Wat betreft wijn krijgt het nieuwe jaar een vliegende start. Voor ‘Best uit de Test’ heb ik zo’n 65 echt lekkere wijnen geselecteerd, inclusief enkele alcoholvrije varianten, en vervolgens beschreven. Ze worden geleverd door meer dan 35 verschillende leveranciers en komen uit een elftal verschillende landen. Nog een wellicht prettig gegeven: 28 soorten kosten een tientje of minder. Voorts wordt een gedreven Nieuw-Zeelandse wijnvrouw geprofileerd. En de eerste reisreportage van 2020 beschrijft hoogtepunten van de Engelse zuidkust, met de dit jaar feestvierende havenstad Plymouth, een kunstrijk smokkelaarsdorp en schitterende tuinen.

 

De Saint Gall le Blanc de Blancs
Champagne
Het bedrijf achter Champagne De Saint Gall is een coöperatie, of beter gezegd een groep van maar liefst veertien caves coopératives die opereert onder de naam Union Champagne. De plusminus 2330 leden daarvan bezitten bijna 1348 hectare (dus nog geen hectare per druiventeler). Champagne van alleen chardonnay, type Blanc de Blancs, is de specialiteit. Het zeer modern toegeruste keldercomplex ligt ook in Avize, middenin de zogeheten Côte des Blancs. Viefheid en elegantie markeren le Blanc de Blancs van De Saint Gall, een twee tot drie jaar gerijpte, aangename Champagne die tevens wat rijpe elementen heeft, alsmede een hint van brioche en wat citrusachtig fruit. Adviesprijs €35,95, adressen via www.poot.nl.

Dignitat
Cava
Mousserende wijn is al decennia de specialiteit van de familie Masachs die gevestigd is in Catalonië.  Momenteel staat de vierde generatie aan het roer. Voor hun Dignitat Cava werd een kelderrijping van tien maanden toegepast (één meer dan het wettelijk minimum). De blend bestaat uit witte xarel.lo, macabeo en parellada die alle organisch werden gecultiveerd. Vanwege zijn rijpe tonen vraagt de wijn om goed te worden gekoeld. Daarnaast is hij licht fruitig, licht kruidig, sappig en elegant. Wij schonken ‘m bij sushi, en dat ging héél goed. Adviesprijs €9,95, adressen via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Louis Roederer Brut Premier
Champagne
Wat is ertegen om in dit prille jaar te blijven genieten van goede Champagne? Een uiterst aantrekkelijke is de Brut Premier van Louis Roederer, een wijn waarover Gert Crum in diens Champagne o.a. schreef: ‘Hij is romig, elegant, vineus en verrassend complex met aroma’s van lindebloesem, kamperfoelie, citrusfruit, kruiden en honing. De smaak is genereus en mooi in balans.’ Deze in een cadeauverpakking gepresenteerde wijn kost €45,99 bij o.a.  www.bol.com.

Palazzi Blanc de Blancs
Veneto
Feest was het vorig jaar bij Toser Vini, want dit Italiaanse familiebedrijf bestond toen honderd jaar. Het voert een vijftal merklijnen, waaronder Palazzi. De Blancs de Blancs daarvan werd via een tweede gisting in afgesloten tanks bereid (de zogeheten Charmat methode), van onbekende druivenrassen. Trebbiano? Garganega? Glera? Hoe dan ook smaakt de wijn Proseccoachtig, met in zijn flinke mousse mild wit fruit van peer, heel discreet gekruid. Net als bij Prosecco is het alcoholgehalte bescheiden, namelijk 11 procent, wat eveneens geldt voor de adviesprijs, namelijk €6,95. Verkoopinfo via www.boomsma.frl.

 

Sangre de Toro
Cava
Zowel vader Miguel als zoon Torres hebben heel lang gewikt en gewogen over het uitbrengen van een Spaanse mousserende wijn. Maar wellicht mede dankzij het succes van hun Chileense bubbels is die Cava er  dan toch gekomen, onder de merkparaplu van Sangre de Toro. ’t Is een keurige wijn, geheel volgens Catalaans model. Dus gemaakt van alleen witte druiven – macabeo, xarel.lo, parellada – en met de gebruikelijke 11,5 procent alcohol. We zien een bleke kleur, fijne belletjes en proeven zowel frisse als rijpe elementen, met ook nog discreet gekruid wit fruit. Voor deze muy simpático Sangre de Toro vraagt o.a. www.bol.com  €9,99 per fles.

 

ant moore Sauvignon Blanc 2018
Marlborough
Na eerst nog in Oregon te hebben gewerkt, verhuisde de Australische wijnmaker Ant Moore (rechts)  in 2002 naar Nieuw-Zeeland, om daar voor eigen rekening en risico wijn  te produceren, in Marlborough. Zijn eigen Sauvignon Blanc uit 2018 smaakt frappant fris, en heeft tegelijk buxus en groen fruit in zijn aroma. Deze super bij sushi-en-meer passende wijn kost gewoonlijk €9,95, info via www.halvemaanwijn.nl.

Bibo Runge Kleiner Revoluzzer 2017
Rheingau
Achter deze ‘kleine revolutie’ gaat een droge Riesling schuil. Een bleek getinte wijn die tien maanden in grote tonnen verbleef. Frisheid en elegantie markeren zijn smaak, die bovendien sappig is, met een hint van rijpheid en fris fruit van witte en citrusvruchten. De man achter Weingut Bibo Runge, dat een bescheiden 5 hectare omvat, is stichter Walter Bibo (ex-directeur Schloss Rheinhartshausen) die in 2017 het stokje overdroeg aan Markus Bonsels en diens vrouw Monika Eichner, beiden heel gedegen internationaal geschoold. Flesprijs circa €19,50, adressen via www.pallaswines.nl.


 

Bolfan Cuvée Bijeli 2017
Zagorje-Medimurje
Het chalet van Bolfan fungeert behalve als zetel van een wijndomein ook als rustiek restaurant dat vooral werkt met duurzame ingrediënten. De locatie is een heuveltop diep in het Kroatische binnenland, ten noorden van Zagreb. En de eigenaar heet Tomislav Bolfan. Van vier witte druivenrassen die op zijn 20 hectare tellende akker groeien – graševina, pinot sivi (pinot gris), sauvignon blanc en müller-thurgau – stelde hij zijn Cuvée Bijeli samen, een echte eetwijn die het héél goed deed bij gebakken sliptongetjes. Behalve frissig en sappig presenteerde de melange zich met een nootje, een kruidje en wit plus geel fruit. Fles €9,95, adressen via www.croatiangrapes.com.

 

 

Bruce Jack Chenin Blanc 2019
Western Cape
De Kaapse wijnveteraan en wijnpromotor Bruce Jack (foto) heeft een samenwerkingsverband met andere producenten gesticht waaruit o.m. een naar hemzelf genoemde wijnlijn werd geboren. Een wit sterretje daarin is de Chenin Blanc 2019, een wijn die ook liefhebbers van Sauvignon Blanc zal aanspreken. Want hij heeft eenzelfde frisheid en zelfs buxus in zijn aroma, naast sappig wit fruit en een redelijk volle structuur. Fles €9,99 bij www.gall.nl.

Cadet d’Oc Chardonnay 2018
Pays d’Oc
Van huisuit is het in de Bordeaux-streek gevestigde bedrijf Baron Philippe de Rothschild (jaaromzet 23 miljoen flessen) sterk in merkwijnen, met voorop Mouton Cadet. Inmiddels is deze  familiefirma ook actief in het Franse zuiden, getuige de merklijn Cadet d’Oc. Deze omvat een zevental soorten, waaronder een plezierige Chardonnay. Deze ontving geen houtcontact, maar heeft wel een zekere notigheid, met tegelijk wat mild citrusfruit, sappigheid en vrij volle, bijna gulle smaak. Voor deze meer dan correcte Cadet rekent www.plus.nl per fles €7,99.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Château de Pont Sauvignon 2018
Touraine
De nu bijna zestigjarige Philippe Faure-Brac werd in 1992 uitgeroepen tot beste sommelier ter wereld, ontving nog veel meer distincties, opende een eigen restaurant,  schreef een hele reeks boeken en ontwikkelde een eigen wijnlijn. De Sauvignon Blanc daarvan heeft als herkomst een akker van 3 hectare rond het 19e-eeuwse Château de Pont, en is gewoon een genoegen om te drinken. In de vrij frisse smaak gaat wit, deels peerachtig drupsfruit samen met wat buxus en sappige zuren. Deze door een kleine coöperatie gebottelde Touraine kost €8,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

Clos de Nouys Sec 2018
Vouvray
Het dorp, het gebied en de wijn Vouvray associeer ik altijd met rillettes, gewoon omdat bij de entree van het dorp al heel lang een slagerij gevestigd is  die daarvan een specialiteit heeft gemaakt. Waarbij ik ter plekke bij herhaling Vouvray heb gedronken, de stille Sec variant. Laatste heb ik dat ook thuis gedaan, met Franse rillettes en de droge Vouvray van Clos de Nouys, een der oudste bezittingen ter plekke en 20 hectare bestrijkend. Het was een kostelijke combi. De 2018 bood in zijn smaak frisheid, sappigheid, een nootje, mild wit fruit en vleugjes van zowel buxus als kruiden. De rillettes waren gekocht bij www.plus.nl en de Vouvray kwam van www.wijnbeurs.nl, waar een fles €12,99 kost.

