Het was een genoegen om mijn persoonlijke toptwintig voor deze zomermaand te selecteren. Want al proevend deed ik de ene smakelijke ontdekking na de andere. Ze varieerden van een lenteachtige lichte bubbel uit Gascogne tot een markante witte van Corsica en een zomerse Zeeuw, en van een fris te drinken Franse bio Merlot tot een stevige, complexe Reserva uit het onbekende Spaanse Cigales. Voorts worden de beste Cabernet Sauvignons uit Californië voorgesteld. Thuisreizigers neem ik mee op een wandeltocht door het fraaie Stockholm
– en da’s nog lang niet alles.

 

(In dit boek worden wijnen gevisualiseerd via kunstwerken; gaat dat lezen, gaat dat zien.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

De Saint-Gall Le Tradition
Champagne Premier Cru
Enig idee hoeveel wijncoöperaties actief zijn in de Champagne? Meer dan 130. De meeste leveren aan handelshuizen, maar enkele tientallen bottelen hun eigen oogst geheel of ten dele. Zo ook de Union Champagne in het door chardonnay wijngaarden omgeven Avize. Bij deze groep zijn vijftien coöps aangesloten waarvan de leden 1470 hectare bewerken. Het grote merk van deze unie is Champagne De Saint-Gall. Dat, toevallig of niet, hier gedistribueerd wordt door Gall & Gall. De basis Champagne draagt als naam Le Tradition – en smaakt heel plezierig. Pittig fris en elegant enerzijds, sappig en goed gevuld anderzijds, zacht fruitig, heel discreet gekruid – elementen die mede te danken zijn aan het hoge percentage Chardonnay in de blend, namelijk 70 procent. (de rest is Pinot Noir), en voorts is deze Champagne op beschaafde wijze aangenaam bruisend. Kwalitatief doet hij niet onder voor vergelijkbare wijnen van bekende, grote huizen. Behalve wellicht qua prijs, €29,99 (en minder  voor kaarthouders en in aanbiedingen). Zie www.gall.nl en de banner.

 

 

Domaine Tariquet Entracte 2020
Vin de France
Op het immense Domaine Tariquet – laatste telling 1125 hectare binnen het groene, landelijke departement Gers – wordt na vijf jaar experimenteren nu ook een bubbelwijn gemaakt, een hele beste bovendien, de Entracte. Waarvan de fles geen kurkdop draagt, maar en kroondop. Het is een echt droge wijn, er werd geen korreltje suiker noch druppeltje suikersiroop aan toegevoegd, en het alcoholgehalte bleef beperkt tot slechts 10,5 procent. Behalve droog en lenteachtig licht smaakt deze bescheiden bruisende, in afgesloten tanks vergiste compositie van chenin blanc (70 procent) en chardonnay flink fris, met hints van zowel bladgroen als frisse citrus plus wit en groen fruit. Deze attractieve aperitiefwijn kost gewoonlijk €16,95 per fles. Verkoopadressen via www.walravensax.nl.

Capellana Macabeo 2021
Utiel-Requena
Het markantste beeld van de circa 430 hectare wijngaarden (waarvan 200 binnen het gebied Utiel-Requena) die Bodegas Nodus bezit, is een honderdjarige groene eik op het eigen terrein, aan de grens van de wijngaard. Het bedrijf hanteert ecologische principes voor het maken van een verkwikkende en tegelijk goed gevulde zomerwijn als de Capellana Macabeo 2021. Onderdelen van diens sappige fruitigheid zijn nuances van frisse citrus en milde gele vruchten. Terwijl het alcoholgehalte beperkt bleef tot 12 procent. Adviesprijs €8,50, adressen via www.halvemaanwijn.nl.

 

 

De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Blanc 2021
Zeeland
Ruim twintig jaar geleden begon een groepje wijnenthousiasten een wijngaard in Zeeland, op Schouwen-Duiveland, bij het ringdorp Dreischor. Het domein kreeg als naam De Kleine Schorre, en groeide uit tot een van ‘s lands grootste. De akker telt nu 14 hectare waarvan de  63.000 druivenstokken staan op kalkrijk zeezand. Een sterwijn van de jongste oogst is de Blanc, een compositie van Pinot Blanc en Auxerrois. Het is  een vieve, pittig frisse, sappige creatie met in zijn zuivere, vrij elegante smaak elementen van o.m. grapefruit, limoen en groene appel. Zalig bij zeefruit, zeker ook mosselen en oesters, alsmede bij sushi en verse gebakken vis besprenkeld met citroensap. Fles €17,95 via www.dekleineschorre.nl en flink wat andere verkooppunten.

