MC1.

Culinaire-combinatie

 . Deze maand is het Arjan Rosendaal, commercieel directeur van Gastrovino, die zijn favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft. Arjan werd geboren in Rotterdam-Zuid en groeide op in een gereformeerd gezin waar zondag eerder een flesje  Heineken werd opengemaakt dan een fles wijn. Na zijn  MEAO begon hij als19-jarige leeftijd als vertegenwoordiger in verpakkingsmaterialen, en kreek op den duur veel food en drank gerelateerde klanten. In die fase leerde hij een aantal Gastrovino winkels en de Gastrovino organisatie kennen. ‘Het moment dat ik hoorde dat er een commerciële functie op Arjanhet hoofdkantoor vrijkwam is de bal gaan rollen en zat ik binnen drie weken bij Gastrovino op kantoor.’ Gastrovino is een samenwerkingsverband van zelfstandige en onafhankelijke ondernemers. Zij kopen al meer dan 80 jaar samen wijnen en delicatessen in uit alle delen van de wereld. ’Juist de invloed van de ondernemers zorgt voor de dynamiek en de korte lijnen waardoor belangrijke beslissingen snel genomen kunnen worden. Een nieuwe website, een nieuw logo, eigen import van wijn, kaas en olijfolie. Het is allemaal makkelijker te realiseren als de vraag en de besluitvorming uit de ondernemers zelf komt. Hiermee blijft de organisatie jong, dynamisch, flexibel, democratisch en in beweging.’ Als een van de leukste bijkomstigheden van dit werk beschouwt Arjan de contacten met buitenlandse leveranciers. ‘Vanaf het moment dat we zelf wijn gingen importeren, in 2012, hebben we een aantal succesvolle wijnhuizen/families aan ons weten te binden. De familie Dalcero uit Soave is een daarvan. Dit was liefde op het eerste gezicht. Na een bezoek aan Dalcero, eind juni 2014 met rondleiding en proeverij, kwamen we uiteindelijk in een typisch Italiaans restaurant terecht waarbij we de lekkersteArjan3 visgerechten voorgeschoteld kregen. De Cuvée Augusto ( hét Italiaanse alternatief voor Champagne) vloeide rijkelijk. Toch moest het culinaire hoogtepunt nog komen. Na de vierde gang toverde de kok zeebaars in zoutkorst op tafel. De combinatie met de Soave Superiore Runcata deed de engelen dansen op de tong. De sappige vis was geheel naturel in de oven gebakken en combineerde geweldig met de Soave Superiore. Deze rijke, goudkleurige wijn bood een prachtig aroma van bloemen, amandel en honing. Alsmede lichte houttonen in de lange, intense afdronk lichte houttonen. De vis èn de wijn kregen beide de kans om te excelleren. Het gezelschap, de ambiance, de sfeer waren perfect, het eten en de wijn bovenaards. Het paradijs was daar!

 

 

NOS
VINOSTALGIE (48)
Met deze prentbriefkaart bedankte iemand in Bordeaux ruim een eeuw geleden ene Monsieur Henri Ducois voor de uitnodiging om zondag te komen lunchen. De voorzijde van de ansicht toont Château Piada, een van de oudste domeinen – het werd al genoemd in 1274 – in de om zijn dessertwijnen bekende gemeente Barsac. De foto is genomen vlak voor de oogst van 1904.

 

. ‘Zuid-Afrika beschouw ik als een brug tussen de Oude en de Nieuwe Wereld, en je kunt ook stellen dat de stijl van onze wijnen die van Oude Wereld is. Dus geïnspireerd door Europa, dus met elegantie en subtiliteit.’ Aldus Bevan Newton Johnson, de managing director van Newton Johnson Wines, een Kaapse producent waarvan de wijnen overal lof oogsten. In de Platter’s Wine Guide 2016 bijvoorbeeld staan acht wijnen met vier c.q. de maximale vijf sterren.
Profiel breed kleinDe kelder (met restaurant) van Newton Johnson bevindt zich diep in de Hemel-en-Aarde Valley, op ruim drie kwartier rijden van de kustplaats Hermanus. Er heerst een relatief koel klimaat. Vandaar dat de familie Newton Johnson, die er in 2001 met wijnbouw begon, relatief veel pinot noir heeft aangeplant, op 6 van de 18 eigen hectaren grond. ‘In essentie zijn we eigenlijk een Pinot Noir producent’, stelt Bevan zelfs. Met hoeveel succes, dat bewijst de Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir uit het excellente jaar 2015. De van op 350 meter hoogte gelegen kleihoudende grond afkomstige, ongefilterde wijn uit Upper Hemel-en-Aarde Valley trakteert gul op rood pinotfruit dat gaaf verpakt zit in een ferme, zacht frisse, goed gevulde smaak waarin ook subtiele, licht kruidige houttonen aanwezig zijn. Heerlijk gewoon. Een van deNJ (Small) geheimen is de zeer lage opbrengst per hectare die Newton Johnson hanteert, terwijl bovendien alleen natuurlijke gisten worden gebruikt en in de kelder via zwaartekracht wordt gewerkt. Overigens is de vraag naar deze wijn (Newton Johnson exporteert de helft van zijn productie) zo groot dat hij op allocatie wordt verstrekt. Fles €24,95 bij importeur www.winematters.nl. Eveneens van eigen grond komt de Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2013, rijper en zachter en nog iets eleganter, met behalve een zachte fruittoets beheerste roostertonen. Prijs €16,95. Opmerkelijke witte wijnen brengt de familie – behalve Bevan (links) zijn ook broer Gorden en diens vrouw Nadia actief, beiden als wijnmakers – eveneens voort. Van aangekochte druiven, bestemd voor 60 procent van de 120.000 flessen die jaarlijks worden gevuld, komt de Newton Johnson Southend Chardonnay 2015. De in Franse  fusten vergiste wijn, waarvan de druiven groeien op graniethoudende kalksteen, vormt een kostelijke melange van notigheid, toastig hout, een bijna mineralige frisheid en sappig fruit van citrus- plus witte vruchten. ‘Neigt naar Chablis’ lees ik in mijn notities. Fles €12,95. En voor zeven euro meer is de romiger, iets meer toast biedende, voortreffelijke Family Vineyards Chardonnay 2015 beschikbaar. Opvallend geslaagd is voorts de Newton Johnson Resonance 2015, een Cape South Coast Wine van sauvignon blanc met 20 procent kort op vat gerijpte sémillon. Het aroma wordt sterk bepaald door de NJ9sauvignon blanc, vandaar de verse groene kruiden, de grassigheid en het frisse fruit, terwijl de semillon het geheel wat extra textuur geeft en dus wat strakte wegneemt. Hiervoor wordt €12,95 gerekend. Als laatste wijn schenkt Bevan nogmaals een rode, de Newton Johnson Granum 2013, een stevige blend van 88 procent syrah en de redt mourvèdre. Sappig fruit, van zwarte vruchten vooral, is eclatant present, omlijst door roostertonen, kruidigheid en wat laurier. De op een Noord-Rhône gelijkende wijn komt van een perceel met rotsige granietgrond op ongeveer 200 meter hoogte. Dankzij het gesteente, waarin zonnewarmte wordt opgeslagen, worden de blauwe druiven er optimaal rijp. Prijs €21,95. Webshop http://www.winematters.eu/product-categorie/wijnhuizen/newtonjohnsonfelicite/

