebruikt. Ze stelde men de Castrum samen uit touriga nacional, tinta roriz, touriga franca en wat tinta barocca. Dit kwartet gaf een solide wijn met een lederachtig aroma, kruidigheid en zwart zonfruit, terwijl een frisje hem levendig houdt. Duivels lekker bij duif. Fles €11,65 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Flor de Zalín Special Cuvée 2017  Jumilla
Dit is een gespierde zonnewijn uit Spanje, zacht kruidig, met zeer rijp zwart fruit, iets van laurier/leder/drop en een zachte frisheid. En proefde ik daar een vleugje vanille? Als druif diende de regionaal dominerende monastrell, in gezelschap van de zonlievende shiraz. De producent is onbekend, maar de wijn werd samengesteld door en gebotteld voor een uitstekende Vlaamse importeur, Ad Bibendum (onder de naam M&M Selections). Dus dat geeft vertrouwen. Je vindt deze Flor de Zalín voor €4,99 bij www.jumbo.com.
Simonsig Cabernet Sauvignon Shiraz 2017  Stellenbosch
Qua smaak en prijs is dit een grote verleider. Want wat is-ie lekker, dankzij een mand vol mild zwart zonnefruit, vaag iets van vanille (dankzij deelgebruik van eiken staven tijdens de gisting), wat kruiderij, sappigheid en een soepele, stevige structuur. Stoofgerechten, biefstuk, wild; je kunt ‘m overal bij drinken. Terwijl zijn adviesprijs ligt op een geenszins overdreven €7,95. Ik proefde ‘m samen met wijnmaker Johan Malan, de wijnmaker van het eminente, 210 hectare bestrijkende Simonsig Estate. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
Viu Manent Carmenère Gran Reserva 2017  Colchagua Valley
‘t Is een geweldig domein, Viu Manent (foto directeur José Manuel Viu) dat voorbeeldige wijnen voortbrengt en bovendien zijn bezoekers zo gastvrij ontvangt dat het daarvoor werd bekroond. In totaal bezit de familie Viu zo’n 260 hectaren eigen grond in het dal van Colchagua, en 85 procent daarvan is beplant met blauwe druiven. Zoals carmenère, waarvan een kostelijke, kenmerkende Gran Reserva 2019 werd gemaakt, een bijna romige, donker droppige wijn, gespierd en mondvullend, met ook rijp zwart fruit en een zachte beschaafde kruidigheid. Dit laatste dankzij een jaar lagering op vat. Adviesprijs 1,95, bestelinfo via www.kwastwijnkopers.nl.

Eend, tammeHierbij meldt zich in de eerste plaats een zachtaardige, vriendelijk fruitige Pinot Noir aan die toch enige kracht heeft. Maar wel zo leuk en lekker is een niet te lichte rosé van niveau.

Abbazia di Novacella Pinot Nero 2017  Südtirol – Alto Adige
Met deze wijn drink je historie. Hij stamt namelijk van een abdij (links) waar al sinds de 12e eeuw wijn wordt gemaakt – en die men tot ’s werelds alleroudste producenten worden rekent. De druiven komen van 25 eigen hectaren en van 50 behorend aan telers; deze zijn coöperatief met de abdij verbonden. Wat betreft de Pinot Nero 2017, het is een sappig soepele, vrij zachte, ietwat frisse wijn, discreet kruidig (dankzij wat houtcontact), ferm en bescheiden fruitig (zwart plus bes). Enigszins Bourgogneachtig, eigenlijk. Richtprijs €19.95. Verkoopinfo via www.pallaswines.nl.
AIX 2017  Coteaux d’Aix-en-Provence
Niet ver van Aix-en-Provence is het Erik Kurver gelukt om een rosé creëren die een wereldsucces
werd, AIX. Een succes dat niet alleen te danken is aan presentatie en marketing, maar vooral aan een superieure kwaliteit – en een voor hoogwaardige rosé redelijke prijsstelling. De wijn die Erik hem voor ogen had en heeft ‘is zo verleidelijk dat je al meteen verlangt naar een tweede glas, en tegelijk complex, zodat hij aantrekkelijk blíjft’. De fris en tegelijk licht kruidig fruitige, ferme 2017 wordt vanaf een euro of 12 per fles aangeboden. Waar precies kun je opvragen via www.walravensax.nl.
Domaine de Cala 2017  Coteaux Varois en Provence
In de Verenigde Staten, zowel langs de oostkust als de westkust opereert chef-kok/ondernemer Joachim Splichal zo’n zeventig(!) restaurants. Toch vond hij tijd om in de Provence, waar hij leerde koken, een wijngoed geheel te renoveren, samen met zijn tweelingzonen. En met adviezen van o.a. Stéphane Derenoncourt. Het Domaine de Cala bestrijkt 180 hectare, waarvan 24 met druivenstokken. Drie jaar geleden ging het geheel op rosé gerichte project van start. De bleek oranje 2017 bestaat voor ruim de helft uit grenache, en bevat voorts 40 procent cinsault naast kleine delen syrah en rolle. De sappige smaak is behoorlijk vief, met milde fruittonen van o.m. peer en perzik, plus een klein kruidje. Bij tamme eend zien we de Cala hélemaal zitten. Fles €14,25 bij www.vojacek.nl.
L’Ostal Rosé 2017  Pays d’Oc
Vanuit Pauillac (Château Lynch-Bages) verwierf Jean-Michel Cazes zestien jaar geleden een magnifiek wijngoed bij het dorp La Livinière (Minervois). Waarna hij de 150 hectare tellende wijngaard compleet renoveerde, samen met zijn zoon Jean-Charles en enkele consulenten. Als naam voor de nieuwe bezitting werd bedacht Domaine L’Ostal Cazes. De rosé daarvan verscheen voor het eerst in 2011, en bestaat van meet af aan uit gelijke delen grenache en syrah. Het is een uitnodigende, bleek oranje eetwijn met sappig rood zuurtjesfruit, kruidigheid en een vrij volle, sappige smaak. Zijn verkoopprijs ligt om en nabij de €9,50. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
Thuerry Les Abeillons Rosé 2017  Coteaux Varois en Provence
Binnen het Provençaalse departement Var beslaat het landgoed Château Thuerry, dat nu 20 jaar behoort aan de energieke Jean-Louis Croquet, ruim 300 hectare. Ongeveer de helft is beplant met olijfbomen en circa 40 met druivenstokken. Waarvan in een hypermoderne designkelder (links) rode, witte en rosé wijnen worden vervaardigd met vier verschillende herkomstbenamingen. Die van de Les Abeillons behoort tot Coteaux Varois en Provence. De wijn is krachtig, bijna corpulent – schenk ‘m dus gerust tamme eend – en smaakt hoogst plezierig, naar o.a. mandarijn, met een voor zijn streek kenmerkende kruidigheid en veel sap. Fles €13,80 bij www.josbeeres.nl.

Eend, wildeWe schakelen helemaal  over naar rode wijn met kracht en kruidigheid. Een wijn die best ook donkere aroma’s mag hebben, zoals van laurier, leder en drop. Passend in dit profiel zijn o.a.  Carmenère (zie Duif) of een rode wijn met veel merlot (zie Hazenrug) dan wel wijnen op basis van malbec, monastrell/mourvèdre en montepulciano.

DeAngelis Rosso Piceno Superiore 2015  Marche
Zuidelijk in het Italiaanse gewest Marche is de kerk van Offida van ver te herkennen, want hij staat op een steile, bijna kale, eenzame rots temidden van een groen landschap met ook wijngaarden. Haast net zo opmerkelijk is het daar gevestigde wijngoed DeAngelis, dat 50 hectare bestrijkt, geheel biologisch wordt bewerkt en voorbeeldige vino’s voortbrengt. Een daarvan is de Rosso Piceno Superiore 2015, een melange van montepulciano en sangiovese. Reken op  een vlezige structuur, rijpe, milde tonen, zacht zwart fruit, een beetje bes en donkere, drop- en lederachtige nuances. Een geheel dat prettige met o.m. wilde eend combineert. Fles €9,20. Zie www.josbeeres.nl en www.lesgenereux.nl.
Luigi Bosca Malbec Terroir los Miradores 2015  Valle de Uco Tunuyán
Op acht verschillende locaties binnen Mendoza bezit de familie Arizu wijngaarden, 664 hectare in totaal. De meest hoog gelegen akker ligt op 1150 meter in het subdistrict Tunuyán van de Uco Vallei. De wijngaard heet Los Miradores, hij bestrijkt 50 hectare – en er groeit alleen malbec. ’t Is een waarachtige wilde-eendwijn, musculair, corpulent, met donkere aroma’s, een ondertoon van het allerrijpste zwarte fruit en zacht kruidige tonen van eikenhout. Richtprijs €22,15, voor verkooppunten zie www.orbwijn.nl.
Terres des Dames la dame 2016  Coteaux du Languedoc
Toen ik maakster Lidewij van Wilgen (links) complimenteerde over deze rode wijn, was ze daar niet alleen blij mee, maar zei zelf dat ze ‘m ook heel lekker vond vanwege ‘zijn sappigheid’. Mijn proefnotitie begon ook met het woord ‘sappig’, gevolgd door ‘vlezig, flink veel zwart fruit, kruidje, discrete donkere toon’.  Lidewij’s domein heet Terre des Dames en bestrijkt 14 productieve hectaren, plus een met jonge aanplant. De druiven die ze voor haar la dame gebruikte, zijn grenache, syrah en carignan. Deze zo sappige dame kost €11,95 bij www.okhuysen.nl.

FazantWit kan net zo goed als rood, en helemaal wanneer er ook zuurkool verschijnt. Maar dat moet wel een mooie, vrij volle witte wijn zijn, die én toch frisse zuren heeft én wat kruidig hout, een vatgerijpte  Chardonnay bijvoorbeeld. Toch liever rood? Ga dan voor een fris te serveren Pinot Noir. Hier enkele van de talrijke mogelijkheden.

