Het is een intensieve proefperiode geweest – die geresulteerd heeft in ruim 65 wijnen die als best uit de test kwamen. Ze worden aangeboden door ongeveer 40 verschillende leveranciers en hebben als herkomst tientallen wijnstreken in bijna een dozijn wijnlanden. Met diverse producenten heb persoonlijk geproefd en gesproken; het langst met de bij herhaling onderscheiden vrouw die het Provençaalse Château Roubine tot bloei heeft gebracht. Even geen wijn, maar wel fraaie impressies, dat leverde een unieke Caraïbische fototoer op, gedoopt Barbados in focus.

WIJNEN & REIZEN & RESTAURANTS & KUNST

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Steininger Grüner Veltliner Sekt Réserve 2016
Österreich
Negen jaar nadat ze in 1980 het familiale wijndomein hadden overgenomen, gingen Karl en  Brigitta (rechts) op vakantie naar de Champagne – en besloten om zelf een mousserende wijn te gaan maken. Maar dan wél op hun eigen manier. Door de eerste gisting te stoppen, voordat alle suiker is vergist, en vervolgens met de restsuiker in de fles een tweede gisting te starten na toevoeging van geselecteerde gisten. Zo ontstond dus ook de Grüner Veltliner Réserve 2016, een tikje hartige, tikje rijpe, tikje milde, tikje fruitige, volop feestelijke aperitiefwijn die €23,95 kost bij www.wijnkring.nl.

 

AH Excellent Selectie Pinot Grigio 2017
delle Venezie
Als wijnmaker en -consulent is Massimo Marasso actief in diverse streken van Noord-Italië, waaronder Piemonte en het Prosecco gebied. Speciaal voor Albert Heijn ging aan de slag in de regio Venezie om daar een prima Pinot Grigio 2017 te vinden. De missie slaagde, zo getuigt de AH Excellent Selectie van deze wijnsoort. De bleke wijn geurt in de verte naar noten, en smaakt elegant fris, met hints van fris citrusfruit en groene appel. Deze zeer zomerse Pinot Grigio is geprijsd op €6,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Apostelhoeve Cuvée XII 2018
Limburg
De meest verkochte wijn van het circa 10 hectare tellende, Maastrichtse domein de Apostelhoeve? Dat is de Cuvée XII waarmee jaarlijks zo’n twintigduizend flessen worden gevuld. De naam geeft al aan dat het hier geen enkele-druifwijn betreft, maar een melange. Om precies te zijn van müller-thurgau (40 procent) plus gelijke delen auxerrois en pinot gris. De versie van vorig jaar smaakt lekker levendig, vrij vol en goed sappig, met zowel notige als mild fruitige elementen: maker Mathieu Hulst verdient een compliment. Flesprijs, meestal afhankelijk van het aantal flessen, vanaf ongeveer €13,95 bij o.m. www.bovino.nl, www.colaris.nl (zie de banner) en www.josbeeres.nl (zie de banner).

 

Auzines Albariño 2018
Aude
Het château-achtige wijngoed Les Auzines is zo mooi gelegen, in ruw terrein op een plateau van 350 meter hoogte boven het Zuid-Franse dorp Lagrasse, dat de gereputeerde  wijnmaker Laurent Miquel niet alleen besloot om het kopen, maar ook om er te gaan wonen met zijn Ierse vrouw Neasa. Wat Laurent eveneens deed, is het introduceren van de Galicische albariño in de Languedoc. Met veel succes; de aanplant stijgt gestaag. Je zou de Auzines Albariño 2018 sappig gestijld kunnen noemen, terwijl-ie bovendien aangenaam, licht drupsachtig fruitig smaakt (citrus & wit), en behoorlijk vief. Voor deze uitnodigende viswijn vraagt www.wijnkring.nl €11,95 per fles.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Casal Farneto Diego 2018
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Je hoeft alleen maar naar de groene wijnheuvels te kijken, naar duurzame wijze van druivengroei  en naar de strakke designkelder om te beseffen dat hier, in het landelijke, vredige hart van Marche, kwaliteitswijn wordt geboren. Plaats van handeling is het domein Casal Farneto dat over 28 hectare beschikt met de regionale witte verdicchiodruif. Deze biowijn biedt een sappige, zacht frisse, enigszins notige smaak waarin bovendien wat mild wit fruit te proeven valt. Adviesprijs €8,95, adressen via www.coenecoop.com.

 

Castelo de Medina Verdejo 2018
Rueda
Buitengewoon betrouwbaar, dat is de Verdejo van Castelo de Medina. Door de jaren heen bood deze bleke, met een groenzweem getinte Rueda altijd een onberispelijke kwaliteit. De wijn werd zelfs eens uitgeroepen tot beste Verdejo ter wereld. Hij komt van de eigen, 180 hectare bestrijkende wijngaard en doet altijd enigszins denken aan een Sauvignon Blanc. Ook de 2018 geurt bijvoorbeeld naar buxus, terwijl de voor Sauvignon Blanc zo typerende grassigheid en verse kruiden eveneens present zijn in de smaak. Die verder milde citrustonen heeft, fermheid en aangename zuren. Bij www.josbeeres.nl (zie de banner) en andere leden van www.lesgenereux.nl kost een fles deze maand geen €8,80 maar €7,50.

 

 

Creation ‘Estate’ Viognier 2018
Cape South Coast
In 1999 terug trouwde de Zwitser Jean-Claude Martin, die wijn maakte in zijn garage, met Carolyn Finlayson, telg uit een bekende Kaapse wijnfamilie. Drie jaar later verhuisden ze naar Zuid-Afrika, om daar hoog in de zuidelijke Hemel-en-Aarde Vallei een eigen domein te beginnen, Creation Wines, op een plek waar nooit eerder druivenstokken hadden gestaan. De bouw van een kelder en ontvangstruimte volgden, duurzame principes werd toegepast – en Creation Wines groeide uit tot een modeldomein. Dat ook hoogwaardige wijnen voortbrengt, waaronder de Viognier 2018, ferm, en genereus fruitig; vooral sappige perzik is prominent present. Richtprijs circa €16,50. Ook de identiek geprijsde Sauvignon Blanc 2018, die kwalitatief niet onderdoet voor Nieuw-Zeelandse soortgenoten, verdient een compliment. Adressen via www.vinites.com en de banner.

De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Gris 201
Zeeland
Een van ’s werelds meest geliefde en dus sterkst opkomende druivenrassen is pinot gris/pinot grigio. Ook De Kleine Schorre in ons eigen Zeeland bleef niet achter, en heeft dus o.a. pinot gris op zijn 10 hectare kalkrijk zeezand aangeplant. De jongste Gris daarvan smaakt steviger, minder lenteachtig dan de andere witte wijnen, een tikje mild ook, met wat citrusfruit en een hint van noten. ’t Zal een beste begeleider zijn van bijvoorbeeld krab, lekkerbekjes en gebakken zalm. Fles €14,95 bij o.a. www.dekleineschorre.nl.

