Vineuze variatie is volop te vinden dit voorjaarsmagazine. Waaronder verkwikkend wit uit Haut-Poitou, een robuuste rode uit het Rhône-dal, een formidabele Fino uit Jerez en een markante rosé uit de Portugese Dão. En da’s nog lang niet alles. Zo worden de edelste rode vulkaan(grond)wijnen van de Etna gepresenteerd, maak je kennis met aardappeleters in Rioja, en kan als thuisreiziger een bezoek worden gebracht aan het verre Vancouver.

***

 

 ***

 

Bericanto
Prosecco
Verscholen achter de merknaam Bericanto zit het met veel succes opererende en exporterende Italiaanse bedrijf Cielo y Terra. Dit is aangesloten bij een groep van voornamelijk coöperaties, de Grupo Cantina Colli Berici. De leden daarvan die glera telen, het kenmerkende druivenras voor Prosecco, bezitten zo’n 3000 hectare. Wat de in een bewerkte fles gepresenteerde Bericanto betreft, het is een frissige, elegante, vrij droge Prosecco met in zijn aroma iets van discreet gekruid peerfruit. Bij een ontspannen gerecht van krokante kipschnitzel met verse spinazie en gebakken aardappelblokjes smaakt deze Prosecco gewoon prima. Fles €7,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner. Sympathiek element: de producent doneert een procent van de omzet voor zuiver-water projecten in o.a. Afrika.

MVSA
Cava
Pauwentrots op deze MVSA zijn ze bij Vallformosa, het Cava huis dat hem uitbracht. Want niet alleen smaakt deze elegante Catalaanse bubbel heel best, maar tevens werd zijn fles fraai gedecoreerd met een geschilderde pauw. Bij Vallformosa – dat druiven betrekt en verwerkt van zo’n vijfhonderd telers – stelde men de MVSA samen uit typisch Catalaanse rassen, te weten 40 procent xarel.lo plus gelijke delen macabeo en parellada. In het glas verschijnt een bescheidende maar wel fijn bruisende wijn die zich bijna pittig fris en tevens een tikje kruidig presenteert tegen een achtergrond van o.m. sappig citrusfruit. Een van de aanbieders is www.perfectewijn.nl die €11,95 per fles rekent.

 

 

Canta Boca Verdejo 2021
Rueda
De plaatselijke pers omschreef het bij Tordesillas gesitueerde keldercomplex van Copaboca als ‘het meest innovatieve’ van Rueda.  En inderdaad, het is een opmerkelijk gebouw, ruim opgezet in de vorm van een boemerang. De familie Alonso Galindo bouwde het voor vijf miljoen euro. Een daar geboren witte lente- en zomerwijn is de Copaboca Verdejo 2020, sappig, fris en aangenaam qua smaak en fruitigheid dankzij wat perendrups. Prijs €6,99 bij www.mitra.nl.

Danie de Wet Barrel Reserve Chardonnay 2021
Robertson
Als er één Kaapse producent is wiens naam geassocieerd wordt met Chardonnay, is dat Danie de Wet (links). In de jaren zeventig van de vorige eeuw verrichte hij pionierswerk door het gelijknamige druivenras te planten op zijn De Wetshof (circa 200 hectare) in de regio Robertson, om er vervolgens hoogwaardige, alom geprezen wijnen van te maken.  Samen met zijn twee zonen vervaardigt Danie nog steeds charmante Chardonnays. Waaronder de in Franse fusten vergiste en gerijpte Barrel Reserve 2021. Ondanks deze opvoeding zijn hout- en roostertonen alleen discreet aanwezig, en smaakt de wijn op mildfrisse wijze lekker fruitig (citrus, geel, wat wit), alsmede sappig en vlezig. Fles €8,99 bij www.plus.nl.

 

 

Tour St. Martin Les Petites Cabanes Chardonnay Réserve 2020
Pays d’Oc
De wijnboeren in en rond Peyriac, een historisch, pittoresk wijndorp in de Zuid-Franse Minervois, hebben het de laatste jaren niet makkelijk gehad, vanwege wateroverlast in 2018 en de Corona crisis daarna. Toch is de plaatselijke coöperatie, die zo’n vijftig leden telt, goede wijnen blijven maken, zoals die met het merk Tour St. Martin. Bepaald geslaagd, bepaald aantrekkelijk bijvoorbeeld is de Les Petites Cabanes Chardonnay Réserve uit 2020. Deze heeft nog een groenzweem in zijn kleur, alsmede frisheid in zijn smaak, terwijl zijn structuur vrij vlezig is en zijn aroma een melange vormt van noten en mild geel plus citrusfruit. In feite helemaal Chardonnay. Richtprijs €7,25, adressen via www.vinites.com (zie de banner).

Domaine de Castelnau La Croix 2020
Pays d’Oc
Een kwart eeuw geleden werden Christophe en Béatrice Muret eigenaren van Domaine de Castelnau, een riant, tegenwoordig 100 hectare bestrijkend wijngoed in de Languedoc, niet ver van het Etang de Thau. Het feit dat af en toe een kudde van maar liefst zeshonderd schapen de druivenakker begraast, geeft aan dat duurzaamheid wordt nagestreefd. Een van de eigen merken is La Croix, waarvan de witte 2020 gecomponeerd werd uit louter hoogwaardige variëteiten, chardonnay (60 procent), viognier (33) en sauvignon blanc (7). Deze werden ’s nachts geplukt, en tijdens de gisting heeft men houtstaven gebruikt. Aldus ontstond een kostelijke, dimensionale witte wijn ferm, vlezig, sappig en correct fris, met nuances van noten, een likje honing, kruiden en fruit van o.a. mango, peer en perzik. Richtprijs €10,75, adressen via www.pallaswines.nl.