 

 

Denis Meunier Expression de Silex 2017
Vouvray
Acht jaar geleden, hij was een jonge twintiger, nam Denis Meunier in de Vouvray streek het wijngoed Cave Meunier over van zijn vader en oom. Vervolgens renoveerde hij de kelder en introduceerde organische druiventeelt. Om en passant ook nog president te worden van een regionale wijnbeurs. Wijn maken kan Denis als de beste. Zijn van op tufsteen groeiende chenin blanc vervaardigde Expression de Silex 2017 smaakt puur en fris, met aangename nuances van frisse citrus, appel, kweepeer en een nootje. Richtprijs €13,50, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

Domaine du Salvard 2018
Cheverny
Je proeft het voorjaar in deze wijn, want hij is frappant fris, geurig, licht en levendig. Geschakeerd bovendien, met elementen van bloemetjes, groene kruiden, groen fruit en frisse citrus, zoals van grapefruit. Als ‘vaders’ hebben de gebroeders Emmanuel en Thierry Delaille gefungeerd die heel zorgvuldig te werk gingen met eigentijdse technieken. Behalve sauvignon blanc gebruikten ze 15 procent chardonnay – wat kenmerkend is voor de witte wijnen van het om zijn château beroemde Cheverny. Verkleind, zonder beide hoektorens, figureert dit overigens als Kasteel Molensloot in de verhalen van Kuifje. Overigens telt het gebiedje zo’n 500 hectare, waarvan circa 45 behoren aan de familie Delaille. Die, groot contrast, niet gehuisvest is in een kasteel, maar in een boerenhoeve. Een fles van deze terecht met goud bekroonde Loire wijn kost momenteel €9,95 bij www.colaris.nl zie de banner.

 

 

 

Farina Lugana 2018
Lugana
In Veneto en rond het Gardameer exploiteert het familiebedrijf Farina (algemeen directeur Claudio staat op de foto)  70 hectare. Waarvan 10 liggen binnen het gebied Lugana waar als belangrijkste witte druif de trebbiano di lugana groeit. De sappige 2018 die Farina daarvan maakte heeft ondanks zijn bescheiden 12 procent alcohol een behoorlijk volle smaak, met een zachte notigheid en zachte fruittonen. Elementen die ‘m tot een aardig alternatief maken voor houtloze Chardonnay. Prijs een tientje bij o.a. www.wijnkring.nl.

G Château Guiraud 2018
Bordeaux Blanc Sec
Zeker wat duurzaamheid betreft is Château Guiraud waarschijnlijk wel de meest progressieve grand cru van het Bordeaux-district Sauternes. Bovendien brengt het domein eminente wijnen voort, niet alleen de per definitie zoete Sauternes. Maar ook een droge witte, G genaamd.  Dit is een blend van gelijke delen sauvignon blanc en sémillon. En de wijn onderging een opvoeding van zo’n zeven maanden in gebruikte Sauternes vaten. Zijn kracht (14 procent alcohol) ligt ongeveer in lijn met die van de zoete wijn, maar zijn smaak is goed droog – en gewoon heerlijk. We ruiken en proeven frisse en milde citrus, een hint van buxus, veel sap en beheerste, notige houttonen. Overigens heeft het 128 hectare omvatten wijngoed sinds 2006 een viertal eigenaren, waaronder twee gerenommeerde wijnbouwers, Olivier Bernard en Stephan von Neipperg. Bij www.adbibendum.net kost de G €13,95 en gezien zijn klasse is dat een Goede prijs.

 

 

Groiss Gemischter Satz Braitenpuechtorff 2018
Niederösterreich
Authentiek Oostenrijks is de wijnsoort Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd Zooitje. Dus samengesteld uit allerlei druivenrassen. Ik kende alleen de versies uit Wien, de wijnstreek van  Wenen, maar heb nu ook een variant uit Weinviertel in Niederösterreich ontdekt. Het betreft die van wijnmaakster Ingrid Groiss dei 15 hectare bezit. Zij componeerde haar 2018 uit zeventien(!) verschillende variëteiten, waaronder grüner veltliner, chardonnay, riesling, müller-thurgau, weissburgunder (ofwel pinot blanc) en roter veltliner. Van dit zooitje heeft Ingrid (rechts, in haar kelder) geen zooitje gemaakt. Maar een delicieuze dorstlesser, sappig, levendig, loepzuiver en fris fruitig – van citrus, geel, wit plus een druifje – met tegelijk een hint van hartigheid. Losse flesprijs €12,90. De importeur is www.okhuysen.nl, zie de banner op de beginpagina van deze site.

Lackner Tinnacher Muschelkalk Sauvignon Blanc 2017
Südsteiermark
Van hellingen in het uiterste zuiden van Oostenrijk, het natuurpark Südsteiermark, komt de sublieme Lackner Tinnacher Sauvignon Blanc 2017 die vanwege zijn verkwikkende karakter, fruit (groen plus citrus) en plantaardige aroma (dat behalve buxus dille en andere verse kruiden bevat) bijvoorbeeld gravad lachs, maar ook oesters grandioos kan begeleiden. Verantwoordelijk voor deze superieure, een tikje rijpe maar tegelijk nog volop vitale Sauvignon is de talentvolle, universitair geschoolde Katharina, dochter van Wilma Lackner en Fritz Tinnacher. In totaal beheert ze 27 hectare die volgens organische principes worden bewerkt. Fles €12,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 


La Huppe Sauvignon Blanc 2018
Vin de France
Anno 1907 begon Joseph Castan met het produceren van (later medailles winnende) wijnen in de Languedoc. Exact een eeuw later stichtte zijn achterkleinzoon Vianney Castan een wijnbedrijf dat hij de naam gaf van zijn voorvader, een aardig eerbetoon. Een van de Castan merken is La Huppe, waaronder een ook qua prijs prettige Sauvignon Blanc werd uitgebracht. Een bleek getinte, lichte (11,5 procent alcohol), aangenaam frisse wijn met in zijn zuivere, sappige smaak behalve buxus ook groene kruiden en wat citrusfruit. Hij zal vast plezierig huppelen als aperitief en bij hartige voorafhapjes. Adviesprijs €5,75, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

Les Hauts de Barville 2018
Châteauneuf-du-Pape
Het familiebedrijf Brotte (vijfde generatie aan het roer) beschikt binnen Châteauneuf-du-Pape over 15 hectare wijngrond waarvan ruim 2 beplant met witte variëteiten. De overgrote meerderheid  bestaat uit witte grenache. Het is daarvan, plus nog kleine delen van drie andere Rhône rassen, dat Les Hauts de Barville werd gemaakt. Een witte Châteauneuf die geen houtcontact kreeg, noch de verzachtende appel-melkzure gisting. De 2018 is een volle, bijna vette wijn met flink wat (drups)fruit van gele en witte vruchten, een zekere kruidigheid en een correcte frisheid. Je zou ‘m heel goed kunnen schenken in plaats van een goede Chardonnay, dus bij o.a. kalkoen, kip en kalfsvlees. Fles €24 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 

Mehofer inventus Gemischter Satz 2019
Wagram
De eerste wijn uit 2019 die ik proefde van het noordelijk halfrond kwam uit Oostenrijk en was bovendien bio. Het betrof de Mehofer inventus Gemischter Satz. Waarbij die laatste twee woorden staan voor vrij vertaald ‘gemengd zooitje’. Er kwamen namelijk acht witte druivenrassen aan te pas, waaronder typisch Oostenrijkse (frühroter veltliner, neuburger) en bekende internationale (zoals sauvignon blanc). Het octet heeft een lenteachtig lichte (11% alcohol), knisperend frisse vooraf- en mosselwijn gegeven, heel licht tintelend op de tong, goed sappig, discreet kruidig en voorzien van fris fruit, richting grapefruit. Deze prima primeur arriveerde bij www.bosmanwijnkopers.nl in Den Haag en kost €9,95.