 

 

 

Domaine d’Albas 2018
Coteaux du de Peyriac
Vanaf 2001 kreeg Château St. Jacques d’Albas, gelegen binnen de Minervois, een nieuw elan. De nieuwe eigenaren, Andrew en Graham Nutter, besloten om de druiven niet meer naar een coöperatie te brengen maar zelf te vergisten, herplantten deels met hoogwaardige druivenrassen, introduceerden organische teeltmethoden, pasten beschermende maatregelen toe voor de omringende natuur van hun 26 hectare tellende wijngaard, en bouwden gastverblijven. De zelf vervaardigde wijnen werden wereldwijd heel goed ontvangen, zowel de rode als de witte. In de Domaine d’Albas 2018, een blend van voornamelijk vermentino en viognier, geven kruiden en fruit (citrus, groen) elkaar smakelijk tegenspel, terwijl de wijn tegelijk lekker fris en sappig is. Reken op €9,95 per fles, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

Domaine de la Creuze Noire Bourgogne Blanc 2018
Bourgogne
Op hun Domaine de la Creuze Noire van bijna 16 hectare, waar alle soorten verdelgers taboe zijn, produceren Dominique (vijfde generatie) en Christine Martin niet alleen rode soorten Beaujolais, maar ook een blanke Bourgogne, van chardonnay. De jaargang 2018 smaakt zowel naar gebrande noten als naar milde citrusvruchten, waaronder perzik met een subtiel kruidje en veel sap. Thuis hebben we er o.a van genoten bij een taart van kaas en prei, en bij gebakken zalm, Flesprijs €11,95. De importeur van deze goud winnende wijn is www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Domaine de Marotte Cuvée Luc 2018
Méditerranée
Een jaar of twaalf geleden begonnen Daan en Elvire van Dijkman een nieuw bestaan als wijnbouwers in het zuidelijke Rhône-dal. Hun druivenakker van Domaine de Marotte bestrijkt ongeveer 30 hectare, er kwamen gîtes, en er werden/worden allerlei wijnverwante activiteiten georganiseerd. Het inmiddels flinke wijngamma bevat ook een boeiende witte wijn, de Cuvée Luc, die uit een half dozijn(!) Zuid-Franse variëteiten werd gecomponeerd. Waaronder de hoogwaardige vermentino en viognier. De bleek getinte wijn heeft elementen van kruiden, specerijen, milde citrusvruchten en wat wit fruit. Dit alles zit sappig verpakt en smaakt zacht fris; goed koelen derhalve. Adviesprijs €9,95, adressen via www.intensewines.com.

Esencia Diviña Albariño 2018
Rías Baixas
Hij is een en al bescheidenheid, Enrique Piñeiro – maar won wél goud met zijn Esencia Diviña 2018, een pure Albariño uit Galicië. Anno 2002 plantte hij zijn eerste druivenstokken, op een akker die momenteel een modeste 3,2 hectare bestrijkt. Zijn domein kreeg als naam Adegas Gran Vinum. Samen met Enrique, hij was voor het eerst in Nederland, heb ik zijn winnende wijn geproefd. Wat aangenaam verraste, was zijn diepgang, zijn schakeringen, een combi van diverse soorten fris citrusfruit, prettige zuren en snufjes kruidigheid. Heerlijk gewoon, en vast fantastisch bij o.m. gebakken sliptong. Fles €12,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

 

Georg Julius Sauvignon Blanc 2018
Rheinhessen
Buxus en een snufje groene kruiden spelen samen met fris wit fruit de collectieve hoofdrollen in de vrij ferme, correct gevulde Sauvignon Blanc 2017 van Georg Julius. Die niet woont en werkt in Nieuw-Zeeland, wat je gezien zijn wijn bijna zou verwachten, maar in Duitslands grootste wijnstreek, Rheinhessen. Samen met zijn vrouw Christine exploiteert Georg (foto) daar bijna 20 hectare met grotendeels löss- en leemhoudende grond, en doet dit volgens organische principes. Fles €10,99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

 

 

Hoya de Cadenas Chardonnay Sauvignon Blanc 2018
Utiel-Requena
Vicente Gandía, een dynamisch in Valencia gesticht wijnbedrijf dat bij herhaling prestigieuze distincties verwierf, beschikt ook over een prachtig wijndomein in Utiel-Requena, pakweg 100 kilometer westelijker van Valencia. Dit Hoya de Cadenas omvat 300 hectare en koestert een bijzonder museum met kunstzinnig beschilderde vaten. Vanwege de vrij hoge ligging, op ongeveer 800 meter, zijn de nachten er koel, wat het telen van witte druivenrassen goed mogelijk maakt. De Chardonnay Sauvignon Blanc is dus ook een blekige, opwekkende compositie, enerzijds licht notig (ongetwijfeld dankzij de chardonnay), anderzijds mild citrusachtig en tegelijk ietwat kruidig, met slechts 12 procent alcohol. Deze plezierwijn kost meestal €6,99, adressen via www.orbwijn.nl.

I am pinot grigio 2018
Romania
Stapsgewijs beginnen Roemeense wijnen steeds vaker te verschijnen, vooral in het instapsegment van laag geprijsde soorten. Vooral de creaties van Cramele Recas, een immens domein van 1500 hectare, zijn present, onder diverse merknamen. Dit voorjaar kwam beschikbaar de I am pinot grigio, gemaakt van druiven die ’s nachts werden geplukt. Het is een keurige, sappige, correct frisse, niet te zware (12 procent alcohol) creatie met drupsachtig fruit van witte en citrusvruchten. Een beter type slobber eigenlijk. Te koop bij www.plus.nl, zie de banner, voor een bescheiden €3,99.

Karl Schaefer Weissburgunder 2017
Pfalz
We hebben van deze loepzuivere biowijn genóten bij verse witte asperges. De vriendelijke frisheid van de 2017, waarvoor de druiven geoogst werden van kalkhoudende grond, verkeerde in gezelschap van wit fruit, een vleugje mildheid en veel sap. Het desbetreffende, 18 (verspreid liggende) hectaren tellende wijndomein heet Karl Schaefer, maar behoort aan de Dr. Job en Nana van Nell. Hun kelder staat in Fuchsmantel, een wijndorp dat ter plekke bekend is om zijn markante vlaggentoren die boven de druiventerrassen omhoog rijst. Richtprijs €11,50, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

Kilian Hunn Grauburgunder 2017
Baden
‘Open maken en genieten’ is het motto dat Kilian Hunn graag hanteert voor zijn wijnen. Samen met zijn vrouw Martina – voormalige wijnprinses en wijnkoningin – exploiteert hij 16 hectare in Baden. Of specifieker nog, in het district Tuniberg waar de hellende wijnheuvels kalkrijk- en lösshoudend zijn. De druiven worden in feite biologisch geteeld, hoewel zonder officieel certificaat. Een wijn die overtuigend in aanmerking komt voor ‘open maken en genieten’ is Kilians met schroefdop gepresenteerde Grauburgunder 2017. Dit vanwege de nog levendige, echt droge smaak, notigheid en citrusfruit. Vooral bij gebakken of gegrilde vis, maar ook bij hartige taarten zal het hiermee volop geniessen zijn. Adviesprijs €8,95, verkooppunten www.boomsma.frl.

 

 

La Miranda Secastilla Garnacha Blanca 2017
Somontano
Eerlijk gezegd, gewoonlijk ben ik geen fan van witte grenache/garnacha. De wijnen ervan plegen saai te zijn, plattig ook. Maar…uitzonderingen bestaan. Zo heb ik genoten van de Garnacha Blanca 2017 die het grote, aan González Byass behorende bedrijf Viñas del Vero heeft uitgebracht. De desbetreffende druivenstokken groeien op een voetheuvel van de Pyreneeën, waar een relatief koel microklimaat heerst. Mede daardoor bezit de wijn een prettige, vitaal houdende frisheid die het sappige citrusfruit en de subtiele notigheid heel aangenaam omlijst. Fles €12,95 bij www.winelist.nl.

Madame des Fontayes Les Marnes 2017
Menetou-Salon
Op het gerenommeerde, binnen Pouilly-Fumé gesitueerde Château de Tracy maakt men tegenwoordig  ook een andere wijn van sauvignon blanc. Deze komt uit Menetou-Salon, een bijna buurgebied van Sancerre, en heet Madame des Fontayes, naar een ver familielid van de gravin die Château de Tracy bezit. De op zware fles gepresenteerde Les Marnes 2017 smaakt tegelijk frissig en een tikje rijp, met in zijn aroma iets van stoofappeltjes. Net gek bij lekkerbekjes enzo. Fles €14,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 

Monólogo Avesso 2017
Vinho Verde
Witte Vinho Verde smaak vaak lenteachtig licht, maar de Monólogo zou een Chardonnay kunnen vervangen. De 2017 offreert een vrij volle smaak, 13 procent alcohol, notigheid en wat zachte fruittonen. Wijnproducenten Dialina en Alexandre Gomes van A&D Wines gebruikten hiervoor  alleen de avessodruif die op hun schitterende Quinta de Santa Teresa duurzaam wordt geteeld (het domein is op weg om organisch te worden gecertificeerd), en die groeit op het graniethoudende perceel P67 (staat op het etiket). De hele Quinta, een van de drie domeinen die A&D bezit, bestrijkt 33 hectare. Adviesprijs €10,75, verkooppunten via www.poot.nl.

