Zomerwijnen, je vindt ze volop in dit magazine. Dus veel wit en een handvol rosés. Allemaal geselecteerd door ze zorgvuldig te proeven. Van de in totaal meer dan twee dozijn aanbevolen wijnen komen er deze keer zes uit Zuid-Afrika en vijf uit Italië. Maar ook Chili, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Portugal, Slovenië en Spanje zijn van de partij. En de proefprofs van Perswijn stellen negen geweldig goede Grüner Veltliners uit Oostenrijk voor. De virtuele reis gaat deze maand naar het wijngebied Mâconnais in de zuidelijke Bourgogne, met als gids Frankrijk-kenner Ruud Couwenhoven. Voorts maakt een nostalgische leestrip je deelgenoot je van een bijzonder ontbijt in Bordeaux – en da’s echt nog niet alles.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Raumland Cuvée Katharina Brut Nature 2018
Deutscher Sekt
De meest geprezen Sekt producent van Duitsland is Volker Raumland. Vanaf 1980 verrichtte hij pionierswerk door hoogwaardige schuimwijnen te gaan maken die als voorbeeld zouden gaan dienen voor andere producenten, en die een overweldigend aantal bekroningen zouden ontvangen, ook internationaal. Volker, terzijde  gestaan door zijn dochters Marie-Louise (op de foto rechts) en Katharina, betrekt zijn – organische gecultiveerde – druiven van 10 hectare in Rheinhessen (waar de kelder staat) en Pfalz, en verricht de wijnbereiding met veel zorg voor detail en geheel à la Champagne. De ongefilterde Cuvée Katharine Brut Nature uit 2018 werd gecomponeerd uit pinot blanc, pinot meunier (zeldzaam in Duitsland) en pinot noir,  onderging een kelderrust van maar liefst 36 maanden, en bevat slechts 1,3 gram suiker per liter. Het is de beste Duitse Sekt die ik ooit heb geproefd. Elegant, levendig, loepzuiver, sappig, met hele fijne belletjes, frisse citrus en een hint van brioche. Grote klasse, kortom. Deze Raumland Sekt wordt gevoerd door www.pasteuning.nl voor ongeveer de helft voor wat je tegenwoordig voor een hoogwaardige Champagne betaalt, namelijk €32,95.

Rotari Cuvée 28 Brut Rosé
Trento
Een dochterbedrijf van Mezzacorona, een dynamische, in Zuid-Tirol gesitueerde coöperatie waarvan de  plusminus 1600 leden circa 2400 hectare bezitten, is Rotari – gespecialiseerd in hoogwaardige mousserende wijnen. Die vervaardigd worden in een prachtig, eigentijds vormgegeven complex aan de voet van een gebergte. Voor de Cuvée 28 Brut Rosé gebruikte men chardonnay en pinot noir, rassen die ook gebruikt worden voor Champagne. De vrolijk volop schuimende, levendige wijn heeft de frisheid van een bergbeek en het fruit van voornamelijk bessen. Voor deze delicieuze, feestelijke aperitiefwijn wordt door www.perfectewijn.nl €13,95 gerekend.

 

Banner_februari_GrandSud

 

Alvi’s Drift Chenin Blanc 2023
Western Cape
Eigenlijk altijd betrouwbaar, kenmerkend én lekker, zo heb ik al jaren  de wijnen van
Alvi’s Drift ervaren, een immens Kaaps landgoed van 7000 hectare waarvan ongeveer 420 beplant met druiven. Vandaar ook dat in de gezaghebbende Platter’s South African Wine Guide alle  vermelde wijnen vrijwel consequent met vier of de maximale vijf sterren worden bekroond. Wat mij betreft zou ik zéker vijf sterren geven aan Chenin Blanc 2023, omdat het zo’n smakelijke, heel typerende wijn is, fris en sappig, vol fruitig (witte vruchten, citrus) en discreet gekruid. Deze charmante Chenin draagt een richtprijs van €7,75. Adressen via www.monnik-dranken.nl.

Danie de Wet Sauvignon Blanc 2023
Robertson
Thuis hebben we deze Kaapse wijn eerst genoten bij traditioneel bereide asperges toen ze nog in het seizoen waren, en later bij gebakken vis besprenkeld met citroensap. Want hij was stevig genoeg voor ook de beenham bij de asperges, fris genoeg voor de vis, en tegelijk voorzien van een licht plantaardig, groen kruidig element, terwijl deze Sauvignon Blanc bovendien verleidde met sappig fris citrusfruit. Wijnmaker Danie de Wet van De Wetshof (circa 200 hectare) verrichte in Zuid-Afrika pionierswerk met Chardonnay, maar ook met Sauvignon Blanc staan hij en zijn twee zoons zeker hun mannetje. Fles €7,36 bij www.plus.nl.

 

 

De Kleine Schorre, Schouwen-D®uiveland Blanc 2023
Zeeland
Het was weer een voorrecht en genoegen om de nieuwe Zeeuwsen te proeven van De Kleine Schorre,het op Schouwen-Duiveland gevestigde wijngoed. Dat inmiddels een indrukwekkende 14 hectare bestrijkt. Als gebruikelijk was het genieten van de Blanc, een blend van pinot blanc en de daarmee verwante auxerrois. Het oogstjaar 2023 toonde  een blekige kleur met een klein groenzweem, rook enigszins floraal alsmede een tikje kruidig, en trakteerde, heel typerend, op zowel een knisperende frisheid als sappig fruit van citrus en witte vruchten, terwijl de alcohol beperkt blijft tot 12,5 procent. Zalig bij o.a. zeefruit, fris aangemaakte salades, sushi en alle mogelijke visgerechten. Via www.dekleineschorre.nl wordt de Blanc aangeboden voor €19,95 per fles.