Opstal Carl Everson Chenin Blanc 2018
Slanghoek
Importeur www.noordmanwijnimport.nl is er best trots op dat Opstal Estate aan het portfolio werd toegevoegd, want dit Zuid-Afrikaanse wijngoed geniet een uitstekende reputatie. Het is gelegen in de  Slanghoek Vallei, op ongeveer een uur rijden van Kaapstad. De wijngaard bestrijkt ruim 100 hectare, wat ongeveer een kwart is van het totale eigen landbezit. Een topper in het gamma, een wijn die in de Platter’s Wine Guide vier à vijf sterren pleegt te krijgen, is de Carl Everson Chenin Blanc, afkomstig van een in 1982 geplant perceel. Men bereidde de 2018 met natuurlijk gisten en via een rijping in gebruikte Franse vaten. Buxus als van Sauvignon Blanc is in de volle, zacht frisse, bijna romige smaak duidelijk waarneembaar, in gezelschap van mild wit en geel fruit en heel beheerst wat toastig hout. Opstals klassewijn draagt een prijskaartje van €19,51.

 

 

Rustenberg Chardonnay 2018
Stellenbosch
De oud-Hollandse, historische hoeve Rustenberg ligt aan de voet van de Simonsberg bij Stellenbosch in een immens landgoed van ongeveer 880 hectare waarvan circa 110 beplant met druivenstokken. Daarvan worden een stuk of vijftien verschillende wijnen gemaakt, waaronder een keurige Chardonnay. Het oogstjaar 2018 heeft een door mild, enigszins drupsachtig wit en citrusfruit gemarkeerde wijn gegeven die goed gevuld is, soepel en heel sappig. Voor deze Rustenberg rekent www.ah.nl (zie de banner) €11,99 per fles.

Santucci Vermentino 2018
Toscana
Vanuit Noord-Corsica, waar hij volop staat aangeplant, is de vermentino uitgezwermd naar allerlei andere landen en naar noordelijker streken in het eigen Italië. Ook Toscane hoort daarbij. Heel wat producenten daar maken inmiddels plezierige wijnen van vermentino. De uit 2018 daterende Santucci bijvoorbeeld. Het is een heel bleke wijn die een frisse kern heeft, een elegante smaak en een aroma met specerijen in de voorgrond en fris fruit in de achtergrond. Vanaf 9 januari kost een fles slechts €4,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Vignamato Versanio 2018
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore
‘Voorbeeldige viswijn’ noteerde ik als conclusie over de Versanio 2018, de beste Verdicchio dei Castelli di Jesi van het in Marche gelegen wijngoed Vignamato. Behalve frisheid in de vorm van aangename zuren biedt de vrij volle smaak van deze aardige Italiaan subtiel gekruid wit fruit. De Azienda Agricola Vignamato is een jaar of zeventig oud, bestrijkt 27  hectare (waarvan 23 beplant met verdicchio) en behoort aan de familie Ceci, met nu Maurizio aan het roer. Voor diens beste Verdicchio wordt door wijnspeciaalzaken doorgaans €11,50 ã €12,75 gerekend. Een verkoopadres in de buurt is op te vragen bij www.kwastwijnkopers.nl.

Bush Creek Rosé 2019
Riverina
Het was in de vlakke Australische streek Riverina dat de uit Italië afkomstige familie De Bortoli haar eerste wijnen maakte. Met success, het bedrijf, waarbij nu de derde en vierde generaties betrokken zijn, groeide sterk en werd actief in andere regio’s. Een van de eigen merken is Bush Creek: voor de rosé daarvan kwamen shiraz druiven uit Riverina. Het is een gul fruitige wijn, met dik fruit van o.a. aardbeien en frambozen in zijn niet te zware, sappig frisse smaak die ook een karamelachtig zoetje heeft. Flesprijs €5,99 bij o.a. www.plus.nl.

 

Altocedro Año Cero Malbec 2018
Mendoza
Zijn vader was makelaar in wijn en druivenconcentraat, maar Karim Mussi zelf werd wijnbouwer. Zijn eerste wijngoed stichtte hij ruim twintig jaar terug, in  Argentinië’s  hoog gelegen Valle de Uco. Hij doopte het Altocedro, en het bestrijkt ruim 50 hectare. Twee andere domeinen zouden volgen. Hoe Karim (rechts) de wijnstijl van Altocedro ziet? ‘Het is een terroir gedreven bodega, en de wijnen hebben altijd een zekere frisheid.’ Op zachte wijze is die frisheid present in de dieprode Año Cero Malbec 2018, een waarachtige winterwijn met ook donkere aroma’s, rijp zwart fruit, een snufje specerijen, beheerst wat hout en een besje. Fles €14,80 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page van deze site.

 

 

Casa Silva Grand Terroir de Los Andes Los Lingues Carmenère 2018
Valle de Colchagua
Chili’s grote specialist van Carmenère, de rode signatuurwijn van dit dynamische wijnland, is Casa Silva. De familie Silva – die een imposante 900 hectare in bezit heeft – was een der eerste producenten om Carmenère afzonderlijk te bottelen, en won er alle mogelijke onderscheidingen mee. Een excellente exponent is de Los Lingues 2018, afkomstig van een 100 hectare bestrijkende akker in de Valle de Colchagua. De voor zijn druivenras typerende muntige en donkere elementen (katjesdrop, laurier, leder) zijn duidelijk waarneembaar in de intense smaak die bovendien rijp zwart en besfruit bezit en een zachte kruidigheid.. De adviesprijs voor deze kostelijke Carmenère bedraagt €13,95. Adressen via www.lfe.nl.

Château Maris La Touge 2016
Minervois la Livinière
‘Onze druivenstokken zijn deel van de natuur, zo ook onze kelder’ stellen de eigenaren van Château Maris. Dit in de Minervois gelegen domein liet namelijk een kelder bouwen die én geheel koolstofneutraal is én van alleen natuurlijke  materialen werd gemaakt, dus niet van beton of metaal, maar van ‘ademende’ hennepblokken en van hout. Ook in de wijngaard wordt duurzaam gewerkt, via biodynamische principes. Robert Eden en Kevin Parker kochten de bezitting twintig jaar terug, in het gereputeerde wijndorp La Livinière (foto). Hun doel? ‘De beste wijnen maken van de Languedoc.’ De Maris la Touge 2016 is inderdaad een uitstekende wijn. Genereus, gespierd, zwart fruitig, donkertonig, nu goed op dronk en wondermooi bij wild. Deze uit syrah en grenache bestaande compositie heeft een richtprijs van ongeveer €15,50. Adressen via www.orbwijn.nl en de banner.

 

Château de Rieufret 2016
Graves
Bezuiden de stad Bordeaux houdt de familie Dufour (eigenaresse van 38 hectare) zich niet alleen bezig met het maken van rijkzoete dessertwijn (Barsac, Sauternes), maar ook met het vervaardigden  van een rode Graves. Deze Château de Rieufret komt van een door pijnbomen omgeven akker waarvan ongeveer driekwart beplant is met cabernet sauvignon, en de rest met merlot. De deels op vat gerijpte 2016 smaak sappig en ferm tegelijk, met een zachte kruidigheid, een vleugje vanille en discreet wat fruit van bes plus zwart. Deze klassieker, een echte eetwijn, draagt een adviesprijs van €12,50. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

Château Soucherie Reliefs 2017
Anjou
Op ongeveer 20 autominuten bezuiden de stad Angers drijven Roger-François en Pascale Béguinot een modeldomein, Château Soucherie. Het is een echt kasteeltje dat ook gastenkamers heeft, en waar van 28 hectare uiteenlopende wijnen-van-niveau  worden geproduceerd, uit diverse herkomstbenamingen. Inclusief een paar zoete witte wijnen, zoals Coteaux du Layon. Diverse rode dragen de naam Anjou. De Reliefs bijvoorbeeld, waarvoor behalve cabernet franc tevens de voor Anjou (en zijn rosé) kenmerkende grolleau werd geselecteerd. In de 2017 ontdekken we een sappige frisheid, bessen en een dropje, terwijl de wijn tegelijk een elegante fermheid demonstreert, alsmede een onberispelijke zuiverheid. Ietwat koel geschonken smaakt hij op zijn best. Richtprijs €12,50, verkoopinfo via www.pallaswines.com.

