Dat wijn synoniem is met variatie heb ik wederom ervaren tijdens de proefrondes voor Best uit de Test in dit septembermagazine. Want de verschillen waren vaak groot, zoals tussen een Beaujolaisachtige Gamay uit Touraine en een stoere wildbegeleider uit de Minervois. Of tussen een elegante, vieve Riesling uit Maastricht en een gulle, klassieke blanke Bourgogne uit Lugny. Voorts verschijnen, dankzij de proefprofs van Perswijn, de mooiste rosés van Côtes de Provence in beeld. De reisreportage is deze keer gewijd aan het nabije Zutphen dat terecht beschouwd kan worden als de culturele hoofdstad van Oost-Nederland. Want wat is daar véél te zien – en te genieten.

 IIn dit boek worden tientallen wijnen gevisualiseerd via even zovele kunstwerken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Apostelhoeve Riesling 2021
Mergelland
Tijdens mijn eerste bezoek aan de Apostelhoeve, het hoog op de Maastrichtste Louwberg en boven de Jekervallei  gelegen domein dat in 1974 (hetzelfde jaar dat ik fulltime wijnschrijver werd) was een van de wijnen die ik gastvrij te proeven kreeg een voor Nederland toen en nog steeds hoogst zeldzame Riesling. Waarvan de kwaliteit vervolgens alleen maar is gestegen. Dit mede dankzij de grote vakkennis van Mathieu Hulst, de huidige eigenaar/wijnmaker van het nu 20 hectare tellende Maastrichtste domein. De opwekkende zuren van de jaargang 2021 krijgen sappig tegenspel van frisse citrus en wat groene appel. Bovendien is de wijn elegant, levendig en loepzuiver. Kortom, dit is een Riesling zoals Riesling moet zijn. Deze lekkere Limburger wordt o.m. aangeboden door www.colaris.nl voor €18,50 (aanbieding, zie de banner). Wees er overigens snel bij, want op de Apostelhoeve zelf is het oogstjaar 2021 geheel uitverkocht.

Daguet de Berticot Sauvignon 2021
Atlantique
Vrijwel exact veertig jaar geleden schreef ik het volgende in een van mijn grote wijnboeken: ‘Ik herinner me goed het eerste glas Sauvignon dat ik bij de coöperatie van Duras te proeven kreeg. Het was een openbaring: een werkelijk excellente droge witte wijn, geurig, smaakrijk en ongemeen zuiver’. Bij deze in 1965 gestichte coöperatie, waarvan de leden zo’n 1000 hectare wijngrond bezitten, is Sauvignon Blanc de grote specialiteit gebleven. Het kasteelstadje Duras ligt even oostelijk van de Bordeaux-streek, binnen het departement Lot-et-Garonne. Behalve als Côtes de Duras worden door de coöp ook wijnen aangeboden met de herkomstbenaming Atlantique (die deels binnen voornoemd departement valt). Een van die wijnen is de – ook qua verpakking – duurzaam vervaardigde Daguet de Berticot Sauvignon 2021, een lichte (11 procent alcohol), vieve, opwekkend frisse biowijn met in zijn aroma tevens wat buxus en frisse citrus. Richtprijs €9,25, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

Domaine Tariquet Amplitude 2021
Côtes de Gascogne
Armin (links op de foto) en Rémy Grassa, die de vijfde generatie vertegenwoordigen op Domaine Tariquet zijn bepaald trots op hun Amplitude. Die ze in 2017 voor het eerst hebben gemaakt, na enkele jaren van proefnemingen. Het betreft een pure, met veel zorg droog vergiste Côtes de Gascogne van het regionale ras gros manseng – dat vrijwel altijd alleen als mengdruif wordt gebruikt. Het karakter van de Amplitude gaat enigszins richting Sauvignon Blanc, gezien zijn frappante frisheid en elegantie (12 procent alcohol), terwijl ook sappig, limoenig citrusfruit aanwezig is en een miniem snufje kruiden. Armin en Rémy bevelen hem o.a. aan bij zalmcarpaccio met limoen, maar ook sushi, oesters en salades met Franse geitenkaas lijken trefzekere partners voor deze Tariquet. Richtprijs, afhankelijk van aanbiedingen, ergens tussen €10,95 en €14,95, verkooppunten via www.walravensax.nl.