Na Als Dam Grüner Veltliner 2018
Niederösterreich
De discreet appelige jaargang 2018 van deze Grüner Veltliner is wat milder, zachter en  minder hartig dan veel vergelijkbare wijnen uit walsenland, maar bij een ontspannen quiche lorraine smaakte hij toch heel plezierig. De man achter de Na Als Dam is Ferdinand Mayer, een musicus die wijnbouwer werd en ook merkwijnen componeert, zoals de Na Als Dam. Om te klinken met deze Oostenrijker betaal je €8,95 bij www.gastrovino.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Southern Creek Pinot Grigio 2017
South Eastern Australia
Toen ik de Wijnalmanak nog maakte, met de ‘500 beste wijnen onder 5 euro’  kreeg de Southern Creek Chardonnay steevast een sterretje vanwege zijn sterke prijsprestatie (anno 2003 kostte een fles nog geen €3). Ik was dus benieuwd om na jaren de Pinot Grigio van dit Australische merk te proeven. De jaargang 2017 smaakte ondanks een tikje rijpheid nog goed fris en op sappige wijze naar mild fruit, van citrus en peer. Terwijl de alcohol van deze in Nederland gebottelde wijn beperkt blijft tot 11 procent. Dat de flesprijs, bij www.aldi.nl, na ruim vijftien jaar hoger ligt, is begrijpelijk, hij bedraagt nu €4,99.

Striga Grillo 2018
Sicilia
Op Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, is Cantina Colomba Bianca de grootste coöperatie(groep).  Er zijn bijna 2500 druiventelers bij aangesloten die gezamenlijk 7500 hectare wijngrond bezitten. Bijna een kwart daarvan wordt biologisch gecultiveerd – en het is daarvan dat de druiven voor de Striga Grillo uit 2018 werden geplukt. Het is een sympathieke, licht kruidige, citrusachtige, ietwat notige en sappig frisse tuin- en terraswijn met een beheerste 12,5 procent alcohol. De aanbieder is www.wijnbeurs.nl, de flesprijs €8,99.

 

 

Villa Giada Manè 2017
Piemonte
Van oudsher, al meer dan twee eeuwen, brengt Villa Giada rode wijnen voort. Barolo, Barbera, dat soort typische Piemontese producten. Maar van zijn wijnhellingen, gezamenlijk oppervlak ruim 25 hectare en duurzaam gecultiveerd, levert de gedreven Andrea Faccio ook wat wit. Zijn Manè 2017 is een blend van chardonnay en de regionale cortese, afkomstig van druiven die groeien op mergel. Wat mede de frisheid verklaart die deze van een groenzweem voorziene wijn nog bezit. Voorts is-ie sappig, notig, goed gevuld en aangenaam fruitig, dankzij de aanwezigheid van milde citrus en wat wit. Adviesprijs €11,95 verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

Weingut Laquai Blanc de Noir 2018
Rheingau
Onze wijnhellingen zijn onze schat’ stellen de gebroeders Gilbert en Gundolf Laquai. Hun 22 hectare grote domein bestaat namelijk grotendeels uit echt steile hellingen waartegen terrassen werden aangelegd. De locatie is Lorch dat meer steile hellingen heeft dan welk ander wijndorp in de Rheingau. Meer dan de helft van de aanplant bestaat uit riesling, maar ook de blauwe spätburgunder is present. Waarvan de gebroeders een aparte, namelijk witte wijn hebben gecreëerd. Alleen het eerste vrije sap uit de pers werd hiervoor gebruikt. De 2018 oogt inderdaad blank, en heeft in zowel zijn geur als smaak notige aspecten, terwijl frisheid, sappigheid en voorzichtig wat zacht fruit het geheel completeren. Richtprijs €11,95, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

 

Château Barbebelle Héritage 2018
Coteaux d’Aix-en-Provence
Ruim 15 kilometer benoorden Aix-en-Provence dirigeren dochter en vader Herbeau een inderdaad belle bezitting, Château Barbebelle. Deze heeft een oppervlak van maar liefst 300 hectare waarvan 45 beplant met druivenstokken. Naar verluidt beoefenden de Romeinen hier al wijnbouw. Bomen (cipressen, eiken, parasoldennen), bossages en kreupelhout vormen de rest. En de hoogte is ongeveer 370 meter. Voor de prijswinnende Héritage rosé werden de druiven – gelijke delen grenache en syrah plus 20 procent cabernet sauvignon – ’s nachts geplukt, machinaal. Wat frisheid en fruit in de bleke, echt droge rosé heeft gebracht. Het fruit is duidelijk drupsachtig, van peer en meer, en tegelijk licht gekruid. Bij o.a. www.anfors-imperial.com kost een fles €16,95.

 

 

Deetlefs Stonecross Range Pinotage Rosé 2018
Western Cape
Binnen de inderdaad brede Breedekloof Vallei, op ongeveer een uur rijden van Kaapstad, is de familie Deetlefs al sinds 1822 bezig met wijn. Kobus, de huidige eigenaar, vertegenwoordigt de zevende generatie. Zijn landgoed is groot, 105 hectare,  en levert dus veel wijn. Waarvan de Stonecross Range hier verkrijgbaar is, inclusief een ook qua prijs prettige rosé van Pinotage. De enigszins oranje getinte wijn smaakt zeer sappig, correct fris en vrij vol, met wat kruidigheid en hoofdzakelijk mild fruit, een melange van abrikoos, perzik en sinaasappel. Bij www.plus.nl, zie de banner, wordt hij aangeboden voor €5,49.

Domaine du Tariquet Marselan Rosé 2018
Côtes de Gascogne
Het om zijn lenteachtige, droge witte wijnen gereputeerde Domaine du Tariquet maakt binnen de groene Gascogne ook een paar prettige rosés. De meeste bijzondere en meeste textuur biedende is de Marselan. Deze heet naar een uit 1961 daterende kruising van cabernet sauvignon met grenache. In 1999 werd marselan geplant ( huidig oppervlak 30 à 35 hectare) door de familie Grassa, eigenaresse van Domaine du Tariquet, wat destijds een primeur was voor de regio. De blank oranje, frissige rosé van deze variëteit vult de mond op aangename wijze met diverse soorten drupsfruit en bessen plus een klein kruidje, wat ‘m tot een zomerse maaltijdwijn maakt. Richtprijs ruim €8,70, verkoopadressen via www.lfe.nl.

 

hip! Rosé 2018
Lubéron
Een klein hiperdehip voor deze sympathieke, blank oranje gekleurde rosé. Die mits goed gekoeld plezierig wegdrinkt. Mild drupsfruit van o.a. peer en mandarijn zet de toon in zijn sappige, niet te zware smaak die relatief zachte zuren heeft. Zijn herkomst is de zonnige Lubéron, en de uit grenache plus syrah samengestelde wijn werd voor de merklijn Jean Chatelier gemaakt in een vestiging van de serieus grote, serieus goede groep Castel. Bij www.coop.nl kost een fles €4,99

Juntos Rosé
Spain
Vrouwelijke Hema klanten houden kennelijk van aardbeien, want de Spaanse rosé die ze samen samenstelden heeft duidelijk het aroma van deze rode vrucht. Plus een  aangename frisheid en een niet te lichte, noch te zware smaak. In februari ging een groep van twintig Hema bezoeksters aan de slag om met inkoopster Alexandra Pouderoyen, wijnpublicist Harold Hamersma en een Spaanse wijnmaker uit Aragón de wijn al mengend en proevend te componeren. Het gebied van herkomst, de druivenrassen en zelfs het oogstjaar worden niet vermeld, en het ‘mooi licht van kleur’ is in feite rozerood. Geeft allemaal niet, de wijn belooft zomerpret. Voor €5 bij www.hema.nl.

