Nieuwtje_v2

Thierry Gasco, de keldermeester van Champagne Pommery, was aanvankelijk faliekant tegen het maken van een Champagne die met ijsblokjes moet worden geserveerd. Maar na wikken en wegen wilde hij dat toch doen – op voorwaarde dat  het geen gewone Champagne Brut in een andere verpakking zou worden, maar een maatwerkwijn, speciaal gecreëerd. Waarmee hij vervolgens tweeënhalf jaar bezig is geweest. Zo ontstond de Champ28Pommery Royal Blue Sky die wat meer chardonnay bevat (naast pinot noir en pinot meunier) dan de Pommery Royal Brut en die in een opvallende lichtblauwe fles wordt gepresenteerd. Vanwege de ijsblokjes werd voor horecabedrijven ook een ruim ballonglas vervaardigd. Eenmaal op ijs geschonken biedt de wijn, die volgens exportmanager Julien Lonneux is bestemd is voor een jong, trendy publiek, beduidend minder mousse dan een gebruikelijk geserveerde Champagne, terwijl de koelte van het ijs de mildheid van de smaak fraai tegenspel biedt, en fris citrusfruit op verleidelijke wijze markant aanwezig is. Gall & Gall, www.gall.nl, rekent voor deze nieuwe wijn – opnieuw een innovatie van Pommery, het huis dat in 1874 de eerste Champagne Brut lanceerde – €49,95 per fles. Elders, zoals in Frankrijk, werden eerder dit jaar met de Royal Blue Sky successen gescoord: binnen zes weken na de introductie waar was de hele voorraad op. En moest Thierry Gasco wederom aan de slag om op basis van ruim drie jaar oude basiswijnen een verse lichting te vervaardigen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het-weten-waard-v1

Het vakblad Misset Horeca heeft eens een kritische smaaktest georganiseerd van acht soorten voorverpakte gerookte zalm. De absolute, overtuigende winnaar was de door Rien Heemskerk (foto) ambachtelijke bereide Bawykov uit Trondheim, Noorwegen. Dit vanwege de zachte rooksmaak, de beheerste dosis zout en de stevige Bawy1 (Small)structuur.  Bawykov zalm wordt eerst gemarineerd en dan gedroogd, waardoor de vis een groot gedeelte aan gewicht verliest. Daarna wordt hij hangend, dus niet liggend gerookt, waardoor de rooksmaak lichter is. Dit gebeurt met een zelfgemaakte speciale rookmot. De temperatuur waarop dit roken gebeurd is eveneens lager dan bij de gebruikelijk gerookte zalm. Voorts wordt de Baw20Bawykov langer gerookt. Waardoor hij nogmaals hij aan gewicht verliest, 15 procent meer dan gewone gerookte zalm – maar tegelijk een delicatere smaak krijgt. De snijdwijze die Rien Heemskerk aanbeveelt, is rechtstandig naar beneden, in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte. Meer dan dozijn restaurants, waaronder het Amsterdamse EYE, heeft Bawykov op de kaart staan, maar ook als particulier kun je deze zalige zalm rechtstreeks bestellen. Doe dat voor de feestdagen wél tijdig, liefst vóór 7 december (na de 20e worden geen Kerstbestellingen meer verstuurd). Zie www.bawykovzalm.nl. Een hele zijde kost €57,50, verzendkosten inbegrepen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Profiel breed

Na een lange, moeizame maar uiteindelijk zeer tevredenstellende oogst hebben drie talentvolle wijnmakers zichzelf en hun wijnen gepresenteerd bij hun importeur, www.winterbergwijnen.nl. Eigenaar Marco Winterberg is gespecialiseerd in Duitsland en Oostenrijk, dus daar kwam het trio ook vandaan – en wat brachten ze lekkere producten mee.

