Op de Horecava, Wine Professional, importeursproeverijen en gewoon thuis heb ik de afgelopen maand grote aantallen wijnen geproefd, om uiteindelijk de meest aansprekende te selecteren voor een nieuwe editie van mijn gratis koopgids Best uit de Test. Het zijn er zo’n 65 uit maar liefst 15 verschillende landen, en ze worden gevoerd door ruim 35 leveranciers. Voorts kun je via dit februarimagazine even ontsnappen aan de winterkou door virtueel naar het mooie eiland Santorini te reizen, waar overigens ook verrassend goede wijnen worden gemaakt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Bründlmayer Brut Rosé
Oostenrijkse Sekt
Ik ben niet alleen een fan van de briljante, blanke Bründlmayer Brut, maar ook van de rosé versie.  Wat, op de fijne belletjes na, een heel andere wijn is. Gemaakt van pinot noir plus st. laurent en zweigelt, en bijna anderhalf jaar op het bezinksel van zijn flesgisting gerijpt. De kleur is bleek oranje, de smaakkern fris, en het aroma een combinatie van o.a. brioche en rijp rood fruit, met nog een besje toe. La vie en rose op zijn Oostenrijks beleef je voor €30,95, wat een euro meer is dan de witte Brut. Verkoop via o.a. www.anfors-imperial.com.

Il Mosnel Brut
Franciacorta
In Lombardije is Franciacorta hét gebied voor mousserende wijn; je zou het de Champagne van Italië kunnen noemen. Het ligt bezuiden het Lago d’Iseo en is licht heuvelig, met kalk- en kleigronden die vaak ook kiezel en keien bevatten. Het familiebedrijf Mosnel bezit er 41 hectare waarvan kostelijke bubbelwijnen worden vervaardigd. De Il Mosnel Brut bijvoorbeeld, een melange van 70 procent chardonnay, 20 pinot blanc en 10 pinot noir. De wijn kreeg bijna twee jaar kelderrust en werd gemaakt in een pittig frisse, ietwat kruidige stijl, met wat fris fruit van o.a. grapefruit en limoen.
Fles €22,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

 

 

Istenic No. 1 Brut
Slovenië
Janez Istenic was anno 1968 de eerste om in eigen land, Slovenië, een mousserende wijn te maken op de Champagne-manier. Met zo veel succes dat hij, en later zoon Miha, zich in bubbelwijnen is gaan specialiseren.  Ze worden gemaakt van zowel Franse als regionale druivenrassen die groeien op 10 hectare eigen grond. Voor de alom geprezen bestseller Istenic No. 1 Brut wordt behalve chardonnay en 10 procent pinot noir ook de witte rumeni plavec gebruikt. Na drie jaar kelderrijping ontstond hieruit een fijn en zacht schuimende wijn, lekker frissig en met schakeringen van zowel kruiden als citrusfruit. Deze Istenic IS het gewoon. Hij wordt geïmporteerd door, en is te koop bij www.parelwijn.nl voor omgerekend (per doos van zes) €17,50 per fles – en da’s niet eens half zoveel als voor een bekende doorsnee Champagne.

Leclerc Briant Réserve Brut
Champagne
De naam Leclerc Briant staat voor dynamisch, duurzaam en degelijk. Onder leiding van Frédéric Zeimett (links op de foto) produceert dit Champagne-huis alom geprezen wijnen die een feest zijn om te drinken. In het bijzonder geldt dit voor de vriendelijkst geprijsde variant, de Réserve Brut, een ongeveer vier jaar gerijpte blend van 40 procent pinot noir, 40 pinot meunier en de rest chardonnay. De smaak is heel zuiver, elegant en goed droog, zelfs bijna mineralig, met zowel rijpe elementen als frisse van vooral citrusachtig fruit. Richtprijs €45, verkoop via o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.

 

Alois Lageder Pinot Bianco 2018
Südtirol – Alto Adige
Je kunt hem een biopionier noemen, de in Noordoost-Italië actieve Alois Lageder die op zijn domein allerlei duurzame principes introduceerde. Samen met zijn hard meewerkende familie bezit hij 55 hectare in Zuid-Tirol, met dubbel zoveel onder contract. De Alois Lageder Pinot Bianco 2018 smaakt behalve zuiver en elegant ook echt fris, bijna zo helder als de lucht rond besneeuwde bergen, met tegelijk een hint van rijpheid en wit fruit plus iets van citrus. Bij www.degoudenton.nl kan hij besteld worden voor €15,95 per fles.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Anne & Jean-François Ganevat Chardonnay La Barraque 2016
Côtes du Jura
De vraag naar de wijnen van Jean-François (‘Fanfan’) Ganevat is zo groot dat ze alleen mondjesmaat aan importeurs worden verstrekt. Geen wonder, hij wordt beschouwd als de wijnkoning van de Franse Jura, en in eigen land riep hem zelfs uit tot wijnbouwer van het jaar. Om wat meer liefhebbers tevreden te kunnen stellen, begon Fanfan samen met zijn zus Anne een naar beiden genoemd handelshuis dat aangekochte, duurzaam geteelde druiven verwerkt – op dezelfde manier. Dus zonder sulfiet toe te voegen, en door voor witte wijnen zowel vatrijping toe te passen (in gebruikte fusten) als de in Bourgogne (waar Fanfan tien jaar werkte) gebruikelijke appel-melkzure gisting. Zo ontstond dus de Chardonnay La Barraque 2016, een karaktervolle, nog frisse wijn, beschaafd, citrusachtig en tegelijk wat romig, met een hint van het Sherryachtige flor aroma dat veel witte Jura wijnen typeert. Fles €29,95 bij www.vinoblesse.nl.

Becker-Landgraf J2 Weissburgunder “Muschelkalk” 2018|
Rheinhessen
In Gau-Odernheim, een wijngemeente binnen Duitslands grootste wijnstreek, Rheinhessen, zijn Julia en Johannes Landgraf voortvarend bezig met het produceren van  hoogwaardige wijnen. Die bij herhaling geprezen worden in Duitstalige wijngidsen. Een van de variëteiten die J2 (zo noemen ze zich) met succes op hun 16 hectare bestrijkende domein telen, is weissburgunder ofwel pinot blanc. De Muschelkalk 2018 daarvan heeft nog een groenzweem in zijn blekige kleur, en trakteert via zijn sappige, inviterende smaak op zowel notigheid als zacht fruit. Bij het proeven kreeg ik metéén trek in zowel lekkerbekjes als quiche lorraine. Fles €25 bij www.wijnhuis.amsterdam.

 

Banner KWAST BANNER

 

Clos Henri Petit Clos Sauvignon Blanc 2017
Marlborough
Verbazingwekkend hoe fris deze 2017 nog is, je zou hem eerder inschatten als een twee jaar jongere. Voorts is buxus volop aanwezig in zowel de geur als smaak. Groen sappig fruit is eveneens present. Al met kan is deze Nieuw-Zeelander als allesbehalve Petit worden beschouwd. Zijn maker? Dat is de Franse familie Bourgeois, eentje van naam en faam in het Sancerre- en geitenkaasdorp Chavignol. Rond de laatste eeuwwisseling kocht de familie zo’n 100 hectare ongerept grasland van een voormalige schapenboerderij in Marlborough en plantte daar, in 2001, de eerste druivenstokken. Waaruit Clos Henri ontstond, een wijngaard van circa 45 hectare rond een houten kerkje dat dient als proeflokaal. De Petit Clos kost doorgaans rond de €16,50. Verkoopinfo via www.vinites.com en de banner.

Con un Par Albariño 2018
Rías Baixas
Vicente Gandía, een dynamisch, in Valencia gesticht wijnbedrijf dat bij herhaling prestigieuze distincties verwierf, is ook actief in het Galicische kustgebied Rías Baixas. Uit deze bakermat van het ras albariño brengt het bedrijf een frisse, sappige, levendige witte wijn voort, met fris fruit, een snufje kruiden en een hint van rijpheid. Zijn naam is ‘Con un Par’ wat staat voor ‘Met een Paar’ – bijvoorbeeld vrienden/vriendinnen, hartige hapjes en gebakken schol. Richtprijs €11,95, verkooppunten via www.orbwijn.nl en de banner.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Courageous The Dry Land Collection barrel fermented Chenin Blanc 2018
Paarl
Het is 78 jaar geleden dat Perdeberg werd opgericht, maar deze Kaapse coöperatie is nog zo energiek als wat. Zowel in de wijngaard als in de kelder wordt progressief gewerkt – en dat op grote  schaal. De huidige bijna veertig leden bezitten namelijk ruim 2500 hectare wijngrond. Van ongeïrrigeerd terrein komt de Courageous Chenin Blanc, een op vat vergiste, bijna Chardonnay-achtige wijn. Vol van snaak, sappig en stevig bovendien, met milde roosteraroma’s (inclusief een vleugje karamel) en een verleidelijke dosis wit plus geel fruit. Bovendien zijn aangename zuren aanwezig. Fles circa €12, adressen via www.dgswijn.nl.