 

 

consentido Monastrell Barrica 2017
Yecla
Binnen het zonnige Yecla, zuidoostelijk in Spanje, is monastrell de dominerende blauwe druif. De daarvan vervaardige consentido Barrica verbleef drie maanden in barricas van nieuw Frans eikenhout, wat de donkerrode wijn een kruidige toets heeft gegeven, naast een nog frisse sappigheid, donkere aroma’s en fruitige elementen van o.a. bessen, puimen en vijgen. Voor deze eetwijn tekent de coöperatie La Purísima, veruit de grootste wijnproducent binnen Yecla. De leden daarvan bezitten 3325 hectare, wat neerkomt op ongeveer 60 procent van het totaal. Fles €8,50 bij www.anfors-imperial.com.

Delicious Malbec 2018
Argentina
De Vlaamse importeur www.adbibendum.net is gespecialiseerd in hoogwaardige wijnen die ook aan heel wat Nederlandse restaurants worden geleverd, maar is tevens actief met meer betaalbare wijnen die het bedrijf zelf selecteert en bottelt. Een zo’n wijn is de Delicious Malbec, een volbloed Argentijn die breed in de mond komt met milde donkere aroma’s, zoals van drop, heel rijp zwart fruit en een zachte kruidigheid. Prijs €8,45 per fles.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Domaine de Marcoux 2018
Côtes du Rhône
Je zou deze wijn een kleine Châteauneuf-du-Pape kunnen noemen, alleen al vanwege zijn kracht (14,5 procent alcohol), aanzienlijke kruidigheid en eigenlijk ook prijs, €17,95. Terwijl deze Côtes du Rhône bovendien bijna iets rokerigs in zijn aroma heeft, alsmede donkere tonen en sappig, zondoorstoofd zwart fruit. De partiële gelijkenis met Châteauneuf laat zich makkelijk verklaren: de meeste, biologisch bewerkte wijngaarden van het ruim 28 hectare omvattende Domaine de Marcoux – dat geleid wordt door de gezusters Catherine en Sophie Armenier – liggen binnen het gelijknamige gebied. Voor voornoemde 2018, een blend van 60 procent grenache en gelijke delen mourvèdre en syrah, is slechts 2 hectare beschikbaar. Hij is te koop bij www.adbibendum.net. En voor twee euro meer bij www.anfors-imperial.com.

Dom Brial Les Camines 2018
Côtes Catalanes
Decennia lang was carignan dé blauwe druif in Roussillon, de zuidelijkste wijnstreek van het Franse vasteland. Veelal werd deze variëteit vergist à la Beaujolais. Maar dat tijdperk is voorbij, carignan verhuisde naar de achtergrond. In de Les Camines van Dom Brial – een eigentijds toegeruste coöperatiegroep met bijna 250 leden die 2100 hectare bezitten – komt carignan zelfs helemaal niet voor. Merlot, grenache en syrah vormen de basis voor deze levendige, sappige, vlezige wijn die in zijn smaak frisheid koppelt aan zowel kruidigheid als  mild zwart fruit en een blaadje laurier. ’t Is een charmerende Côtes Catalanes die gewoon véél waar biedt voor de €7,95 die www.vinox.nl vraagt.

 

 

Domaine Laforest Côte-de-Brouilly 2018
Beaujolais
Al eerder heb ik genoten van o.a. de Brouilly 2018 en de Régnié 2018 die het consequent medailles winnende Domaine Laforest voortbracht.  Een wijngoed dat tegenwoordig geleid wordt door de gebroeders Pierre (op de foto rechts) en Thomas Laforest, beiden gedegen geschoold. Zij bewerken 20 hectare in diverse gemeenten en crus, waaronder Côte de Brouilly. De wijn van de deels blauw granieten tegen de Mont Brouilly is vol fruitig, vooral dankzij zwarte vruchten, en zowel vol sappig als vol smakend. Geen wonder, die gouden medaille. Fles €12,75 bij www.colaris.nl.

Domaine Preignes le Vieux Paradis 2018
Pays d’Oc
Op hun rond een middeleeuws kasteel gelegen wijngoed van 210 hectare produceren Jérôme en Aurélie Vic (samen op de foto, zij is de wijnmaker) een royale reeks Zuid-Franse wijnen. Een daarvan heet Paradis, en is een Bordeauxachtige blend van cabernet sauvignon plus net wat minder merlot. Kracht en kruidigheid behoren tot zijn karakter, net als donkere aroma’s en discreet wat fris besfruit. Voor deze brede inzetbare tafelgenoot rekent www.mitra.nl €8,99 per fles.

 

Banner-Aaldering-21

Domaine Singla Ascenció 2018
Côtes du Roussillon Villages
Kwaliteit, niet kwantiteit, is wat Laurent Besombes nastreeft én bereikt in en rond de ruige Agly Vallei (in de buurt van Perpignan, Roussillon). De hoeveelheid wijn die hij oogst op zijn Domaine Singla bedraagt per hectare niet de toegestane 60 hectoliter of meer, maar ongeveer een derde daarvan. Wat weer verklaart waarom zijn wijnen zo’n fraaie concentratie bieden. Een ander aspect is duurzaamheid. Anno 2006 werden de 50 hectare van Laurents wijngoed geheel bio gecertificeerd. Welnu, voor de Ascencíó 2018 selecteerde Laurent 70 procent syrah en de rest grenache. Het is een donker getinte, donker smakende wijn waarin ook wat zondoorstoofd fruit van bessen en zwarte vruchten present is, alsmede zonnekracht.  Kortom, gul, verwarmend en smakelijk. Fles €14,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

Dourthe No. 1 2017
Bordeaux
Wat een genoegen om weer eens een vertrouwde, goede Bordeaux te proeven. In dit geval de reeds decennia succesvolle No. 1 van het huis Dourthe. De wijn bestaat voor twee derde uit merlot, voor een derde uit cabernet sauvignon. En hij werd een jaar te rijpen gelegd in nieuwe eikenhouten fusten. Die opvoeding heeft ‘m deugd gedaan. De voor merlot zo typerende donkere tonen (laurier, drop, leder) hebben gezelschap gekregen van een beschaafde, zachte kruidigheid, terwijl de sappigheid bleef, evenals een lepeltje fruit. En de afdronk heeft lengte. Hij zal als tafelgenoot een nummer één zijn bij o.a. entrecôte, prime rib en lamsvlees. Fles €12,95 bij o.m. www.wijnkring.nl.

 

El Triángulo 2017
Vino de la Tierra de Cádiz
Binnen de streek Jerez besloot de oenoloog Luis Pérez om niet alleen Sherry te gaan produceren, maar ook onversterkte witte en rode wijnen. Dit op een domein van 25 hectare. Voor zijn witte El Muelle gebruikt hij de alom aanwezige palomino fino,  voor zijn rode El Triángulo de blauwe tintilla de rota. Een regionaal ras dat verwant zou kunnen zijn aan de graciano van Rioja. Voor de jaargang 2017 werden de druiven ‘s nachts geplukt, en de eenmaal gerede wijn ontving een keurige opvoeding, deels in vaten van Frans eikenhout. Gulheid kenmerkt deze Andalusische creatie, samen met donkere aroma’s, heel rijp zwart fruit, een beschaafde kruidigheid en een zachte frisheid. Met hazenpeper en dat soort gerechten zal hij vast een grote amigo zijn. Prijs €17,25 bij www.anfors-imperial.com.

Ezimit Plavac 2018
Ovchepole
In het ruige, zonnige land dat tegenwoordig Noord Macedonië heet, is Ezimit Vino een van de modernste wijnbedrijven. Het dateert uit 1993 en verwerkt druiven van in totaal 400 hectare. Een rode wijn van het min of meer regionale ras plavac ontbreekt niet in de collectie. De 2018 daarvan heeft een door milde donkere tonen (waaronder die van katjesdrop) getypeerde, vrij stevige, aimabele smaak waarin tegelijk rijp zwart fruit te proeven valt. Importeur www.coenecoop.com hanteert als richtprijs €7,50 en geeft graag verkoopadressen door.