 

 

Mezzacorona Pinot Grigio Rosé 2018
Vigneti delle Dolomiti
Vanwege zijn getinte schillen is pinot gris een druif waarvan je niet alleen witte wijnen kunt maken, wat wereldwijd en helemaal in Noordoost-Italië volop gebeurt, maar ook rosés. Door gewoon de kleur gevende schilletjes mee te laten gisten. Per traditie doet men dat o.a. in Reuilly (Loire-streek). In het Italiaanse Noordoosten, met name in Zuid-Tirol, heeft de coöperatie Mezzacorona – waarvan de 1600 leden circa 2400 hectare bezitten – ook zo’n ‘grijze’ rosé gelanceerd. ’t Is een leuke wijn, voorbeeldig verfrissend en voorzien van drupsfruit, rode vruchtjes en meer, tegelijk lekker sappig. Fles €5,99 bij www.jumbo.com.

Mirabeau Classic 2018
Côtes de Provence
Na een stuk of drie verschillende carrières besloot Stephen Cronk om Londen te verlaten voor de Provence – met als doel wijnbouwer te worden. ‘Ik droomde ervan om ‘s ochtends de deur te openen en naar mijn wijngaard te kijken.’ Die wijngaard kwam overigens pas na tien jaar, in La Garde-Freinet. Want Stephen begon eerst zonder een eigen akker met het maken van rosé. Voor het leveren van de benodigde wijnen maakte hij afspraken met regionale producenten, momenteel een stuk of vijftien. Het merk dat Stephen koos, was Mirabeau en Provence. Voor zijn team van wijnmakers werd vervolgens Jo Ahaerne geëngageerd, een Australische die actief is geweest voor Harrod’s en andere Britse bedrijven. Succes bleef niet uit, de wijnen, ongeveer een miljoen flessen, worden inmiddels naar zo’n vijftig landen verscheept. Het begon allemaal met de Classic, een uit syrah (60 procent), grenache (35) en cinsault (5) samengestelde, relatief elegante rosé waarvan de jaargang 2018 frissig, levendig en fruitig smaakt. Voorbeeldig, en op €10,99 geprijsd. Andere rosés volgden, zoals de €13,99  kostende, iets mildere, tikje sinaasachtige Pure 2018, de vollere, bijna geparfumeerde Etoile 2018 à €15,99 en de zacht kruidige, van sappig drupsfruit voorziene, elegante, op €9,99 geprijsde X Mirabeau en Provence 2018, de enige uit Coteaux d’Aix-en Provence. Zie www.gall.nl.

 

 

Santiago Ruiz 2018
Rías Baixas
Niet ver van zowel de Río Miño als de Galicische kust verrichte Santiago Ruiz pionierswerk met het regional ras albariño. Dat hij volgens de regelen der kunst vergistte – waaruit het kwaliteitspotentieel van deze variëteit smakelijk werd aangetoond. Overigens begon Santiago met zijn project en eigen bodega pas op zeventigjarige leeftijd, na  gepensioneerd te zijn. De eerste jaargang van de nieuwe stijl Rías Baixas, zoals de streek heet, werd begin jaren tachtig verkocht. Vandaag de dag wordt het domein, dat 38 hectare omvat, geleid door Santiago’s jongste dochter, Rosa. Haar Albariño 2018 heeft een groenzweem in zijn kleur, en werd vervaardigd in een sappige, milde stijl, met drupsachtig citrusfruit in de hoofdrol. Adviesprijs €12,49, zie https://wijnproevers.nl/.

Scaia Rosado 2018
Veneto
Het druivenras rondinella wordt zelden verwerkt tot een enkele-druifwijn, en als dat gebeurt pleegt dat voor een rode te zijn. Vrijwel altijd verwerkt men rondinella in Valpolicella, Amarone en dat door wijnen. De gebroeders Castagnedi hebben het echter aangedurfd om van deze variëteit uit Veneto een rosé te maken. Die gebotteld werd met een glazen stoppertje, een Vinolok. Het is een bleek oranje wijn met in zijn smaak licht gekruid, mild drupsfruit (peer, partje sinaasappel, perzikje) – en daarmee heel geschikt voor zomers vertier en antipasti. Importeur www.kwastwijnkopers.nl geeft als adviesprijs ongeveer en tientje per fles.

 

 

Serpolet 2018
Côtes de Provence
In de eigen streek, Côtes de Provence, beschikt de familiefirma Fabre en Provence (‘sinds 1920) over diverse wijndomeinen, maar brengt ook enkele merkwijnen uit. De Serpolet bijvoorbeeld, een sympathieke compositie op basis van ruim 45 procent grenache, aangevuld door ongeveer gelijke porties cinsault en syrah. De bleek oranje wijn bezit zachte zuren, flink koelen is het devies, en soepele, redelijk volle smaak met aspecten van licht gekruid drupsfruit. Prijs €7,99 bij www.dirckiii.nl/, zie de banner.

Whispering Angel 2018
Côtes de Provence
Voor zijn Château d’Esclans en het daaraan gelieerde  handelshuis Caves d’Esclans  engageerde Sacha Lichine een beroemde wijnmaker, Patrick Léon (links). Die een paar decennia eerder werkte als technisch directeur voor het bedrijf Baron Philippe de Rothschild. Welnu, de Whispering Angel rosé 2018 is de laatste die Patrick componeerde, want hij overleed op 11 december 2018. Als druivenrassen werden voornamelijk grenache en cinsault gebruikt, met kleinere percentages rolle (vermentino), syrah en tibouren. Gezamenlijk hebben ze een door mild, mandarijnachtig drupsfruit getypeerde, bleek oranje wijn geven die lekkere sappig is, goed gevuld en een béétje kruidig. Fles €19,50 bij o.a. www.winelist.nl.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Aldeya Garnacha 2017
Cariñena
Binnen de immense bezitting Pago de Aylés, in het Noord-Spaanse, binnen Aragón gesitueerde Cariñena, zijn 70 hectare met druiven beplant. Een daar geboren, fris te schenken zomerwijn is de rode, stoere Aldeya Garnacha. Deze trakteert op zondoorstoofd fruit van vooral zwarte vruchten die even geweekt lijken in laurierdrop. Bovendien zijn een subtiele rokerigheid en een vleugje vanille waar te nemen, wat duidt op enig houtcontact.. Deze amigo van o.a. barbecuegerechten en Mexicaanse, kost een overzichtelijke €6,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Altos R Crianza 2016
Rioja
Twee Spaanse wijnmannen die eerder hun sporen hadden verdiend in respectievelijk La Mancha en Toro, startten in 2016 hun eigen boutique bodega in Rioja. Ze noemden hem Altos de Rioja. En als consulent werd een Fransman ingehuurd die o.m. werkte voor  Château Haut-Brion. Het jonge bedrijf heeft inmiddels prijzen en goede beoordelingen ontvangen voor zijn wijnen. Met reden, zo demonstreerde de Altos Crianza 2016 die een jaar in merendeels Franse fusten werd gelagerd. Deze pure tempranillowijn offreert een markante en tegelijk beschaafde kruidigheid, alsmede vanille, besfruit, sappigheid en een nog vieve frisheid. Richtprijs ongeveer een tientje, adressen via https://wijnproevers.nl/.

 

 

Birgit Braunstein Zweigelt Mitterjoch 2016
Burgenland
Zou het toeval zijn dat Birgit Braunstein purper in haar kleding droeg toen ze haar wijnen presenteerde? Vast niet, want op haar wijngoed van 22 hectare cultiveert deze Oostenrijkse voornamelijk blauwe druiven, op twee derde van het oppervlak. Rode wijnen zijn haar specialiteit – en ze weet er verrukkelijke versies van te maken. De op €12,90 geprijsde Zweigelt Mitterjoch 2016 bijvoorbeeld, een donker getinte noch frisheid en sap bezittende met fruit van bessen en zwarte vruchtjes. En de zestig cent meer kostende, soepele, iets mildere Pinot von Berg 2017 die verleidt met zijn aardbeiachtige fruit. De importeur is www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page.

Barone Ricasoli Chianti 2017
Chianti
Zo’n 140 jaar geleden hield baron Bettino Ricasoli zich niet alleen bezig met politiek, maar ook met wijn. Op zijn kasteel van Brolio bedacht hij de formule voor een nieuwe, verfijndere versie van Chianti, de regionale wijn. Als belangrijkste druif werd de sangiovese gebruikt. Castello di Brolio is nog steeds in handen van een Ricasoli, Francesco, die de 32e generatie vertegenwoordigt – en de wijnen die hij maakt behoren tot de meest kenmerkende van de streek. Zo werd zijn Barone Ricasoli Chianti 2017 van hoofdzakelijk (85 procent) sangiovese vervaardigd, wat een licht gekruide, door rijpe zwarte kersen en een lepeltje bessen getypeerde, soepele, zacht frisse wijn heeft opgeleverd die o.m. lekker zal smaken bij lasagne. Adviesprijs €9,95, verkooppunten via www.vinites.com en de banner.

