Dit maandmagazine fungeert als een virtueel warenhuis voor wijn. Waar bijna veertig leveranciers vertegenwoordigd zijn met ruim 65 wijnen uit veertien verschillende landen. ’t Is niet de Bijenkorf, maar de Wijnenkorf. Bovendien werden de wijnen met zorg geselecteerd: alleen de soorten die ik echt lekker vond staan beschreven. Ze kwamen als ‘best uit de test’ en verdienen een hoeraatje. Een virtueel wijnreisje maken kan eveneens, via een reportage naar de wijnstreek Alsace waar ik bekende en minder bekende wijndorpen heb bezocht.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 


Imperiale Millisimato Extra Dry
Vino spumante
Domus Vini is een degelijk Italiaans familiebedrijf (derde generatie nu aan het roer) dat in  Veneto een flink reeks uiteenlopende wijnen vervaardigd, waaronder mousserende. Door de jaren heen hebben heel wat van die wijnen medailles en andere waarderingen ontvangen. Zo gaf een criticus 91 punten aan de Proseccoachtige Imperiale Millesimato XXVI Extra Dry. Het is flink schuimende, behoorlijk verkwikkende bubbelwijn met een vleugje zoet en o.a. hetzelfde, enigszins peerachtige fruit dat Prosecco vaak typeert. Adviesprijs €7,95, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Lyngrove Pinot Noir Brut
Méthode Cap Classique
Er bestaat een Nederlandse connectie met het Kaapse domein Lyngrove dat ook een comfortabel gastenhuis heeft. Het behoort namelijk aan de Zuid-Afrikaanse dochter die behoort bij de hier gevestigde Baarsma Groep. Van 80 hectare binnen de streek Stellenbosch levert Lyngrove een royale reeks wijnen, waaronder een à la Champagne vervaardigde Pinot Noir. Het is een heel bleek ogende, flink bruisende, elegante wijn met in zijn vieve smaak subtiele schakeringen van specerijen, kruiden en vooral wit fruit. Bij www.mitra.nl kost een fles €19,99.

 

 

ant moore Sauvignon Blanc 2017
Marlborough
Na eerst nog in Oregon te hebben gewerkt, verhuisde de Australische wijnmaker Ant Moore in 2002 naar Nieuw-Zeeland, om daar voor eigen rekening en risico wijn te produceren, in Marlborough. Zijn eigen Sauvignon Blanc uit 2017 is nog volstrekt fris, met deels dank wellicht aan de hermetisch afsluitende schroefdop, en heeft tegelijk limoen, citroen en andere citrus in zijn aroma, alsmede buxus (en rook ik daar ook héél vaag iets rokerigs?). More Moore is een aantrekkelijke gedachte. Prijs gewoonlijk €9,95, info via www.halvemaanwijn.nl.

 

 

Bacalhõa JP Azeitão 2018
Península de Setúbal
Een van Portugals grootste en meest dynamische wijnbedrijven is Bacalhôa. Het werd genoemd  naar een paleis (links) op het schiereiland van Setúbal, ontstond uit diverse fusies en bezit 1200 hectare wijngrond in zes gebieden. Van voornoemd schiereiland komt een sympathieke zomerwijn, fris genoeg, niet te zwaar noch te licht, en gemarkeerd door de geur van vers geplukte witte druiven. Hetgeen te danken is aan gebruik van enerzijds moscatel gracído en anderzijds fernão pires, Portugals meest geplant witte variëteit. Ook de flesprijs is sympathiek, namelijk meestal €5,95. Verkoopadressen via www.poot.nl.

Bota Brick Chardonnay
California
Het aangebroken tappak met (op een glas na) anderhalve liter Bota Brick Chardonnay had ik aan mijn dochter gegeven om haar te laten checken of de wijn na de aangekondigde dertig dagen nog steeds lekker zou zijn – maar na al een week was het pak helemaal leeg. Gewoon omdat vrienden de wijn met plezier, zoniet volle teugen hadden gedronken. Wat te danken zal zijn aan de door milde citrusvruchten, denk aan o.a. perzik, plus een nootje, sappigheid en een vlezige structuur gekarakteriseerde wijn. Die Californië als herkomst heeft. In eigen land werd deze Chardonnay dit jaar tevens uitgeroepen tot beste boxwijn. Bij www.plus.nl, zie de  banner, betaal je voor deze anderhalve liter zelf te tappen Chardonnay €14,99.

 

 

Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc 2018
Valle de Colchagua
In het uiterste westen van de Chileense Valle de Colchagua, op 6 kilometer van de Stille Oceaan, ontwikkelde de familie Silva een wijngaard van 50 hectare. De bodem bevat er o.a.  verweerd graniet, leisteen en klei.. En er heerst een koel microklimaat: in de zomer wordt het overdag hooguit 23 graden Celsius, terwijl het kwik ’s nachts daalt tot een graad of 8. Van deze akker, Paradones gedoopt, komen expressieve witte en rode wijnen. Waaronder de uitgesproken frisse, welhaast minerale Cool Coast Sauvignon Blanc 2018 die in zijn levendige, goed gevulde, sappige smaak tevens schakeringen heeft van buxus en groen fruit. Deze coole Sauvignon kost gewoonlijk €13,95. Adressen via www.lfe.nl.

(?) Chardonnay par la famille Maurel
Vin de France
Hoe moet je op een website zoeken of in de winkel vragen naar een wijn die een vraagteken als naam heeft? De Zuid-Franse familie Maurel heeft zo’n wijn uitgebracht, een Chardonnay zonder oogstjaar en herkomstvermelding (behalve dan Vin de France). De wijnkwaliteit roep gelukkig geen vragen op, want die mag er zijn. We ruiken en proeven noten, iets toastigs, veel sap, een beetje wit fruit – en hebben van deze vrij volle wijn zéér genoten bij op de huid gebakken zalm. Vraagprijs €9,50 bij www.sauterwijnen.nl.

 

 

Château Turcaud 2018
Entre-Deux-Mers
In alle bescheidenheid is Stéphane Le May apetrots op zijn wijnen én het feit dat deze al heel lang door dezelfde importeur naar Nederland worden gehaald. De Fransman is eigenaar van Château Turcaud, bezit 50 hectare in het Bordeaux-district tussen Dordogne en Garonne. De ene helft werd met witte variëteiten beplant, de andere helft met blauwe. Dat 50/50 geldt ook voor de melange waaruit de Entre-Deux-Mers 2018 werd gecomponeerd, te weten sauvignon blanc en sémillon. Mild wit citrusfruit en een hint van buxus gaan daarin op sappig frisse wijze vriendelijk samen. De in Parijs met goud bekroonde, blanke Bordeaux kost €8,90 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de startpagina van deze website.

de Fournier Sauvignon Blanc 2018
Vin de France
Net als nogal wat andere producenten in het Loire-dal heeft Fournier Père & Fils (tegenwoordig onderdeel van de Nederlandse groep Villebois) merkwijnen uitgebracht van elders aangekochte druiven. Een zo’n Vin de France is een Sauvignon Blanc, afkomstig van een variëteit die men bij Fournier héél goed kent, aangezien het wijngoed de Sancerre als bakermat heeft, een soort Mekka voor Sauvignon liefhebbers. Buxus stuift je tegemoet vanuit het glas, en in de frisse, sappige smaak kondigen eveneens grapefruit, een drupsje en groene kruiden zich aangenaam aan. Fles €12,45 bij o.a. www.winelist.nl, zie de banner.

 

 

Delicious Chardonnay by A. Murphy 2018
Murray Darling
Zou deze Australische Murphy verre familie zijn van Murphy die de naar hem genoemde wet bedacht? Waar een mens al niet aan denkt bij het zien van wijnetiketten. Misschien bestaat A. Murphy niet eens, want de wijn werd in België gebotteld. Het gebied van herkomst, Murray Darling, is overigens Australië’s op één na grootste. Dan de wijn: het is een kenmerkende Chardonnay met een vrij volle, sappige, soepele, ook iets rijpe smaak waarin zacht exotisch fruit, een kruidje en wat notigheid aangenaam figureren. Je haalt Murphy’s Chardonnay in huis voor €9,95, zie www.adbibendum.net.

Denis Jamain Les Fossiles 2018
Reuilly
Vanuit een historische villa in het wijndorp Reuilly bestiert Denis Jamain een lokaal wijngoed van 21 hectare. Dat in zijn geheel biodynamisch wordt gecultiveerd. Bepaald tevreden, zoniet trots is Denis op zijn percelen met sauvignon blanc, zijn nummer één variëteit, want de kalkrijke ondergrond daarvan lijkt heel veel op die van Chablis. Het is van zo’n  perceel, 2 hectare, dat de Les Fossiles 2018 afkomstig is, een pure Sauvignon van biologisch geteelde druiven. Uitgesproken sappig, frissig en levendig bovendien, met prettig wat fruit. Deze charmeur kost €17,95, voor bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.

 

 

Domaine Tariquet Chardonnay 2018
Côtes de Gascogne
Van Chardonnay bestaan diverse stijlen. Met aan de enige kant van het spectrum de volle, gespierde, door hout gedreven versies en aan de andere zijde de meer frisse, elegante varianten – die wél zo welkom zijn op warme dagen. Binnen de laatste  categorie valt de 2018 van Domaine Tariquet, een gigagrote familiebezitting (1100 à 1200 hectare) in het groene Franse zuidwesten. De alcohol blijft beperkt tot 12,5 procent, een sappige frisheid is markant present, en in de zuivere smaak zijn tevens een nootje en citrus waarneembaar. Adviesprijs €8,49, verkoopinfo via www.lfe.nl.

