Voor deze terug-van-vakantie maand heb ik een record aantal wijnen geproefd, met grote dank aan ruim 40 leveranciers. Als ‘best uit de test’ kwamen meer dan 65 wijnen die demonstreren hoe geweldig de variatie van wijn kan zijn. Er zit een wereld van verschil, ook qua herkomst, tussen bijvoorbeeld een lenteachtig lichte, slechts 10 procent alcohol bevattende Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland en een rode, 15,5 procent bezittende geweldenaar van garnacha tintorera uit Spanje. In totaal worden 14 landen vertegenwoordigd. De reisreportage brengt Straatsburg in beeld, de fraaie hoofdstad van Europa, met een paar aanbevolen restaurants en een modern museum.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Cordorníu Barcelona Cuvée 1872
Cava Brut
Het was in 1872 dat José Raventós de eerste mousserende wijn in Spanje produceerde, en daarmee het fundament legde voor het huis Codorníu. Dit beschikt over een indrukwekkend keldercomplex niet ver westelijk van Barcelona, de stad waarnaar de Cuvée Barcelona werd genoemd – die te koop is in een nostalgische art nouveau fles. De wijn zelf is een keurige Cava, heel traditioneel samengesteld uit macabeo, xarel.lo en parellada. De wijn schuimt flink, heeft een lenteachtige 11,5 procent alcohol smaakt op milde wijze naar wit fruit, heel subtiel gekruid. Bij www.ah.nl, zie de banner, kost de bruisende Barcelona €9,98.

Fernand Engel Chardonnay 2017
Crémant d’Alsace
Een van de grootste particuliere wijndomeinen in de Elzas, misschien wel het grootste, is dat van Fernand Engel. In acht verschillende gemeenten, waaronder het eigen Rorschwihr (gebouwcomplex op de voorgrond van de luchtfoto),  bestrijkt het 60 à 65 hectare – die biologisch worden bewerkt. Naast een hele reeks stille wijnen brengt de bezitting diverse mousserende voort. Waaronder een Crémant d’Alsace van alleen chardonnay. De wijn ontving een jaar kelderrust en smaakt gewoon prima, fris bovendien, elegant en met fruit van o.a. appel, plus een heel klein kruidje. Reken op circa €14,50 per fles. Verkooppunten ia www.poot.nl.

 

 

Argiolas Vermentino Mèri 2018
Sardegna
Weinig domeinen op Sardinië zijn zo groot (230 hectare, verdeeld over vijf locaties) en zo gastvrij (proeflokaal, Segway rondritten, kookcursussen en meer) als Argiolas. Dat geleid wordt door de derde generatie van eigenaren. Bovendien is het duurzaam ingesteld. En het levert echt goede wijnen, waaronder een verrukkelijke viswijn, de Vermentino Mèri. Waarvan de jaargang 2018 aangenaam fris smaakt en tegelijk naar kruiden, met een hint van anijs, witte vruchten, heel licht milde citrus en een nootje. Zijn flesprijs ligt meestal ergens tussen de €9 en €9,50. Adressen via www.vinites.nl, zie ook de banner.

Belardent 2018
Picpoul de Pinet
Het bedrijf LGI Wines bouwt merken in de Languedoc – en doet dit al twintig jaar.  Meestal gebeurt dit in samenwerking met goede regionale coöperaties, soms met particuliere domeinen. Binnen het  grote gamma bevindt zich een symapthieke witte wijn, een Picpoul de Pinet die Belardent werd gedoopt. Behalve een sappige frisheid zonder strenge zuren biedt de 2018 wit fruit en een vleugje mildheid. Om te schenken bij o.a. kabeljauw, op de huid gebakken, of als lekkerbekjes. Fles €10,99 bij www.wijnbeurs.nl.

 

 

bidoli-friuli Sauvignon Blanc 2018
Friuli Grave
Wijnproducenten Arrigo en Margherita Bidoni (zij vertegenwoordigen de derde generatie van eigenaren) hebben een heel aparte locatie voor hun kelder. Namelijk een voormalige fabriek van  baksteen in Friuli, de wijnstreek tussen de Adriatische Zee en de Alpen. In het eigentijds geëquipeerde complex maakt Arrigo, die alle wijnen bereidt, naast rode soorten ook aantrekkelijke witte. De Sauvignon Blanc 2018 is daar en voorbeeld van. De enigszins floraal geurende, bleke wijn heeft iets van buxus en andere plantaardigheid in zijn frisse, tevens sappige smaak, naast fris citrusfruit. Dit opwekkende, bijna krokante geheel kost €12,95 bij www.sauterwijnen.nl.

Casal Farneto Diego 2018
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Je hoeft alleen maar naar de groene wijnheuvels te kijken, naar de duurzame wijze van druivengroei en naar de strakke designkelder om te beseffen dat hier, in het landelijke, vredige hart van Marche, kwaliteitswijn wordt geboren. Plaats van handeling is het domein Casal Farneto dat 35 hectare bestrijkt binnen voornoemd Italiaanse gewest. Naast veel verdicchio groeit in de akker ook wat passerina, een schaars oud druivenras dat vermoedelijk alleen binnen Marche aanwezig is. De blanke Frida 2018 daarvan, een biowijn, geurt en smaakt enigszins naar gebrande noten, met vleugje mild fruit in de achtergrond, en behoorlijk wat sap. Deze anders-dan-andere wijn draagt een adviesprijs van €8,95, verkooppunten via www.coenecoop.com.

 

 

Château Pauqué Riesling Paradäis 2017
Moselle Luxembourgeoise
Vanuit het wijndorp Grevenmacher, langs de Luxemburgse Moezel, heeft Abi Duhr een grote reputatie opgebouwd met zijn wijnen, bij in elk geval critici en kenners. Met veel zorg, grote aandacht voor het terroir (dat van zijn meestal hellende percelen die samen 8 hectare bestrijken) en soms afwijkende technieken, zoals het hanteren van de verzachtende appel-melkzure gisting, maakt Abi elegante witte wijnen met karakter en beschaving. Zonder wulps fruit of jeugdige zuren; ze hebben wel degelijk frisheid, maar zijn tegelijk enigszins zacht en rijp, zoals de Riesling Paradäis 2017. Hun flesprijs ligt hoog, voornoemde wijn kost €29,95.  Klein verzoek aan zijn maker: vervang die onhandige imitatie lakcapsule door een schroefdop. Verkoop via o.a. www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.

Château Pigoudet La Chapelle 2018
Coteaux d’Aix en Provence
’t Is een prachtig Provençaals domein, Château Pigoudet, dat noordelijk in Coteaux d’Aix en Provence 110 hectare bestrijkt, waarvan 40 met druivenstokken. Hans Ulrich en Sabine Rabe produceren er wijnen die bij herhaling met goud werden bekroond waaronder hun witte La Chapelle 2018. Het is een bleek getinte compositie van grenache blanc, rolle en sauvignon blanc, een wijn die het best tot zijn recht komt bij vooral bij min of meer kruidige gerechten (van bijvoorbeeld kip, en ook salades, alsmede quiches). Dit gezien zijn kruidige, tevens tikje vette, vrij stevige smaak waarin mild fruit een bijrol speelt. Fles doorgaans €8,95, adressen via www.jeanarnaud.com.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Domaine Masse Bourgogne Aligoté Granit Vieilles Vignes 2017
Bourgogne
In de buurt van Givry maakt Fabrice Masse bijna 25 verschillende Bourgognes van 15 hectare binnen verschillende herkomstbenamingen. Een witte specialiteit is zijn Bourgogne Aligoté afkomstig van een typisch Bourgondisch ras – dat ooit zulke zure wijnen gaf dat men er Crème de Cassis aan toevoegde (voor het aperitief Kir). Fabrice geeft zijn Aligoté zo ongeveer een behandeling als een Chardonnay, door de helft van de wijn op vat te vergisten en te rijpen. Vandaar dat behalve een kenmerkende frisheid ook rijpe elementen aanwezig zijn, alsmede een subtiele notigheid en zacht fris citrusfruit. Deze aardige Aligoté kost €13 à €14,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Domaine Pierre Luneau-Papin La Grange Vieilles Vignes 2018
Muscadet Sèvre & Maine tiré sur lie
Van één enkel domein meer dan een half dozijn verschillende Muscadets laten proeven, dat doet, heel enthousiast, Marie Chartier-Luneau graag (foto). Samen met haar man Pierre-Marie Luneau leidt ze een duurzaam gecultiveerd wijngoed van 45 hectare binnen Muscadet Sèvre et Maine. In tegenstelling tot veel collegae nemen ze moeite om van de diverse percelen – nu eens leisteen, dan weer graniethoudend of zanderig, soms met kwarts – afzonderlijke wijnen te creëren die ook individueel worden gebotteld. Een van mijn huidige favorieten is de elegante La Grange Vieille Vignes 2018 die fris smaakt zonder heel strak of zuur te zijn, terwijl wit fruit en snufjes kruiden plus specerijen niet ontbreken. Lekker bij een scholletje, sliptongetje en nog veel meer. Fles €11,50 bij  www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page van deze site.