Domaine d’Aigues Belles Premier Rolle 2017  Pays d’Oc
Het in Gard gelegen domein van de Aigues Belles, de ‘Mooie Wateren’ (foto rechts) , is tevens dat van de ‘Mooie Wijnen’. Een bijzondere is de Premier Rolle, vervaardig door Gilles Paletan (en diens twee neven) van de witte variëteit die beter bekend is als vermentino. In 2017 gaf deze een lage opbrengst per hectare, vandaar de concentratie, en de helft werd vergist in gebruikte fusten. De wijn smaakt net zo vol, stevig en zacht fris als veel Chardonnays, en ook zeker zo notig. Zijn makers, die in totaal over 15 productieve hectaren beschikken, achten ‘m geschikt voor geflambeerde grote garnalen, maar ons lijkt fazant een minstens zo aantrekkelijk optie. De Premier Rolle, die werd opgenomen in de prestigieuze Collection d’Oc 2018, kost €14,65 bij www.wijnvanjoop.nl.
Domaine Weinbach Pinot Blanc 2017  Alsace
Vergeet bij deze wijn het stereotype van Elzasser Pinot Blanc, en denk eerder aan Chardonnay. Want zijn fruit neigt naar tropisch, en is ook mild, met bovendien een partje sappige peer plus een subtiele kruidigheid. Tegelijk smaakt deze aromatische wijn voller dan de meeste naamgenoten. En zijn prijs is niet alleen navenant, €25,25, maar reflecteert tevens de grote reputatie van zijn maker, het bij Kaysersberg gesitueerde, historische Domaine Weinbach. Dat 25 à 30 hectare bestrijkt van goed gelegen wijngaarden en dat op gedreven wijze geleid wordt door de familie Faller. Wiens importeur is www.degoudenton.nl.
Tinhof Ried Feiersteig Sankt Laurent 2015  Burgenland
Erwin Tinhof, die rond het fraaie Oostenrijkse Eisenstadt bijna 15 hectare cultiveert, geheel biologisch, gelóóft in authentieke druivenrassen uit eigen land. Zoals de witte neuburger, de blauwe zweigelt en de eveneens blauwe, pinot-noirachtige sankt laurent. De van die laatste variëteit vervaardigde Feiersteig 2015 oogt nog jeugdig en smaakt heel vief, met een gulle dosis bessen en rode vruchtjes, een heel klein kruidje (dankzij achttien maanden in grote gebruikte foeders) en een goede vulling zonder zwaar of vermoeiend te zijn. Formidabel bij o.a. fazant. Fles €24,95 via www.winterbergwijnen.nl.
Vistamar Sopia Reserva Pinot Noir 2016  Casablanca Valley
Een van de zes Chileense wijnbedrijven binnen de Grupo Beelen is Vistamar. Het hoofdkwartier c.q. de kelder daarvan staat in de Valle de Rapel bezuiden Santiago, maar de druiven komen uit nog drie andere valleien, soms honderden kilometers verderop.  Zo groeien de pinot noir druiven voor de Sopia Reserva in de relatief koele Casablanca Valley. De wijn oogt niet alleen zacht, hij smaakt net zo. Met dus rijpe tonen. Ook zijn fruit, een mix van zwarte plus rode vruchtjes, smaakt heel rijp, maar is wel nog heel sappig. Een zachte kruidigheid, de wijn verbleef acht maanden in Franse fusten, verzorgt de omlijsting. Gezien alle zachtheid is fris serveren aanbevolen. Fles €10,95 bij www.wijnkooperijdelange.nl.

Gourmetten met vis Geen aarzeling, ga voor Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Enkele aanbevolen soorten staan bij Garnalencocktail en Gravad lachs. Daarnaast bestaan er heel wat andere wijnen die het visgourmetten een extra feestelijk, extra smakelijk tintje geven, er zijn zelfs alcoholvrije beschikbaar. Hier een handvol ideeën.

AH Excellent Selectie Pinot Grigio 2017  delle Venezie
Als wijnmaker en -consulent is Massimo Marasso actief in diverse streken van Noord-Italië,  waaronder Piemonte en het Prosecco gebied. Speciaal voor Albert Heijn ging aan de slag in de regio  Venezie om daar een prima Pinot Grigio 2017 te vinden. De missie slaagde, zo getuigt de AH Excellent Selectie van deze wijnsoort. De bleke wijn geurt in de verte naar noten, en smaakt elegant fris, met hints van fris citrusfruit en groene appel. Deze zeer zomerse Pinot Grigio is geprijsd op €6,99 bij www.ah.nl.
Just O White Wine  Alcoholvrij
Van de vijf soorten Just O, een alcoholvrij merklijntje van Peter Mertes (Moezel-dal), bevat de White Wine de minste suiker. Namelijk 4,9 gram per liter. Terwijl dat bij de andere alcohol free producten varieert van 5,4 tot 6,3 gram (voor de Sparkling). De witte ‘wijn’ smaakt bijna tintelfris, een tikje mild en ook vrij fruitig, o.m. naar milde grapefruit. Just O White Wine kost €2,99 à €3,29 en staat op het schap bij een hele reeks supers, namelijk Coop, Boni, Boon, Dekamarkt, Dirk, Em-Té, Jan Linders, Nettorama, Plus, Poiesz en Vomar.
Leganza Verdejo 2017  Vino de la Tierra de Castilla
Op het plateau van La Mancha beschikt Bodegas Leganza over een enorme wijngaard – van zo’n 1000 hectare. Het domein behoort al bijna tien jaar aan de groep Faustino die zijn zetel heeft in Rioja. Voor de Verdejo echter vindt de gelijknamige druif zijn oorsprong in Rueda. Frissigheid, met een mini-tinteltje op de tong, markeert deze elegante, tevens fris fruitige (hint van drups) en discreet kruidige wijn. Die voor zijn geld, richtprijs €5,25, gewoon goede waar biedt. Adressen via www.monnik-dranken.nl.
Lizard Pinot Grigio 2017  Rheinhessen
De Engels-Italiaanse naam van deze bleke 2017 mag niet verhullen dat zijn origine Duitslands grootste wijnstreek is, Rheinhessen. Bovendien werd hij samengesteld en gebotteld door een groot Duits bedrijf, Peter Mertes (in het Moezel-dal). Wat je van de wijn mag verwachten? ’t Is een aardige allemansvriend, type slobber, met weinig alcohol (11,5 procent), een pittig kruidje en wat mild wit fruit van witte vruchten en citrus. Geheel passend in het plaatje is de vriendelijke prijs van gewoonlijk €3,49. De volgende supers verkopen ‘m: Boni, Boon, Coop, Dekamarkt, Dirk, Em-Té, Jan Linders, Nettorama, Plus, Poiesz en Vomar.
Torres Sangre de Toro 0.0% 2017  Alcoholvrij
Lekker fris, lekker fruitig en lekker zuiver: wat wil je nog meer van een alcoholvrije ‘wijn’? Deze heeft het allemaal, smaakt bovendien niet te zoet ,en wat je proeft aan fruit is voornamelijk dat van verse witte druiven. Wat te danken is aan muscat, het gebruikte druivenras. Het eminente Catalaanse wijnhuis Torres is jaren bezig geweest met een formule voor de de-alcoholiseren van wijnen, en een van de resultaten is deze – eem alcoholvrije die zelfs met oogstjaar wrdt gebracht. Fles €6,99 bij www.ah.nl.


Gourmetten met vlees – Alleen al vanwege de hitte van de branders heeft een fris te drinken rode wijn hier de voorkeur. En vanwege de soms enigszins pittige sausjes mag-ie zelf ook best wat pit hebben, dus enigszins kruidig zijn. Bovendien vinden we fruit gewoon lekker. Een fris te schenken, licht kruidige, prettige fruitig rode wijn dus die echt geen hemelbestormer hoef te zijn, da’s de gedachte.

A La Carte Carignan 2017 Pays d’Oc
‘t Is een duidelijke trend: kleinere supermarktorganisaties kopen niet alleen collectief wijnen in, maar ook individueel en dus exclusief. Zo plaatste www.hoogvliet.nl dit jaar een nieuwe wijnlijn op de schappen, merknaam A La Carte. Het betreft Pays d’Ocs geselecteerd door Castel Frères. Een sympathiek detail betreft de kurken waarop wijsheden staan als ‘Vrouwen zijn betere wijnproevers dan mannen’. Mijn favoriete A La Carte creatie is de Carignan, vanwege zijn dikke zwarte fruit, kruidigheid, donkere aroma’s, stevigte en sappigheid, een wijn die Merlot-liefhebbers héél lekker zullen vinden. Alle A La Carte wijnen kosten €4,99 per fles.
Cazes Le Canon Syrah-Grenache 2017  Côtes Catalanes
Net als de vorige jaargangen verleidt ook deze met zijn rijpe zwarte fruit, waaronder dat van bramen, terwijl de smaak tegelijk sappig, vlezig en zacht kruidig  is, met een hint van drop. Bovendien werd hij bio bereid. De producent van deze fris te serveren, ferme wijn is het uitstekende, 200 hectare bestrijkende, geheel duurzaam bewerkte domein Cazes, gevestigd in het Franse Rivesaltes. Fles €8,95 bij www.wijnkring.nl.
Domaine Diminoît O’thentique 2017  Costières de Nîmes
Smakelijk is de juiste term om deze donkerrode wijn  te typeren. Er valt namelijk van alles in te proeven. Zoals verse vijgen, blauwe pruimen en ander zwart fruit, samen met kruidigheid en donkere, laurier- en lederachtige elementen. De man achter deze verleidelijke wijn, van 20 hectare, is Dominique Linsolas wiens druivencompositie bestaat uit grenache, syrah en marselan. Prijs €11,75 bij www.wijnkooperijdelange.nl.
d’Oude Kraal Shiraz Petit Verdot 2018  Western Cape
Veel wijn voor weinig geld, namelijk €4,99, dat biedt deze donkerrode wijn van de Kaap. Die speciaal voor www.dirckiii.nl werd samengesteld en gebotteld. Speciaal ook is zijn samenstelling, van de Mediterrane Shiraz en de uit Bordeaux afkomstige petit verdot. Een samenstelling ook die wérkt. De wijn is heel sappig, flink vlezig en behalve droppig donkerig of gul fruitig. Zijn smaak riep bij mij en associatie op van rijpe, milde zwarte bramen even geweekt in dropwater. Onzinnige beschrijving wellicht, maar hij geeft wel aan wat je ongeveer kunt verwachten. Ik vond ’t in elk geval een echt lekkere wijn – en zag ‘m al in het glas bij o.a. een ontspannen gourmettenmaaltijd.
Dr. Zenzen O,O% Dornfelder  Alcoholvrij
Zelfs bij een ietwat frisse kaas als Chaource dronk een van onze gasten, hij mag geen alcohol gebruiken, deze rode ‘wijn’ graag. Dat komt wel eens anders voor: alcoholvrij rood is soms wat minder aantrekkelijk dan wit, rosé of mousserend. Deze Dornfelder, genoemd naar een Duits druivenras smaakt frissig en bessig, richting aalbessen. Zijn producent is een groot Duits wijnbedrijf, Einig-Zenzen, dat naar 80 landen exporteert. Fles €3,49 bij www.spar.nl.
Duffour Père et Fils Gascogne 2017  Côtes de Gascogne
Deze rode gourmettenwijn moet koel worden geschonken, dan komt zijn voornamelijk bessige fruit het plezierigst tot zijn recht. Reken voorts op donkere tonen, een vleugje kruidigheid, sap en een soepele smaak. Die verschillende elementen zijn te danken aan verschillende druiven: cabernet sauvignon, merlot en tannat. Het desbetreffende domein (dat tevens werkt met de namen Domaine de Saint Lannes en Domaine la Salette) telt 70 hectare en behoort aan Michel Duffour en diens zoon Nicolas. Adviesprijs €6,25, adressen via www.monnik-dranken.nl.
#Hashtagged wines Mild & Fruity 2017  Pfalz
Het begrip ‘hashtag’ associëren we vooral met Twitter, maar blijkt nu ook te passen bij wijn. Een groot Duits bedrijf lanceerde namelijk een lijn met de naam Hashtagged wines. Zowel qua prijs, meestal rond de vier euro, als stijl zijn deze wijnen heel toegankelijk. Zo heeft de rode Mild & Fruity, die vervaardigd werd van Duitslands veel aangeplante dornfelder, een makkelijke, dus zeer soepele, niet te zware smaak met voornamelijk rijp besfruit. Deze fris, zoniet koud te schenken sympathieke slobberaar is te vinden bij o.m. Boni, Boon, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Em-Té, Jan Linders, Nettorama en Plus.
Le Rendez-vous des Acolytes 2017  Vin de France
‘Honderd procent grenache, honderd procent charme’. Zo beschrijven Olivier en Laurence Leriche hun rode Rendez-vous. Beiden studeerden in Bordeaux en Dijon, leidden vervolgens gedurende dertien het Bourgondische Domaine de l’Arlot (Nuits-Saint-Georges) en kochten uiteindelijk een ruim 21 hectare tellende wijngaard in de Ardèche (rechts). Die inmiddels geheel biodynamisch wordt bewerkt. Hun van jonge stokken afkomstig, pure grenachewijn trakteert op een aimabele kruidigheid met een ondertoon van zwart zonfruit, terwijl hij ook soepel, zacht en redelijk vol smaakt. Prijs €11,95 bij www.debruijnwijnkopers.nl.
Maison Robert Vic Merlot 2017  Pays d’Oc
In gekoelde vorm verscheen deze donkerrode wijn op tafel – en wat wás-ie lekker. Vol primair fruit van bramen, bosbessen en  andere vruchten, plus wat laurier. Vlezig ook, zonder heftig te zijn. En dat voor een modeste €5,95 (adviesprijs). De mensen achter deze betaalbare plezierwijn zijn Jérôme en Aurélie Vic die op hun – rond een te bezoeken kasteel gelegen – Domaine Preignes le Vieux met verve in het voetspoor traden van hun ouders en voorouders. Ga voor verkoopadressen naar de website www.boomsma.frl.
The Collection Rioja 2017  Rioja
Bij rode Rioja wordt vaak automatisch gedacht aan een vatgerijpte, enigszins vanilleachtige wijn, maar ook zonder houtcontact kan hij héél lekker zijn. En wel zo fruitig. Deze Collection variant toont dat prettig aan. We ruiken en proeven zwart fruit plus iets bessig en een blaadje laurier, in een soepele, zacht frisse smaak. Fris geschonken is-ie op zijn best. Het is natuurlijk vloeken in de kerk, maar deze Spaanse rode zou behalve bij gourmetten ook beste maatjes zijn met bijvoorbeeld pizza of lasagne. Fles €5,49 bij www.dekamarkt.nl.
Tierra del Fuego Cabernet Sauvignon Reserva 2018  Valle Central
Een van Chili’s eerste twintig producenten om in 2011 als duurzaam te worden gecertificeerd, door Wines of Chile, was Viña Tierra del Fuego. Dit bedrijf zetelt in de Mediterrane Maule Vallei en werd gesticht door de familie Cremaschi. De wijngaard heet Pangal. De Cabernet Sauvignon Reserva van zowaar al 2018 kreeg kennelijk wat houtcontact, getuige het discreet toastige en kruidige element waarmee het sappige fruit van bosbessen en zwarte bessen voorzichtig wordt verrijkt, terwijl in de soepele, tamelijke stevige smaak tevens iets van laurier te ontdekken valt. Je vindt deze aangename tafelgenoot bij www.coop.nl voor een bescheiden €4,99.