Eisacktal Pinot Grigio Valle Isarco 2023
Südtirol Alto Adige
In Zuid-Tirol is de Kellerei/Cantina Eisacktal een van de kleinste wijncoöperaties en tegelijk de jongste, want gesticht in 1961. De 135 leden bezitten zo’n 150 hectare wijngrond, dus iets meer dan een enkele hectare per druiventeler. Echter… klein is hier fijn. Want van de talrijke, tussen 500 en 700 meter hoog gelegen percelen worden kostelijke wijnen gemaakt, zoals de Pinot Grigio uit de Isarco Vallei. Een beschaafde kruidigheid staat voorop bij de ferme 2023, en dat in smakelijk gezelschap van o.m. frisse citrus en flink wat sap. Deze breed inzetbare, loepzuivere wijn kost €12,50 bij www.josbeeres.nl, zie de banner.

Galodoro Alvarinho 2023
Vinho Verde
Op 40 kilometer van Porto, en in Portugals grootste wijngebied, het heuvelige, groene Vinho Verde, staat het historische Casa de Vila Verde. Dat omgeven wordt door een prachtige tuin en dat over een  landerij van 100 hectare beschikt waarvan 70 beplant met wijnstokken. Meer dan de helft daarvan levert duiven die door het toonaangevende wijnhuis Carlos Sante Lima worden verwerkt. De Galodoro Alvarinho bijvoorbeeld die bij zeer lage temperatuur (12 à 14 graden Celsius) wordt vergist en daarna nog op zijn aroma verrijkende gistingsbezinksel blijft rusten. De jaargang 2023 is een ferm type Vinho Verde, vrij vlezig, prettig fris en zeker niet zuur, met schakeringen van zowel witte als gele vruchten, aangevuld door subtiel wat specerijen en kruiden. Deze voortreffelijke viswijn draagt een richtprijs van €11,65, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

“Manzane” Pinot Grigio 2023
delle Venezie
Het familiale domein Le Manzane produceert hoofdzakelijk Prosecco, en is met zijn 70 hectare ook in het gelijknamige gebied gevestigd, maar brengt daarnaast stille wijnen voort. Waaronder een feestelijk uitgedoste Pinot Grigio die na zijn gisting ongeveer vijf maanden op zijn gistingsbezinksel rustte, teneinde hem extra aroma te verschaffen. De jaargang 2023 is vrij bleek getint en smaakt op elegante wijze vooral naar frisse citrus, dus naar grapefruit & co, met nog een partje groene appel plus een heel klein kruidje. Deze plezierige zomerwijn kost €11,95 bij www.colaris.nl.

Puklavec & friends Sauvignon Blanc & Chardonnay 2023
Slovenija
In het heuvelige noordoosten van het door drie landen en de Adriatische Zee omsloten Slovenië heeft de familie Puklavec vijftien jaar geleden een wijncoöperatie overgenomen, gerenoveerd en nieuw leven ingeblazen. Dit gebeurde met zo veel verve dat Puklavec &  friends ’s lands belangrijkste wijnexporteur is geworden. Het tegenwoordig door Vladimir en Tatjana Puklavec geleide bedrijf, dat van 1100 hectare druiven betrekt, heeft vooral succes met witte blends, zoals de Sauvignon Blanc & Chardonnay, een hoogst plezierige warme-dagen en verse-vis wijn die frisheid combineert met vlezigheid, een lichte kruidigheid en een sappige fruitigheid, zoals die van witte en gele vruchten. Fles €6,49 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

 

Santa Rita 120 De Light Pinot Grigio 2023
Chile
Een kleine trend naast die van alcoholvrije wijnen is die van laaggradige soorten. Het zijn de volstrekte tegenhangers van alcohol bommen met 14,5 procent tot soms zelfs 15 en jazeker 15,5 procent. Een heel smakelijke vertegenwoordiger van zo’n wijn met minder alcohol, slechts 9 procent, is de Pinot Grigio die de Chileense producent Viña Santa Rita heeft uitgebracht. Bewust gebruik ik het adjectief ‘smakelijke’ – want dat is deze wijn zeker. Behalve frisse citrus proef je iets milder fruit van witte en gele vruchten, terwijl de wijn tevens fris en sappig werd gestijld, en je de verwijderde alcohol eigenlijk niet mist. Een fles kost €6,59 bij www.mcd-supermarkt.nl en bij www.boonsmarkt.nl.

Simonnet-Febvre Auxerrois 2019
Coteaux de l’Auxois
Ten zuidoosten van Chablis, tussen Auxerre en Dijon, vond in een licht heuvelig gebied ooit grootschalige wijnbouw plaats. Zo telde de streek, die Auxois heet, in 1830 maar liefst 5000 hectare wijngaarden. Vanwege allerlei problemen, zoals de druifluis en oorlogen, verdwenen die druivenakkers meer dan een eeuw uit beeld, maar… ze zijn weer terug. Dit dankzij producenten als Simonnet-Febvre, gevestigd in Chablis. Dit huis beschikt nu over 15 hectare binnen Coteaux de l’Auxois, zoals de streek tegenwoordig heet. De daarvan afkomstige, naar zijn druif genoemde Auxerrois 2019 oogt nog heel jeugdig, met zelfs een groenzweem, smaakt nog verrassend vitaal, met naast zijn frisse zuren een stevig structuur en een aroma van gebrande noten. Kostelijk bij bijvoorbeeld kip van de grill. Fles €14,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner.