FontanAvecchia Falanghina del Sannio 2018
Italia
De belangrijkste afzetmarkt voor Libero Rillo (wijngaardfoto), de eigenaar van de 18 hectare omvattende Azienda Agricola FontanAvecchia, is Napels. Waar de rode wijnen ongetwijfeld vaak bij pizza’s worden gedronken, en de witte bij verse vis. Een grote vriend van vis is de naar een stokoud druivenras genoemde Falanghina uit het district Sannio (waar het domein gevestigd is), en dat sowieso breed aanwezig is binnen het gewest Campania. In de 2018 proeven we frisheid, kruidigheid, fermheid en frisse, sappige citrus. Aan tafel ermee is het devies, of beter gezegd devis. Flesprijs rond de €13,50, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

 

Grüner Veltliner Wachau 2018
Wachau
Een van ’s werelds allerbeste wijncoöperaties is Domäne Wachau (foto kasteeltje). Deze bevindt zich bij het  barokke dorp Dürnstein, in de terrassenrijke Oostenrijkse wijnstreek Wachau. Bij het bedrijf zijn zo’n 250 boeren aangesloten die samen bijna 440 hectare bewerken. Een al jarenlang lofwaardige wijn van Domäne Wachau is de Grüner Veltliner Wachau waarvan het oogstjaar 2018 nu wordt aangeboden door www.hema.nl, voor €7. Als gebruikelijk smaakt de wijn sappig fris, en dit jaar voorts naar mild wit drupsfruit, met discreet wat hartigheid en een kruidje.

Gardian Grande Réserve 218
Coteaux de Béziers
Voor deze Zuid-Franse wijn tekent Alma Cercius, een dynamische coöperatie waarvan de ruim 165 leden maar liefst twee dozijn verschillende variëteiten telen. Wat wellicht verklaart waarom de witte Grande Réserve niet uit één druivenras werd samengesteld, maar uit drie. Te weten chardonnay, sauvignon blanc en vermentino. Ongetwijfeld heeft elke soort eigen elementen toegevoegd: in de vrij volle smaak we ontdekken witte vruchten, drupsfruit, groen fruit, wat kruidigheid, het nodige sap en een hint van bladgroen. Deze op zware fles gebrachte combiwijn kost €9,95 bij www.winelist.nl.

 

 

Gut Hermannsberg Weisser Burgunder 2018
Nahe
Om bij sliptongetjes van de visboer een aimabele, door kruidig (drupsachtig) fruit van witte en citrusvruchten getypeerde Pinot Blanc, pardon Weisser Burgunder te drinken van een topdomein in Duitslands droogste wijnstreek, Nahe – da’s een voorrecht én een genoegen. De desbetreffende bezitting, Gut Hermannsberg, werd na staatseigendom geweest te zijn, geheel gerenoveerd door Christine Dinse (die er zelfs een boek over schreef) en Jens Reidel. In totaal bestrijkt het wijngoed zo’n 30 hectare, allemaal voortreffelijk gesitueerd en dus hoog geklasseerd. Flesprijs €13,25 bij www.okhuysen.nl, zie de banner op de home page van deze site.

José Pariente Varietal Verdejo 2018
Rueda
In een hypermoderne kelder – waar tegenwoordig ook grote eivormig gistingscontainers staan – worden door het team van B odegas José Pariente eminente wijnen vervaardigd. Met in een hoofdrol witte Rueda van de verdejodruif.  Het door Victoria Pariente (foto) en haar twee kinderen, Ignacio en Martina, bestuurde bedrijf verwerkt druiven van 65 hectare eigen grond; 60 daarvan zijn beplant met verdejo. Om oxidatie te voorkomen, bedekt men de eenmaal geplukte trossen met droog ijs. Teneinde de wijn extra aroma te geven worden bovendien, voorafgaand aan de gisting, het druivensap en de schillen met elkaar geweekt. En na zijn fermentatie blijft de wijn een dag of twintig op zijn gistingsbezinksel liggen, ook weer ter bevordering van het aroma. De aldus vervaardigde José Pariente Rueda Verdejo 2018 is een victorieuze creatie. Bleek getint, geurig en heel smakelijk. Bij het proeven moest ik denken aan een voller, iets milder type Sauvignon Blanc, dit vanwege de aanwezige buxus, en het snufje groene kruiden. Tegelijkertijd is het milde fruit, waaronder dat van passievrucht, heel verleidelijk. Een olé voor José. Richtprijs €12,75, adressen via www.vinites.com.

 

 

Kurtatsch Pinot Grigio 2018
Südtirol Alto Adige
In het groene heuvelland van Zuid-Tirol is Cantina Kurtatsch een gevestigde naam, al vele jaren.  Dit vanwege zijn geprezen en bekroonde wijnen – die stapsgewijs steeds duurzamer worden vervaardigd. Het bedrijf bestaat als kleine coöperatie, met zo’n 190 leden die gemiddeld één hectare wijngrond bezitten. Binnen het gamma ontbreekt de streekspecialiteit Pinot Grigio uiteraard niet. Het oogstjaar 2018 daarvan levert zachte zuren (de fles dus goed koelen), een hint van rijpheid en milde, licht kruidige fruittonen. Op een warme zomeravond smaakte de wijn perfect bij een ontspannen quiche lorraine. Fles €9,95, zie www.henribloem.nl.

Monte Palma Verdejo 2018
Rueda
Een vieve, zuivere en fruitige (peer, citrus, drupsje) vedergewicht uit Spanje is de Monte Palma Verdejo 2018. Je zou deze met schroefdop gepresenteerde Rueda fris fruitig, en derhalve eigentijds gestijld kunnen noemen. Het bedrijf achter de wijn, Bodegas Cerrosol, is eveneens eigentijds toegerust; de druiven van ongeveer 300 hectare worden dus vergist bij lage temperatuur en in glimmend roestvrij staal. Voor deze breed bruikbare witte wijn wordt €6,95 gevraagd door www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Moselland Goldschild Riesling trocken 2018
Saar
De op vier na grootste coöperatiegroep van Duitsland, Moselland – actief in een viertal regio’s, 1400 hectare – vierde vorig jaar zijn vijftig jaar bestaan. En introduceerde uit dit gouden jubileumjaar de Goldschild Riesling trocken waarvoor de druiven kwamen uit het dal van de Saar, een zijriviertje van de Moezel. De wijn smaakt minder ‘trocken’ dan je zou verwachten, met zijn 8 gram restsuiker, maar is wel bijna tintelfris, elegant (12 procent alcohol) en werd gemaakt in een enigszins kruidige stijl, hoewel fris fruit, voornamelijk citrusachtig, eveneens aanwezig is. Richtprijs €9,50 verkooppunten via www.dgswijn.nl.

Palacio del Almirante Verdejo 2018
Rueda
Deze wijn van de AH Excellent Selectie komt van een gerenommeerde bodega binnen de Spaanse streek Rueda, een bedrijf dat werkt onder diverse namen en met diverse  merken, en dat behoort tot de Sarría groep. En de hoofd wijnmaker, da’s een vrouw, Pilar García del Pino (links). In 2018 wist zij een goede, tamelijk stevige Verdejo te creëren, een in eigen regio met goud bekroonde wijn waarvan de kleur bleek is, de smaak tegelijk frissig en op enigszins milde wijze (drups)fruitig, alsmede een pietsie kruidig. Bij www.ah.nl, zie de banner, is deze Rueda op €6,99 geprijsd.

 

 

Petit F… 2018
Pouilly-Fumé
Binnen het Loire-gebied Pouilly-Fumé bezit de familiebedrijf Michel Redde & Fils over 55 hectare eigen grond, en levert daarvan diverse wijnen. Voor hun Petit F… 2018 selecteerden vader Thierry en zoon Sébastien Redde sauvignon blanc druiven in vier verschillende dorpen, van vier verschillende terreinen. En na zijn gisting lieten ze de wijn een half jaar in contact met zijn gistingsbezinksel, met oog op extra aroma. Het resultaat is een eigenlijk allesbehalve petit Pouilly-Fumé, goed gevuld, kruidig van karakter, met een kenmerkende frisheid, een hint van wit fruit, en veel sap. Fles €12,50 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

Préjugés 2018
Vin de France
Door Maison Ventenac, eigenlijk Domaine Maurel, werden enkele wijnen vrijwillig  gedeclasseerd tot Vin de France. Wat extra speelruimte gaf voor o.a. de etikettenteksten die meer uit luchtige verhaaltjes dan droge feiten bestaan. Zo werd de tekst over de witte Préjugés geschreven door ‘een niet zo stomme wijnbouwer’. Die uitlegt waarom hij zijn vooroordeel over gebruik van houten vaten voor Chardonnay (in dit geval foeders van 2000 liter) heeft afzworen, omdat de daarin gedurende vier maanden opgevoede wijn zo geslaagd is: vlezig, notig, licht kruidig, bijna een beetje romig, sappig en enigszins mild fruitig (citrus, tropisch, wit). Prijs €9,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Puklavec Family Wines Seven Numbers 2 Sauvignon Blanc 2017
Stajerska Slovenija
In het heuvelige Slovenië, waar het klimaat beïnvloed wordt door zowel de Alpen als de Middellandse Zee, verwerkt Puklavec Family Wines de druiven van zo’n 1100 hectare. Een speciale plek in het assortiment vormt de beperkt beschikbare Seven Numbers reeks waarvan de cijfers refereren aan zeven individuele wijngaarden. Een heel beschaafde witte is de 2 Sauvignon Blanc 2017 die zachter en soepeler smaakt dan soortgenoten, hoewel de kenmerkende schakeringen van buxus, groene kruiden en groen fruit zeker niet ontbreken. Bij www.darewines.nl kost een fles €14,19.