 

Faustino I Gran Reserva 2008
Rioja
Van alle bodegas in Rioja heeft Faustino de meeste wijngrond, een ontzagwekkende 650 hectare. Veel van de daarvan vervaardigde wijnen zijn traditioneel gestijld en wereldwijd geprezen. Zo werd eerdere jaargang van Faustino I Gran Reserva, een Rioja die vijf jaar kelderrust ondergaat (twee in vat, de rest op fles), tot ‘wijn van het jaar’ uitgeroepen door het Britse tijdschrift Decanter. De nu beschikbare jaargang 2008, gepresenteerd in een frosted fles met netje, oogt heel rijp, maar smaakt nog verbazend vief, met vooral zacht kruidige houttonen plus vanille in zijn mondvullende smaak. Deze klassieke, van uitsluitend tempranillo vervaardigde Rioja kost €19,99 bij www.gall.nl.

I Commedianti 2016
Cortona
Vrij zuidelijk in Toscane, bij het heuvelstadje Cortona (foto) kocht Hendrik Jan (‘Henk’) Veltkamp ruim dertig jaar geleden een boerenhoeve. Later werden daarbij druivenstokken geplant, 3500 stuks, met adviezen van een Italiaanse wijnprofessor. Anno 2009 oogstte de Nederlander zijn eerste wijn. Deze kreeg de naam van het kleine, 3,5 hectare bestrijkende landgoed (waarop overigens ook honderd olijfbomen groeien), namelijk I Commedianti. Op het etiket staat als druif sangiovese vermeld, maar Henk teelt ook merlot en een beetje petit verdot.  De nu beschikbare jaargang 2016 is bestemd voor liefhebbers van zachte, vrij rijpe en tamelijk stevige rode wijnen die tegelijk zacht kruidig en zacht fruitig smaken. Henks wijn is rechtstreeks te bestellen via www.icommedianti.nl  (de webshop) en kost een tientje per fles (minimum aantal zes flessen).

 

Banner Hamersma 538-100

Jean-Paul Brun Terres Dorées Côte de Brouilly 2018
Beaujolais
Geurig, uitgesproken sappig, gul fruitig en tegelijk met elegantie. Deze rode verleider van Jean-Paul Brun – wiens Domaine Terres Dorées circa 45 hectare bestrijkt –  werd bovendien gemaakt op natuurlijke wijze, met dus ook natuurlijke gisten. Bovendien paste Brun niet een bereiding toe à la Beaujolais (macération carbonique), maar een klassieke à la Bourgogne. Voor €16 à €16,50 komt de Côte de Brouilly in de collectie van www.lesgenereux.nl.

La Motte Millennium 2017
Western Cape
Het is niet alleen lekker lunchen in het stijlvolle Pierneef restaurant (foto) van La Motte, een wijngoed binnen het Kaapse Franschhoek, maar je kunt er ook een kunstmuseum bezoeken en wandelroutes volgen. En uiteraard wijn proeven van de eigen 75 hectare. Een à la Saint-Emilion samengestelde, vlezige, veertien maanden op vat gerijpte blend van merlot en cabernet franc (plus kleine delen malbec en petit verdot) kreeg de naam Millennium. Er valt van alles in te proeven, waaronder zacht kruidig hout, banaan, zwoel zwart fruit, rokerigheid, iets van kreupelhout en laurier plus drop. Deze Kaapse tafelwijn kost €12,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

La Posta Armando Bonarda 2017
Mendoza
Naast haar drukke baan als algemeen directeur van het Argentijnse wijnhuis Catena Zapata is Laura Catena ook actief als wijnmaker voor de lijn La Posta. Een handvol kleine druiventelers in Mendoza levert Laura, en dus niet een coöperatie, hun oogst waarvan Laura kleine hoeveelheden hoogwaardige wijnen creëert, met op het etiket ook de familienaam van de desbetreffende teler (m/v). Aldus ontstond de Armando Bonarda 2017, een tien maanden in gebruikte fusten gelagerde, zacht smakende, zacht kruidige wijn met fruit van hele rijpe zwarte vruchten binnen een kader van milde vanille. Richtprijs circa €13, verkooppunten via www.vinites.com en de banner.

l’Hêtre 2016
Côtes de Bordeaux Castillon
In 2016 werden Jacques Thienpont (telg uit een befaamde familie van wijnbouwers en wijnhandelaren) en diens zuster Anne de Raeymaker eigenaren van een hoog geleden domein van 10 hectare in het Bordeaux district Côtes de Castillon. En een jaar later namen ze de buurbezitting Château Montagne over, die 25 hectare telde. Beide landgoederen werden samengevoegd tot l’Hêtre (ofwel beuk). En van alleen de eerste acquisitie verscheen als eerste jaargang de 2016, een melange van 95 procent merlot en 5 cabernet franc. Laurier, drop en leder zijn duidelijk waarneembaar, naast zwart fruit en dat van bessen. Voorts is het hout fraai geïntegreerd, en de alcohol (14,5 procent) in balans met zowel stevige structuur als een vitaliserende frisheid. Al met al is l’Hêtre een hele beste Bordeaux, met ook nog rijpingspotentieel. Importeur www.heerenvanheusden.nl (zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’) rekent €27,50 per fles.

 

Mas de Martin Plein Sud 2018
Saint Guilhem le Désert
De ouders van deze gloedvolle winterwijn zijn Marie-Christine Florent en haar man Maurice die benoorden Montpellier, en met uitzicht op de Pic Saint Loup, bijna 20 hectare wijngrond bezitten rond hun Mas de Martin. Voor de Plein Sud selecteerden ze uitsluitend de nobele syrah. Zonnekracht straalt door in de jaargang 2018, een zwoele, gulle creatie waarvan het zwarte fruit heel licht gekarameliseerd lijkt. Wat blauwschimmel kaas erbij, en het wordt een heerlijk avondje. Fles €11,50 bij www.sauterwijnen.nl.

Medea Teran 2018
Istrië
Op een warme dag in een heuveldorp (foto van het truffel- en wijnplaatsje Motovun) op het schiereiland Istrië heb ik decennia geleden Teran ontdekt,  genoemd naar en gemaakt van de meest voorkomende regionale variëteit. Het was een rode wijn waarvan het frisse fruit sterk deed denken aan dat van een Beaujolais. Die plezierige herinnering kwam terug bij het proeven van de Medea Teran 2018 die bijna tintelfris smaakt, en primair fruitig (aardbei, bes, zwart), een tikje mild, discreet kruidig en geenszins zwaar. In het uiterste zuiden van Istrië beschikt het wijnbedrijf Medea over 48 hectare waarop dus ook teran groeit. Richtprijs €9,95, verkoopinfo via www.croatiangrapes.com.

Montevicor Garnacha Centenaria 2017
Calatayud
Geen wijnbedrijf binnen Calatayud (in Aragón, noordelijk Spanje) heeft zo lang en geheel  ononderbroken aan dezelfde familie behoord als Bodegas Langa Hermanos. Namelijk meer dan 150 jaar. Wat  overigens niet betekent dat de kelder ouderwets werd geëquipeerd, integendeel. Een echte winter- en wildwijn van de gebroeders Langa is hun Montevicor van garnacha stokken die ongeveer een eeuw oud zijn. Kracht en kruidigheid markeren deze sappige wijn, samen met zwart fruit en wat bessigs. Reguliere prijs €15,99, maar op www.wijnbeurs.nl verscheen ook een aanbieding voor €8,99.

Neleman Organic Wine in Books 2018, tappak van 3 liter
Valencia
De Nederlandse, in Spanje actieve wijnproducent Derrick Neleman blijft innoveren. Zo lanceerde hij eind vorig jaar wijnen in tappakken (van drie liter) met daarop omslagen en achterzijden van Engelstalige wijnboeken. Het ‘lezen’ van met name de rode variant was een genoegen. Monastrell (60 procent) en cabernet sauvignon geven samen een stevige wijn met zowel donkere als zwart fruitige aspecten, terwijl een zachte frisheid deze tapwijn hem levendig houdt. Voor dit equivalent van vier flessen bedraagt de prijs €27,95 dus omgerekend zo’n zeven euro per driekwart liter. Zie www.neleman.org.