Ca’ Rugate San Michele 2021
Soave Classico
Een lenteachtige wijn voor nazomerse genoegens stelt zich voor: de  Ca’ Rugate San Michele 2021, een Soave Classico, en dus uit het oudste gebiedsdeel. Eén slokje, en je bent terug op een zonnig terras naast het amfitheater in Verona. De wijn smaakt loepzuiver, zeer sappig,  aangenaam fris, elegant (12 procent alcohol) en aangenaam fruitig (milde citrus, partje peer) met een miniem snufje kruiden. Als enige druif gebruikte men Soave’s eigen garganega – die organisch werd geteeld. Het is de familie Tessari, eigenaresse van 90 hectare rond Verona, die tekent voor deze nazomerse genietwijn. Aanbiedingsprijs €11,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

 

Fantini 2021
Basilicata
Vanuit de regio Abruzzo is de door drie partners gestichte groep Fantini (by Farnese) gegroeid en gegroeid en gegroeid. Het bedrijf verwerkt nu druiven in nog vijf andere Italiaanse gewesten, de meeste vrij zuidelijk, en doet dat met véél aandacht voor detail.  Zo heeft de groep meer dan twintig wijnmakers in dienst. En enkele jaren achtereen werd de onderneming uitgeroepen tot Italië’s beste wijnbedrijf. Een kostelijke kennismaking met Fantini vormt de witte Basilicata, uit het gelijknamige stille gewest dat zo’n beetje de hiel vormt van de Italiaanse laars (landschapsfoto). De jaargang 2021 werd samengesteld uit twee regionale rassen, greco (60 procent) en fiano. Behalve sappig en vrij fris smaakt deze elegant-ferme wijn enigszins notig en is tegelijk voorzien van frisse citrus. Zijn stijl doet enigszins denken aan frisse, houtloze Chardonnay. En wat wás-ie lekker bij gepaneerde, gebakken sliptongetjes besprenkeld met citroendruppels. Fles €7,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Louis Latour Les Genevrières 2020
Mâcon-Lugny
Op de kalk- en kleihoudende gronden van Lugny, een dorp in de Mâconnais, zuidelijke Bourgogne, doet de chardonnaydruif het zo goed dat de lokale wijnbouwers hopen op een eigen herkomstbenaming. Dit zou dan nummer 101 zijn van de Bourgogne. Het huis Louis Latour voert al heel lang een Chardonnay gedoopt Les Genevrières, een wijn die overtuigend aantoont hoe mooi en hoe lekker een Lugny kan zijn. Zo biedt de nog vitale 2020 een vrij volle, zachtfrisse, gave smaak met schakeringen van zachte citrus plus een hint van gebrande noten. Kostelijk bij krab, kreeft en visgerechten met een ietwat romige saus. Importeur www.heerenvanheusden.nl (zie de banner) verkoopt ‘m momenteel voor €15,95.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100


Nittnaus Grüner Veltliner Selection 2021
Burgenland
De grootste wijngemeente van Oostenrijk is tegenwoordig Gols, gelegen op de noordoever van de Neusiedler See. De familie Nittnaus maakt er al zo’n drie eeuwen wijn; de gebroeders Andreas en Hans Michael vertegenwoordigen de huidige generatie. Hoeveel werk dat vraagt, moge duidelijk zijn uit de 70(!) percelen waaruit het 57 hectare bestrijkende domein bestaat. De meerderheid van de daarvan geproduceerde wijnen is rood, maar Oostenrijks grote witte specialiteit, Grüner Veltliner, is toch ook present – en hoe. De bij herhaling bekroonde Selection, jaargang 2021, smaakt lekker fris, goed sappig, niet zwaar (12 procent alcohol), een tikje hartig, en offreert ook wat licht gekruid groen en wit fruit. Adviesprijs €10,40, verkooppunten via www.coenecoop.com.

Staete Landt Annabel Sauvignon Blanc 2021
Marlborough
Op 16 december 1642 noteerde Abel Tasman in zijn dagboek dat hij een landmassa had ontdekt die hij Staete Land doopte – en die later de naam Nieuw-Zeeland zou krijgen. De landkaart die Tasman destijds tekende bestaat nog steeds. Toen zo’n 350 jaar later een andere Nederlander, Ruud Maasdam, in het Nieuw-Zeelandse gebied Marlborough op ontdekkingsreis ging om daar een wijngaard te verwerven, koos hij ook daarvoor de naam Staete Land. Het domein ligt in Marlborough en bestrijkt 21 hectare, terwijl Ruud (foto) voor bepaalde wijnen druiven bijkoopt. De kwaliteit van Staete Landt wijnen ligt hoog, met name die van de Sauvignon Blancs. Zo presenteert de Annabel 2021 zich als een expressieve, kostelijke combinatie van opwekkende zuren, buxus, frisse citrus en sappigheid, terwijl de wijn tegelijk goed gevuld is. Prijs €16,50 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 

Villa Carumè Grillo 2021
Sicilia
Deze merkwijn is afkomstig van een zeer gereputeerd domein op Sicilië, namelijk Baglio Assuli (‘onder de zon’ op zijn Siciliaans). Het wordt op gedreven wijze gedreven door de derde generatie van de familie Caruso. Westelijk op het eiland bezit deze 130 hectare wijngrond, verdeeld over vijf locaties – die vrijwel uitsluitend beplant zijn met autochtone druivenrassen. Waaronder de witte, zeer Siciliaanse grillo. Een variëteit die vroeger gebruikt werd voor de versterkte Marsala wijn, maar waarvan tegenwoordig goed gestructureerde en tegelijk niet te zware droge tafelwijnen worden gemaakt, zoals de licht kruidige, naar frisse citrus smakende 2021 van Villa Carumè. Waarvan we hebben genoten bij een zomerse maaltijdsalade. Richtprijs €6,90, adressen via www.heisterkamp.com.