Frescobaldi Albizzia Chardonnay 2018
Toscana
Een grote naam in Toscana is Frescobaldi. Niet alleen maakt de zo genoemde familie al wijn sinds 1300, maar ook bouwde ze zo’n vijftig jaar eerder in Florence de Santa Trinita brug, en schonk in 1400 grond voor de bouw van de Santo Spiritu kerk. De Frescobaldi’s waren bovendien bankiers, van o.a. het Engelse hof. Vandaag de dag houdt de 29e generatie van Marchesi di Frescobaldi zich voornamelijk bezig met wijnbouw (en daaraan gelieerde restaurants). De zes eigen domein liggen verspreid over de streek en leveren stuk voor stuk fraaie wijnen. Waaronder ook witte, zoals de voorbeeldige Albizzia Chardonnay 2018. Een frissige, tegelijk redelijk volle maar niet zware wijn, met in zijn smaak eeen klein nootje en sappig, vooral tropisch fruit van o.m. meloen. Je koopt deze witte Toscana voor €8,95 bij www.perfectewijn.nl.

 

 

Gardian Grande Réserve Chardonnay-Sauvignon-Vermentino 2018
Coteaux de Béziers
Een Zuid-Frans natuurpark van 400 hectare met niet alleen paarden uit de Camarque en wilde bloemen, maar ook druivenstokken, en de coöperatie Alma Cercius waarvan de 167 leden (enkelen op de foto) twee dozijn verschillenden druivenrassen telen op 1200 hectare, ziedaar de geboortegegevens  van de witte Gardian. Die drie ouders heeft in ongeveer gelijke percentages, chardonnay, sauvignon blanc en vermentino. In deze op zware fles gepresenteerde wijn proeven we mild wit en groen (drups)fruit, een kruidje en een hint van bladgroen. Vis zal er gráág in zwemmen. Fles €9,95 bij www.winelist.nl, zie de banner.

Groot Parys Die Tweede Droom Chenin Blanc 2018
Paarl
Eric Verhaak en diens vrouw Mariëtte Ras bezitten sinds 2002 een prachtige domein, Groot Parys in het Zuid-Afrikaanse Paarl. Het gehele landgoed bestrijkt plusminus 80 hectare, waarvan zo’n 50 beplant met druivenstokken – die vanaf 2009 geheel biologisch worden  gecultiveerd. Wanneer het geregend heeft, lopen Eric en diens wijngaardmanager tussen de ranken ‘om te kijken hoe de druivenstokken zich voelen’. Op Groot Parys – waarop tevens een aantal retirement woningen werd gebouwd – vervaardigt men hoofdzakelijk witte wijnen, met voorop enkele soorten Chenin Blanc. De houtloze versie met als naam Die Tweede Droom is geurig en smaakt naar o.a. wit fruit, met een klein drupsje, en heeft behalve een hint van rijpheid ook een frisse kern. Deze droom van een wijn kost €8,45 bij www.winematters.eu.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Héllow organic & vegan 8,5%
Spanje
Wordt het een nieuwe trend, biowijnen met minder dan 10 procent alcohol? De in La Mancha gevestigde coöperatie Bodegas Latúe gelooft erin, en heeft een paar wijnen met slechts 8,5 procent gelanceerd, onder verschillende merken. De witte Héllow werd gemaakt van airén, sauvignon blanc en verdejo. Het is een frissig, uiteraard licht smakend product waarvan de smaak mij enigszins deed denken aan groene appel en moes daarvan. Een huisvriendin die liever geen zware wijnen drinkt, genoot van deze met volle teugen. De online supermarkt www.picnic.nl verkoopt ‘m voor €4,49, en voor dezelfde prijs is de identieke El Viento te vinden bij www.plus.nl, zie de banner.

Hoffman Sauvignon Blanc 2018
Spanje
De naam klinkt Duits, de druif is Frans, maar deze wijn komt uit zuidoost-Spanje. En wel uit de streek Jumilla. Alwaar hij gemaakt werd door de eigentijds toegeruste Bodegas Alceño, gesticht in 1870, en zodoende het oudste commerciële wijnbedrijf ter plekke. Het buxusachtige aroma dat je van een Sauvignon Blanc mag verwachten is present, net als een eveneens kenmerkende frisheid en een bescheiden 12 procent alcohol. Maar het fruit, da’s heel anders. Niet groen, maar mild, citrusachtig – en met perzik in een verleidelijke hoofdrol. Fles €7,25 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze website.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Il Giardino di Leonardo Grillo 2018
Italia
‘Grillo? Nooit van gehoord’,  zei de ontvangster dan de aangebroken proeffles op mijn jeu de boulesclub. Ik heb haar uitgelegd dat grillo groeit op Sicilië, vroeger gebruikt werd voor Marsala, maar tegenwoordig vooral voor droge onversterkte wijnen. De versie van Il Giardino di Leonardo, een merk waarvoor de wijnen door een Vlaamse importeur worden geselecteerd en gebotteld, smaakt frissig, notig, en citrusachtig, met een klein kruidje, een vleugje mildheid en niet te veel alcohol (12,5 procent). Deze aardige alledagswijn kost €4,99 bij www.jumbo.com.

Bidaia Txakolina 2018
Getariako Txakolina
Arzak en andere Spaans-Baskische sterrenrestaurants schenken de wijnen van Xabier Urruzola die in 2008, op 29-jarige leeftijd, een eigen domein (foto) stichtte in Spaans Baskenland, bij de kust. Hij noemde dit naar zijn vader, Inazio Urruzola, en het telt een bescheiden 4 hectare. Daarnaast koopt Xabier nog druiven bij van 2 à 3 additionele hectaren. Zijn Bidaia Txakolina 2018 werd voor 80 procent gemaakt van de regionale hondarribi zuri, aangevuld door 15 procent chardonnay en wat petit courbu (door Xavier petit corvou genoemd). Het is superslanke, superfrisse, heel licht tintelende, uitgesproken droge witte wijn met weinig alcohol, 10,5 procent, maar behoorlijk wat smaak, vooral van grapefruit en groene appel. Super bij sushi. Fles €12,95 bij www.gastrovino.nl.

 

 

Josef Ehmoser Grüner Veltliner Terrassen 2018
Wagram
Feest in het glas, dat geeft de nieuwe jaargang van deze wijn. Het is een schoolvoorbeeld van Grüner Veltliner, bijna tintelend op de tong, frissig, sappig, een tikje hartig, licht floraal en vooral fris fruitig, denk aan citrus en appel. Bovendien werden de druiven duurzaam geteeld. Zijn maker is Josef Ehmoser die samen met zijn vrouw Martina een domein drijft van ongeveer 17 hectare in het Oostenrijkse, licht heuvelige Wagram waar de bodem veelal bestaat uit diepe, kalksteenhoudende lagen löss. Deze voorbeeldige Veltliner kost €9,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Joseph Drouhin Mâcon-Bussières Les Clos 2017
Mâconnais
In Bussières, een zuidelijk in de Bourgogne gelegen dorp met klei- en kalkhoudende gronden, koopt het wijnhuis Joseph Drouhin chardonnaydruiven en most van wijnbouwers onder contract. De daaruit samengestelde Les Clos wordt met uitsluitend natuurlijke gisten bereid, en rijpt voor een deel in grote fusten. Alle elementen samen hebben een héél prettige, nog vieve 2017 gegeven, een wijn bovendien met zowel notigheid als wat sappig citrusfruit. Bij op de huid gebakken zalmfilets smaakt hij zalig. Op www.drinksco.nl kost een fles in de aanbieding €13,16.

 

 

La Raia 2018
Gavi
In zeker een handvol Italiaanse wijngidsen word de witte La Raia bij herhaling  lovend beoordeeld. Als we deze Gavi proeven wordt duidelijk waarom. Het is een uitnodigende, vrij elegante, frisse, heel licht tintelende wijn die trakteert op sappig fruit richting stoofappeltjes en voorzichtig wat notigs. Als enige druif voor deze eetwijn, want dat is-ie, gebruikt de familie Rossi Cairo de cortese die biodynamisch wordt gecultiveerd en groeit op ongeveer 400 meter hoogte in het heuvelland van Piemonte. Richtprijs €12,95 zie o.a. www.halvemaanwijn.nl.

Louis Guntrum Dry Riesling 2018
Rheinhessen
Al elf generaties maakt de familie Guntrum wijn langs de Rijn. De huidige leiding berust bij Louis Konstantin Guntrum (links) die zetelt in een statig gebouw tussen de rivier en een groene wijnhelling bij Nierstein am Rhein. Zomerse genoegens heb ik beleefd  aan de Louis Guntrum Dry Riesling 2018, een elegante, frisse en tegelijk tikje milde (4,3 gram restsuiker) wijn die ook zacht fruit offreert. Richtprijs €8,95, verkoopinfo via www.poot.nl.