Nittnaus Pinot Noir 2017
Burgenland
De grootste wijngemeente van Oostenrijk is tegenwoordig Gols (het was Langenlois) dat ligt op de noordoever van de Neusiedlersee. De familie Nittnaus maakt er al zo’n drie eeuwen wijn, en doet dat tegenwoordig met zijn vieren. Hoeveel werk dat vraagt moge duidelijk zijn uit de 70(!) percelen waaruit het 57 hectare bestrijkende domein bestaat. De meerderheid van de druiven is blauw, inclusief de Bourgondische pinot noir. Waarvan een zachte, mild gestijlde 2017 werd vervaardigd met subtiele schakeringen van zowel drop als zwarte vruchten. Importeur www.coenecoop.com hanteert als adviesprijs €8,95.

Pontificis 2018
Pays d’Oc
Een kwart eeuw geleden begonnen de Bourgondiërs Laurent en Catherine Delaunay een productiebedrijf in de Languedoc dat ze Badet Clément & Cie doopten. Het werd een megasucces:  onder allerlei merken worden tegenwoordig zo’n vijftien miljoen flessen verkocht, twee derde buiten Frankrijk. Dit succes is voor een groot deel te danken aan de sterke prijsprestatie die de wijnen bieden. Een smakelijk voorbeeld vormt de Pontificis 2018, een compositie van grenache, syrah en mourvèdre. De wijn ruikt en smaakt genereus naar dik zwart zonfruit, terwijl donkere tonen en wat kruidigheid het soepele geheel nog verrijken. Op een koude dag paste de Pontificis pontificaal bij… boerenkool met worst. O.m. www.josbeeres.nl (zie de banners) rekent deze maand geen €8,75 maar €7,90 per fles.

Ropiteau Les Plants Nobles Merlot 2018
Vin de France
Van huisuit is Ropiteau (vroeger Ropiteau Frères) een Bourgogne huis gespecialiseerd in witte wijnen, met vooraan Meursault uit het dorp van vestiging. Maar na te zijn overgenomen door een grote groep is het bedrijf ook Zuid-Franse wijnen gaan voeren, witte zowel als rode, die in de Beaujolais worden gebotteld. Voor de Les Plants Nobles Merlot 2018 kwamen de druiven van 200 tot 400 meter hoge wijngaarden, terwijl een deel van de druiven à la Beaujolais werd vergist. Dit laatste verklaart mede de gulheid van het zwarte fruit, terwijl de ferme wijn bovendien licht gekruid is en ook donkere, laurierachtige nuances heeft. Deze heel kenmerkende Merlot kost meestal net geen €7. Adressen via www.boomsmawijnen.frl.

Séléné 2018
Beaujolais
Na in de Beaujolais het kleine, slechts 4 hectare tellende Domaine de  la Tallebarde van zijn oom te hebben overgenomen, ging Sylvère Trichard voortvarend aan de slag – en creëert sindsdien alom geroemde wijnen. Waarvoor de druiven organisch worden geteeld. Zijn Séléné is een heel natuurlijk bereide, hele beste Beaujolais, levendig en genereus voorzien van fruit, waaronder dat van bosaardbeien. Importeur www.degoudenton.nl rekent €18,95 per fles.

Sembro 2018
Ribera del Duero
Het Sherry huis Osborne zette in eigen land de eerste stap om ook onversterkte wijnen te gaan maken in 1997. Via het dochterbedrijf Viñedos Iberian werd toen in Ribera del Duero de Finca del Quiñón van Vinos del Jaro overgenomen, een uitstekend gesitueerd domein van 65 hectare. Waarvan 60 beplant met tinto fino, de regionale aanduiding voor tempranillo. De jongste wijn daarvan, van de jongste druivenstokken, heet Sembro. Vier maanden fustrust heeft de 2018 een milde kruidigheid en wat vanille gegeven, elementen die het hele rijpe, sappige zwarte fruit en de hint van drop muy agradable completeren. Wij dronken ‘m bij hazenpeper, en dat was genieten. Adviesprijs €12,25, adressen via www.vinites.com en de banner.

Stoney Creek Premium Shiraz-Viognier 2018
Fleurieu
Het schiereiland Fleurieu, op drie kwartier rijden ten zuiden van Adelaide, is niet alleen een favoriete weekend- en vakantiebestemming voor de inwoners uit deze Australische stad, maar er liggen ook  wijngaarden. Het is daarvan dat de druiven kwamen voor de eind vorig jaar gelanceerde Premium Shiraz-Viognier van Stoney Creek. Een breed verkrijgbaar merk van Les Grands Chais de France, en ook in Frankrijk gebotteld. Uit de zware fles vloeit een donkerrode wijn, stevig en levendig, met een gulle dosis zwart fruit plus een besje en wat droppigs. Steengoed bij jachtschotels en andere winterse waar. Reguliere prijs €8,99. Te koop bij Coop, Boni, Boon’s Markt, Deen, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Nettorama, Plus, Poiesz en Vomar.

Tasmorcan 2018
Barbera d’Asti
Op het naar zijn vader genoemde wijngoed Elio Perrone maakt Stefano Perrone (rechts) behalve witte muskaatwijnen ook de stevige rode Tasmorcan, van barbera druiven. De in een buikfles gepresenteerde, gespierde 2018 offreert enerzijds viefheid en fris besfruit, anderzijds milde elementen, zoals van pruimen en dadels. Plus nog wat beheerste houttonen vanwege een korte lagering in grote foeders en, voor 30 procent, in kleinere vaten. Aanbieders zijn te vinden via www.jeanarnaud.com (tabblad ‘waar te koop’). Flesprijzen variëren van €12,90 tot €13,95.

The Red Sedan Cabernet Sauvignon Shiraz 2016
South Australia
Bepaald opmerkelijk, dat is Red Heads Studio, een Australische winery waar zeker een dozijn verschillende wijnmakers en druiventelers bij betrokken zijn. Op gedreven wijze creëren ze authentieke wijnen in kleine hoeveelheden, en met markante etiketten. Hun faciliteit heeft over diverse locaties gezworven om uiteindelijk terecht te komen in Tanunda, hoog in de Barossa Valley. Een kostelijke wijn voor koude dagen en winterse gerechten is The Red Sedan waarvan de verwarmende smaak schakeringen heeft van zowel zondoorstoofd, mild zwart fruit en drop, zoals van kruidige vanille en toastachtig hout. Flesprijs €11,75 à €13,50. Adressen via www.poot.nl.

Viticcio Chianti Classico 2016
Toscana
Boven het dorp Greve, in het hart van de Chianti streek, biedt het wijngoed Viticcio zeer comfortabele gastenkamers aan (zie bijvoorbeeld www.booking.com), een zwembad – en gave wijnen. Deze komen van 120 hectare binnen Toscane, en ruim 40 procent daarvan ligt binnen Chianti Classico. De 2016 met die herkomstbenaming heeft als basis 98 procent sangiovese en een restje merlot. Houtcontact vond plaats, wat de mild kruidige aspecten van de smaak verklaart die voor het overigens redelijk rijp is, bescheiden fruitig, en die o.m. gegrilde of gebakken lamskoteletten prettig zal completeren. Adviesprijs €14,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.

Wilfrid Rousse Les Puys 2017
Chinon
De naar een feestje meegebrachte, aangebroken fles van deze Chinon was binnen de kortste keren leeg: de gasten die een eerste glas hadden genoten, wilden terstond een tweede. Geen wonder, het is gewoon een heel attractieve wijn, van cabernet franc. Zacht fris, sappig, bessig, donkerig en heel licht rokerig (dankzij een jaar op vat). Ook de term zuiver is op zijn plaats, want Wilfrid Rousse (foto), die sinds 1987 zijn domein vergrootte van één naar 19,5 hectare, werkt al heel lang biologisch. Reken op zo’n €16,95 per fles, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

 


Nosecco Spumante rosé
Frankrijk
Het kon niet uitblijven, een alcoholvrije variant in de stijl van Prosecco. Leuke vondst ook, de naam Nosecco. Als producent staat Angelo Taurini vermeld, maar de Nosecco komt uit Frankrijk. Waar men ‘m maakte van wijn waaruit de alcohol werd verwijderd en waaraan koolzuur werd toegevoegd. Van de twee varianten, wit en rosé, heb ik een voorkeur voor de laatste. Dit vanwege zijn milde, enigszins aardbeiachtige fruit. Beide varianten overigens smaken goed gekoeld het best. Nosecco is voor €3,99 te vinden bij www.bonisupermarkt.nlwww.boonsmarkt.nl en www.plus.nl. Niet bekend is of alle winkels ook de rosé voeren.

