Het proeven voor de november editie van Best uit de Test was een smakelijke, wereldwijde  ontdekkingsreis. Via het glas maakte ik kennis met nieuwe jaargangen van bekende, al eerder aanbevolen wijnen, en met mij onbekende soorten die eveneens aandacht verdienen. Tot de verse vondsten behoren witte en rode wijnen uit Chili, witte Nederlandse uit Limburg en Zeeland, diverse Italianen, witte en rode uit Argentinië, terwijl ook Frankrijk, Oostenrijk en Spanje aangenaam aanwezig zijn. Voorts worden de mooiste rode wijnen uit de Portugese Algarve voorgesteld. En er is nog véél meer, bijvoorbeeld hoe je Abcoude kunt beleven als kunstenaar, een vrolijk verhaal over wijnterminologie, en wederom een memorabele maaltijd.

****

Marsigny Blanc de Noirs brut
Crémant de Bourgogne
Buitengewoon betrouwbaar en al jaren een vaste waarde – voor slechts een tientje. Ziedaar de Marsigny Blanc de Noirs brut. Vervaardigd à la Champagne door een uitstekend, in de buurt van Chablis gevestigd coöperatief bedrijf waarbij 430 druiventelers in de noordelijke Bourgogne zijn aangesloten. In de eigen grotkelders liggen gemiddeld zo’n vijf miljoen flessen Crémant op voorraad. De bleek getinte Marsigny heeft als basis twee blauwe druivenrassen, gamay en pinot noir (waarvan de kleur gevende schilletjes niet meegistten). Voorts schuimt de wijn zowel flink als fijn, en trakteert op een zuivere, levendige, fris en mild fruitige smaak (citrus, hintje aardbei) die tevens heel licht kruidig is. Bij www.jumbo.com kost een fles €9,99.

 

 

Apostelhoeve Cuvée XII 2021
Mergelland
Geen ander Nederlands wijngoed bestaat en floreert zo lang als de Apostelhove, namelijk een halve eeuw. Wat deze op en tegen de Louwberg gelegen bezitting (nu 14 hectare) zo succesvol maakt, is de uiterst aantrekkelijke, hoge kwaliteit van zijn wijnen. Waarvoor de gedegen geschoolde Mathieu Hulst (rechts) nu al talrijke oogsten tekent. Een van zijn smakelijkste creaties is de Cuvée XII, samengesteld uit 40 procent müller-thurgau plus gelijke delen auxerrois en pinot gris. Op smakelijke wijze presenteert de 2021 zich geurig, bijna tintelend fris, levendig en elegant, met een aroma van zowel frisse als milde citrusvruchten. Dit is Limburg op zijn lekkerst – en verrukkelijk bij vis. Fles €20,95 bij o.a. https://www.bovino.nl/de-apostelhoeve.

Barone Montalto Pinot Grigio vino biologico/organic wine  2021
Terre Siciliane
Ondanks zijn zeer zuidelijke herkomst smaakt deze Siciliaanse biowijn op sappige wijze lekker fris. Naar vooral fris citrusfruit, hoewel ook een hint van peer te bespeuren valt, plus een minikruidje. Bovendien bevat hij slechts 12 procent alcohol.  Alle elementen samen maakten hem zalig bij zuurkool, maar bij gekookte mosselen en gebakken vis staat hij zijn mannetje, pardon maschio. En Barone Montalto? Da’s een groot coöperatieachtig bedrijf dat bestaat sinds 2000 en dat westelijk op Sicilië (foto) druiven betrekt van ongeveer 400 hectare. Fles €5,99 bij www.plus.nl.

 

 

Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc 2021
Valle de Casablanca
Op het etiket lezen we ook Valley Collection, want de druiven werden geoogst in een enkele van Chili’s wijnvalleien, in dit geval die van Casablanca. Waar elke middag koele zeelucht het dal komt binnenvallen, terwijl de zon gewoon blijft schijnen. Met als gevolg dat het groeiseizoen van de druiven extra lang duurt, wat weer resulteert in zeer aromatische en tegelijk frisse wijnen. De Sauvignon Blanc van Cono Sur – een van ’s werelds meest duurzame wijnbedrijven – is derhalve behoorlijk expressief, met in zijn smaak behalve groen fruit ook wat buxus. Deze frisse wijn uit Casablanca is bovendien uitgesproken sappig en tegelijk ferm genoeg om ook bijvoorbeeld op de huid gebakken zalm mooi te begeleiden. Fles €9,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

De Kleine Schorre Schouwen-D®uiveland Auxerrois 2021
Zeeland
Ruim twintig jaar geleden begon een groepje wijnenthousiasten een wijngaard in Zeeland, op Schouwen-Duiveland, bij het ringdorp Dreischor. Het altijd gastvrije domein, dat ook een proeflokaal tevens restaurant heeft (foto september van dit jaar), kreeg als naam De Kleine Schorre, en groeide uit tot een van ‘s lands grootste. De akker telt nu 14 hectare waarvan de  63.000 druivenstokken staan op kalkrijk zeezand. Een van de meest frisse, bijna tintelende creaties van 2021 is de Auxerrois – die overigens ook wat Pinot Blanc bevat. Het aroma bestaat uit voornamelijk frisse citrus, subtiel aangevuld door groene appel en een hint van notigheid. Super bij sushi, oesters, frisse salades en gebakken vis die licht besprenkeld werd met citroendruppels. Fles €16,95 bij o.a. www.dekleineschorre.nl.