 Ronchi di Manzano Friulano 2018
Friuli Colli Orientale
In het golvende heuvelland van Friuli Colli Orientali, het uiterste noordoosten van Italië, bestrijkt de bezitting Ronchi di Manzano ongeveer 60 hectare. Het is een vrouw, Roberta Borghese, die het in 1969 gestichte domein tegenwoordig leidt. Een van haar karaktervolle witte wijnen is de naar zijn druif genoemde Friulano 2018, een minuscuul tintelende, mild fruitige (drups, frisse citrus), vleugje bladgroen biedende, sappige tafelgenoot voor o.a. pasta’s met vis. Bij www.colaris.nl, zie de banner, vind je deze Italiaan voor €13,50 per fles.

 

 

Tibó de Moya Merseguera 2018
Valencia
Vol enthousiasme is Yves Laurijssens een nieuw bestaan begonnen, als wijnbouwer in het achterland van Valencia. Samen met zijn vrouw en drie jonge kinderen verhuisde hij naar het wijndorp Utiel, verwierf stapsgewijs ongeveer 40 hectare wijngaarden, ook in het buurstreek  Alicante en huurde een Franse wijnmaker in. De eerste oogst van De Moya was die van 2012. Behalve rode wijnen levert Yves een lekkere, zomerse witte van de regionale variëteit merseguera waaraan wat muscat werd toegevoegd. De jaargang 2018 heeft zowaar een beetje buxus in zijn aroma, naast citrusfruit, en smaakt bovendien flink frissig. Voor mezelf omschreef ik deze Tibó de Moya als een aardig alternatief voor Sauvignon Blanc, maar dan een met schoudervulling. Richtprijs €9,75, verkoopadressen via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

Torre de Ermelo Albariño 2018
Rías Baixas
Binnen het aan de Atlantische kust grenzende, Galicische gebied Rías Baixas is Bodegas Altos de Torona een van de spectaculairste domeinen. Het bestaat uit één stuk, bestrijkt 94 hectare en ligt tegen heuvels op ongeveer 10 kilometer van de oceaan. Er worden bovendien kostelijke wijnen geproduceerd, waaronder een pure, naar zijn druif genoemde Albariño die de bewoners van een bepaalde Gelderse gemeente moet aanspreken: Torre de Ermelo. Het aroma van deze bleek getinte, goed te koelen Albariño wordt bepaald door mild drupsfruit van peer en citrusvruchten, wat ‘m in huize Duijker tot een prima partner maakte voor een zomerse maaltijdsalade waarin ook fruit was verwerkt. Fles €10,95 bij www.wijnbeurs.nl.

 

 

Trimbach Pinot Gris Réserve 2016
Alsace
In de Elzas staat Trimbach voor kwaliteit – en dat al sinds 1626. Deze hoogbejaarde, maar nog springlevende familiefirma is gevestigd in het schilderachtige Ribeauvillé en geniet wereldwijd respect voor zijn zuivere wijnen, die doorgaans droog zijn. Zo werd ook de Pinot Gris Réserve 2016 in een droge stijl gemaakt, dit in tegenstelling tot massa’s soortgenoten die dezelfde streek voortbrengt. Enige rijpheid is in de 2016 uiteraard aanwezig, maar frisheid eveneens, net als wat notigheid en vleugjes fruit van witte vruchten plus zachte citrus. Via www.gall.nl, zie de banner, haal je Trimbach voor €19,99 in huis.

Val St. Pierre Viognier 2018
Pays d’Oc
Een wijnreus in de Languedoc, ziedaar Les Celliers Jean d’Alibert. Waarin zes regionale coöperaties vertegenwoordigd zijn die samen duizend leden hebben, goed voor 6000 hectare. Binnen het omvangrijke wijngamma bevindt zich een attractieve Viognier, merknaam Val St. Pierre, een witte wijn bestemd voor wijnliefhebbers die ietwat zacht en mild prefereren boven fris en heel droog. In de vrij ferme, tamelijk volle smaak ontmoeten we wat abrikoos en perzik – en in goed gekoelde vorm zien we ‘m graag bij o.a. kip en kalkoen. Fles €6,99 bij www.dirckiii.nl, zie banner.

 

 

Villa Maria Lighter Sauvignon Blanc Private Bin 2018
Marlborough
Alle hulde voor Villa Maria, het Nieuw-Zeelands familiebedrijf dat met zijn wijnen vermoedelijk  meer bekroningen in de wacht sleepte dan welke andere producent uit dat land ook. Mijn schouderklopje is bedoeld voor de Lighter Sauvignon Blanc – een wijn met slechts 10 procent alcohol en tóch veel smaak. Groene appel, ander groen fruit, frisse citrus en buxus zijn alle aanwezig, net als frisse zuren, terwijl deze opwekkende, geurige wijn bovendien loepzuiver is. Kortom dat ‘lichtgewicht’ zijn heeft alléén betrekking op het alcoholgehalte. Fles €9,49 bij www.plus.nl, zie de banner.

 


Avaniel rosado 2018
Ribera del Duero
Je ziet ze weinig, rosés uit het om zijn rode wijnen befaamde Ribera del Duero, een streek benoorden Madrid. Maar ze hebben wel als basis dezelfde goede druif, tinta del país/tempranillo, dus het uitgangspunt is goed. Het bijna twintig jaar bestaande  familiebedrijf bodegas Monteabellón (dat binnen de eigen streek over 98 hectare beschikt) voert een uitnodigende, rozeachtige rosado, de Avaniel. Waarvan de jaargang 2018 mild fruit van voornamelijk aardbeien in zijn sappige, vriendelijk frisse smaak heeft, alsmede een discreet kruidje. We genoten van deze flink gekoelde wijn bij o.a. een zomerse bietensalade met serranoham. Bij zes tegelijk kost een fles €6,50 via www.henribloem.nl.

Château Pigoudet La Chapelle 2018
Coteaux d’Aix-en-Provence
Op het prachtige Provençaalse domein Château Pigoudet (40 hectare met druivenstokken) gebruikt men een speciale techniek bij het maken van de rosé. Deze methode, stabulation gedoopt, bestaat uit het bewaren van het deels geklaarde druivensap gedurende vijf tot vijftien dagen voordat de fermentatie begint, en dat bij lage temperatuur. Wat de La Chapelle, een melange van cabernet sauvignon, cinsault en grenache, extra aromatisch maakt. Drupsachtig fruit van o.a. perzik is samen met wat zuurtjesfruit en kruidigheid present in de sappige, goed gevulde, attractieve jaargang 2018 – die ter plekke een gouden medaille won. En waarvoor €9,95 wordt gevraagd door o.a. www.jeanarnaud.com.

 

 

Dom Diogo Padeira 2018
Vinho Verde
Behalve wit kan Portugals specialiteit Vinho Verde ook rood zijn, en soms rosé. De Dom Diogo van de padeira druif is daar een aantrekkelijk voorbeeld van. Zijn geboortegrond, in Portugals groene noorden, is de op 250 meter hoogte liggende, 40 hectare bestrijkende wijngaard van Quinta da Raza. Deze akker wordt enigszins beschut door een lage bergketen, met als gevolg dat er wat minder regen valt, wat de druifrijping ten goede komt. De bodem is samengesteld uit een mix van graniet, leisteen en klei. De heel licht prikkelende 2018 combineert in zijn frissige, elegante smaak milde aardbei met een vleugje sinasrasp. Richtprijs €9,95, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.

Hermanos Lurton Valentin Rosé 2018
Rueda
De ook in Spanje actieve groep François Lurton beschikt benoorden Madrid over een eigen bodega in Rueda met de naam Hermanos Lurton. Uiteraard worden daar witte wijnen van verdejo geproduceerd, de grote streekspecialiteit. Sinds 2016 voert men echter  ook een rosé die tamelijk zeldzaam is. Hij wordt namelijk gemaakt van de ter plekke schaars aanwezige tempranillo, in totaal van perceeltjes die samen slechts 1 hectare omvatten. Voorts vond de gisting plaats met alleen natuurlijk gisten, en voor een klein deel op vat. Alle elementen samen hebben een hoogst aangename, evenwichtige rosé gegeven, sappig, ferm, een tikje kruidig, plezierig fris maar niet te, en met wat drupsfruit van diverse citrusvruchten. Flesprijs circa €15, adressen via www.orbwijn.nl en de banner.