Domaine des Graves d’Ardonneau 2018
Bordeaux blanc sec
Binnen het Bordeaux-district Blaye exploiteert Simon Rey & Fils al heel lang Domaine des Graves d’Ardonneau. De wijngaard daarvan, ruim 60 hectare, ligt op plateaus en hellingen tussen de 65 en 99 meter boven zeeniveau.  Het is op het laagste deel dat de druiven groeien voor de witte 2018, een sympathieke Sauvignon Blanc. Hoewel plantaardigheid in de vorm van wat buxus en grassigheid duidelijk waarneembaar zijn, is dit een wat zachter, ronder type Sauvignon Blanc waarvan het sappige fruit doet denken aan lychees en groene vruchten. Heel geschikt voor zoetwatervis en bijvoorbeeld lekkerbekjes. Fles €8,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Domaine Karel de Graaf Meursault Les Narvaux 2017
Bourgogne
Behalve een bijna legendarische kennis over de Bourgogne, waarover hij graag spreekt, schrijft en doceert, bezit Karel de Graaf een eigen wijngaardje dit gebied. De akker bestrijkt 0,385 hectare en ligt binnen de om zijn witte wijnen befaamde gemeente Meursault. Een bevriende wijnmaker verzorgt het perceel en vervaardigt ook de wijn, wat heel klassiek gebeurt, via een gisting en opvoeding in deels nieuwe vaten van hoogwaardig Frans eikenhout. De aldus vervaardigde Meursault Les Narvaux 2017, de jongst beschikbare jaargang, is nog jeugdig fris en lijkt een behoorlijk lang leven beschoren. Zijn goed gevulde smaak bezit schakeringen van noten, beheerste roosteraroma’s en fruit van o.a. peer en frisse citrus, richting grapefruit. We hebben ons ermee verwend bij een mooi gerecht met kalkoen. Een van de aanbieders is www.artisanwines.nl die deze blanke Bourgogne op €65 heeft geprijsd.

Domaine Masse Clos de la Brûlée 2018
Givry
Al meer dan vier eeuwen beoefent de familie Masse wijnbouw, in de zuidelijk Bourgogne. En van de voorlaatste generatie leidde een Masse het wijndomein van Les Hospices de Beaune. Het huidige wijngoed omvat ongeveer 15 hectare die versnipperd zijn over zo veel herkomstbenamingen dat de huidige eigenaar, Fabrice Masse, zo’n 25 verschillende wijnen maakt. Een hele, hele fraaie, van chardonnay vervaardigd, is de witte Givry van Clos de la Brûlée. De op vat gelagerde 2018 heeft bijna eenzelfde frisheid als een jonge Chablis of Meursault, naast een hint van rijpheid, een heel beheerst vleugje kruidig hout en frisse citrus. Deze grote vriend, pardon ami van vis kost rond de €25 bij o.a. www.onzewijnen.nl in Hilversum en het filiaal van www.mitra.nl in Amsterdam (Beukenweg). Meer adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Domaine Pré Baron Sauvignon 2018
Touraine
In zijn soort is het een voorbeeldige wijn, de Domaine Pré Baron 2018, een Sauvignon Blanc uit Touraine. Hij biedt gewoon alles wat een goede Sauvignon Blanc moet hebben: een opwekkende frisheid, buxus, groene kruiden en prettig wat fruit, dit alles in een sappige, behoorlijk gevulde, zuivere smaak. Geen wonder dat de wijn zowel binnen als buiten Frankrijk met goud werd bekroond. Zijn maker is Jean-Luc Mardon die in de Loire-streek 45 hectare bezit en die via de ‘verstandige’ Terra Vitis methode zijn druiven teelt. Adviesprijs €8,95, verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

Dom Brial Muscat Sec 2018
Côtes du Roussillon
Binnen Roussillon, de wijnstreek rond Perpignan en het ruige binnenland daarachter, wordt al sinds mensenheugenis muscat gecultiveerd. Aanvankelijk voor zoete versterkte wijnen waaronder Muscat de Rivesaltes, maar tegenwoordig ook voor droge versies die geen extra shotje alcohol ontvingen. Hoe aantrekkelijk zo’n Muscat Sec kan zijn, toont die van Dom Brial, een coöperatiegroep waarvan circa 250 leden aan aanzienlijke 2100 hectare bezitten. Het wit-druivige aroma dat goede muskaatwijnen typeert, is volop aanwezig in de 2018, terwijl de droge, aangenaam frisse smaak tegelijk kruidigheid offreert, en het alcoholgehalte beperkt blijft tot 12,5 procent. Bij www.vinox.nl kost een fles €9,95.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Domein Pietershof Pinot Blanc-Auxerrois 2018
Voerstreek
In het Belgische Teuven, op ongeveer 20 kilometer van Maastricht, begon Piet Akkermans een wijndomein dat hij Pietershof doopte. De stokken, nu 2,5 hectare bestrijkend, staan op kalksteen/mergel/krijt, door een dunne bovenlaag bedekt en tegen zuidhellingen die deels door bos worden beschut. Er groeien vooral witte rassen plus wat pinot noir, zo vertelde de enthousiaste huidige uitbater en wijnmaker, Albert Meijer (die van huisuit cardioloog is).  Zijn Pinot Blanc-Auxerrois 2018 smaakt zacht fris, vrij mild, heel sappig en zacht fruitig, eigenschappen die het best tot hun recht komen als de wijn flink wordt gekoeld. Flesprijs €16,95 (per doos van zes), verkoopinfo via www.pierreachewijnen.nl.

Durero Sauvignon Blanc 2018
La Mancha
De in Rioja gezetelde Grupo Faustino heeft op de Spaanse Hoogvlakte een megaproject tot bloei gebracht, in de vorm van Bodegas Leganza. Dat tegenwoordig over een wijngaard van bijna 525 hectare beschikt.  Behalve traditionele Spaanse druivenrassen groeit daar ook de van oorsprong Franse sauvignon blanc. De daarvan vervaardigde Durero 2018 heeft voor zijn druif kenmerkende elementen als frisheid en buxus, maar de stijl is wat zachter dan dat van veel soortgenoten, terwijl het fruit meer richting sappig wit en citrus gaat. Bij www.heerenvanheusden.nl (zei de banner bij Aanbevolen Restaurants) kost een fles €6,45

 

 

Ezimit Viognier 2018
Ovchepole
In het ruige, zonnige land dat tegenwoordig Noord Macedonië heet, is Ezimit Vino een van de modernste wijnbedrijven. Het dateert uit 1993 en verwerkt druiven van in totaal 400 hectare. Naast regionale druivenrassen worden internationale gecultiveerd, met succes, waaronder de uit het Franse Rhône-dal afkomstige viognier. Achter het sobere, stijlvolle label gaat een smakelijke, sappige wijn schuil, bleek van tint, correct fris en stevig van structuur. Het aroma wordt gedomineerd door hoofdzakelijk peer en mild citrusfruit. Importeur www.coenecoop.com hanteert als richtprijs €7,50 en geeft graag verkoopadressen door.

Famiglia Bruno Roero Arneis 2018
Piemonte
Het Italiaanse gewest Piemonte is vooral bekend om zijn rode wijnen en min of meer zoete witte (Asti Spumante, Moscato d’Asti), maar levert daarnaast aantrekkelijke droge witte. Waarbij de streekdruif arneis een hoofdrol speelt. Net als bijvoorbeeld pinot noir is het een kwetsbare variëteit die bovendien een relatief lage opbrengst per hectare geeft en precies op tijd moet worden geplukt. Vooral in de regio’s Langhe en Roero maakt men tegenwoordig afzonderlijke, soms uitzonderlijke wijnen van arneis. Een attractieve variant is Famiglia Bruno 2018 die een frissig karakter heeft, een floraal-kruidig bouquet en een smaak met nuances van frisse citrus, groene appel, kruiden en een vleugje anijs. We hebben ervan genoten bij een pastagerecht met op de huid gebakken zalm. Fles €12,99 bij www.jumbo.com.

 

 

Jean-François Jacouton Tentation 2018
Ardèche
Na een gedegen opleiding werd Jean-François Jacouton een zelfstandige wijnbouwer, met 2 hectare hellende wijngaarden in het noordelijke Rhône-dal (Saint-Joseph) en 3 ha  in de Ardèche. Het is daarvan dat hij zijn Tentation combineerde, een ongebruikelijke blend van marsanne plus ruim een derde, laat geoogste chasselas, een ras dat vooral in Zwitserland wordt gecultiveerd. De beslist niet zware wijn heeft een aparte, enigszins ongrijpbare smaak met kruidige elementen alsmede fruit, waaronder appel. Het vegetarische restaurant De Kas (Amsterdam) serveert’ m graag bij bepaalde groentegerechten. Richtprijs circa €13, adressen via www.heisterkamp.com.