 

 

Slurp! Fruity & Floral Chardonnay 2023
Vin de France
Een reus in de Franse wijnwereld is Cordier, vroeger een Bordeaux huis maar tegenwoordig een groep waarbij alleen al tien coöperaties zijn aangesloten die een ledenbestand van circa 3800 druiventellers hebben. Sinds 2021 bezit Cordier het ook in  Groot-Brittannië succesvolle merk Slurp!, waaronder vriendelijk geprijsde ‘instapwijnen’ worden uitgebracht. Om nog meer jonge, beginnende wijndrinker te trekken werden de etiketten van dit lijntje onlangs kleurrijk vervrolijkt, maar de wijnen zelf veranderden niet. De Floral & Fruity Chardonnay 2023 zou je een Chardonnay voor liefhebbers van Sauvignon Blanc kunnen noemen. Want hij geurt vaag floraal, werd fris gestijld, en heeft in zijn sappige, tevens licht kruidige en ietwat pittige smaak ook fris citrusfruit, samen met een vleugje wit. Niet slecht om van te slurpen op een warme zomerdag. Fles €5,29 bij www.ah.nl, zie ook de banner.

Warwick Professor Black Sauvignon Blanc 2023
Stellenbosch
Op 240 tot 350 meter hoge voetheuvels van de Simonsberg (foto), bij Stellenbosch, beschikt het wijngoed Warwick over 65 hectare. Het dynamisch en grotendeels duurzaam geleide domein maakt naast veel geprezen wijnen van cabernet sauvignon en cabernet franc en eveneens excellente Sauvignon Blanc, genoemd naar de Kaapse ‘perzik professor’ Black. Zo ontving de 2023 maar liefst 4,5 sterren in de Platter’s Wine Guide 2024.  De druiven voor deze jaargang werden in drie verschillende plukgangen binnen gehaald en lebben een levendige, frisse en tegelijk stevig gestructureerde, harmonische wijn gegeven me de nodige diepgang. In geur en smaak zijn o.m. kruisbes, groene appel, een vleugje mild geel fruit en iets van passievrucht te ontdekken. Dit is een Sauvignon Blanc met schoudervulling. Richtprijs €13,95, adressen via www.vinites.com.

 

 

Wind Band Wah-Wah White 2023
Western Cape
Dat Cerina van Niekerk (links) gefotografeerd werd op een pianokruk is geen wonder. Want van huisuit is ze een concertpianiste die ook muziekprogramma’s sponsort voor arme kinderen in haar Zuid-Afrikaanse omgeving. Anno 2010 werd ze wijnmaker, en stichtte het boutique bedrijfje Cecilia Wines. Dat inmiddels heel succesvol is, gezien alleen al de lovende kritieken. Haar in Breedekloof gesitueerde kelder bracht o.a. een sappig fruitige – we proeven milde witte vruchten, exotische en gele – en goed sappige, vriendelijke frisse witte 2023 voort die Wind Band Wah-Wah werd gedoopt, en een blend is van 87 procent chenin blanc met 22 chardonnay. Dit is de zoveelste Kaapse ontdekking van www.winematters.eu die €10,45 per fles vraagt.

Domaine de la Baume, Les Vignes de Héloise Pinot Noir rosé 2023
Pays d’Oc
Het is steeds weer een genoegen om wijnen te proeven van Domaine de la Baume, het Zuid-Franse modeldomein dat de Noord-Franse familie Helfrich (van Les Grands Chais de France) zo’n twintig jaar geleden overnam van de Australische familie Hardy (die sinds 1990 eigenaresse was). Technisch pionierswerk werd eveneens verricht. Zo was Domaine de la Baume het eerste in de gehele Languedoc om mechanische nachtpluk te verrichten. Domeindirecteur Frédéric Glangetas vertelde dat hij zo’n 200 hectare eigen grond beheert voor de domeinwijnen. Waaronder een opmerkelijke, want van pinot noir vervaardigde, elegant-ferme rosé, Les Vignes de Héloise. De wijn smaakt zowel lekker fris als lekker sappig en lekker fruitig (bessen, rode vruchtjes), met nog een klein kruidje toe. Via internet zijn diverse leveranciers te vinden, waaronder www.wijngro.nl in Gouda die €9,95 per fles rekent.

 

 

MoutonCadet x Mathilde 2023
Bordeaux
Uit de van een vrolijk etiket voorziene schroefdop fles vloeit een licht oranje getinte Bordeaux rosé. Die een levendige, frissige smaak heeft, alsmede een beheerste hoeveelheid alcohol, namelijk 12,5 procent. Voorts biedt deze MoutonCadet x Mathilde op bijna verleidelijke wijze mild fruit van vooral aardbeien en wat frambozen. Het wereldwijd succesvolle bedrijf Baron Philippe de Rothschild S.A. gebruikte voor de 2023 biologisch geteelde druiven, alleen merlot. Deze superieure zomerrosé draagt een richtprijs van €13,95. Adressen via o.a. importeur www.walravensax.nl.

Rosé de l’Horte 2023
Vin de France
Voor zomers wijnvertier, waaronder zeker ook buitenmaaltijden,  is deze Zuid-Franse rosé heel geschikt. Hij smaakt namelijk een tikje hartig, dankzij een zekere kruidigheid. Tevens is-ie fris, sappig, elegant en voorzichtig voorzien van toetsjes aardbeien plus bessen. En dat krijg je allemaal voor €5,99 bij www.plus.nl. De maker van deze bleek oranje getinte rosé – die bijzonder werd samengesteld uit vrijwel gelijke delen cinsault en grenache gris – is overigens een Nederlands-Frans team, dat van Château de l’Horte in de Languedoc.

 

 

Tiempo & Tierra Rosado 2023
Navarra
Lang voordat rosé een wereldtrend werd, maakte men dit wijntype al volop in het voormalige koninkrijk Navarra, van de daar alom groeiende garnacha. Deze ‘lichte rode wijnen’ waren al in 14e eeuw tot ver buiten de landsgrenzen bekend. Geen wonder dus dat Bodegas Príncipe del Viana voor de Tiempo & Tierra rosé alleen garnacha heeft gebruikt. Deskundig en met succes, gezien de kwaliteit van de blank oranje getinte jaargang 2023. Deze vrij volle, maar geenszins zware wijn offreert aangename, dus niet strenge zuren, snufjes kruiden en specerijen, en een tikje milde fruitmix van gele vruchten, rood fruit en mandarijn. Voorts is zijn prijs net zo plezierig als zijn smaak, namelijk €4,99, bij www.jumbo.com.

