. Voor de vierentwintigste keer heb ik in Het Financieele Dagblad – tegenwoordig FD – mijn wijnkoper van het jaar uitgeroepen, een importeur die zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden. Voor 2007 ging deze schouderklop, dit oprechte eerbetoon, naar Joris Snelten, die sinds juli jongstleden algemeen directeur is van DGS Wijnkopers te Waddinxveen. Mede dankzij een bijkans fenomenale scholing – ook wat betreft de techniek van het wijn maken – en de daaruit resulterende deskundigheid heeft de nu 36-jarige wijnkoper succes op succes geboekt. Sinds zijn aantreden bij DGS, in 1996, verviervoudigde de flessenomzet naar zo’n 36 miljoen op jaarbasis. En van de kleine duizend geselecteerde wijnen in de Wijnalmanak 2008 komen er maar liefst 231 van DGS – ongeveer tien keer zoveel als elf jaar geleden. Geholpen door zijn gemotiveerde team lukt het Joris steeds weer om echt goede wijnen te vinden tegen echt redelijke prijzen. Zeer kenmerkende soorten zijn alle merken Côtes de Saint-Mont (in wit, rosé en rood) die door talrijke supermarkten en ook slijterijen voor minder dan vijf euro worden verkocht.
. Ik schreef het eerder en zal het blijven schrijven: voor mij is Oostenrijk het opwindendste wijnland van Europa. Overal in dit relatief kleine wijnland – dat ongeveer half zo groot is als Bordeaux – vind je goede tot zeer goede wijnen, vaak gemaakt van eigen druivenrassen. Niet alleen witte wijnen, maar ook heel veel rode. Bepaalde regio’s, en dus ook de wijnproducenten daar, zijn zelfs gespecialiseerd in rode wijnen, bijvoorbeeld Mittelburgenland, bezuiden de Neusiedlersee.
. Tijdens de jongste oogst bezocht ik daar wijngoed Wellanschitz, dat zijn kelder heeft in Neckenmarkt, schuin achter de kerk. Het wordt gedreven door Stefan (zesde generatie; leidt het domein sinds 1990), diens dertien jaar jongere broer Georg en hun goed geschoolde zuster Christine. Ze bewerken 27 hectare die voor 80 procent beplant zijn met blaufränkisch, een van Oostenrijks allerbeste variëteiten. Een aanzienlijk deel van de stokken staat op de Hochberg, een 350 meter hoge heuvel die achter het dorp omhoog rijst. De grond daar is zowel kleihoudend als stenig. Elders heeft de familie ook een kalkperceel; daarop groeit cabernet sauvignon.
. Opzij van de vatenkelder (waar driehonderd fusten liggen), in het stijlvolle, designachtige proeflokaal heb ik het hele gamma van Wellanschitz geproefd. Wát een kwaliteit. Hier beschikbaar is de Blaufränkisch Hochberg 2005 die veertien maanden in gebruikte barriques werd gelagerd. Behalve veel sappig besfruit biedt hij wat laurier en milde roostertonen: ik laat er heel wat Merlots, zoniet Cabernet Sauvignons van elders gráág voor staan (9,95 euro). Het niveau stijgt nog met de Well 2004, een Blaufränkisch Reserve die op vat werd vergist en gelagerd, twee jaar zelfs, en die geen filtering onderging. De wijn druipt van het fruit – bessen, zwarte vruchtjes – heeft flink wat roostertonen, is vlezig en behoorlijk complex. Ik denk dat hij het op een blinde proeverij heel goed zou doen tussen bekende, duurdere Bordeaux-wijnen, bijvoorbeeld uit Pessac-Léognan of Saint-Emilion (23,50 euro). Hoge scores gingen eveneens naar de fruitige rosé 2006 van Blaufränkisch, naar de Blaufränkisch Classic 2006 en naar de Zweigelt Classic 2006, de Altes Weingebirge 2005, de Fraternitas 2005 (blaufränkisch met klein deel cabernet sauvignon), de Rüsselgrund 2005 (van cabernet sauvignon), de Sam 2006 (van syrah, zweigelt en merlot) en de verrassende, kruidig-fruitige Syrah Bodigraben 2006. Van hun 27 hectare produceren de Wellanschitzs gemiddeld 150.000 flessen. ‘Dat is niet veel’, stelt Christine, ‘maar wij prefereren nu eenmaal kwaliteit boven kwantiteit’. De twee in Nederland gevoerde wijnen zijn beschikbaar via Winterberg Wijnen in Beverwijk, een bedrijfje dat al flink wat gerenommeerde restaurants als klant heeft. Tel. (0251) 22 00 05, www.winterbergwijnen.nl. Langs de hoofdstraat van Neckenmarkt ligt ook een verbazend goed hotel-restaurant, Gasthof zur Traube, dat voortvarend gedreven wordt door de familie Glatz. Van buiten ziet het er simpel uit, maar als je de rustiek gelagkamer doorloopt, kom je in een keurige eetzaal waar fraai opgediende, knap bereide gerechten worden geserveerd. Bijvoorbeeld gemarineerde snoekbaars met pompoenratatouille en een paddenstoelenravioli, selderijroomsoep met spek van zwartpootvarken, en een royale reerug (viergangenmenu 30,90 euro). Op de wijnkaart stond ook voornoemde Syrah van Wellanschitz (26,90 euro), die heerlijk combineerde met de reerug. Meer informatie via www.gasthof-zur-traube.at.
. Een nieuwe editie van de Roussillon Dessert Trophée heeft afgelopen najaar plaatsgevonden. Deze ging erom de beste koppeling te creëren tussen een zoete versterkte wijn uit Roussillon en een zoet nagerecht. Als smakelijkste, winnende combinatie werd er een gekozen van Latour, het restaurant van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Chef-pâtisser Jos van Rossenberg en sommelier Stan Kerckhoff bedachten een chocolademousse met krokante pecannoten en gevuld met een pruimencompote waarbij een Banyuls werd geschonken, de Muté sur Grains 2005 van Domaine de la Rectorie. Het léést al lekker…