 

 

Josef Ehmoser Grüner Veltliner Terrassen 2021
Wagram
Opnieuw gaf hij feest in het glas, de nieuwe jaargang van deze Oostenrijkse wijn. Een schoolvoorbeeld van Grüner Veltliner, bijna tintelend op de tong, uitgesproken frissig, sappig, een tikje hartig, licht floraal en tegelijk fris fruitig, denk aan citrus en groene appel. Bovendien werden de druiven duurzaam geteeld. Zijn maker is Josef Ehmoser die samen met zijn vrouw Martina een domein drijft van ongeveer 17 hectare in het Oostenrijkse, licht heuvelige Wagram waar de bodem veelal bestaat uit diepe, kalksteen houdende lagen löss. Deze voorbeeldige Veltliner kost €11,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Sauvion Sauvignon Blanc 2021
Haut-Poitou
Over weinig van zijn wijnen is oenoloog en wijnmaker Pierre-Jean Sauvion (foto) zo trots als over zijn Haut-Poitou. Een Sauvignon Blanc waarvan de druiven groeien op kalksteen, in de buurt van Poitiers. De trossen werden niet alleen met veel zorg  geselecteerd bij zo’n 25 telers, maar ook heel zorgvuldig gevinifieerd, via o.m. een aan de gisting voorafgaande schilwerking van ruim vijftien dagen. Alle details samen hebben een expressieve, kostelijke lente- en zomerwijn gegeven, frissig, kruidig, elegant (12 procent alcohol), fris fruitig en een tikje plantaardig, wat zo kenmerkend is voor een Sauvignon Blanc. ‘Perfect’ schreef ik in mijn proefnotitie. En Pierre-Jean zelf zei ‘Ik beschouw mezelf als een brenger van plezier’. Richtprijs €10,45 (maar let op aanbiedingen). Een van de aanbieders is  https://www.abelswijnen.nl/haut-poitou-sauvion-sauvignon-blanc.

 

 

Wild Shore Sauvignon Blanc 2021
Western Cape
Hoewel het hoofdkwartier en de kelder van Vins Biecher in Alsace staan, is dit bedrijf ook buitengewoon actief in Zuid-Afrika. En heeft bijvoorbeeld kleine flesjes Kaapse ‘huiswijn’ aan KLM  geleverd. De door Biecher gebottelde Wild Shore Sauvignon Blanc 2021 smaakt op aangename wijze flink fris, is bovendien sappig en goed gevuld, en verleidt de zintuigen met een plezierige fruitmix van wit, citrus en een hint van passievrucht, en dat alles heel discreet gekruid. Een fles kost €7,50 bij www.hema.nl.

 

 Cabriz 2020
Dâo
In Portugals oudste gebied voor onversterkte wijnen, Dão, groeide Global Wines/Dão Sul sinds 1990 uit tot de grootste speler ter plekke. Een van de negen eigen merken is Cabriz dat genoemd werd naar een gastvrije quinta – en dat het meest verkocht Dão label ter wereld werd. En dat ook alle mogelijke onderscheidingen ontving. De bleek oranje Cabriz rosé uit 2020 smaakt nog frappant fris, met in zijn aroma behalve een toefje kruiden vooral frisse citrus. Terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 12,5 procent. Als (inheemse) druivenrassen dienden gelijke delen alfrocheiro en touriga nacional. Voor deze warme-dagen Dão wordt gemiddeld meestal €9,50 gerekend. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Mouton Cadet 2021
Bordeaux
Uit de ietwat zware, zowaar met een schroefdop uitgevoerde en van een vrolijk ogende capsule voorziene fles vloeit een bleek oranje Bordeaux rosé. Die een frisse smaakkern heeft, niet te veel alcohol (namelijk 12 procent), en die een zekere kruidigheid combineert met fris citrus fruit à la limoen, aangevuld door een theelepeltje bessen. Blind geproefd zou je ‘m bijna kunnen beschouwen als een witte wijn. Het wereldwijd succesvolle bedrijf Baron Philippe de Rothschild S.A. gebruikte als basis voor zijn rosé biologisch geteelde druiven, met voorop, zo’n drie kwart van het totaal, merlot, gevolgd door cabernet franc en cabernet sauvignon. Richtprijs rond de €12. Adressen via importeur www.walravensax.nl.