 

 

Cabernet Sauvignon kracht & karakter
Spain
Speciaal voor mensen die met zijn tweetjes een hele fles te veel vinden, heeft www.hema.nl een reeks wijnen in halve-liter maten gelanceerd. Ze heten naar hun druif en komen uit Spanje, maar noch het oogstjaar noch de producent en evenmin de streek van herkomst worden vermeld. Hoe dan ook, de Cabernet Sauvignon vertoont enige rijpheid qua kleur en smaak. De wijn komt soepel in de mond, is vrij stevig en heeft voorzichtig iets van zondoorstoofd zwart fruit en bessen. De prijs voor deze halve liter alledagswijn bedraagt €4,50.

Callia M Malbec 2018
San Juan
In Argentinië heeft de familie Pon van M.P. Wines niet alleen wijnbedrijven in de provincie Mendoza, maar ook in San Juan. Waar zestien jaar geleden een immers domein werd overgenomen dat momenteel over zo’n 1875 hectare met duivenstokken beschikt, Bodegas Callia. Bovendien worden nog druiven aangekocht. De eigen akkers liggen verspreid over drie valleien, tot op een hoogte van 1400 meter, waar de zon 330 dagen per jaar aan een heldere hemel schijnt en elke nacht de temperatuur sterk daalt. Voorts beschikt het bedrijf over een hypermoderne kelder met glimmende, roestvrijstalen gistingstanks. Een sympathieke rode wijn voor een sympathieke prijs, namelijk €5,99, is de Callia M Malbec 2018. Je proeft een aantrekkelijke combinatie van kracht, mildheid, zwarte vruchten, drop en kruiden. Te koop bij www.plus.nl, zie de banner.

 

Caparzo 2016
Rosso di Montalcino
Een groot en bekend domein binnen Montalcino, zuidelijk Toscane, is Caparzo. Ruim twintig jaar terug werd het overgenomen door Elisabeth Gnudi Angelini die het samen met haar dochter en zoon een nieuw elan gaf (en een gastenverblijf). De gehele bezitting bestrijkt 200 hectare, waarvan 90 beplant met druivenstokken, verspreid over diverse locaties. Behalve Brunello di Montalcino brengt Caparzo het ook qua prijs minder heftige broertje daarvan voort, een Rosso di Montalcino, eveneens gemaakt van alleen sangiovese. De 2016 koppelt zachtheid, kracht, mildheid en souplesse aan voornamelijk donkere, lederachtige tonen en een zachte kruidigheid. ’t Is een echte eetwijn, denk aan stoofschotels. Fles €14,95 bij www.sauterwijnen.nl.

Château Rochecolombe 2017
Côtes du Rhône
Het was in 1925 dat de in Gent geboren componist, musicus, dirigent, auteur en schilder Robert Herberigs een tweede onderkomen kocht in het zuidelijke Rhône-dal. Dat was Château Rochecolombe, een landgoed met vooral abrikozenbomen en enkele ranken voor wijn. Pas na de Tweede Wereldoorlog maakte de boomgaard plaats voor een wijngaard, momenteel van 30 hectare, waarvan de druiven eerst naar een coop gingen, en pas in de jaren zestig verwerkt werden tot een zelf gebottelde wijn. Kleinzoon Roland Terrasse zwaait tegenwoordig de scepter, en wel zo uitstekend dat bijvoorbeeld zijn Côtes du Rhône in Parijs met goud werd bekroond. Biologisch geteelde grenache en 40 procent syrah vormen de basis voor deze kostelijke, gulle, door rijpe zwarte vruchten en wat drop gemarkeerde, subtiel kruidige, dimensie biedende wijn. Voor deze gouden greep rekent www.bosmanwijnkopers.nl (zie de banner) €11,95 per fles.

 

 

De Combel-la-Serre 2017
Cahors
Decennia lang leverde Château Combel-la-Serre zijn druiven een aan coöperatie, maar pakweg vijftien terug bracht Julien Ilbert daar verandering in. Bovendien stapte hij over door zijn druiven, het ras malbec, voortaan organisch te gaan telen en met alleen natuurlijk gisten te gaan werken. Zijn verleidelijkste wijn is die met de naam De Combel-la-Serre. Hierin proef je, stelt zijn maker op het etiket, ‘het pure fruit van de causse’. Waarmee hij refereert aan de kalkstenen plateaus boven de slingerende Lot. Fruit is inderdaad volop aanwezig in de 2017, vooral van mild zwart en blauw, waaronder iets van bosbessen en moerbeien. Terwijl het alcoholpercentage netjes beperkt blijft tot 12,5. Deze goed verteerbare plezierwijn draagt een flesprijs van €11,95 bij www.degoudenton.nl.

Domaine Pujol-Izard Malbec 2017
Pays d’Oc
Het Domaine Pujol-Izard ontstond toen twee oude wijnfamilies besloten hun krachten en wijngaarden te bundelen, tot een totaal van 80 hectare. Waarvan de druiven mechanisch worden geoogst. Plaats van handeling is de westelijke Minervois, op ongeveer een kwartier rijden van Carcassonne. Een leuke, door Jean-Claude Pujol gemaakte rode wijn is een pure Malbec. Die eigenlijk net zo aangenaam smaakt als soortgenoten uit Argentinië dankzij zijn sappige karakter, zijn gulle zwarte fruit en de aanwezigheid van katjesdrop plus andere donkere aroma’s. Fris geschonken maakt hij een barbecuemaal extra feestelijk. Fles €7,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 

Esporão Colheita 2017
Alentejano
Een hoekige, versterkte witte toren markeert al van ver Herdade de Esporão, een giga landgoed in de Portugese Alentejo. Het omvat 1800 hectare (inclusief een groot, klimaat temperend binnenmeer) waarvan 450 hectare met druivenstokken. En, om nog een getal te geven, er worden maar liefst 37 verschillende druivenrassen geteeld. De zeven eeuwen oude bezitting, die in 1973 twee nieuwe Portugese eigenaren kreeg, levert o.a. de rode Esporão Colheita die vervaardigd werd van organisch geteelde druiven. De rassen zijn aragonez, cabernet sauvignon en touriga nacional. Waarvan de wijn zes maanden in tulpvormige containers werd gelagerd. Viefheid, besfruit, sap en fermheid zijn de belangrijkste kenmerken van de ferme, mondvullende 2017 die we als echt lekker hebben ervaren. Richtprijs €11,95, adressen via www.dgswijn.nl.

La Négly Astérides Rouge 2018
Pays d’Oc
Zo ongeveer tussen Béziers en Narbonne ligt Château la Négly, een 50 hectare bestrijkende bezitting die, samen met een naburig wijndomein, behoort aan de familie Paux-Rousset. Ooit groeiden er simpele, voor eenvoudige tafelwijnen bestemde druivenrassen (waaronder witte carignan), maar onder het huidige, voortvarende bewind maakten ze plaats voor  hoogwaardige variëteiten. Een daarvan is syrah die domineert in de rode La Négly Astérides, een gespierde, vitale, soepele wijn die smakelijk van zich doet spreken via een flinke dosis sappig zwart fruit, een blaadje laurier en een klein dropje. Dit blij makende, fris te serveren zomerrood kost circa €9, verkooppunten via www.pallaswines.com.