Banner-Aaldering-21

Hazenrug, hazenpeper, jachtschotelHaasje rep je naar de winkel voor een zachte, vrij volle, enigszins kruidige rode wijn. Soorten met veel merlot vormen een goede keuze, hetgeen ook geldt voor wijnen op basis van op tempranillo en de vrijwel identieke tinta del país uit Ribera del Duero.

 Cimal Tempranillo 2015  La Mancha
‘t Is een soort stille reus binnen Spanje, met kelders en wijngaarden in maar liefst zes wijnstreken: het familiebedrijf Bodegas Bastida, ook bekend als Familia Bastida. Van La Mancha, de Hoogvlakte, komt de Cimal Tempranillo 2015. Een rode wijn die collega wijnpublicist James Suckling bekroonde met 90 punten. Terwijl een fles toch maar €9,95 kost. De tempranillodruiven groeiden op kiezelhoudende grond met klein, zand en kalksteen. En de wijn ging een half jaar op vat (Amerikaans en Frans eikenhout. Dit alles een levendige, zacht frisse wijn met schakeringen van rijpe bessen, laurier en subtiel wat kruidigheid. Hij is héél breed inzetbaar, ook bij een hazenpeper. Te koop bij www.dirckiii.nl.
Domaine de la Provenquière Malbec – Petit Verdot 2017  Pays d’Oc
Dit jaar heeft een internationale keuringscommissie een nieuwe selectie van de beste wijnen uit de immense Pays d’Oc gemaakt. Een rode ster binnen deze Collection 2018 komt van Domaine la Provenquière, een ruim 150 hectare omvattende bezitting die behoort aan de familie Robert. Wat de wijn bijzonder maakt, en zijn kwaliteit verklaart, is de voor Pays d’Oc ongebruikelijke, zoniet gedurfde melange van malbec en petit verdot. Twee uit Bordeaux afkomstige rassen die samen een donkerrode 2017 hebben gegeven die heel expressief is en gul trakteert op een gulle dosis van voornamelijk zwart fruit. Net zo plezierig en verleidelijk is de prijs van deze haas-en-meer wijn, namelijk €6,95. En… drink ‘m gekoeld. Verkrijgbaar bij www.topido.com.
Dominio de Bornos Roble 2016  Ribera del Duero
 Het ‘roble’ van de naam verwijst naar ‘eikenhout’, want deze op zwarte fles gebottelde wijn werd een half jaar te rusten gelegd in fusten van Amerikaans en Frans eikenhout. De benodigde druiven kwamen  van telers waarmee Dominio de Bornos – dat zelf behoort bij een groep van zes bodegas – hechte cont(r)acten heeft. En de enige druif is een regionale variant van tempranillo. De wijn wordt getypeerd door een ferme, vlezige smaak waarin beheerste roostertonen, een vleugje vanille, laurierdrop en rijp besfruit heel harmonisch en aangenaam met elkaar verkeren. Hartstikke lekker bij haas. Fles €10,50, zie www.okhuysen.nl.

 

Hert – Massa’s mogelijkheden, mits de wijn rood is en kwaliteit heeft, diepgang dus, en met zowel donkere tonen als fruitige tonen in zijn aroma.

Black Stallion Cabernet Sauvignon 2015  Napa Valley
Langs de fameuze Silverado Trail in Napa Valley was ooit het  Silverado Horseman’s Center gevestigd, met paardenmanège met een grote hal waar wel drieduizend toeschouwers naar concoursen konden kijken. Vandaag de dag dient het complex als onderkomen voor de prestigieuze Black Stallion Winery die sinds 2010 behoort aan de wijnfamilie Indelicato. De specialiteit is Cabernet Sauvignon. Voor de Black Stallion kwamen de druiven, inclusief 20 procent andere rassen waaronder petite sirah en merlot, van diverse locaties binnen de regio. Wijnmaker Ralf Holdenried (rechts) gaf de uiteindelijke blend een opvoeding van zestien maanden in diverse vatvarianten en creëerde aldus een mooie, evenwichtige wijn met dimensie – en echt Californisch. Dus met een krachtig kader, gul fruit (van o.a. bessen en zwarte kersen), kruidige, toastige houtaroma’s en rijpe, fluwelige tannines. Natuurlijk smaakt-ie goed bij steak, maar zeker ook bij hert, ree en andere wildgerechten. Richtprijs bijna €40, verkooppunten via www.lfe.nl.
Iby Zweigelt Classic 2016  Burgenland
Voor hert is dit een ideale rode wijn, want hij smaakt niet alleen naar drop en laurier, maar ook naar fris fruit van bessen en zwarte vruchtjes. Bovendien komt-ie fris geschonken het best tot zijn recht. Oostenrijks belangrijkste blauwe druif, die daar ook gecreëerd werd, is de basis. En Iby staat naar het gelijknamige, speciaal om zijn rode wijnen beroemde wijngoed. Dat 40 hectare telt. En dat door vader en zoon Anton Iby geheel biologisch wordt bewerkt. Junior overigens deed praktijkervaring in zowel Catalonië als Californië. Fles €10,95 bij www.vojacek.nl.
Salentein Barrel Selection 2016  Valle de Uco, Mendoza
Het schitterende wijngoed Salentein dat behoort aan de familie Pon, beschikt over zeer hoog gelegen wijngaarden. Zo werden de druiven voor deze op zware fles gebottelde wijn geplukt op 1000 tot 1300 meter boven de zeespiegel. Ter vergelijking: da’s tien Domtorens boven elkaar. De desbetreffende, door wijnmaker José Galante (links) geselecteerde rassen zijn malbec (60 procent), cabernet sauvignon (30) en cabernet franc. Zoals het ‘Barrel’ aangeeft ging de wijn ook nog op vat, een jaar, en hij werd niet gefilterd. De koele hoogte heeft frisheid in de druiven en dus de wijn gebracht, zonder een overdaad an alcohol. Daarnaast proef je donkere aroma’s, vooral van de malbec, wat fruit van vooral bessen plus zwarte vruchten, en uiteraard, op beheerste wijze, kruidig hout. Prijs €13,95 à €15,95 bij o.a. www.wijnkring.nl

Kalkoen, gevuldeDe glazen mogen gevuld zijn met een rijke ViognierChardonnay of Pinot Noir, zie ook tamme eend en fazant.

aD Libitum 2017  Rioja
Exact dertig jaar geleden werd de tempranillo blanco ontdekt, in de Rioja, als zijnde een witte mutant van de blauwe variant. Daarna heeft het nog bijna twee decennia geduurd voordat de druif officieel werd toegestaan voor witte Rioja. Over minder bekende streekrassen weet Juan Carlos Sancha zo veel dat hij er colleges aan wijdt. En hij is zo enthousiast over tempranillo blanco (‘fantastische zuurgraad en aroma’) dat op zijn eigen domein van 5,5 hectare een kwart met deze variëteit is beplant. De wijn van deze kalkhoudende percelen is behalve stevig heel smakelijk, met een zekere notigheid en flink wat fruit van witte vruchten plus citrus. In plaats van Chardonnay zou je ‘m perfect kunnen serveren bij o.m. kalkoen, kip en kalfsvlees. Prijs €14,20 bij www.debruijnwijnkopers.nl.
Charà Chardonnay 2017  Salento
Visueel valt er veel te genieten bij Castello Monaci, enerzijds van een fraai sierkasteel (links) waarvan de origine zes eeuwen teruggaat, anderzijds van een wijnmuseum gewijd aan de regionale wijnhistorie. De regio zijnde Salento, in het zeer zuidelijke Puglia, de ‘hak’ van Italië. Ook van de wijnen is het genieten, zoals van de stevige, zacht frisse Charà chardonnay waarvoor de druiven deels tweede helft augustus, deels eerste helft september werden geplukt. Terwijl houtcontact de notigheid van het aroma nog versterkte, en ook kruidige elementen toevoegde. Deze kalkoenkompaan kost €12,95 bij o.a. www.jacobus-toet.nl.
Guigal 2016 Côtes du Rhône
Als producent van Rhône-wijnen is de familie Guigal zo beroemd dat filmmaker Klaas de Jong er een  prachtige – reportage van drie kwartier aan heeft gewijd, in zijn unieke serie Wine Masters. Zelfs de generieke wijnen zijn heel goed, getuige o.m. de witte Côtes du Rhône. Waarin viognier (met 60 procent)  de toon zet, en maar liefst vijf andere variëteiten extra dimensie verschaffen. De nog vieve, sappige, ferme wijn biedt kruiden, specerijen en wat citrusfruit, wat ‘m heerlijk doet smaken bij kalkoen, kip en stevige vissoorten, bijvoorbeeld gebakken tonijnsteak, zoals wij ontdekten. Fles €9,99 bij www.ah.nl.
Fetzer Sundial Chardonnay 2017  California
‘What is good for the earth is good for the people’ was het motto van producent Barney Fetzer die in Californië pionierswerk verrichtte met duurzame wijnbouw en wijnbereiding. Het door hem geïnitieerde beleid wordt nog steeds gevoerd.  Zo streeft Fetzer ernaar om in 2020 vrijwel alles (99,9 procent) aan ‘afval’ te recyclen. Een oude gediende in het wijngamma is de Sundial Chardonnay waarvan de jaargang 2017 doet begrijpen waarom deze wijn al decennia populariteit geniet. Want in zijn vlezige smaak gaan sappigheid, zachte zuren, notigheid en een vleugje vanille (vanwege wat houtcontact) aangenaam samen met mild fruit. Richtprijs €8,95, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.
L’Arjolle Equinoxe Chardonnay 2017  Côtes de Thongue
Je zou het een Bourgondisch, misschien wel Californisch gestijlde Chardonnay kunnen noemen. Hij werd namelijk op Domaine l’Arjolle in eiken vergist en vervolgens tien maanden gelagerd. Roosteraroma’s zijn in geur en smaak daarom duidelijk present, samen met per definitie milde vanilletonen, een subtiele rokerigheid en heel vaag iets van melkchocolade even gedoopt in karamel, alsmede een zachte, beschaafde kruidigheid. Kalkoen, kip, kalfsvlees, bij dat soort gerechten is deze Chardonnay op zijn plaats. Fles €13,60 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Zoé Viognier 2017  Pays d’Oc
In Banyuls-sur-Mer dirigeren de gebroeders Parcé niet alleen enkele eigen domeinen, maar houden zich ook bezig met het handelen in wijn. Voor zijn soort heeft de  Zoé Viognier 2017 van Parcé Frères plezierig weinig alcohol, 12 procent, terwijl je toch het gevoel hebt een stevige, mondvullende wijn te drinken. Een soepele, zacht frisse wijn met vlees om de botten en het nodige fruit, van sappige peer vooral, en van net zo sappige perzik. Een ander pluspunt is dat de druiven  biologisch werden geteeld. Importeur www.okhuysen.nl rekent €9,95 per fles.