 

Blason d’Aussières 2019
Corbières
Behalve Château Lafite-Rothschild heeft Domaines Barons de Rothschild diverse andere wijndomeinen in eigendom. En daarvan is, sinds 1999, Domaine d’Aussières in de Corbières.  Het gebouwencomplex (foto) ligt temidden van 167 hectare met druivenstokken, terwijl die door meer dan eens zoveel hectaren onontgonnen terrein worden omgeven. Een aantrekkelijk domeinwijn van jongere stokken is de Blason d’Aussières, een Mediterrane melange van syrah, grenache, carignan en mourvèdre. Ongeveer een vijfde van de wijn wordt tien tot twaalf maanden op vat gelegd, wat zijn discrete, zachte kruidigheid verklaart. Voorts is hij stevig, vlezig, zelfs vrij gul, en krachtig – je proeft de zon – met in zijn aangename smaak enigszins mild fruit van bessen en rijpe zwarte vruchten. Deze breed inzetbare, fris te serveren Corbières, nu jaargang 2019, kost gewoonlijk €12,95. Verkoopadressen via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Château Turcaud Merlot Cabernet 2018
Bordeaux
In alle bescheidenheid is Stéphane Le May apetrots op zijn wijnen en het feit dat deze al heel lang door dezelfde importeur naar Nederland worden gehaald. De Fransman is eigenaar van Château Turcaud, een bezitting van 50 hectare binnen het Bordeaux-district tussen Dordogne en Garonne. De ene helft werd met witte variëteiten beplant, de andere helft met blauwe. Het is van 70 procent merlot en 30 cabernet sauvignon dat Stéphane zijn rode 2018 componeerde, een met goud bekroonde Bordeaux waarvan een derde deel in eiken vaten werd opgevoed. De wijn geurt niet alleen zacht kruidig, maar smaakt dat ook , terwijl de donkere aroma’s van de merlot plezierig verkeren met besfruit van de cabernet sauvignon. Deze beste Bordeaux kost €9,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

Fontanafredda Briccotondo Barbera 2020
Piemonte
‘De stijl van Fontanafredda? Ik streef naar wijnen waarin je de smaak van Piemonte duidelijk proeft. In principe werken we met alleen regionale rassen.’ Met verve vertelde de voormalige wijnmaker Danilo Drocco (inmiddels opgevolgd door zijn pupil Giorgio Lavagna) mij destijds zijn verhaal. Fontanafredda is een duurzaam opererend bedrijf (genoemd naar een gehucht, zie de foto, dat zijn naam ontleent aan een bron) met 120 hectare eigen grond. Om de Piemontese wijnen zo authentiek mogelijk te maken, laat men de geplukte druiven afzonderlijk gisten ‘per variëteit, per perceel en elke tank volgen we dagelijks’. De aldus bereide Briccontondo Barbera 2020 geeft veel genoegen, dankzij frisse fruittonen van bessen, aangevuld door donkere aroma’s, terwijl de wijn ook vrij vlezig is en flink sappig. ‘Dit is echt een tafelwijn’, stelt zijn maker, ‘in Italië drinken we sowieso geen wijn zonder voedsel.’ Fles €6,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Château de Bord 2018/2019
Laudun Côtes du Rhône Villages
Dit is een wijn voor de liefhebbers van Châteauneuf-du-Pape of beter nog Gigondas. Zonnekracht (14,5 procent alcohol) en corpulentie kenmerken zijn structuur, intens donkere tonen en het allerrijpste, milde zwarte fruit zijn aroma, met nog wat kruidigheid plus een vleugje vanille toe (mede dankzij een deel vatrijping). En dat alles zit soepel verpakt. Je zou ‘m bijvoorbeeld kunnen combineren met stoofschotels die truffel bevatten, en met blauwschimmel kaas. Als druiven gebruikte het wijnhuis Brotte grenache, syrah en wat witte viognier (hoewel die in smaak onvindbaar is). De druiven groeien op 22 hectare rond de ruïne van het middeleeuwse Château de Bord dat sinds 1991 aan de familie Brotte behoort. Fles €11,50 (in de aanbieding) bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

Château Purcari 1827 Pinot Noir 2020
Moldova
De grootste wijnexporteur van Moldova? Een republiek met ongeveer hetzelfde oppervlak aan wijngaarden als Bordeaux? Dat is Purcari, een historisch bedrijf dat nieuw leven werd ingeblazen door de ondernemer Victor Bostan. Hij begon daarmee door  in 2003 zo’n 250 hectare te herplanten bij een bestaand château – waarbij, en waarin ook gastenverblijven en een restaurant werden ondergebracht. Buitenlandse investeerders participeerden, en er ontstond zelfs een beursgenoteerde groep. Wat eveneens volgden, waren alle mogelijke bekroningen voor de wijnen. Wat mij betreft verdient ook de Pinot Noir een distinctie. Dit vanwege zijn fruit (vooral van bessen en zwarte vruchten), zijn sappige frisheid en zijn discrete, zachte kruidigheid (te danken aan vatlagering). Fles €11,95 bij www.vinify.nl (zie de banner).  Overigens meldt importeur LFE het volgende. “De situatie in Oekraïne schokt ons allemaal. In deze moeilijke tijden voor het Oekraïense volk toont Purcari Wineries Group solidariteit met zijn naburige vrienden. Ze verwelkomen vluchtelingen vanuit Oekraïne met een open hart op Château Purcari in Moldova. Een hartverwarmend gebaar. Graag ondersteunen wij dit door al onze winst uit Purcari wijnen van te doneren aan Purcari om dit warme initiatief kracht bij te zetten. Make wine, not war!”