Weingut Burggarten Drei Brüder Rosé 2023
Ahr
Het zijn voornamelijk blauwe druiven, met voorop spätburgunder ofwel pinot noir, die binnen het Duitse wijngebied Ahr worden geteeld, en dus ook op het daar gesitueerde Weingut Burggarten. Dit ligt aan de voet van de wijnberg Landskrone en dateert uit 1898. Het bestrijkt circa 15 hectare, beschikt ook over een klein, comfortabel hotel (foto),  en wordt tegenwoordig geleid door drie gebroeders: Andreas, Heiko en Paul-Michael. Naast rode Ahr wijnen maken ze o.a. een zalige zomerse rosé. Deze Drei Brüder werd samengesteld uit drie druivenrassen, te weten spätburgunder, cabernet sauvignon en merlot. Ook drie maal hoera, want het is een heerlijke wijn. Pittig fris, licht gekruid en trakterend op fruit van zowel bessen en rode vruchtjes als frisse citrus. Je vindt ‘m bij www.grandivini.nl voor €16,35.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Atlantique Organic
France
Wijn wizard Pierre Henri Cosyns, een grote voorstander en promotor van agriculture biologique blijft verbazen en verrassen. Enerzijds maakt hij traditioneel gestijlde wijnen, zoals op zijn Château Grand Launay en de drie andere châteaus die hij binnen Bordeaux (Côtes de Bourg) bezit, anderzijds ontwikkelt hij onconventionele merklijnen en merkwijnen van elders geteelde druiven. De rode Cuvée Atlantique bijvoorbeeld, een blend van malbec en merlot. Kennelijk groeiden de druiven niet ver van de Atlantische kust, want in de donker getinte, jeugdig ogende wijn biedt een sappige frisheid prettig tegenspel aan het zwoelige, besachtige fruit en de donkere aroma’s. Deze licht gekoeld te schenken, jaartalloze maar kennelijk jonge Atlantique kost €9,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

Buscareto Lacrima di Morro d’Alba 2023
Marche
Ruim twintig jaar geleden kochten twee Italiaanse software ondernemers wijngaarden in het groene, heuvelige gewest Marche, bouwden een kelder en begonnen het wijnbedrijf Conti di Buscareto. Daarbij geholpen door een oenoloog en andere wijnprofessionals. Inmiddels telt het domein ongeveer 70 hectare met druivenstokken. De opmerkelijkste wijn is een rode, gemaakt van een zeldzaam, regionaal druivenras, de lacrima.  Dit groeit op ongeveer 250 hectare (behorend aan zo’n vijftien regionale wijnbouwers) in het district Morro d’Alba dat genoemd werd naar een heuvelstadje. De koel geserveerde, donkerrode, nog jeugdig ogende Lacrima 2023 van Buscareto frappeerde door zijn zachtfris verpakte sappige, zwoele fruit van zwarte vruchten en bessen. Deze hoogst aangenam rode zomerwijn kost €10,20 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 

L’Innocence Segalin 2023
Vin de France
Bij het charmante marktplaatsje Payssac, diep in de streek Cahors (op zo’n 30 kilometer van de gelijknamige stad), toverden drie Nederlanders een historische château om tot een comfortabel, fraai ingericht vakantieoord. Dit gebeurde vanaf 2001. Maar Château Camp del Saltre bleef ook wijngoed. Het beschikt over 20 hectare met druivenstokken. Uiteraard brengen deze voornamelijk Cahors voor, van de blauwe malbec. Daarnaast groeit er wat segalin, een vrij zeldzaam regionaal ras dat in 1957 werd gecreëerd door blauwe jurançon te kruisen met blauwe portugieser. Pure Segalin had ik niet eerder geproefd, spannend dus om die van Camp del Saltre in het glas te krijgen, de l’Innocence 2023. Het bleek een donkerrode wijn te zijn met een sappige, zijdeachtige, bijkans zwoele smaak die duidelijk enigszins mild was en een geheel eigen aroma had dat deed denken aan een mix van gekruide drop met hele rijpe bramen, met hints van dadels en vijgen. Koel geschonken kwam hij prettig tot zijn recht bij de Bosstoof van Gelders Landschap & Kastelen. Richtprijs €9,45, verkooppunten via www.heisterkamp.com.

Maturo Nero d’Avola 2022
Sicilia
Deze wijn werd gebotteld in de buurt van Pisa, maar heeft als herkomst Sicilië, en werd daar gemaakt van de nero d’avola, Sicilië’s eigen blauwzwarte druif. Op het eiland zijn maar liefst zo’n 18.000 hectare met dit ras beplant, en in het zuidoosten bestaat een kleine stad met de naam Avola. De beslist fris te schenken Maturo 2022 is heel geschikt als barbecue begeleider. Dit vanwege zijn soepele, zwoelige en tegelijk zacht frisse, ferme smaak die gekenmerkt wordt door zowel donkere aroma’s (laurier, drop, leder) als fruitige (voornamelijk rijpe zwarte vruchten). Bovendien is-ie heel betaalbaar, namelijk €5,49 bij www.dirckiii.nl,  zie de ook banner.

 


Schnaitmann evoé 2020
Schwäbische Landwein
Niet ver van Stuttgart, in het relatief onbekende Duitse wijngebied Württemberg, bezit Rainer Schnaitmann een wijngoed van 24 hectare  De meest onconventionele rode wijn die hij daarvan maakt, is de Schnaitmann evoé!. Want daarin kreeg de regionale lemberger gezelschap van Franse merlot en cabernet sauvignon. Het trio heeft een elegant-ferme, goed gevulde, tikje rijpe maar tegelijk nog vitale, zacht frisse wijn gegeven waarvan de smaak vooral bepaald wordt door bessig fruit, aangevuld door hints van zwarte vruchten en een zachte kruidigheid (die waarschijnlijk te danken is aan de twee jaar rijping in gebruikte vaten van 300 liter). Deze ongefilterde, fris te serveren wijn kost €12,50 bij www.dewijntherapeut.nl.

