. ‘Onze kleine droom’ is hoe José Manuel Ortega de Fournier de opmerkelijke kelder beschrijft die door zijn familie in de Argentijnse provincie Mendoza werd gebouwd. Het complex vormt een soort eiland temidden van een groene zee van druivenstokken. Al van ver kun je het herkennen, aangezien het hoofdgebouw de contouren heeft van een omgekeerde sombrero. Eenmaal binnen blijkt de kelder slim te zijn ingericht volgens niet alleen het zwaartekrachtprincipe, maar eveneens met licht hellende, makkelijk te reinigen vloeren en op maat gecreëerde conische gistingstanks. José Manuel (1968, Spaanse nationaliteit en voormalige bankier) toont tevens met trots de enorme vatenkelder, twaalf meter ondergronds. Behalve van eigen grond, bijna 100 hectare, betrekt O. Fournier, zoals het bedrijf werd gedoopt, druiven van een dozijn zorgvuldig geselecteerde druiventelers die uit een totaal van 170 werden geselecteerd. Eenmaal geplukte trossen, alle met de hand, ondergaan twee keer een kwalitatieve schifting; alleen de beste worden verwerkt. Terwijl de zon neergaat achter de nabije Andes gaan we proeven, in een zaal met veel design. De ster in het gamma is de Alfa Crux Malbec 2006, een vanwege zijn kracht en concentratie heftige wijn met veel roostertonen, jamachtig zondoorstoofd zwart fruit, kruidigheid en hints van zowel leer als laurier. Uitstekend bij kruidige vleesschotels en wild. Een fles kost €36,95. In dezelfde stijl, maar met meer cassis in zijn aroma, werd de B Crux 2005 vervaardigd, een smaakrijke, €18,95 kostende compositie van tempranillo, malbec en syrah. Ongetwijfeld erg lekker bij een kruidige runderrollade, chili con carne of oude brokkelkaas. Ter compensatie van al het Argentijnse wijngeweld schenkt onze gastheer een grassige, door fris citrusfruit getypeerde, superieure Centauri Sauvignon Blanc 2008 à €16,95 – een product uit Chili. Want ook daar, net als in het Spaanse Ribera del Duero, heeft de familie Fournier wijnbezittingen. Verkoopinfo via www.wijnkoperijdegoudenton.nl of de banner.

 

 

. Per traditie geeft elke maand een wijnimporteur zijn of haar favoriete culinaire combinatie. Voor maart is dat Hans Lippens. Negen jaar geleden begon hij te Teteringen het bedrijf ThreeWines Benelux, gespecialiseerd in wijnen van het zuidelijk halfrond. Na zijn hotelschooldiploma werkte hij eerst bij gerenommeerde hotel-restaurants, om daarna in de wijnhandel te belanden. Zijn passie is sport. Om zes uur ’s ochtends gaat Hans vaak naar de sportschool, hij doet aan hardlopen en golfen, en is nauw betrokken bij de voetbalclub NAC Breda. Maar van lekker eten en drinken houdt hij ook, gezien deze favorieten. Ik geniet graag van wilde Zeeuwse oesters met de fantastische Chardonnay Baroness Nadine Rupert & Rothschild uit Zuid-Afrika (niet te koud geserveerd en een aanrader is om de wijn te decanteren). Aangezien ik een fervente viseter ben – en daar nooit genoeg van krijg – eet ik ook graag een lekkere gebakken tong (sole meunière), beslist niet gefileerd. Ik houd van gerechten puur natuur, zonder sauzen. Bij de zeetong kun je de Chardonnay Baroness Nadine Rupert & Rothschild doorschenken. Maar omdat ik ook graag rood drink, zou ik tevens genieten van bijvoorbeeld de Merlot van Estate De Grendel, eveneens uit Zuid-Afrika. Als dessert gaat mijn voorkeur naar een keuze uit mooie Franse kazen, met als mogelijke partner de Shiraz Churchview uit Margaret River in West-Australië. Waar ik overigens ook enorm van kan smullen is thuis van een heerlijke boerenstamppot met gebakken spekjes, een rookworst en als wijn een heel licht gekoelde Pinotage, zoals van Slanghoek Vineyards.

 

. Op de Universiteit van Reading, Engeland, is onderzoek verricht naar de heilzame effecten van Champagne. Dat gebeurde als volgt. Twee vergelijkbare groepen vrijwilligers (20 tot 65 jaar) kregen elk een andere drankje te drinken. Bij de eerste groep, de boffers, was dat een halve fles Champagne. Groep nummer twee werd een mousserende, op fruit gebaseerde melange geserveerd met 12 procent alcohol en eenzelfde hoeveelheid ethanol, suiker, vitaminen, mineralen en zuren als de Champagne. Het enige verschil bestond uit de afwezigheid van polyfenolen. De dranken moesten binnen tien minuten worden genuttigd. Vervolgens werden bij herhaling bloed- en urinemonsters genomen, ook op de dag erna. Daarbij bleek dat in het bloed van Champagne-drinkers een bepaalde molecuul die de bloeddruk beheerst (en zodoende het risico op bloedstollingen, hartziekten en beroertes beperkt) significant meer aanwezig was. Ook de urine-uitslag bood een positief aspect. Wetenschapper Jeremy P.E. Spencer concludeerde in het British Journal of Nutrition:’Ons onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van ongeveer twee glazen Champagne gunstige effecten kan hebben op de wijze waarop bloedvaten functioneren, net als gesignaleerd voor rode wijn.’ Alwéér een excuus om vaker Champagne te drinken.

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.