 

 

 

Domaine des Hauts Châssis Esquisse 2020
Crozes-Hermitage
Zuidelijk in de Rhône regio Crozes-Hermitage nam Franck Faugier begin jaren negentig het familiale wijngoed over, en besloot voortaan de druiven niet naar een coöperatie te brengen, maar  zelf te vinifiëren. Bovendien vergrootte hij zijn Domaine des Hauts Châssis naar 17 hectare, en werkt inmiddels geheel biologisch. Het veelal golvende terrein waarop de druivenstokken staan ligt soms bezaaid met rolkeien die – net als in Châteauneuf-de-Pape – de zonnewarmte van overdag opslaan en ‘s nachts uitstralen, wat de druiven optimaal  rijp doet worden. Een hoogst smakelijke kennismaking met Francks wijnen vormt de geurige Esquisse 2020, een pure Syrah waarvan het rijpe zwarte fruit en dat van bessen je vanuit het glas tegemoet springt, samen met donkere aroma’s, terwijl de wijn ook sappig is en stevig van structuur. Fles €22,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

Fritz Wassmer Spätburgunder 2019
Baden
Binnen het heuvelige Baden, in zuidelijk Duitsland, begon Fritz Wassmer (foto) in 1998 zijn eigen domein. Dat inmiddels is doorgegroeid naar 25 hectare. Fan zijnde van rode Bourgogne koos Fritz de Spätburgunder (ofwel Pinot Noir) als eerste specialiteit. Diverse van zijn Spätburgunders ontvingen vervolgens hoge scores van critici, zowel in eigen land als daarbuiten. Zelfs zijn ‘instap’ Spätburgunder kreeg in diverse media 84 tot 89 punten. De nu beschikbare Fritz Wassmer Spätburgunder 2019, die keurig van een schroefdop werd voorzien, smaakt enerzijds een tikje rijp (dat de kleur al verklapte), anderzijds nog redelijk vief. Met in zijn aroma op beheerste wijze sappig, mild fruit van vooral zwarte vruchten plus zachte donkere tonen. Ietwat fris geschonken geeft deze ferme wijn plezier bij alle mogelijke vleesgerechten. Fles €11,99 bij www.gall.nl. zie de banner.

 

 

Neleman Tempranillo organic 2020
Navarra
De ondernemende Derrick Neleman is als wijnproducent inmiddels actief in diverse regio’s van Italië en Spanje, almede in de Languedoc. Overal heeft hij nauwe  banden gecreëerd met wijnbouwers en met wijnmakers. Succesvolle crowd funding operaties stimuleren de groei van zijn bedrijf. En duurzame druiventeelt staat voorop, Een soort klassieker in het inmiddels omvangrijke assortiment is de Tempranillo uit Navarra. De stijl daarvan is helemaal Neleman, dus kleurrijk en dik fruitig (richting rijpe bramen en andere zwarte/blauwe vruchten), vlezig, stevig, soepel, sappig en zacht kruidig, met donkere tonen (laurier, leder, drop) als extraatjes. Fris geschonken smaakt hij het lekkerst. Fles €9,29 bij o.m. www.neleman.org.Valdespino Inocente
Jerez
Immens, want zo’n 600 hectare bestrijkend, en puur albariza (kalkhoudende, grijswitte grond) en hoog (tot 15 meter), ziedaar de Mancharnudo wijngaard in het Sherry gebied. De akker ligt een kilometer of vijf ten noordoosten van Jerez de la Frontera – en is de bakermat van een formidabele Fino, de Inocente, gemaakt door Valdespino. Het is de enige Sherry die afkomstig is van een enkele wijngaard (die 17 hectare bestrijkt binnen het hoogste deel van de Mancharnudo). Via het solera systeem geeft Valdespino (sinds 1999 onderdeel  van de groep José Estévez) de Inocente niet alleen een gisting in grote vaten, maar ook een lange, lange rijping. Toch smaakt de wijn aangenaam fris, flink sappig– en tegelijk zowel droog als heel intens. Je ruikt en proeft van alles, notigheid, kruiden, zuidvruchten, noem maar op. Deze koel te serveren, trefzekere tapas begeleider kost €16,95 bij www.wijnkring.nl en daarbij aangesloten wijnspeciaalzaken.

 

 

 

De Etna is Europa’s hoogste nog actieve vulkaan – en zowel tegen de flanken als aan de voet ervan vindt wijnbouw plaats. De herkomstbenaming Etna is zelfs een van de allereerste op Sicilië. Dat rond ‘de rokende reus’ kwaliteitswijn wordt gemaakt, is deels te danken aan de natuur. Zo bestaat de bodem meestal uit een zwart soort lavazand van duidelijk vulkanische oorsprong; het is eigenlijk as van de Etna. Druivenstokken gedijen daarop perfect. Voorts kent het Etna-gebied met zijn hoog gelegen druivenakkers een relatief koel klimaat, met ook een sterke temperatuurdaling ’s nachts. Bij de Etna wordt meestal ook een maand later geoogst dan elders op Sicilië. Het relatief koele klimaat brengt bovendien frisheid in de wijnen, en houdt hun alcoholgehalte beperkt. Allerhande druivenrassen worden met succes gebruikt, typisch Siciliaanse en Franse.

Welnu, de proefprofs van Perswijn hebben de beste, door een handvol importeurs gevoerde rode Etna wijnen geselecteerd, beschreven en gepubliceerd. Het panel proefde uit Versatile glazen van Grassl Glass, en alle hieronder vermelde vini ontvingen minstens 16 punten van een mogelijke 20. De (richt)prijzen doen meestal niet onder voor toppers uit Toscane. Beide foto’s zijn van Tenuta delle Terre Nere.