 

 

M. Chapoutier Domaine des Granges de Mirabel Viognier 2017
Coteaux de l‘Ardèche
Sedert 1995 exploiteert het gerenommeerde Rhône-huis M. Chapoutier in de Ardèche een wijngaard waarvan de grond een vulkanische origine heeft, en die beplant is met biodynamisch gecultiveerde viognier. De 2017 van dit Domaine des Granges de Miraval vertoont uiteraard enige rijpheid, maar is tegelijk nog vitaal genoeg om genoegen te geven, zeker als je de hem goed koelt. In de redelijk stevige, vrij volle wijn bestaat het aroma deels uit rijpe, zachte fruittonen, zoals van abrikoos en peer, met nog een nootje toe. Vooral bij wit vlees, kalkoen en kip zal-ie vast heel plezierig zijn. De flesprijs varieert van €14,25 tot bijna €16. Adressen via www.orbwijn.nl, zie de banner.

Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2017
Western Cape
Het bij Stellenbosch gelegen wijngoed Mulderbosch bracht van 1992 zijn eerste oogst uit, met opvallende, smalle labels over de hele lengte van de fles. Een van de meest geprezen wijnen in de omvangrijke collectie – het nu aan Amerikanen behorende bedrijf heeft zelf 45 hectare en koopt nog druiven bij – is de Steen op Hout (Steen zijnde een Kaapse naam voor Chenin Blanc). Dat houtcontact is overigens bescheiden, voor de 2017 was het 28 procent.  Vandaar dat de wijn slechts een bescheiden, maar wel dimensie verstrekkende houttoets heeft van noten, kruiden en roostertonen. Sterker aanwezig zijn citrus, wit fruit en, naast een vleugje rijpheid, nog altijd aangename zuren. Wat mede te danken is aan de relatief vroege pluk die wijnmaker (en mede-eigenaar) Adam Mason het liefst toepast. Bij www.gall.nl kost deze steengoede wijn €9,99, zie de banner.

 


Norabuena Macabeo 2018
Utiel-Requena
Landinwaarts van Valencia opereert Coviñas, een groep van tien samenwerkende coöperaties waarbij drieduizend druiventelers zijn aangesloten. Enig idee hoeveel merken Coviñas voert? Ongeveer zestig. Een daarvan is Norabuena. De Macabeo met die naam is bestemd voor mensen die een zekere mildheid prefereren boven strak droog, en die niet houden van zware wijnen. Zo smaakt de 2018 op milde wijze een beetje naar appelmoes en verse witte druiven. Tegelijk is de wijn frissig en slechts 11,5 procent alcohol bevattend. Voor deze niet noraardige alledagswijn rekent men meestal €4,95, adressen via www.boomsma.fr.

O Fillo da Condesa Albariño 2018
Rías Baixas
Binnen Spanje bezit de groep Juan Gil, tegenwoordig geleid door de vierde generatie van de familie Gil, ongeveer 1400 hectare verspreid over negen regio’s. Het dichtst bij de Atlantische kust, in Galicië, ligt Lagar del Condesa. Een bodega die uitsluitend druiven verwerkt van de voortreffelijke variëteit albariño. Een deel van de oogst 2018 werd vergist in grote fusten, de rest in tanks. In de elegant ferme, zuivere smaak ontdekken we groene appel, grapefruit, en ander fris fruit – en krijgen hevige trek in een gebakken sliptongetje besprenkeld met citroensap. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €12,37 bij www.adbibendum.net.

 

 

O génération Chenin Blanc & Sauvignon Blanc 2018
Western Cape
Fair trade en/of organische druivencultuur zijn de principes waaraan de wijnen voor O génération moeten voldoen. Deze wijnlijn werd geïnitieerd door Janneke Rutten (rechts) van Intense Wines. Een leuke zomerwijn binnen het assortimentje komt uit Zuid-Afrika en is fair trade: een combi van chenin blanc en sauvignon blanc. Het is een goed frisse, bijna tintelende creatie, correct gevuld en trakterend op zowel frisse citrus als wat wit fruit. Reken op normaliter €6,99 per fles, verkooppunten via www.intensewines.nl.

O Poitou 2018
Haut-Poitou
De streek Haut-Poitou (foto) verkeert qua bekendheid en reputatie in de schaduw van wijngebieden binnen het Loire-dal, hoewel de wijnstijl – fris en licht – vergelijkbaar is. Die onbekendheid heeft er zelfs toe geleid dat de regionale coöperatie failliet is gegaan. Een kleine opsteker was wel de toekenning van een eigen beschermde herkomstbenaming, een jaar of negen jaar geleden. Ik drink de witte wijnen van Haut-Poitou eigenlijk altijd met plezier, met name die van sauvignon blanc – en helemaal nu het zomer is. De O Poitou 2018 van Sauvion (dat ter plekke een kelder heeft en werkt met aangekochte druiven) is zo’n Sauvignon. Zomers fris, een tikje groen kruidig, enigszins groen fruitig en met een vleugje mildheid. Kortom een voorbeeldige voorafwijn. Adviesprijs €9,95, adressen via www.labaume.nl/verkooppunten.

 

 

Piqueras Wild Fermented Verdejo 2018
Almansa
Voor zover het Spaanse wijngebied Almansa bekendheid geniet, is dat vanwege zijn rode wijnen. Toch levert deze oostelijk van de Hoogvlakte gesitueerde streek tegenwoordig ook heel aantrekkelijke witte. Voorop lopend daarmee is het toonaangevende familiebedrijf Bodegas Piqueras dat zijn Verdejo vertroetelde door én de druiven organisch te telen én alleen natuurlijke gisten te gebruiken én hem en een beetje houtcontact te geven gedurende drie maanden in vaten van driehonderd liter. Vandaar dat de bleek getinte 2018 naast zijn sappigheid en wat fris fruit tevens plezierige kruidige aspecten heeft. Deze verrassende Verdejo kost (in de aanbieding) €6,95 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

Prado Allén Godello 2018
Monterrei
In het wijngebiedje Monterrei, dat het warmste is van Galicië en nog geen 500 hectare telt, kocht de familie Mendez een eigen domein. Dit gebeurde anno 2006, tien jaar nadat Monterrei zijn eigen herkomstbenaming ontving. De bezitting kreeg als naam Adegas Pazo das Tapias. Tegenwoordig telt hij 10 hectare (foto), terwijl van zo’n zestig contracttelers druiven worden bijgekocht. Liefhebbers van Chardonnay zullen ook de Prado Allén Godello 2018 lekker vinden, want de wijn heeft eenzelfde notigheid, zachte zuren, sappigheid en vlezigheid, met als extraatje discreet gekruid fruit van zowel citrus- als witte vruchten. Bij www.wijnbeurs.nl kost deze Godello in de aanbieding €8,49, tegen normaal €10,99.

 

 

puklavec & friends sauvignon blanc & pinot grigio 2018
Stajerska Slovenija
Als Vivaldi zijn schitterende stuk ‘De lente’ had moeten componeren met wijndruiven in plaats van muzieknoten, dan zou vast een wijn als de sauvignon blanc & pinot grigio 2018 van puklavec & friends zijn ontstaan. Want wat is deze heerlijk lichtvoetig en tegelijk heel smakelijk: vief en verkwikkend, bijna tintelend zelfs, met slechts 11,5 procent alcohol en een sappig fruitigheid (richting perzik en peer). Zijn geboorteland is Slovenië. Waar het modern geoutilleerde P&F Wineries over 1100 hectare met druivenstokken beschikt. Deze wijngaarden liggen op hoogten tussen 250 en 350 meter, meestal tegen hellingen. Voornoemde zomerwijn is voor €5,99 te vinden bij www.ah.nl, zie de banner.