Villa Maria Private Bin Pinot Grigio 2021
East Coast
Wat zijn witte wijnen betreft wordt Nieuw-Zeeland vooral geassocieerd met Sauvignon Blanc, en dan hoofdzakelijk die uit Marlborough op South Island. Maar ook andere druivenrassen op andere locaties gedijen er goed, zoals de pinot gris langs de oostkust de oostkust van North Island. De elders als Pinot Gris aangeboden, maar hier Pinot Grigio gedoopte 2021 van Villa Maria contrasteert totaal met de Sauvignon Blancs van dit bedrijf. Knisperende zuren, plantaardigheid en groen fruit maken in deze ferme wijn plaats voor juist zachte zuren en zelfs een zoetje, terwijl het licht gekruide fruit een melange vormt van discreet wat peer, meloen en abrikoos. Wat ‘m een prima partner maakt voor o.a. visschotels, kipgerechten en salades waarin witte druiven of andere vruchten werden verwerkt. Bij www.plus.nl betaalde ik €8,99.

 

 

The Pale 2021
Vin de Pays du Var
Deze nieuwe rosé van Sacha Lichine, wiens dure Whispering Angel rosé een wereldhit werd, heeft niet als herkomst Côtes de Provence, maar het daarbinnen liggende departement Var. Wel werd een min of meer klassieke, Provençaalse druivenmix gekozen van cinsault, grenache en syrah. De merknaam The Pale refereert natuurlijk aan de vrij bleke oranje tint. En het etiket toont vrolijkheid. De stijl van deze Var is een licht kruidige, licht fruitige (citrus, besje), met ook een vleugje mildheid. Het alcoholpercentage bleef beperkt tot 12,5. Bij www.gall.nl (zie de banner) bedraagt de reguliere flesprijs €14,65, maar kaarthouders moeten zeker letten op aanbiedingen.

 

 

Asado Malbec 2021
Mendoza
In geen land groeit zo veel malbec als in Argentinië: alleen al binnen de provincie Mendoza zo’n 25.000 hectare. Deze blauwe druif werd halverwege de 19e eeuw uit Frankrijk naar tangoland gebracht, en bleek daar uitstekend te kunnen gedijen. Een heel betaalbare variant, voor nog geen vijf euro, is de in Duitsland gebottelde Asado. Het oogstjaar 2021 biedt een donkerrode kleur en een door donkere aroma’s (laurier, drop, leder) getypeerde, sappige, ferme smaak waarin ook wat kruidigheid en een ondertoon van rijp zwart plus besfruit te proeven vallen, terwijl een zachte frisheid een zekere viefheid verschaft. En dat alles koop je voor €4,79 bij www.dirckiii.nl, zie ook de banner.

Couleur de Maris 2021
Vin de France
Bij La Livinière (Zuid-Franse Minervois) kwam Robert Eden 25 jaar geleden in bezit van Château Maris. Dat hij samen met mede-eigenaar Kevin Parker omtoverde tot een van Frankrijks meest duurzaam opererende domeinen. Naast zijn domeinwijnen maakt Robert inmiddels een reeks biologische merkwijnen, met evenveel succes. Vorige maand verscheen hier de met een kleurrijk label uitgedoste Couleur de Maris op de markt. Een op basis van merlot en syrah gemaakte, verleidelijk fruitige (zwarte bramen, pruimen en meer) wijn die in zijn sappige, goed gevulde smaak ook zachte, subtiele schakeringen heeft van kruiden, donkere aroma’s en kruiden. Gekoeld, op 10 à 12 graden, gaf deze Couleur op smakelijke wijze kleur aan een mooie zomeravond. Fles €8 bij  www.hema.nl.

 


Domaine de la Clapière Jardin de Jules 2020
Pays d’Oc
Bij Pézenas, diep in de Languedoc, hebben Sophie (telg van de wijnfamilie Castel) en Xavier Palatsi hun landgoed niet alleen geheel gerenoveerd, maar ook hun wijngaard gestaag uitgebreid, van 30 naar 36 hectare (plus de nodige grond met o.a. bos en olijfbomen). Met als aanleiding de gestaag stijgende vraag naar de wijnen van hun Domaine de la Clapière dat zich uitstrekt rond een château-achtige villa. Een bestseller binnen de collectie is Jardin de Jules waarin merlot domineert met 85 procent; syrah en wat cabernet sauvignon completeren de compositie. Als gebruikelijk is ook de 2020 een aantrekkelijke wijn met zondoorstoofd zwart fruit, rijpe bessen, kruidigheid en beheerste donkere aroma’s in een sappige, stevige smaak. Fles €8,95 bij www.vinify.nl, zie de banner.