DE EDELSTE VAN ETNA

Benanti 2019
GEUR gestoofd, kruidig, fraaie stijl
SMAAK fris, mineralig, rustig fruit, goede lengte
www.batard.nl, €17

La Gelsomina 2016
GEUR ontwikkeld, lijkt ook hout, donkere kersen, zoethout, rook
SMAAK zacht, fris, gerijpt
www.okhuysen.nl, €22,50

Palmento Costanzo, Contrada Santo Spirito 2016
GEUR rijp, ontwikkeld, rook, donker fruit
SMAAK intens, komt op dronk, veel kracht en leven
www.karakterwijnimport.nl, €43,75

Palmento Costanzo, Nero di Sei 2016
GEUR ontwikkeld, zwarte kersen, peper, rook
SMAAK fris, droog, genoeg sap, op dronk
www.karakterwijnimport.nl, €27,50|

Tasca d’Almerita, Contrada Pianodario 2016
GEUR elegant, kersen, pinot-achtig, kruidig, mineralig
SMAAK heel fris, puur, licht, wel lengte
www.vinites.com, €49,95|

Tasca d’Almerita, Contrada Rampante 2016
GEUR rood fruit, heel elegant, kruidig
SMAAK heerlijk fris, sap, grip, mooie lengte
www.vinites.com, €49,95

Tasca d’Almerita, Tascante Ghiaia Nera 2017
GEUR puur, kersen, rokerig, peper
SMAAK fris, fijn fruitig, goede zuren, grip
www.vinites.com en www.gall.nl, €21 à €22

Tenuta delle Terre Nere, Calderara Sottana 2018
GEUR bloemig, aards, kruidig, kersen, zwarte bes, rokerig
SMAAK intens, fijne tannine, slank, heel verfijnd en stijlvol
www.lesgenereux.nl, €46,80

Tenuta delle Terre Nere, Feudo di Mezzo Il Quadro Delle Rose 2019
GEUR rozen, vijgen, kersen, peper, kruidig, complex
SMAAK vol maar fris, prachtige tannine, zuren, droog en lang
www.lesgenereux.nl, €36,95

Tenuta delle Terre Nere, Guardiola 2019
GEUR zoet rood fruit, peper, rokerig, oregano
SMAAK mooi intens, jong, heel goede grip, tijd geven
www.lesgenereux.nl, €36,95

Tenuta delle Terre Nere, Moganazzi 2018
GEUR prachtig, rood fruit, bloemen, rokerig
SMAAK fris, mooi gewicht, goede tannine en lengte
www.lesgenereux.nl, €36,95

Tenuta delle Terre Nere, San Lorenzo 2019
GEUR pruimen, kersen, rijp maar verfijnd, specerijen
SMAAK heel intens, prachtige tannine, zuren, warm, lang
www.lesgenereux.nl, €46,95

Tenuta delle Terre Nere, Santo Spirito 2018
GEUR warm en kruidig, pruimen, zoethout, venkel
SMAAK rond, mooie tannine, zoethout, genoeg zuren, lang
www.lesgenereux.nl, €36,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/. ***