KwartelZie zowel hert als haas. Hierbij kan een heel palet aan rode wijnen genoegen geven.

Lamsbout, lamsschouderBehalve rode Bordeaux en Chileense Cabernet Sauvignon (zie bij Biefstuk etcetera) komen regimenten andere soorten in aanmerking, waaronder hoogwaardige Chianti.  

Deetlefs Stonecross range Shiraz 2016  Western Cape
Binnen de inderdaad brede Breedekloof Vallei, op ongeveer een uur rijden van Kaapstad, is de familie Deetlefs al sinds 1822 bezig met wijn. Kobus, de huidige eigenaar, vertegenwoordigt de zevende generatie. Zijn landgoed is groot, 105 hectare (rechts), en levert dus veel wijn. Waarvan de Stonecross range sinds kort hier verkrijgbaar is. Bij lamsvlees uit de oven lijkt deze gespierde, soepele, door mild zwart fruit, een besje en een blaadje laurier gemarkeerde wijn uitermate geschikt – vooral wanneer je ‘m enigszins fris serveert. Behalve shiraz/syrah bevat de wijn overigens ook 11 procent mourvèdre. Fles €5,49 bij www.plus.nl.
Les Souterrains Côt et Cabernet 2014  Touraine Chenonceaux
Hij groeide op in Parijs, werkte binnen de medische sector in China, en streek uiteindelijk neer in het Cher Vallei. Om daar in 2011 de wijnbezitting Domaine des Souterrains van 23 hectare over te nemen, en een jaar later het toen vervallen, historisch rijke Château de Selles-sur-Cher. Dat ook een soort etalage is geworden voor zijn wijnen. De desbetreffende ondernemer-wijnbouwer is Nicolas Mazzesi. Zijn rode 2014 – van 80 procent côt ofwel malbec en de rest cabernet franc – heeft een nog verbazende vitaliteit. Het is een echte tafelwijn, kruidig en donkertonig met voorzichtig wat besfruit, een nog sappige wijn die bij lamsvlees en nog veel meer gerechten tot zijn recht komt. Adviesprijs €17,50, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.
Marqués de Riscal Reserva 2014  Rioja
Als een klassieker onder de klassiekers, zo kan de Marqúes de Riscal Reserva 2014 worden beschouwd. Het ouderwetse netje om de fles van deze Rioja geeft al een indicatie. Drie Spaanse druivenrassen vormen zijn basis, tempranillo, graciano en mazuelo, alle afkomstig van de bijna 1500 hectare die Marqués de Riscal bezit of beheert.  Voorts is er vatrijping. Een lange, lange van 26 maanden in fusten van Amerikaans eikenhout dat zo rijk is aan vanilline. Vandaar dat de 2014 volop vanille offreert in geur en smaak, alsmede zacht kruidige houttonen, rijpe aspecten, tegelijk nog enige frisheid, de nodige kracht en vaag wat besfruit. Héél traditioneel. En dan te bedenken dat Bodegas Marqués de Riscal door Frank Gehry een van ’s werelds meest futuristische kelder-, hotel- en restaurant complexen liet bouwen. De klassieker kost €18,99 bij www.gall.nl.
Paul Jaboulet Aîné Syrah 2016  Vin de France
Een prestigerijke producent in de noordelijke Rhône Vallei is Paul Jaboulet Aîné, gesticht anno 1834 en nu ruim tien jaar behorend aan de familie Frey (tevens eigenaresse van Château La Lagune in Bordeaux). Voor de donkerrode Syrah 2016 werden druiven verzameld in het Franse zuiden, en vervolgens zo knap vergist dat een gave, sappig kruidige wijn ontstond die trakteert op bessen en zwarte vruchten, terwijl tevens donkere elementen in de zachte fris sappige smaak waarneembaar zijn. Deze licht koel te schenken Vin de France is voor €9,25 o.a. verkrijgbaar via  www.winelist.nl.
Torres Altos Ibéricos Crianza 2014  Rioja
In 2005 besloot het Catalaanse familiebedrijf Torres, een van ’s werelds meest bewonderde en gelauwerde wijnhuizen, om een vestiging in Rioja te beginnen. Waartoe een spectaculaire kelder werd gebouwd die van buiten oogt als een hoekige rotspartij (links). Het bedrijf, Altos Ibéricos, ligt op een heuvel bij Labastida, betrekt druiven van contracttelers en won inmiddels tal van onderscheidingen met zijn wijnen. De een jaar in vaten van Amerikaans en Frans eikenhout gelagerde Crianza 2014 is een traditioneel gestijlde Rioja, met dus een royale dosis milde vanille in geur en smaak, alsmede zacht kruidige houttonen en een beetje besfruit. Deze nieuwe klassieker kost €10,59 bij o.a. www.gall.nl.

Lamskoteletten, lamsrack Als Alejandro Fernández, een van Spanje’s meest gevierde wijnbouwers, vrienden ontvangt, in Ribera del Duero, is dat vaak met gegrilde lamskoteletten en uiteraard zijn eigen wijn. Want rode wijnen van tempranillo, eigenlijk de regionale Ribera variant tintá del país, smaken nu  eenmaal perfect bij lamskoteletten. Het zijn echter niet de enige, zie onderstaande suggesties.

Astrid en Thérèse Syrah Prestige Cuvée Astrid 2017
Al enkele jaren beweegt tv-icoon Astrid Joosten zich met tafelkoningin Thérèse Boer in de wereld van de wijn. Best serieus bovendien. Zo stelde Astrid deze Syrah zo goed samen, met de talentvolle wijnmaakster Aurélie Trebuchon, dat haar creatie de Prix d’Excellence ontving op een eveneens serieus Frans concours. Het is een wijn met diepgang, kracht en charme. De smaak biedt rijp, mild zwart fruit, met ook iets van zwarte bessen, plus een vriendelijke kruidigheid, veel sap, iets van drop plus laurier en vaag iets van vanille (ongetwijfeld dankzij acht maanden vatrust). Een fles kost €12,95 bij www.astridentherese.nl.
Château Du Tertre Bel Air 2013  Côtes de Bordeaux
De grootvader van Bruno Dellac nam dit châteautje over in 1950, en Bruno zelf vergrootte niet alleen de wijngaard van pakweg 2 naar 7,7 hectare, maar introduceerde  bovendien biologische druiventeelt. Dit alles in de buurt van Castillon-la-Bataille (en dus Saint-Emilion). Veel ‘kleine’ Bordeaux uit 2013 smaken nu heel rijp, maar die van Bruno is nog vitaal, met sappigheid, donkere aroma’s zoals laurier, leder en drop, plus wat besachtig fruit en een flinke afdronk. De donkerte komt van de merlotdruif, die domineert met 70 procent, de rest van cabernet franc en enkele procenten cabernet sauvignon. En wat plezierig, die bescheiden 12 procent alcohol. Leg het lamsrack maar in pan, en leg de extra belegen Goudse op de kaasplank. Flesprijs een overzichtelijke €7 bij www.hema.nl.
Colinas del Itata Cinsault Old Vines 2017  Itata
Enkele van Chili’s oudste wijngaarden werden geplant rond de havenstad Concepción, in de intens groene streek Itata, zo’n 400 kilometer bezuiden Santiago. De nachten zijn daar vaak heel koel, wat het groeiseizoen van de druiven verlengt waardoor ze veel aroma krijgen. Ongeveer tachtig jaar terug verscheen in Itata de blauwe cinsault die tegenwoordig steeds vaker apart wordt vergist en gebotteld. Met succes, zo toont de van oude stokken vervaardige, jonge Colinas del Itata. ’t Is een wijn met lekker veel besfruit, een klein kruidje, frisheid en sap: Cinsault op zijn best. En geschikt om à la Beaujolais gekoeld te worden geschonken en gedronken. Zijn producent? Het eminente familiebedrijf De Martino. Fles €9,99 bij www.ah.nl.
Château Le Grand Verdus Réserve 2015  Bordeaux Supérieur
Het hoog ommuurde Château Le Grand Verdus vormt al decennia een vaste waarde binnen Bordeaux. Dit dankzij het voortvarende bewind van eigenaar Antoine Le Grix de la Salle en diens zoon Thomas. Een van de fraaiste rode wijnen van hun 100 hectare omvattende druivenakker is de Réserve 2015 waarin de merlotdruif domineert en het aroma schakeringen bevat van drop, laurier en dergelijke, tegen een achtergrond van zacht fris fruit (bessen vooral) en beheerst wat kruidig hout. Het Britse blad Decanter beloonde deze elegante, evenwichtige eetwijn met 92 punten. Geen reserve dus voor deze Réserve, die rond de €10,95 kost. Verkoopinfo via www.dgswijn.nl.
Domaine des Conquêtes Guillaumette 2017  Pays de l’Hérault
Heel vlezig en sappig, en royaal voorzien van rijp zwart fruit plus donkere en kruidige nuances, ziedaar de dimensionale Guillaumette. Deze donkerrode wijn werd gecreëerd op Domaine des Conquêtes (rechts) dat in het Zuid-Franse wijndorp Aniane beschikt over 16 hectare van doorgaans zeer stenige grond. Eigenaar Philippe Ellner, afkomstig uit de Champagne, stelde zijn Pays de l’Hérault samen uit syrah, merlot, cabernet franc, grenache en marselan, vandaar die complexiteit. Een fles kost €8,95 bij www.colaris.nl.
La cuvée Bistrot de Puy Arnaud 2016  Vin de France
Het 11 hectare bestrijkende, milieuvriendelijke Clos Puy Arnaud is vooral fameus vanwege zijn ‘serieuze’ rode Côtes de Castillon (we zijn hier in Bordeaux, niet ver van Saint-Emilion). Maar eigenaar Thierry Valette maakt ook een puur-plezierwijn van alleen merlot, jonge stokken. Deze dieprode, vrij gulle Cuvée Bistrot charmeert met zijn gulle fruit van zwarte vruchten en bessen, heeft ook iets van drop en laurier, smaakt op sappige wijze fris en is bestemd om licht gekoeld te worden genoten. Fles €17,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
Viña Herminia Crianza 2014  Rioja
Samen met een lokaal wijnbedrijf stichtte de Grupo Caballero (heeft Sherry roots) de Rioja bodega Viña Herminia. Dit gebeurde in Aldeanueva de Ebro, het district Rioja Baja. Alwaar het bedrijf nu bijna 200 hectare met druivenstokken beheert, terwijl er 3200 barricas in de kelder liggen. De Crianza heeft als samenstelling 85 procent tempranillo en 15 van de in Rioja Baja alom aanwezige garnacha. Voorts onderging deze wijn een klassieke opvoeding van een jaar in eigen vaten, gevolgd dor een kelderrust van zes maanden op fles. Rijpe tonen heeft de 2014 uiteraard, maar ze krijgen prettig tegenspel van bessig fruit en sappigheid, terwijl de mondvullende, stevige smaak tevens nuances heeft van kruidig hout en vanille. Richtprijs €9,50 ã €10, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.