Krier Rivaner 2018
Moselle Luxembourgeoise
Aan de Luxemburgse zijde van de Moezel, die 42 kilometer door, of eigenlijk langs het groothertogdom loopt, houdt de familie Krier zich al vier generaties bezig met het produceren van stille en mousserende wijnen. Het zijn Marc en Michèle Krier die het bedrijf vandaag de dag leiden. Hun Rivaner uit het eigen wijndorp Remich smaakt verbazend vol en is heel sappig, met naar mild neigend wit plus geel fruit en prettige, betrekkelijk zachte zuren. Bovendien blijft de alcohol beperkt tot 11,5 procent. Deze goed te koelen Luxemburger draagt een adviesprijs van €9,95, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

 

 

Main Divide Chardonnay 2018
North Canterbury
Je zou de Southern Alps, bijnaam Main Divide, de ruggengraat van het Nieuw-Zeelandse South Island kunnen noemen. Want deze keten loopt over bijna de hele lengte van het eiland. Ernaast en ertegen liggen enkele koel-klimaat wijngebieden, waaronder  North Canterbury. Het is daar dat Matthew Donaldson (links) de druiven vond voor zijn Main Divide Chardonnay die hij een Bourgondische opvoeding gaf, in Franse fusten. De bleke 2018 heeft nog een groenzweem in zijn kleur en een stevig gestel (14,5 procent alcohol) dat tegenwicht krijgt van frisse zuren, sappigheid, een kruidje, wat fruit en zelfs een heel klein beetje buxus. Fles €16,95 bij www.adbibendum.net.

Maison Chanzy Bourgogne Chardonnay Les Fortunés 2018
Bourgogne
In het slaperige Bourgogne-dorpje Bouzeron is een wijnhuis gevestigd dat je bijna hip kunt noemen, Maison Chanzy. Het behoort aan jonge leden van de familie Jessiaume, en heeft als wijnmaker een voormalige profvoetballer, Jean-Baptiste. Die enkele jaren terug tot ‘beste jonge Bourgondische wijnmaker van het jaar’ werd uitgeroepen. Het bedrijf beschikt over 80 hectare eigen grond en levert een groot gamma wijnen. Waaronder de klassiek bereide en dus in vaten (gedurende tien maanden, groot model) opgevoede Chardonnay Les Fortunés. De 2018 werd redelijk fris gestijld, hoewel toch ook een botertje en een hint van rijpheid waarneembaar zijn, naast wat beschaafd kruidig hout en discrete citrustonen. Bij de gebakken sliptongetjes van onze visboer charmeerde deze Chanzy zéér. Importeur www.sauterwijnen.nl rekent €18,50 per fles.

 

 

Marqués de Riscal Sauvignon Blanc 2018
Rueda
Begin jaren zeventig werd in de toen kwa kwakkelende Spaanse wijnstreek Rueda een regionaal wit druivenras ontdekt als zijnde hoogwaardig, te weten de verdejo. Dit gebeurde door een professor uit Bordeaux die consulent was voor het in Rioja gevestigde bedrijf Marqués de Riscal. De desbetreffende wijn werd een mega succes. En leidde ertoe dat in 1974 nóg een droge witte wijnen gevende druif werd aangeplant, sauvignon blanc. Waarvan Marqués de Riscal een tweede riante Rueda ging maken. De Sauvignon Blanc 2018, de eerste officieel organische, biedt in zijn loepzuivere,  uitgesproken sappige smaak naast frisheid zowel buxus als groene kruiden en groen fruit. Deze perfecte wijn wordt voor €10,49 verkocht door, wie anders, www.perfectewijn.nl.

País Salvaje 2019
Chile
Van oorsprong is país een druif die in Chili door Spaanse kolonisten werd geplant voor missiewijnen – en hij is blauw. Toch voert Bouchon Family Wines, d at over zo’n 150 hectare wijngrond beschikt in de Mediterrane Maule Vallei, een witte País. Hoe dat kan? Dankzij een natuurlijke mutatie van wild en boomhoog (tot zes meter) groeiende stokken. Na de pluk, waarvoor ladders worden gebruikt, vindt een uiterst zorgvuldige én natuurlijke vergisting plaats, in amfora’s. De aldus gecreëerde, zeldzame wijn, gedoopt País Salvaje, smaakt uitgesproken fris, bijna mineralig zelfs, lenteachtig licht, ietwat kruidig en naar zowel frisse citrus als groene appel. Leuk om liefhebbers en kenners mee te verrassen. Adviesprijs €16,25 à €17,25, verkooppunten via www.poot.nl.

 

 

Radacini Reserve Chardonnay Pinot Grigio ‘16
Moldova
Er vloeide weer eens een wijn uit Moldova in het glas, de Oost-Europese republiek die ongeveer net zo veel wijngaarden heeft als Bordeaux. Het land, dat gevat ligt tussen twee rivieren en heeft op de landkaart ongeveer de vorm van een druiventros. Bovendien kent Moldova een lange wijnhistorie. Een belangrijke producent is Radacini (ook bekend als Albastrele Wines) die een opmerkelijke  witte wijn heeft gelanceerd, een vatgelagerde 2016 op basis van  chardonnay en pinot grigio. Het eikenhout heeft de – nog vitale, alleen een tikje rijpe – wijn voorzien van milde vanille en een hintje rokerigheid, terwijl de druivenmelange flink wat wit en geel fruit meebracht, waaronder dat van perzik en peer. De op zware fles met imitatie lakcapsule gepresenteerde wijn won vorig jaar een zilveren medaille, en draagt een adviesprijs van €11,95. Verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

 Ropiteau Les Plants Nobles Chardonnay 2018
Vin de France
Als ze bij Ropiteau één druif goed kennen, is dat chardonnay. Het bedrijf heeft zijn wortels namelijk in Meursault, waar dit ras regeert. Dus ook in andere Franse streken, buiten de Bourgogne, weet Ropiteau een gewoon goede Chardonnay te maken, zoals de Les Plants Nobles 2018. In de smaak waarvan we notigheid ontdekken, naast wat drupsachtige citrus, een sappige frisheid en een beheerste 12 procent alcohol. De gebruikelijk flesprijs bedraagt €6,95. Adressen via www.boomsma.frl.

 

Simonsig Chenin Blanc 2019
Stellenbosch
De allereerste wijn die Frans Malan maakte, op het door hem gestichte Simonsig (gelegen bij Stellenbosch, met uitzicht op de Simonsberg en 210 hectare bestrijkend) was er een van chenin blanc. Toen veruit de belangrijkste witte druif in heel Zuid-Afrika (wat overigens nog steeds zo is). Vandaag de dag produceren twee zonen van Frans nog altijd Chenin Blanc; het is zelfs een sterretje in de Simonsig collectie. Altijd betrouwbaar, altijd lekker. De tamelijk stevige 2019 biedt behalve wit fruit, waaronder wat perendrups, een Sauvignon Blanc-achtige hint van buxus en een sappige frisheid. Super bij gebakken vis. Adviesprijs €7,99, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

Stoney Creek Premium Chardonnay 2018
Limestone Coast
Langs de kust, in het uiterste zuidoosten van South Australia, op drie tot vier uur rijden van Adelaide, ligt de Limestone Coast. Waar een Mediterraan klimaat heerst. Toeristen komen er graag kamperen, wandelen, snorkelen en proeven – want er zijn zo’n veertig wijnproducenten actief. Het is uit deze streek dat de Premium Chardonnay afkomstig is van Stoney Creek. Een breed verkrijgbaar merk, in Frankrijk gebotteld. Uit de zware fles vloeit een beschaafde, zacht frisse, notige, zacht fruitige, vriendelijk frisse wijn waarin ook milde roosteraroma’s en een vleugje vanille waarneembaar zijn. Reguliere prijs €8,99. Te koop bij Coop, Boni, Boon’s Markt, Deen, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Nettorama, Plus, Poiesz en Vomar.