 

Banner-Aaldering-21

 

L’Arjolle Brut de Cuve 2018
Côtes de Thongue
Je moet maar durven: een onbehandelde, dus niet geklaarde noch gefilterde, sulfietvrije rode wijn uit Zuid-Frankrijk importeren. Maar de groep Les Généreux heeft het opnieuw gedaan. Het betreft de Brut de Cuve l‘Arjolle 2018 uit het Zuid-Franse, dicht bij zee gelegen gebied Côtes de Thongue. Deze keer keurig gecomponeerd uit 80 procent merlot en 20 grenache. In de vlezige, sappige smaak proeven we veel primair, mild fruit, een melange van zwarte kersen en vijgen, met nog een dadeltje toe, alsmede duidelijk wat droppigs. Heel verleidelijk, vooral wanneer-ie fris wordt geschonken. Prijs €7,95 (zolang de beperkte voorraad strekt) bij www.josbeeres.nl (zie de banner) en andere leden van www.lesgenereux.nl.

Lorgeril 1620 Cabernet Franc 2017
Pays d’Oc
Nicolas de Lorgeril vertegenwoordigt de negende generatie van wijnmakers op Château de Pennautier, in de Languedoc. Samen met zijn vrouw Miren beheert hij een half dozijn Zuid-Franse domeinen – en slaagt erin om daarvan een royale reeks hoogst aantrekkelijke wijnen te vervaardigen. Daartoe behoren zeker die met het merk Lorgeril 1620. De collectie omvat behalve conventionele variëteitswijnen, denk aan Chardonnay & Co, ook een minder gebruikelijke Cabernet Franc. Die stevig van structuur is doch niet heftig, en op sappige wijze echt smakelijk, met donkere aroma’s en in de verte wat besfruit. Super bij confits en andere stoofschotels. Adviesprijs €7,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Hito Tempranillo 2016
Ribera del Duero
Bij vleesgerechten van de barbecue of grill is de Hito Tempranillo 2016 vast zeer op zijn plaats. Dit gezien zijn zonnekracht, vlezige structuur, bessige, zwart fruitige en donkere tonen, en een discrete kruidigheid. Het bedrijf achter deze volle wijn is Bodegas Cepa 21, een dochter van de familiefirma Bodegas Emilio Moro. Speciaal voor Cepa 21 bouwden de broers Javier en José Moro samen met enkele vrienden een hypermoderne designkelder (met restaurant) waar druiven van 50 hectare worden verwerkt. Deze vineuze hit kost gewoonlijk circa €18,50 per (zware) fles. Verkooppunten via www.intensewines.com.

Los Bandidos Premium Malbec 2018
Mendoza
De Belgische kwaliteitsimporteur Ab Bibendum selecteerde in Argentinië een gespierde Malbec om in eigen land te bottelen. Deze Los Bandidos uit Mendoza heeft een behoorlijk donkere kleur, terwijl tevens het aroma als donker kan worden beschreven (laurier, drop, leder). In de achtergrond is eveneens mild, zongerijpt zwart fruit present. Deze vlezige, maar gelukkig niet heftige bandietenwijn draagt een prijskaartje van €9,95, zie www.adbibendum. net.

Neleman Organic Tempranillo Monastrell 2018
Valencia
Schroefdoppen vindt wijnproducent en wijnwinkelier Derrick Neleman maar niks, hij blijft voor zijn eigen Spaanse wijnen zweren bij kurken – maar dan vaak wel van het type draaimodel dat je zonder een kurkentrekker kunt openen. Met zo’n handige draaikurk is ook de verse Tempranillo Monastrell gebotteld, een uitgesproken milde, stoere Valenciaan waarvan het aroma een mix is van diverse soorten drop (waaronder katjesdrop) en diverse soorten zwarte vruchten (waaronder bramen en kersen). Koelen is essentieel, zeker op een mooie lente- of zomeravond. Fles 7,95 via o.a. www.neleman.org.

Ribouldingue
Vin de France
Deze jaartalloze, doch ongetwijfeld jonge rode wijn heeft als herkomst Domaine Rabasse Charavin in het zuidelijke Rhône-dal. Dat al 35 jaar geleid wordt door Corinne Couturier. Haar 40 hectaren wijngrond liggen in vier dorpen en worden bewerkt zonder onkruidverdelgers en kunstmest. Het milde aroma van haar Ribouldingue is gul voorzien van dik zwart fruit als katjesdrop, terwijl zich ook heel sappig en vlezig presenteert. Koel serveren is essentieel – wat natuurlijk sowieso goed is op een warme dag. Adviesprijs €7,95, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

 

 

Ropiteau Les Plants Nobles Pinot Noir 2017
Vin de France
Het Bourgogne huis Ropiteau Frères (tegenwoordig behorend bij de groep Jean-Claude Boisset) is gevestigd in het ‘witte’ wijndorp Meursault, maar brengt ook rode  wijnen voort. Een voor zijn geld – €6,95 – werkelijk uitstekende Pinot Noir is een Vin de France die niet of nauwelijks onderdoet voor veel gewone, misschien wel dubbel zo dure Bourgognes. Deze Les Plants Nobles uit 2017 heeft elegantie, sappigheid, milde fruittonen van aardbeien en zwarte vruchten, en een zacht frisheid. En zeker op een warme dag kun je heel goed koel schenken.
Adressen via www.boomsma.frl.

San Fereolo 2016
Dogliani Superiore
Kalksteen, oude stokken, laag rendement, traditionele fustrijping, ziedaar de wijze waarop Nicoletta op haar 12 hectare tellende domein San Fereolo te werk gaat met haar dolcetto druiven. In zuidelijk Piemonte, de regio Dogliani, geven ze een wijn die niet als andere Dolcetto’s jong moet worden gedronken, maar die zo veel kracht en structuur heeft dat hij in foeder kon en fles kan rijpen. De 2016, een echte eetwijn, heeft een donker aroma, terwijl een zachte kruidigheid evenmin ontbreekt, naast een vleugje frisheid en flink wat sap. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €19,95 bij www.adbibendum.net.

Survivor Wild Yeast Syrah 2017
Western Cape
Door het Kaapse Wijnhuis Overhex werden er slechts 3000 flessen gemaakt, dus de beschikbaarheid hier is beperkt. Het betreft een met natuurlijke gisten bereide Syrah waarvan een deel à la Beaujolais werd vergist en in 500 liter fusten rijpte. Het andere, gewoon vergiste deel werd een jaar gelagerd in ruim half zo kleine vaten. Na de samenvoeging ontstond een wijn die het niet ontbreekt aan kracht (14,5 procent alcohol), noch roostertonen, terwijl in bescheidener mate donkere, lederachtige aroma’s en heel rijp zwart fruit waarneembaar zijn. Deze stoere Survivor kost rond de €12,50, verkoopadressen via www.poot.nl.

 

 

Torres Purgatori 2014
Costers del Segre
De familie Torres blijft verbazen, nu weer met een spectaculair wijngoed in Costers del Segre (binnenland van het eigen Catalonië). Het bestrijkt maar liefst 870 hectare, waarvan 200 met organisch gecultiveerde druiven stokken en 100 met olijfbomen. Het waren monniken die hier ongeveer 250 jaar geleden met wijnbouw begonnen, en de Familia Torres kocht het terrein twee decennia terug. Voor de 2014, jaargang nummer vier, werden carignan, garnacha en syrah gebruikt waarvan de most en schilletjes gistten bij echt lage temperatuur (voor een rode wijn althans), namelijk van 22 graden Celsius. Waarna een vatrijping volgde van ongeveer anderhalf jaar in deels nieuw fusten. Frisheid is in de donkerrode, stevige 2014 nog altijd present, samen met kruidigheid, donkere, deels lederachtige, deels droppige tonen en het allerrijpste zwarte fruit. Het is een wijn met klasse én karakter. Flesprijs €24,95 (aanbieding zo lang de voorraad strekt) bij www.vivino.nl.

Yalumba Organic Shiraz 2017
South Australia
Er kwam heel wat voor kijken om deze wijn te creëren. Niet alleen omdat alle benodigde druiven duurzaam werden geteeld, maar ook omdat producent Yalumba ze in vier verschillende, vaak ver uit elkaar liggende regio’s selecteerde, op familiedomeinen. De uiteindelijke compositie is een volle, door voornamelijk zacht zwart fruit gedreven, vlezige wijn die ook een vleugje drop in zijn vlezige, soepele smaak heeft. De reguliere prijs bij www.wijnkring.nl bedraagt €12,95.