 

 

Maison les Alexandrins, Le Cabanon Viognier 2021
Vin de France
Een kleine tien jaar terug besloten drie jonge wijnmannen uit de noordelijke Rhône-streek om samen een nieuw wijnhuis te stichten, Maison les Alexandrins. Het waren Nicolas Jaboulet, Alexandre Caso en Guillaume Sorrel. De viognier druif kennen ze heel goed, want deze heeft – ook letterlijk – zijn wortels in juist het noorden van de Rhône-vallei. Voor Le Cabanon 2021 werden de trossen viognier geoogst van hoog gelegen percelen in de Ardèche, wat deze Vin de France ook frisheid heeft verschaft. Tegelijk smaakt de wijn ferm, vrij vol en op heel plezierige wijze naar zacht, mild fruit, zoals van wilde perziken en andere milde citrusvruchten. Richtprijs €11,90, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

Sartori di Verona Marani 2019
Bianco Veronese
De op een loodzware fles gepresenteerde Marani vermeldt als producent Sartori, met als toevoeging di Verona. Want de familie Sartori is trots op de stad in de buurt waarvan (in Negrar op precies te zijn) hotelier Pietro Sartori bijna 125 jaar geleden zijn eerste eigen wijngaard kocht. Het bedrijf – sinds jaar en dag gevestigd in het Casa Sartori (foto) – is gespecialiseerd in traditioneel bereide wijnen van voornamelijk regionale druivenrassen. Bepaald trots is de familie op de witte Marani, een wijn die net als sommige Meursaults lange tijd zeer vitaal blijft – zoals de jaargang 2019 overtuigend aantoont. Men stelde deze ferme Bianco Veronese samen uit licht gedroogde druiven van het ras garganega, hetzelfde dat voor Soave wordt gebruikt. Voorts werd een deel van de wijn vergist op vat; vandaar het subtiele aroma van gebrande noten dat het frisse citrusfruit aangenaam verrijkt. Adviesprijs €9,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Schmelz Stein am Rain Riesling Federspiel 2021
Wachau
Al zo’n 150 jaar beoefent de familie Schmelz wijnbouw in wat velen beschouwen als Oostenrijks beste wijngebied, het langs de Donau liggende werelderfgoed Wachau. De gebroeders Thomas en Florian bestieren het 12 hectare bestrijkende domein, terwijl vader Johann (die het in 2018 overdroeg) en diens vrouw Monika nog altijd meekijken. Na grüner veltliner is riesling de meest geplante variëteit. De daarvan vervaardigde Stein am Rain Riesling Federspiel 2021 ontving maar liefst 93 punten van de uitgave Falstaff. Terecht, het is een superieure wijn: elegant, pittig fris en tegelijk een tikje mild, met in zijn aroma groene appel, frisse citrus, een kruidje en een hint van mineraligheid. De riante Stein am Rain kost €17,45 bij www.colaris.nl, zie de banner.

Sophenia Karma Blanc de Malbec 2020
Uco Valley
Na o.m. president van Wines of Argentina te zijn geweest, begon wijnveteraan Roberto Luka (op de foto met zijn inmiddels meewerkende dochter Eugenia) in 1997 zijn eigen wijngoed, Finca Sophenia. Als locatie koos hij de hoog gelegen Valle de Uco (onder), waar ook een design kelder verrees. De 130 hectare bestrijkende wijngaard werd beplant met Franse klonen van doorgaans Franse druivenrassen. De in Argentinië alom aanwezige malbec ontbreekt uiteraard niet – en werd ook gebruikt voor een witte versie. Wat in tangoland zelden gebeurt.  Voor deze Karma gistten de kleur gevende blauwe schilletjes dus niet mee. De 2020 is een verrassende wijn geworden, heel bleek van tint, heel fris van smaak, met de 14 procent alcohol keurig in balans, en met zowel gebrande noten als fris citrusfruit in zijn aroma. Niet voor niets beveelt zijn maker ‘m zelf aan bij o.a…. sushi. En internationale critici? Die gaven deze bleke Malbec bij herhaling meer dan 90 punten. Een fles kost €14,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Antica Rosone Nero d’Avola 2021
Sicilia
Van Caviro heb je waarschijnlijk nooit gehoord , maar dit is een van Italië’s groote wijnproducenten, en zelfs markteider in eigen land. Het betreft een 56 jaar geleden gestichte, dynamische, innoverende groep coöperaties waarvan de leden 35.200 hectare bezitten in een zevental gewesten. Een daarvan is Sicilië, bakermat van de merklijn Antico Rosone. De Nero d’Avola 2021 komt van druiven geplukt op hellingen in het westelijke eilanddeel, en is heel geschikt voor herfst- en wintergerechten. Stoofschotels bijvoorbeeld, maar ook boerenkool met worst. Enerzijds smaakt deze donkerrode Siciliaan stevig en kruidig met ook iets van laurier, anderzijds naar zachtfris besfruit en rijpe zwarte vruchten. Fles €4,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