 

 

Tamboerskloof Kleinood 2018
Stellenbosch
Binnen de Kaapse wijnstreek Stellenbosch creëerde Gerard de Villiers een uitstekend toegeruste boetiek winery in en rond zijn boerderijvilla Kleinood.  Het wijngaardoppervlak bestrijkt een voor Zuid-Afrika bescheiden 10 hectare. Als enige druif voor de Tamboerskloof Kleinood 2018 werd viognier geselecteerd, op drie manieren vergist. Een deel in roestvrijstaal, een tweede in grote betonnen eieren en een derde in eikenhouten vaten. Dit laatste verklaart waarom de wijn flink wat toastachtig hout heeft in zowel geur als smaak, als aanvulling op het sappig gele fruit. Liefhebbers van een Chardonnay met hout zullen ook van de Viognier genieten. Fles €13,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Trimbach Muscat Réserve 2017
Alsace
Hartje Elzas, vanuit Ribeauvillé (foto) drijft de familie Trimbach al heel lang een wjjngoed van 40 hectare dat verspreid ligt over vijftig percelen in een half dozijn dorpen. Droge wijnen zijn de specialiteit, dus ook de Muscat Réserve smaakt echt droog. Net als veel Muscats uit Alsace kan ook deze goed rijpen: de elegante 2017 offreert naast rijpe tonen dus nog frisheid en smaakt uitgesproken sappig, terwijl druivig fruit, een hint van rasp en een heel klein kruidje de totaalimpressie vervolmaken. Te koop voor €16,99 bij o.a. www.perfectewijn.nl.

Villa des Croix 2018
Picpoul de Pinet
De créateur van Villa des Croix is een professor, Claude Serra (foto), die oenologie doceert aan de Universiteit van Montpellier. Samen met een compagnon drijft hij een klein bedrijf dat druiven verwerkt van zorgvuldig geselecteerde wijngaarden, ook enkele binnen het – bij de Mediterrane kust en Bassin de Thau gelegen – gebied Picpoul de Pinet. In dit geval werden de witte druiven ’s nachts geplukt, en verbleef de wijn zeker zo’n vier maanden op zijn gistingsbezinksel, met oog op extra aroma. Licht gekruid, drupsachtig fruit van witte vruchten en citrus geeft de wijn een heel plezierige smaak, en maakt ‘m tot een beste maat voor veel visgerechten. Fles €9,95 bij o.m. www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Wairau Pacific Sauvignon Blanc 2019
Marlborough
Ik zou niet weten wie de producent is van de Wairau Pacific Sauvignon Blanc 2019, aangezien deze Nieuw-Zeelandse, uit Marlborough afkomstige wijn gebotteld werd in Nederland. Belangrijker is zijn kwaliteit – en die mag er wezen. De wijn smaakt onberispelijk, flink fris, en aangenaam sappig, terwijl groene kruiden, buxus en groen fruit het aroma bepalen. En het alcoholpercentage blijft beperkt tot 12,5. Geen wonder dat www.wijnbeurs.nl er al een jaar of tien succesvol mee werkt. Reguliere prijs €11,99, maar let op aanbiedingen.


Château de l’Escarelle Tradition 2018
Coteaux Varois en Provence
Zes jaar geleden begon captain of industry Yann Pineau een nieuw leven, door in de Provence een immens domein van 1000 hectare te kopen, Château de l’Escarelle.  Waarvan een tiende deel met druivenstokken is beplant. De rest bestaat uit ongerepte natuur – waar niet minder dan 95 soorten vlinders gesignaleerd zijn van de 295 die heel Frankrijk kent. Voor het behoud van vlinders heeft Yann zich sterk in gezet. Een van zijn (door een jonge vrouw gemaakte) rosés is de Tradition. Het betreft een blank oranje wijn op basis van grenache, syrah en wat cinsault. De 2018 smaakt behoorlijk vol en is sappig fris, met wat drupsfruit (peer, mandarijn) plus een minisnufje kruiden. Goed gekoeld smaakt hij het prettigst. Prijs incl.  €10,85 bij www.adbibendum.net.

Groiss Rosé Ried Hasenhaide 2018
Niederösterreich
‘Toen ik jong was, dronk ik nooit rosé’ bekent Ingrid Groiss, ze vond de wijn toen te zoet, te flauw. Het heeft dus ook even geduurd voordat ze op haar 15 hectare tellende Oostenrijkse wijngoed zelf rosé begon te maken. Maar dan wel een wijn die fris, droog, aromatische en karaktervol moest zijn. Wat haar gelukt is, mede door in de wijngaard de blauwe druiven (70 procent pinot noir, de rest zweigelt) net zo te behandelen als witte rassen. In de bleek oranje 2018 is rood fruit, dat van aardbeien incluis, prominent present, samen met iets van kersen, wat kruidigheid, frisheid en elegantie. Voorts is de fles speciaal gevormd en creëerde Ingrid een etiket dat net zo fraai is als de wijn zelf. Fles €12,90 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze site.

 

 

Domaine La Colombette Grenache 2019
Pays d’Hérault
Ware  wijnpioniers, dat zijn vader François en zoon Vincent Pugibet. Op hun Zuid-Franse Domaine la Colombette (foto) wordt al heel lang duurzaam gewerkt en is een systeem geperfectioneerd waarmee enkele procenten alcohol uit wijn kunnen worden verwijderd zonder de kwaliteit aan te tasten. Zo bevat hun Grenache rosé 2019 slechts 11,5 procent alcohol, wat in het Franse zuiden echt weinig is. Voorts heeft de bleek oranje wijn een keurige, sappige, vrij volle smaak met in de hoofdrol mild, discreet gekruid drupsachtig fruit van rode vruchtjes. Prijs €5,50 bij de zaken van www.henribloem.nl.

 

Amaranta di Ulisse 2016
Montepulciano d’Abruzzo
Een in eigen land bekende wijncriticus onderscheidde deze Italiaanse wijn met maar liefst 99 punten. Dit enthousiasme is ongetwijfeld te danken aan de smakelijkheid die de gebroeders Antonio en Luigi Ulisse (zij bezitten 55 hectare in het gewest Abruzzo) aan de 2016 wisten te geven. Want de wijn biedt van alles: een massieve kleur, een gulle structuur, een stevig fundament van 14 procent alcohol, een lichte rokerigheid (waarschijnlijk dankzij de vatlagering van ongeveer zes maanden), donkere elementen zoals van drop, wat zoethout en mild, bijna zoet zwart fruit. Voor deze op zware fles gebottelde creatie bedraagt de prijs gewoonlijk circa €19,50. Adressen via www.vinites.com en de banner.

Amastuola Lamorassa Primitivo 2016
Puglia
Als bestemming is Amastuola een heel idyllische. Het in de hak van Italië, op een ruim 200 meter hoge heuvel gelegen domein fungeert namelijk als wijnresort, met heel comfortabele suites en kamers, terwijl het bovendien een uitstekend restaurant heeft waar een vrouwelijke chef de gerechten verzorgt. Rond het witte gebouw groeien oeroude olijfbomen en druivenstokken (op 170 hectare). De Lamorassa Primitivo 2016 daarvan, een biowijn, smaakt op rijpe, warme wijze naar zonnig, gekonfijt fruit en iets van kruidkoek, terwijl hij bovendien 14,5 procent alcohol heeft en nablijft in de mond met flink nahangende zachte tannines. Deze verdrijver van winterkou kost €11,50 bij www.sauterwijnen.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Bodega Volcanes de Chile Tectonia 2017
Central Valley
Als er één wijnland is met veel vulkanen, is dat Chili. Het zijn er ongeveer 2900. In de wijnvalleien is dus veel vulkanische (onder)grond aanwezig. Wat wijnmaakster Pilár Diaz op het idee bracht om een bodega te beginnen die uitsluitend druiven van dat soort terrein zou verwerken. Met hulp van anderen (inclusief een groep waartoe ook Undurraga behoort) werd haar idee ruim tien jaar terug gerealiseerd. Bodega Volcanes de Chili beschikt over meer dan 70 hectare vulkanisch terrein in vier verschillende valleien, en heeft in twee andere valleien wijngaarden onder contract. De boeiendste wijn van het gamma is de Tectonia blend, waarvoor grenache, petite sirah en mourvèdre werden gebruikt. De sappige, gespierde 2017 bezit behoorlijk wat dimensie, met nuances van kruiden, laurier, bessen, en mild zwart fruit. Richtprijs €17,95, verkoopinfo via www.pallaswines.nl.

 Cadet d’Oc Cabernet Sauvignon 2017
Pays d’Oc
Toen baron Philippe de Rothschild de naam Mouton-Cadet bedacht, voor de tweede wijn van zijn Château Mouton-Rothschild, zal hij er zelfs niet van hebben gedróómd dat dit merk een wereldsucces zou worden, met alleen het ‘Mouton’ als slimme connectie met zijn grand cru. Zijn nazaten gebruiken nu ook het ‘Cadet’ voor een zevental wijnen uit de Languedoc. In het rijtje zit uiteraard een rode Cabernet Sauvignon, genoemd naar de gevierde variëteit uit Bordeaux. Fris besfruit, een blaadje laurier, een lepeltje zwarte vruchten, een snufje kruiden, ze zitten allemaal sappig verpakt in de 2017 die lekker weg dronk bij een huiselijke lasagne. Prijs €7,99 bij www.plus.nl.