Génération 0 Chardonnay 2021
Pays d’Oc
Het door Janneke Rutten van Intense Wines gecreëerde concept Génération 0 staat voor wijnen die duurzaam en/of volgens fair trade principes werden geproduceerd, in diverse regio’s en landen. Uit Zuid-Frankrijk komt de van organisch gecultiveerde druiven vervaardigde Chardonnay 2021. Deze wijn is tot stand gekomen vanuit een intensieve samenwerking tussen Janneke en Pierrick Harang Wine, en werd op fles gebracht door de serieus goede coöperatiesgroep Les Celliers d’Alibert. Behalve sappig smaakt deze Pays d’Oc vrij fris – en dus zeer zomers. Voorts is-ie wel ferm, maar niet zwaar, met fruitcomponenten van witte en citrusvruchten. Fles €7,99 bij www.mitra.nl.

 

 

Gruber Röschitz Grüner Veltliner 2021 Klassik
Niederösterreich
In het noordelijkste, koele deel van Weinviertel, het grootste wijngebied van Oostenrijk exploiteert de familie Gruber een groot domein van 120 hectare. De zeven percelen liggen in en rond het dorp Röschitz en worden door twee broers en hun zus organisch, dus duurzaam bewerkt. Hetgeen de rijke begroeiing tussen de druivenstokken verklaart. Ongeveer de helft van de aanplant bestaat uit Oostenrijks eigen grüner veltliner, waarvan een heel kenmerkende 2021 werd gemaakt. Een wijn met slechts 12 procent alcohol en een opwekkende, sappige smaak die naast kruidigheid en een pepertje ook fris groen fruit offreert, met name van appel. Richtprijs €10,65, verkooppunten via www.vinites.com (zie de banner).

Marqués de Cáceres Verdejo 2021
Rueda
In meer dan 120 landen verkoopt ze haar wijnen, Cristina Forner van Marqués de Cáceres. Waarmee ze waarschijnlijk Spanje’s meest succesvolle wijnvrouw is. Dat succes is mede te danken aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en stijl van haar wijnen, die eerst uitsluitend uit de Rioja kwamen. Zelf stelt ze: ‘Mijn streven is dat onze wijnen genoten zullen worden met vrienden en geliefden, in de hele wereld’.  Inmiddels is Cristina ook actief in o.a. Rueda, waar de regionale verdejo druif vele verrukkelijke witte wijnen geeft. Die van Marqués de Cáceres, oogstjaar 2021, smaakt op sappige wijze pittig fris, is tegelijk vrij vol en ferm, en heeft in zijn smaak subtiele schakeringen van zowel groene kruiden als fris citrusfruit. Fles €6,99 bij o.a. www.plus.nl.

 

 

Moillard-Grivot Saint-Bris 2021
Saint-Bris
Binnen de Bourgogne – die loopt van Chablis tot en met de Beaujolais – worden vrijwel alle stille witte wijnen gemaakt van de chardonnay. De enige uitzondering vormt Saint-Bris, want die heeft als basis sauvignon blanc (terwijl tevens sauvignon gris is toegestaan). Het desbetreffende gebiedje ligt even ten zuidwesten de Chablis streek en bestrijkt slechts zo’n 100 hectare. Vanwege de betrekkelijk bescheiden productie zie je Saint-Bris, dat genoemd werd naar het wijndorp Saint-Bris-le-Vineux (foto), hier slechts zelden. Maar onlangs heb ik er wel een ontdekt, van het Bourgogne-huis Moillard-Grivot (onderdeel van Les Grands Chais de France). Het is een echt lekkere, echt frisse, echt zomerse dorstlesser  die getypeerd wordt door grapefruit en ander fris citrusfruit. Je vindt ‘m bij www.abelswijnen.nl voor €13,95.

Porcupine Ridge Chenin Blanc 2021
Swartland
Als gebruikelijk ging het team van Boekenhoutskloof, een gerenommeerd wijndomein in het  Kaapse Franschhoek, vroeg in 2021 naar Swartland, noordelijker en dichter bij de kust, om trossen chenin blanc te vinden voor het merk Porcupine Ridge. Tijdens de pluk was het vrij koel, met aan het eind zelfs wat regen. Van de uiteindelijk optimaal rijpe druiven met voldoende zuren werd de Chenin Blanc gemaakt. Die zeer sappig is, vriendelijk fris en op subtiele wijze mild voorzien van tropisch (meloen) en wit fruit (appel, peer). Fles €6,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Weltevrede Calcrete Chardonnay 2021
Robertson
In wat tegenwoordig de wijnstreek Robertson is, oostelijk van Kaapstad, kocht Klaas Jonker 110 jaar geleden 280 hectare braak liggend terrein. Hij noemde het Weltevrede en gaf elk van zijn vier zonen eenzelfde deel. De jongste zoon, Japie, behield de naam Weltevrede, en begon op bescheiden schaal zoete en versterkte wijnen te produceren. Op het nu 160 hectare met druivenstokken tellende domein, dat inmiddels geleid wordt door Philip Jonker (vierde generatie), heeft men zich tegenwoordig gespecialiseerd in Chardonnay. Een fris gestijlde versie is de Calcrete die geen houtcontact kreeg. De zeer zuivere 2021 bezit wel kruidigheid, notigheid en een citrusachtige fruitigheid. Wat hem zeer wél tevredenstellend maakt bij o.m. gebakken vis besprenkeld met citroendruppels. Te koop bij www.vinify.nl (zie de banner) voor €13,95.