VANCOUVER

Vancouver, de havenstad in het uiterste zuidwesten van Canada, heeft vele gezichten. Letterlijk zelfs. Dit vanwege de bijna 2,3 miljoen mensen die er leven (randgemeenten incluis) en hun multiculturele herkomst. Je vindt er bijvoorbeeld het grootste contingent Aziaten buiten Azië zelf; velen wonen in de op een na grootste Chinatown van Noord-Amerika. Er zullen ook weinig niet-Japanse steden zijn met zo veel sushibars. Terwijl tegelijk het aantal Starbucks bijna niet te tellen is, noch de talrijke pizzeria’s. Bovendien koestert Vancouver zeer  uiteenlopende restaurants die alle mogelijke keukens vertegenwoordigen. Flink wat  zijn te vinden in de voormalige industriewijk Yaletown die een totale metamorfose heeft ondergaan. Ook het historische, gezellige, zeer toeristische en in de zomer zeer drukke Gastown, bij het noordelijke waterfront, telt een bonte verzameling van cafés en eethuizen (foto helemaal beneden). Gastown is de oudste, drukste en waarschijnlijk gezelligste wijk van de stad, en ligt bij de haven. Het district werd genoemd naar de markante bareigenaar en tonredenaar Gassy Jack, wiens standbeeld (rechts) ter  plekke op een klein plein staat. Sommige Gastown etablissementen bestaan al enkele decennia, zoals het Water St. Café dat in 1988 werd geopend, en hebben een trouwe lokale gastenkring, andere sinds begin deze eeuw, waaronder het veel geprezen seafood restaurant Cork & Fin. Halverwege Water Street staat een opmerkelijke klok (links) die door stoom wordt gedreven en op gezette tijden fluit. Zalm uit de nabije oceaan staat haast overal op het menu, net als zeefruit, waaronder oesters. Hoe rijk het aanbod van ingrediënten is, kun je zien op Granville Island, even zuidelijk van  downtown. Op de kop van dit schiereiland, dat overigens de nummer één attractie van Canada heet te zijn, kan een overdekte markt worden bezocht waar alle mogelijke verse waren liggen uitgestald: vis, schaal- en schelpdieren, vlees, groente, fruit, kaas, noem maar op. Slenterend langs de stalletjes kregen we zo’n trek dat bij Benton Brothers (‘Cheese is our passion’) vier porties Canadese kaas werden gekocht, en vers brood aan de overzijde. We hebben ervan gesmuld op het grote buitenterras, waar een straatzanger vrolijke liedjes ten gehore bracht. Alleen… wijn ontbrak. Nergens op de markt is alcohol te koop, wat eveneens geldt voor supermarkten – typisch Canada. We dronken dus de huisgemaakte, ongezoete thee van het zaakje A La Mode (dat ook fameuze pot pies levert, zoals met zeezalm) en dat ging eigenlijk best, voor een keertje. Elders op het compacte eiland floreren winkels en galerieën waar ambachtskunst wordt geëxposeerd. En bij mooi weer gaan behalve straatzangers ook musici en andere artiesten aan de slag; zo zagen we de act van een goochelaar. Sterk contrasterend met Gastown is de nabije, centrale zakenwijk met zijn statige, imposante bankgebouwen en andere kantoren. Erbij rijst de Vancouver Lookout  bijna 140 meter omhoog. Dit is een langzaam roterend uitzichtpunt (met direct daaronder een restaurant) dat bij mooi weer geweldige panorama’s biedt  over de stad, de haven en de nabije bergen. Eenmaal op de begane grond is het slechts tien minuten lopen naar de Vancouver Art Gallery, waar vooral moderne kunst wordt geëxposeerd. Vroeger was in dit statige gebouw het regionale hooggerechtshof gevestigd. Aardige andere musea, niet ver van Granville Island, zijn het Museum of Vancouver  waar de historie van de stad boeiend wordt gepresenteerd. Voor het museum zie je een grote garnaal, tevens fontein, van glimmend roestvrij staal. Eveneens een bezoek waard zijn het ernaast gelegen, zeer onderhoudende Science Museum, dat ook interactieve zaken tentoonstelt, en het een paar honderd verderop gelegen Maritime Museum met zijn zee verbonden voorwerpen en dito verhalen. Weer een ander gezicht vertoont het Vancouver van de winkels. Vooral Robson Street, downtown, geldt als een Mekka voor shoppers. Dan is er het Vancouver van de  parken. Ten noordwesten van het stadshart werd  Stanley Park aangelegd, een licht heuvelend geheel van bos, met oude, hoge bomen, gazons en bloemperken, waaronder een rozentuin. In het park is het Vancouver Aquarium gesitueerd, ’s langs grootste, waar shows met walvissen en dolfijnen worden opgevoerd. De meest gefotografeerde items van Vancouver staan eveneens in het Stanley Park, namelijk een groep authentieke totempalen. Aan de rand van het park ligt Prospect Point, het hoogste punt van de stad. Het gunt je een blik over de Lion’s Gate brug, een hoge hangbrug (cruiseschepen varen er makkelijk onderdoor) die door de Ierse brouwersfamilie Guinness werd bekostigd. Het is Canada’s versie van de Golden Gate, en voert naar de sterk opgebloeide wijken North en West Vancouver. Verrassend genoeg kan Vancouver soms op een badplaats lijken, zoals bij het English Bay Beach, aan de westkant van de stad. Op dit lange strand worden ook evenementen georganiseerd, en erbij staat een groep schaterlachende sculpturen, de Laughing Faces. Die eigenlijk best als symbolen voor Vancouvers goede leven kunnen worden beschouwd. Een aantrekkelijke, comfortabele manier om grote delen van Vancouver te bekijken, inclusief Stanley Park, is met de Vancouver Trolley Company die twee hop-on hop-off routes rijdt met chauffeurs die vaak vrolijk commentaar verstrekken. Dit is ook het enige busbedrijf dat Stanley Park laat zien. Over vervoer gesproken: deze prettige stad is binnen pakweg negen uur te bereiken met KLM, dankzij een rechtstreekse vlucht.

***

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Lente op de Mandelberg, Mittelwihr
Nu het volop lente is, keer ik via een eigen schilderij graag terug naar de beroemdste wijngaard van het Elzasser dorp Mittelwihr, de op een heuvel gelegen Mandelberg. Die zo heet omdat langs deze druivenakker amandelbomen staan. Toen ze bloeiden in het voorjaar fotografeerde Tristan Vuano ze vanuit zijn vliegtuigje waarmee hij allerlei dorpen en landschappen binnen Alsace en van de Vogezen in beeld heeft gebracht. Ziehier dus de lente in vogelvlucht. Meer dit details over dit werk staan bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

Wat een leuk initiatief, kunst en wijn combineren op proeverijen. Kunsthistoricus en (register)vinoloog Dorry Reuling doet dat sinds kort via haar www.artandwine.nl. ‘Mijn kunst- en wijnproeverijen nemen je mee naar beide werelden waarbij we onze zintuigen op scherp zetten. Boeiende thema’s uit de kunstgeschiedenis komen aan bod. We kijken naar kunst en horen het verhaal erachter, afwisselend proeven we interessante wijnen uit verschillende landen en maken kennis met het wijngebied en het wijnhuis.’ Een van de te presenteren kunstenaars te is Frida (aan wie Jeroen Krabbé een nieuwe tv-serie gaat wijden die eind augustus begint). Zij wordt smakelijk gekoppeld aan wijnen uit Zuid-Amerika.

 

 

***

 


KLEURRIJK
BESCHIKBAAR

Dit boek, mijn 121e en het eerste dat helemaal gewijd werd aan mijn impressies, aan mijn 175 mooiste eigen schilderijen – die ik stuk voor stuk van een persoonlijke toelichting voorzie – telt tweehonderd pagina’s, verscheen bij Davey Jones Publishing en kan nog voor €19,95 worden besteld bij o.m. Bol.com via deze link https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=De+175+mooiste+van+Hubrecht+Duijker 

***

 

PROOSTEN OP PATATAS

Exact dertig jaar geleden stelde ik Het Wijn Lees Boek samen voor de Bijenkorf. Met daarin het volgende verhaal. De tekening werd gemaakt door Walter van Lotringen.