Mosselen, gekookte
Magistraal bij mosselen smaakt eigenlijk altijd een Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Geen wonder, want bij zeefruit is de rond Nantes geboren wijn al héél lang een klassieker. Dit ongetwijfeld mede vanwege zijn frisse karakter, je ervaart dit haast als een bijna zilt zeewindje, en zijn bescheiden alcoholgehalte, terwijl in de betere soorten wat frisse citrus aanwezig pleegt te zijn. Identiek gestijlde, dus frisse, lichte, zuivere witte wijnen worden achter ook elders gemaakt, lees maar.

Barone Montalto Pinot Grigio vino biologico 2017  Terre Siciliane
Je moet geen probleem hebben met een citroenige of limoenige of grapefruitachtige frisheid om deze wijn met plezier te drinken. Want deze vrij lichte, slanke Siciliaan heeft dat soort aroma’s in sterke mate. Wat ‘m wél heel geschikt voor gekookte mosselen en natuurlijk fris aangemaakte salades, bijvoorbeeld met groene olijven en/of Feta. En Barone Montalto? Da’s een groot coöperatieachtig bedrijf dat op Sicilië druiven betrekt van ongeveer 1700 hectare. Fles €6,99 bij www.plus.nl.
Domaine Luneau-Papin La Grange Vieilles Vignes 2017  Muscadet Sèvre te Maine sur lie
Van één enkel domein meer dan een half dozijn verschillende Muscadets laten proeven, dat deed, heel enthousiast, Marie Chartier-Luneau (links). Samen met haar man Pierre-Marie Luneau leidt ze een wijngoed van 45 hectare binnen de Muscadet. En in tegenstelling tot veel collegae nemen ze moeite om van de diverse percelen – nu eens leisteen, dan weer graniethoudend of zanderig, soms met kwarts – afzonderlijke wijnen te creëren die ook individueel worden gebotteld. Een van mijn huidige favorieten is de elegante, van 43 jaar oude stokken afkomstige La Grange Vieille Vignes 2017 die een frisse smaakkern heeft zonder heel strak of zuur te zijn, terwijl citrusfruit en een hint van notigheid niet ontbreken. Lekker bij mosselen en nog veel meer. Fles €12,90 bij  www.okhuysen.nl.
Puklavec & friends sauvignon blanc & furmint 2017  Stajerska Slovenia
Trek in gekookte verse mosselen? Of een fris aangemaakte salade? Of sushi? Deze Sloveense  wijn kun je er gerust bij schenken. Want hij heeft weinig alcohol (11,5 procent) en een zekere hartigheid, naast fris citrusfruit, terwijl de 2017 tegelijk de zuiverheid bezit van een bergbeek. Niet gek voor zijn €5,99. De producent is het energieke familiebedrijf Puklavec (rechts) dat in het zonnige oosten van Slovenië ongeveer 1100 hectare wijngrond beheert waarvan meer dan de helft tegen hellingen ligt. Je koopt de wijn bij www.ah.nl.
Steenberg Sauvignon Blanc 2017  Constantia
Delicieuze dorstlesser met véél smaak. Een hele mand fruit, voornamelijk van citrus, prikkelt de papillen, met als  extraatjes verse groene kruiden en een heel klein beetje grassigheid, prettige zuren en een genereuze sappigheid. Deze superieure Sauvignon Blanc heeft als herkomstbenaming Constantia, want daar bevindt zich het schitterende, 60 hectare bestrijkende wijngoed Steenberg, tevens hotel, spa en golfresort met twee restaurants. De wijn wordt voor €13,95 aangeboden door www.degoudenton.nl.

ReeDezelfde wijnen als bij hert.

Rollade Ervan uitgaand dat een rollade van rund of varken altijd gekruid is, heeft een vrij stevige, enigszins kruidige rode wijn de voorkeur. Met name Pinotage uit Zuid-Afrika.  Bovendien komt Chileense Carmenère in aanmerking, zie bij Duif.

Cloud Break Zinfandel Barrel Reserve 2016  California
Een gigant binnen de Californische wijnindustrie is O’Neill Vintners & Distillers. Met een jaarproductie van zo’n 84 miljoen flessen is het de zevende producent van deze grote wijnstaat; consumenten echter hebben er eigenlijk nooit van gehoord. Het bedrijf werkt namelijk niet onder zijn eigen naam, maar met allerlei verschillende merken. Een daarvan is Cloud Break dat een gespierde, sappige Zinfandel siert, de Barrel Reserve 2016. We proeven een zekere rijpheid en allerlei milde elementen van zowel getoast eikenhout als zondoorstoofde zwarte vruchten. Deze rolladereus en verwarmer voor koude avonden kost €10,95 bij www.gastrovino.nl.
Pasqua Desire Lush & ZIN Primitivo 2017  Puglia
Vanuit het Valpolicella gebied, waar Pasqua Vigneti & Cantine anno 1925 werd gesticht, is dit familiebedrijf ook activiteiten gaan ondernemen in andere Italië’s regio’s. Zoals in het uiterst zuidelijke Puglia. Van de daar groeiende primitivo, die sterk verwant is aan Californische zinfandel, werd deze dieprode ZIN vervaardigd, een smakelijke, volle wijn, vriendelijk gekruid, en met zondoorstoofd zwart fruit plus een snufje specerijen. Hij doet je zin krijgen in o.a. een kruidige rollade. Deze allesbehalve primitieve wijn wordt o.a. aangeboden voor €11,50 per fles. Verkoopadressen zijn op te vragen bij www.orbwijn.nl.

Tarbot, tong, gebakken of gegrildVoor de hand ligt een Chardonnay van niveau, Bourgondisch of anderszins. Verrassender wordt de combinatie met bepaalde blends, met sommige soorten Grüner Veltliner of met een vollere Sauvignon Blanc.

Avivim 2017  Upper Galilee
De gistingshal van de Galil Mountain Winery, in Israël, oogt heel efficiënt, met batterijen roestvrijstalen tanks en andere modern materieel, dus voor sfeer blijf je liever in het designachtige proeflokaal (rechts). Om daar kennis te nemen van bijvoorbeeld een kostelijke witte wijn, de Avivim. Waarvan de druiven – 93 procent chardonnay en de rest viognier – van hoog gelegen akkers komen. Wijnmaker Micha Vaada vergistte de most in fusten van Frans eikenhout, en liet de wijn daarin een maand vijf rusten. Alle elementen samen resulteerden in bleek getinte, delicieuze dorstlesser waarin fris citrus fruit evenwichtig samengaat met discrete roostertonen, inclusief een hint van gebrande noten. Fles €19,95 bij de partners van www.wellofwine.nl.
Jean Leon 355 Chardonnay 2017  Penedès
Het levensverhaal van Jean Leon, die geboren werd als Ángel Ceferino Carrión Madrazo, leest als een spannend boek. Ongelooflijk wat deze Spanjaard allemaal heeft gedaan. Hij werkte o.a. in Frankrijk en Amerika als ober, reed taxi’s in New York en Beverly Hills, en werd anno 1955 eigenaar van La Scala, toen misschien het beroemdste restaurant van Beverly Hills. En dat een wijnkelder had met 25.000 flessen. Terug in Catalonië kocht Jean Leon 150 hectare grond en begon zijn eigen wijndomein waarvan de eerste oogst die uit 1969 was. Exact 35 jaar later deed hij zijn bezitting over aan het huis Torres, dat het sindsdien met zo mogelijk nog meer perfectionisme exploiteert. De naar een Jean Leon taxilicentie genoemde Chardonnay 355 smaakt zoals een goede Chardonnay moet smaken, gul, sappig en zacht fris, met nuances van noten en milde citrus. En dat alles keurig in balans, met alleen een hint van hout. Richtprijs €10 à 11, verkoopinfo via www.walravensax.nl.
Joel Gott Chardonnay 2016  Santa Barbara County
Het was in 1996 dat Joel Gott zijn eerste wijn maakte, een Californische Zinfandel. Nog meer succes had hij met de Zinfandel van het jaar daarop die allerlei lovende kritieken kreeg. Stapsgewijs is Joel daarna andere wijnen gaan produceren, samen met zijn  levensgezellin Sarah – en sinds 2005 onder de paraplu van Trinchero Estates. Zijn deels op vat vergiste Santa Barbara Chardonnay heeft als bakermat een relatief koel, ’s ochtends mistig gebied. Mild fruit, beheerste roosteraroma’s, wat notigheid, een zacht kruidje en stevige structuur typeren deze mondvullende, echt Californische Chardonnay. Waarvoor www.adbibendum.nl €18 vraagt, incl. Nederlandse accijns.
Klein Constantia Sauvignon Blanc 2017  Constantia
Het enige dat klein is van Klein Constantia, is het eerste woordje in zijn naam. Voor de rest is eigenlijk alles groot. Wat zeker geldt voor de omvang, 146 hectare, en de kwaliteit van de domeinwijnen. Zo is de Sauvignon Blanc superieur in zijn soort. Dit mede dankzij de hoge ligging van de terraswijngaarden, de verkoelende invloed van de nabije False Bay en de zeven maanden lagering op zijn gistingsbezinksel. De kenmerkende ‘groene’ elementen van kruiden, grassigheid en fruit zijn duidelijk present, samen met opwekkende zuren en een tamelijk stevige structuur. Verrukkelijk bij gebakken zeevis. Prijs €13,99 bij www.gall.nl.
Steiniger Grüner Veltliner Ried Spiegel Réserve 2016  Kamptal
Na met Brigitta Steiniger de geslaagde gewone Grüner Veltliner uit 2017 te hebben geproefd, wilde ze dat ik toch ook graag kennismaakte met de Spiegel 2016 van het 60 hectare tellend familiedomein. Dat bleek een voortreffelijk voorstel te zijn: deze Grüner Veltliner bleek nog volstrekt vitaal te zijn smaakte iets voller en krachtiger, met veel sappigheid, wat wit fruit en het voor zijn druif zo kenmerkende vleugje hartigheid. Ik zou hem gráág proberen bij gebakken zeetong. Fles €14,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
Zwölberich Edition Z 2016  Nahe
‘Onze wijnhellingen herken je al van ver, er is beduidend meer ruimte tussen de druivenstokken dan bij andere wijnbouwers, wat meer lucht en zonlicht brengt’. Aldus Hartmut Heintz die op het uit 1711 daterende Weingut im Zwölberich al een kwart eeuw organische principes hanteert, terwijl bovendien alle benodigde energie via windmolens en zonnepanelen wordt opgewekt. Hartmut maakt ook heerlijke wijnen, met als topper de Edition Z die werd gecomponeerd uit gelijke delen auxerrois, grauburgunder en weissburgunder. De 2016 heb ik ervaren als een vrij vieve, sappige, kostelijke creatie, ferm maar niet heftig, met schakeringen van kruiden, specerijen en flink wat citrusfruit. Samen met dertien andere Zwölberich wijnen wordt hij geïmporteerd door de Amsterdamse kunstverzamelaar Hans Heintz (inderdaad verre familie), via diens www.dewijnenvanheintz.nl, flesprijs €19,50.