 

 

Listel Grain de Gris in tapdoos van 2 liter
France
Decennia geleden bedachten de Australiërs het concept van de bag-in-box, de zelftap. Verpakt in een kartonnen doos waarin een zichzelf vacumerende zak van folie of plastic zit met daaraan vast een kunststof kraantje. Sindsdien heeft de wijntap een wereldwijde opmars gemaakt. Dit ondanks de soms matige kwaliteit van de wijnen, en soms het gedoe om het tapkraantje op de juiste plaats te krijgen. Want wee, wee als dat kraantje verschoven is. Laat staan als de lijm van de doos ergens loslaat en de wijnzak eruit ploft. Ik heb het allemaal meegemaakt. Een van plezierigste tapwijnen die ik recentelijk  proefde, was de jaartalloze Listel Grain de Grains, Frankrijks bestsellende rosé. Mild rood fruit van aardbeien en frambozen typeren de tapvariant die voor het overige sappig, soepel, heel licht gekruid en correct fris smaakt. Bij www.ah.nl, zie de banner, kost een tapdoos met twee liter Listel €11,99.

Monte del Frà Chiaretto 2018
Bardolino
Een (na)zomerwijn in optima forma? Ziedaar de Chiaretto 2018 van Monte del Frà. Fris en tegelijk mild, met deels perzikachtig drupsfruit, elegantie, een minikruidje en sap. Bakermat van deze bleek oranje Bardolino is het 65 hectare tellende domein Monte del Frá, gelegen langs de Strada del Bardolino in de buurt van het gelijknamige vissers- en vakantiedorp, aan het Gardameer. De gebroeders Claudio en Eligio Bonomo die het – alom geprezen – wijngoed leiden, kozen als belangrijkste druif voor hun met schroefsluiting gebottelde rosé de corvina veronese (65 procent), in gezelschap van rondellina en enkele procenten sangiovese. Reguliere flesprijs €8,40 bij o.a. www.josbeeres.nl, zie de banners.

 

 

Poggio Le Volpi Roma rosé 2018
Roma
Zijn bakermat is het sinds 2011 bestaande gebiedje Roma (circa 250 hectare) ten zuidoosten van Rome in de  buurt van Frascati, zijn druivenmelange bestaat uit montepulciano (60 procent) en syrah. Zijn maker is het aan de familie Mergè behorende Poggio le Volpi dat 25 hectare bestrijkt. En zijn aroma wordt gedomineerd door mild drupsfruit, met name dat van perzik en sinaasappel, terwijl de zuren zacht zijn –  flink koelen derhalve – en de smaak is zowel soepel als goed gevuld. Deze op zware fles gepresenteerde Roma kost €15,95 bij o.m. www.wijnkring.nl.

Studio by Miraval 2018
Méditerranée
Op Château de Miraval, in de Provence, heeft een studio bestaan waar beroemde rockbands, waaronder Pink Floyd, opnamen maakten. Vandaar de naam Studio voor een nieuwe merkrosé die de – aan Bratt Pitt en Angelina Jolie behorende – bezitting dit jaar lanceerde. Wijnmaker Pierre Perrin, van Rhône-faam, kocht en verwerkte kennelijk druiven uit diverse Zuid-Franse gebieden, gezien de overkoepelende herkomstbenaming Méditerranée. De rassen zijn cinsault, grenache, tibouren en wat witte rolle/vermentino. De blekige, zacht oranje wijn offreert drupsfruit van o.m. mandarijn, is correct fris en tegelijk vrij vol, met nog een kruidje toe. Een ijsblokje in het glas deed ‘m nog beter smaken. Fles €12,99 bij www.gall.nl, zie de banner.Aromo Reserva Privada Carmenère 2016
Valle del Maule
Een van de plekken in Chili waar de blauwe, ooit uit Bordeaux afkomstige variëteit carmenère goed gedijt, is de vrij zuidelijke, Mediterrane Maule Vallei. Geen wonder dus dat het daar gevestigde Viña Aromo een paar succesvolle Carmenères produceert. De stevigste, meest dimensie biedende is de voor wildschotels héél geschikte Reserva Privada. In de 2016 domineren donkere, Merlotachtig aroma’s tegen een achtergrond van zwart fruit plus iets bessigs, terwijl in de nog sappige smaak ook voorzichtige roostertonen waarneembaar zijn. Ga maar uit van €7,95 per fles, adressen via www.boomsma.frl.

 

Banner KWAST BANNER

 

Ben Marco Malbec 2017
Valle de Uco
Ze geldt als een van de meest invloedrijke wijnvrouwen in Argentinië én de wereld, Susana Balbo. Die de eerste vrouwelijke oenoloog in haar thuisland werd, voorts als vliegende wijnmaker opereerde voor allerlei bodega’s en wineries, in diverse landen, en in 1999 haar eigen wijngoed stichtte. Dat Susana Balbo Wines heet. Enkele jaren later begon ze Dominio del Plata waarvan de druiven voor het merk Ben Marco groeien in de hoog gelegen Valle de Uco, op ruim 1100 meter en zeer stenige grond (rechts). De leiding over dit bedrijf heeft Edgardo del Pópolo (links) wiens wijnen hoge scores hebben ontvangen van o.a. Amerikaanse critici. Hoe terecht dat is, toont de Ben Marco Malbec 2017, een gespierde, zacht frisse, donkere aroma’s, kruidigheid en wat rijp zwart fruit bezittende ware wildwijn. Waarvoor www.gastrovino.nl €15,95 rekent.

Château Paradis Casseuil 2017
Bordeaux
Dat het etiket van Château Paradis Casseuil een Lafite-achtige uitstraling heeft, is geen wonder. Want in 1984, toen Eric de Rothschild van Château Lafite-Rothschild een beroemd Sauternes-domein overnam, Château Rieussec, zat het ‘paradijs’ in de boedel. De wijngaard daarvan werd vijf jaar later vergroot naar 23 hectare, en strekt zich uit via drie percelen in Entre-Deux-Mers, het grote district tussen de Dordogne en Garonne. In 2017, het jaar waarin nachtvorst de oogst sterk reduceerde, werd door het team van Rieussec en verrassend goede wijn gemaakt voor Paradis Casseuil. Een uitstekende eetwijn, vlezig maar niet zwaar (12,5 procent alcohol), beklijvend, zacht fris, donkertonig (drop, laurier; dit dankzij 70 procent merlot, de rest is cabernet sauvignon) en heel licht bessig. Adviesprijs €17, adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Domaine Laforest Brouilly 2018
Beaujolais
In een wijde kring rond de Mont Brouilly, een 483 meter hoge dode vulkaan, te zien in grote delen van de Beaujolais, liggen de wijngaarden van de zuidelijkste en grootste cru binnen de Beaujolais, Brouilly. Ook het 20 hectare tellende Domaine Laforest, geleid door Jean-Marc Laforest, heeft daar grond. Van de daar groeiende gamay druiven wist deze wijnbouwer een uiterst betrouwbare, heel sappige, soepele en tegelijk frisheid biedende Brouilly te maken waarvan de jaargang 2018 trakteert op zowel zwart fruit als een dropje plus een snufje kruiden en een levendige frisheid. Dit uitnodigende zomerrood kost €11,75 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Domaine Terres d’Hachène Levant 2017
Duché d’Uzès
Behalve 10 hectare met bos en kreupelhout heeft Domaine Terres d’Hachène tweehonderd olijfbomen en een wijngaard van 14 hectare. Nog een cijfer: we zijn hier 40 kilometer benoorden Montpellier. In de druivenakker, waar biodynamische principes worden toegepast, groeien ook grenache, mourvèdre en syrah, rassen waaruit men de rode Levant 2017 componeerde. Het is een zonder houtcontact vervaardigde wijn, heel smakelijk en heel krachtig, met nuances van dik, zondoorstoofd zwart fruit, wat kruidigheid en donkere aroma’s. Een goede wildwijn is het zeker. Richtprijs ruim €12, verkoopinfo via www.heisterkamp.com.

 

 

Heimann Céh Kereszt Kadarka 2017
Szekszárd
Door de gids GaultMillau werd het Hongaarse domein Heimann drie jaar geleden uitgeroepen tot ‘wijnbedrijf van het jaar’.  Waar Zoltán Heimann (foto) en diens hard meewerkende gezin blij mee waren. Want ze hebben heel hard gewerkt om na de val van het communistische regime de familiale wijnbouwtraditie weer op te pakken. Zoltán ging ook experimenteel aan de slag met diverse klonen van de kadarka druif die zich zeer thuis voelt op de lössgrond van het noordoostelijke gebied Szekszárd. De uiteindelijk gecreëerde Céh Kereszt Kadarka 2017 heeft een echt lichte kleur, richting bepaalde soorten Pinot Noir, en een daarbij behorende elegante structuur. Het sappige fruit is een combi van bessig en rood, met wat kruidigheid in de achtergrond. Deze anders dan andere wijn kost €17,25 bij www.anfors-imperial.com.