Schoone Gevel Classic White
Zuid-Afrika
Voor het vermoedelijk in België bedachte merk Schoone Gevel (waaronder ook gewone wijnen zijn uitgebracht) werd eind vorig jaar een paar alcoholvrije varianten gelanceerd, door www.hema.nl. Zo te lezen op het achteretiket kwam er geen wijn aan te pas, maar wel druivensap en een aantal andere ingrediënten. Samen hebben de ze Classic White tot een aangenaam drankje gemaakt dat je zelfs als enigszins wijnachtig zou kunnen bestempelen. Het smaakt druivig, een tikje naar citrus, frissig, en ietwat mild – best prettig eigenlijk voor wie al dan niet tijdelijk geen alcohol mag of wil drinken. Fles €6.

The Very Cautious One 0% Gewürztraminer / Riesling
Australië
Er zit een heel verhaal achter deze alcoholvrij gemaakte Australische wijn. Het Belgische bedrijf dat hem produceerde, is namelijk ontstaan uit de familiefirma Stassen die lang geleden begon met ciders. Opeenvolgend eigenaren concentreerden zich uiteindelijk, vanaf begin jaren negentig, op het de-alcoholiseren van wijn (en bier), wat via hightech installaties gebeurt. Voor The Very Cautious One 0,0% kwamen Gewürztraminer en Riesling helemaal uit Australië. De van zijn alcohol ontdane Gewürztraminer is het duidelijkst waarneembaar, via een mild, zwoel kruidig aroma en dat van lychees, terwijl de Riesling zorgt voor een zekere frissigheid. Fles €5,49 bij www.jumbo.com. Overigens bestaat er ook een wat vollere variant met wél wat alcohol, namelijk 5,5%. Deze heeft geen ‘Very’ in zijn naam.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HOOGTEPUNTEN
LANGS DE ENGELSE ZUIDKUST

 Dit jaar is het feest in Plymouth, want in deze Zuid-Engelse havenstad wordt herdacht en gevierd dat vijfhonderd jaar geleden de Mayflower met Protestantse families naar Amerika vertrok. Alwaar de zogeheten pilgrim fathers, na 65 dagen op zee, de eerste Engelse kolonie stichtten in wat nu de staat Massachussetts is. Het gezelschap bestond uit honderd mensen waaraan twee aan boord geboren baby’s werden toegevoegd. De nederzetting kreeg ook als naam Plymouth (net als zo’n veertig andere havenplaatsen over de hele wereld). Voor de viering heeft de oorsprongsstad Plymouth ingrijpende renovaties doorgevoerd, waaronder die van een havenmonument en het kunstmuseum. En je kunt er de tocht van de pelgrims beleven in het Mayflower Museum. Het was eveneens uit Plymouth dat Sir Francis Drake vertrok wiens vloot met hulp van een Hollandse blokkade en stormachtig weer de Spaanse Armada zou verslaan. Overigens had de admiraal als favoriete, nog bestaande pub The Ship, vlakbij de Normandisch-gotische kathedraal van Exeter, een stad die destijds een goede verbinding had met zee. Plymouth is een belangrijke marinehaven gebleven, wat goed te zien is vanaf een rondvaartboot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de haven wel de aanleiding tot zware bombardementen die vrijwel het gehele centrum totaal verwoestten. Vandaar dat het stadshart nu voornamelijk bestaat uit saaie, soms brede straten met winkels, kantoren, flatgebouwen, hier en daar wat groen (waaronder zelfs palmbomen) en een enkele historische kerk. Gespaard en dus bewaard werd de havenwijk The Barbican die mede vanwege zijn gezellig karakter de grootste toeristentrekker ter plekke is. Langs de kade en door sfeervolle straatjes is het plezierig slenteren, terwijl er tal van gelegenheden zijn waar een ontspannen kop thee en uiteraard ook een high tea kan worden genoten, zoniet een glas lokaal bier of cider uit de streek, met daarbij een Cornish pie. In de wijk bevinden zich ook talrijke eetgelegenheden (Zie ‘Aanbevolen restaurants’). Je kunt er bovendien uitgebreid winkelen en zelfs een gintoer meemaken, bij The Plymouth Gin Distillery, de oudste distilleerderij van Engeland. Aan de zuidzijde wordt The Barbican begrensd door een enorme citadel, dezelfde die Michiel de Ruyter twee maal deed besluiten om Plymouth toch maar niet aan te vallen. Wie de kade, genoemd The Hoe, rond de citadel volgt, ziet al snel The Sound, een baai met daarin Drake’s Island waarop zich een resort bevindt. Opvallend zijn de ijscotrucks die op warme dagen ongeveer elke tweehonderd meter langs de kade hun huisgemaakte waren venten. Onder een bocht van de kade werd een immens zwembad aangelegd, de Tinside Lido, een van Europa’s tien mooiste. Het dateert uit 1935, bevat zout water en verrees in art deco stijl. Omhoog, rechts van de kade strekt zich het Hoe Park uit dat voornamelijk bestaat uit een groot gazon waarop en waarlangs monumenten en standbeelden werden geplaatst, inclusief een hoog war memorial en uiteraard een beeltenis van Drake. Een vuurtoren (die kan worden beklommen vanwege zijn uitzicht) completeert het geheel.
Als je bij Plymouth over de Tamar bridge rijdt, die met zijn 335 meter de langste hangbrug van het land is, kom je van Devon in Cornwall. Misschien wel het beroemdste kustplaatsje daar is, op pakweg drie kwartier per auto, Polperro. Vroeger was dit berucht als smokkelaarsdorp; de nabije grotten boden volop ruimte om gesmokkelde goederen op te slaan. Engeland heeft een periode gekend dat massaal werd gemokkeld om koninklijke belastingen op ongeveer alles, zelfs thee, te omzeilen. Vandaag de dag floreert Polperro als toeristische attractie en is het smokkelverleden alleen nog te beleven in het plaatselijke Heritage Museum. Auto’s van buiten, laat staan touringcars, worden niet toegelaten in Polperro. Vanaf de daarvoor aangelegde parkeerplaats loop je naar beneden het dorp in via een straat waarin meteen al links, in de Polperro Villa, een grote seizoenstentoonstelling van lokale kunstenaars wordt georganiseerd. Want behalve een bescheiden  vissersdorp fungeert het huidige Polperro als een kleine kunstenaarskolonie. Even verderop rechts, in een voormalig kerkgebouw, is nog meer kunst te zien in de Ebenezer Gallery die als onderkomen een voormalig kerkje heeft. Wie dezelfde straat steeds maar volgt, ziet uiteindelijk in een smal deel het zogeheten Shell House waarvan de gevel met duizenden schelpen werd versierd. De eigenaar, een voormalige zeevaarder die overal ter wereld schelpen had verzameld, begon ermee in 1937 en is met de gevel vijf jaar bezig geweest. Inmiddels zijn we vlakbij het door een wal beschermde haventje. Het wordt omringd door wit en blauw beschilderde panden, en behalve enkele vissersbootjes liggen er kleine plezierjachten. Je vindt er cafés, Gina’s studio kunststudio, een stalletjes waar verse vis een zeefruit worden verkocht, de Polperro Art Foundation (wederom een galerie) en souvenir shops. Rechts omhoog loopt een deels uit trappen bestaand weggetje naar de Chapel Hill voert, een prachtig panoramapunt voor de ruige kust van Cornwall (zie het schilderij van de maand) en de nabije Peak Rock, en rotsige landtong.
Weer verdere westwaarts langs de Engelse zuidkust heeft het grootste tuinrestauratie project van Europa plaatsgevonden, een mammoet project dat geïnitieerd werd door een Nederlandse miljonair, Tim Smit (inmiddels Sir). Die er ook een boek over schreef, in het verlengde van een zesdelig tv-serie over de realisatie van het project – dat als naam kreeg The Lost Gardens of Heligan. De tuinen, die zo’n 50 hectare bestrijken, behoren sinds 1560 aan de Tremayne familie waarvan de staf zo gedecimeerd werd door verlies van levens tijdens de Eerste Wereldoorlog dat  tuinonderhoud niet meer mogelijk was. Met als gevolg dat de tuinen volledig overwoekerden, tachtig jaar lang. Tim Smit zag ze voor het eerst in 1990, ontdekte een soort schone slaapster – en zes jaar later startte de totale restauratie. Vandaag de dag werken twintig tuinlieden permanent op dit landgoed dat jaarlijks zo’n 220.000 bezoekers trekt. Er valt véél te zien en te genieten in diverse tuinen. Een is er gewijd aan bloemen, een andere aan ananassen en meloenen, een derde aan citrusvruchten, een volgende aan allerlei groenten. Er is ook een jungle, en zowel de wandelpaden als de gazons zijn aan weerszijden vaak rijk begroeid. En zowaar, in de tuinwinkel worden ook wijnen uit Cornwall verkocht. Het is gewoon feest om deze ooit verloren tuinen te bezoeken. Wat eveneens geldt voor het historische deel van Plymouth en het zo pittoreske Polperro.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Achter het Zuid-Engelse dorp Polperro – ooit berucht vanwege zijn smokkelaars, tegenwoordig een toeristisch vissersplaatsje met veel kunst – loopt een smal pad omhoog naar een uitzichtpunt over de ruige kust van Cornwall, in de diepte. Het beeld ik daar zag, op een zonnige dag, heb ik vastgelegd in een geschilderde impressie.

