Aanbevolen restaurants

Maandelijks hoop ik ten minste één restaurant te tippen waar het goed eten, drinken en toeven is – zowel in Nederland als elders, zelfs aan boord van cruiseschepen.

RUST WAT (4/18)

Terwijl veel restaurants op zaterdag een hele rustige lunch hebben, of zelfs geen, is het een drukte van belang bij Rust Wat in het zeer Gooise Blaricum. Het bedrijf, dat al een jaar of tachtig bestaat, ligt verscholen aan een grote bosvijver die in de winter per traditie dient alsCafe Restaurant Rust Wat - door Hubrecht Duijker ijsbaan. Cafe Restaurant Rust Wat - door Hubrecht DuijkerBehalve over een groot terras beschikt de zaak over twee eetzalen met houten vloeren, zwart gelakte tafels en stoelen die veloursachtig bekleed zijn met grijstinten en zacht turquoise. ‘Wilt u beginnen met een wijntje? Vraagt onze vriendelijke ober Vincent. Maar gráág. Voor tafelgenote wordt het een glas keurige, gelukkig niet te zoete Prosecco (€6,75) en voor schrijver dezes een fraaie, fris fruitige Sauvignon Blanc 2017, de First Lady van Warwick in Stellenbosch (€6,50). Het noenmaal kan op diverse manieren worden samengesteld, via een aparte lunchkaart, via een lunchmenu (twee gangen €31,50), via Rust Wat ‘klassiekers’ en via een royale selectie kleine warme en koude gerechten die alle gelijk zijn geprijsd (€12,50). Na het nodige wikken en wegen kiezen we voor een combi van één gewoon geportioneerde ‘klassieker’ en twee kleine gerechten. Het eerst daarvan is vitello tonnato, met vrij stevig en tegelijk sappig, dun gesneden kalfsvlees, een smakelijke tonijnsaus en een dun plakje gegrild olijvenbrood. Gewoon prima. Daarna verschijnt een tarte tatin van tomaat, gegratineerd en geserveerd met bolletjes verse geitenkaas, notensla, balsamicostroop en een bodem van vochtig geworden bladerdeeg. Het tarte-tatinachtige is hoogst onduidelijk, but who cares. Het gerechtje met zijn hartige, frisse en ook zoete tonen wordt bij herhaling als héél lekker beschreven. Terwijl dat zoete bovedien goed past bij de Prosecco. De klassieke salade riche (foto, €21,50) doet zijn naam eer aan, want het is een behoorlijk rijk geheel, vooral dankzij de krullen milde eendenlever waarmee hij is bedekt. Voorts treffen we rond het redelijk fris aangemaakte groen stukjes kreeft aan, alsmede enkele schijfjes gegrilde coquilles, spatjes tonijnmayo, kappertjes, augurkjes en streepjes tomaat. Alleen het vreemde, plakkerige  pittenkoekje bovenop had achterwege mogen blijven, gezien zijn enerzijds milde, anderzijds peperige smaak. Gelukkig zijn het karamelachtige koekje en dito mini-stroopwafeltje bij de espresso (€2,95) wel weer OK. Al met al breiden we de naam van Rust Wat in gedachten uit met Eet Wat & Drink Wat.
Café-restaurant Rust Wat, Schapendrift 79, 1261 HP Blaricum. Tel. (035) 538 32 86. Zeven dagen per week geopend vanaf 10.30 uur.

 Banner-Heeren-van-Heusden-Gratis-Wijn-Proeven

MOSA (3/18)

Het lage, okergeel geschilderde gebouw langs de parallel met de kust lopende Penstraat in Willemstad (Curaçao) is zo onopvallend dat je er als toerist ongemerkt voorbij zou rijden. Het was dus ook een ingewijde, Evert Groot van de plaatselijke Wijnkoperij De Gouden Ton, die ons er naartoe bracht. Vanwege het zacht weer was eten mogelijk op de sober ingerichte patio. Waar als openingswijn de Cava Primer Reserva van Pere Ventura werd besteld, keurig en vrolijk bruisend (ANG 69; een euro is ongeveer 2,20 Antilliaanse guldens). In de anno 2016 geopende zaak kookt een jonge vrouw, Maxime Ringelberg (rechts). En dat doet ze inventief op basis van doorgaans betaalbare ingrediënten. We beginnen met een soort salade van avocado waarin ook boerenkool, limoen, zaadjes, rucola een pepertje werden verwerkt, samen een heerlijk, licht notig geheel gevend (ANG 23,5). Genieten is het eveneens van de tonijntartaar die geserveerd wordt met o.a. een citrusachtige yuzudressing en beheerst wat gember (ANG 21,50). Een gerecht waarbij ook de Grüner Veltliner Federspiel van Domaine Wachau (ANG 79) of de Terra Gauda Albariño (ANG 88) perfect zouden passen. Volledig verschillend van smaak is de tataki bereide, dus heel even geschroeide wahoo (tropische vissoort) waarvan het witte, vrij stevige, ietwat neutrale vlees een lift heeft gekregen dankzij gegrilde zoetzure ananas, koriander en een snufje rode peper (ANG 32,50). Vervolgens verschijnt anderhalf uur lang gegaarde en licht gegrilde kip in gezelschap van o.a. een gelukkig niet heftige truffelrisotto met paddenstoelen en knapperige kaaskoekjes (ANG 32,50). De gepekelde steak tartaar waarvan de smaak door gemarineerde biet wordt gestuurd, samen met een groene saus, truffelmayonaise en lijnzaad chips (foto, ANG 33,50) brengt een glimlach om de mond. Een prima partner daarvoor zou de Provençaalse rosé van Château Minuty kunnen zijn (ANG 71). Mosa’s eigenaar Khalid Kemp beveelt ‘shared dining’ aan. Inderdaad, als we ergens graag en zonder soesa gerechten hebben gedeeld, is dat bij Mosa.
Mosa, Penstraat 41, Willemstad, Curaçao. Tel. +599 96 68 02 32. Geopend dinsdag t/m zondag van 18.30 tot 22.30 uur.