La Giaretta Ripassa 2016
Valpolicella Classico Superiore
In het hart van de wijnstreek Valpolicella stichtte Bruno Vaona (oude foto rechts) zo’n zestig jaar geleden zijn eigen wijngoed, dat de naam La Giaretta kreeg. De huidige omvang bedraagt tien hectare, verspreid over drie gemeenten. Traditionele streekwijnen zijn de specialiteit, waarvan diverse ook traditioneel worden bereid, deels met ingedroogde druiven, en altijd van streekrassen als corvina, corvinone, molinaro en rondinella. De Ripassa 2016 is daar een voorbeeld van. De zacht rode wijn biedt donkere aroma’s, kracht, mildheid, een zachte kruidigheid en in de verte een hint van fruit. Je gaat ermee aan tafel voor  €15,95. Zie www.heerenvanheusden.nl en de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Banner-Aaldering-21

 

Le Petit Saint Jacques 2018
Coteaux de Peyriac
Nadat het bankiersbedrijf waar hij werkte was overgenomen, besloot Graham Nutter om wijnbouwer te worden. Anno 2001 kocht de Engelsman Château St. Jacques d’Albas in de Minervois, ondernam een intensief renovatieprogramma en leerde al doende het vak. Inmiddels wordt Graham bijgestaan door zijn zoon Andrew, terwijl tevens een Australische oenoloog werd ingehuurd. De druivenstokken, op 26 hectare, worden omgeven door ruim 60 hectare ongerepte natuur. Behalve Minervois wijnen brengt de bezitting een buitengewoon plezierige, houtloze, redelijk geprijsde rode eetwijn voort, Le Petit Saint Jacques, een blend van gelijke delen cabernet sauvignon en syrah. Donkere aroma’s domineren in de 2018, maar sappig rijp zwart fruit ontbreekt evenmin, terwijl de dieprood getinte wijn tegelijk krachtig en vlezig is. Richtprijs €7,50, verkoopinfo via www.halvemaanwijn.nl.

Les Duos de Beaubois 2018
Pays d’Oc
In de regio bij Nîmes zijn Fanny (foto, zij maakt de wijnen) en haar broer François Boyer  (doet de wijngaard van 60 hectare) heel goed bezig, door op Château de Beaubois bio wijnbouw te beoefenen en sowieso een kwaliteitsgedreven beleid te voeren. Tot hun leukste creaties behoren de duowijnen, gemaakt van steeds twee druivenrassen in gelijke percentages. De rode Les Duos de Beaubois 2018 werd samengesteld uit marselan en mourvèdre. Een duo dat de wijn kracht, vlezigheid, rijp zwart fruit en milde droptonen verschafte, alsmede een zachte frisheid. Om te onthouden voor een (na)zomerse barbecue. Adviesprijs €8,95, adressen via www.coenecoop.com.

 

 

Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 2015
Sonoma County
Na in Californië aanvankelijk miswijn te hebben gemaakt, bouwde Louis M. Martini zijn eigen kelder in 1933, het jaar dat de Drooglegging werd beëindigd. Drie jaar later begon hij als een der eersten wijn te vergisten bij relatief lage temperatuur. Het bedrijf groeide en bloeide, om uiteindelijk in 2002 te worden overgenomen door de gigant Gallo. Die vervolgens veel investeerde, o.a. door de historische kelder geheel te renoveren (rechts). Voor de Cabernet Sauvignon 2015 uit Sonoma County koos wijnmaker Michael Eddy ook kleine delen merlot, petite sirah en petit verdot. Voorts werd vatrijping toegepast, ongeveer zestien maanden. Vandaar dat vanille duidelijk aanwezig is, en dat de donkerrode, volle wijn een milde toonzetting geeft, een effect dat nog versterkt wordt door het hele rijpe zwarte fruit van o.a. dadels en vijgen. Fles €13,99 bij www.perfectewijn.nl.

Maison Chanzy Bourgogne Pinot Noir 2017
Bourgogne
In het slaperige Bourgogne-dorpje Bouzeron is een wijnhuis gevestigd dat je bijna hip kunt noemen, Maison Chanzy. Het behoort aan jonge leden van de familie Jessiaume, en heeft als wijnmaker een voormalige profvoetballer, Jean-Baptiste. Die enkele jaren terug tot ‘beste jonge Bourgondische wijnmaker van het jaar’ werd uitgeroepen. Het bedrijf beschikt over 80 hectare eigen grond en levert een groot gamma wijnen. Een hier verkrijgbare vin de plaisir is de Pinot Noir 2017 die tien maanden in foeders werd opgevoed. Sappigheid, elegantie, soepelheid, donkere aroma’s en mild zwart fruit zijn de eigenschappen, en fris geserveerd geeft hij het meeste plezier. Reguliere prijs €18,50, zie www.sauterwijnen.nl.

 

 

Miraflores coupage tinto 2016
Vino de la Tierra de Castilla
Al bijna twee decennia bouwt het bedrijf Master Winemakers wijnmerken in Spanje. Een van de spannendste is de rode Miraflores, want die werd gecomponeerd uit een voor Spanje hoogst ongebruikelijke mix van organisch geteelde merlot, petit verdot, syrah en tannat. Het is het zelfs de eerste keer dat ik tannat (een goede bekende uit Madiran, Saint Mont, Uruguay) in een Spaanse wijn tegenkwam. De nu stevige en tegelijk stevige 2016 smaakt nog sappig, met een vriendelijke kruidigheid, een vleugje rook, en met zowel donkere als zwarte fruitige elementen. Minder spannend dan de wijn zelf is zijn prijs, namelijk €6, bij www.hema.nl.

Mission de Cénac Malbec 2016
Cahors
Ze waren wijnhandelaren in Bordeaux, investeerden groot in Argentinië (zowel in Mendoza als Patagonië) en leerden daar de malbec en diens potentieel terdege kennen. Wat Hervé Joyaux Fabre en diens vrouw Diane op het idee bracht om, samen met hun zakenpartner Pierre Montmayou, wijngaarden (en wijnvoorraden) te kopen in de moederstreek van malbec, Cahors. Waar ze twee jaar terug, langs de Lot, maar liefst drie domeinen overnamen. Een daarvan is het hoog op een plateau van kalksteen en klei gelegen Prieuré de Cénac van 36 hectare. Een van de daar vervaardigde wijnen is een pure Malbec gedoopt Mission de Cénac. De 2016 smaakt nog altijd fris, is niet heel vet maar wel ferm, en offreert een aromatische melange van bessen, zwart fruit en donkere tonen – wat ‘m tot een echte eetwijn maakt, denk aan o.a. confits. Fles €9,99 bij www.mitra.nl.

 

 

Montresor Capitel della Crosara 2016
Valpolicella Classico
Een oude prentbriefkaart (rechts) toont zoals het was bij de Cantina Giacomo Montresor, een in 1892 gesticht Italiaans wijnhuis dat al in 1906 zijn eerste flessen naar Amerika verscheepte. De familie is nog steeds bij het bedrijf betrokken, dat over 140 hectare wijngrond beschikt. Tegelijk echter wordt sinds afgelopen voorjaar de bedrijfsnaam gebruikt voor de export van drie samenwerkende wijncoöperaties. Ietwat ingewikkeld. Hoe dan ook, de eigen Capitel della Crosara 2016 is een keurige, in traditionele stijl bereide Valpolicella Classico, stevig van structuur, enigszins mild en rijp tegelijk, een beetje kruidig en met vaag zowel rijpe bessen als kersen in zijn aroma. Corvina, molinara en rondinella zijn de – strikt regionale – druiven. Adviesprijs €10,75, verkoopinfo via www.poot.nl.

Neleman organic wine monastrell cabernet sauvignon 2018
Valencia
Wijnman Derrick Neleman, de in Spanje actieve bioproducent en Nederlandse biowijnhandelaar blijft verrassen met organische wijnen die zijn signatuur dragen. Zo lanceerde hij van 2018 een vlezige wijn uit Valencia waarvan de smaak doet denken aan een combinatie van mild fruit (bes, rood, wat zwart) met donkere, dropachtige tonen en kruidigheid. De druivenrassen zijn Spaanse monastrell en de van oorsprong Franse cabernet sauvignon. Fles €6 bij www.hema.nl. In koele vorm past hij vast bueno bij een barbecue.

 

Banner Hamersma 538-100

 

O génération Shiraz & Cabernet Sauvignon 2018
Western Cape
Fair trade en/of organische druivencultuur zijn de principes waaraan de wijnen voor O génération moeten voldoen. Deze wijnlijn werd geïnitieerd door Intense Wines, en bestaat deels uit creaties van de Kaap. Een ware tafelwijn, vervaardigd door de via fair trade werkende Imbuko Winery (foto wijngaard), is de Shiraz & Cabernet Sauvignon 2018 die in zijn sappige, stevige smaak donkere tonen combineert met fris besfruit, milde zwarte vruchten en vaag iets van toast. Richtprijs €6,99, verkooppunten via www.intensewines.nl.

Olifantsberg Pinotage 2017
Breedekloof
Het Kaapse wijngoed Olifantsberg heeft niet alleen een Nederlandse naam, maar ook een Nederlandse eigenaar, de Paul Leeuwerik. Die in Worcester, binnen de regio Breedekloof, met zijn team karaktervolle wijnen creëert van 17 hectare, grotendeels beplant met blauwe en witte Rhône-variëteiten. Opvallend is voorts dat de meeste wijnen, misschien wel allemaal, in meer of mindere mate met eikenhout in contact worden gebracht. Het was ook in gebruikte Franse fusten dat de Pinotage 2017 zijn  opvoeding ontving. Vandaar de beheerste, kruidige houttonen in geur en smaak, terwijl deze stevige, nog behoorlijk vieve, dus zacht frisse wijn (de druiven groeien op 450 meter hoogte) bovendien plezierig wat bes- en kersfruit biedt. Importeur www.winematters.nl. vraagt €13,95 per fles.