Sensas Pinot Noir 2023
Pays d’Oc
Dit is geen echte hoogvlieger, daar is zijn prijs ook niet naar, maar wel een sympathieke slobberwijn, bestemd om net als een Beaujolais gekoeld te worden gedronken, bij van alles en nog wat, zeker ook tijdens buitenmaaltijden. Zijn smaak is soepel, sappig en redelijk vol, en zijn fruit een plezierige mix van o.a. rijpe bessen en bramen, met nog een aardbeitje toe. Tegelijk vormt hij het bewijs dat de zo Bourgondische Pinot Noir ook in Frankrijks zonnige zuiden goed kan gedijen. En de producent? Da’s een wijncoöperatie in de Languedoc. Deze Sensas wordt o.m. aangeboden door Boni, Hoogvliet, Poiesz en Vomar. De flesprijs varieert van €4,99 tot €5,89.

 

 

The Pledge, Our Lekker Pinotage 2021
Coastal Region
In ruim twintig jaar heeft Origine Wine zich ontwikkeld tot een van Zuid-Afrika’s belangrijkste merkenbouwers en wijnexporteurs. Jaarlijks verscheept dit in Stellenbosch gevestigde bedrijf meer dan 70 miljoen liter. Een van de eigen merken is  The Pledge. De Our Lekker Pinotage daarvan onderging ongeveer anderhalf jaar vatrijping, en werd uiteraard gemaakt van pinotage, Zuid-Afrika’s eigen druif (die in 1925 werd gecreëerd door Abraham Perold). In de 2021 ruik en proef je vaag iets van banaan, wat kenmerkend is voor Pinotage. Markanter present is heel rijp fruit van bessen en zwarte vruchten, terwijl de vatopvoeding  hints van vanille, rook en kruiden heeft verstrekt. Dat ‘Our Lekker’ is terecht. Alleen al vanwege zijn alcohol (14 procent) verdient het aanbeveling de wijn fris te schenken, bij kruidige vleesgerechten bijvoorbeeld. Een fles, helaas vrij zwaar en met een rare lakcapsule, kost €14,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

Opa se Wyn 2023
Robertson
In wat tegenwoordig de wijnstreek Robertson is, oostelijk van Kaapstad, kocht Klaas Jonker ruim 110 jaar geleden 280 hectare braak liggend terrein. Hij noemde het Weltevrede en gaf elk van zijn vier zonen eenzelfde deel. De jongste zoon, Japie, behield de naam Weltevrede, en begon op bescheiden schaal zoete en versterkte wijnen te produceren. Op het nu 160 hectare tellende domein, waar Philip Jonker (vierde generatie) niet alleen mede-eigenaar is maar ook keldermeester, zijn dit soort wijnen nog altijd een specialiteit. Ze hebben ook talrijke medailles en andere onderscheidingen gewonnen. Wie ze drinkt, begrijpt waarom. Opa se Wyn komt van rode muskaatdruiven en heeft een genereuze, rijk zoete, tevens krachtige smaak (16,5 procent alcohol) met elementen van o.a. rozijnen en zwarte kersen: het is bijna een dessert op zich. Halve fles €12,95 bij www.vinify.nl, zie de banner. 

WIT UIT WEINVIERTEL

De proefprofs van Perswijn hebben witte wijnen uit Oostenrijk geproefd – en waren zeer enthousiast. Zo schreven ze: ‘Wat ligt het gemiddelde niveau van de wijnen toch hoog! En hoeveel uitblinkers zijn er wel niet? Oostenrijk heeft het grüner veltliner een eigen witte variëteit die de klasse van chardonnay en riesling benadert. U kunt eigenlijk geen miskoop doen als u Grüner Veltliner koop uit Niederösterreich.’ Hier zijn de sterren van de jaargang 2022 uit Weinviertel, het grootste wijngebied van Niederösterreich en zelfs heel Oostenrijk. De streekfoto is van het gelauwerde Weingut R & A Pfaffl.

Gruber Röschitz, Ried Reipersberg Grüner Veltliner 2022
GEUR perzik, kruisbes, fris, witte peper
SMAAK sappig, fris, zoutig, rond
www.vinites.com, richtprijs €14,95

Ingrid Groiss, Grüner Veltliner Braitenpuechtorff 2022
GEUR jong, grapefruit, banaan, rode appel, peper
SMAAK sappig, fris, slank en levendig
www.okhuysen.nl, €17,25

Schloss Maissau, Grüner Veltliner 2022
GEUR gele pruimen, perzik, peer, bloemen
SMAAK zacht en kruidig, goede zuren, sap
www.vinites.com, richtprijs €13,95

Schloss Maissau, Ried Steinwandl 2022
GEUR mooi zuiver, geel citrusfruit, peperig
SMAAK jong, levendig, lekker fruit, goede lengte
www.vinites.com, richtprijs €15,95

Weingut Diem, Nussberg Grüner Veltliner 2022
GEUR open, kruidig, peer, rijpe appel, fijn
SMAAK krachtig en sappig, rond, balans
www.tamiswijnenenvinovia.nl, €10 à €12,50

Weingut R &A Pfaffl, Golden Grüner Veltliner Reserve 2022
GEUR peperig, intens, perzik, rijpe peer
SMAAK rijk, weelderig, mollig, dik, sappig
www.poot.nl, richtprijs €27,95

Weingut R & A Pfaffl Grüner Veltliner Zeisen Weinviertel DAC 2022
GEUR kruidig, zwoel, acacia, gele pruimen
SMAAK dik en sappig, mild en rond
www.poot.nl, richtprijs €11,95