Cappellana Tempranillo
Utiel-Requena
Het markantste beeld van de circa 430 hectare wijngaarden (waarvan 200 binnen het gebied Utiel-Requena) die Bodegas Nodus bezit, is een honderdjarige eik temidden van de druivenstokken. Het bedrijf hanteert ecologische principes voor het maken van een jonge, jaartalloze wijn als de Cappellana Tempranillo. Die een donkerrode tint heeft en een gulle fruitigheid van bessen en zwarte vruchten. Frisheid is in de goed gevulde, soepel sappige smaak eveneens aanwezig. Fris geschonken is hij dan ook op zijn lekkerst, bij alle mogelijke vleesgerechten, pizza’s en pastas. Prijs een bescheiden €4,99, bij www.dirk.nl.

 

 

Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2020
Valle de Colchagua
In het uiterste westen van de Chileense Valle de Colchagua, op 6 kilometer van de Stille Oceaan, ontwikkelde de familie Silva een wijngaard van 50 hectare. De bodem bevat er o.a. verweerd graniet, leisteen en klei.. En er heerst een koel microklimaat: in de zomer wordt het overdag hooguit 23 graden Celsius, terwijl het kwik ’s nachts daalt tot een graad of 8. Van deze akker, Paredones gedoopt, komen expressieve wijnen. Dat kost wel de nodige moeite. Casa Silva directeur Mario Pablo Silva (foto) vertelde dat het allesbehalve makkelijk is om op Paredones goede, gezonde druiven te telen, dat de hoeveelheid  per hectare beduidende lager ligt dan in Centraal Chili, en dat er een voortdurend gevecht plaatsvindt om voldoende water te krijgen, ’maar wij respecteren de natuur’. Alle inspanningen hebben wel geresulteerd in een sappige, ferme Cool Coast Pinot Noir 2020 in wiens smaak mild, subtiel gekruid, enigszins rijp rood fruit een hoofdrol speelt. Wat zal-ie cool combineren met o.a. fazant. Fles €15,95 bij www.vinify.nl, zie de banner.

Château Grand Pascaud 2020
Bordeaux Supérieur
Op een hoog plateau bij Coubeyrac, ongeveer halverwege de stad Bordeaux en die van Bergerac, wordt al drie generaties wijnbouw beoefend door de familie Géromin. De wingerd van hun Château La Jalgue (links) bestrijkt 36 hectare die voor de helft beplant is met merlot, gevolgd door cabernet sauvignon en zo’n 15 procent cabernet franc. Het zijn ook deze rassen die gebruikt worden voor het ondermerk Château Pascaud, waarvan het handelshuis Maison Ginestet reeds twintig jaar de exclusiviteit heeft. De jaargang 2020 onderging een traditionele vatopvoeding die de wijn een zekere kruidigheid verschafte, naast zijn sappige frisheid, het besfruit en de donkere, laurierachtige tonen. Het is een echte eetwijn die vooral genoegen geeft bij rundvlees en lamsvlees. Fles een modeste €6,99 bij www.coop.nl.

 

 

Château de Segure Vieilles Vignes 2020
Fitou
Een vlaggenschip van de coöperatie Mont Tauch-Tuchan die diep in het Franse zuiden druiven verwerkt van zo’n 1500 hectare, is Château de Segure uit het gebied Fitou – dat de eerste herkomstbenaming was van de Languedoc. De akker van Château de Segure, de ruïne van een 11e-eeuw kasteel, bestrijkt 20 hectare, beplant met carignan, grenache en syrah. De oudste stokken daarvan hebben een waarachtige winterwijn gegeven. Behalve een verwarmende 14,5 procent alcohol bezit deze Vieilles Vignes een volle, dimensierijke, zacht kruidige smaak met zowel donkere als zacht fruitige elementen, zoals van bessen en rijpe zwarte vruchten. Bij www.abelswijnen.nl rekent men €9,45 per losse fles, en een euro minder bij zes tegelijk.

