. Graag citeer ik nog ‘s werelds grootste wijntijdschrift, The Wine Spectator, waarin de volgende uitspraken werden gedaan. ‘A bad cork is more than just spoiled wine. It’s hard-earned money down the drain…  Buying bottles sealed with cork is like playing Russian roulette.’ (James Laube). ‘Corks can — and do — ruin wines. It is increasingly unacceptable that wine producers everywhere don’t give us a choice.’ (Matt Kramer).

 

Culinaire-combinatie (Small). Eerder dit voorjaar ontving ze de Wijnrank (van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren) en deze maand onthult ze haar favoriete wijn-spijscombinaties: Astrid Joosten. Al dertig jaar is ze presentatrice op tv, en was in die hoedanigheid betrokken bij meer dan een dozijn verschillende programma’s. Met als bekendste de quiz Twee voor Twaalf en het satirische Kenniewaarzijn. Voorts is ze al tien jaar ambassadeur van het Nationaal Epilepsie Fonds. En ze is actief met wijn. Zo werd Astrid in 2012 vinoloog, schreef ze Vrouwen Gek op Wijn met Thérèse Boer en startte samen met Thérèse de wijnwebwinkel www.astridentherese.nl, waarvan de clientèle grotendeels uit vrouwen bestaat. Haar meest geliefde culinaire combinatie beschrijft ze zelf als volgt. Ast1 (Small) In deze tijd van het jaar betrap ik me er op dat ik vaker dan anders een fles Sauvignon Blanc open trek. Niet steeds dezelfde uiteraard, want van die witte wijn bestaat een heel palet aan smaken. Ook bij de moderne fusion keuken doet de gelijknamige druif het geweldig. Neem nou mijn favoriete voorgerecht. Snel gemaakt thuis en lekker! Daar komt het; tartaartje van tonijn. Snijd rauwe tonijn in kleine stukjes, fijn gesnipperd sjalotje er doorheen en een beetje Japanse sojasaus. Mooi opdienen op klein bordje of in een glaasje. Tot slot een centimeter zure room er overheen gieten waar wat wasabi doorheen is geroerd. Mmmm….  Drink daarbij een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, liefst uit Marlborough. En liefst natuurlijk de wijn die Thérèse Boer en ik exclusief verkopen in Nederland: McNaught & Walker. Top. Kaas en wijn; wist u dat bij alle geitenkaasjes maar één wijnsoort lekker is: Sauvignon Blanc? Daar zijn alle geleerden het over eens. Pak eens een lekkere Sancerre of Pouilly-Fumé, bijvoorbeeld die van ons, de Domaine de Fontenille. En eet daar wat geitenkaas bij. Gegarandeerd smullen. Trouwens die wijn smaakt ook heel lekker bij asperges, ze zijn er weer!

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 reisreportage1Ok (Small)
CANADA’S MOOISTE WIJNSTREEK