 

 

Pepeta Tempranillo 2016
Toro
Een van de vier wijnbedrijven binnen de groep Bodegas Riojanas ligt niet in de Rioja maar in Toro, en werd twintig jaar geleden toegevoegd. Het betreft Bodegas Torreduero, maker van de Pepeta, een pure Tempranillo (of eigenlijk Tinta de Toro, want zo heet de regionale tempranillovariant). Rode Toro kan heel heftig zijn, maar bij de Pepeta 2016 verkeert de 14,5 procent alcohol netjes in evenwicht met de overige elementen, en stoort dus niet. De donkerrode, nu enigszins rijpe wijn heeft een vlezige, sappig smaak waarin zacht kruidig hout, vanille, roosteraroma’s gezelschap krijgen van rijpe bessen en zondoorstoofd zwart fruit. Het wildseizoen is aangebroken… Fles €11,99 bij www.wijnbeurs.nl.

Príncipe de Viana Crianza 2015
Navarra
Bodegas Príncipe de Viana is al een paar decennia de grootste exporteur van Navarra.  Met 900 hectare in bezit dan wel onder contract, drie keldercomplexen en een jaaromzet van circa 10 miljoen flessen.  Dit succes is mede te danken aan de gemiddeld goede kwaliteit van zijn wijnen, op alle prijsniveaus. Zo krijg je voor €8,95 de klassiek opgevoede, een jaar op fust gelagerde Crianza 2015. Een ferme, nu op dronk zijnde, zacht frisse eetwijn met schakeringen van kruidig hout, duidelijk milde vanille, een vleugje laurier en rijp bessig fruit. Als druiven dienden behalve tempranillo ook cabernet sauvignon en merlot. Verkoop via o.a. www.wijnkring.nl.

 

 

Rosario Vera 2017
Rioja
In 2016 verwierf de groep Juan Gil (voluit Grupo Juan Gil Bodegas Familiares) een wijngoed in de Rioja, compleet met percelen waarop vijftienplus jaar geleden stokken werden geplant. Een gespierde, extractrijke vertegenwoordiger van de tweede Gil oogst is de Rosario Vera 2017, een pure tempranillowijn voorzien van heel rijp besfruit, zacht kruidige houttonen, een vleugje vanille, donkere aroma’s, veel sap en een flinke finale. Deze op zware fles gepresenteerde Rioja draagt een verkoopprijs incl. Nederlandse btw van €16,90, bij www.adbibendum.net.

Rustenberg John X. Merriman 2017
Stellenbosch
Een eerdere jaargang werd bekroond op een Proefschrift Wijnconcours, als zijnde een topper in zijn prijscategorie: de Rustenberg John X Merriman. Deze uit Stellenbosch afkomstige wijn is een melange van tegenwoordig vijf Bordeaux-variëteiten. Te weten cabernet sauvignon (de helft), merlot (ruim 40 procent), malbec, petit verdot en cabernet franc. Bovendien vond op het fameuze, bij Stellenbosch gesitueerde Rustenberg (links, circa 110 hectare) een lange vatlagering plaats van twintig maanden. Het mooie van de Merriman is dat je er van alles in kunt proeven. Mild zwart fruit, laurier, zacht kruidig hout, en vleugje vanille, sappigheid, kracht (14,5 procent alcohol) en een klein frisje dat hem vitaal houdt. Je zou het een klassieke Bordeaux kunnen noemen met een Kaapse signatuur. Fles 12,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Sankt Anna Spätburgunder 2017
Pfalz
De Duitse familie Lergenmüller is al vijftien generaties actief in de wijnbouw. Dit vooral in de zuidelijke regio Pfalz (hoewel in Rheingau het prestigieuze Schloss Rheinhartshausen eveneens wordt geleid). Het is uit Pfalz dat een zeer betaalbare Spätburgunder ofwel Pinot Noir afkomstig is, de op €6,19 geprijsde Sant Anna 2017. De wijn wordt gekenmerkt door een zekere zachtheid, sappigheid, een aimabele frisheid, een lepeltje rijp, mild rood fruit, discreet iets van laurier en heel vaag een vleugje vanille. Al met al een prettig geheel. Dat te koop is bij www.jumbo.com.

Stellenbosch Signature Red Cabernet Sauvignon 2016
Stellenbosch
In het verlengde van een Oudhollandse homestead werd op het wijngoed Louisvale, bij Stellenbosch, een qua architectuur spectaculair ontvangst- en conventiecentrum gecreëerd. Dat alleen al maakt dit, tevens over een proeflokaal beschikkende domein tot een reisbestemming. Het brengt van 23 hectare bovendien goede wijnen voort, alom geprezen mousserende bijvoorbeeld, en allerlei andere. De Stellenbosch Signature 2016 van Cabernet Sauvignon ging een jaar op vat, maar de kruidige houtinvloed bleef desondanks beperkt. Wat opvallend is het frisse karakter van deze wijn, die bovendien sappig besfruit offreert. Fles €8,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

Tikves Cuvée Methodius 2018
Macedonia
Het grootste wijngebied van Macedonië is het golvend groene Tikves, dat bijna 13.000 hectare met druivenstokken telt, ofwel ongeveer een derde van het landelijk totaal. De grootste producent ter plekke en van heel Macedonië, we zijn in het noorden van het land, niet ver van Skopje, heet ook Tikves. Het betrekt druiven van zo’n 1000 hectare eigen gronden van contracttelers. Een plezierige kennismaking met Tikves, de streek en het wijnbedrijf, vormt de Cuvée Methodius 2018, vervaardigd van vranec. Dik fruit van bramen en andere rijpe zwarte vruchten komt ons in het glas tegemoet, plus een lepeltje bessen en een hint van pure chocolade. Soepel en stevig is de wijn eveneens. Je kunt ‘m gerust uitnodigen voor een barbecue, mede gezien zijn adviesprijs van €5,95. Verkooppunten via www.vinites.com en de banner.

 

Singla Héritage du Temps 2017
Rivesaltes Grenat
Kwaliteit, niet kwantiteit is wat Laurent Besombes nastreeft én bereikt in de buurt van Perpignan (Roussillon). De hoeveelheid wijn die hij oogst op zijn Domaine Singla bedraagt dus per hectare geen 60 hectoliter of meer, maar ongeveer een derde daarvan. Wat weer verklaart waarom zijn wijnen zo’n fraaie concentratie bieden. Een ander aspect is duurzaamheid. Anno 2006 werden de 50 hectare van Laurents wijngoed geheel bio gecertificeerd. Van uitsluitend blauwe grenache creëerde Laurent de (met wat extra alcohol tot 16 procent versterkte) Héritage du Temps 2017. Rijpe tonen, chocolade, kruidig hout, zoetheid, speculaaskruiden, een lepeltje fruit en een vriendelijke frisheid: ze zijn allemaal aanwezig in deze fraaie, koel te schenken dessertwijn – die zeer op zijn plaats is bij bijvoorbeeld chocodesserts. Fles €24,95 bij o.m. www.bosmanwijnkopers.nl, zie de banner.

 

Freixenet Alcohol Free
Spanje
Het is een teken aan de wand dat zelfs het grote Cava bedrijf Freixenet een alcoholvrije bubbel aanbiedt. Een hele prettige bovendien, echt fris. Wat mild wit fruit en druivig fruit (werden er muskaatdruiven gebruik?) is eveneens waarneembaar. Vrienden die geen alcohol mogen of willen gebruiken kregen ‘m bij ons geschonken – en wilden graag nóg een glas. Fles €7,19 bij o.a. www.plus.nl, zie de banner.

Sinzero Brut 2018
Chile
De lekkerste alcoholvrije ‘wijnen’ plegen die met belletjes te zijn. Wat wellicht verklaarbaar is door het feit dat diverse Duitse Sekt bedrijven grote producenten van bubbelende producten zijn waaruit de alcohol werd verwijderd. Het was echter uit Chili dat ik de allerbeste variant ooit heb geproefd, een echt wijnachtige, opwekkende frisse, door tonen van grapefruit en ander fris citrusfruit gemarkeerde creatie die een keurige kelderopvoeding kreeg. Het is de van chardonnay vervaardigde Sinzero Brut 2018. Net als met gewone wijn moet voor kwaliteit wel worden betaald: een fles kost meestal €10,95. Maar wat zullen de Bobs van deze wereld, en wijnliefhebbers die geen alcohol kunnen gebruiken, er blij mee zijn. Adressen via info@la-source.nl.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~HINK-STAP-SPRONGEN
door
ALSACE