Philipp Bründlmayer (onder) van het Weingut Josef & Philipp Bründlmayer heeft als grote specialiteit Grüner Veltliner. Met de gelijknamige druif is maar liefst 90 procent van de 18 W1 (Small)hectare bestrijkende, lössrijke, in de Oostenrijkse streek Kremstal gesitueerde wijngaard beplant. Zijn Grüner Veltliner Kremstal 2015 is geurig en groots, met de kenmerkende hartigheid, een subtiele kruidigheid en sappig fruit. Heerlijk, heerlijk. Fles €9,95. Als verrassing had Philipp ook zijn Neuburger Vordernberg 2015 meegebracht. Een van de schaarse, geleidelijk zelfs verdwijnende neuburger vervaardigde wijn die critici tot de beste van heel Oostenrijk hebben uitgeroepen (‘Wij zijn een béétje beroemd om deze wijn’ stelde zijn maker bescheiden). Deze Neuburger smaakt duidelijk notig in een romige en tegelijk frisse setting; ’t is een aardig alternatief voor Chardonnay. Prijs €13,50.
Al vijf generaties wordt Weingut Josef Fischer geleid door iemand met die voor- en achternaam. De huidige eigenaar, Josef dus (rechts), werd internationaal geschoold, mede via stages in Duitsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Waarbij hij zich W3 (Small)vooral richtte op het maken van witte wijn, aangezien hij alleen Grüner Veltliner en Riesling produceert. In dit geval van 9,5 hectare binnen de wondermooie Oostenrijkse regio Wachau en verspreid over diverse terreinen. Samen met Josef heb ik een half dozijn wijnen uit 2015 geproefd – en de gemiddelde kwaliteit lag hoog. Een terechte bestseller, veel geschonken in restaurants, is de Grüner Veltliner Federspiel Ried Steiger 2015 die in zijn zuiver, flink frisse, sappige smaak een snufje witte peper combineert met fruit van o.a. passievrucht. Fles €11,50. Fraai is ook de van een stenige bodem afkomstige Riesling Smaragd Ried Kirnberg 2015 die in zijn aroma een frisse mineraligheid combineert met een nootje en zacht appelig fruit. Prijs €16,50. Sympathieke bijkomstigheid: de op alle etiketten afgebeelde zalm is de bedreigde Donau-zalm die Josef senior als hobby kweekt, niet voor de vangst of de verkoop, maar om de populatie weer op peil te brengen.
Uit Duitslands grootste wijnstreek, Rheinhessen, kwam Fritz May die samen met zijn oudere broer Peter het Weingut Karl May leidt. Dit omvat inmiddels 34 hectare (20 meer dan W2 (Small)pakweg vier jaar geleden) en is beplant met zowel witte als blauwe druivenrassen. De keurig gevulde, op €9,50 geprijsde Weissburgunder trocken 2015 heb ik als een buitengewoon aangename Pinot Blanc ervaren, dankzij zijn witte fruit, notigheid en zachte zuren. Nog wat meer dimensie, met ook wit en geel fruit, wordt geboden door uitgesproken sappige, prettige frisse Cuvée Blutsbruder weiss 2015 waarvoor €12,50 wordt gevraagd. De druiven waren weissburgunder (50 procent), chardonnay (30 procent) en sauvignon blanc Bourgondisch genoegen tenslotte gaf de elegante, aimabele en toch zacht frisse, door rijp, mild rood fruit gemarkeerde Spätburgunder 2014 die €9,50 kost.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Profiel hoog