Rivera Locorotondo 2018
Puglia
Het is jaren geleden dat ik voor het laatst een Locorotondo heb geproefd, de enige witte wijn met een beschermde herkomstbenaming in Puglia. Binnen dit Zuid-Italiaanse gewest ligt de plaats Locorotondo die de wijn exact een halve eeuw geleden zijn naam heeft gegeven. De 2018 van Rivera, een 75 hectare omvattend, duurzaam werkend domein (zie de zonnepanelen) waar drie generaties van de familie De Corato actief zijn, heeft als basis twee traditionele druivenrassen. Te weten verdeca en bianco d’alessano. De sappige, zacht frisse Locorotondo 2018 smaakt een beetje kruidig, duidelijk notig en naar mild fruit van o.a. citrus en peer. Fles €8,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Salwey Weissburgunder 2017
Baden
De bijzonderste picknick die ik ooit meemaakte vond plaats in Duitsland, op een  heuveltop binnen Kaiserstuhl, het bekendste en grootste  wijndistrict van Baden. Hij werd aangericht, op 370 meter hoogte, door de jonge, talentvolle wijnmaker Konrad Salwey. In de avondzon, het was een uur of half acht, genoten we daar van mooie vleespâtés, worsten, kazen en vers fruit, terwijl Konrad enkele van zijn imponerend wijnen schonk. Die herinneringen kwamen terug bij het proeven van de Salwey Weissburgunder 2018, een door limoen, grapefruit en groene appel gemarkeerde, fris gestijlde, levendige wijn, licht notig bovendien – en gewoon zalig zomers. Adviesprijs €12,95, verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

Serra de Estrella Albariño 2018
Rías Baixas
Het Galicische domein Adegas Valmiñor is ruim twintig jaar oud, werd gesticht door een groep vrienden – en op zijn 34 hectare bestrijkende wijngaard groeit slechts één druivenras, albariño. Een witte variëteit die zo hoogwaardig is dat hij nu zelfs mag worden aangeplant binnen het conservatieve wijngebied Bordeaux. Een in Engeland  met zilver bekroonde Albariño is de 2018 met de merknaam Serra de Estrella. Zijn bleke kleur heeft een groenzweem, de geur neigt naar floraal als fruitig, en in de levendige, vrij volle  smaak ontmoeten wee behalve frisse citrus een hint van groene appel. Deze visvriend draagt een richtprijs van €9,95, adressen via www.dgswijn.nl.

 

 

 

Steininger Grüner Veltliner Kamptal 2018
Oostenrijk
Glimlachend presenteerde Brigitta Steininger enkele wijnen van het door haar familie geleide wijngoed Steininger. Dat gesitueerd is in Oostenrijkse regio Kamptal. Het binnen Langenlois gesitueerde domein omvat een  aanzienlijke 50 hectare en levert veel Grüner Veltliner. Het gelijknamige druivenras is nu eenmaal de grote regionale specialiteit – en ook van Steininger zelf. Het was gewoon genieten van de Grüner Veltliner Kamptal 2018, een behoorlijk energieke, sappige wijn, enigszins bloemig van geur, een tikje hartig en tegelijk royaal voorzien van drupsachtig, mild fruit. Fles €11,95 (maar let op aanbiedingen) bij o.m. www.wijnkring.nl.

Stern Grauer Burgunder 2017
Pfalz
Als een stijgende ster binnen de Duitse streek Pfalz, zo beschouwt men de internationaal geschoolde (o.a. in Zuid-Afrika) Dominic Stern. Wiens familiale Weingut Stern  inmiddels 12 hectare omvat. Het is van druiven gegroeid op kalkhoudende lössleem grond dat Dominic (links) zijn Grauer Burgunder 2017 creëerde, een elegante en toch een tikje vette, heel smakelijke wijn die charmeert met enerzijds sappig wit fruit en anderzijds een duidelijke notigheid. Niet gek bij bijvoorbeeld een zachte vleespâté of –terrine. Bij www.anfors-imperial vraagt men €16,25 voor deze gave wijn.

 

 

The Low 5,5% Chardonnay
Duitsland
Deze in Rüdesheim am Rhein gebottelde ‘wijn’ is de beste van een kleine reeks met slechts 5,5 procent alcohol, merknaam The Low. Behalve sappig, frissig en natuurlijk licht (maar niet storend zo) smaakt hij naar milde citrus, waaronder perzik, met nog een nootje toe. Vanwege dat lage alcoholpercentage blijft tegelijk het aantal calorieën sterk beperkt. Deze alcoholarme wijn, je zou het bijna een dieetwijnen kunnen noemen, staat voor €4,49 op het schap bij zowel www.hoogvliet.com (vanaf 9 september) als bij www.plus.nl, zie de banner.

 

Château La Camarette Armonia 2018
Ventoux
Een van de meest gastvrije domeinen aan de voet van de Mont Ventoux is Domaine de La Camarette. Je kunt er terecht voor proeverijen, een goedkoop glas wijn op het terras, een rondleiding, een wandeling langs 26 druivenrassen, een lunch of diner, en zelfs logeren. Bovendien maakt de familie Gontier goede wijnen, van biodruiven. De met een château-label uitgebrachte Armonia rosé 2018 bijvoorbeeld, een voor 90 procent uit cinsault en grenache samengestelde wijn die tevens wat syrah bevat. De kleur is bleek zacht oranje, de smaak sterk drupsachtig, met milde aspecten van peer en sinaasappel. Ferm en licht gekruid is deze rosaé eveneens. Richtprijs €11,45, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

 

 

Château Saint-Louis La Perdrix Grenache-Syrah 2018
Costières de Nîmes
Het niet ver van Nîmes gesitueerde Château Saint-Louis La Perdrix geldt al decennia als een van de beste bezittingen van de regio. Wat ook gebleven is nadat Crédit Agricole het 50 hectare met druivenstokken tellende domein overnam, in 1991. De stokken groeien op terrein dat bezaaid is met rolkeien à la Châteauneuf-du-Pape. Behalve stoere rode wijnen brengt het château een sympathieke rosé voort, een compositie van 60 procent grenache en de rest syrah. Naast mild drupsfruit van o.m. peer en een hint van frambozen biedt deze vrij volle, ferme wijn een beschaafde kruidigheid en prettig wat sap. Prijs €6,99 bij www.mitra.nl.

Chivite Las Fincas rosado 2018
Vino de la Tierra 3 Riberas
Achterop de zware, enigszins amfora-achtige fles staat de naam Arzak – die refereert aan een van ’s werelds beste restaurants. De blank oranje wijn werd namelijk mede samengesteld door chef-kok Juan Mari Arzak, met wie wijnproducent Julián Chivite bevriend is. Julián woont in San Sebastián (‘je wilt niet geloven hoe druk het hier is met toeristen’) waar ook Arzak zijn zaak heeft. De rosé die beiden creëerden is een sympathieke wijn, met diverse soorten drupsfruit (citrus, wit, wat rood) in zijn aroma, een vrij stevig gestel, veel sap en zachte zuren. Heel geschikt om bijvoorbeeld lamsvlees te begeleiden. Fles €9,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Banner-Aaldering-21

 

Domaine Tariquet Rosé de Pressée 2018
Côtes de Gascogne
Op het immense, meer dan 1100 hectare tellende Domaine du Tariquet is alles, maar dan ook alles, erop gericht om wijnen te maken met frisheid, fruit en elegantie, dus niet veel alcohol, 12,5 procent is meestal het maximum. Wat geldt voor een sympathieke, vief rozeoranje, bijna grenadineachtig getinte rosé, de Rosé de Pressée uit 2018. Behalve elegant en fris smaakt deze Gascogne – een blend van cabernet franc, merlot, syrah en tannat – vrolijk fruitig, enigszins naar bessen, aardbeien en frambozen. Een gebruikelijke flesprijs pleegt €7,79 te zijn, verkooppunten via www.lfe.nl.

Good Company Sauvignon Blanc Rosé 2018
Marlborough
In Duitsland wordt deze wijn geafficheerd als halbtrocken, wat terecht is. Want inderdaad heeft hij een zoetje in zijn smaak. Die voor het overige frissig, sappig en fruitig is, met niet de buxus, plantaardigheid en het groene fruit van sauvignon blanc, maar eerder het rode en besachtige fruit van pinot noir – de variëteit die kennelijk aan sauvignon blanc werd toegevoegd, mede vanwege de kleur. In Engeland rekende men deze rosé bij ‘de beste wijnen onder 10 pond’, en hier kost een fles €4,99, bij www.lidl.nl.

 

 

L’Ostal Rosé 2018
Pays d’Oc
Na lang zoeken kocht Jean-Michel Cazes, de eigenaar van o.a. het beroemde Château Lynch-Bages in Pauillac, twee wijngaarden bij La Livinière, een dorp binnen de Zuid-Franse streek Minervois. Waarna hij ze samen smeedde tot één landgoed, gedoopt Domaine L’Ostal Cazes, met 60 hectare druivenstokken plus 25 hectare olijfbomen. Vervolgens vond een totale renovatie plaats, zowel wat betreft de aanplant als het aanleggen van een drainagesysteem. Bovendien werd een voormalige tegelfabriek ingericht tot eigentijdse wijnkelder. Het resultaat van alle  inspanningen en investeringen? Een reeks heerlijke wijnen. De L’Ostal Rosé 2018 bijvoorbeeld, een uit gelijke delen grenache en syrah gecomponeerde, rozeoranje wijn waarvan het drupsachtige fruit doet denken aan perzik en mandarijn, terwijl de smaak bovendien elegant, levendig en sappig is. Richtprijs €7,99, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

Neleman Tempranillo organic rosé 2018
Valencia
Vaak kun je aan hun kurk de wijnen herkennen van Derrick Neleman, die met een Spaanse compagnon wijnen maakt in Spanje. Want het liefst gebruikt Derrick geen gewone kurk (hij heeft een hekel aan schroefdoppen), maar een draaimodel. Met zo’n draaikurk werd ook de organische Tempranillo afgesloten, een blank oranje rosé uit Valencia, waar Derrick begon. Het is een niet te zware wijn (met een beheerste 12 procent alcohol) die duidelijk smaakt naar drupsfruit, correct fris is en heel licht kruidig. Niet gek bij bijvoorbeeld een barbecue. Fles €6 bij www.hema.nl.