Op ongeveer 25 kilometer ten westen van Straatsburg vormt Molsheim leuk begin van onze hink-stap-sprong door de Elzas. Om het historische centrum met zijn bochtige straten te bereiken moet je eerst rijden door en langs industriewijken en over allerlei rondwegen, maar eenmaal gearriveerd stapt de bezoeker terug in de tijd. Op het centrale, min of meer driehoekige Place de l’Hôtel de Ville staan behalve enkele brasserieën ook oude panden waaronder de metzig (rechts op de foto), gebouwd in de 16e eeuw door de slagersassociatie. Heel toepasselijk heeft het ook een restaurant. Boven de toegangstrap werd later een fraai torentje aangebracht waarop stenen engelen elk kwartier op twee bellen tikken. De gevel van het verrassend grote stadhuis, er pal tegenover, is trouwens ook een blik waard, alleen al vanwege zijn beschilderde timpaan en de portretten tegen zijn façade. Het doorgaans rustige plaatsje beleeft zijn drukste dag van het jaar begin september (meestal tweede zondag), want dan vindt het Bugatti Festival plaats. Bezitters van deze legendarische modellen komen dan naar Molsheim (dit jaar voor de 36e keer) om hun auto’s te laten zien en jureren, met allerlei activiteiten daaromheen. Anno 1909 bouwde Ettore Bugatti zijn eerste fabriek in (het toen tijdelijk Duitse) Molsheim. Hij en zijn nazaten zouden er ruim 7800 voertuigen produceren, waarvan er meer dan duizend victorieus zouden worden in allerlei grands prix. De grootste collectie Bugatti’s is te zien in het automuseum van Mulhouse, helemaal in het zuiden van de Elzas, maar Molsheim zelf heeft eveneens een klein, aan Bugatti gewijd museum, op een paar honderd meter van het centrale plein. In dit Fondation Bugatti worden zowel een luchtblauwe racewagen uit 1926 als een grote cabriolet uit 1935 geëxposeerd, samen met foto’s en andere aandenkens. Schrik overigens niet als je bovenzaal betreedt, want dan begint ineens een zware motor te ronken. Naast en achter hetzelfde pand bevindt zich nog een museum, het Musée de la Chartreuse. In 1598 streken Kartuizer monniken in Molsheim neer, bouwden er een kerk, inmiddels verwoest, en leefden stil in cellen rond een kloostergangen die nog wel bestaan en werden gerestaureerd. Een compleet contrast met de wereld van Bugatti. Bij het voormalige klooster ligt ook een kleine tuin, en rond een wit bijgebouwtje een miniwijngaard die onderhouden wordt door lokale boeren (foto helemaal boven). Pal tegenover het dubbele museum begint een wijnwandelroute waarvan het eerste deel door woonwijken voert. Achter en boven het dorp rijst Molsheims beste en beroemdste wijngaard omhoog, de Bruderthal, waarvan de druiven door een stuk of tien plaatselijke domeinen worden verwerkt.
En dan nu een flinke sprong zuidelijker, naar het hart van Alsace, om daar enkele van de mooiste wijndorpen te bezoeken. Om te beginnen het tussen wijnhellingen gelegen Ribeauvillé waar het heerlijk slenteren is langs de grotendeels autovrije, vaak heel drukke hoofdstraat en over een paar pleinen, zoals het Place de la Sinn. Verleidelijke winkels, wijnproeflokalen, cafés, restaurants, een poort, een kerk, ze verschijnen allemaal in beeld. Even buiten het centrum staat Frankrijks oudste wijncoöperatie, en richting Bergheim zie je het vakwerktorentje van Trimbach, een van de meeste gerespecteerde wijnhuizen binnen Alsace. Een paar kilometer ten zuiden van Ribeauvillé verdient Hunawihr een bezoekje, alleen al om daar de op een heuvel tronende versterkte kerk St. Jacques te zien waarvan de klokwijzers versierd werden met druivenbladeren en een tros. Aan de buitenzijde van dit wijndorp vormt een dierenpark, Naturoparc, een kindervriendelijke attractie. Vroeger kon je er alleen tientallen ooievaars kon bekijken, maar tegenwoordig ook vis vangende beesten en vissoorten die in de Elzas voorkomen. Het is nu niet ver meer naar het Volendam van de Elzas, Riquewihr. Een in zijn geheel tot monument verklaard plaatsje dat het hele jaar door vooral ‘s middags drommen toeristen trekt. Die grote aantrekkingskracht van Riquewihr is te danken aan het feit dat het niet getroffen werd door oorlogsgeweld, en dus heel authentiek is, met panden uit de 16e– en 17e eeuw. Kijk dus vooral omhoog, naar de gevels waarvan sommige door fraaie uithangborden worden gemarkeerd. Wijn proeven, drinken en kopen kan op allerlei locaties. Het beroemdste adres is dat van de in een hoekpand gevestigde familiefirma Hugel. Enigszins verscholen langs de hoofdstraat bevindt zich een van de leukste musea van Alsace, gewijd aan de talentvolle tekenaar en schilder Hansi (zie ‘Galerie & Musea’). De verleidelijkste winkel ter plekke, met twee filialen (op de nummers 20 en 40) langs de hoofdstraat, is Au Marché waar meer dan twintig varianten foie gras worden aangeboden, plus allerlei pâtés en terrines, waaronder een terrine met Crémant d’Alsace.
Weer zuidelijker springen we eerst naar Bennwihr, slaan dan linksaf naar Bennwihr-Gare en volgen de wegwijzers naar het Parc de Schoppenwihr. Dat verscholen ligt achter industrieterreintjes, en een verademing vormt na alle drukte in de eigenlijke wijnstreek. Want het is rustig, stil en wordt weinig bezocht, zeker niet door toeristen. Het is bovendien een móói park, ontworpen als een kunstwerk – en was de eerste botanische tuin van Frankrijk. Op 40 hectare groeien bomen uit de hele wereld, naast plant- en bloemperken, rond weidse gazons en glinsterende vijvers. De entree, een lange allee van oude platanen, is zo indrukwekkend dat hem ik niet alleen heb gefotografeerd, maar ook geschilderd (zie ‘Schilderij van de maand’). Tot en met oktober is het Parc de Schoppenwihr geopend van 14 tot 18 uur, entree zes euro.
Terug naar de wijnroute en voorbij Sigolsheim arriveren we in het door wallen omgeven Kientzheim. Naast zijn imposante stadspoort staat een fors kasteel dat gebouwd werd door dezelfde keizerlijke generaal die met een tros ‘tokay’ op het Place de l‘Ancienne Douane staat in Colmar, Lazare de Schwendi. Het Château de Kientzheim is al decennia eigendom van de actieve, vrolijke, regionale wijnbroederschap La Confrérie Saint-Etienne. Het lijflied daarvan bestaat uit de steeds herhaalde woorden: ‘Singe eins, trinke eins, tralalalalálala’. Naast het kasteel verdient het Musée du Vin d’Alsace een bezoekje. Behalve veel oude wijnwerktuigen worden daar foto’s, etiketten en documenten over de  Elzasser wijngeschiedenis geëxposeerd. Leuk is ook de wandeling die voert langs en over de stadswallen, en de daarnaast liggende volkstuinen (rechts). Hij begint rechts voor de stadspoort. In het bijna 740 inwoners tellende plaatsje zijn een paar aardige restaurants gevestigd (voor een daarvan zie ‘Aanbevolen restaurants’), en op een pleintje langs de hoofdstraat vind je een fontein met tableaus van druivenrassen. Het toonaangevendste lokale domein, Paul Blanck et fils, heeft zijn 16e-eeuwse proeflokaal even verderop langs de hoofdstraat. Achter het dorp rijzen wijngaarden omhoog, waaronder de fameuze Schlossberg, de eerste officiële Grand Cru (in 1975). Tussen de druivenstokken heeft de gemeente een uit drie delen bestaand monument geplaatst, gewijd aan de voormalige burgemeester Julien Schwartz. Eenmaal daar word je getrakteerd op een panorama over niet alleen Kientzheim, maar ook de naburige dorpen, waaronder Ammerschwihr (foto helemaal onder) en de volgende bestemming, Kaysersberg. Waarvan het centrum grotendeels gevormd wordt uit een lange, schilderachtige straat, geflankeerd door vakwerkhuizen en renaissancegebouwen. Inclusief de aan zijn zeegroene torenkoepel te herkennen kerk Saint-Croix die behalve een enorme Kruisingsgroep ook een fraaie triptiek heeft, en boven zijn 13e-eeuwse buitenportaal een aardige timpaan. In veel winkels van Kaysersberg worden lekkernijen, wijnen en distillaten aangeboden, plus souvenirs; het is een echt toeristisch dorp. Achter het plaatsje rijst een kasteel omhoog, althans de overblijfselen daarvan, waaronder een machtige slottoren. Anno 1875 werd in Kaysersberg de beroemde arts, auteur, filosoof, musicus, theoloog en weldoener Albert Schweitzer geboren; diens geboortehuis fungeert als een museum.
Een autosprong verder belanden we in ander schitterend plaatsje, pal westelijk van Colmar, te weten Turckheim. Dit ligt als een driehoek tussen drie versterkte poorten. Het staat vol met vakwerkpanden uit de 16e en 17e eeuw. Direct achter de Porte de France vind je het lieflijke Place Turenne (rechts) met, rond een parkje, het renaissancestadhuis en een voormalig wacht- en gildehuis en ander stokoude gebouwen. Authentieke Elzasser zuurkool meenemen naar huis? Traiteur Geismar verkoopt grote blikken en weckpotten met zelf bereide choucroute, langs de Grand’Rue (nummer 21). Een onbekend, maar wel boeiend, klein keldermuseum ter plekke is het Musée Mémorial des Combats de la Poche de Colmar waar getoond wordt welke genadeloze gevechten plaatsvonden tijdens de winter van 1944-1945. Als je vanuit Turckheim even naar boven rijdt, richting Niedermorschwihr, kom je door de beroemde wijngaard Brand. Daar even stoppen geeft een fraaie terugblik op Turckheim.
De laatste, zuidelijkste stop is Eguisheim dat in de 15e eeuw werd herbouwd. Het kreeg toen de vorm van drie verdedigingsringen rond een klein kasteel. Aan hun buitenzijde ogen deze remparts strak, sober en strengmaar aan de binnenzijde pittoresk, met overal kleurrijke luiken, bloemen en gevelversieringen. Een wandelrondje wallen is een bijzondere ervaring. Met echter als kanttekening dat sinds ons laatste bezoek van vijf jaar geleden het aantal bezoekers verveelvoudigd is, en als gevolg daarvan de commercie helaas heftig heeft toegeslagen. We zagen nieuwe boetieks voor sieraden en keramiek, souvenirzaken, een pretzelbar, en cafés plus restaurants waaronder… twee pizzeria’s. Het châteautje van Eguisheim heeft een veelkleurige torenspits, wat ook geldt voor de kapel ernaast. Op een stil pleintje erachter is de Caveau Heuhaus gevestigd, waar je ontspannen kunt lunchen met gegratineerde tarte flambée (een soort dunne, knapperige pizza, maar dan met Emmentaler, jonge kaas, spekjes, room en ui) en daarbij een glas plaatselijke Pinot Blanc – hélemaal Alsace.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
De afgelopen veertig jaar hebben we de Elzas zeker zo’n 25 keer bezocht – maar tot vorig voorjaar nooit geweten dat bij Bennwihr-Gare, enkele kilometers buiten de het eigenlijke wijngebied, een prachtig weids park ligt, het Parc de Schoppenwihr. Dat de eerste botanische tuin van Frankrijk was. Je betreedt het park via een imposante allee van oude platanen, zo indrukwekkend dat ik hem heb geschilderd.
www.vinpressionist.com