 

 

Domaine Duffau Braucol 2020
Gaillac
Na een internationale carrière als waterbouwkundig ingenieur besloot Bruno Duffau om wijnbouwer te worden, daarbij intensief geholpen door zijn vrouw Anne. Hij volgde een gedegen opleiding, bezocht producenten in o.a. Argentinië en Zuid-Afrika en regelde een financiering die het mogelijk maakte om in Gaillac niet alleen 15 hectare wijngrond te kopen, maar ook om een kelder met woonhuis te bouwen. Aldus ontstond Domaine Duffau, nu vijftien jaar geleden. Van de voor Gaillac kenmerkende, deels duurzaam geteelde braucol (een zuidwestelijke variëteit die elders fer servadou, mansois of pinenc wordt genoemd) maakte Bruno een dieprode, levendige wijn die gul trakteert op sappig zwart fruit dat omkaderd wordt door donkere tonen en wat kruidigheid. Voor deze kostelijk-bij-confits wijn rekent www.bosmanwijnkopers.nl een flesprijs van €18,95.

Domaine Hospices de Beaujeu Régnié 2020
Cru du Beaujolais
Net als de Hospices van Beaune beschikt ook de Hospices van Beaujeu – het historische wijn(hoofd)stadje waarnaar de Beaujolais streek werd genoemd – over eigen wijngaarden. Al vanaf 1797 worden de wijnen daarvan via een liefdadigheidsveiling verkocht. In zijn soort was dit Frankrijks eerste, ruim zestig jaar eerder dan die van Beaune. De 83 hectare eigen wijngaarden liggen verspreid over diverse gemeenten, waaronder Régnié. De vlezige 2020 daarvan, die gedistribueerd wordt door het wijnhuis François Martenot, smaakt op zacht frisse, sappige wijze verleidelijk fruitig, naar zwarte vruchten vooral, terwijl tevens een hint van drop en een zachte kruidigheid waarneembaar zijn. Wat is-ie beau, deze Beaujeu. Te koop bij Abels Wijnen voor €13,95 (en een euro minder bij zes tegelijk). Dit is de link:  https://www.abelswijnen.nl/hospices-de-beaujeu-domaine-cuvee-demoiselle-chatenay-regnie-aoc.

 

 

 

Naive 2020
Minervois
Er is helemaal niks naïefs met deze wijn. Want hij werd bereid van organisch geteelde druiven, heeft een stevig fundament, en offreert via zijn vlezige smaak zowel donkere als kruidige en fruitige elementen, vooral die van zondoorstoofde zwarte vruchten. Wat hem wonderwel geschikt maakt als begeleider van wild. Geen wonder dat een jury van Masters of Wine de 2020 met goud bekroonde. De wijn, een pure Grenache, werd gemaakt door Robert Eden op diens 45 hectare bestrijkende bezitting Château Maris (foto onder), in La Livinière, Minervois. De stijl van afbeelding op het etiket van de Naive kwam bekend voor; het blijkt een deel te zijn van het ‘naïeve’ jungle schilderij dat Henri Rousseau in 1910 maakte. Overigens is ook de richtprijs van de Naive niet echt naïef, namelijk €22,95. Verkooppunten via o.a. www.cordier-wines.nl.

Organic Wine By Sophie Germanier, Cabernet Sauvignon | Merlot | Shiraz 2020
Voor-Paardenberg
Haar vader Jacques ontwikkelde een succesvolle wijngroep in de Zwitserse Valais, terwijl Sophie Germanier zelf haar eigen merk creëerde in Zuid-Afrika. ‘I am passionate about the environment’ stelt ze met overtuiging. Vandaar dat Sophie (foto) uitsluitend organisch geteelde druiven verwerkt. En haar in 2020 gestichte bedrijf als naam gaf Organic Wine By Sophie Germanier. Internationaal werden haar wijnen heel goed ontvangen. Zo werd de Cabernet Sauvignon | Merlot | Shiraz 2020 twee maal met goud bekroond, zelfs door Franse proevers. De melange smaakt vlezig, ferm, sappig, zacht fris en kruidig, ook in de afdronk, met in zijn aroma zowel donkere tonen (laurier, leder, drop) als discrete fruitig (bessen, zwarte vruchten zoals pruimen), wat ‘m heel goed doet passen bij alle mogelijke vlees- en wildgerechten. Bij www.ekoplaza.nl kost een fles €7,99.