 

Zweigelt Barrique 2017
Burgenland
Hier staat de z van zweigelt – een in Oostenrijk zelf gecreëerd blauw druivenras – ook voor zacht. Want qua smaak is dit een uitgesproken zachte en zelfs haast een beetje zoete (nogmaals een z) rode wijn, met dan ook nog zeer zacht zwart fruit, richting vijgen en zelfs dadels. Het hout van de ‘barriques’ waarin de door Weinkellerei Toifl vervaardigde wijn werd gelagerd, is alleen vaag aanwezig. Zacht mag eveneens de flesprijs worden genoemd, want die bedraagt slechts€4,49. Bij www.lidl.nl.

 

 

 

Quady Essensia Orange Muscat 2014
California
Het was circa 35 jaar geleden dat Andrew Quady in Californië (San Joaquin Valley) stokken ontdekte van het druivenras orange muscat – en besloot om daarvan een licht versterkte, 15 procent alcohol bevattende dessertwijn te maken. Hij doopte deze Essensia. Het werd een spectaculair succes, zoniet een openbaring: niemand eerder had zo’n lekkere wijn van deze variëteit vervaardigd. Nog steeds is de Essensia het vlaggenschip van de Quady Winery die inmiddels 60 à 70.000 dozen per jaar produceert. De nog vitale jaargang 2014 die Andrew liet proeven, verleidt met zijn frisse zoetheid en zijn intense aroma dat een mix vormt van sinaasappelmarmelade, witte druiven en iets van abrikoos. Fantastisch bij nagerechten met een of meer van deze ingrediënten. Richtprijs €24 fles. Adressen via www.monnik-dranken.nl.

Vin de Constance 2015
Constantia
De meest legendarische wijn die bij Kaap de Goede Hoop werd geproduceerd, was een zoete uit Constantia. Staatshoofden en andere aristocraten overal in Europa dronken deze Vin de Constance. Vanaf 1885 raakte de wijn echter uit beeld – om ongeveer een eeuw later terug te komen, dankzij domein Klein Constantia. Waar men een speciale kloon van muscat de frontignan plantte. De druiven daarvan werden zeer laat geplukt, en de wijn onderging minstens twee jaar vatrijping. De eerste jaargang, die van 1986, werd buitengewoon positief ontvangen; een Franse importeur wilde zelfs de totale oogst kopen. Van de in een fraaie halve-literflacon – een imitatie van het originele model – gepresenteerde wijn ontvangt ons land slechts een bescheiden aantal. De nu beschikbare Vin de Constance 2014 is een prachtig product dat in zijn stevige smaak impressies biedt van honig, noten, zuidvruchten, marmelade, nootmuskaat, frisheid en een bescheiden bittertje. ‘Weet je’, zo hoorde ik op Klein Constantia, ‘dit is eigenlijk de enige echt grote wijn die de Hollanders hebben gecreëerd.’  Halve liter €59 bij www.gall.nl.


Viverty Sparkling
Wel wijn maar geen alcohol? Het is een duidelijke trend, ook internationaal – en het bedrijf dat deze trend zette, is Schloss Wachenheim in de Duitse Pfalz. Al in 1988 lanceerde dit een alcoholvrije bubbelwijn – de onderneming is in Sekt gespecialiseerd – waarvan inmiddels ongeveer vijftien miljoen flessen per jaar worden verkocht, in eigen land en daarbuiten. Een van de ‘wijnen’ hier op de markt is Viverty, bescheiden bruisend, frissig, sappig, licht en zuiver, met een wijnachtige, tikje milde smaak die fris fruit bevat, zoals van grapefruit en limoen. Vrienden die geen alcohol konden of wilden gebruiken vonden ‘m gewoon lékker. Fles €4,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Banner Hamersma 538-100

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

De in Saint-Tropez geboren Valérie Rousselle ging begin jaren negentig op zoek naar een woonplek  in de Provence. Het was niet de bedoeling om een wijndomein te kopen, maar zo vertelt Valérie, ‘toen ik Château Roubine zag, wist ik c’est pour la vie. Het 130 hectare bestrijkende landgoed verkeerde in niet al te beste staat, maar beschikte wel over een kasteelachtig hoofdgebouw, een grote wijngaard uit één stuk, een park, bosgrond – en een lange historie. Het wordt al genoemd in de 14e eeuw en heeft eerst behoord aan Tempeliers, vervolgens aan grandes familles provençales en daarna aan Denen. Dat was tot 1994, het jaar van de overname door Valérie. De bij Lorgues gesitueerde bezitting werd vervolgens met veel zorg, liefde en geld omgetoverd tot een riant, bijkans idyllisch geheel, compleet met gastenverblijf. Jaarlijks organiseert Valérie, zij is de CEO, openluchtconcerten met musici en zangers. En gedurende het gehele jaar wordt er moderne kunst geëxposeerd. Voorts heeft ze  een zogeheten sentier vigneron gecreëerd, een educatieve wandelroute door en langs de  nu 80 productieve hectaren tellende wijngaard. Op dertien verschillende plekken wordt iets uitgelegd over een van de dertien aanwezige druivenrassen. Alles samen doet begrijpen waarom Valéry vorige maand twee Franse onderscheidingen ontving, als eminente zakenvrouw (uitgereikt door het dagblad Nice-Matin) en als Chevalier de l’Ordre du Mérite (haar twee distinctie van de regering). Binnen de gehele herkomstbenaming Côtes de Provence bestaat inmiddels circa 95 procent van de totale productie uit rosé ‘maar bij ons is dat minder’, stelt Valérie, ‘namelijk 70 procent’. Per traditie bijvoorbeeld brengt Château Roubine, dat de status draagt van Cru Classé, een bijzondere witte wijn voort, op basis van 60 procent sémillon (een nogal ongebruikelijke variëteit voor Provence) bereid met natuurlijke gisten en zowel in grote vaten vergist als gerijpt, plus de rest rolle waarvan de helft op fust fermenteerde. Deze Château Roubine Lion et Dragon blanc 2017 smaakt vrij vol en sappig, met kruidigheid, wit fruit en een vleugje rijpheid. ’t Is een ferme en tegelijk gedistingeerde wijn die niet alleen past bij ‘visgerechten met een saus’, maar zelfs wordt aanbevolen als begeleider van foie gras. Bij o.a. www.wijnkring.nl (zie de banner) kost een fles €24,95. En daar komen de rosés, met voorop de Roubine La Vie en Rose 2018, een bleek roze, niet te zware, gave wijn (‘nous cherchons la légerité’) waarvoor voornamelijk grenache werd gebruikt, met nog 10 procent cinsault en syrah. We proeven diverse soorten drupsfruit, een heel klein kruidje en een aangename zuren. Prijs €14,95. Naar een hoger plan voert ons de Château Roubine Premium rosé 2018 die Valérie enthousiast beschrijft als ‘het bouquet van de Provence’. Want er werden maar liefst zeven verschillende druivenrassen voor gebruikt, waaronder de zeer Provençaalse tibouren en een beetje witte rolle. Dat het een wijn is met dimensie, spreekt eigenlijk vanzelf. De bleek oranje rosé biedt bovendien beschaving, frisheid en een zacht kruidige melange van diverse soorten fruit. Een criticus gaf deze €18,95 kostende Cru Classé 90 punten, en terecht. Totaal anders presenteert zich de Château Roubine Lion et Dragon rosé 2018 die beduidend voller smaakt en qua karakter neigt naar een mooie eetrosé uit Bandol. Wat te danken is aan de in deze wijn dominerende mourvèdre, de voor Bandol zo typerende druif. Valérie omschrijft de wijn als ‘onze mannelijkste rosé’. Fles €24,95. Rode wijn wordt eveneens voortgebracht. De gelijk geprijsde, nu beschikbare, ietwat rijpe maar tegelijk nog vitale Château Roubine Lion et Dragon rouge 2014 componeerden Valérie en haar team uit 70 procent cabernet sauvignon, aangevuld door syrah en een weinig grenache. Er valt van alles in te proeven: roostertonen, een vriendelijke frisheid, drop, zwarte vruchten, laurier en een zachte kruidigheid, terwijl Valerie glimlachend verwijst naar zijn élégance.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BARBADOS IN FOCUS