 

De chef van Chivite was even in ons land, Julián Chivite. Hij is el presidente van de Spaanse wijnbedrijf J. Chivite Family Estates. Dat overigens sinds september 2017 eigendom is van de Grupo Perelada & Chivite. Op zijn beurt behoort deze groep, die in Spande elf wijnbedrijven bezit (inclusief voormalige Chivite bodegas als die van Gran Feudo en Rioja Salceda) aan de familie Suqué. Behalve wijn produceert deze o.a. auto’s (Hispano-Suiza) en exploiteert diverse Spaanse casino’s, waaronder dat van Castillo de Perelada. Juliáns bedrijf is al eeuwenlang gevestigd in Navarra, waar J. Chivite Family Estates druiven verwerkt van circa 140 hectare met druivenstokken. Hoofdverantwoordelijk voor alle wijnen van de groep is Delfi Sanahuja, een uiterst talentvolle, deskundige wijnmaker die na een universitaire opleiding en een baan bij Torres in dienst kwam bij Perelada, ruim een kwart eeuw geleden.

Twee keer elf wat betreft Julián: hij vertegenwoordigt de elfde generatie van de wijnbouwfamilie Chivite en dirigeert het bedrijf sinds 2011. Als oudste zoon (geboren in 1950 en genoemd naar zijn vader) begon hij ruim vier decennia eerder voor de firma te werken, ging daar vanwege een familiedispuut vier jaar weg, maar nam later op verzoek van zijn moeder de leiding alsnog over. Julián woont in San Sebastián, maar vertoeft door de week in het dorp Cintruénigo, westelijk Navarra, waar het bedrijf anno 1647 werd gesticht en zijn hoofdvestiging heeft. Glimlachend vertelt hij over het gefaseerd overstappen naar een duurzame druivencultuur, over de blauwe Rhône rassen die in Navarra zo goed blijken te gedijen, over de nieuwe kelder voor J. Chivite Family Estates, en over aanwinsten in de collectie. De meest bijzondere, die komend najaar door Gall & Gall zal worden opgenomen, is de Chivite Las Fincas Blanco Dos Garnachas 2018, een unieke blend van vrijwel gelijke delen blauwe garnacha en witte. Kracht kan de wijn niet worden ontzegd, maar tegelijk is hij heel smakelijk en evenwichtig, met in de hoofdrollen sappig fris verpakte kruiden en specerijen, en wat zacht, naar wit neigend fruit in de achtergrond. Je zou het als een kruidig alternatief voor Chardonnay kunnen beschouwen. Een rode klassieker in de collectie is de Chivite Reserva Colleción 2015, een honderd procent tempranillowijn waarvan de jaargang 2017 zeventien maanden in Franse vaten verbleef. Roostertonen, zacht kruidig hout, ook in de afdronk, vanille en rijp fruit van zowel bessen als zwarte vruchten maken hem tot een hoogst aangename eetwijn. Fles €22,99 bij www.gall.nl (zie de banner). Een pure Syrah, Julián sprak al over het succes van Rhône-variëteiten, draagt de naam Chivite La Gardeta 2015, een gedurende twaalf maanden op fust gelagerde creatie, heel stevig (14,8 procent alcohol), donkertonig, met drop, leder, laurier, zondoorstoofd zwart fruit en kruidigheid in zijn vlezige, sappige smaak – die naar wild doet verlangende. Hiervoor wordt €11,99 gerekend.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HET ARCHIEF SPREEKT

Als presentator van de Tonight Show werd de Amerikaanse tv-ster Johnny Carson decennia lang aangekondigd met ‘Here is… Johnny!’. Ik moest er altijd aan denken als Jean Hugel weer eens verscheen. Want deze grote Elzasser, die de Engelsen altijd ‘Johnny’ noemden, was óók een ster, een briljante presentator van zijn gebied en zijn wijnen. Voor het eerst, het jaar was 1974, ontmoette ik hem in zijn ietwat schemerige kantoor te Riquewihr. Jean zat achter een groot houten bureau met daarop een bijkans antieke telefoon en exemplaren van het Britse drankenvakblad Harper’s – en stak meteen van wal, in het Engels, met een lange monoloog over verleden en heden van Alsace, terwijl ook Riquewihr (‘dat al sinds 1544 een streng wijnreglement kent’) ter sprake kwam en uiteraard het wijnhuis Hugel.

Here is… Johnny!

Enkele van Johnny’s uitspraken noteerde ik als volgt.
‘Wij zijn zevenhonderd jaar Duits geweest. Mijn vader heeft vijf keer van nationaliteit gewisseld, ikzelf vier maal.’
‘ Alsace is gespecialiseerd in oorlogen en witte wijn.’
‘Met Perpignan is Colmar de droogste stad van Frankrijk.’
‘Gewurztraminer is een makkelijke wijn die iedereen aanspreekt, maar als jouw smaak zich ontwikkelt, stap je over op Riesling.’
‘Grote Riesling is mijn persoonlijk favoriet, met name uit jaren als 1961, 1966 en hopelijk ook 1973, het eerste oogstjaar waarover ik de druiventelers niet heb horen klagen. Zo’n wijn combineert elegantie met een fijn bouquet en een gedistingeerde smaak. De perfectste combinatie is die met forel au bleu.’
‘Ons doel is alle kwaliteiten die de druif heeft in de fles te krijgen, met zo min mogelijk ingrepen.’
‘Zelfs onze Edelzwicker krijgt een jaar rijping in een van onze zes flessenkelders.’
‘Als de mensen een hele avond rode wijn hebben gedronken, worden ze slaperig en raken gedeprimeerd; het gesprek komt vaak op politiek, milieuvervuiling en andere sombere zaken. Met witte wijn is dat heel anders, iedereen wordt blij en voelt zich een béétje intelligent.’


Mijn laatste ontmoeting met Jean vond ruim een kwart eeuw geleden plaats, opnieuw in Riquewihr, nu in gezelschap van de onvolprezen Wina Born, de staf van importeur Jacobus Boelen en enkele journalisten. Zowel Wina als ik hebben op een helling boven Riquewihr een druivenstok geplant (ik neem haast aan een riesling). Er werd ook veel geproefd, met als finalewijnen de zoete rijke Vendanges Tardives en Sélection des Grains Nobles waarmee Hugel pionierswerk had verricht. En er werd veel gelachen. Want Jean was wederom in grote vorm. Op de vrolijke groepsfoto staan achter Wina links Huub van Doorne en rechts Steve van der Ven (journalist Stan Huygens Journaal, De Telegraaf). Links van Wina is wijnverkoper Ben Jordan te zien, en aan Wina’s  rechterzijde de rijzige Rudolf Bijleveld, met achter hem Etienne Hugel en aan het eind van de eerste rij de breed glimlachende Gijs Hooft Graafland. Helemaal achteraan glimlacht wijnadviseur Roland van Bommel. De bril dragende, in een bruin colbert gestoken persoon rechtsboven, links van Jan van Lissum (Proefschrift), zou kunnen worden aangekondigd met ‘Here is… Johnny!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 


Namibië in Zuidwest-Afrika was in de 19e eeuw een Duitse kolonie en werd anno 1990 onafhankelijk. Dit droge, woestijnige land telt zowaar drie wijngoederen. De Kristall Kellerei bevindt zich in Omaruru waar eigenaren Katrin en Michael Weder een 12,5 hectare grote farm met 2,8 hectare wijngrond bezitten. Hun Sunbird is een zoete witte wijn van laat geoogste colombar(d) druiven; daarnaast maken ze een rode wijn van shiraz en tinta barocca. Op de boerderij is een restaurant gevestigd, en je kunt er veel prachtige vogels spotten. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit exceptionele etiket selecteerde uit zijn exceptionele verzameling.

 

 

.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website en dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.