Domaine Jacky Marteau Gamay 2021
Touraine
Rodolphe Marteau (op de foto in zijn wijngaard) is een expert in het maken van Sauvignon Blanc, net als vader Jacky. Op het 29 hectare tellende, binnen Touraine en in het Cher-dal gesitueerde domein zijn echter ook 4,5 hectare met de blauwe Beaujolais druif gamay beplant. Niet alleen het cultiveren van de druiven geschiedt heel zorgvuldig, via o.m. een natuurvriendelijk, slim systeem waarmee  schadelijke larven van vlinders worden voorkomen, maar hetzelfde geldt voor de wijnbereiding. Zo wordt een deel van de gamay trossen bewust niet ontsteeld. De net als een Beaujolais fris te serveren Gamay 2021 offreert lekker wat fruit, bessen voorop, met voorts frisheid en haast iets hartigs. Heerlijk gewoon. Losse fles €9,70, zie www.okhuysen.nl en de banner.

 

 

Errázuriz Max Carmenère 2019
Valle de Aconcagua
Van het beste land de beste wijnen’ was he motto van Maximiano Errázuriz die het Chileense wijnbedrijf Errázuriz in 1870 begon– en zijn nazaten koesteren zowel hun stichter als diens woorden nog steeds.  Zo kregen niet alleen zeven wijngaarden in de Aconcagua Vallei (foto; 90 km benoorden Santiago) de naam Max, maar werd ook een hoogwaardige wijnlijn uitgebracht die zo heet. Een topper binnen de collectie is de naar zijn zeer Chileense druif genoemde Carmenère waarvan het oogstjaar 2019 zo’n twaalf maanden werd opgevoed in fusten van Frans eikenhout. De donkerode, mooi geconcentreerde wijn biedt behalve kracht ook een licht rokerige, kruidige, roosterachtige houttoets, naast donkere aroma’s en het allerrijpste zwarte fruit. Wondermooi bij hertenbiefstuk en ander wild. Fles €12,98 bij www.gall.nl, zie de banner.

Escudo Rojo Gran Reserva 2019
Valle Central
Deze Chileens-Franse wijn lijkt bestemd voor wildgerechten met een enigszins zoete saus. Want behalve krachtig en kruidig heeft hij een duidelijk milde toets. Die grotendeels te danken  zal zijn aan de vanille, koffie en chocolade verstrekkende opvoeding van circa twaalf maanden in eiken vaten. Ook het aanwezige fruit van rijpe zwarte vruchten en bessen is mild van karakter. Voorts offreert de volle, sappige, genereuze smaak eveneens donkere elementen, zoals van drop en laurier. Dit diepgang bezittende geheel werd geboren in een eigentijds keldercomplex binnen de Valle de Maipo, waar het uit Bordeaux afkomstige bedrijf Baron Philippe de Rothschild een wijngaard bezit van 60 hectare. Hiervan koos men voor deze Escudo Rojo een Bordeauxachtige druivenmelange met Chileense aspecten: namelijk cabernet sauvignon, carmenère, syrah, cabernet franc en petit verdot. Waarbij carmenère zo’n beetje de rol speelt van de daarop gelijkende merlot. Een Amerikaanse criticus verschafte de Escudo Rojo 2019 een royale 93 punten. Richtprijs €14,95, adressen via www.walravensax.nl.

 

 

Marqués de Valcarlos Gran Reserva 2015
Navarra
De Grupo Faustino heeft zijn oorsprong in Rioja, maar bezit inmiddels ook wijnbedrijven in andere Spaanse streken, waaronder het buurgebied Navarra. De bodega daar bestaat sinds 2001 en is gevestigd bij de voormalige pelgrimsplaats Los Arcos. Het bedrijf (foto) verwerkt de oogst van 55 hectare en heet Valcarlos. Dat de Marqués de Valcarlos Gran Reserva 2015 een klassieker is, zie je al meteen aan de uitmonstering. Want om fles zit een netje van dun metaaldraad (destijds in Spanje als bescherming bedoeld tegen fraude). De wijn ging ook lang op vat, zeker achttien maanden. Vandaar de mild kruidige tonen van hout en vanille in zowel geur als smaak. Rijpheid is natuurlijk ook aanwezig, maar die krijgt prettig tegenspel van een zachte frisheid. Tempranillo en cabernet sauvignon waren de druiven die de deze geslaagde Gran Reserva niet alleen ruggengraat hebben gegeven, maar ook besachtig fruit. Prijs €13,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner.