 Meer details staan bij Landschappen op
www.vinpressionist.com

******************************************************

Een van Nieuw-Zeelands grote wijntalenten, Helen Morrison, was op tournee in Europa, en kwam na o.a. Sofia en Stockholm langs in Abcoude. Waar ze persoonlijk enkele van haar wijnen presenteerde. Bijna zes jaar geleden kwam Helen in dienst bij Villa Maria, waar ze als senior winemaker verantwoordelijk werd voor alle wijnen uit het befaamde koel-klimaatgebied Marlborough. Die verantwoordelijkheid is gróót, want uit Marlborough (noordelijk op South Island) verwerkt Villa Maria druiven van ruim 2500 hectare. Veel van die grond behoord aan druiventelers waarmee het bedrijf al heel lang een hechte relatie heeft. Wellicht mede omdat Villa Maria ze een bonus betaalt voor kwaliteit.
Helen vertelde ook dat Villa Maria al sinds 1990 begonnen is met het propageren van duurzame ~ druiventeelt ‘waarbij véél techniek komt kijken’. Denk bijvoorbeeld aan bladgroeimanagement-op-maat, het gebruik van zeewierspray op de bladeren, en het managen van onkruid dat men bewust tussen de stokken laat groeien. Ongeveer 80 procent van de oogst bestaat uit sauvignon blanc waarvan Helen – die als hoogste vrouw eindigde tijdens haar universitaire wijnopleiding – voorbeeldige, verrukkelijke wijnen vervaardigt, loepzuivere bovendien.
Alle geproefde Sauvignon Blancs verdienden het predicaat uitstekend, maar toch heb ik een favoriet, mede met in gedachten oesters en sushi. Die favoriet is de Villa Maria Taylors Pass Vineyard 2018, een bijna tintelfrisse, mineralige wijn met fris citrusfruit en snufjes kruiden – en een aantrekkelijk alternatief voor een hoge Chablis. Terwijl hij minder prijzig is, namelijk €19,95 of daaromtrent (verkooppunten via www.lfe.nl.) Ongeveer vier euro minder kost de Villa Maria Organic Sauvignon Blanc 2018 die in zijn geur en vrij volle, stevige, sappige smaak aangename aspecten heeft van o.a. buxus en verse groene kruiden. Helen liet ook een fraaie Chardonnay proeven uit Marlborough proeven, de Villa Maria Taylors Pass Chardonnay 2017, een nog levendige, kostelijke wijn, vrij vlezig, sappig fruitig en met zowel een nootje als een vleugje hout, Richtprijs €21,95. Pinot Noir uit Marlborough verscheen eveneens. De Villa Maria Organic Pinot Noir 2018 kwam over als beschaafd en elegant, dankzij zacht kruidige houttonen en rijp zwart fruit. Flesprijs circa €17,50. Voller en guller, nog meer richting rode Bourgogne, smaakte de Villa Maria Reserve Pinot Noir 2017, een wijn die als kenmerken heeft milde roostertonen en vanille, aangevuld door rijpe zwarte vruchten, zoals van kersen. Reken op ongeveer €23,95. Alle notities samen deden me bijna uitroepen Viva Maria.

 

 ################################################################

Middagproeverij in avondkleding

De bel ging op een grijze zondagochtend in 1979, en op de stoep in Abcoude stonden twee Masters of Wine, David Peppercorn en diens vrouw Serena Sutcliffe. Ze hadden een vroege vlucht uit Londen genomen – en droegen avondkleding. Ook ik had me in een smoking gehesen. Want dat was de gewenste kledij voor de bijzondere Bordeaux-proeverij waarheen ik mijn Britse vrienden zou vervoeren. De proeverij zou plaats vinden bij Jan Dirk Taams, huisarts in Groot Ammers, en fervente verzamelaar van grote wijnen. Het thema: Bordeaux uit het eminente jaar 1961. Verkeer was er nauwelijks op de snelweg. Ik reed ook niet te hard, maar een passerende politieauto zette toch zijn zwaailicht aan en gebood te stoppen. De reden? Gezien onze avondkleding dachten de agenten dat we terug kwamen van een laat feestje en vast te veel hadden gedronken.

HET ARCHIEF SPREEKT

Eenmaal in huize Taams bleken ook andere persoonlijkheden uit wijnland de reis te hebben gemaakt, waaronder de Master of Wine Michael Broadbent, diverse château-eigenaren, zoals Jean-Eugène Borie van Ducru-Beaucaillou, en een contingent uit eigen land. Links vooraan op de foto (een beetje onscherp, het licht was zwak en ik wilde niet flitsen) zit de in alle opzichten grote Pieter Taselaar, toen nog in dienst bij Walraven & Sax, en voorbij madame Borie en Jan Dirk Taams zijn de restaurateurs Ton Fagel en Jaap Klosse vaag te herkennen.

Winnaar van de blinde proeverij – waarbij spuugbakjes ontbraken – werd de legendarische Château Palmer 1961 die van alle vier de aanwezige Masters of Wine de maximale 20 punten kreeg. Michael Broadbent had hem zelfs aangezien voor de hoger geklasseerde Château Lafite-Rothschild. Op een sterke tweede plaats met 19,5 punten volgde Château Ducru-Beaucaillou, wat zijn  maker deed glimmen van plezier. En ‘om te lijsten, zo mooi’, schreef ik over de amberkleurige, weelderige, geconcentreerde Château d’Yquem 1961 waarmee de lunch werd geopend, bij een pâté die Ton Fagel speciaal uit Brussel had gehaald.

Gezien de piëteit waarmee werd geproefd moest ik wel stilletjes aan Michaels woorden denken, uitgesproken tijdens een andere Bordeaux-proeverij in Nederland, voor jonge importeurs. ‘We mogen nooit vergeten dat zelfs de grootste, duurste Bordeaux wijn bestemd is om de mond te spoelen tussen twee happen eten door. It cleans the mouth like a Hoover.’

Zelfvertrouwen gaf de keuring eveneens. Alle aanwezig château-eigenaren gaven hun eigen wijn een hoge score, maar hadden hem niet herkend. Waarop ik dacht, als zij dat niet kunnen, hoef ik dat toch ook niet te doen?

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Heinrich Vollmer, wijnbouwer uit Ellerstadt in het Duitse wijnbouwgebied Pfalz, is een ervaren bergbeklimmer. Tijdens een beklimming in de Andes verongelukte hij echter bijna; twee Indio’s redden zijn leven. Als dank stichtte hij in 1987 een wijngaard binnen het Argentijnse gebied Valle de Uco. Op hellingen tot 1100 meter werden cabernet sauvignon, malbec en chardonnay geplant. Inmiddels bestrijkt de wijngaard 250 hectare en verschaft een hele dorpsgemeenschap werk. Bovendien kregen zo’n 190 kinderen een schooltje. En Heinrich, die noemt zichzelf daar Enrique. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit label selecteerde uit zijn grote collectie.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 .

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.