Wild zwijn, springbok, kangoeroe, struisvogel
Hierbij kunnen alle remmen los gaan wat betreft kracht en kruidigheid. Ik begin graag met rode Zuid-Franse soorten, en spring dan als een bok naar andere regio’s en landen.

Domaine Brusset Les Travers 2015  Cairanne
Het eminente, 70 hectare bestrijkende Domaine Brusset dat gevestigd is in Cairanne, dus zuidelijk in het Rhône-dal, componeerde Les Travers uit grenache, syrah, mourvèdre en cinsault. Dit viertal variëteiten werd afzonderlijk vergist. Gevolgd door een opvoeding in tanks en, voor 30 procent, in eerder gebruikte fusten van eikenhout. Het ontbreekt de wijn niet aan kracht, wat ‘m verwarmend maakt. Donkere, laurier- en lederachtige tonen zijn eveneens waarneembaar, net als het allerrijpste zwarte fruit en een zekere kruidigheid. Voor deze door Daniel en Laurent Brusset vervaardigde wildwijn vraagt www.degoudenton.nl €13,95.
Domaine Maby La Fermade 2016  Lirac
Je vindt binnen de streek Lirac dezelfde rolkeien als in Châteauneuf-du-Pape, op de andere oever van de Rhône.  Geen wonder dus dat rode Lirac eenzelfde warmbloedig karakter kan hebben als zijn bekendere overbuur. Want die keien houden zonnewarmte van overdag vast, om deze ’s nachts naar de stokken te stralen – wat de druiven optimaal doet rijpen. Een rode Lirac om bijna lyrisch over te worden is La Fermade 2016 van het duurzaam werkende Domaine Maby. Dat 60 hectare omvat (verspreid over diverse herkomstbenamingen). Eigenaar Richard Maby koos als druiven grenache (60 procent) plus gelijke delen mourvèdre en syrah en maakte zo een gespierde, donkerrode wijn met behalve kruidige elementen ook prettig wat fruit van zwarte vruchten en rijpe bessen. Prijs €12,95 bij www.colaris.nl.
Domaine de Marcoux 2016  Côtes du Rhône
Je zou deze wijn een kleine Châteauneuf-du-Pape kunnen noemen, alleen al vanwege zijn kracht (14,5 procent alcohol), aanzienlijke kruidigheid en eigenlijk ook prijs, €16,95. Terwijl de wijn bovendien rijpheid heeft en een ondertoon van rijp zwart fruit, zoals van pruimen. De partiële gelijkenis met Châteauneuf laat zich makkelijk verklaren: de meeste, biologisch bewerkte wijngaarden van het ruim 28 hectare omvattende Domaine de Marcoux – dat geleid wordt door de gezusters Catherine en Sophie Armenier – liggen binnen het gelijknamige gebied. Voor de Côtes du Rhône, een blend van 60 procent grenache en gelijk delen mourvèdre en syrah, is slechts 2 hectare beschikbaar. Te koop bij o.a. www.anfors-imperial.com.
Fleur du Cap Essence du Cap Shiraz 2016  Western Cape
Het dit jaar een halve eeuw bestaande bedrijf Fleur du Cap heeft voor deze winterse wildwijn druiven gehaald uit diverse Kaapse regio’s. En na de vergisting volgden veertien maanden vast rust in grotendeels Franse vaten, en 30 procent Amerikaanse. De aldus vervaardigde, verwarmende Shiraz koppelt kracht (14,4 procent alcohol), aan sappigheid, laurier, drop, rokerig hout en mild fruit, zoals van vijgen, zwarte kersen en vaag iets van dadels. Richtprijs €12,45, verkooppunten via www.orb.nl.
Las Retamas de el Regajal 2016  Vinos de Madrid
Dat op het etiket van deze wijn  tien vlinders losjes worden wordt afgebeeld, is niet verwonderlijk. Want op de gelijknamige bezitting heeft men 77 vlindersoorten gevonden, ongeveer een derde van het totaal op het Iberisch Schiereiland. Al die vlinders betekenen bovendien dat op het 14 hectare bestrijkende domein – gelegen bij Aranguez, binnen de wijnstreek Vinos de Madrid – milieuvriendelijk wordt gewerkt. Eigenaar Daniel García-Pita (foto) stelde de wijn samen uit tempranillo, cabernet sauvignon en syrah, en gaf hem ongeveer een jaar vatrust. Alle elementen samen hebben een massief getinte, stoere, dus allesbehalve vlinderachtige wijn gegeven, vlezig, licht rokerig en zacht kruidig, met ook sappig fris besfruit, zwart fruit en milde vanille. Heerlijk op een koude avond bij een warm wildgerecht. Importeur www.okhuysen.nl vraagt €12.10 voor dit moois uit de buurt van Madrid.
Le Long Chemin 2015  Terrasses du Larzac
Van wijngaarden op bijna 400 meter hoogte in de Languedoc en binnen het  gebied Terrasses de Larzac heeft Aurélie Vic met veel zorg een wijn gecomponeerd ‘met de smaken van het zuiden, een concentratie van fruit, het  parfum van kreupelhout, krokantheid, finesse en drinkbaarheid’. Houtcontact verstrekte bovendien milde vanille, en we ontdekten donkere elementen, als van leder en laurier. Syrah, grenache, cinsault en mourvèdre zijn de druivenrassen. Deze op loodzware fles gepresenteerde koude-dagenwijn kost €14,99 bij www.mitra.nl.
Marqués de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva 2009  Rioja
Op dertigjarige leeftijd verscheepte Luciano, Marqués de Murrieta, zijn eerste wijn. Dat was in 1852 en het gebeurde op een voor Rioja toen unieke manier, in vaten. Tijdens een bezoek aan Bordeaux had de markies het belang van houtrijping ontdekt, waarna hij besloot om die methode in Rioja te gaan gebruiken. De door hem gestichte bodega bestaat nog steeds en wordt beschouwd als een van Rioja’s beste, meest traditionele producenten – die vatlagering volop toepast. Zo werd topwijn Castillo Ygay Gran Reserva 2006 maar liefst 26 maanden in eiken barricas te rusten gelegd, en nog eens drie jaar op fles. De druiven, ruim 80 procent tempranillo, kwamen van een hoog gelegen, uitstekende wijngaard. Deze en andere details resulteerden in een riante Rioja, fluwelig en toch nog vitaal, met beschaafde, zacht kruidige houttonen, milde vanille en het allerrijpste besfruit. Dit fraais voor de feestdagen draagt wel een hoge prijs, namelijk €99,95 per fles. Zie www.josbeeres.nl.
Nederburg The Motorcycle Marvel 2015  Western Cape
Het in Paarl gevestigde Nederburg is een hele, héle grote wijnproducent. Die druiven betrekt van maar liefst 1100 hectare, en die zeker zo’n zeventig verschillende wijnen voert. Een hoogwaardige in dit gamma is de Motorcycle Marvel, een knappe, Châteauneuf-du-Papeachtige compositie van carignan, shiraz (beide eerste soorten samen 67 procent), grenache, cinsault en mourvèdre. Voorts gaf wijnmaker Samuel Viljoen de wijn een opvoeding van bijna twee jaar in fusten van driehonderd liter (Amerikaans, Frans en Roemeens eikenhout). Het uiteindelijke resultaat smaakt genereus, sappig en gespierd, met milde roosteraroma’s, het allerrijpste zwarte fruit en een milde kruidigheid. Kostelijk bij springbok en ander echt wild smakend wild. Reken op ongeveer €20 per fles. Waar te koop vind je bij www.orb.nl.
Neleman Bobal Robusta Organic 2016  Valencia
De achter Valencia groeiende blauwe bobal wordt gewoonlijk niet beschouwd als een echt hoogwaardige druif, maar da’s onterecht vindt Derrick Neleman. En om dit te bewijzen zijn hij en zijn Spaanse wijnmaakmakker aan de slag de gaan om een echte klassewijn van bobal te creëren, van ook nog duurzaam geteelde druiven. Twee maanden geleden werd deze Robusta, oplage ruim duizend flessen, gelanceerd – en zowaar, collega James Suckling gaf ‘m 93 punten. Zelf heb ik deze Bobal ervaren als hoogst plezierig, dankzij zijn energieke karakter, vlezige, stevige structuur, sappige zwarte fruit (van o.a. pruimen), donkere tonen en milde toets (met vaag iets van kaneel). Ook voor wijn moet kwaliteit worden betaald, vandaar de €24,95 per fles. Wel wordt voor elke verkochte fles een boom geplant, in de streek Valencia. Zie www.neleman.org.
Poggio le Volpi Roma DOC 2014  Roma
Je moet bijna gewichtheffer zijn om de fles te tillen, en de wijn die eruit vloeit is massief getint. Toch is het geen zware jongen; zijn alcoholgehalte blijft beperkt tot 13 procent. Wat we ontdekken, zijn zacht kruidige tonen (van o.a. de eiken vaten waarin de wijn twee jaar verbleef), een bescheiden dosis rijp besfruit, en een hint van laurierdrop. ’t Is een wijn met karakter – en bestemd om aan tafel te worden gedronken. Zijn bakermat is het sinds 2011 bestaande gebiedje Roma (circa 250 hectare) ten zuidoosten van Rome in de buurt van Frascati, zijn druivenmelange bestaat uit montepulciano, syrah en cesanese. En zijn maker is het aan de familie Mergè behorende Poggio le Volpi dat 25 hectare bestrijkt. Overigens kreeg voornoemde Roma de hoogst mogelijke scores van twee Italiaanse gidsen. Fles €37,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
Rasne Rosso Toscano 2016  Toscana
De basis van Poggio Nardone, een domein van nog geen 10 hectare, is Montalcino, geboortegemeente van de beroemde Brunello di Montalcino. Eigenaren Tiziano en Alessandra Ciacci produceren echter ook andere wijnen die minder heftig, minder houterig én minder kostbaar zijn. Een buitengewoon plezierige is hun rode Rasne, een blend van cabernet sauvignon met twee zeer Toscaanse variëteiten, sangiovese en pugnitello. In het aroma daarvan zijn leder, laurier, drop, rijp besfruit, zwarte vruchten en beheerste roostertonen te ontwaren, terwijl deze fraaie wildwijn tegelijk heel sappig is. Te koop bij o.m. www.wijnbeurs.nl voor €16,99.
“Réserve de la Camprière” 2016  Vacqueyras
Kou verdrijvende wijn die met zijn 15 procent alcohol de Zuid-Franse zon in het glas en op tafel brengt. Kruidig is-ie bovendien, met donkere, lederachtige aroma’s en in heel de verte wat rijp zwart fruit. Qua stijl en kracht doet hij sterk denken aan een door grenache gedomineerde Gigondas. Da’s niet verwonderlijk, aangezien de coöperatie van Gigondas (waarvan de leden 260 hectare bezitten) tekent voor deze wijn. Fles €8,99 bij www.dirckiii.nl.