Regaleali Nero d’Avola 2019
Sicilia
Het zou best verkoelende wind uit zee kunnen zijn die deze Siciliaanse wijn zijn plezierige frisheid verschafte. Voor het overige presenteert Regaleali’s Nero d’Avola uit 2019 zich bessig, met ook kruidigheid, donkere tonnen en een vleugje rijpheid. Deze breed inzetbare wijn is afkomstig van het centraal gelegen landgoed Regaleali (foto) dat zo’n 600 hectare beslaat, en dat sinds 1830 behoort aan de familie Tasca d’Almerita. De Nero d’Avola draagt een adviesprijs van €12,95, verkoopadressen via www.vinites.com en de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Zuccardi Valles Malbec 2020
Valle de Uco
Dynamisch, progressief, innovatief zijn van toepassing op het Argentijnse familiebedrijf Zuccardi. Dat in de provincie Mendoza over wijngaarden op diverse locaties beschikt, en ook imponerende kelders creëerde. De mooiste – een van de opmerkelijke ter wereld, het zou een filmset uit Star Wars kunnen zijn – staat op 1100 meter hoogte in de Valle de Uco. Het is daar dat de Valles Malbec 2020 werd geboren, een dieprode, verwarmende wild- en winterwijn die smaakt naar zondoorstoofd zwart fruit, donkere aroma’s en, op discrete wijze, naar kruiden en kruidig hout, terwijl een zachte frisheid vitaliteit verschaft. Richtprijs €12,95, verkoopinfo via www.pallaswines.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ZONNIG ROOD UIT
ALGARVE

De zonnige Algarve is niet alleen een geliefde vakantiebestemming, maar ook Portugals zuidelijkste wijnstreek. Het is vooral in de kustzone dat de meeste wijngaarden werden geplant, hoofdzakelijk met blauwe druivenrassen uit eigen land. Een beroemde buitenlander die er lang geleden een wijngoed begon, is sir Cliff Richard. Later werd diens voorbeeld gevolgd door Jaap Honekamp (zie de door hem verstrekte foto), een voormalige aannemer uit Amsterdam die anno 2011 zijn eerste oogst binnenhaalde. En die zijn domein en zijn wijnen de naam Jaap gaf.

De proefprofs van Perswijn, in dit geval Lars Daniëls, Ronald de Groot en Frank Jacob, hebben hun notities over de beste rode Algarves gepubliceerd. Er werd gekeurd met Versatile glazen van Grassl Glass. Alle hieronder vermelde wijnen ontvingen vier of meer sterren van een mogelijke vijf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Casa Santos Lima, Portas da Luz 2019
GEUR cassis, zwarte kersenjam, peperkoek, rozemarijn
SMAAK vol, rijp fruit, zoete specerijen, droog
www.portugalwijnimport.nl, €10,49

Convento do Paraíso, Euphoria Tinto 2017
GEUR zwoel, verleidelijk, pruimen, tabak
SMAAK elegant, lichte tannine, kruidig
www.sandorwineimport.nl, €11,95

Jaap, Syrah 2019
GEUR intens, zoet fruit, jammig, pruimen
SMAAK machtig en rijp, stevig, hint zoetig
www.sandorwineimport.nl, €12,95

Jaap, Trincadeira-Aragonez-Syrah 2015
GEUR laurier, jammig, warm, pruimen
SMAAK krachtig, dik, rijp, machtig, zwoel
www.sandorwineimport.nl, €12,50 à €15

Monte da Ria, Estate Blend 2019
GEUR intens, zwoel, pruimen, kersen
SMAAK machtig, rijp, goede tannine, elegant
www.portugalwijnimport.nl, €7,50 à €10

Monte da Ria, Reserva 2019
GEUR bloemig, zoet donker fruit, tabak, kruidnagel
SMAAK zoet fruit, goede zuren, zoethout, chocolade
www.portugalwijnimport.nl, €12,50 à €15

Quinta do Frances 2017
GEUR chocola, zwoel, jammig, pruimen, zoethout
SMAAK dik, machtig, verleiding, diepgang
www.sandorwineimport.nl, €16,95

Quinta do Frances, Odelouca Tinto 2019
GEUR zwoel, cassis, vanille, verleiding
SMAAK zacht, puur, gepolijst, rijpe tannine
www.sandorwineimport.nl, €11,95

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ABCOUDE
BELEVEN ALS EEN KUNSTENAAR

Deze maand verschijnt bij Wbooks het boek De schilders van Abcoude en het Gein waarin ik ruim vijftig kunstenaars van toen en van nu presenteer die in mijn dorp en langs ’s lands mooiste riviertje actief waren of nog zijn. Alleen al van Abcoude zelf en het nabije Baambrugge worden meer dan vijfenveertig schilderijen afgebeeld (en zo’n zestig van het Gein). De werken laten zien welke plekken dienden als bronnen van inspiratie, en doen de bekijker van deze schilderijen Abcoude beleven als een kunstenaar. Wat mij weer op het idee bracht om art en Abcoude bijeen te brengen in een met een met kunst verrijkte reisreportage die enkele teksten en bijna een dozijn schilderijen uit het boek bevat.