 

Banner Hamersma 538-100

 

Nore Grenache 20918
Pays d’Oc
Deze bleek oranje Zuid-Franse wijn is een creatie van Pascal Gianesini, wijnmaker in de Languedoc. Waar hij niet alleen Château Jouclary bezit, in de Cabardès, maar ook druiven verwerkt van percelen aan de voet van het Montagne Noire. Het is daar dat de grenachedruiven groeien voor zijn Nore rosé. Dit is een stevige, kruidig fruitige (mandarijn, hint perendrups), soepele, sappige, lekker weg drinkende eetwijn die €6,50 kost bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

silver moki Sauvignon Blanc Blush 2018
Marlborough
De Franse wijngigant Les Grands Chais de France is inmiddels ook ver buiten het eigen land actief, zelfs in het verre Nieuw-Zeeland. Waar voor het merk silver moki (genoemd naar de blue moki, een vooral bij Nieuw-Zeeland voorkomende vis) een roséversie werd gemaakt van Sauvignon Blanc. De woordvoerder van Grands Chais vertelde hoe: door aan Sauvignon Blanc 3 procent Pinot Noir toe te voegen. De opwekkende, 3 gram restsuiker bevatten rosé bood in zijn aroma behalve een beetje buxus ook fris rood fruit, inclusief dat van rode grapefruit. Naast de Bijenkorf is een van de aanbieders www.abelswijnen.nl waar enkele fles €10,95 kost en je bij zes tegelijk €9,45 betaalt.

 

Alqueve 2017
Tejo
Portugeser kan een rode wijn bijna niet zijn. Want het uit twee wijngaarden bestaande domein Pinhal da Torre gebruikte maar liefst vijf autochtone rassen voor zijn merkwijn Alqueve. Te weten castelão, tinta roriz, touriga franca, touriga nacional en trincadeiro. En die druiven werden dan ook nog traditioneel met de voet getreden. Waarna nog een half jaar vatlagering volgde. Het resultaat is een karaktervolle, echte eetwijn. Niet heel fruitig, maar met in zijn soepele, ferme smaak wel allerlei andere aroma’s, donkere en kruidige vooral, met ook wat rijpheid. Fles €7,25 bij www.sauterwijnen.nl.

 

Aromo Carmenère 2018
Valle del Maule
Het anno 1922 door Fransen gestichte Viña Aromo, dat echter al zo’n tachtig jaar aan de familie Henríquez behoort, is genesteld in de Valle del Maule, vrij zuidelijk in Chili. Waar het 320 hectare bezit. Een van de specialiteiten is de naar zijn druif genoemde Carmenère. Van de jaargang 2018 wist wijnmaakster Jimena Egaña een aantrekkelijke wijn te vervaardigen, vief en bessig, met ook elementen van munt, laurier en drop in de ferme, maar niet zware smaak. Evenmin zwaar is de adviesprijs, namelijk €5,95, adressen via www.boomsma.frl.

Bota Brick Merlot
California
Perfect voor vriendenmaaltijden, barbecues, feesten en partijen waar je toch iets beters wilt schenken dan doodgewoon slobberwerk – dat is deze in een tappak aangeboden Merlot uit Californië.  Via een slim systeem blijft de wijn lang goed; de producent  – het grote bedrijf Delicato – claimt zelfs dertig dagen. Alsof iemand een maand zou doen over anderhalve liter, want da’s de hoeveelheid. Sympathiek is het gebruik van gerecycled karton voor het rechthoekig, grote-baksteenvormige omhulsel dat je makkelijk in de ijskast kunt leggen. De te koelen wijn smaakt vlezig en sappig met milde dropachtige tonen en een ondertoon van zwarte vruchten, waaronder vijgen. De 1,5 liter kost €14,99 bij www.plus.nl.

Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2018
Bourgogne
Een van de beste Bourgondische coöperaties is die van de Vignerons de Buxy. Het uitstekend toegeruste, kwaliteitsgeoriënteerde bedrijf heeft zo’n 270 leden die meer dan 1100 hectare bezitten.  En de jaaromzet bedraagt zeven miljoen flessen. Dit succes is mede te danken aan de sterke prijsprestatie van de geleverde wijnen. Zo kost de Pinot Noir Vieilles Vignes slechts €5,99, terwijl het een aangename wijn is. Bescheiden fruitig met vaag iets van aardbei en bes, sappig, bijna licht notig, behoorlijk soepel en met een heel klein bittertje. Kostelijk bij coq au vin andere  stoofgerechten. De wijn wordt gevoerd door o.a. www.coop.nl en www.plus.nl, zie de banner.

 

 

 Creation Estate Syrah Grenache 2017
Walker Bay
Tien jaar terug trouwde de Zwitser Jean-Claude Martin, die wijn maakte in zijn garage, met Carolyn Finlayson, telg uit een bekende Kaapse wijnfamilie. Drie jaar later verhuisden ze naar Zuid-Afrika, om daar hoog in de zuidelijke Hemel-en-Aarde Vallei een eigen domein te beginnen, Creation Wines, op een plek waar nooit eerder druivenstokken hadden gestaan. De bouw van een kelder en ontvangstruimte volgden, duurzame principes werd toegepast – en Creation Wines groeide uit tot een modeldomein. Dat ook hoogwaardige wijnen voortbrengt, zoals de rode Syrah Grenache 2017, een gespierde, van dik zwart fruit en donkere aroma’s voorziene, vlezige wijn die vlees van de grill en zeker ook wildgerechten baie goed kan begeleiden. Adviesprijs €22,50, verkooppunten via www.vinites.com en de banner.

Cueva del Chamán Esencia Garnacha Tintorera 2016
Almansa
In en rond het sport-, cultuur- en feestenminnende dorp Alpera, pal oostelijk van de Spaanse Hoogvlakte, staan druivenstokken, in totaal zo’n 3000 hectare. Op ongeveer 900 meter hoogte, op een weids plateau. Het is mede dankzij deze ligging, die voor een relatief koel microklimaat zorgt, dat de plaatselijk coöperatie Bodegas Santa Cruz de Alpera heel aromatische wijnen kan vervaardigen. De specialiteit is biologische Garnacha Tintorera, afkomstig van een garnacha variant die veel tint, veel kleur geeft. Als een soort overtreffende trap qua kleur, qua concentratie, qua fruit (van bessen) én qua alcohol (een heftige 15,5 procent, nét nog in balans, mits de wijn fris wordt geserveerd) kan de Cueva del Chamán Esencia worden beschouwd. De nog zacht frisse, breed in de mond komende, ook kruidig hout bezittende jaargang 2016 kan bijvoorbeeld  in plaats van Port bij blauwschimmelkaas worden gedronken. Fles (een heel zware) €24,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.

 

 

Domaine Chapelas 2017
Côtes du Rhône
Op de westoever van de Franse Rhône-vallei verbouwt de familie Clavel als sinds 1640 wijn. Het aanzienlijke domein – dat werkt met de namen Domaine Chapelas en Domaine Clavel – bestrijkt een aanzienlijke 60 hectare, en wordt tegenwoordig met veel verve geleid door Claire Clavel (foto). Haar Côtes du Rhône biedt veel waar voor zijn €7,49. Denk aan veel kleur en veel smaak, met behoorlijk wat dimensie. Hoofdrollen zijn toebedeeld aan gul zwart fruit en donkere aroma’s, terwijl een beschaafde kruidigheid het stevige, sappige geheel completeert. Zie www.dirckiii.nl en de banner.

Domaine Joël Delaunay Gamay 2018
Touraine
Zijn sappige frisheid maakt deze Gamay (afkomstig van de gelijknamige Beaujolais druif) tot een perfecte zomerwijn, temeer daar je ‘m koel kunt drinken. Bovendien smaakt hij lekker fruitig, naar een melange van bessen, waaronder aalbessen en blauwe bessen. Van Joël Delaunay, die 27 hectare bezit, kenden we eigenlijk alleen zijn superieure Sauvignons, maar ook met rood staat hij zijn mannetje. Adviesprijs €10,50, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

 

Domaine Preignes le Vieux Petit Verdot Prestige
Pays d’Oc
Al vijf generaties exploiteert de familie Vic een wijngoed in de Languedoc, rond een historisch château. Dit Domaine Preignes le Vieux omvat in totaal 250 hectare wijngaarden waarvan uiteenlopende wijnen onder uiteenlopende (merk)namen worden gemaakt. Een bijzondere rode is de Petit Verdot Prestige. Die bijzonder is omdat men van de dikke schillen bezitten petit verdot zelden honderd procent wijnen vervaardigt. De vlezige 2017 van de familie Vic is donkerrood en smaakt op intense, milde wijze naar diverse soorten drop, aangevuld door rijpe bramen en andere zwarte vruchten, terwijl bovendien subtiele roosteraroma’s en een vleugje vanille waarneembaar zijn. Dit alles is o.m. te danken aan de royale druivenmix van vijf Mediterrane druivenrassen. Bij www.mitra.nl kost een fles €7,99.