 

 

Otronia 45 Rugientes 2018
Patagonia Argentina
’s Werelds zuidelijkste wijngaarden zijn die van Bodegas Otronia. Ze bestrijken 50 hectare, worden organisch bewerkt en liggen in Argentijns Patagonië. Waar het klimaat uitgesproken koel is, het gehele jaar door, met ’s winters vrieskou tot minus 20 graden. Bovendien waait het er vaak en hard (tot 110 kilometer per uur), terwijl er weinig regel valt. Wel vind je er hele goede. kalkhoudende gronden voor druiventeelt, een van de redenen om er, na diepgaand onderzoek, met druiventeelt te beginnen. De eerste stokken plantte men in 2011, en de eerste volwaardige oogst was die van 2017. Voor de Otronia 45 Rugientes 2018 – die van twee verschillende critici 92 punten kreeg – werd pinot noir gebruikt, een echte koel-klimaat variëteit. Na een zorgvuldige vergisting volgde een opvoeding een nieuwe, maar niet boven vuur geschroeide vaten van Frans eikenhout. De wijn biedt elegantie (12 procent alcohol), terwijl zijn frisheid tegenspel krijgt van rijpe tonen. Een beschaafde, discrete kruidigheid en rijp rood fruit completeren het geheel. Zijn min of meer Bourgondische richtprijs bedraagt €25,95. Verkooppunten via www.vinites.com, zie de banner.

Souterrains Gamay 2020
Touraine
Behalve in de Beaujolais, waar hij heer en meester is, gedijt de gamay druif goed in enkele andere Franse streken, waaronder Touraine. Een overtuigend bewijs vormt de Souterrains Gamay 2020 die eigenlijk eenzelfde frisheid, eenzelfde sappigheid en eenzelfde fruitigheid (bessen, kersen en meer) heeft als een betere Beaujolais, met als extraatje een subtiel snufje kruiden. De wijn is afkomstig van het 23 hectare bestrijkende Domaine des Souterrains dat in 2011 eigendom werd van ondernemer-wijnbouwer Nicolas Mazzesi (foto) en dat als hoofdzetel heeft diens historisch rijke, deels middeleeuwse Château de Selles-sur-Cher. Mazzesi’s beslist koel te serveren Gamay draagt een adviesprijs van €8,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 

***

 

CÔTES DE PROVENCE
ROSÉ

Drie proefprofs van Perswijn – Lars Daniëls, Ronald de Groot en Frank Jacobs – hebben zich verdiept in Zuid-Franse rosés, waaronder uiteraard die Côtes de Provence. Want dit gebied, dat ruim 20.000 hectare telt, is Frankrijks grootste voor rosé. Ruim 90 procent van die wijngaarden geven rosé. In Frankrijk is deze nummer één, maar Côtes de Provence rosé wordt ook met veel succes wereldwijd geëxporteerd: naar schatting met zeker zestig miljoen flessen per jaar. Van de oogst 2021 selecteerden de proefprofs meer dan vijftien voorbeeldige rosés die alle minstens vier sterren kregen van een mogelijke vijf. Er werd geproefd uit Versatile glasmodel van Grassl Glass. De meeste vermelde prijzen zijn richtprijzen. De getoonde schilderijen van het gebied Côtes de Provence dragen
de signatuur van vinpressionist Hubrecht Duijker.

Château de l’Aumérade, Cuvée Marie Christine 2021
GEUR ingetogen, rood fruit, framboos, citrus
SMAAK sap, vulling, rond, room
www.monnik-dranken.nl, €11,95

Château Camparnaud, Prestige 2021
GEUR klein rood fruit, citrus, bloesem
SMAAK fris, sap, bittertje, zacht en sappig, goede zuren
www.wijnhandelvanouwerkerk.nl en www.camparnaud.com, €18,50

Domaine de l’Amaurigue, Fleur de l’Amaurigue 2021
GEUR bloemig, rood fruit, citrus, framboos
SMAAK rond, sappig, fris, lengte
www.amaurigue.com, €13,50

Domaine de l’Amaurigue, Le Grand de L’Amaurigue 2021
GEUR bloemen, aardbeien, frambozen, fijn
SMAAK zacht en sappig, mooie zuren, fijn
www.amaurigue.com, €19,95

Domaine de la Courtade, L’Alycastre 2021
GEUR fijn frambozen en aardbeien, bloemen
SMAAK zacht, sappig, fijne zuren, elegant
www.viguursinwijn.nl, €13,95

Domaine de la Courtade, Les Terrasses 2021
GEUR gesloten, klein rood fruit, kers
SMAAK sap, bittertje, zuren, fris, lengte
www.viguursinwijn.nl, €16,95

Domaine des Diables, L’Hydropathe Elite 2021, Sainte-Victoire
GEUR kruidig, zuurtjes, peer, frambozen, hint grassig
SMAAK krachtig, zuren, opwekkend, sappig
www.kwastwijnkopers.nl, €22,25

Domaine Houchart 2021
GEUR aromatisch, framboos, kers, aardbei
SMAAK rond, sappig, mild zuur
www.poot.nl, €9,95

Domaine Houchart 2021, Sainte-Victoire
GEUR open, rood fruit, aardbei, bloemen
SMAAK fris, sappig, mild zuur, levendig
www.poot.nl, €11,95