* Van boven naar beneden zijn dit de afgebeelde werken, alle van nog actieve kunstenaars *
Ariane Berends-Brouwer – Abcoude in wintertooi gezien vanaf het Gein
Piet van de Hoef – Abcoude, avondlicht over het Gein
Anja Rutgers van der Loeff – Hervormde kerk Abcoude
Antoinette Mulder – Katholieke kerk, Abcoude
Hubrecht Duijker – Opzij van het Kerkplein
Piet van de Hoef – Abcoude, de Hoogstraat
Anja Rutgers van der Loeff – Hugo de Vries park in Abcoude
Jeroen van der Velden – De Eendracht
Ariane Berends-Brouwer – Vader en zoon bij het oude Fort Abcoude
Jeroen van der Velden – Fortgracht Abcoude
Piet van de HoefAbcoude, laag licht over de Angstel

Met maar liefst 73 Rijksmonumenten, waaronder twintig boerderijen, geldt Abcoude – dat sinds 2011 een kern is van gemeente De Ronde Venen – als een der mooiste dorpen van de provincie Utrecht. Het heeft een sfeerrijke kern met een lommerrijk plein rond de vijftiende-eeuwse dorpskerk waarin eerst katholieke, later protestantse, en nu soms ook oecumenische diensten plaats vinden, alsmede concerten. Deze kerk is overigens een van de weinige gebouwen die in 1672 voor vernietiging door Franse soldaten grotendeels werden gespaard. Wat toen helaas niet gold voor twee derde van de woningen in het dorp. Kerk nummer twee is de katholieke. Deze staat, waar anders, in de Kerkstraat. De hoge torens van beide kerken bepalen al van ver Abcoude’s silhouet. ‘Als wijsvingers van de hemel’, schreef kunstcriticus en Abcoudenaar Jan Spierdijk. Vandaar dat tijdens schoolreisjes vroeger de kinderen op weg naar huis in de bus zongen ‘Rood, wit, blauw, de torens van Abcou’. Aan het Kerkplein, in een monumentaal hoekpand met een langgerekte lijstgevel, was destijds De Wakende Haan gevestigd, eerst als dorpskroeg (met aanvankelijk een stalling voor paarden) die door heel wat lokale kunstenaars, met als bekendste Piet van Wijngaerdt die soms rekeningen betaalde met schilderijen, graag werd bezocht, en later ook als restaurant, slijterij en hotel. Met in de kelder een kegelbaan. Generatieslang, van 1907 tot 2011 werd het gedreven door de familie Uiterwaal. Het Kerkplein loopt door tot de klapbrug over het ter plekke ‘nauwe’ Gein. Daarna begint de licht aflopende hoofdstraat, genaamd Hoogstraat. Vrijwel in het midden daarvan, pal tegenover ‘t Markvelt (waar elke donderdagmiddag een markt plaatsvindt), staat het riantste pand ter plekke, Binnenrust. Waarvan de parkachtige achtertuin een theekoepel heeft aan de Angstel, vlak bij de plek waar het Gein begint. Parallel met ‘t Markvelt ligt het kleine, maar ooit veel grotere, naar de bekende bioloog en botanicus genoemde Hugo de Vriespark. Via gebogen paden kan men er wandelen onder eeuwenoude bomen en langs stinzenplanten. De Hoogstraat eindigt bij de Hulksbrug, met op de hoek het in een monumentaal pand gevestigde café-restaurant De Eendracht, een voormalige herberg met veel historie. Dit druk bezochte etablissement beschikt over een riant terras, en fungeert zo’n beetje als de ‘huiskamer’ van Abcoude. In het zo gedoopte Kunst Korridor van De Eendracht wordt collectief en permanent geëxposeerd door lokale vrijetijdskunstenaars die zijn aangesloten bij de Abcouder Amateur Schilders. Wie bij De Eendracht de brug oversteekt en rechtsaf gaat, komt op de Voordijk. Het wandel- tevens fietspad daarvan volgt bochten van de Angstel. Links staan huizen, de meeste met fraai verzorgde voortuinen, in het water liggen bootjes, en bij mooi weer wordt er gezwommen (onderste foto). Aan de overzijde zie je al gauw de machtige bomen en de theekoepel van Binnenrust. En dat alles met als decor de hoog oprijzende toren van de dorpskerk. Bovendien is goed te zien waar het ‘nauwe’ Gein begint. Elders in het dorp, bij een grote parkeerplaats, wordt regelmatig theater-, toneel- en concertkunst beoefend, terwijl een fotoclub er exposeert, de lokale harmonie er repeteert en schildersclubje er wekelijks creëert. De naam van dit complex, tevens behuizing van een lagere school, draagt de toepasselijke naam Piet Mondriaan gebouw; Abcoude draagt deze meester-schilder een warm hart toe. Wat eveneens geldt voor de kunstenaars Piet van Wijngaerdt en Folkert Post naar wie lanen werden genoemd. Bij De Eendracht begint de Molenweg die aanvankelijk de Angstel volgt en de beginverbinding vormt met Baambrugge. Links van de Molenweg, na een paar honderd meter, ligt de misschien wel de belangrijkste attractie van het dorp, Fort bij Abcoude. Dit word door een gracht omgeven en is het oudste bolwerk in de Stelling van Amsterdam. Deze cirkelvormige verdedigingslinie, tegenwoordig UNESCO Werelderfgoed, telde 46 fortificaties en was bedoeld om de hoofdstad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Al snel na de bouw in 1885 bleek dat het fort niet bestand zou zijn tegen de toen net uitgevonden explosieve brisantgranaat. Er is dus ook nooit bij gevochten.  Via een  toegangsbrug over de gracht kan de kazerne met zijn 22 slaapvertrekken worden bereikt. Het fort werd tussen 2013 en 2015 gerestaureerd. Er kwam ook een lommerrijk wandelpaadje, genoemd naar de kunstenaar Gozen Doorn, dat langs de gracht de Molenweg verbindt met het voormalige treinstation, tegenwoordig hotel-restaurant De Witte Dame. Het kazernedak van het fort wordt bedekt met een drie meter dikke laag grond. De begroeiing daarvan, en die rond het gehele fort, bestaat uit een kleine wildernis van bomen en struiken waar vogels en watervogels rust vinden. In de remises vinden vleermuizen een overwinteringsplek. In de gracht zwemmen o.m. karper en voorn, terwijl ijsvogels het water in duiken. En ’s winters, als het flink gevroren heeft, wordt op de fortgracht enthousiast geschaatst.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 In de schilders van Abcoude en het Gein worden ruim vijftig schilders van toen én van nu gepresenteerd, met enkele van hun mooiste werken – zo’n 220 in totaal.
Deze hardcover werd uitgegeven door Wbooks, telt 240 pagina’s en kost €24,95.
Uiteraard is een van de aanbieders de Read Shop in Abcoude.