Figure Libre Cabernet Franc 2016
Pays d’Oc
In de kelder van hun prachtige Domaine Gayda, dat tevens fungeert als resort (met restaurant) en als wijnschool – we zijn ten zuidwesten van Carcassonne – maken Tim Ford en Anthony Record zeker zo’n 25 verschillende wijnen van eigen en aangekochte druiven. Van eigen grond, zandsteenhoudend, komt de Figure Libre Cabernet Franc waarvan de uit het Loire-dal afkomstige stokken organisch worden gecultiveerd. In de krachtige, nu rijpe, geheel op dronk zijnde 2016 hebben rokerige roosteraroma’s gezelschap van voornamelijk donkere tonen (leder, laurier, drop) en zondoorstoofd fruit van zwarte vruchten plus bessen. Ga maar uit van €19,49 per fles, adressen via www.lfe.nl.

 

 

Hema Red Wine
Spanje
Eerder dit jaar vond een internationaal concours plaats van private label wijnen, zeg maar huiswijnen van grote winkelorganisaties. Bij Spaans rood ging de hoogst eer (‘Best value’ en ‘Best quality’) naar de Hema Red, de rode, op €3 geprijsde huiswijn. Waarvan de producent onbekend is, de regio van herkomst eveneens. Alleen de druivenrassen weten we: garnacha, mazuelo en garnacha. Heeft de jury een deskundig oordeel geveld? Dat ontdek je door eens een fles te proberen. De wijn smaakt heel soepel en makkelijk, met een zachte frisheid en mild besfruit plus een hint van aardbeien en frambozen. Koelen lijkt verstandig. Zie www.hema.nl.

Jean-Paul Brun Le Ronsay 2018
Beaujolais
Zomers rood, uitnodigend, goed verteerbaar, niet zwaar (12 procent alcohol), lekker fris en tegelijk gul  fruitig (bessen, zwarte vruchtjes), met ook een hint van drop, ziedaar Le Ronsay 2018, een hele beste Beaujolais. En niet zomaar een Beaujolais, want hij werd op natuurlijke wijze, met dus ook natuurlijke gisten bereid door Jean-Paul Brun (bezit circa 45 hectare) wiens naam en reputatie garant staan voor kwaliteit. Deze zomerwijn kost (in de aanbieding) €8,95 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

Mezzacorona Teroldego Rotitaliano Riserva 2015
Trentino Alto Adige
In en rond de valleien van Noordoost-Italië maakt men voornamelijk witte wijnen, Pinot Grigio voorop, maar toch ook karaktervolle rode. Een excellente exponent is de Teroldego Italiano 2015 van Mezzacorona, een dynamische coöperatie waarvan de 1600 leden circa 2400 hectare bezitten. De licht kruidige, sappige, nog vitale, een jaar op vat gelagerde wijn heeft veel kleur en veel smaak, met zowel frisse als milde elementen, en zowel donkere als fruitige tonen, o.m. van  kersen en bessen. Voor deze Riserva rekent www.jumbo.com €7,99.

 

 

Otazu Premier Cuvée 2015
Navarra
Een van Spanje’s spectaculairste bodegas is Otazu, in Navarra, op 8 kilometer van Pamplona. Eigenaar-directeur Guillermo Penso bracht er wijn, architectuur en kunst prachtig samen. Niet alleen door eigentijdse sculpturen rond het immense, paleisachtige hoofdgebouw en de immense, deels ondergrondse kelder te plaatsen, maar ook door een klein wijnmuseum te stichten. En in de 110 hectare bestrijkende wijngaard kregen de dertig percelen namen van beroemde componisten, filosofen, schilders en schrijvers. Ook de wijnen imponeren, zoals de Otazu Premier Cuvée, een krachtige, sappige, een jaar op vat gerijpte blend van tempranillo, cabernet sauvignon en merlot. De toonzetting is tegelijk kruidig en donker (leder, laurier, drop), met rijp zwart fruit plus een hint van vanille in de coulissen. Fles €11,95 via www.henribloem.nl.

Perelada 5 Finques Reserva 2015
Empordà
Als hoofd wijnmaker kan de universitair geschoolde Delfí Sanahuja, die in Gerona ook sommeliers opleidt, zich volop uitleven bij Perelada, langs de Costa Brava. Een wijngoed dat gelieerd is aan Castillo de Perelada, een prachtig kasteel met resort en casino. Zo creëert Delfí (rechts) behalve fraaie experimentele wijnen ook hoogwaardige soorten van een enkele wijngaard en een wijn van diverse druivenrassen die op vijf verschillende akkers groeien. Deze laatste melange, de 5 Finques Reserva, ontving achttien maanden vatrust en heeft als samenstelling zeven variëteiten (cabernet franc, cabernet sauvignon, garnacha, merlot, monastrell, samsó, syrah). Frisheid, kracht, kruidigheid, donkere aroma’s, diverse soorten zwart fruit, rijpe bessen: ze zijn allemaal present in deze dimensierijke creatie. Die €15 kost (beduidend minder dan de enkele-wijngaard wijnen) bij www.noordmanwijn.nl.

Quinta de Chocapalha Castelão 2015
Lisboa
Het wijngoed Quinta de Chocapalha, dat een eeuwenlang historie kent, ligt niet ver benoorden Lissabon en werd in de jaren tachtig gekocht door Paulo Tavares da Silva en diens Zwitserse vrouw Alice. Waarna ze fors investeerden de wijngaard (nu 45 hectare) en later in een geheel nieuwe kelder. Zij leiden het bedrijf nog steeds, en ook hun twee dochters zijn actief. Sandra Tavares da Silva geldt zelfs als een van Portugals meest talentvolle wijnmaaksters en adviseert tevens andere Portugese producenten. Zij tekent voor de van oude stokken afkomstige, naar zijn Portugese druivenras genoemde Castelão 2015, een nog vitaal frisse, sappige, ferme tafelwijn, kruidig, donkerig en discreet fruitig (richting bessen). Adviesprijs €9,95, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

Rolf Binder Riedl Vines Grenache Shiraz Mataro Carignan 2017
Barossa Valley
In 2014 nam Rolf Binder (foto) een 46 hectare tellende druivenakker over in Barossa Valley, Australië. De wijngaard  was sterk verwaarloosd, maar telde wel heel veel hoogbejaarde stokken. Na renovatie en herstel doopte Rolf zijn aanwinst om tot Riedl, en maakt daarvan sindsdien gloedvolle, zon gedreven wijnen als de Grenache Shiraz Mataro (ook bekend als Mourvèdre) Carignan 2017. Behalve krachtig is de wijn evenwichtig (met zijn 14 procent alcohol netjes in balans), uitgesproken soepel en zacht, en voorzien van milde, hele rijpe zwart-fruittonen, in de verte wat vanille, donkere aroma’s en een discrete kruidigheid. Inclusief. Nederlandse accijns kost een fles €12,14 bij www.adbibendum.net.

Scandalous One Cabernet Noir 2017
Vin de France
Op hun Domaine de la Colombette blijven zoon Vincent en vader François verbazen. Steeds opnieuw met allerlei innovaties, waaronder het creëren van alcoholarme kwaliteitswijnen en het adopteren van resistente nieuwe rassen. Een daarvan is cabernet noir (ook wel cabaret noir genoemd), een in Zwitserland gecreëerde kruising tussen cabernet sauvignon en een onbekend resistent ras. Het is deze variëteit waarvan de Notorious One 2017 werd vervaardigd, een donkerrode wijn met een geconcentreerde, zacht frisse, sappige smaak waarin donkere aroma’s en vooral ook bessen eerste viool spelen, terwijl de alcohol beperkt blijft tot 12 procent. Een prima product, een prima eetwijn bovendien. En voorzien van een donker glazen stoppertje. Flesprijs circa €11, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

Tormaresca Pr imitivo 2019
Salento
De fameuze familie Antinori is allang niet meer alleen actief in het eigen Toscane, maar ook in andere regio’s van Italië (en daarbuiten). Zo ook in het zeer zuidelijke  Puglia, de ‘hak van de laars’. Van de twee domeinen daar komt de Primitivo van Tormaresca, een gulle zonnewijn, vol, krachtig en tegelijk nog vief. Milde drop, denk aan o.a. katjesdrop, zet de toon, samen met een vriendelijke kruidigheid en zondoorstoofd zwart fruit. De prijs voor deze smakelijke Salento bedraagt €10,95 bij www.winelist.nl, zie de banner.