 . Wat te verwachten als je met West Jet, een overigens uitstekende maatschappij, van Vancouver naar Kelowna vliegt, de belangrijkste stad van het wijnstreek Okanagan Valley? Gedurende de drie kwartier dat de reis duurt, zie je alleen maar bergen. Hoe kan Ok0 (Small)wijnbouw daar mogelijk zijn? Maar dan ineens verschijnt een immens, lang gestrekt meer, met veel groen langs zijn oevers, terwijl het donkerblauwe, heldere water glinstert in de middagzon. En Kelowna blijkt allesbehalve een suf, saai plattelandsplaatsje te zijn. Sterker nog, het is een van Canada’s snelst groeiende en welvarendste steden, met ook een fraai, gezellig waterfront en een flink drukke Ok_13 (Small)jachthaven. Van waaruit het nog geen tien minuten gaans is naar de eerste wijngaarden en de eerste wineries – die van noord tot verspreid liggen over een lengte van 200 kilometer. Het oudste familiedomein dateert van ruim veertig jaar geleden en werd toen beplant met uitsluitend Elzasser variëteiten: tweeduizend stokken auxerrois, vijftig pinot gris en tien gewürztraminer. Vooral de pinot gris bleek het goed te doen. Ok2 (Small)Vandaar dat eigenaren George en Trudy Heiss (foto links) hun tien jaar later gebouwde kelder versierden met een enorme wandschildering van een tros pinot gris – en hun winery Grey Monk doopten (naar de Hongaarse naam van pinot gris, foto onder kopregel helemaal boven). Het Oostenrijks-Duitse echtpaar produceOk_14 (Small)erde aanvankelijk slechts 2100 flessen wijn, hun drie zonen vandaag de dag bijna een miljoen. Soortgelijke success stories zijn overal in de vallei te vinden. Want Okanagan Valley werd ontwikkeld tot een van ’s werelds meest veelzijdige wijnregio’s, waar alle mogelijke wijnen in alle mogelijke stijlenOk_15 (Small) worden vervaardigd. Dit enerzijds dankzij het voor druiventeelt bijkans ideale klimaat dat tijdens het groeiseizoen gekenmerkt wordt door zonnige, toch niet al te warme dagen en een sterke afkoeling ‘s nachts, en anderzijds door talrijke goede gronden en terreinen. In Canada zelf zijn de wijnen inmiddels zo geliefd dat ze vaak op allocatie worden aangeboden – en dat er voor export nauwelijks wat resteert. Het ontdekken van Okanagan Valley als wijngebied heeft ook zijn invloed gehad op de grondprijzen. In 1993 kostte een acre (0,4 hectare) wijngrond nog 3000 Canadese dollars, nu ruim vijftig(!) keer zoveel. Vanwege zijn klimaat en natuurschoon is Okanagan Valley bovendien zeer in trek bij Canadese toeristen, die veel wijn ter plekke kopen. Sommige kleine van de 145 wineries verhandelen zo zelfs hun totale oogst. Voorts worden nogal wOk_16 (Small)at flessen plaatselijk geconsumeerd in de eigen, altijd druk bezochte restaurants die nogal wat wijndomeinen runnen. Zoals Quail’s Gate, schuin tegenover Kelowna, op de westoever van het meer. Zelfs door de week zit het enigszins Toscaans ingerichte terrasrestaurant daar ’s avonds gewoonlijk vol en smult men van o.a. verse oesters, maaltijdsalades, heilbot in een kruidenkorst, boerderijeend en ambachtelijke kazen. Plus natuurlijk de eigen wijnen – afkomstig van veertien verschillende druivenrassen. Overdag kunnen die wijnen in het grote, gastvrOk1 (Small)ije ontvangstlokaal (foto boven) worden geproefd. We bewaren heerlijke herinneringen aan o.m. een levendige Chenin Blanc (met enkele procenten Sauvignon Blanc), een droge Riesling en een Icewine Riesling, een Chardonnay, twee soorten Pinot Noir, een Merlot en zowaar een rode wijn van de  hybride maréchal foch, de gespierde, op vat gerijpte Old Vine Foch. Even verder, op een heuveltop boven het meer, prijkt het mooiste wijnbedrijf van niet alleen Canada, maar zelfs de wereld, Mission Hill, een perfecte creatie van architect Tom Kundig en diens opdrachtgever, de perfectionist Anthony von Ok3 (Small)Mandl (foto). Die alleen al voor de markante klokkentoren 74 verschillende ontwerpen liet maken, om er uiteindelijk een te kiezen die geïnspireerd was op de torens uOk_17 (Small)it San Gimignano. Op Mission Hill een rondleiding volgen en wijnen proeven, stuk voor stuk van topkwaliteit, is een belevenis. Wat trouwens óók geldt voor een lunch in het langwerpige, open patiorestaurant waar intelligent en creatief wordt gekookt, en dat een riant panorama biedt over een lager gelegen, hellende wijngaard met daarachter het meer. Ok4 (Small)Een couscous salade met o.m. bloemkool en geblancheerde boerenkool, gerookte tonijn, een op de huid gebakken poolvis met een karnemelk-muntsaus, de risotto met zoete maïs en fijne kruiden, de cheddar van het landgoed zelf, we koesteren deze impressies. Net die als aan de begeleidende glazen wijn: de superieure Sauvignon Blanc Five Vineyards, de fraaie, knisperend  frisse Pinot Grigio Five Vineyards en de Rosé Five Vineyards. Geen wonder dat een Amerikaans reistijdschrift het restaurant van Mission Hill uitriep tot een van de vijf beste winery restaurants ter wereld. Totaal anders, maar ook een bezoek waard, is het zuidelijker en geïsoleerd in heuvels gelegen Dirty Laundry. Waar jaarlijks geen 1.200.000 flessen worden geproduceerd, Ok_18 (Small)zoals op Mission Hill, maar minder dan 200.000. Het bedrijf kreeg zijn huidige naam (die verwijst naar een Chinees die boven zijn regionale wasserij een bordeel begon) in 2006 en heeft deze als gimmick op allerlei manieren gebruikt. Overal vind je afbeeldingen van hangende was en wasknijpers. En wie geproefd heeft, krijgt als souvenir een bedrukte wasknijper mee. De bestseller is een Ok_19 (Small)geurige, vrij zoete variant van Gewürztraminer. Kwalitatief zijn de rode wijnen echter wel zo interessant. Met als topper de muntige, kruidige, donkertonige Bordeaux-blend die Bordello werd gedoopt.  Weer totaal anders is 8th Generation, lager gelegen langs de grote meerweg, en waar geproefd wordt in een ruime schuur. Binnen twaalf maanden raakt het jaarvolume van 48.000 flessen daar altijd uitverkocht. Het door een van origine Duitse familie gestichte bedrijf staat vooral bekend om zijn drie soorten Riesling, bijvoorbeeld de levendige, frisse, milde Riesling Classic, Ok_20a (Small)maar maakt daarnaast andere, plezierige wijnen, waaronder Pinot Gris, Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Op de terugweg naar Kelowna kan nog het tamelijk jonge Volcanic Hills worden bezocht, vooral om daar kennis te maken met een fris gestijlde, aromatische (kruiden, lychees) Gewürztraminer en een verrassend goede, fris fruitige Rosé van de Beaujolais-druif gamay. Liefhebbers van Pinot Gris kunnen zouden bovendien langs kunnen gaan bij het naburige Mt. Boucherie, voor de prettige Pinot Gris Estate van deze producent – een wijnsoort waarmee ook het leuke, designachtige Ex Nihilo zich fraai onderscheidt, evenals met een elegante, bekroonde Riesling. Het beroemdste district van Okanagan Valley ligt in een bocht rond de zuidoostoever van het gelijknamige meer, de Naramata Bench. Waar vrijwel alle wijngaarden in Ok_11 (Small)meer of mindere mate hellend zijn en perfect geëxposeerd. Je vindt er nogal wat boutique wineries, waaronder Le Frenz (foto houten toegangspoort helemaal beneden) dat met zijn sappige, mild fruitige en tegelijk grassige Sauvignon Blanc talrijke onderscheidingen won, net als met de kostelijke, à la Bourgogne vervaardigde Pinot Noir Reserve. Het uitzicht bij La Frenz is Ok8 (Small)jaren geleden afgebeeld op een Canadees dollarbiljet (zie foto). Een nog kleiner wijngoed is Nichol, waar ruim twee decennia geleden de eerste syrah en st. laurent (uit Oostenrijk, lijkt op pinot noir) van Canada werden geplant. Het domeintje ligt Ok_24 (Small)genesteld tegen een steile rots en bestrijkt slechts 2,2 hectare (foto boven). Bij Hillside, ondergebracht in een voormalige, later uitgebreide abrikozenboerderij (rechts), maakt men geen Chardonnay, maar wel twee typen gave Pinot Gris, de gewone en de voor een deel in Hongaarse foeders gelagerde Reserve. Plus een altijd snel uitverkochte, halfdroge Muscat Ottonel. Het aantrekkelijkste bedrijf  in de bocht, niet in de laatste plaats vanwege zijn  Ok_27 (Small)informele lunchrestaurant The Vanilla Pot, is Poplar Grove. Je kunt daar kennismaken met een smakelijke, van rijp fruit en roosteraroma’s voorziene Cabernet Franc, een expressieve, haast mineralige Pinot Gris en een plezierige, uitgesproken vieve melange van sauvignon blanc, riesling en pinot gris, de op literfles gebottelde White Knuckle. Daarvan genieten bij een verse salade, in de zomerzon, op het grote terras en met uitzicht over groene wijnhellingen tegen een decor van helderblauw water en bruingrijze bergen is féést voor de zintuigen – meer, véél meer dan we hadden verwacht.