Hij had al de grootste staalfabriek van zijn land, het oudste dagblad, de eerste polikliniek en het succesvolste handbalteam, maar creëerde ook het indrukwekkendste wijnbedrijf: Minco Jordanov, ondernemer in Macedonië. Het strak vormgegeven, geheel geautomatiseerde keldercomplex staat even buiten het centMac6raal gelegen dorp Gradsko. Dit heette vroeger Stobi en is beroemd om zijn rijke Romeinse opgravingen. Het nieuwe wijnbedrijf werd dan ook Stobi Winery gedoopt. Voor wijnbouw is de streek rondom Gradsko de belangrijkste van het land. Er staat ongeveer een derde van de totale 24.777 hectare die Macedonië aan wijnstokken heeft. Het klimaatMac7, zo vertelde de in Frankrijk opgeleide wijnmaker Gjorgi Jovanov, is het droogste van de gehele Balkan, met temperaturen die in juli en augustus de 40 graden kunnen bereiken In de glimmende, van koeling voorziene gistingstanks wordt de oogst verwerkt van 600 hectare die voornamelijk beplant zijn met autochtone variëteiten. Waarbij de blauwe vranec vMac4eruit nummer één is. Deze druif groeit op ongeveer een kwart van het areaal. ‘Voor vranec’,  zo zei Jovanov, ‘hanteren wij speciale methoden, waaronder een strikte beheersing van zijn opbrengst, door vlak voor de bloei trosjes te verwijderen. Met als resultaat dat de overblijvende druiven zonder concurrentie kunnen Stob5rijpen en een optimale hoeveelheid aan aroma’s en andere stoffen verzamelen.’ Met iets meer dan een derde is vranec present Stobi’s lekkerste rode wijn, de Aminta Private Reserve – een blend die jaren geleden bedacht werd door wijnimporteur Paul Blom  (van Schermer Wijnkopers) die gelijke delen cabernet sauvignon en merlot toevoegde. De 2013 smaakt  soepel, sappig en stevig, met prettig wat zwart fruit, bessen en donkere tonen, elementen die ‘m tot een succes maken bij o.a. een hazenpeper, jachtschotel en wild. Verkoopadressen via www.schermerwijn.nl, richtprijs €17,95.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Profiel breed In Platter’s South African Wine Guide 2016 lezen we: ’Adi Badenhorst is one of the Cape’s great characters, making some of the Cape’s most characterful wines.’ Beide beweringen kloppen helemaal, zo ontdekken we tijdens een ontmoeting met proeverij in de hoofdstedelijke, terecht ook om zijn wijnkaart befaamde Brasserie van Baerle. AD (Small)De uiterst informeel geklede, hevig bebaarde Zuid-Afrikaan bezit samen met neef Hein een domein van 60 hectare in Swartland waaraan onlangs 40 hectaren werden  toegevoegd (‘of eigenlijk 30 vanwege de gaten in de rijen’) plus een kelder (‘die een beetje lijkt op een Taliban bomb shelter’). Voorts worden voor A.A. Badenhorst Family Wines nog druiven bijgekocht. Adi, die eerder de wijnmaker was op Rustenberg, bij Stellenbosch, gaat er prat op dat zijn wijngoed ‘waarschijnlijk de best gecultiveerde farm van Swartland is – maar we maken daar geen ophef over’.  Bovendien werd op zijn land de eerste grenache van Zuid-Afrika geplant, tijdens jaren dertig. Het betrof 1600 stokken ‘en het aantal flessen daarvan is ongeveer net zoveel’. De naar het venijnige onkruid raaigras (‘ít’s a piss, you have to take it out by hand’) genoemde Raaigras Grenache 2015 blijkt een beklijvende, niet te zware wijn te zijn vol zongerijpt zwart fruit. ‘Grenache is de enige blauwe druif die we ontstelen’ voegt zijn maker nog toe. Gezien zijn schaarsheid kost de wijn €29,99. Tot het meer gebruikelijke assortiment behoort de Curator White 2015 die Adi samenstelde uit 60 procent chenin blanc, 31 chardonnay en 9 viognier. Samen gaven ze een attractieve, sappige, floraal fruitige, ferme wijn met fruit van witte en citrusvruchten. Fles €7,99. De gelijk geprijsde Curator Red 2013 geeft eveneens genoegen, dankzij zijn licht gekruide zwarte fruit. Het niveau stijgt nog met de Secateurs 2013, een tamelijk genereuze, vlezige, rijp bessen, zwart fruit, leder, laurier en discreet wat kruidigheid biedende Ad1 (Small)rode wijn die op €10,99 werd geprijsd. Complexiteit en prijs nemen toe met de Family Wines 2014, een sappig, nog frisheid biedende rode blend die trakteert op kruiden, specerijen en opnieuw bes- plus zwart fruit. Elders in Zuid-Afrika plegen dit soort icoonachtige wijnen alcoholrijk te zijn, maar in dit geval blijft het gehalte beperkt tot 13 procent. ‘Wij plukken namelijk vroeg, ook om zuren op natuurlijke wijze te verkrijgen, zonder ze later toe te voegen.’ Zeldzaamheden verschijnen tot slot, waaronder een Sherryachtige, tevens op Château-Chalon gelijkende wijn van sauvignon blanc en de Brakkuil Barbarossa 2015 (1000 à 1200 flessen per jaar). Deze uit St. Helena Bay, langs de westkust, afkomstige rode wijn heeft als basis de bijkans mysterieuze barbarossadruif, herkomst onbekend, die een vrij volle, kruidige, ietwat donkertonige wijn leverde waarvan het milde zwarte fruit deels doet denken aan dadels. Fles €29,99, importeur www.gall.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