Domaines & Châteaux Henri Fabre 2021
GEUR aardbeien, frambozen, perzik
SMAAK sap, krachtig, goede zuren, opwekkend
www.mitra.nl, €9,99

Domaine de Rimauresq, R de Rimauresq Cru Classé 2021
GEUR zuiver, fris, citrusbloesem, perzik, kruidig
SMAAK smaakvol, mooi fruit, sap, zuren, fijne structuur
www.lesgenereux.nl, €22,95

Henri Bonnaud 2021, Sainte-Victoire
GEUR fijn, aardbeien, frambozen, bloemen
SMAAK zacht, sappig, milde zuren, lengte
www.lesgenereux.nl, €12,95

Le Paradou 2021
GEUR bloemig, tropisch fruit, citrus
SMAAK sap, mooie zuren, fris, lengte
www.gastrovino.nl, €16,95

Miraval 202
GEUR peer en perzik, frambozen, bloemen
SMAAK krachtig en sappig, goede zuren
www.winespirits.nl, €21,95

Olivier Sumeire, Cabaret 2021
GEUR peer, appel, bloemen, aardbeien
SMAAK droog en sappig, mooie zuren
www.lesgenereux.nl, €10,95

Rimauresq, Cru Classé 202
GEUR fijn, bloemen, aardbeien, frambozen
SMAAK elegant en fijn, breed, mooie zuren, lengte
www.lesgenereux.nl, €18,30

Saint Max 2021
GEUR fruitig, kersen, aardbeien, snoepje
SMAAK elegant, sappig, zuurtje(s), mild
www.hosmanvins.nl, €15,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