YL 2021
Ile de Beauté
Op alle mogelijke manieren is oenoloog Yves Leccia bezig me het besturen en promoten van de Corsicaanse wijnbouw. Bovendien drijft hij samen met zijn uit Alsace afkomstige vrouw Sandrine een gereputeerd eigen domein van 15 hectare. Dat geheel biologisch word bewerkt. Het brengt diverse soorten wijnen voort, onder verschillende herkomstbenamingen. De witte YL bijvoorbeeld is een Ile de Beauté. Twee druivenrassen vormen de basis, vermentino (op Corsica vermentinu genoemd) en gentile. De op zware fles gebottelde 2021 vormt een kostelijke, karaktervolle combinatie van kracht, sap, frisheid en bijna zwoel kruidig fruit, vooral van witte vruchten maar tevens van wat citrus. Het zou een voorbeeldige vervanger kunnen zijn voor houtloze, hoogwaardige Chardonnay, en dus ook bij kalkoen, kip e.d. kunnen worden genoten. Fles €24,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

ROSÉ

Château de l’Aumérade Marie-Christine 2021
Côtes de Provence
Het grootste van de zes domeinen die de familie Fabre binnen Côtes de Provence bezit, is Château de l’Aumérade (foto). Dit prachtige landgoed, waarop eeuwen geleden door koning Hendrik IV platanen werden geplant, heeft een wijngaard van bijna 300 hectare. Misschien wel de bijzonderste wijn van deze bijzondere bezitting is de Marie-Christine rosé, dit alleen al vanwege de op een Gallé vaas gelijkende fles (ontworpen door Charlotte Fabre). De uit cinsault, grenache en syrah gecomponeerde, bleek oranje Marie-Christine 2021 smaakt behoorlijk vol, bijna romig maar zeker niet zwaar, met vooral rijp rood fruit in zijn (of eigenlijk haar) aroma. Adviesprijs €11,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

Buscareto Lacrima di Morro d’Alba 2021
Marche
Twintig jaar geleden kochten twee Italiaanse software ondernemers wijngaarden in het groene, heuvelige gewest Marche, bouwden een kelder en begonnen het wijnbedrijf Conti di Buscareto. Daarbij geholpen door een oenoloog en andere wijnprofessionals. Inmiddels telt het domein 12 hectare eigen grond, terwijl van nog eens 58 hectare druiven worden  betrokken. De opmerkelijkste wijn is een rode, gemaakt van een zeldzaam, regionaal druivenras, de lacrima. Dat groeit op ongeveer 250 hectare (behorend aan zo’n vijftien  wijnbouwers) in het district Morro d’Alba, dat genoemd werd naar een heuvelstadje (foto). De koel geserveerde, donkerrode, nog jeugdig ogende Lacrima 2021 van Buscareto frappeert door zijn frisse, sappige, Beaujolaisachtige besfruit en elegantie (12 procent alcohol). Deze verleidelijke verrassing kost €9,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 

Cheerful Merlot 2021
Vin de France
Bij La Livinière (Zuid-Franse Minervois) kwam Robert Eden 25 jaar geleden in bezit van Château Maris. Dat hij samen met mede-eigenaar Kevin Parker omtoverde tot een van Frankrijks meest duurzaam opererende domeinen. Voorts ontwikkelde Robert (rechts) een wijnlijntje voor het jonge Nederlandse bedrijf The Good Wine. Het bestaat uit wijnen afkomstig van organisch geteelde druiven – met als bijzonderheid dat voor elke verkochte fles 750 liter schoon drinkwater aan een Afrikaanse gemeenschap wordt gedoneerd. Water gaat hier op de best mogelijke wijze samen met wijn. De van diverse vrolijke etiketten voorziene Cheerful Merlot 2021 doet zijn naam eer aan. Het is een blij makende, koel te schenken zomerwijn, heel sappig, gul fruitig (zwarte vruchten, bessen), vlezig, en met wat laurier e.d. als complement. Fles €8,99 of €53,95 per zes, bij www.thegoodwine.nl.