Weingut R &A Pfaffl, Hund Grüner Veltliner Reserve 2022
GEUR peer en witte peper, bloemen, perzik
SMAAK zacht en krachtig, fijn kruidig, diepgang
www.poot.nl, €17 à €17,50

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/

 

***

 BOURGONDISCHE DAGTOCHT
DOOR DE MÂCONNAIS

Waarschijnlijk de meest succesvolle Nederlandse auteur van reisgidsen voor Frankrijk is Ruud Couwenhoven. Voor zijn serie Frankrijk Binnendoor heeft hij samen met zijn vrouw Marian ook wijnstreken intensief bereisd, zowel bekende als minder bekende. En in elk gebied verrassende vondsten-om-te-bezoeken gedaan, buiten de geëffende paden. Hier is zijn impressie van de zuidelijke Bourgogne het vooral om zijn hoogwaardige witte wijnen bekende district Mâconnais

Een mooie manier om de Mâconnais te verkennen is een roadtrip door het gebied tussen Tournus en Mâcon. Een leuke start vormt de stad Tournus (bovenste foto) die niet alleen aan de rivier de Saône ligt, maar ook aan de historische Route Nationale 6. Voor velen is dit de mythische weg die Parijs met het zuiden van Frankrijk verbond. Overigens zul je in de omgeving van Tournus vergeefs zoeken naar de N6 omdat deze weg hier is omgedoopt tot D906. Nog steeds is voor velen de oude N6 een route om te volgen naar Zuid-Frankrijk, vanwege die historie. Maar laat ik meteen elke illusie wegnemen; de charmes en emoties die in veel boeken over de N6 worden beschreven zijn nagenoeg verdwenen.  Soms staat er nog een voormalig tankstation, maar dat is dan bijvoorbeeld een boulanger of een bouwval, of je vindt er nu een eigentijds tankstation. Wel zie je nog oude auberges en restaurants, maar ook daar heeft de tand des tijds vaak behoorlijk aan geknabbeld. Soms zijn ze zelfs vervallen. Verder is de oude N6 een heel drukke doorgaande weg, waar het soms onprettig is om te rijden vanwege het vrachtverkeer. Je kunt dan beter een mooie Frankrijk Binnendoorweg zoeken. In Tournus heeft de N6 wel erfgoed achtergelaten, want in de stad vind je veel goede restaurants. Of al die restaurants er de oorzaak van zijn dat buiten Tournus ook een Tefal pannenfabriek ligt weet ik niet, maar feit is dat de winkel bij de fabriek veel bezocht wordt. Tournus is meer dan culinair genieten. Het centrum is niet immens en daardoor overzichtelijk, de blikvanger is de prachtige Abbaye Saint-Philibert. Het oudste deel stamt uit de 10e eeuw en de gebouwen zijn nog fraai bewaard gebleven. Met de oude straatjes eromheen is het bijna een stadje in de stad. Echt leuk om te bekijken. Vlakbij, aan de Saône, vind je een aantal parkeerplaatsen. Ook handig als je naar bijvoorbeeld Mâcon of Chalon-sur-Saône langs de rivier wilt fietsen. Iets wat je zeker eens moet doen als je in de buurt bent, je fietst er heerlijk langs het water. Richting Chalon-sur-Saône is het ongeveer 33 kilometer en naar Mâcon dezelfde afstand.

 Welnu, rijd na Tournus over de oude N6 naar Mâcon. Als je de auto (gratis) parkeert bij de Cité des Climats et Vins de Bourgogne, kun je er alles te weten komen over de wijnen van de Mâconnais en de iets noordelijker Côte Chalonnaise. Als je daarna stroomafwaarts langs de Saône loopt, kom je vanzelf bij de kades langs de rivier. Je passeert bijvoorbeeld het Hotel d’Europe et d’Angeleterre dat een rijke historie heeft die teruggaat tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Op de rivier landden in die tijd grote watervliegtuigen met vooral gefortuneerde passagiers en  avonturiers die zich hier in de watten lieten leggen, op doorreis naar andere plekken in Europa. Het hotel is er nog steeds, dus als je eens op een avontuurlijke plek wilt overnachten dan kan dat. Mâcon is trouwens een gezellige stad, dus ga gerust het centrum in. Zoek je een leuk adres voor de lunch? Le Part des Anges en Au Comptoir des Halles aan de Quai Lamartine zijn prima plekken om een hapje te eten en van een goed glas wijn te genieten. Na de lunch kun je dan het oude centrum in. De Place Saint-Pierre ligt vlak achter de Quai Lamartine, waar een stadswandeling begint die in de trottoirs is aangegeven met goudkleurige driehoeken met de tekst cité Lamartine. Die naam kom je vaker tegen in Mâcon; Alphonse de Lamartine was dichter en schrijver. Hij schopte het uiteindelijk in de Franse politiek tot staatsman als een van de grondleggers van de Tweede Republiek. Je raadt het al, Alphonse de Lamartine werd in Mâcon geboren.