CADEAUTIP – Over mijn laatste boek, de Wijngenietgids, schreef Willemijn Peters  in COVWineLife o.m. het volgende. ‘In 365 korte, luchtige soundbites deelt hij een mix van leuke weetjes, persoonlijke favorieten van bekende en onbekende wijnsoorten, profielen van veel voorkomende druivenrassen, proeftips, wijn-spijsraad en ervaringen uit zijn lange loopbaan. Een tip voor iedere dag dus. Om ons weer een jaar zoet te houden’. Het kleurrijk uitgevoerde werk kost €17,95 en werd uitgegeven door de Aerial Media Company.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

. Over het combineren van spijzen en wijnen gesproken: daaraan is WWWWelke wijn waarbij geheel gewijd. ‘t Is alweer de elfde editie van deze gids. Met deze hardcover kun je makkelijk opzoeken welke de lekkerste wijnen zijn bij sushi, erwtensoep, hazenpeper, Brie, chocoladetaart en honderden andere gerechten. Als extraatjes geven sommeliers en chef-koks hun persoonlijke wijn-spijstips. De prijs voor deze 200 pagina’s tellende uitgave van Kosmos Z&K bedraagt €12,99.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bij zoete desserts – Wat je van deze dessertwijn VOC (Small)zeker niet weggooit, is de verpakking. Men bottelde ‘m namelijk op een replica uit de 18e eeuw, een fles waarvoor er een model stond uit het wrak van De Amsterdam. Dit VOC schip verging in het voorjaar van 1749 voor de kust van Engeland. Omdat het in een zandbank terecht kwam, bleven zowel het sch1p als zijn lading, waaronder zestien flessen wijn, grotendeels intact. Onderzoek leerde dat de flessen gevuld waren met Monbazillac uit 1747. Met datzelfde type zoete witte wijn werd de kopiefles gevuld. Deze VOC wijn is er een van 2005, gemaakt door Dominique Vidal van Château Fonmourgues. Het groenzweem in zijn blank gouden kleur geeft al aan dat deze Monbazillac nog volstrekt vitaal is. Ook zijn kwaliteit is volstrekt goed: fraai pourriture noble aroma, zuidvruchten, likje honing, discreet kruidje, zeer zuiver en elegant. Deze in een kistje verpakte wijn is te koop voor €39,95 op o.a. www.vocwijn.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

. Wat een verrassing, wat een vreugde, wat een voorrecht om in de nieuwe hotlist van WineLife helemaal bovenaan te prijken. Voor alweer de zevende keer heeft WineLife1 (Small)Neerlands rijkste, mooiste en vrolijkste wijntijdschrift een top 50 samengesteld van de meest invloedrijke mensen in de vaderlandse wijnwereld. Als gebruikelijk verscheen deze ‘lijst der lijsten’ in de zogeheten Champagne Issue die vol staat met bruisende informatie over o.a. bubbelwijnen. Die eerste plaats is niet zozeer te danken aan mijn 117 boeken overWineLife (Small) wijn (waarvan de recente Wijngenietgids lovend wordt besproken én geciteerd) maar aan het initiatief dat ik lanceerde via www.hubrechtduijker.com (deze website die dit jaar al meer dan 300.000 keer werd bezocht) om de bubbeltaks af te schaffen – wat in principe per 1 januari 2017 gaat gebeuren. Het zal geen verrassing zijn dat de afgelopen tijd in huize Duijker bij herhaling een plofgeluid te horen viel…

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Etiket

In het zuidwesten van Frankrijk, tussen Auch en Pau in het departement Gers, ligt het stadje Marciac. Sinds 1978 houdt men daar van eind juli tot midden augustus een jazzfestival waar beroemde musici uit de gehele wereld optreden. Zoals in 1987 de beroemde vibrafonist en drummer Lionel Hampton – die nop even tijd vond om de lokale wijnen van de Côtes de Saint Mont (tegenwoordig Saint Mont) te promoten. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit etiket ter beschikking stelde uit zijn grote collectie.

[socialring]

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.