Zalm, gebakken
Heel wat keren hebben we bij dit gerecht heel wat wijnen kunnen uitproberen. Vooral Chardonnays smaakten er zalig bij, alsmede goede, droge Rieslings uit Alsace. Zie ook bij tong en tarbot.

Domaine des Gandines Viré-Clessé 2017  Terroir de Clessé
Honderd meter voorbij de kerk van Clessé, een dorp in de zuidelijke Bourgogne, bevindt zich de entree tot Domaine des Gandines. Het is eigendom van de familie Dananchet. Deze bezit en bewerkt 15 hectare, op geheel biologische wijze. Hun Viré-Clessé 2017 komt van percelen binnen de eigen gemeente, vandaar de vermelding Terroir de Clessé. Deze chardonnaywijn smaakte zalig bij gebakken zalm, vanwege zijn ietwat vette, mild notige smaak en zachte zuren. Fles €14,99 bij www.wijnbeurs.nl.
Louis Latour Pouilly-Fuissé 2015  Pouilly-Fuissé
Hout kwam er niet aan te pas, maar deze blanke Bourgogne onderging wel de volledige verzachtende appel-melkzure gisting die zo gebruikelijk is in zijn streek. Vandaar de zachte zuren in de voor het overige vrij rijpe, toch nog plezierige smaak die tegelijk ferm, notig en sappig is. De benodigde druiven verwierf het huis Louis Latour van gemiddeld dertig jaar oude druiven stokken die staan in de zuidelijke Bourgogne, op gronden met zowel kalksteen als zware klei. Fles €21,95 bij www.heerenvanheusden.nl.
Santa Helena Gran Reserva Chardonnay 2016  Colchagua Valley
Aan vineuze santa’s, aan wijnheiligen, heeft Chili geen gebrek. Een ervan bestaat sinds 1942 en heet Santa Helena. Exact twintig jaar terug werd het bedrijf overgenomen door een grote wijngroep die tegenwoordig VSPT heet – en die zijn dochter sindsdien verwend heeft met uitstekende faciliteiten, terwijl bovendien een universitair en internationaal (Australië, Californië) geschoolde wijnmaker werd aangesteld, Nicolás Pérez Yáñez. Diens verantwoording is groot, want van plusminus 335 hectare (links) worden druiven verwerkt. Van de Gran Reserva Chardonnay werd 40 procent op vat vergist en gerijpt, en de verzachtende appel-melkzure gisting vond eveneens plaats. De nog vitale 2016 presenteert zich sappig en notig en beschaafd, met zachte frisheid, wat kruidig hout en rijpe, citrusachtige fruitschakeringen. Waar te koop vind je via www.dgswijn.nl.
Trimbach Riesling Réserve 2016  Alsace
In de Elzas staat Trimbach voor kwaliteit – sinds 1626. Deze hoogbejaarde, maar nog springlevende familiefirma is gevestigd in het schilderachtige Ribeauvillé en geniet wereldwijd respect voor zijn zuivere droge witte wijnen, Rieslings voorop. De Riesling Réserve 2016 is een heel kenmerkende: een nog vieve, kenmerkende, zeer fraaie Alsace, een tikje rijp, vriendelijk fruitig, goed gevuld en een feestje bij gebakken zalm. Prijs €18,29 bij o.a. www.gall.nl.

NAGERECHTEN

KaasDrink de wijn van het hoofdgerecht door. Maar kies er wel de juiste kaas of kazen bij. De beste kazen bij witte wijnen, vooral Chardonnay en Viognier, zijn romige (Brie, Camembert, Kernhem, e.d.) en gatenkazen. Voor de meeste rode wijnen zijn harde kazen een veilige keus (Cantal, Cheddar, rijpe Manchego en extra belegen, oude of overjarige Goudse). De beste universele kaaswijn is waarschijnlijk Gewurztraminer, o.a. die uit de Elzas.

Fonseca 10 Year Old Tawny  Port
Een van de hardnekkigste misverstanden is dat rode Port geschonken kan, zoniet moet worden bij kaas, alle soorten. En dan ook nog op zaal- of kamertemperatuur. In werkelijkheid harmonieert Port, altijd zoet, alleen met de net zo intens smakende  blauwe schimmelkaas en eventueel oude Friese Nagelkaas, en dan enigszins fris geserveerd. Met dit in gedachten zou deze Fine Old Tawny kunnen worden gekozen. Die krachtig is, rijpig, notig, kruidig, zoetig en verwarmend, een Port met karakter van een beroemde shipper. Te vinden voor €26,99 bij o.a. www.gall.nl.
Serre de Guéry Conseil Gewurztraminer 2017  Pays d’Oc
Om in Frankrijk een Gewurztraminer te vinden uit niet Alsace, maar het zonnige zuiden is bepaald bijzonder.  Temeer daar deze van kalksteengrond en organische geteelde druiven afkomstige wijn een heel geslaagde is (en dus werd opgenomen in de prestigieuze Pays d’Oc Collection 2018).  Hij komt breed, krachtig en zwoel in de mond met een beschaafde kruidigheid, milde aspecten en zachte fruittonen zoals van lychees. De gelijkenis met  soortgenoten uit de Elzas is groot, zij het dat deze 2017 fractioneel droger lijkt. Bovendien is zijn prijs vriendelijk, namelijk €7,95 bij www.meerwijnvoorvrouwen.nl.
Trimbach Gewurztraminer 2015  Alsace
Even heb ik overwogen om deze wijn bij ‘Zoete desserts’ te plaatsen, want ik schat dat hij wel een gram of 10 suiker heeft. Want ‘m in elk geval halfzoet maakt. Kracht is eveneens aanwezig (14 procent alcohol), alsmede iets van lychees en een zachte, bijna zwoele kruidigheid. Heel kenmerkend allemaal. In de Elzas zelf drinken ze Gewurztraminer graag bij hun eigen, pittig romige roodschimmelkaas Munster, al dan niet met daarop wat kummel gesprenkeld. Bij dit kaastype smaakt ook deze wijn van de familiefirma Trimbach heerlijk, net als bij heel veel andere kazen. Fles €16,79 bij o.m.  www.gall.nl.

Chocoladetaart, chocolademousse, Christmas pudding – Spaanse Pedro Ximénez, soms ook PX genoemd, is vooral bij chocodesserts fantastisch.Deze donkerbruine, weelderig zoete Sherry die gemaakt werd van zongedroogde druiven, smaakt naar rozijnen, karamel, koffie, soms ook appelstroop en chocolade. Waar wij thuis zo’n PX gráág bij schenken, is de rijke chocoladebol van bakker Both, www.bakkerijboth.nl. En Christmas pudding vraagt om Cream Sherry.

Een voortreffelijke, weelderige PX variant is de Osborne Pedro Ximénez 1827 die ik voor €14,35 aantrof bij www.spanjewijn.nl. Geloof me, voor dat geld is dit koopje. De wat minder intense, doch ook geslaagde Barbadillo Pedro Ximénez kost per halfje €6,59 bij www.jumbo.com. In dezelfde flesmaat wordt de rijke, negen jaar gerijpte Gonzalez Byass Nectar gevoerd door www.gall.nl, deze maand à raison van €5,99. Bij Christmas pudding kan Cream Sherry heel lekker zijn. Een in zijn soort uitstekende is de Lustau East India Solera Sherry die werd samengesteld uit droge Oloroso Sherry en zeer zoete, rijpe Pedro Ximénez – die duidelijk aanwezig is. Vandaar die elementen van koffie, karamel, cacao en rozijnen in de voor het overige beduidend rijpe, 20 procent alcohol bevattende smaak. Adviesprijs €14,99 per halve liter, ook bij www.gall.nl.

Andere zoete desserts De wijn hierbij moet opgewassen zijn tegen de zoetheid van de nagerechten, dus zelf ook behoorlijk zoet zijn. Naar believen kun je dan kiezen voor stil of parelend, wit of juist (bruin)rood, vederlicht dan wel krachtig. Tussen véél varianten dus. Hier enkele ideeën.