 

 

Casas del Toqui Terroir Selection Carmenère Gran Reserva 2017
Cachapoal Valley
Een verwoestende aardbeving in 2010 was aanleiding om de faciliteiten van het uit 1994 daterende, door Fransen uit Bordeaux gestichte Casas del Toqui geheel te renoveren. Bovendien werden duurzame principes en installaties ingevoerd, waaronder het recyclen van water en een hele dakbatterij zonnepanelen. Het bedrijf is gesitueerd in de Cachapoal Vallei, op 113 kilometer bezuiden Chili’s hoofdstad Santiago en verwerkt druiven van ongeveer 100 hectare. Een topper in het gamma is de Carmenère Gran Reserva, een twaalf maanden op vat gerijpte, romig en intens smakende wildwijn met nuances van laurier, leder, drop, zondoorstoofd zwart fruit en roosteraroma’s. Fles €14,99 bij www.wijnbeurs.nl.

Castello Monaci Coribante 2018
Salento
Een solide 14,5 procent alcohol, een duidelijk milde droppigheid, discreet zondoorstoofd zwart fruit, een vetje en een begin van rijpheid, ziedaar de Coribante 2018 die de Zuid-Italiaanse zon op tafel brengt. Het is bovendien een duurzaam vervaardigde vino, van een schitterende bezitting. Te weten het 16e-eeuwse Castello Monaci dat diep in het Italiaanse zuiden ligt en vaak wordt gebruikt voor trouwerijen. Het wordt omgeven door drieduizend olijfbomen en 200 hectare met druivenstokken. Voornoemde wijn, een melange van syrah en malvasia nera, kost €9,95 bij www.gastrovino.nl.

 

 

Château Thivin ‘Les Sept Vignes’ 2018
Côte de Brouilly
In 1976 bracht ik mijn eerste bezoek aan Château Thivin – en toen al was de daar vervaardigde Côte de Brouilly een van de drie beste die ik ter plekke te proeven kreeg. Als afzonderlijke herkomstbenaming ligt Côte de Brouilly tegen de blauw granieten flanken van de vulkanische Mont Brouilly, te midden van het veel grotere Beaujolais-district Brouilly. Destijds had Château Thivin (op de foto centraal vooraan) een wijngaard van 17 hectare, tegenwoordig bestrijkt deze de helft, vermoedelijk vanwege een erfdeling. Maar het is nog steeds de familie Geoffray die het domein beheert (de leiding berust nu bij Claude en Claude-Edouard). In de kostelijke, sappige, redelijk stevige ‘Les Sept Vignes’ 2018 is zwart fruit gul aanwezig, samen met een zekere frisheid. Heerlijk gewoon. Je zou ‘m best kunnen schenken in plaats van een goede Bourgogne. Fles €19,95 bij www.wijnkring.nl.

Domaine Anita Fleurie Poncié 2018
Beaujolais
Ook tijdens onze tweede ontmoeting bruiste ze van enthousiasme, de voormalige wielrenster Anita Kuhnel die in 2015 eigenaresse werd van een domein in de Beaujolais. Het betrof een wijngoed van 16 hectare dat ze omdoopte naar Domaine Anita. Ze vertelde dat ze haar wijnen per perceel en per herkomstbenaming vinifieert, wat betekent dat het domein allerlei verschillende wijnen voortbrengt. Zowel in de wijngaard als in de kelder wordt met véél zorg en aandacht voor detail gewerkt. Want kwaliteit is haar streven. ‘Hoe ik wijnmaken zie? Als kunst, veel werk en vooral veel geduld.’ Haar Fleurie Poncié 2018 is een en al verleiding, dankzij dik zwart fruit, frisheid en veel sap. Richtprijs €16,75, adressen via www.poot.nl.

 

Domaine Maby La Fermade 2017
Lirac
Je vindt er dezelfde rolkeien als in Châteauneuf-du-Pape, op de andere oever van de Rhône.  Geen wonder dus dat rode Lirac eenzelfde warmbloedig karakter kan hebben als zijn bekendere overbuur. Want die keien houden zonnewarmte van overdag vast, om deze ’s nachts naar de stokken te stralen – wat de druiven optimaal doet rijpen. Een rode Lirac om bijna lyrisch over te worden is La Fermade 2017 van het duurzaam werkende Domaine Maby. Dat 60 hectare omvat. Eigenaar Richard Maby (foto) koos als druiven een meerderheid grenache plus vrijwel gelijke delen mourvèdre en syrah en maakte zo een gespierde, donkerrode wijn met behalve kruidige elementen ook dik zwart fruit. Prijs €13,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 Eugène Loron Beaujolais-Villages 2018
Beaujolais
Het in de streek zelf gestichte huis Loron & Fils wordt gedirigeerd door de zeer bedreven  Philippe Bardet, is gespecialiseerd in Beaujolais en werkt onder diverse namen, waaronder Eugène Loron. De Beaujolais Villages 2018 daarvan, een wijn afkomstig uit de betere wijngemeenten van het mooie, landelijke gebied, mag er zijn. Zijn kleur is dieprood en zijn smaak vlezig, met een kenmerkende frisheid, gul zwart fruit en vleugjes van zowel kruiden als laurier. Je zou het een echt complete wijn kunnen noemen. Fles €6,79 bij www.plus.nl.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Figure Libre Cabernet Franc 2017
Pays d’Oc
In de kelder van hun prachtige Domaine Gayda, dat tevens fungeert als resort (met restaurant) en als wijnschool – we zijn ten zuidwesten van Carcassonne – maken Tim Ford en Anthony Ford zeker zo’n 25 verschillende wijnen van eigen en aangekochte druiven. Van eigen grond, zandsteen houdend, komt de Figure Libre Cabernet Franc waarvan de uit het Loire-dal afkomstige stokken organisch worden gecultiveerd. In de eigenzinnige, krachtige, nu soepele en zeer sappige 2017 hebben enigszins rokerige roosteraroma’s gezelschap van o.a. donkere tonen (leder, laurier, drop) en wat zondoorstoofd fruit. Ga maar uit van circa €19,50 per fles, adressen via www.lfe.nl.

Neus Ingelheimer Frühburgunder 2017
Rheinhessen
Bedrijfsleider Lewis Schmitt vertelt dat op wijngoed J. Neus, dat gevestigd is in een neoclassicistische villa (foto) en 11 hectare omvat, de druiven altijd wat vroeger worden geplukt dan elders ‘vanwege de kalkgrond die ze eerder doet rijpen’.  Voorts bestaat 80 procent van de aanplant uit blauwe variëteiten, hoofdzakelijk spätburgunder (pinot noir), met daarnaast ook wat van de – op zich al vroeg rijpende – variant frühburgunder. De 2017 daarvan uit Ingelheim, regio Rheinhessen, is een hoogst plezierige, medium getinte rode wijn met in zijn smaak een zachte frisheid, elegantie, sappigheid en discreet gekruid besfruit. Je hoeft niet lang te neuzen om deze Neus te vinden, want www.winterbergwijnen.nl verkoopt ‘m voor €19,95.

 

 

Louis Latour Moulin-à-Vent 2017
Beaujolais
Het familiebedrijf Louis Latour heeft sinds 1797 zijn wortels in de Côte d’Or, het hart van de Bourgogne, maar is ook al decennia actief in andere Bourgondische districten, inclusief het zuidelijkste, de Beaujolais. Veel wijnen uit dit gebied worden bereid via de macération carbonique (wat ze extra fruitig maakt en bestemd om jong te drinken), maar Louis Latour past een traditionele Bourgondische vinificatie toe. Wat een wijn als de Moulin-à-Vent 20217 een bijkans Bourgondisch karakter geeft. In de soepele, sappige, zacht frisse, vrij stevige smaak ontdekken behalve milde roostertonen ook prettig wat rijp zwart fruit en zelfs een pietsie rood. Fles €13,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij Aanbevolen Restaurants.