ZUTPHEN ZIEN

Wat is er toch veel te zien in Zutphen: meer dan negenhonderd monumenten waaronder talrijke torens, heerlijke hofjes, romantische tuinen, delen van stadswallen, allerlei uitingen van kunst en nog veel, véél meer. Wat deze stokoude, ooit zeer welvarende handels- en Hanzestad tot een bijkans ideale bestemming maakt voor een dagtocht in eigen land. Eenmaal gearriveerd per trein of auto (parkeren kan makkelijk in de p+r garage achter het station voor circa €8 per dag) is een eerste aanbeveling is om naar de centraal gelegen Houtmarkt te lopen, volg de wegwijzers, want daar is VVV gevestigd die vriendelijk diverse wandelkaarten met plattegronden verstrekt. De Houtmarkt zelf wordt gedomineerd door de Wijnhuistoren (links) waarbij en waaronder vroeger het stadswijnhuis was gevestigd. In deze toren, die verrees in de 17e eeuw en na een brand in 1920 geheel werd herbouwd, was ’s werelds allereerste met een gestemd klokkenspel. Als het meezit, hoor je dit 48 klokken tellende carillon vrolijk spelen, kort elk kwartier en langer op de marktdagen (te weten donderdag en zaterdag). Hoe passend ook dat wijnbouwer en wijnhandelaar Derrick Neleman zijn eerste winkel opende aan de (in het verlengde van de Houtmarkt liggende) Groenmarkt, met uitzicht op voornoemde toren. Langs de Houtmarkt zelf vind je allerlei uitnodigende terrassen. En, schuin tegenover de VVV, het Luxor Theater, een florerende kleine bioscoop met een art déco gevel. Het gebouw dateert uit 1918, drie jaar voordat Theater Tuschinski in Amsterdam werd geopend. Bij een fontein gaat de Houtmarkt over in de vrijwel terrassenloze, maar wel door statige panden geflankeerde Zaadmarkt. Na een paar honderd meter zie je links een imposante toegangspoort met bovenop de zandstenen figuren van een oude man en vrouw. Via de poort komt men in het grootste en oudste hofje ter plekke, Het Oude Bornhof.  Het was ooit bestemd voor armen, dankzij een donatie van de welgestelde kanunnik Borro wiens 14e-eeuwse witte pand (rechts op de foto) nog altijd het beeld binnen dit hofje domineert – en waarin nu het Genietcafé is gevestigd voor een ontspannen kop thee. Op het gazon ervoor staat Elze, een mooi beeldje van Maïté Duval. Aan het eind van de Zaadmarkt pronkt Dat Bolwerck, een voormalig stadskasteel dat halverwege de 16e eeuw gestalte kreeg. In het hoofdgebouw vinden kunsttentoonstellingen plaats, en erachter, in de ruime, deels ommuurde stadstuin, organiseert men concerten, zoals eens in de twee jaar een internationaal cellofestival. In het prachtige pand links van de entree is Schaapveld gevestigd, een eminente wijnhandel. In westelijke richting bepalen inmiddels de contouren van een van ‘s lands grootse en mooiste kerken de horizon, de Walburgiskerk. Deze is o.m. beroemd vanwege zijn  muurschilderingen (waarvan de oudste rond 1400 werden gemaakt), zijn 14e-eeuwse enorme gotische kaarsenkroon van smeedijzer met daarop de namen van Jezus, Maria en de apostelen, alsmede een eenhoorn, zijn 16e-eeuwse koperen doopvont, zijn gewelf- en muurschilderingen en zijn 17e-eeuwse Bader-Timpe orgel. Terwijl in de Librije een zogeheten kettingbibliotheek kan worden bezocht, onder begeleiding van een gids. Het is de enige kettingbibliotheek van Nederland. Alleen Engeland en Italië hebben vergelijkbare ruimten. Er liggen bijzondere boeken, meer dan achthonderd stuks – en ze zijn allemaal aan kettingen gelegd. Ook onder leiding van een gids kan op bepaalde dagen de 102 treden tellende kerktoren worden beklommen, in principe vanaf 13 uur op donderdag tot en met zaterdag. Wie uit de kerk komt, ziet rechts aan de overkant van het plein, dat ‘s Gravenhof heet, een eind 17e-eeuwse schelpenkoepel, een van de vier die ons land rijk is. De binnenzijde van dit gebouwtje, een cadeau van de koning van Zweden aan een Zutphense baron, werd weelderig versierd met circa 15.000 schelpen die vaderlandse zeevaarders van de VOC meebrachten. Eenmaal onder de koepel ben je in het Hof van Heeckeren, een laag begroeide binnentuin (rechts) die toegang geeft tot de met elkaar verbonden Zutphense musea. Kunstliefhebbers van moderne figuratieve kunst kunnen er hun hart ophalen in de salons en andere zalen van het Museum Henriette Polak, terwijl de rijke plaatselijke geschiedenis tot leven komt in het Stedelijk Museum Zutphen. Mocht het inmiddels lunchtijd zijn en mooi weer, dan vormen het smalle tuinterras van en de iets lager geleden tuin met zitbanken van by Chiel (naast ’s Gravenhof 5, foto links) een plezierig adres. De lunchkaart offreert van alles. En hoera, buiten de kaart om wordt een plezierige alcoholvrije Chardonnay verkocht, de Vintense (glas €4,75). Terug op het plein loont het de moeite om weer even richting kerk te lopen, want links ernaast kan het imposante, met stenen beeltenissen versierde portaal van het oude stadhuis worden bewonderd. Trouwparen die in de zaal erachter hun huwelijk voltrokken, laten zich er graag voor de hoge blauwe deuren fotograferen. Op de foto is ook het nieuwe, huidige stadhuis te zien dat opvallend werd vormgegeven, een groenblauwe gevel heeft en een bijzondere binnenhal. Het is heerlijk om nu via een wirwar van smalle straatjes geleidelijk in noordelijke richting te lopen, voorbij de markten en de Wijnhuistoren. Onderweg niet alleen genietend van fraaie gevels, maar ook van ambachtelijke kunst die achter ramen van huiskamers en soms etalages permanent wordt geëxposeerd.  Zoals schilderijen, tekeningen, foto’s, keramiek en beschilderde dienbladen. Let ook op de literaire gevelteksten die tegen zijwanden werden geschilderd, en op creatieve versieringen van voorgevels. Een smakelijke stop vormt Bonbonatelier Janson in de Korte Hofstraat 12 (even voorbij de kruising van de Groenmarkt en de Houtmarkt). Binnen of buiten kun je er een drankje drinken, van huisgemaakt ijs smullen, en natuurlijk bonbons kopen voor straks thuis. Even verderop in noordelijke richting, het wit gepleisterde hoekhuis Het Zwarte Anker passerend, komt de Broederenkerk in beeld. Al bijna veertig jaar biedt deze onderdak aan de openbare bibliotheek. Je kunt het gebouw rustig binnenlopen om de fraaie plafondmotieven te bekijken. Opzij van de kerk, meteen de hoek om, bevindt zich het Broederenklooster, een gastvrij, schitterend gerestaureerd hotel met een geweldig goed restaurant dat ook een uitstekende wijnkaart voert. En wat kun je er – op verzoek – bekijken, in een langwerpige vergaderzaal naast het restaurant? Een perfecte reproductie op vrijwel ware grootte van  Leonardo da Vinci’s meesterwerk Het Laatste Avondmaal (waarvan het origineel zich in Milaan bevindt). Aan de overkant van de nabije Berkel, het riviertje dat bochtig door Zutphen stroomt, ligt ook een leuke oude wijk met een paar hofjes, waaronder het intieme Luthershofje. Dit werd gesticht in 1851 en bestaat uit negen huisjes rond een bloemrijk, rechthoekig tuintje. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan, en het ís er ook stil (foto onder). De hoofdingang ligt bij het kruispunt Dieserstraat-Geweldigershoek-Halterstraat. In dezelfde wijk kunnen eveneens het Hof van Flodorf  en het Oude Wijvenhofje (waar de bovenste foto van deze reportage genomen werd) worden bezocht en bekeken. Voor wie niet genoeg van hofjes kan krijgen zou aan de overzijde van de Berkel via Rijkenhage en het Berkelsingel naar het vrij grote, rond een pomp gebouwde Ruitershofje kunnen wandelen. En dan hebben we het niet eens gehad over stokoude torens, zoals de 14e eeuwse Kruittoren, bakstenen bouwsels die soms met versterkte poorten en resten van stadswallen Zutphens oude centrum als het ware bewaken. Alle aanleiding dus om het niet bij dit ene bezoek te laten en vaker naar het zo bezienswaardige, zo kunstzinnige Zutphen te zoeven.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Ziehier een beeld om lekker en nostalgisch mee te nazomeren. Het toont de tuin, of beter nog park, van Renoir. Waar markante, stokoude olijfbomen staan. In de verte ligt het hoog gelegen dorp Cagnes, terwijl Renoirs bezitting – die hij in 1907 verwierf en nu dient als museum – zich in Cagnes-sur-Mer bevindt, aan de Côte d’Azur dus. Hoewel hij behoorlijk gehandicapt was, heeft de beroemde impressionist er nog meer dan tien jaar geschilderd. Meer details over ‘De tuin van Renoir, bij Cagnes’ vind je bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 