Ter voorbereiding van een nieuw boek heb ik eens wekenlang in de Rioja doorgebracht. Een memorabel avondmaal (gelukkig niet mijn laatste) vond plaats op uitnodiging van een bodega directeur die mij met een kleine wijnboer wilde laten kennismaken. Onderweg, het werd al snel duister, bedacht de directeur dat we niet met lege handen aan konden komen. Er werd dus gestopt bij een slagerij waar, om tien over negen ’s avonds, nog vier vrouwen voor ons wachtten. Onze bestelling bestond uit een royale hoeveelheid lamskoteletten. Het dorp van bestemming, Cordovín, was klein en donker. Direct na aankomst werden we over een slingerpad naar de ondergrondse kelder van onze gastheer gevoerd.

We kregen er drie soorten rosé en een witte wijn te proeven, uit grote bakken van beton. Bovenaan de trap stond een buurman te wachten, ook wijnbouwer van beroep. En zo te zien niet vies van zijn eigen vino. Met licht wankelende tred ging hij ons voor naar zijn schaars verlichte eigen kelder. De rosé smaakte loodzwaar, en de rode was geoxideerd. Beide ondrinkbaar en onverkoopbaar. Toch riep de man ons voortduren toe ‘goed hè?’ in allerlei Spaanse varianten. Zelden heb ik woord interesante zo vaak gebruikt.

HET ARCHIEF SPREEKT

Terug aan de overkant, in het kleine ontvangstlokaal, brandde inmiddels een vuur van druiventwijgen. Boven de hete as daarvan zou door de twee zonen van onze gastheer het vlees worden gegrild. Het zal na tienen zijn geweest dat een van hen de eerste chuletas in een metalen rooster klemde dat vervolgens boven de gloeiende as regelmatig werd gedraaid. Een met rosé gevulde porrón – een tuitvormige wijnkaraf – werd door de Spaanse aanwezigen met groot gemak gehanteerd. Ze mikten, arm bijna gestrekt, de straal wijn probleemloos door hun keelgat. Gezien de beperktheid van mijn reisgarderobe heb ik echter, heel laf, om een glas gevraagd.  Grijnzend werd mij dat aangereikt. Het was een whiskyglas, tot de rand gevuld. Borden, vorken en messen ontbraken. De koteletten werden uit de hand gegeten. Resten deponeerde men op tafel, of werden met een achteloos gebaar naar een grote hond geworpen. Het duidelijk dankbare beest smakte zo mogelijk nog luider dan zijn baas. Terwijl het Spaans steeds luider klonk, en voor mij steeds minder verstaanbaar, begreep ik wél dat deze wijnboeren Hollandse aardappelen boven alle andere prefereerden. Geen gering compliment, want juist in Rioja worden veel aardappels geteeld; er bestaat zelfs een fameuze specialiteit van. Hoe dan ook, op de patatas holandesas werd de karaf, en in mijn geval het glas, bij herhaling geheven. Mijn notities van rond middernacht zijn nauwelijks te lezen. Ik heb alleen kunnen ontcijferen ‘Is dit soms middeleeuws?’ en ‘Kleine perziken besprenkeld door rosé’. Want daarmee werd de maaltijd besloten. Als amigos voor het leven hebben we afscheid genomen. Wanneer ik ooit nog eens naar Cordovín ga, neem ik zéker een zak aardappels mee.

***

 

 

In deze nog schaars verkrijgbare autobiografie kun je o.a. lezen hoe was het om… op te groeien binnen een academisch gezin waar vrijwel nooit wijn werd gedronken …als bierdrinker bij toeval wijnschrijver te worden …te wonen op Bordeaux châteaus …zware wijnproeverijen te overleven …Kuifje in wijnland te worden genoemd …op tv te koken met echte en vermeende sterren …vinpressionist te worden.
Het boek telt 33 hoofdstukken en bevat bovendien veel historische foto’s. Behalve als paperback (€14,95) verscheen het als E-book (voor slechts €8,95) én als luisterboek (€12,95; heerlijk voor o.a. lange autoritten) dat werd ingesproken door niemand minder dan Rudolf Bijleveld, de stemacteur die voorheen directeur was van een grote wijnhandel. De gedrukte versie zou verkrijgbaar moeten zijn bij betere boekhandelaren, terwijl alle drie de edities worden aangeboden door in elk geval bol.com.

***

Deze keer geen etiket, maar een foto van een Champagne fles die een jaar in de zee heeft gelegen. Het Champagne huis Leclerc Briant heeft een honderdtal flessen van het oogstjaar 2014, gemaakt van drie gelijke delen druiven, in 2017 één jaar op 60 meter diepte voor de kust van Bretagne te laten afzinken, waar de druk even groot is als de druk in de fles. De wijn kreeg de naam Abysse, Frans voor onderzeese diepte. Dit experiment zou de frisheid versterken en de mousse beter behouden. Aldus de toelichting van wijnliefhebber en etiketten verzamelaar Bert Wentzel,  jokebertwentzel@gmail.com.