Marqués de Riscal Reserva 2015
Rioja
Als een klassieker onder de klassiekers, zo kan de Marqúes de Riscal Reserva 2015 worden beschouwd. Het ouderwetse netje om de fles van deze Rioja geeft al een indicatie. Twee Spaanse druivenrassen vormen zijn basis, tempranillo (93 procent) en graciano, beide afkomstig van de bijna 1500 hectare die Marqués de Riscal bezit dan wel beheert. Voorts is er de vatrijping: een lange, lange 24 maanden in fusten van Amerikaans eikenhout dat rijk is aan vanilline. Vandaar dat de 2015 volop vanille offreert in geur en smaak, alsmede zacht kruidige houttonen, rijpe aspecten, tegelijk nog enige frisheid en vaag wat rijp besfruit. En dan te bedenken dat Marqués de Riscal door Frank Gehry een van ’s werelds meest futuristische kelder-, hotel- en restaurant complexen liet ontwerpen… De vineuze klassieker kost €18,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Neil Ellis Stellenbosch Cabernet Sauvignon Merlot 2017
Stellenbosch
In Zuid-Afrika, exact 36 jaar geleden, begon Neil Ellis wijn te maken, van aangekochte druiven en in een gehuurde kelderruimte. Uit dit bescheiden begin is een florerend wijnhuis ontstaan dat niet ver van de stad Stellenbosch over een imposante kelder beschikt. Neils succes, en dat van zijn nu wijn makende zoon Warren, is vooral te danken aan de gemiddeld hoge kwaliteit die de Neil Ellis wijnen hebben: in de gezaghebbende Platter’s Guide ontvangen ze constant vier à vijf sterren. Behalve de vermelde druiven bevat de Stellenbosch Cabernet Sauvignon Merlot 2017 kleine delen malbec en cabernet franc die de zeventien maand op vat gerijpte wijn nog wat extra diepgang geven. Bessen, zwart fruit, donkere tonen, kruidigheid, sap en frisheid zijn alle aanwezig in de gespierde smaak. Fles €12,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Neleman Signature Crianza 2016
Valencia
Met energie heeft Derrick Neleman zich als producent gevestigd in het wijngebied Valencia, om daar vervolgens een behoorlijk breed gamma biowijnen te maken, met hulp van een Spaanse deskundige. Een van de meer recente heet Signature en komt uit 2016. De wijn verbleef acht maanden in vaten (van Frans eikenhout) en daarna nog eens twee jaar op fles. Monastrell, met 80 procent, en tempranillo zijn de druiven. Dat de wijn rijpe elementen heeft, is geen wonder, wat ook geldt voor de zacht kruidige houttonen en het vleugje vanille. Krachtig is-ie bovendien, terwijl leder, drop en mild zwart fruit het aroma bepalen. Deze verwarmende vino uit Valencia kost in de aanbieding €9,95 bij www.neleman.org.

 

 

Ondarre Reserva 2014
Rioja
Binnen het acht eeuwen oude wijndorp Viana staan de kelders van Bodegas Ondarre, een bedrijf dat behoort tot de groep Olarra (waarvan de eigen bodega zijn zetel heeft in Logroño). Voor de Ondarre Reserva 2014, een wijn die critici bij herhaling meer dan 90 punten gaven, koos men een grote meerderheid tempranillo, aangevuld door mazuelo ofwel carignan. Voorts verbleef deze Rioja anderhalf jaar in barricas, deels gemaakt van Amerikaans eikenhout (dat meer vanilline heeft), deels van Frans. Heel klassiek eigenlijk. Wat ontstond is nog een frisheid en sap bezittende, gave Rioja, goed gevuld doch niet heftig, met vanille, een subtiele rokerigheid, een zachte kruidigheid en voorzichtig wat besfruit. Prijs €13,59 bij www.gall.nl.

Opstal Carl Everson Cape Blend 2017
Slanghoek
Van de ongeveer een dozijn verschillende wijnen die Opstals wijnmaker Attie de Louw levert, is de Carl Everson Cape Blend duidelijk de beste rode. De melange bestaat uit bijna gelijke delen pinotage, cabernet sauvignon en carignan, met nog 13 procent cinsault. En alle druiven komen van de eigen ruim 100 hectare die Opstal Estate bezit, in de Slanghoek Valley (een uur rijden van Kaapstad, heeft gastenkamers en een restaurant). Na zijn gisting rijpte de wijn twintig maanden in fusten van 300 liter. Diepgang kenmerkt de jaargang 2017: er is van alles in te proeven, variërend van frisse bessen tot gebakken banaan, en van laurierdrop tot kruidig hout. Hij zal vast baie lekker smaken bij een mooi wildgerecht. Fles €19,51 bij www.noordmanwijnimport.nl.

 

Banner_Alliance

 

Piedemonte Gamma 2018
Navarra
Bepaald indrukwekkend, dat is het keldercomplex van Bodegas Piedemonte, een dynamische, kleine coöperatie (met bijna 275 hectare wijngrond) in het dorp Olite, Navarra. Het  bedrijf wordt progressief geleid, mede volgens duurzame principes. En het brengt wijnen uit die veelal een sterke prijsprestatie bieden. Bijvoorbeeld de Gamma 2018, een blend van syrah, merlot en tempranillo. Deze fris te schenken wijn komt vlezig, soepel en zacht fris in de mond, met vooral dik, mild zwart fruit, van rijpe pruimen vooral. Richtprijs €5,95 verkoopadressen via www.boomsma.frl.

Salwey Spätburgunder 2015
Kaiserstuhl Baden
De bijzonderste picknick die ik ooit meemaakte vond 350 kilometer zuidelijker plaats op een  heuveltop binnen Kaiserstuhl, het bekendste en grootste wijndistrict van Baden. Hij werd aangericht, op 370 meter hoogte, door de jonge, talentvolle wijnmaker Konrad Salwey. In de avondzon, het was een uur of half acht, genoten we daar van mooie vleespâtés, worsten, kazen en vers fruit, terwijl Konrad enkele van zijn imponerende wijnen schonk, waaronder diverse rode. Die herinneringen kwamen terug bij het proeven van de Salwey Spätburgunder 2015, een zacht getinte, zacht smakende wijn die tevens wat kruidigheid, frisheid en rijp rood fruit bezit, en doet denken aan een goede Bourgogne. Richtprijs €15,95, verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

Sirio 2018
Montepulciano d’Abruzzo
Binnen het Italiaanse gewest Abruzzo, ongeveer halverwege de zeekust en de 2912  meter hoge bergmassief Gran Sasso, floreert het gastvrije familiedomein Vini San Lorenzo. Dat al 130 jaar aan dezelfde familie behoort. Op de merendeels hellende eigen wijngaard, die 150 hectare bestrijkt, groeit uiteraard de regionale, blauwe montepulciano d’abruzzo. De daarvan vervaardigde Sirio 2018 heeft vaag iets toastigs in zijn aroma zonder overigens houtcontact te hebben gehad. Markanter aanwezig zijn bes- en zwart fruit, wat laurier, frisheid en sap. Alle elementen samen doen verlangen naar een ontspannen maaltijd met vlees, en zelfs al een barbecue. Flesprijs meestal €9,95, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

Tanagra Heavenly Chaos 2017
McGregor
Binnen het stroomgebied van de Breede River en niet ver van Robertson ligt het Kaapse wijngebied McGregor.  Dit bestaat uit een vruchtbare vallei waar o.a. Tanagra gevestigd is, een vrij kleine producent (12,5 hectare) van wijn en distillaten. Een spannende, alom geprezen rode wijn die eigenaren Robert en Anette Rosenbach voortbrengen is hun Heavenly Chaos op basis van de Bordeaux-rassen merlot (zo’n 75 procent meestal), cabernet franc en cabernet sauvignon. Donkere, deels lederachtige aroma’s zijn de meest dominante in de solide 2017, een op zware fles gepresenteerde winter- en wildwijn die tevens een zachte frisheid offreert, inclusief een hint van munt, alsmede wat zwart en besfruit plus subtiel wat kruidig hout. Adressen via www.monnik-dranken.nl.

Three Thieves Pinot Noir 2017
California
Ze beschouwen zichzelf als belhamels in het Amerikaanse wijnland, Charles Bieler, Joel Gott en Roger Scommegna, alle drie overigens met ook eigen bedrijven en een sterke staat van dienst. Hun sinds 2002 collectief geproduceerde wijnen dragen de naam Three Thieves en zijn soms zo goed dat bijvoorbeeld de Pinot Noir 2017 door het magazine The Wine Enthousiast maar liefst 91 punten werd onderscheiden (in mei vorig jaar). Voor een Pinot Noir heeft de wijn verbazend veel kleur, naast rijpheid, sappigheid en vlezigheid, terwijl het hele rijpe zwarte fruit en wat laurier door beheerste, milde roostertonen worden omkaderd. De relatief stevige kleur kan overigens te danken zijn aan de verborgen ruim 20 procent syrah en petite sirah. Fles €9,49 bij www.jumbo.com.