Ok_23 (Small)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

. Vijf jaar terug ben ik op deze website het Meldpunt Miswijn begonnen, een protestactie tegen te hoge wijnprijzen in restaurants. Dit naar aanleiding van absurd hoge flesprijzen in restaurant Keyzer (Amsterdam), waar Ron Blaauw toen sterk bij betrokken was. Met Ron ontstonden enkele zeer heftige discussies. Maar wat meldde de website van Misset Horeca, naar aanleiding van Rons nieuwe, sterrenloze formule Rons Gastrobar? miswijn (Small)  Ik citeer: Volgens Blaauw komt die betaalbaarheid ook terug op zijn wijnkaart en gaat op dat vlak een revolutie plaatsvinden. ‘Ik stap af van het feit dat alle wijnen met een standaardfactor van de inkoopprijs maal 3,5 of meer worden gecalculeerd als prijs op de wijnkaart. Ik vind dat niet meer van deze tijd. Wij gaan werken met een vaste opslag: de inkoopprijs plus een vast bedrag.’  Het is precies waar ik al jaren voor pleit. Immers, bij het botweg vermenigvuldigen krijg je als gast straf,  een soort boete, wanneer je een duurdere wijn bestelt. Terwijl alle handelingen in het restaurant niet afwijken van die voor een goedkope wijn. Dat Ron voor een gastvriendelijker calculatie heeft gekozen, verdient een schouderklop. Hulde dus: met deze aanpak is helemaal níets mis.

 

NOS-ELZAS (Small)

VINOSTALGIE (12)
De hoofdstraat van het Elzasser wijndorp Bennwihr zoals hij was vóór de Tweede Wereldoorlog. Eind 1944 vormde het plaatsje deel van de ‘Zak van Colmar’, waar hevig gevochten werd en de meeste gebouwen verloren gingen. Tegenwoordig loopt de
Route du Vin over deze straat en vind je er, behalve een moderne kerk,
een van de belangrijkste wijncoöperaties.

 

 

Tachtig jaar geleden, middenin de toenmalige economische crisis, werd The Wine and Food Society gesticht, door André L. Simon, in Engeland. Met als doel ‘the art of good living’ te bevorderen, juist in een tijd die door doemdenken (klinkt bekend?) werd gedomineerd. DeGG (Small) vereniging organiseerde diverse lunches en diners per jaar, waarvan de in Frankrijk geboren Engelsman vervolgens verslag deed in het eigen kwartaaltijdschrift van de sociëteit. Wine & Food (foto eerste nummer, voorjaar 1934). Hij doopte zijn impressies Memorable Meals. Zou André Simon, die ook tientallen boeken schreef, nog leven, dan zou hij ongetwijfeld tevreden zijn over de vrolijke vergeet-de-crisis maaltijden van een vriendengroepje waartoe ook ik behoor: de Gebradenen & Gezodenen. Dat twee keer per jaar een echt mooie, inderdaad memorabele maaltijd aanricht. Helemaal door de deelnemers zelf bereid. Die recentste was een van de lekkerste en fijnste ooit.
. Drie amuses, waaronder een gamba op kleine stukjes mango met koriander.
. Tartaar van coquilles met een dimensierijke saus waarin ook wat witte chocolade was verwerkt.GG1 (Small)
. Kabeljauw met een superieure saffraansaus en kleine schelpdiertjes (foto).
. Een soep van witte asperges met een moot gebakken zalm (hoofdgerecht).
. Harde en halfharde kazen uit Frankrijk, Italië en Nederland.
. Crème brûlée met een bolletje tongabonenroomijs.

GG8 (Small)Uiteraard werd bij elk gerecht een glaasje wijn geschonken. De kostelijkste combinatie was de Wachau Grüner Veltliner 2011 met de asperges-zalmsoep (€6,50 bij Hema; inmiddels is de 2012 GG_12 (Small)beschikbaar). Maar ook de elegante Moscatel Castillo de las Almenas uit Valencia bij het dessert smaakte heerlijk (€3,99 bij Plus, zie de banner). Net als de fruit, donkere tonen en wat kruidigheid biedende Château Lestage-Simon 2010, Haut-Médoc, uit magnum (circa €13 per enkele fles, GG6 (Small)wijnspeciaalzaken) die bij de kaas verscheen. Kortom, de crisis werd culinair bestreden en verdween in elk geval tijdelijk uit beeld. Moet misschien ook hier zo’n landelijke vereniging komen, gedoopt de Wijn & Spijs Sociëteit?