 

 

OVER DE VINPRESSIONIST die niet zo lang geleden tachtig jaar is geworden – althans van lichaam, zeker niet van geest – verschenen niet alleen aardige publicaties in o.a. Perswijn (www.perswijn.nl) en op www.winebusiness.nl, maar wordt nu ook uitgebreid gerept op de Wikipedia, met onderstaande tekst. Na dit profiel op https://nl.wikipedia.org/wiki/Hubrecht_Duijker volgt overigens een complete bibliografie. De foto werd gemaakt door Paul Ridderhof, tijdens een wijnkeuring voor het Ronald McDonald fonds. 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hubrecht Duijker (Amsterdam, 12 februari 1942) is een invloedrijke Nederlandse wijnjournalist en van oorsprong een reclameadviseur, raakte hij geboeid door wijn. Hij haalde het slijtersvakdiploma en schreef zijn eerste artikel over wijn in 1969. Hij schreef onder andere voor Het Parool en Het Financieele Dagblad. In 1973 schreef hij zijn eerste boek, Kleintje wijn. Twintig à dertig boeken werden in verschillende andere talen uitgebracht. Er volgden vele optredens op televisie, onder andere in het programma Koken met Sterren. Ook heeft hij meegewerkt aan AVRO-programma’s waarbij wijnen op locatie werden voorgesteld.

Duijker heeft verschillende prijzen gekregen, waaronder Wine Communicator of the Year, Officier de l’Ordre du Mérite Agricole en Literaire prijs Académie du Vin de Bordeaux. Hij is tevens ereburger van Margaux in de Bordeaux. Al met al heeft Hubrecht Duijker als eerste in Nederland, en soms ook de wereld, allerlei initiatieven gerealiseerd. Zo was hij de eerste…
… om zichzelf wijnschrijver te noemen, en om dat beroep vanaf 1974 fulltime te gaan beoefenen.
… om 120 wijnpublicaties te realiseren, merendeels boeken, maar ook o.a. kalenders – een wereldrecord.
om zo’n 25 boeken vertaald te krijgen, in o.m. Duits, Engels en Frans, en enkele ook in het Deens, Spaans en Zweeds.
… om standaardwerken te schrijven over o.a. Bordeaux, Bourgogne, Rioja en wijnland Chili.
… om voor zijn wijnwerkzaamheden geridderd te worden door drie regeringen, de Nederlandse, Franse (twee maal) en Spaanse.
… om diverse titels in het buitenland bekroond te zien, tot o.a ’beste wijnboek van het jaar’, in Amerika, Engeland en Frankrijk, en met gouden medailles in Duitsland.
… om met zijn boeken een wereldwijd verkochte oplage van circa drie miljoen exemplaren te bereiken.
… om de basiscursus voor vinoloog te schrijven (en om dat nu door Van Dale erkende woord te bedenken).
… om op eigen initiatief een wekelijkse wijnrubriek in een Nederlands dagblad te beginnen (Het Parool).
… om een wijnproevers(strop)das te lanceren.
… om ’s werelds langst lopende wekelijkse wijnrubriek te schrijven, ruim veertig jaar onafgebroken, in Het Financieele Dagblad.
…  om samen met Laurens van Rooyen wijn op muziek te zetten, via de Bordeaux Suite (die zelfs in het Centre Pompidou ten gehore werd gebracht).
…  om gesproken wijncolumns te hebben op de radio (in Mondje Frans en bij BNR Nieuwsradio).
… om jarenlang intensief betrokken te zijn bij wereldwijde tv-programma’s van de AVRO, als o.m. organisator, co-presentator en schrijver van alle commentaren.
… om jarenlang in een kookprogramma op tv wijnadviezen te verstrekken (Koken met *** en Koken met Cas).
… om in het pre-online tijdperk een wijnmagazine op video samen te stellen (toen dvd’s nog niet bestonden).
… om, met succes, aan protestactie te beginnen tegen de strafaccijns op bubbelwijnen.
… om circa 25 wijnreizen/cruises te initiëren, te leiden en ze mede te organiseren.
… om wijnconsulent te worden voor KLM, circa veertig jaar, en ook alle Engelstalige wijnkaarten te schrijven, alsmede cabinepersoneel af en toe te scholen (rechtstreeks en via een videofilm).
… om onder een pseudoniem spellenrecensent te worden die een spellenpanel oprichtte en twintig jaar lang gezelschapsspellen besprak, in Het Parool en later kranten van de GPD. Recensies verschenen bovendien in boekvorm (bij Prisma en elders)
… om aan de wieg te staan van het aan spellen gewijde tv-programma Hoge Ogen (Tros).
… om een standaardwerk over de eerste generatie videospellen uit te brengen, met beoordelingen over 750 titels.
… om jarenlang de (onbezoldigde) redacteur en vormgever te zijn van het door hemzelf bedachte goochelvakblad Informagie dat alle leden van de Nederlandse Magische Unie kregen toegestuurd.
… om zichzelf vinpressionist te noemen, want naast alle wijnactiviteiten is hij sinds december 2016 intensief gaan schilderen.
… om een online podium te creëren, www.kunstenkleurwerk.nl, waarop Nederlandse vrijetijdschilders geheel gratis hun mooiste werken kunnen exposeren (wat inmiddels zo’n honderd kunstenaars doen). Onder dezelfde naam heeft hij ook een tv-serie geproduceerd en gepresenteerd.

Hubrecht Duijker is een zoon van de bekende Amsterdamse hoogleraar psychologie Bert Duijker.

(bron: Wikipedia)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Hamersma 538-100

 

 

 

 

 


Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.