Vavasour Pinot Noir 2016
Awatere Valley, Marlborough
In het Awatere Valley (rechts), een koel subdistrict van Marlborough (het grootste wijngebied van Nieuw-Zeeland) verrichte het domein Vavasour pionierswerk door daar als eerste druivenstokken te planten. Wat gebeurde begin jaren ‘80. Vandaag de dag telt Vavasour 85 hectare, alle duurzaam bewerkt. De nu rijpe Pinot Noir 2016 offreert een zachte kruidigheid, wat mild fruit van o.a. zwarte kersen, een blaadje laurier, een stevig gestel (14 procent alcohol) en een aanzienlijke sappigheid. Fris geschonken beviel-ie het best. Fles €12,95, zie www.henribloem.nl.

Yalumba The Y Series Shiraz Viognier 2017
South Australia
Wanneer ik het woord Yalumba op een etiket zie, reis ik in gedachten terug naar de Barossa Valley, naar een in Engels stijl opgetrokken keldercomplex, naar een gastvrije, begaafde familie van wijnbouwers, naar een picnic op het gazon en naar uitingen van Australische kunst – want Yalumba sponsort o.a. de Art Gallery of South Australia. Ook slokjes wijn brengen deze impressies terug, samen met de eigen elementen. Zo komt The Y Series Shiraz Viognier 2017 breed in de mond, met mild, zeer zacht zwart fruit, donkere aspecten en wat rijpheid. Fles €9,95 bij www.wijnkring.nl


Apostelhoeve XII Late Harvest Pinot Gris 2018
Limburg
Het mooie wijnjaar 2018 heeft het mogelijk gemaakt voor Mathieu Hulst om op zijn Apostelhoeve (bij Maastricht, foto) ook een dessertwijn te maken, van laat geoogste pinot gris. De druiven waren kerngezond en hadden zo veel natuurlijke suiker dat de wijn daarvan 100 gram per liter bevat. Er is duizend liter van beschikbaar, gebotteld op halve flesjes. Opvallend is het lage alcoholgehalte van 12 procent, terwijl de blank getinte wijn toch rijk zoet smaakt, met o.a. gekarameliseerde peer en appel in zijn aroma – wat ‘m perfect doet zijn bij tarte tatin. Niet alleen het suikergehalte is hoog, de prijs net zo, namelijk €39,95 per halfje. Te koop bij o.m. www.bovino.nl.
Sinzero Cabernet Sauvignon 2018
Valle del Maipo
De beste soorten alcoholloze wijn plegen meestal niet de rode te zijn – maar deze Cabernet Sauvignon vormt een uitzondering.  Niet in de laatste plaats omdat hij uit een voor de gelijknamige druif uitstekend geschikte Chileense vallei komt, die van Maipo, maar ook omdat hij anderhalf jaar kelderopvoeding kreeg, inclusief een korte vatrijping. Zijn kleur is donkerrood, zijn smaak frissig en lekker bessig, met hints van mildheid en laurier, en zelfs een redelijke afdronk. Per definitie heeft de ‘wijn’ een lichte structuur, maar die stoort nauwelijks. Het extra werk om de hoogwaardige basiswijn ook nog alcoholvrij te maken betekent een richtprijs van €9,95. Verkooppunten via www.la-source.nl.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


STRAATJES OM
in
STRAATSBURG

Als enigen in de hele stad genieten van orgelklanken in een minstens vijfhonderd jaar oude kerk waar het licht naar binnen schijnt via grandioze glas-in-lood ramen, dat gebeurde ons zomaar in Straatsburg, op een vroege vrijdagmiddag. Het onverwachte concert vond plaats binnenin de van buiten witte Saint-Guillaume, een protestants godshuis waar ook Albert Schweitzer op het orgel heeft gespeeld, overigens het enige orgel in Frankrijk dat op rails staat. Zodat het verschoven kan worden om ruimte te maken voor het eigen, sinds 1885 zingende koor. Waarom toeristen hier niet komen? Omdat de kerk niet in het door de Ill omringde stadshart staat, maar aan de overzijde van dit door de oostelijke Elzas (en langs het fameuze driesterren restaurant Auberge de l’Ill) stromende riviertje. Het is dus op die oever dat de Saint-Guillaume werd gebouwd, schuin achter een van de kades en bruggen – en maar weinig bezoekers van Europa’s hoofdstad wagen zich over het water. Daarom wordt ook de Cour du Courbeau, een paar honderd meter in zuidwestelijk richting langs de Quai des Bateliers, meestal over het hoofd gezien. Terwijl deze bij een hotel behorende, intieme binnenplaats een prachtig voorbeeld vormt van 17e-eeuwse Renaissance architectuur, met houten balustraden en een verbindende loopbrug (links). Evenmin bekend bij de veel toeristen is de door Duitsland ontworpen en gebouwde Neustadt, eveneens aan gene zijde van de Ill. Nadat Frankrijk de in 1870 zelf geïnitieerde oorlog met Pruisen verloren had, werd Straatsburg geannexeerd door het Duitse rijk. Keizer Wilhelm I maakte de stad tot een prestigeproject, en deed er een compleet nieuwe wijk te laten verrijzen vol majestueuze gebouwen die ook in Berlijn hadden kunnen staan. Een paleis (foto rechts), een theater, een universiteitsbibliotheek en andere panden kregen gestalte rond het plein dat sinds 1918, het jaar dat de Duitsers vertrokken, Place de la République wordt genoemd. Achter het plein kwam een woonwijk met diverse panden in Jugendstil. De gehele Neustadt is goed bewaard gebleven, en kreeg anno 1988 de status van Unesco werelderfgoed.
Waarvoor de talloze bezoekers van Straatsburg dan wel komen? In de eerste plaats voor de kathedraal waar ‘s ochtends (tot 11.15, daarna gaan de deuren anderhalf uur dicht) een ontmoedigende rij wachtenden staat. Op het plein ervoor vind je stalletjes met karikaturisten, en er speelt altijd wel een straatmuzikant. Aan de buitenzijde is de kathedraal, waaraan bijna vierhonderd jaar werd gebouwd (om uiteindelijk gereed te komen in 1439), net zo indrukwekkend als van binnen. Neem alleen al de rijke reliëfs boven de rood beschilderde toegangsdeuren: beeltenissen die het passieverhaal vertellen. De ene nog resterende, achthoekige punttoren reikt tot 142 meter, en maakte de kerk tot laat in de 193 eeuw het hoogste christelijke gebouw ter wereld. Eenmaal binnen word je stil van de overweldigende immensiteit. Er is ook van alles te zien. Waaronder een 14e-eeuws orgel, hoog tegen pilaren, een astronomische klok (die dagelijks om half een tot leven komt), een pilaar met engelen, tientallen glas-in-lood ramen, een weelderig beschilderde koepel en een subliem roosvenster. De moedigen zouden nog naar het panoramaplatform kunnen lopen, via zo’n 330 traptreden – heen en terug.
Waarheen nu? Binnen het historische stadshart, dat in feite een eiland vormt omgeven door de Ill, is in alle richtingen veel te zien. Om kennis te nemen van wat er langs het riviertje zelf te genieten valt, verdient een rondvaart een warme aanbeveling. Tickets kun je kopen in de winkel van Batoramaop het Place de la Cathédrale (naast het toeristenbureau). Vergeet echter niet om op het plein eerst het Maison Kammerzell te bekijken. Dit grotendeels bruine, hoge hoekpand kreeg zijn huidige vorm in 1789, en telt 75 ramen in fraai gedecoreerde kaders waarmee verhalen worden verteld (detailfoto links). En binnenin zijn fresco’s te zien. Heb je boottickets, wandel dan via de gezellige, terrassenrijke Rue du Maroquin naar de steigers. De vaartocht duurt ruim een uur en voert langs zowel allerlei fraai oude gebouwen, waaronder de Ancienne Douane, als langs eigentijdse panden, met name die van de Europese Unie. En bij Petite France (waarover later) wordt even gepauzeerd in een tweetal sluizen. De vertrek- en aankomststeiger ligt schuin achter het Palace Rohan, een voormalig bisschoppelijk paleis dat te voet een volgende etappe zou kunnen zijn. Het complex herbergt drie musea. Wij hadden ons verheugd op het Musée des Beaux-Arts. Doch behalve op dinsdag, de vast sluitingsdag, bleek het óók op donderdag en vrijdag dicht te zijn. De reden? ‘Vanwege veiligheid’, wat waarschijnlijk staat voor ‘niet voldoende suppoosten’. Daar stonden we dan, met onze City Pass tickets in de hand. Onvoorstelbaar, zoniet schandalig. Als alternatief hebben we in hetzelfde gebouw het Musée des Arts Décoratifs bezocht. Voor het grootste deel bleek dit te bestaan uit historisch ingerichte paleiszalen en -vertrekken. Waaronder een bibliotheek met twee grote koningsportretten en de speciaal voor Lodewijk XV ingerichte slaapkamer waar hij in oktober 1749 overnachtte. Een kleinere sectie van het museum toont o.a. serviesgoed, inclusief terrines waarop trompe-l’oeuils werden aangebracht. Gelukkig zagen we later op de dag veel beeldschone beeldende kunst, vanaf 1870, in het Musée d’Art Moderne et Contemporaine (kijk bij ‘Galerie & Musea’).
Loop je vanaf de kathedraal in westelijk richting, door de winkel-, eet- en drinkstraat Rue Mercière (kijk even achterom om nogmaals de voorgevel van de kathedraal te bewonderen), dan bereik je al snel het Place Gutenberg, waar veelal boekstalletjes staan rond het standbeeld van de besnorde uitvinder van de boekdrukkunst. Verder westelijk, de rivierkades volgend, ligt Straatsburgs beroemde eilandjeswijk Petite France (foto’s rechts). Die naam lijkt liefkozend, maar refereert echter aan de ‘Franse ziekte’ ofwel syfilis, waarvan de lijders naar deze wijk werden gebracht. Vandaar dat veel daken daar grote openingen hebben, bedoeld voor een optimale ventilatie ten behoeve van de huid. Van de ellende van weleer is nu niets meer te zien. Petite France is nu en en al charme, met vakwerkhuizen, sfeerrijke straatjes, enkele kleine pleinen, een draaibrug en de enige vier verdedigingstorens van de tachtig die Straatsburg ooit telde. Een speciaal bouwwerk is de Barrage Vauban, een dam met niet alleen vensters, maar ook een uitzichtterras. Even voorbij de vierde toren, aan gene zijde van Ill en vlakbij het eerder genoemde museum voor moderne kust, bezochten we een ontspannen lunchadres, Abattoir Café. Waar je in een sobere, ontspannen ambiance, geen toerist te zien, terecht kunt voor een hele goede, royale tarte flambée gratinée en daarbij een glas Sylvaner Vieilles Vignes van Joseph Hauskeller (samen €12). Wie vanuit het café de kades in min of meer noordelijk richting volgt, komt vanzelf terecht bij de grote, hoge shopping mall Les Halles (120 winkels en eetgelegenheden). Daar de Ill oversteken via de brede trambaanbrug, en je ziet al snel de markante, glimmend metalen voorgevel van het warenhuis Printemps, met ervoor het deels door een open koepelrand overdekte Place de l’Homme du Fer waar diverse bus- en tramlijnen elkaar kruisen. Het is nu slechts enkele stappen naar het Place Kléber, het naar een Napoleontische generaal genoemde, ruime, rechthoekige plein, altijd levendig – en het hart van de stad (links) Bij warm weer spelen kleine kinderen er graag tussen de lage spuitende fonteinen. En het pleinbrede gebouw Aubette biedt onderkomen aan enkele cafés en allerlei winkels, waaronder die van Apple en… Hema. Voorbij het Place Kléber in oostelijke richting is ook het nodige te ontdekken. Het Place Broglie bijvoorbeeld met zijn kleine groente- en fruitmarkt, alsmede het door terrassen geflankeerde Place Saint-Etienne, en het bijkans verscholen Place du Marché (foto rechts) waar wederom terrassen liggen, en een enorme kei. Het moge duidelijk zijn dat struinen en varen door Straatsburg een hoogst plezierige, tweedaagse ervaring kan zijn.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Een van mijn grootste schilderijen, het bedekt deels de toegangsdeur naar mijn wijnopslag,
toont een nostalgisch, zeer zomers beeld getiteld ‘Bloemenmeisje op een mooie zomerdag van toen
‘.
Als model fungeerde min of meer onze kleindochter Charlie die lang en blond is, en graag een hoed draagt.
De locatie is een straatje in het Edam van pakweg een eeuw geleden.