 

DRUIF-4

Miniprofielen van minder bekende witte druiven – serie 2

 Gewürztraminer
Wie van deze druif eens een glas gedronken heeft, vergeet dat nooit meer, zo uitgesproken is zijn karakDr (Small)ter. Zwoel kruidige geur, een aroma van lychees, rozen, sinaasappel en/of rijpe druiven met ook weer kruiden. En een volle, meestal milde, tegelijk krachtige smaak. Het is een specialiteit van Alsace (de naam schrijft men daar zonder trema), waar men hem graag schenkt bij de pittige Munster kaas. Elders groeit gewürztraminer op bescheiden schaal in o.a. Chili, Duitsland, Italië (waar een dorp bestaat met de naam Tramin, in Zuid-Tirol, mogelijk zijn geboorteplaats), Nieuw-Zeeland, Spanje, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Frankrijk.
Müller-Thurgau of Rivaner
Veel aangeplant in Duitsland, Luxemburg en Oost-Europa. Wordt in toenemende mate niet meer gebruikt voor eenvoudige halfzoete wijntjes, maar voor droge wijnen. Die hebben haast altijd een lichte, verfrissende smaak met subtiele schakeringen van bladgroen, appel en fris citrusfruit, terwijl de geur enigszins bloemig kan zijn. Enkele van de beste soorten worden gemaakt rond de Bodensee en in het Oostenrijkse Steiermark (rechts), terwijl ook bepaalde Nederlandse varianten echt lekker kunnen smaken.
Muscat of Moscatel
Het aroma van muskaatwijnen, zowel de droge als de zoete, doet veelal denken aan dat van verse, rijpe druiven.
Pedro Ximénez
Veel suiker Dr3 (Small)gevende, vooral in Andalusië geteelde variëteit. Zijn beste wijnen zijn de droge Fino’s van Montilla-Moriles, de rijke, zoete PX/Pedro Ximénez uit dat gebied en de daarmee identieke PX/Pedro Ximénez uit Jerez. Die twee laatste wijnen smaken perfect bij desserts van chocolade, want ze hebben een donkerbruine kleur en een weelderig zoete smaak met elementen van, inderdaad, chocolade en rozijnen, plus vaak iets van koffie en cacao. Droge tafelwijnen van pedro ximénez vind je behalve in Montilla-Moriles ook in o.a. Chili
Sémillon
Wijd verspreid in vooral Australië en Bordeaux plus aangrenzende gebieden, met een bescheiden aanplant elders, zoals in Zuid-Afrika. Pure Semillon (zonder accent) wordt vooral Down Under geproduceerd. Deze Australische versie biedt vaak een zacht frisse smaak met voornamelijk citrusfruit, terwijl na rijping het aroma nootachtig kan worden. Als de druiven niet optimaal rijp waren dan ontstaan een meer groene, grassige smaak. Sémillon kan ook als basis dienen voor schitterende dessertwijnen, waaronder Sauternes.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Etiket1

Etiket2

 

 

 

 

 

 

De EEG heeft met allerlei landen afspraken gemaakt ter bescherming van authentieke producten, zoals Gouda kaas, Cheddar, Parmaham, etcetera. Echter, met de USA bestaat  nog steeds geen complete overeenkomst, zodat men daar in  wijnstreken en vaak ook op wijnkaarten nog steeds een aantal beschermde Europese namen gebruikt, waaronder Champagne. Zelfs met wijnetiketten deinst men niet terug voor het imiteren van beroemde labels, zoals dat van Domaine de la Romanée-Conti. Ziedaar de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, uit wiens collectie deze etiketten afkomstig is.


[socialring]

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.