. Een paar maanden terug heb ik op deze website een aantal onmogelijke merknamen genoemd. In die lijst had ook Gestolen Fiets kunnen staan – ware het niet dat onlangs een zo gedoopte wijn werd gelanceerd. En niet eens in Nederland, maar in Portugal. Het door Willem Holtrop met stripachtige fietsprentjes versierde product is een creatie van Dirk van der Niepoort, wiens betovergrootvader in 1842 naar Portugal emigreerde en daar een nog steeds bestaand Port-huis begon. De nieuwe wijn is echter geen Port, maar komt wel uit dezelfde regio waar Port geboren wordt, het dal van de Douro. De herkomstbenaming is dan ook Douro. De voor een klein deel op vat gelagerde Gestolen Fiets 2005 smaakt ontzettend lekker, dankzij een vlezige, stevige smaak die druipt van het zwarte fruit, van bramen vooral, alsmede van pruimen en wat cassis. Zet de grill of barbecue maar vast aan… Prijs 9,95 euro. De wijn ligt bij meer dan twintig wijnhandels, waaronder die van Henri Bloem (www.henribloem.nl), Pasteuning in Amsterdam (020-662 00 23), Hennie Berendsen in Enschede (www.hennieberendsen.nl) en La Gironde in Rotterdam (info@lagironde.nl). Een adres in de buurt is te verkrijgen via importeur Horizon Wines, info@horizonwines.com, tel. (036) 540 07 08.

 

. Als eindelijke erkenning, zo zou je de hoge scores kunnen beschouwen die de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker aan de speciale Sherry’s van Osborne heeft gegeven: 88 tot 98 punten uit een mogelijke 100. Mijn persoonlijke favoriet zat er ook bij, de Osborne Pedro Ximénez 1827. Deze donkerbruine wijn is voor nagerechten met chocolade en/of koffie als partner perfect – want op rijke wijze geurt en smaakt de Pedro Ximénez daar ook naar, met als extra’s nuances van rozijnen en karamel. De van zongedroogde druiven afkomstige Sherry is zelfs bijna een dessert op zich. Een fles kost ongeveer 12 euro. De zelfstandige wijnwinkels die hem verkopen zijn te vinden via importeur Groupe LFE, sales@groupelfe.com, tel. (0346) 21 43 97. De wijn wordt bovendien verkocht door Gall & Gall, www.gall.nl.

. Laatst ontdekte ik het min of meer bij toeval: de werkelijk kostelijke en tegelijk verrassende combinatie van Epoisses (markante roodbacteriekaas van koemelk) met Sauternes. Ik kende Sauternes reeds als goede begeleider van blauwschimmelkaas, maar deze ervaring was minstens zo mooi.

.