Cofrade Reserva 2017
Rioja
Als één Spaanse druivenras zich leent voor zowel jong te drinken, fruitrijke wijnen als soorten die op vat wordt gerijpt, is dat de tempranillo. Een blauwe variëteit die van nature gewapend is tegen zuurstof, tegen oxidatie dus. Vandaar dat de Cofrade Reserva uit 2017 nog een sappige frisheid offreert, want hij werd in meerderheid van tempranillo vervaardigd (de andere rassen zijn garnacha graciano en mazuelo). Het kenmerkende besfruit is eveneens aanwezig, en dankzij twee jaar in vaten van Amerikaans en Franse eikenhout  zijn een vleugje vanille, een milde kruidigheid, een hint van rook en een discrete roosteraroma eveneens present. Het bedrijf dat de Cofrade maakt, is de nu twintig jaar jonge Bodegas del Medievo die binnen de Rioja over 150 hectare wijngaarden beschikt, gelegen op hoogten tussen 400 en 550 meter. En wat prettig dat de prijs van deze Reserva zeker niet hoog is, namelijk €7,99, bij www.dirckiii.nl (zie de banner).

 

 

Les Jamelles Pinot Noir 2020
Pays d’Oc
Catherine en Laurent Delaunay kwamen uit de Bourgogne, streken neer in de Languedoc – en maakten van hun bedrijf Badet-Clément een wereldsucces. Alleen al van het merk Les Jamelles worden jaarlijks circa vijf miljoen flessen verkocht, de meeste in het buitenland. Deze zegetocht is te danken aan enerzijds een hechte samenwerking met druiventelers, wijndomeinen en coöperaties in het hele Franse zuiden, en anderzijds aan het creëren en handhaven van een gedegen wijnkwaliteit, terwijl ook de redelijke prijsstelling niet mag worden vergeten. Als voormalige Bourgondische weet wijnmaakster Catherine goed raad met de uit Bourgogne afkomstige pinot noir. Haar fris te schenken Les Jamelles 2020 komt vol, ferm en zacht fris in de mond met sappig, licht gekruid fruit van milde zwarte vruchten, denk aan vijg en pruim, met in de verte iets van rode vruchten. Deze inviterende Pinot Noir draagt een richtprijs van €9,65. Adressen via www.dgswijn.nl.

Marterey Merlot Cabernet 2020
Pays d’Oc
De blawe druivenrassen merlot en cabernet sauvignon hebben hun historische origine in Bordeaux, maar ze zijn nu ook volop te vinden in de zonniger Languedoc. Waar een groep coöperaties (hoofdkantoor in Cébazan) er een uitnodigende melange van heeft vervaardigd, Marterey gedoopt. Met op het etiket ook nog Cuvée Colaris, want importeur www.colaris.nl (zie de banner)  jubileert dit jaar. Zo te proeven domineert de merlot: donkere aroma’s en rijp zwart fruit markeren de vlezige, sappige smaak, tegen wat besfruit plus een kruidje in de achtergrond. Wie aan het speuren is naar een goede barbecue begeleider hoeft niet langer te zoeken. In de aanbieding kost een fles nu €7,75.

 

 

Museum Reserva 2018
Cigales
Wat leuk om na decennia weer eens een wijn te proeven uit Cigales, een hoog gelegen gebiedje dat qua bekendheid en omvang in de schaduw verkeert van Ribera del Duero. Bovendien betreft het een rode wijn, wat betrekkelijk bijzonder is omdat Cigales van origine voornamelijk rosés voortbracht. Ook de naam van deze tinto is opmerkelijk: Museum, naar het domein Finca Museum. De desbetreffende bodega, die over zo’n 200 hectare wijngrond beschikt, werd eind jaren negentig gesticht/gebouwd/geplant door de in Rioja gezetelde Grupo Barón de Ley. Voor de Museum Reserva 2018 gebruikte men uitsluitend van oude stokken geplukte tinta fina, een regionale variant van tempranillo. De op een zware fles gepresenteerde wijn werd klassiek opgevoed, gedurende 22 maanden in nieuwe vaten van Frans eikenhout, en daarna nog eens 15 maanden op fles. Zijn tint is donker, zijn smaak vlezig, stevig, soepel, sappig en genereus voorzien van dik zwart plus besfruit, terwijl ook donkere aroma’s en, dankzij de fustlagering, een beschaafde kruidigheid het geheel aangenaam completeren. Richtprijs €17,50 (kan sterk variëren), adressen via www.kwastwijnkopers.nl. Overigens doet de bodega zijn naan eer aan: in de ontvangstruimten wordt permanent beeldende kunst geëxposeerd.