 

 

‘We willen alles helemaal zelf blijven doen’ is het motto van Gert Jan Voortman en zijn partner Diana van der Biezen. Vandaar dat ze er niet aan moeten dénken om medewerkers of vrijwilligers aan te trekken – laat staan om hun Wijngoed Gelders Laren van 2 hectare uit te breiden. Het bewerken van de plusminus zesduizend daarop staande stokken vergt nu al zo’n zevenhonderd uur per jaar. Bovendien zijn beiden nauw betrokken bij Neerlands Wijnmakerij in Bentelo, waar samen met Roelof en Ilse Visscher de wijnen worden gemaakt en gebotteld voor circa veertig wijndomeinen, zelfs enkele buitenlandse (‘die met resistente rassen werken waarmee zij geen ervaring hebben, maar wij wel’).  Na hun succesvolle bedrijf voor personeels consultancy streken Gert Jan en Diane vijftien jaar leden  in Laren neer, waar ze een landgoed van acht hectare kochten, met daarop een vervallen boerderij. Op aanvankelijk 1 hectare werden in 2005/2006 de eerste druivenstokken geplant: cabernet blanc en solaris als witte, cabertin, pinotin en regent als rode. Om het vak van wijnbouwer te leren hadden beiden stages gelopen op het wijngoed Hof van Twente dat aan hun vrienden Visscher behoort. De eerste oogst gaf zulke goede wijnen dat er een hechte samenwerking ontstond met driesterren restaurant De Librije. Dit nam aanvankelijk zelfs alle drie- à vierduizend flessen af. Die als merk kregen Kus van Thérèse en zowel in het restaurant als de bijbehorende winkel werden verkocht. ‘Als onze wijnen in een wijnarrangement zitten, merken we dat meteen aan de doos verkopen.’ Voor additionele afnemers kwam er in 2010 een tweede hectare bij. Behalve De Librije voeren nu ook De Swarte Ruijter en vier andere gerenommeerde restaurants wijnen uit Gelders Laren. En de ogen zijn nu op het westen gericht, mede gezien de grootste oogst ooit, de veertienduizend flessen van het uitstekende jaar 2018. Gert Jan en Diane zijn vol goede moed, in de wetenschap dat véél zorg wordt besteed aan het verkrijgen van een optimale kwaliteit – wat begint in de wijngaard. Onder meer via het uitdunnen van de trossen en het stapsgewijs oogsten ‘wat soms wel 22 dagen duurt’. Van de recentste oogst (waarin ook wat 2017 werd verwerkt) heb ik de Coulisse wit geproefd, een melange van solaris en cabernet blanc. Het bleek een echt smakelijke wijn te zijn, aangenaam fris, sappig bovendien, goed gevuld en met schakeringen van o.a. perzik en andere milde citrusvruchten, plus wat wit fruit en snufjes van zowel kruiden als specerijen. Iets zoeter presenteerde zich de licht parelende Coulisse Cabertin rosé mousserend 2018, een leuk alternatief voor Prosecco, met rijp rood fruit van o.m. aardbeien en frambozen in zijn aroma. Waar je dit lekkers uit Laren kunt vinden? Op slechts enkele adressen, voor doorgaans rond de €12,50 per fles. Zie www.wijngoedgelderslaren.nl.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Voor de vierde keer heb ik bijgehouden van wat er gebeurt als je ÉÉN LETTER VERKEERD typt in een woord. Voor www.hubrechtduijker.com schrijf ik elke maand zo’n 10.000 woorden, wat neerkomt op ongeveer 50.000 aanslagen. Dus daar slipt het nodige door. Ziehier de oogst van het eerste half jaar.

……..bessen werden bassen
slagroomtaart werd slagroomstaart
wijnbouwer werd wijkbouwer
hartelijke groet werd hatelijke groet
vatopvoeding werd vatopvoering
getiteld werd getieteld
druivenrassen 
werd druivenbrassen
wijnhuis werd wijnluis
roestvrij staal werd roesvrij straal
tapas werden papas
rood werd rook
rook werd rood
schakeringen werden schakelingen
tarbot werd tarot
wijnwerk werd wijnkerk
biefstuk werd briefstuk
geschonken werd beschonken
blinde proeverij werd blinden proeverij
Wijnkring w
erd Wijnkreng
zwaartekracht werd zwartekracht
kalksteen werd kaksteen
goed gevuld werd goed gevild
liefhebbers werden lieghebbers
kip werd kop
Best uit de test
werd Beest uit de test
druiventeler werd druiventeller

Ik ben benieuwd wat de komende maanden gaan brengen…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

De schitterende kelders onder het historische, 15e-eeuwse raadhuis van Bremen herbergen een achttal zalen, veelal in gebruik als restaurants voor allerlei gelegenheden. In de Apostel- en Rose kelder ligt een dozijn eiken vaten, zes aan beide zijden, met eeuwenoude wijnen. Waaronder, in het Rose fust, een beroemde Rüdesheimer wijn uit 1653. ‘Rose’ was vroeger een aanduiding voor een zeer hoogwaardige wijn. In de bijbehorende wijnwinkel zijn tal van eigentijdse Duitse wijnen te koop met eigen Ratskeller etiket. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit label selecteerde uit zijn omvangrijke verzameling.

 

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.