\

. Thee vergelijken met wijn. Dat kan met enkele zwarte Ceylon theeën, van Dilmah, een duurzaam weekend op Sri Lanka. Deze ook mensvriendelijk werkende familiefirma – gesticht door Fernando Merrill (op de foto onder met zijn twee zoons) – voert namelijk een viertal theeën ‘in de stijl’ van bepaalde wijnen. Te weten Cabernet Sauvignon,  Champagne, Pinot Noir en Shiraz. Overigens blijken er heel wat overeenkomsten tussen thee en wijn te bestaan. Zo moet je thee op dezelfde wijze proeven als wijn. Slurpen dus en vervolgens uitspugen. Dat laatste is bij thee niet per se nodig, omdat er geen alcohol in zit. Net als wijn iDil6 (Small)s thee ook gezond. Er zitten o.a. anti-oxidanten in en thee vecht tegen vet. Andere  overeenkomsten hebben te maken met de ligging van de theetuin – je kunt ook spreken over theegaard – ten opzichte van de zon, de hoogte, het tijdstip van de pluk en de selectie van de oogst. En men spreekt bij de productie van zwarte thee zelfs over ‘gisting’. De wijntheeën van Dilmah dragen de naam Watte. Het woord watte betekent domein of tuin. Het woord watte betekent domein of tuin. De Watte-serie bestaat uit Meda Watte, Ran Watte, Uda Watte , en Yata Watte. De vier soorten zijn verschillend omdat ze op verschillende hoogten groeien. Van het laagste niveau komt de donkerste, krachtigste thDil_11 (Small)ee. Hoe hoger de theevelden, hoe lichter de thee. Het aardige is dus dat deze Watte-theeën omschreven kunnen worden in de stijl van wijnen, waarbij ze niet overigens niet smaken als die wijnen, maar eenzelfde impressie geven in de mond. De blaadjes voor Dilmah Ran Watte (ran betekent goud ) worden geplukt op de hoogst gelegen theegaard (1800 à 2000 meter) en wordt omschreven als In the style of fine Champagne . Elegant, met lichte tonen van perzik en citrusfruit. Geurig, zuiver en een beetje kruidig. Dilmah Uda Watte (uda is hoog), komt van iets lager gesitueerde akkers. Het is de Pinot Noir onder de thee. Vrij gul, charmant en soepel zijn de kenmerken. Weer iets lager liggen de akkers van Dilmah Meda Watte (meda betekent medium). Deze thee in de stijl van Shiraz is wat kleurrijker en steviger dan de vorige, met ook wat kruidigheid. Culinair journalist Johannes van Dam, die hem ook proefde. Dil9 (Small)ontdekte bovendien een bescheiden smaaktoon van gekarameliseerde vijgen. Van de laagst gelegen theegaarden (op circa 300 meter) komt de Dilmah Yatta Watte (yatta staat voor laag). Het is de donkerste en stevigste in de serie, met een mooie nasmaak. Je proeft kruiden en specerijen.  Deze expressieve, krachtige thee smaakt heel mooi na een maaltijd en wordt vergeleken met een Cabernet  Sauvignon. Over het Watte kwartet schreef Johannes van Dam in Het Parool: ’Deze serie slaat slaat werkelijk alle zakjesthee in zuiverheid en smaak.’ Verkoopadressen zijn te vinden via www.dilmah.nl , maar je kunt de Watte theeën ook rechtstreeks bestellen bij de de importeur, Madal Bal in Haarlem, via www.madalbalshop.com.  Een doosje met twintig zakjes kost €4,95 – leuk cadeautje ook voor de wijnliefhebber die alles al heeft.

Etiket mei 2013 (Small)

Ook binnen het zeer gesloten Aziatische land Myanmar, het vroegere Birma, wordt wijnbouw beoefend. In de zuidelijke Shan provincie vlak bij het Inlé meer ligt het wijngoed Red Mountain Estate. De heuvels waarop de druivenstokken daar geplant zijn gaan tot wel 1000 meter hoog. Deze wijngaarden werden vanaf 2003 aangelegd, en onder leiding van een Franse wijnmaker worden rode en witte wijnen gemaakt van rassen als chardonnay, sauvignon blanc, syrah en pinot noir, volgens de modernste methoden. Dit schrijft etikettenkenner Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, uit wiens
omvangrijke collectie dit label afkomstig is.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.

 

 

 

 

 

.