 

 

Valpreciado Roble 2019
Ribera del Duero
Anno 2010 verrees een spectaculair kelder- en ontvangstcomplex in Spaanse wijnstreek Ribero del Duero.  De opdracht daartoe werd gegeven door de familie Martínez Zabala die in de nog wat meer noordelijker Rioja o.m. Bodegas Faustino bezit. Het nieuwe bedrijf, dat over 160 hectare wijngaarden beschikt, kreeg als naam Bodegas Portia. Het brengt niet alleen wijnen uit met die naam, maar ook identieke soorten met het merk Valpreciado. De Roble 2019 werd gemaakt van de regionale tempranillo variant tinto fino, en onderging ruim drie maanden vatrijping. Op evenwichtige wijze combineert de wijn kracht (14,5 procent alcohol), sappigheid, donkere tonen, kruidigheid en rijp besfruit, terwijl een zachte frisheid de smaak vitaal houdt. Fles €10,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

Villa Carumè Nero d’Avola 2020
Sicilia
Deze merkwijn is afkomstig van een zeer gereputeerd domein op Sicilië, namelijk Baglio Assuli (‘onder de zon’ op zijn Siciliaans). Het wordt op gedreven wijze gedreven door de derde generatie van de familie Caruso. Westelijk op het eiland bezit deze 130 hectare wijngrond, verdeeld over vijf locaties – en vrijwel uitsluitend beplant met autochtone druivenrassen. Waaronder nero d’avola. De wijn van het oogstjaar 2020 is een heel toegankelijke, zoniet uitnodigende, gul voorzien van zowel mild zwart plus besfruit, terwijl in de vlezige, sappige smaak ook donkere, dropachtige elementen aanwezig zijn. We schonken ‘m fris bij een lasagne bolognese – en dat was genieten. Richtprijs €6,90, verkooppunten via www.heisterkamp.com.

 

 

KOSTELIJK & KOSTBAAR
RIANT ROOD UIT NAPA VALLEY

De proefprofs van Perswijn publiceerden notities over enkele van de allerbeste, hier verkrijgbare rode wijnen die Napa Valley voortbrengt. Met als toelichting het volgende. Californië brengt geweldige wijnen voort, vooral op basis van internationale druivenrassen, maar ook met de eigen druiven zinfandel en petite sirah. Een streek als Napa Valley heeft niet voor niets wereldfaam. Wel moet als kanttekening worden geplaatst dat de flesprijzen behoorlijk hoog zijn: kostelijk en kostbaar gaan hier samen. Door het Perswijn panel werd geproefd uit het Versatile glas van Grassl Grassl. Alle hieronder vermelde wijnen ontvingen 16 of meer punten van een mogelijke 20.

Chateau Montelena, Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018
GEUR fijn fruit, kersen, cassis, vanille, subtiel
SMAAK zacht, rijp, puur, fijne tannine
www.hosmanvins.nl, meestal €73,95

Chateau Montelena, Zinfandel 2016
GEUR gedroogde pruimen, zwoel, rokerig
SMAAK rijp en intens, maar niet zwaar, mooie tannine
www.hosmanvins.nl, circa €36

Freemark Abbey, Merlot 2013
GEUR laurier, zoethout, drop, chocola, breed
SMAAK krachtig, mooi rijp en gerijpt, fraaie tannine
www.cordier-wines.nl, €50 à €60

Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon 2016
GEUR warm, gebrand, rijp, intens, jammig
SMAAK sappig en krachtig, rijp, zwoel
www.sligro.nl, €43,55

Starmont, Cabernet Sauvignon 2018
GEUR zwoel, intens, kaneel, pruimen, rijp
SMAAK krachtig, niet te zwaar, rijpe tannine
www.hosmanvins.nl, €35 à €40

Starmont, Merlot 2018
GEUR pruimen en laurier, ceder, zoethout
SMAAK zacht en elegant, fijne zuren, rijp, opwekkend
www.hosmanvins.nl, €35 à €40

Starmont, Pinot Noir 2018
GEUR zwoel, krentjes, leer, mestig
SMAAK elegant, zacht, rijpe tannine, fijn
www.hosmanvins.nl, €35 à €40

The Hess Collection, Allomi Cabernet Sauvignon 2019
GEUR chocola, intens, pruimen, kruiden, cassis, ceder
SMAAK krachtig en elegant, goede zuren
www.horizonwines.com en www.ovino.nl, circa €30

The Hess Collection, Lion Tamer Napa Valley Red Blend 2018
GEUR zwoel, vanille, rokerig, intens, rijp
SMAAK machtig en heftig, bijna overrijp, jammig, zoettoon
www.horizonwines.com en www.ovino.nl, circa €45

The Hess Collection, Mount Veeder Estate Cabernet Sauvignon 2016
GEUR cassis, puur, verleiding, vanille, breed
SMAAK mooi zacht en rijp, elegant, mooie zuren, lengte
www.horizonwines.com en www.ovino.nl, €55 à €60

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/.