Vergel 2018
Alicante
Diep in het wijngebied Alicante, op 70 km van Benidorm en 600 meter hoogte, werd in 1932 een coöperatie gesticht. Deze Bodega Cooperativa de Pinoso floreert nog steeds. Sterker nog, met zijn wijngaardareaal van 1200 hectare (waarvan plusminus de helft biologisch wordt bewerkt) is het een der belangrijkste producenten van de regio. Voor de rode Vergel, een met goud bekroonde melange, koos men alicante bouschet, merlot en monastrell. Wat een donkertonige, gloedvolle winterwijn heeft gegeven, vlezig en zacht fris, met ook lekker wat sappig, rijp zwart fruit en een klein kruidje. Richtprijs €8,95, verkoop via o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.

Villa Maria Pinot Noir Private Bin 2018
Marlborough
Het meest bekroond wijnbedrijf van Nieuw-Zeeland? Dat is Villa Maria, anno 1961 gesticht door George Fistonich (links), tegenwoordig ‘sir’.  Alleen al binnen Marlborough, de grootste wijnstreek, verwerkt Villa Maria druiven van zo’n 2500 hectare. De belangrijkste blauwe variëteit is de Bourgondische pinot noir waarvan diverse versies worden vervaardigd. Voor de Private Bin 2018 selecteerde men druiven uit twee valleien, hetgeen een in alle opzichten zachte wijn heeft gegeven waarvan de rijpe smaak elegantie, rijp rood fruit en heel discrete roosteraroma’s aangenaam combineert. Bij www.plus.nl staat hij op het schap voor €10,95.

Vinum Primitivo 2018
Salento
Jong maar o zo succesvol, dat is het Italiaanse bedrijf Sud Vini van Nardelli Antonio (foto). Het werd gesticht in 2016 en maakt/bottelt/verkoopt inmiddels twee miljoen flessen per jaar, verdeeld over vierhonderd verschillende labels en bestemd voor honderdvijftig afnemers wereldwijd. Een heel kenmerkende wijn in het gamma is de Zuid-Italiaanse Primitivo van het merk Vinum. Deze uit Salento afkomstige wijn, oogstjaar 2018, combineert in zijn stevige, volle smaak milde aspecten met zowel wat frisheid als zacht besfruit en enigszins rijpe tonen. Bij www.dirckiii.nl kost een fles €5,99.

 

Callejuela Manzanilla en Rama
Jerez
Veertig jaar geleden begonnen de gebroeders Paco en Pepe Blanco hun eigen bodega in de Sherry-streek.  Ze noemden hem Callejuela. Aanvankelijk lagen er slechts twee fusten in hun keldertje, tegenwoordig meer dan zevenhonderd, in een later gebouwde nieuwe bodega.  Want hun wijngaardareaal groeide naar 28 hectare. Ruim de helft daarvan ligt binnen Sanlúcar de Barrameda waar het lichtste type Sherry wordt geboren, Manzanilla. Het is van de weinige wijnen die perfect combineert met Hollandse Nieuwe. Om maar te zwijgen groene lijven met ansjovis en echte tapas. De Callejuela Manzanilla en Rama rijpte onder een beschermende, dikke flor laag ongeveer acht jaar, werd niet gefilterd en is een heel geurige, echt droge klassewijn met 15 procent alcohol, een notig kruidig aroma en in de verre verte iets van zilt. Een have fles kost €13,75 bij www.anfors-imperial.com.

Niepoort Tawny
Porto
Het naar een familie genoemde huis Niepoort zou zijn naam best mogen veranderen in Nieportwant in Ports is het eminent gespecialiseerd. Zelfs de relatief eenvoudige, gewone Tawny onderging een flink vatrijping van zeker drie jaar, en smaakt rijker dan de meeste. De bruin getinte, bijna 20 procent alcohol bevattende wijn is behoorlijk zoet, enigszins rijp bovendien en heeft in zijn aroma gekonfijt fruit, alsmede elementen van ontbijtkoek en kaneel. Prijs €9,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Domaine Tariquet Premières Grives 2018
Côtes de Gascogne
Franse vrouwen zijn er dol op, en drinken ‘m graag als aperitief, terwijl hun wederhelften ‘m met plezier schenken bij o.a. foie gras. Ook crêpes suzette worden wel eens genoemd. Het betreft de Premières Grives, een fris zoete wijn die Armin en Rémy Grassa maken op hun Domaine Tariquet (van bijna 900 hectare), in het Franse zuidwesten. Als enige druif kozen ze de regionale gros manseng. De bleekblanke 2018 bevat slechts 11,5 procent alcohol, maar heeft toch veel smaak, mede dankzij hints van honing en sinasrasp. Fles circa €12,95, verkooppunten via www.lfe.nl.

 

Noa Sparkling
Duitsland
Als het waar is dat in deze alcoholloze wijnvervanger behalve chardonnay ook ugni blanc en airén werden gebruikt, kan het zijn de druiven uit twee of drie verschillende landen kwamen. Airén bijvoorbeeld groeit alleen in Spanje. En de producent, da’s de in Rüdesheim gevestigde Duitse firma Carl Jung die met alcoholvrije ‘wijnen’ pionierswerk heeft verricht. Hoe de licht schuimende Noa smaakt? Frissig, ook qua fruit (inclusief wat groene appel), vief en behoorlijk droog (met circa 5 gram suiker per liter). Een proefpersoon die even geen alcohol mocht gebruiken zei ‘ja’ tegen de Noa, ‘ja graag’ zelfs. Fles €7,99 bij www.wijnvoordeel.nl.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