Als je de oude binnenstad hebt bekeken, kun je met de auto naar de wijngaarden van de Mâconnais. Een wijngebied dat anders is dan de beroemde Côte d’Or. Het is een reliëfrijke streek die ongeveer de vorm heeft van een druiventros, breed van boven, smal van onderen  (op de foto het wijndorp Clessé). In het zuiden grenst de Mâconnais aan de Beaujolais. Ik vond het heel verrassend en echt de moeite waard om door de Mâconnais te toeren. De wegen zijn er over het algemeen rustig en overal vind je leuke wijndorpen, veel romaanse kerken, af en toe een kasteel en vooral veel wijngaarden. Wandelaars komen in deze streek volop aan hun trekken dankzij talloze bewegwijzerde  routes door bossen en wijngaarden. In het uiterste zuiden van de Bourgogne en vlak bij Mâcon liggen de fraai door druivenakkers geflankeerde rotsen van Vergisson en Solutré. Als je mijn eerste boek hebt, dan zie je op de cover een illustratie van de Roche de Solutré, die fier boven het landschap uitsteekt. Een bijzondere plek waar je zeker eens een kijkje moet nemen als je in Mâcon of omgeving bent. Rij in dat geval over de D17 en D54 naar Solutré-Pouilly en volg de bordjes naar de Roche de Solutré, waarbij je een museum hebt over de rijke historie van de rots en een pad voor een wandeling naar de top. Het uitzicht daar is prachtig.  Hou je van mooie uitzichten? Rij dan verder over de D54 tot je bij een splitsing komt en ga er rechtsaf richting Pierreclos. Er volgt een fantastische rit en iets verder zie je links chambre dhôte La Grange du Bois. Er tegenover ligt een kleine parkeerplaats die een fenomenaal panorama biedt over de rotsen van Vergisson en Solutré hebt. Een wereldplek om die twee rotsen tegelijk te kunnen zien.
Na een mooie afdaling door het bos en over de smalle weg richting Pierreclos kom je uiteindelijk op de D185 richting dit wijndorp en verschijnen ook de eerste wijngaarden met op een heuvel Château de Pierreclos. Je kunt dit kasteel (foto linksonder) bezoeken en meer over de geschiedenis te weten komen. Het is ook een wijndomein met chambres d’hôte voor een overnachting op een unieke locatie. Om naar de volgende bestemming te rijden ga je ruim 24 kilometer door wijngaarden, landerijen en bos tot je bij het dorpje Laizé komt. Wie over de D82 rijdt, ziet voor het dorp rechts de wijngaarden en de gebouwen van een wijndomein, Domaine de Naisse. Probeer hier een afspraak te maken voor een proeverij, want er worden prima wijnen gemaakt en de prijs valt reuze mee (telefoon +33 385 334 529). Daarna kun je de roadtrip volgen richting Azé, waar een  prehistorische vindplaats met een paar grotten ligt. De grotten werden ooit bewoond door holenberen en mensen. Hier ga je ruim driehonderdduizend jaar terug in de tijd. Ben je meer geïnteresseerd in een middeleeuws pareltje? Kies dan de richting van Martailly-les-Brancion en ga in dat dorp linksaf over de D14 naar de Site Médiéval de Brancion. Toen ik er voor het eerst was, wist ik niet wat mij overkwam. Ik had de tip gekregen van de eigenaresse van de gîte waar wij verbleven en ik ben haar er nog steeds dankbaar voor. Het is een klein ommuurd middeleeuws dorp met een kasteel, hoog op een heuvel. De auto kun je iets buiten het dorp parkeren en na een korte wandeling kom je door de stadspoort in een andere wereld. De tip om er aan het eind van de middag naartoe gaan was goud waard. Het dorp is heel authentiek, en echt bijzonder is de middeleeuwse markthal, die deels in de heuvel werd ingegraven. Als je door de straatjes omhoog loopt kom je vanzelf bij het eind van de heuvel waar een kerkje staat dat zo wonderschoon is dat ik het nooit meer zal vergeten. De Église St-Pierre (links) stamt uit de 12e eeuw en is prachtig  gerestaureerd. Binnen kun je nog originele fresco’s zien en oude grafstenen. Als je dan, net zoals ik, het kerkje aan het eind van de middag uit loopt naar de rand van de heuvel, kun je genieten van een weids uitzicht in de avondzon. Denk er wel aan dat na half zeven zowel het kasteel als het kerkje dicht zijn. Toen ik er was met Marian waren wij de enige twee bezoekers, en terwijl wij richting de auto liepen hoorden wij achter ons twee inwoners smoezen “Sont-ce les derniers visiteurs?” Terug naar Tournus gaat vervolgens via een mooie afdaling en aan het eind van de dag kun je terugkijken op een onvergetelijke dag in de Mâconnais.
Nog veel meer informatie, ook over aanbevolen wijndomeinen, is te vinden in Ruud Couwenhovens regiogids Bourgogne (€21,50 – ISBN 9 789083 01656). Zie ook www.frankrijkbinnendoor.nl/regiogids. De wijnadviezen komen van een hele goede wijnwinkel tevens wijnbar in Parijs; deze wordt geleid door Ruuds zoon Jordi, zie https://frankrijkbinnendoor.nl/bijzondere-wijnwinkel-parijs/.

***

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND
Een zomerse zon inspireerde tot het maken van een zonnig duinlandschap in tere tinten. Prettig om bij weg te dromen, bijvoorbeeld wanneer het buiten even minder mooi weer is, is. Het halve meter brede werk kreeg de naam Dromerig duinlandschap, en werd geduldig gemaakt met niet alleen acrylverf, maar ook met toetsen van acrylstift, pastelkrijt, Conté à Paris en houtskool. Voor meer details zie Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

MEMORIES ARE MADE OF THIS (4)

In de vijftig jaar dat ik als fulltime wijnschrijver actief ben geweest, heb ik in kleine ringband boekjes van alles genoteerd: streekimpressies, gesprekken met producenten, wijnproefnotities, mooie maaltijden en alle mogelijke voorvallen.
Een aantal van deze herinneringen deel ik graag in dit maandmagazine.

ENTRECÔTE ALS ONTBIJT

Een vrieskoude zondagochtend in Gaillan, noordelijk in de Médoc, op 22 januari 1983. Door de hoofdstraat schrijdt een in purperrode pijen getooid gezelschap van wijnbouwers, leden van de regionale wijnbroederschap. Ze dragen een standbeeldje van de wijnheilige Saint-Vincent, worden gevolgd door een grote groep winters geklede mensen en zijn op weg naar de kerk. Dit voor een dankmis gewijd aan het excellente oogst van enkele maanden terug, die van 1982. Terwijl ik met koude vingers snel een foto schiet, bedenk in stilte dat drankmis een wellicht passender term zou zijn. Niet alleen vanwege het thema, maar mede vanwege de gulle hoeveelheden wijn die reeds werden geschonken en ongetwijfeld nog zullen verschijnen.