 

 

KLEURRIJK
BESCHIKBAAR

Dit boek, mijn 121e en het eerste dat helemaal gewijd werd aan mijn geschilderde impressies, aan mijn 175 mooiste eigen werken – die ik stuk voor stuk van een persoonlijke toelichting voorzie – telt tweehonderd pagina’s, verscheen bij Davey Jones Publishing en kan nog voor €19,95 worden besteld bij o.m. Bol.com via deze link https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=De+175+mooiste+van+Hubrecht+Duijker 

*** 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


STAPPEN IN STOCKHOLM

Per boot of vanuit de lucht is te zien dat Stockholm van de Oostzee gescheiden wordt door een waterrijke archipel van kleine eilandjes, zo’n 24.000 om precies te zijn. Ze liggen in een straal van circa 150 kilometer rond Zwedens hoofdstad. Op de eilandjes werden veel zomer- en weekendhuizen gebouwd, de meeste met een steiger aan het water. Vandaar dat er bij mooi weer heel wat plezierjachten varen. Ook Stockholm zelf verrees op eilanden, veertien in totaal. Die door ruim vijftig bruggen plus ponten en watertaxi’s met elkaar worden verbonden. Terecht sprak filmactrice Ingrid Bergman over ‘een stad die drijft op water’. Het water is overigens heel zuiver. Vandaar dat je in Stockholm nooit gebotteld bronwater hoeft te kopen.
Ongeveer een derde van het stedelijk oppervlak bestaat uit water, een derde uit bebouwing en, wat in verhouding heel veel is, een derde uit groen. Dit laatste is mede te danken aan het  hoge milieubewustzijn van de anno 1252 gestichte, ruim negenhonderdduizend inwoners tellende stad. Die niet voor niets Europa’s eerste ‘Groene Hoofdstad van het Jaar’ werd. Alle stadsbussen rijden ook op biodiesel.
Bovendien is het een levenslustige stad, getuige alleen al de talrijke terrassen die tussen mei en oktober worden bezocht door massa’s converserende, etende  en drinkende mensen van alle leeftijden. Naar verluidt heeft Stockholm per vierkante meter zelfs meer terrassen dan Parijs. Zelf hebben we heerlijk geluncht op een pop-up (dus seizoens)terras geheten Utecompagniet (grote foto boven), gelegen op het min of meer driehoekige, druk bewandelde plein Stureplan. We genoten van een lekkere ceviche van garnalen, pittige mayo en groene groenten, getoaste foccacia met Italiaanse ham, een glas droge rosé – en dat heerlijk in de zomerzon. Het uitzicht was ook niet mis, op een enorme, paddenstoelachtige straatsculptuur, met daarachter een fraai, hoog oprijzend hoekpand, versierd met een torentje (rechts). In dezelfde wijk, een van Stockholms 27, bevinden behalve veel winkels, banken en kantoren ook diverse van de uitstekende restaurants die in deze welvarende stad floreren. Plus de Östermalms Saluhall, een in 1888 geopende, overdekte markt met fantastische voedselstallen en eetgelegenheden. Neem alleen al de verse vis, waaronder allerlei soorten zalm, die ligt uitgestald bij het familiebedrijf Lisa Elmqvist.
Lopend in zuidelijke richting passeer je op een geven moment de Hamngatan, een sjieke winkelstraat die rechts verderop de langste shoppingstraat van Stockholm kruist, de Drottninggatan. Wie gewoon doorloopt, komt in het park Kungsträdgärden waarbij de kleine, van buiten roodbruine Jacobs kerk staat (rechts) met schuin daarachter Kungliga Operan ofwel Koninklijke Opera, een statig gebouw (heeft een prachtig dinerrestaurant, Operakällaren) waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1773. Het is mogelijk om er een rondleiding te volgen. Van mei tot en met augustus, rond het middaguur, hoor je in de Kungsträdgärden beschaafd hoefgekletter. Per paard beweegt zich dan over straat een groep puntig gehelmde militairen in blauwe uniformen naar het Koninklijk Paleis, in het Zweeds Kungliga Slottet geheten, om daar begeleid door kapelmuziek de wacht te wisselen. Het koninklijk complex, een van Europa’s grootste, ligt op hetzelfde eiland als de gamla stan (oude stad) en verrees in Italiaanse barokstijl. Het is makkelijk mogelijk om er een paar uur door te brengen, want behalve zalen en appartementen, een kloosterkerk en een rijk gedecoreerde kapel werden er vier musea ondergebracht. De oudste van de meer dan zeshonderd ruimten dateren uit circa 1690. Tot de mooiste behoort de Victoriasalon met zijn immense kroonluchters. En veel sfeer heeft de schrijfkamer van koning Oscar II. Bij het paleis staat de Storkyrkan, de in baksteen opgetrokken oudste kerk van Stockholm. Per traditie vinden daar kroningen en koninklijke huwelijken plaats. Bovendien is er kunst te zien, een groot schilderij over het laatste oordeel en een gotische sculptuur van St. Joris met de draak. Typerend voor de ontspannen Zweedse levensstijl is dat voor de staatskerk, opzij van het paleis op zonnige dagen, jeu de boules wordt gespeeld. In de compacte oude stad met zijn smalle, vaak hellende straten en kunst- en  antiekwinkels is het plezierig vertoeven, net als op het centrale, gezellige, historische plein Storgoret. Je vindt er zitbanken,  terrassen, een monumentale bron en de voormalige beurs of wel Börshuset. Deze fungeert tegenwoordig als onderkomen van de Zweedse Academie (die de Nobelprijs voor Literatuur toekent). Voorts heeft men in het 18e-eeuwse rococogebouw het Nobel Museum en de Nobel Bibliotheek ondergebracht.
Westelijk van de oude stad, op weer een ander eiland, bevindt zich het gebouw waar jaarlijks op 10 december het Nobelbanket plaatsvindt, nadat eerder in het plaatselijke concertgebouw vijf van de zes Nobelprijzen werden uitgereikt (voor de prijs van de Vrede is dat Oslo). Speciaal voor dit ceremoniële diner worden de tafels gedekt in de zogeheten blauwe hal van het Stadshuset, het markante stadhuis. De bouwstijl van het bakstenen gebouw, gelegen aan Zwedens op drie na grootste meer, is aan de buitenzijde nogal sober, doch heeft een warm interieur (zoals de raadszaal met zijn bruine hout en rode tinten). Tevens zijn er Venetiaanse elementen te ontdekken, zoals de gouden figuren op het dak, versierde balkons en standbeelden langs de waterkant. Op bepaalde tijden is het mogelijk de 106 meter hoge toren te beklimmen (een lift brengt je halverwege), zij het met nooit meer dan dertig personen tegelijk.
Museumgangers kunnen hun hart ophalen aan de oostzijde van de oude stad.  Daar liggen namelijk twee eilanden met  uiteenlopende expositieruimten. Op het kleinste en meest nabije Skeppsholmen kun je terecht voor 20e-eeuwse kunst, in het Moderna Museet voor Oost-Aziatische kunst en architectuur. Een kort ponttripje of flinke wandeling voert naar het grotere, groene Djurggärden. Waar gevestigd zijn het  Nordiska Museet  (Zweedse cultuurhistorie, waaronder gedekte stijltafels), een biologisch museum, een spiritualiënmuseum, een openluchtmuseum, een tabaksmuseum en het fameuze Vasa Museet. Dit is gewijd aan de 17e-eeuwse, verrassend goed geconserveerde oorlogsbodem Vasa die slechts anderhalve kilometer heeft gevaren voordat hij kapseisde en in een dikke modderlaag terecht kwam – vier eeuwen lang. Aspecten van de berging krijgen eveneens de nodige aandacht. Voorts, bij het pretpark Tivoli, werd in 2013 ABBA The Museum geopend dat niet alleen veel memento’s van deze popgroep toont (kostuums, muziekinstrumenten, gouden platen,  foto’s, muziekvideo’s en nog veel meer), maar ook het zelf dansen en optreden mogelijk maakt.
Er zit veel waarheid in de woorden van Marc A. de Jong, redacteur van de Stockholm Sweden Travel Guide die schreef: ‘Stockholm is niet zo groot en beroemd als Paris, London of New York. Desondanks wordt het beschouwd als een van de mooiste hoofdsteden ter wereld. Deze Zweedse stad verovert het hart van elke bezoeker.’