SPECTACULAIR SANTORINI

Bij herhaling werd Santorini door de lezers van Travel + Leisure niet alleen uitgeroepen tot het aantrekkelijkste eiland van Europa, maar zelfs van de wereld. En volgens de BBC is dit zuidelijkste (grote) eiland van de Cycladen een van de twintig plekken die je tijdens je leven moet hebben bezocht. Massa’s mensen doen dat ook, zo’n twee miljoen per jaar. Terwijl de veertien dorpen van het eiland samen slechts vijftienduizend permanente inwoners hebben (en meer dan zestigduizend tijdens het seizoen). Voordat de toeristen het eiland ontdekten was armoe troef. De eerste auto reed er pas in 1963, en het zou tot 1976 duren voordat alle woningen van elektriciteit waren voorzien.
Wat Santorini zo bijzonder maakt, is in de eerste plaats zijn natuur. Die volstrekt vulkanisch is, en varieert van steile, hoog oprijzende rotswanden tot vlakke stranden die gewoonlijk bestaan uit zwartgrijs lavazand. Soms zijn de stranden rossig getint, zoals het Kokkini Paralia,  aan de voet van bruinrode rotsen. Het strand daar geldt als een van de tien beste ter wereld. Santorini’s vulkanische oorsprong heeft te maken met de grootste natuurlijke explosie ooit, een vulkaanuitbarsting ongeveer 3600 jaar geleden. Deze creëerde de grote, diepe baai aan de westkant van het eiland en deed niet alleen het eiland daar – dat wellicht het legendarisch Atlantis is geweest – onder de zeespiegel verdwijnen, maar veroorzaakte bovendien een immense vloedgolf die vermoedelijk de hele Minoische beschaving op Kreta heeft weggevaagd, een kleine 115 kilometer zuidelijker.
Ook de architectuur op het halvemaanvormige eiland is bepaald bijzonder. Neem alleen al de lintvormige hoofdstad Fira (officiële naam Thyra) die op de rand van ruim 250 meter hoge klippen werd gebouwd. De plaats bestaat voornamelijk uit witgewassen gebouwen die sterk contrasteren met zowel het bruingrijze, deels begroeide gesteente daaronder, als met de doorgaans strakblauwe lucht erboven. Een wandeling door de hoofdstraat levert bij voortduring prachtige vergezichten op over de zee, kleinere eilanden en, ver in de diepte, afgemeerde cruiseschepen. Tot de diverse volkeren die op Santorini hebben gewoond, behoorden de Byzantijnen. Zij bouwden enkele van de markantste kerken; je herkent ze aan hun dikwijls helblauwe koepels. Het hele eiland, omvang 76 vierkante kilometer, telt maar liefst 250 kerken. Een van de fraaiste is een katholieke, de in kleurrijke barokke tinten opgetrokken Sint Jan de Doper (noordkant Fira). Onder de Franken verrezen fortificaties en verdedigingstorens. De lokale geschiedenis komt tot leven in een paar plaatselijke musea, het Archeologische en het Prehistorische, beide niet al te ver – links respectievelijk rechts – van de kabelbaan die Fira verbindt met zijn kleine haven (een tochtje dat je ook lopend of op de rug van een ezel kunt maken). Santorini’s oudste, prehistorische beschaving was die van de Akrotiri, waarvan een complete nederzetting uit het Bronzen Tijdperk werd opgegraven.  Men schat dat er ooit ongeveer dertigduizend mensen hebben gewoond.  Vooral de muurschilderingen zijn het bekijken waard. Je ziet er een van blauwe apen en een andere van een vrouw die is opgemaakt met lippenstift, rouge en rode nagellak. In het Prehistorisch museum van Fira worden veel vondsten uit de nederzetting geëxposeerd; Akrotiri zelf ligt geïsoleerd op de zuidzijde van het eiland. In Fira’s centrum vind je naast talrijke souvenir-, kleding- en juwelenwinkels ook de nodige terrasrestaurants en enkele goede galerieën (waaronder die van Art & Icon Stio en Marti), wat in nog sterkere mate geldt voor het eveneens beeldschone Oia, op de noordpunt.
Net als in alle andere dorpen kun je het centrum van Oia alleen te voet bezoeken. Ooit was Oia (dat je uitspreekt als ’Ieja’) het welvarendste dorp van Cycladen. Dit vanwege de rijke reders die er woonden, en wier vloot 107 schepen telde. Vandaag de dag is  Oia meer een kunstdorp; in de smalle, vaak hellende straten worden veel ambachtsspullen en beeldende kunst aangeboden. De meeste schilderijen en tekeningen zijn formuleachtige souvenirproducten, maar er is ook echt mooi werk te zien. In het bijzonder dat van Vassilis Kyrkos, een  77-jarige impressionist die op Santorini prachtige werken heeft gecreëerd.
En dan is er wijn, de lokale witte wijn. Jazeker, op dit vulkanische eiland vindt verrassend genoeg wijnbouw plaats – onder bijna onmogelijke omstandigheden. Het veelal poederachtige, stoffige, bruingrijze terrein van de oostelijke vlakte oogt doorgaans zo droog en zo arm dat een wonder lijkt hoe daar iets kan groeien. Voor wijndruiven is dit alleen mogelijk dankzij een speciale manier van cultiveren. De ranken liggen namelijk plat op de grond, om het beetje vocht dat de bodem bevat – dankzij soms mist en af en toe wat regen – op te kunnen vangen en vast te houden. Voorts werden de druivenstokken kransvormig gesnoeid. Paris Sigalas (1947), de beroemdste, internationaal bekroonde wijnproducent van Santorini, legde ons uit waarom.  Elk voorjaar wordt het eiland geplaagd door een noordenwind die zo straf is dat stofstormen ontstaan die de dan bloeiende trosjes ernstig bedreigen. Het is dankzij de beschuttende twijgenkransen dat ze dit overleven – zij het niet altijd. Regelmatig komt het voor dat een straffe lentestorm de opbrengst reduceert. Vanwege de arme grond en de grote droogte wordt toch al heel weinig per hectare geoogst, hooguit 28 hectoliter, doch meestal slechts 20.
Gezien de natuurlijke omstandigheden zou je verwachten dat Santorini’s circa 1300 hectaren voornamelijk met blauwe rassen zijn beplant. Maar het tegendeel geldt, witte domineren volstrekt. De belangrijkste variëteit, die plusminus 70 procent van het totaal vormt en die misschien wel Europa’s oudste nog gecultiveerde wijndruif is, heet assyrtico. Het bijzondere van dit ras is dat het de wijn enerzijds voorziet van levendige zuren en anderzijds van voldoende kracht plus fruit. Bovendien geven analyses aan dat assyrtico op Santorini bijna altijd een heel klein beetje… zout bevat, vanwege de alom aanwezige, nabije zee. Hoe superieur, hoe uniek en hoe lekker een van alleen assyrtico vervaardigde witte Santorini kan zijn, blijkt als we hem op het beschaduwde proefprieel van Domaine Sigalas geschonken krijgen. De bleke, van alleen de eerste persing afkomstige wijn is geurig en biedt een opwekkende, vitale, enigszins hartige smaak met zowel frisse citrusaroma’s als een vleugje tropisch fruit. Bij lokale geitenkaas op plakjes verse tomaat in olijfolie doet hij het heel goed, maar het is natuurlijk en vooral een verrukkelijke viswijn – de Griekse Chablis als het ware. Opvallend is voorts dat de Sigalas Santorini probleemloos enkele jaren   kan rijpen, wat bewezen wordt door een drie jaar oude, nog volstrekt vieve versie. Een op vat vergiste en gelagerde Assyrtiko bestaat eveneens, de Sigalas Santorini ‘Barrel’ die behalve frisheid en fruit tevens milde toasttonen bevat, en daarmee een aardig alternatief vormt voor veel Chardonnays.  Het grootste en meest bezochte – van alle wijnbedrijven is Santo Wines, gesitueerd in Pyros, het hoogste dorp. Deze coöperatie waarbij 1200 telers zijn aangesloten, ontvangt op zijn uitzichtterrassen zo’n driehonderdduizend bezoekers per jaar, wellicht een wereldrecord. Op een van de ruime uitzichtterrassen genoten we van de sappige, frisse, tegelijk vrij volle Assyrtiko die eerder kruidig dan fruitig smaakte – en sterk deed verlangen naar gegrilde of gebakken verse zeevis. Santorini kun je ook associëren met ‘santé’; het is er heel prettig proosten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 SCHILDERIJ VAN DE MAAND

 Mijn diverse bezoeken aan Santorini hebben ook geresulteerd in een paar schilderijen, het ene heel groot, het andere heel klein. Dit laatste, gemaakt in een bijna abstracte stijl, toont het reliëfrijke landschap waarvan de bruinrode kleur contrasteert met het wit en blauw van een der dorpen. Het grote werk Slingerweggetjes op Santorini is te zien op www.vinpressionist.com, bij Landschappen.

 **********************************

 

 Bij de ridders van het proefnapje

‘U bent postulant of fotograaf, maar niet allebei’ zegt een zenuwachtige Fransman als ik met mijn twee camera’s loop naar een groepje van in rode habijten gestoken, serieus en gewichtig ogende wijnboeren dat met klaroengezelschap werd aangekondigd. Plaats van handeling is het Château de Vougeot waar ik als postulant geïntroniseerd zal worden door de beroemde wijnbroederschap Les Chevaliers du Tastevin. Niet als enige, want op eenvoudige houten stoelen in de Salle d’Honneur zitten de kandidaten drie rijen dik. Wij worden dan ook niet individueel, maar per beroepsgroep naar voren gewenkt. Geroutineerd ontvangt iedereen twee tikken met een druivenstok, twee zoenen op de wang en een lint met proefnapje, waarna alleen nog een handtekening moet worden gezet om het proces te voltooien.

HET ARCHIEF SPREEKT

Heel anders en Bourgondisch uitbundig wordt het in de grote benedenzaal, waar 480 genodigden van een uitvoerige maaltijd gaan genieten, een diner dat per traditie rijk besprenkeld wordt. Meestal met heerlijke, door de broederschap bekroonde Bourgognes, waaronder zelfs een Echézeaux 1971 grand cru, een enkele keer met matige, zoals de schrale, een jaar oude Aligoté uit 1978. Na een boerse gevogelte paté brengen een kleine veertig, keurig in een rij lopende serveersters het tussengerecht, zalm met een kreeftensaus. Waarbij een Meursault Genevrières uit het vrij lichte jaar 1977 verschijnt.

Drie mensen, waaronder Jean-Marie Ponsot, de burgemeester van Morey-Saint-Denis, houden spitsvondige speeches, maar het zijn vooral de Cadets de Bourgogne die de stemming verder doen stijgen. Op luide toon zingen ze het ene vrolijke drinklied na het andere, en op de een of andere manier blijven hun glazen voortdurend gevuld. Mijn tafelbuurman, een regionale journalist, weet te melden dat geen enkele zanger ook wijnbouwer is, maar who cares? Op een gegeven moment, na de hazenrug en een Fixin Clos du Chapitre 1975, vallen de stemmen even stil. Want plechtig wordt er een taart met 86 brandende kaarsjes de zaal binnengedragen. Dit om voorzanger Léon Rappeneau (foto) te eren en feliciteren, want precies vandaag is hij 86 geworden. Breed grijnzend blaast de jarige de vlammetjes uit, neemt nog een flink slok rode Bourgogne, en zet het volgende chanson met volle stem in.  De rest van de avond ben ik noch postulant, noch fotograaf, maar gewoon genieter.

******************************************************************

 

 Tara Wine of Atacama vormt een uitdaging voor het Chileense wijnhuis Ventisquero, om in een van droogste woestijnen ter wereld, de Atacama, een wijngaard aan te leggen en wijn te produceren. De ochtendmist Camanchaca uit de Stille Oceaan zorgt voor enig vocht. Sinds 2007 heeft men daar chardonnay, pinot noir en syrah geplant. Een zorgvuldige irrigatie is nodig, omdat er veel zout in de bodem zit en de wijn daardoor een licht ziltige toets kan krijgen. Aldus de het commentaar van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com.

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.