 

***

MEMORABELE MAALTIJDEN (2)
Genoten door Hubrecht Duijker

 In 1976, het jaar dat Paul Bocuse zijn vijftigste verjaardag vierde, reed ik naar Collonges-au-Mont d’Or, het voorstadje van Lyon waar vader Bocuse de auberge was begonnen die zoon Paul tot driesterren hoogte had gebracht. In het toen door mij geredigeerde tijdschrift Cocktail schreef ik er een reportage van vier pagina’s over, waaruit hier enkele passages volgen.

Er is en wordt zó veel over Bocuse geschreven dat eten bij hem haast lijkt op een audiëntie bij de paus. Bij de Pape de Collonges. Niettemin is elke sterveling er welkom, getuige alleen al de richtingbordjes naar en in Collonges-au-Mont d’Or: Paul Bocuse 5 km…Paul Bocuse 1 km… Paul Bocuse 500 m…. en daarna kan het niet meer missen. Vanaf de parkeerplaats werd ik naar de entree geleid door een in felle kleuren gestoken piccolo, dezelfde kleine jongen die asbakken kwam omwisselen en die mij later met ogen zo groot als francs stukken terugbracht naar mijn voertuig. In de door vrij hoge schotten gemarkeerde eetzaal werden mij zowel de grote menukaart aangereikt als de eigenlijk vrij beperkte carte des vins, een plankje dat aan weerszijden beplakt was met velletjes papier. Wijnen van Georges Duboeuf ontbraken niet, want met deze keizer van de Beaujolais heeft Paul Bocuse heel lang samengewerkt, en zelfs een eigen wijnlijn ontwikkeld. In het restaurant werd o.a. de Duboeuf Pouilly-Fuissé 1975 aangeboden voor 45 francs per fles.

Voor de beroemde truffelsoep die Bocuse serveerde aan president Valéry Giscard d’Estaing ter gelegenheid van zijn eigen benoeming in het Légion d’Honneur kom je terecht in een menu dat de 200 francs ruimschoots overtreft, maar je kunt de soep ook à la carte bestellen voor 80 ff. Deze soupe des truffes V.G.E. is het wel waard. Doordat de truffels even geblancheerd zijn en daarna in het eigen kookvocht worden bewaard, proef je truffel zoals truffel moet smaken. Het parfum ervan wordt bovendien vastgehouden door een croûte die als een goudbruine muts op het witte kommetje prijkt. Ook zeer de moeite waard is de loupe en croûte die als een meesterwerkje van deegkunst in de vorm van een vis ter tafel verschijnt. Helaas duurde het hooguit tien seconden voordat de ober er het mes inzette om de zeewolf te serveren. Er kwam een heerlijke saus bij, een béarnaise verrijkt met tomaat en kruiden. Wát er ook gegeten wordt bij Paul Bocuse, houd altijd ruimte vrij voor het zoete nagerecht. Want na de kaas komt een trolley met zo’n twintig verschillende desserts waaronder, in mijn geval, verse bosaardbeitjes. Een doosje hiervan, samen met aardbeiensorbet en -siroop was in al zijn eenvoud een smakelijke belevenis.