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND


SUMMERTIME
Voor deze zomermaand leek een schilderij getiteld Summertime het meest geschikt. Het is een impressie van de Amerikaanse staat Washington. Waar qua klimaat en landschap grote contrasten bestaan, variërend van heel vochtig aan de kust, tot zowel woestijnig als vruchtbaar in het binnenland. Tijdens een van mijn wijnreizen daar kwam ik een tijdloze, zomerse foto tegen in een oud boek, en die diende als inspiratie. Meer details vind je bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

LES CONNAISSEURS

Opnieuw doet de Vlaamse wijnmaker Jean-Marie Guffens verslag van avonturen die hij beleefde als beginnende wijnboer in de Bourgogne. Waar hij, met de nodige perikelen, zijn eerste wijngaard had gekocht. Maar wijn verbouwen is een ding, wijn verkopen is wat anders… Ook dit verhaal verscheen veertig jaar geleden in de uitgave dorp in Bourgogne. De tekening is van Livien.

Volgende maand moeten wij weer naar België om onze wijn te verkopen, en dat doet mij ineens denken aan onze klanten en aan de wijnliefhebbers in het algemeen. Mijn eigen wijnkennis is lange tijd beperkt gebleven tot de onvermijdelijke Rosé d’Anjou van 39 frank die de even onvermijdelijke roze zalm en rosbief in groentekrans op menig kommuniefeestje heeft begeleid, en ik ben dan ook slecht geplaatst om zo maar op anderen af te geven. Maar ik kan toch niet nalaten U hier enkele waar gebeurde tafereeltjes weer te geven. Om onze klanten niet te verliezen, moet ik U verzekeren dat het hier om slechts om een klein deel van de wijndrinkers gaat.

HET ARCHIEF SPREEKT

‘Ach, zei de man die er blijkbaar alles van wist nadat ik hem gezegd had dat de witte wijnen uit het jaar 1976 wat zuurte missen, ‘ze missen vooral acidité’.