Beroepsfotograaf en videofilmer Ronnie Carrington (ronniebarbados@me.com) kreeg 35 jaar geleden een briljant idee: het op zijn eiland Barbados organiseren en leiden van niet een gewone toeristische excursie maar van een fototoer. Die deelnemers naar de mooiste, meest fotogenieke en veelal nauwelijks plekjes zou brengen. Tijdens die rondrit zou hij de  participerende hobbyfotografen bovendien praktische tips geven en van alles vertellen over het Caraïbische eiland. Dat in 1966 zijn zelfstandigheid verkreeg. Vooral dankzij het opbloeiende cruisetoerisme werden Ronnie’s concept een groot succes. Zijn toers worden meestal snel volgeboekt, en niet zelden leidt Ronnie er twee op een dag. Wat eerder dit jaar ook gebeurde toen wij met de Koningsdam van www.hollandamericaline.com aanlegden in de haven van Bridgeport, de hoofdstad.
Ooit leverde Barbados, waar men Engels spreekt en links rijdt, 300.000 ton rietsuiker per jaar, tegenwoordig is dat 12.000 ton. Waarvan het nodige gebruikt wordt voor het maken van rum. Barbados gaat er prat op de oudste rumfabrikant ter wereld te hebben, Mount Gay, en Ronnie stelt dat rum van zijn eiland ‘de beste ter wereld’ is. Toerisme werd de belangrijkste bron van inkomsten voor de circa 285.000 permanente bewoners – die vrijwel allemaal een door de staat gesubsidieerde scholing gratis ontvangen.
Onze toer laat de westelijke ‘gold coast’ met zijn vele resorts letterlijk links liggen, en zodra de rommelige buitenwijken van Bridgetown buiten beeld zijn, rijden door het zeer landelijke platteland. Dat meestal allesbehalve plat is, en eerder heuvelig. De eerste stop is die in Sugar Hill, een stil dorp met alleen hellende straten en flink van de typische chattel houses, geheel houten, van puntdaken voorziene arbeiderswoningen die zonder spijkers noch funderingen werden gebouwd en verplaatst konden worden. Tijdens de korte rondwandeling geeft Ronnie aanwijzingen waar de mooiste plaatjes kunnen worden geschoten. En in een banaanbomentuin legt hij van alles uit over deze tropische vrucht. Enkele kilometers noordelijker komen we bij de kust, in een gigantisch, door kalkstenen heuvels omgeven natuurlijk amfitheater, waar met en zonder inzoomen prachtige foto’s te maken zijn. Dit zowel voor als achter ons, waar het landschap herinneringen oproept aan heuvels in Engeland en Schotland. Wat we alleen in onze herinnering kunnen vastleggen, is de zuivere zeebries die onbelemmerd vanuit het verre Afrika een aangename frisheid verstrekt. En die, zoals Ronnie stelt, ertoe bijdraagt dat de bewoners van Barbados heel oud worden. Na Japan heeft het eiland het grootste percentage honderdplussers ter wereld (momenteel ongeveer 140 in aantal). Richting zee wordt er vanaf ons en tientallen meters hoge uitzichtpunt inmiddels druk geklikt, richting strand, branding en een voorbij sjokkende kudde schapen. Hoogte punt van het bustoertje is een bezoek aan het lager gelegen Barclays Park, enkele kilometers verderop langs de kust. Het park zelf is groen, met palmbomen die wiegen in de wind, maar ervoor en opzij ervan zien we op het strand grote blauw- en bruingrijze rotsblokken die door wit bruisend zeewater worden omspoeld. Het is spectaculair om deze Bathseba Beach rotsformaties te zien én uiteraard te fotograferen, van heel dichtbij of veraf met de telelens. Het lopen van kiekplek naar kiekplek, in de Caraïbische zon, doet ons inmiddels wel verlangen naar een dranken. Op de veranda van het parkcafé beveelt Ronnie ons de gekoelde rumpunch aan – en die smaakt zeer.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
De op Barbados gemaakt fotoserie inspireerde tot het maken van enkele eigen schilderijen. Een daarvan toont het aan zee gelegen Barclays Park compleet met wiegen palmbomen, en in de wind wapperende sjaals en handdoeken die daar werden verkocht. Het enige dat ontbreekt, is het ruisen van zowel de zee als de palmbladeren.
www.vinpressionist.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het evenement was aangekondigd als een culinaire proeverij, met als thema ‘de lichte keuken en Duitse wijn’. Plaats van handeling: De Bokkedoorns in Overveen. Vandaar dat John Beeren sr. en jr. beiden figureren op de foto, links, alsmede hun toenmalige chef-kok Koos Zijlstra.

HET ARCHIEF SPREEKT

Helemaal rechts staat Pieter Booij van Huize van Wely, de toen nog alleen in Noordwijk aan Zee gevestigde, superbe patisserie/chocolaterie/glacerie Huize van Wely, en naast hem Hans Jorissen, grote kenner en promotor van Duitse wijn. Met mijn collega en gemeentegenoot Robert Leenaers was hij druk doende om een standaardwerk te schrijven, Atlas van Rijn- en Moezelwijnen, bedoeld om het imago van Duitse wijn op te krikken. Want wat daarvan anno 1984, de foto dateert uit november van dat jaar, voornamelijk werd verkocht, voor kleine prijsjes, was een soort veredeld suikerwater. De kleinste man, met een vaatdoek en op gympen, is Ronnie Potsdammer. Die gevraagd was om mee te koken. Het publiek kende Ronnie vooral als chansonnier, van een rijk oeuvre. Met zijn markante en tegelijk zachte stem had hij o.a. chansons van George Brassens vertolkt, zowel originele versies als knap door Ernst van Altena vertaalde. Optredens had Ronnie niet alleen als solist gedaan, maar ook met anderen, waaronder Boudewijn de Groot.

POTS EN ZIJN POTTEN

Onze eerste ontmoeting vond plaats in een Amsterdamse grachtenkelder van waaruit hij een aan Frankrijk gewijd radioprogramma verzorgde. Bij het begroeten gebruikte ik het woord ‘u’ (Ronnie was precies twintig jaar ouder), waarop hij riep ’Als je dat nog één keer doet, kom je niet in de uitzending’. Want aan formaliteit had Ronnie een hekel. Net trouwens als zijn grote makker, de culinaire journalist Ton van Es, die hem altijd ‘Pots’ noemde.

Behalve zingen en gitaar spelen kon Ronnie koken, heerlijke pâtés en terrines bijvoorbeeld, en Franse klassiekers. Waaraan hij ook enkele kookboeken wijdde. Niets voor niets had hij in Parijs gewoond (en daar kennis gemaakt met Juliette Gréco). Professioneel gekookt had Pots eveneens, als chef in jazzcafé De Groene Kalebas te Amsterdam, waar Boudewijn de Groot overigens graag kwam.

Het was altijd een genoegen, zoniet voorrecht, om met deze veelzijdige musicus-kok en eigenlijk ook cabaretier, te tafelen. Niet alleen omdat hij zo goed proefde, maar mede vanwege zijn humor, het precies spelen met woorden. Waaraan Ronnie dacht op die gastronomische novemberdag? Heel misschien, heel even, terug aan 1944 toen hij in de Elzas bevrijd werd uit een gevangenkamp waarin hij was opgesloten door… de Duitsers. Een soort ‘het kan verkeren’ wellicht.  Zij het ongetwijfeld zonder wrok of trauma, want later bezocht Pots die wijnstreek graag en vertelde vol enthousiasme over bijvoorbeeld een verfijnde zuurkoolschotel met zalm die hij daar had ontdekt.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

In het hart van Pessac-Léognan (vroeger deel van het Bordeaux-district Graves) bevindt zich het excellente wijngoed Château Malartic-Lagravière. Op 49 hectare maakt men er rode wijn van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, alsmede een witte wijn van Sauvignon blanc en sémillon. Van 1947 tot 1990 was Jacques Marly-Ridoret de eigenaar. Die had zijn geld verdiend met de fabricage van spiegels – wat hij deels liet zien op zijn etiket. Echter, de handelaren in Bordeaux vonden dit niet zo’n goed idee… Aldus de toelichting van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit label selecteerde uit zijn collectie.

 

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.