Om negen uur was mijn dag begonnen op Chateau Pey-Martin, in het nabije Ordonnac. Met de familie van de eigenaar mee – iedereen op z’n zondags gekleed – zijn er 22 mensen. Eerst worden de kraakheldere kelders bekeken en daarna komt het ontbijt. Uit diverse kleinere tafels heeft men één grote weten te maken en van buren werden stoelen geleend. Het haardvuur brandt. Bloemen en takken met bessen staan op tafel. Even voor half tien vloeit de nog piepjonge, eigen wijn uit 1982 in de glazen. Wat gebracht wordt is niet toast met jam, fruit of yoghurt, maar grote schalen met boven druiventwijgen geroosterde entrecôtes. Plus vers stokbrood en de wijn van het voorafgaande jaar. Die op zijn beurt gevolgd wordt door de 1976, bij de kaas.

Na een haastige slok koffie maant de voorzitter van de lokale coöperatie – die het feest heeft georganiseerd – het gezelschap om op te stappen. Hij zegt: ‘Dit is de langste dag!’. Waarop een Franse tafelgenoot roept: ‘Maar nog te kort!’ Wat het innemen betreft vormt de séance in de kerk een rustpunt met hooguit een slokje miswijn. Daarna gaan alle remmen los tijdens een maaltijd in de immense opslaghal van Uni-Médoc, de cave coopérative; zo’n twaalfhonderd mensen nemen deel. Het duurt even voordat iedereen zijn stoel gevonden heeft en alle openingsspeeches voorbij zijn, maar eindelijk is het zover: om tien voor drie brengt een klein leger serveersters de soep, en schenken keldermeesters van diverse châteaus de eerste wijn. Een koortje van in roze overhemden geklede mannen begint wijnliederen aan te heffen.

Naarmate het feestmaal vordert, groeit het aantal flessen op de grote, ronde tafels. Want veel wijnbouwers hebben min of meer stiekem een doos meegebracht met flessen van hun château. Het ploppen van de kurken wordt steevast met hilariteit begroet. Tegen kwart over vier tel ik op onze tafel, waaraan tien mensen zitten, tien gewone flessen plus een magnum. Rond vijf uur, bij alweer entrecôte, is het flessenbestand gestegen tot achttien; de meeste bouteilles zijn meer dan half leeg. Niet veel later beginnen de eerste tafels met het koortje mee te zingen. En als om kwart voor zeven Viva España wordt ingezet, voert een oudere dame op het podium danspasjes uit, met op haar hoofd een fles Chateau Liversan. Hij blijft heel.

Tegen achtten, na gezwaai met witte servetten, is de lunch voorbij, en gaan we op weg naar Chateau La Tour Carnet in Saint-Laurent – voor het diner. Onderweg beschrijft een wijnboer de remedie die men vroeger in de Médoc gebruikte tegen verkoudheid en griep. ‘Men neme een glas warme wijn en roostert stukken stokbrood die royaal met knoflook zijn besmeerd. Daarna doop je het brood in de wijn, eet het, en gaat naar bed.’ Een van de wijnboeren roept ‘Geen wonder dat de bedden vroeger met het voeteneinde tegen elkaar stonden.’

 

 

FLATERS AAN TAFEL

Mijn allesbehalve serieuze paperback Flaters aan tafel verscheen ruim 35 jaar geleden bij Mondria Uitgevers. Het boekje bestond uit een verzameling blunders die bekende, minder bekende en volstrekt onbekende Nederlanders aan tafel maakten, thuis of in restaurants. De uitgave werd gegarneerd met knappe, cartoonachtige tekeningen van de briljante, internationaal bekroonde Bert Witte (1943-2012). De flater van deze maand werd gemaakt in… huize Duijker.

Ken je de klassieke film van Laurel & Hardy waarin aan het eind een heel straat vol mensen elkaar met taarten begooit? Daar zitten spetterende close-ups in van mensen die door zo’n taart vol in het gezicht getroffen worden. Welnu, ik had het gevoel dat mij zoiets gebeurde, maar dan mentaal, tijdens een etentje bij ons thuis. We hadden een paar goede vrienden uitgenodigd, en alles verliep perfect – tot het dessert. Mijn vrouw begon dit te serveren met een keramische, zo op het oog nieuwe taartschep. Deze zag er nogal duur uit, en omdat ze niet lang geleden een verzilverde taartschep had gekocht, riep ik nogal kribbig iets van ‘Heb je nou alwéér veel geld voor zo’n ding betaald? Het is niet eens echt mooi!’ Er viel een korte stilte. Waarna mijn vrouw, heel kalm en bijna triomfantelijk zei ‘Deze taartschep, liefste’, hebben wij vanavond, toen jij met de wijn bezig was, cadeau gehad van onze vrienden’. Dat onze gasten vrienden gebleven zijn, is eigenlijk een groot wonder.

 

Banner Hamersma 538-100

 ***

De wijngaard van Château Talbot d’Aux, in Saint-Julien, bestrijkt 110 hectare uit één stuk, was in de 19e eeuw jarenlang eigendom van de Marquis d’Aux. Anno 1917 werd het château verkocht aan Désiré Cordier, en nog steeds behoort het aan diens nazaten, Lorraine en Nancy Cordier. De naam Talbot komt van een Engelse generaal die anno 1453 sneuvelde bij Castillon. Waarna Aquitanië, en dus ook het Bordeaux gebied, niet meer bij Engeland behoorde. Aldus de toelichting van etiketten verzamelaar Bert Wentzel (jokebertwentzel@gmail.nl) die dit label selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.