En toen ik hen overal had rondgeleid en alles over onze wijn had uitgelegd, vroeg de vrouw uiteindelijk: ’En wat voor kleurstof doet ge in uw rode wijn?’.

Toen hij met veel gebaren onze witte en onze rode wijn geproefd had, vroeg hij: ‘En maakt ge dan geen Champagne?’.

‘Ik zoek voor mijn klienteel een goede piquette’, zei de restauranthouder. (Piquette is de laatste perswijn waar men water bij doet en dan laat verzuren om hem toch wat smaak te geven. Dit drinksel werd vroeger aan boerenknechten uitgedeeld.)

Zij vond onze Mâcon-Pierreclos te duur want, zo beweerde zij: ‘Voor die prijs kunnen wij een Bourgogne Aligoté kopen.’ (De Bourgogne Aligoté is de laagst geklasseerde wijn van de streek. Het is een zure wijn die daarom meestal met crème de cassis wordt vermengd en dan een ‘kir’ heet. Alleen de naam van deze wijn is verleidelijk.)

Scène in een wijnmagazijn.
‘Ik zou twee flessen willen kopen voor het kommuniefeestje’, zei de man.
‘Rode of witte?’, vroeg de verkoper.
‘Ik weet het niet’, zei de man, ‘het is voor bij de kroketten.’

‘En doet ge ook acide sulfurique (zwavelzuur) in uw wijn?, vroeg de ekologist. Hij zal wel anhydride sulfureux bedoeld hebben.

En nadat we alle wijnkenners aangehoord hadden en de ene onze wijn te jong, de andere hem te oud, de ene hem te zuur, de andere hem te zoet, de ene hem te zwaar en de andere hem te licht had gevonden, wisten wij zeker dat wij een goede wijn gemaakt hadden.  

***

 

In deze nog schaars verkrijgbare autobiografie kun je o.a. lezen hoe was het om… op te groeien binnen een academisch gezin waar vrijwel nooit wijn werd gedronken …als bierdrinker bij toeval wijnschrijver te worden …te wonen op Bordeaux châteaus …zware wijnproeverijen te overleven …Kuifje in wijnland te worden genoemd …op tv te koken met echte en vermeende sterren …vinpressionist te worden.

Het boek telt 33 hoofdstukken en bevat bovendien veel historische foto’s. Behalve als paperback (€14,95) verscheen het als E-book (voor slechts €8,95) én als luisterboek (€12,95; heerlijk voor o.a. lange autoritten) dat werd ingesproken door niemand minder dan Rudolf Bijleveld, de stemacteur die voorheen directeur was van een grote wijnhandel. De gedrukte versie zou verkrijgbaar moeten zijn bij betere boekhandelaren, terwijl alle drie de edities worden aangeboden door in elk geval bol.com.

 

 

Vers verscheen de Camparnaud Art Collection rosé 2021 waarvan de fles, net als die van de vorige jaargang, mijn vrolijke schilderij van pétanque spelers draagt. Pétanque, hier meestal jeu de boules genoemd, werd ‘uitgevonden’ in de Provençaalse havenplaats La Ciotat, en is de enige sport die ik zelf beoefen. En de wijn? Die komt van het eveneens Provençaalse Château Camparnaud dat al heel lang een Nederlandse mede-eigenaar heeft, wijnmakelaar Marnix Engels. Men stelde deze zacht oranje getinte Côtes de Provence samen uit cinsault, grenache, tibouren en wat witte rolle. Hier is hoe een proefpanel van het onvolprezen tijdschrift Perswijn de jaargang 2021 beoordeelde.
GEUR – open, citrus, rood zomerfruit
SMAAK – sap, fris, zuren, lichtvoetig.
Hoofdimporteur www.wijnhandelvanouwerkerk.nl biedt ‘m aan voor €14,95, maar bij www.grandcruwijnen.nl vind je de Art Collection voor €14,50 (of een euro minder bij zes flessen tegelijk). Overigens ontvang ik geen royalty’s of wat ook voor mijn afgebeelde schilderij; het is gewoon fantastisch om het via wijnflessen wereldwijd getoond te krijgen.

 

 

De grootvader van de beroemde Duitse componist Georg Friedrich Händel (1685-1759) verwierf in het begin van de 17e eeuw een wijngaard in Müllerdorf bij Halle, in het oosten van Duitsland. Anno 1649 verkocht zijn vader de akker tegen betaling in natura van wijn en een geldbedrag. Het was in 1999 dat Ilse en Hubertus Sommerfeld van de stad Halle toestemming kregen om het reeds lang braakliggende stuk grond te beplanten met gutedel druiven.
De wijn daarvan wordt ieder jaar voorzien van een kunstetiket.
Aldus de toelichting van de grote etiketten verzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.