 

GOEDE WIJN BEHOEFT GEEN KAAS

Exact dertig jaar geleden verscheen Het Wijn Leesboek, een uitgave dat ik had mogen samenstellen voor De Bijenkorf. Tot de auteurs die een bijdrage leverden behoorde tekenaar Peter van Straaten – die vrolijk verslag deed van zijn eerste en enige wijnproeverij. De tekening werd gemaakt door Walter van Lotringen.

In mijn brievenbus vond ik weer een vriendelijke uitnodiging voor een wijnproeverij en onmiddellijk werd ik besprongen door een reeks herinneringen, zoals wanneer men een boertje laat after the night before en opnieuw proeft waar de hoofdpijn vandaan komt. Eénmaal heb ik mij laten verleiden om zo’n proeverij bij te wonen. Hij werd georganiseerd door een man die een kaas- en wijnboetiek beheerde, en ons dan ook behalve een keur aan wijnen tegelijkertijd een rijk assortiment aan Franse kazen in het vooruitzicht stelde. Ik wist toen betrekkelijk weinig over wijn; pas nu weer weet ik dat bij een serieuze wijnproeverij alleen droog brood geserveerd wordt, omdat kaas de eigenschap heeft zelfs de meest azijnige wijn nog charmant te laten smaken.

HET ARCHIEF SPREEKT

De proeverij werd gehouden in een zijzaaltje van een vrij groot hotel-café-restaurant met een verre van gerenommeerde keuken, want door het hele gebouw hing een verstikkende frituurwalm. Het zaaltje was in het duister gehuld. De enige verlichting bestond uit een aantal in fleshalzen geplaatste druipkaarsen.

Omdat wij alles in de komende uren op de tast zouden moeten doen, had men een overdreven aantal spuugbakken geplaatst, om te voorkomen dat het metéén al een bende zou worden. We waren met ongeveer twintig à vijfentwintig man, voor het merendeel echtparen. De stemming was jolig. Men was echt een avondje uit. Eerst werden ons de werking, de volgorde en de prijzen van de kaas uit de doeken gedaan. Daarna kon het proeven van de wijn beginnen. Er werd ons op het hart gedrukt de wijn toch vooral zo veel mogelijk uit te spugen. Het was niet erg als we eens een keer bij een zeer smakelijke wijn een slokje doorslikten (gelach), maar het was de bedoeling van de organisator dat we ook weer héél thuis zouden komen (nog meer gelach). Toen begonnen we als bezetenen te proeven en te spugen, met telkens een hapje kaas op stokbrood. Het aardige was dat de kaasfirmant ook precies vertelde wat we proefden, fruitig, een lange afdronk, veel of weinige tannine, zodat wij die zorg niet hadden.
Veel wijzer werden we er dus niet van, maar de stemming was opperbest. Gezèllig, dat was wat iedereen het vond. Naar mijn smaak iets te gezellig, maar dat weet ik aan mijn nurkse aard. Eigenlijk wilde ik na vijf minuten weer weg. Tot op het moment dat een wat norse man, die tot dan toe zwijgend had staan spugen, zijn stem verhief en vroeg: ’Meneer… mogen we de kaas ook uitspugen?’ Toen kon ook voor mij de avond niet meer stuk.

 

 

Olivier B. Bommel was een populaire stripfiguur van Maarten Toonder. Vanaf 1942 beleefde deze ‘heer van stand’ samen met zijn vriendje Tom Poes allerlei avonturen. De naar Olivier B. Bommel genoemde rode wijn – uit de door Wijnkoperij Okhuysen gevulde kelders van ‘Château Bommelstein’ – was een groot succes voor Heer Bommel’s Wijnhuijs in Haarlem. Dat door Marten Toonder persoonlijk werd geopend. Aldus de toelichting van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com die dit vrolijke label selecteerde uit zijn collectie.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.