Alvada 5 Year Old  Madeira
Deze Madeira is niet bestemd om bij het koken te worden gebruikt – behalve dan door de kok(kin) – maar om notentaart en andere, niet al te zoete desserts te begeleiden. Het betreft een blend van Blandy’s bestaande uit bual en malmsey. De wijn smaakt rijp maar toch noch zeer vitaal en, heel kenmerkend voor Madeira, met een fris zoet karakter. Je proeft subtiele schakeringen van o.a. koffie, chocolade, vanille, noten en in de verte wat limoen. Ik heb er overigens ook van genoten bij foie gras, Friese nagelkaas en als digestief in plaats van een veel heftiger Cognac of Armagnac. Prijs per halve liter vanaf €16,95, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl. Extra pluspunt: in een eenmaal geopende fles blijft de wijn maandenlang goed.
Buitenverwachting 1769 2015  Constantia
Neem in gedachten een dessert dat het Kaapse wijngoed Buitenverwachting in zijn eigen restaurant serveert, een combi van o.a. rabarber, frambozen, aardbeien, mascarpone, vanille en walnotenijs, kies als wijn daarbij de zoete, van muscat de frontignan vervaardigde 1769 – en er ontstaat iets memorabels. Misschien nóg mooier wordt de combinatie met tarte tatin, want het aroma van deze deels op vat gerijpte, bruinige, elegante, doch heel smakelijke dessertwijn, jaargang 2015, doet daar sterk aan denken. Mmmm… Een halve liter kost €13,95 bij o.a. www.wijnclubhofstedemeerzicht.nl
Carod Cuvée Elodie  Clairette de Die
In het dal van de Drôme, dat haaks ligt op dat van de Rhône, wordt al heel lang een speciale manier van wijnbereiding toegepast, de méthode dioise ancestral. Deze bestaat uit een langzame, een à twee maanden durende gisting bij lage temperatuur, eerst op tank en daarna op fles.  Vervolgens wordt via een speciale techniek het gistingsbezinksel verwijderd. De aldus verkregen Clairette de Die is een zacht schuimende bubbelwijn, heel fris, heel licht, fris zoet en uitgesproken druivig. Dit laatste dankzij muskaatdruiven die minstens driekwart van de blend moeten vormen. Een verrukkelijke versie? Dat is de slechts 7 procent alcohol bevattende Cuvée Elodie van Carod, een wijn die desserts met vers fruit perfect kan begeleiden. Een fles kost meestal net geen tientje. Verkoopinfo via Kees Schellevis, kschellevis@lgcf.fr.
Château Monteils 2010  Sauternes
Ondanks zijn leeftijd is deze wijn nog verbazend vitaal; zijn kleur heeft zelfs nog een heel  licht groenzweem. Terwijl de smaak bestaat uit een melange van mildzoet fruit (peer, perzik, zuidvruchten) met in de verte wat kruidigheid, een vleugje jasmijn en een hint van karamel/tarte tatin. Men stelde deze (fruit)dessertwijn samen uit 75 procent sémillon, 20 sauvignon en 5 muscadelle, heel klassiek eigenlijk. Château Monteils, dat een wijngaard heeft van 12 hectare, wordt geïmporteerd door www.heerenvanheusden.nl. Flesprijs €18,95.
Château Puy Servain Terrement 2015  Haut-Montravel
Als herkomstbenaming is Haut-Montravel bijkans obscuur, hij ligt westelijk van de stad Bergerac, maar oenoloog Daniel Hecquet weet er wel een mooie zoete witte wijn te maken. Niet voor niets wijdde hij zijn proefschrift aan Château d’Yquem. Voor de Terrement 2015 gebruikte Daniel uitsluitend sémillon die in diverse plukgangen werd geoogst, van 3 hectare. Gedurende elke rondgang plukte men alleen de door ‘edele rotting’ aangetaste trossen. Alle inspanningen samen hebben een flink volle, zoetige wijn gegeven waarvan het aroma associaties oproept aan (kwee)perenperzikenjam. ’t Is een Haut-Montravel die niet alleen tot zijn recht komt bij vers fruit en vruchtentaart, maar ook bij blauwschimmelkaas en zachte pâtés. Halve liter €17 à 18. Verkooppunten via www.pallaswines.nl.
Pillitteri Riesling Icewine 2017  Niagara-on-the-Lake
Wellicht de verrassendste wijn van alle aanbevelingen komt uit Canada. En werd daar gemaakt van druiven geplukt bij 8 graden onder nul; vandaar de term Icewine. Het betreft een Riesling van Pillitteri Estates, een familiedomein dat gespecialiseerd is in Icewines, en daarmee alle mogelijke medailles en andere distincties heeft gewonnen. De Riesling uit 2017 is verfijnd, zoet en fris tegelijk, dus schenk ‘m bij een enigszins fris fruitdessert – of zomaar, als dessert op zich. De wijn is tijdelijk beschikbaar, zolang de bestaande voorraad strekt, bij www.lidl-shop.nl/wijn, voor €14,99 per halve fles.
The Royal Tokaji Aszú Blue Label 5 puttonyos 2013  Tokaji
De eerste buitenlander om in het Hongaarse wijngebied Tokay te investeren was een… wijnpublicist. Namelijk de grote Hugh Johnson, die anno 1990 de The Royal Tokaji Wine Company stichtte. Het streven van de Engelsman was om de legendarische wijnen uit de noordoostelijke streek opnieuw de glorie te geven die ooit hadden gekend. Zijn pioniersrol heeft het bedrijf – dat over 107 hectare wijngrond betreft en ook nog druiven van telers betrekt – voorbeeldig vervuld. Andere investeerders volgden, en zelf geniet Royal Tokaji een grote naam, ook internationaal. Een van de opmerkelijkste en mooiste wijnen in het gamma is de traditioneel bereide Aszú 5 puttonyos die alleen in jaren wordt bereid wanneer er voldoende ‘edele rotting’ ontstaat. Wat na 2009 pas weer in 2013 gebeurde. De wijn oogt en smaakt nog heel jeugdig, met zelfs een groenzweem in zijn kleur en een heel levendig karakter. Zijn friszoete smaak heeft veel karakter, is moeilijk te beschrijven, maar heeft duidelijk iets van gekonfijte vruchten plus hints van perzik en honing. Ik vroeg Master of Wine Christopher Donaldson (werkt voor Royal Tokaji) waarbij hij deze unieke wijn adviseert. Welnu, in elk geval bij een bij fruitdessert, waaronder rabarbertaart. Halve literfles €37,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.
Tschida Angerhof Spätlese Merlot 2017  Burgenland
Van 40 hectare vlakke wijngaarden op de oostoever van de Neusiedlersee maakt Hans Tschida zulke zalige zoete wijnen dat hij op een internationaal concours werd uitgeroepen tot ‘Sweet winemaker of the year’. En dan te bedenken dat Hans werd opgeleid tot… timmerman. Een blauw ras waarvan hij een zoete wijn creëert is merlot. Meestal staat Spätlese niet voor echt zoet, maar deze Merlot 2017 (met slechts 9 procent alcohol) smaakt dat wel – en zo sterk naar aardbeien dat het gevoel hebt vloeibare jam daarvan te drinken. Wat de wijn tegelijk ideaal maakt om bij én over dit rood fruit te schenken. Incl. Nederlandse accijns kost een fles €12,89 bij www.adbibendum.net.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Herinner je nog die mooie, warme, zonnige dagen van afgelopen najaar? Gewapend met een camera ben ik op een van die dagen, het was in de middag, langs ’t Gein gefietst. Waar ik takken met verkleurde, bijna vlammende bladeren zag tegen een donkergroen decor. Met acrylverf heb ik deze impressie vastgelegd, als blijvende herinnering aan een heerlijke nazomer.
www.vinpressionist.com

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

VINEUZE ALLIANTIE

Het gezelschap dat ik ruim veertig jaar geleden fotografeerde bestond uit leden van het restaurateursverbond Alliance Gastronomique Néerlandaise en flink wat leden van hun staf, waaronder sommeliers. De locatie was Bourgogne, bij het wijnhuis Louis Latour. De eigenaar, Louis Latour zelf, staat in het midden vooraan, groot en glimlachend, terwijl zijn exportmanager (derde van rechts vooraan, met bril en baardje) in gesprek is met Jan Janssen, toen nog werkzaam bij importeur Walraven & Sax. Net trouwens als Pieter Taselaar (op de rug gezien als tweede van rechts naast de linkerboom). Later zouden beiden het agentschap van Louis Latour meenemen naar hun eigen bedrijf, Heeren van Heusden.

HET ARCHIEF SPREEKT

Het uitje vond het plaats in januari. Vandaar de dikke jas en de handschoen die sommelier Paul Op ten Berg draagt (tweede van links vooraan). Het brengt meteen een ander winters bezoek aan Lois Latour in herinnering. Na het proeven toen werd er geluncht in de sterrenzaak Lameloise te Chagny, waar bij foie gras een Corton-Charlemagne van Louis Latour verscheen – een kostelijke combinatie. De terugrit daarna zal ik nooit vergeten, want ineens begon het te sneeuwen en ontstond voor Parijs een file van 80 kilometer. Terwijl na Parijs weet ik hoeveel auto’s van te hard rijdende Fransen in de greppel belandden. Bovendien had mijn ook letterlijk grote vriend Pieter Taselaar eerder die dag de afslag naar Château Corton-Grancey gemist, wat betekende dat een hele rij auto’s tientallen kilometers moest omrijden, de mijne op een bijna lege tank.

Nogal wat gezichten op het groepsportret brengen allerlei memories terug. Links van Louis Latour is de breed lachende John de Boer te zien, wiens zaak, de Deyselhof in Landsmeer, in 1976 zou afbranden. Links van John staat Ad Peijenborg van De Zwaan in Etten-Leur, een restaurant dat net zo bekend was om zijn schitterende schilderijencollectie als om zijn keuken en wijnkaart. Aan de rechterzijde van Louis Latour figureert Giovanni Matarazzi, de altijd enthousiaste, altijd vriendelijke, zeer in wijn geïnteresseerde restaurateur die Villa Rozenrust te Leidschendam op het vaderlandse gastropodium had geplaatst. Hoor ik daar Dean Martin zingen Memories are made of this?

Meer dan 25 eerdere afleveringen van Het archief spreekt staan in de desbetreffende rubriek van deze website.

Wat ze in Letland ‘wijn’ noemen, is meestal gemaakt van fruit, zoals appels, peren, kersen, rabarber, etcetera. Echte wijn gemaakt van wijndruiven is gezien de noordelijke ligging (57 graden noorderbreedte) zeer moeilijk. Echter, het dorpje Sabile in de vallei van de Abava rivier, heeft een uniek microklimaat, waar men in 2010 een wijngaard heeft aangeplant met vroeg rijpende, resistente solarisdruiven waarvan de eerste oogsten hebben geresulteerd in een frisse, aromatische, échte Letse wijn. Aldus de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, uit wiens collectie dit bijzondere label afkomstig is.

 

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gezelschap dat ik ruim veertig jaar geleden fotografeerde bestond uit leden van het restaurateursverbond Alliance Gastronomique Néerlandaise en flink wat leden van hun staf, waaronder sommeliers. De locatie was Bourgogne, bij het wijnhuis Louis Latour. De eigenaar, Louis Latour zelf staat in het midden vooraan, groot en glimlachend, terwijl zijn exportmanager (derde van rechts vooraan, met bril en baardje) in gesprek is met Jan Janssen, toen nog werkzaam bij importeur Walraven & Sax. Net trouwens als Pieter Taselaar (op de rug gezien als tweede van rechts naast de linkerboom). Later zouden beiden het agentschap van Louis Latour meenemen naar hun eigen bedrijfje, Heeren van Heusden.

HET ARCHIEF SPREEKT

Het uitje vond het plaats in januari. Vandaar de dikke jas en de handschoen die sommelier Paul Op ten Berg draagt (tweede van links vooraan). Het brengt meteen een ander winters bezoek aan Lois Latour in herinnering. Na het proeven toen werd er geluncht in de sterrenzaak Lameloise te Chagny, waar bij foie gras een Corton-Charlemagne van Louis Latour verscheen – een kostelijke combinatie. De terugrit daarna zal ik nooit vergeten, want ineens begon het te sneeuwen en ontstond voor Parijs een file van 80 kilometer. Terwijl na Parijs weet ik hoeveel auto’s van te hard rijdende Fransen in de greppel belandden. Bovendien had mijn ook letterlijk grote vriend Pieter Taselaar eerder die dag de afslag naar Château Corton-Grancey gemist, wat betekende dat een hele rij auto’s tientallen kilometers moest omrijden, de mijne op een bijna lege tank.

ARCHIEF/FOTO

Nogal wat gezichten op het groepsportret brengen allerlei memories terug. Links van Louis Latour is de breed lachende John de Boer te zien, wiens zaak, de Deyselhof in Landsmeer, in 1976 zou afbranden. Links van John staat Ad Peijenborg van De Zwaan in Etten-Leur, een restaurant dat net zo bekend was om zijn schitterende schilderijencollectie als om zijn keuken en wijnkaart. Aan de rechterzijde van Louis Latour figureert Giovanni Matarazzi, de altijd enthousiaste, altijd vriendelijke, zeer in wijn geïnteresseerde restaurateur die Villa Rozenrust te Leidschendam op het vaderlandse gastropodium had geplaatst.

Hoor ik daar Dean Martin zingen ‘Memories are made of this’?

Meer dan 25 eerdere afleveringen van Het archief spreekt staan in de desbetreffende rubriek van deze website.

ETIKET

 

Wat ze in Letland ‘wijn’ noemen, is meestal gemaakt van fruit, zoals appels, peren, kersen, rabarber, etcetera. Echte wijn gemaakt van wijndruiven is gezien de noordelijke ligging (57 graden noorderbreedte) zeer moeilijk. Echter, het dorpje Sabile in de vallei van de Abava rivier, heeft een uniek microklimaat, waar men in 2010 een wijngaard heeft aangeplant met vroeg rijpende, resistente solarisdruiven waarvan de eerste oogsten hebben geresulteerd een frisse, aromatische, échte Letse wijn. Aldus de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, uit wiens collectie dit bijzondere label afkomstig is.

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.