Eerder dat jaar, op zijn geboortedag 11 februari, had Paul Bocuse zijn vrienden – waaronder Madame Point, de gebroeders Troisgros, Roger Vergé, Michel Guérard en Gaston Lenôtre – getrakteerd op een vijfgangen maaltijd. Het diner begon om elf uur ‘s avonds en eindigde, met dansen op muziek van het operaorkest van Lyon, om vijf uur ’s ochtends. Bocuse zou Bocuse niet zijn als hij voor zijn gasten geen grap had bedacht. Aan het eind van de avond werd een grote gâteau Montmorencey naar binnen gedragen… en naar de gasten gegooid. Het bleek echter een imitatiecake te zijn, de echte kwam daarna, met vijf methusalems Champagne.
Om zeven uur die ochtend ging Paul Bocuse als gewoonlijk weer naar de markt.

***

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
In deze laatste herfstmaand neem ik je mee naar het in alle seizoenen prachtige Jac. P. Thijssepark te Amstelveen. Waar ik een imposante koningsvaren zag waarvan de brede bladeren waren verkleurd. Het groen had plaatsgemaakt voor warm, goudachtig geel. Deze impressie werd gemaakt met pastelkrijt en pastelpotlood.
Meer details vind je bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

OVER WIJN GESPROKEN…

Woordkunstenaar Michel van der Plas schreef niet alleen voor Elsevier en Wim Sonneveld, maar leverde ook een bijdrage voor Het Wijn Leesboek dat ik mocht samenstellen voor De Bijenkorf, dertig jaar geleden. Michels hoofdstuk ging over wijnterminologie zoals gebezigd door o.a. wijnhandelaren en in restaurants. Ziehier een deel van de tekst. De illustratie is van Walter van Lotringen.

 HET ARCHIEF SPREEKT

Zo mogelijk nog komischer effecten weten onze wijnstilisten te bereiken wanneer zij flessen proberen te slijten die eigenlijk niet te drinken zijn, hetzij dat ze uit de meest obscure gebieden stammen (donkere mengkelders inbegrepen), hetzij dat ze van oogstjaren komen die niet eens vermeld worden in de meest genereuze beoordelingstabellen. De handel zit dan, hoe dan ook, met een voorraadje twijfelachtige flessen, en zie nu hoe zij de daarin huizende wijnen benoemen:

‘Een interessante wijn’
‘Een gevoelige wijn’
Heel goed is ook:
‘Een gemakkelijke wijn’
Of juist:
‘Een wijn die zich niet makkelijk gewonnen geeft’
Van voren tot achteren volmaakt in het genre zijn:
‘Een open wijn’ of
‘Een complete wijn’
Terwijl wat dubbelzinnigheid betreft weer niets gaat boven:
‘Een wijn met verborgen kwaliteiten’


Sommigen zouden ons willen suggereren dat wij, indien wij aan een restauranttafeltje de wijn te proeven krijgen, met naast ons een ober die benieuwd staat te wachten welk spiritueel commentaar deze klant nu weer uit zal brengen, ons zouden moeten bedienen van dit soort termen. Met andere woorden dat wij, na een slok opkijkend met een nadenkende blik, langs de neus weg zouden zeggen: ’Een evenwichtige wijn met een nobele souplesse en toch sportieve afdronk, ober!’ Ik raad dit af. Mijn theorie is deze: wat men er ook over zegt, het klinkt onnatuurlijk, want zo’n ober ziet, ruikt en voelt aan dat wij geen chevalier du tastevin zijn. Wie, na geproefd te hebben, voelt dat hij iets zeggen moet, die neme de m.i. grote uitvinding over van de Leidse jaarclub Unione, welker leden elk glas becommentariëren met: ‘Een brede wijn’. Dat is altijd goed. Niemand heeft het ooit eerder gehoord en het houdt alles in. Hoe heerlijk zou het zijn als dit weekend, in alle restaurant van het land bij elke fles vernomen werd: ’Een brede wijn!’

 

 

In de Middellandse Zee, tussen Tunesië en Sicilië, ligt het Italiaanse eiland Pantellaria. Het is 83 vierkante kilometer groot en telt ruim achtduizend bewoners, maar er landen regelmatig grote hoeveelheden vluchtelingen uit Afrika. Men maakt er een zoete, muskaatachtige wijn van de zibbibo druif. De etiketterm passito wil zeggen dat de druiven op stromatten te drogen worden gelegd en daardoor veel vocht verliezen, wat de wijn nog zoeter maakt. Aldus de toelichting van de grote etikettenverzamelaar Bert Wentzel, jokebertwentzel@gmail.com, die dit label selecteerde uit zijn imposante collectie.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.