 

HOFSTEDE MEERZICHT (2/18)

Dat de eigenaar van Hofstede Meerzigt een wijngroep is (Activin), wordt duidelijk bij het open slaan van de wijnkaart. Want die is zowel omvangrijk als informatief: vrijwel alle per  fles verkochte wijnen – de meeste eigen import – worden deskundig geprofileerd. Bovendien heeft het bedrijf, dat landelijk gelegen is naast een van de oudste panden in Zoetermeer, een wijnkamer waarvan de glazen wanden dienen als geklimatiseerde opslagruimten voor liggende flessen. En de kwaliteit van het wijnaanbod ligt hoog. Hetzelfde kan gesteld worden voor én de gerechten én de service onder leiding van Sermad Wartan. Het interieur is rustig comfortabel, met tegen een van de muren een groot, kleurrijk schilderij van Bodega Norton in Argentinië. Omdat we ongeveer een uur de tijd hebben, wordt gekozen voor het lunchmenu van twee gangen (€29,50). Dat vandaag bestaat, zo onthult Sermad, uit ‘twee mooie visgerechten’. Maar eerst arriveren, behalve vers knapperig brood met een excellente olijfolie, een tweetal amuses. Een mild smakende marshmallow met o.a. aceto balsamico en een kostelijke creatie van aardappel plus truffel. Een beste beginwijn, die ook veel visgerechten voortreffelijk kan begeleiden, is de prijswinnende Buitenverwachting Sauvignon Blanc 2016 uit de Kaapse wijnstreek Constantia. Grassig, frissig en verleidelijk fruitig, denk aan o.a. kruisbessen (glas €8,50). Sympathiek overigens tegenover de Bobs en Wims (Wine in moderation volgers) is het kleine-glaasjes wijnarrangement  (vanaf twee à €9,50). Het bescheiden geportioneerde voorgerechtje bestaat uit een mooie zeebaars begeleid door knapperige, zachte en zoetzure groente-elementen, waarvoor de door Alain Adriaanse geleide keuken – ondergebracht in een voormalige hooimijt – o.m. winterpostelein gebruikte (foto boven). De hoofdschotel wordt niet de à la carte beschikbare schartong aan de graat (€25), maar op de huid gebakken mul, verrijkt door allerlei soorten zacht knapperige groenten, en aangevuld door bouillabaisse schuim, beurre blanc en (proefden we dat goed?) wat truffel. Bij dit heerlijke, rijk smakende gerecht verscheen een wat steviger witte wijn met eenzelfde smaakintensiteit, de fris kruidige, vrij complexe Crozes-Hermitage 2015 van Domaine Mule Blanche, een wijn gemaakt door Paul Jaboulet Aîné. In zijn soort is deze marsanne-roussanne melange een van de betere uit Rhône-dal (fles €56,50). Vanwege de tijd kwam er dus geen dessert, maar wel een fraaie Darjeeling thee met bijbehorende snoeperij. How sweet it was, daar in Zoetermeer.
Hofstede Meerzigt, Zonnenberg 10, 2716 PG Zoetermeer. Tel. (079) 351 59 02. Lunch dinsdag t/m vrijdag, diner dinsdag t/m zaterdag.

 

RIJKS (1/18)

Wat een knappe kok is Joris Bijdendijk. Hij werkte o.a. als souschef bij het sterrenrestaurant Le Jardin des Sens in Montpellier, kwam terug in Nederland bij het Amsterdamse visrestaurant Bridges, en maakt nu furore in Rijks (het restaurant van het Rijksmuseum). Waar hij op creatieve wijze met alle mogelijke ingrediënten, bijvoorbeeld dertig soorten bonen, uiterst smakelijke en vaak verrassende gerechten creëert. Ingrediënten uit eigen land hebben de voorkeur, en ook alle wijnen op de basiswijnkaart werden gemaakt door Nederlanders, hier of in den vreemde. Je zou een lunch dus kunnen beginnen met een feestelijk bruisend glas Blanquette de Limoux van Château de Rives-Blanques (€11), of met de Sancerre 2016 van Villebois (€10) of met de Provençaalse rosé Fleur de l’Amaurigue (€7, fles €35) – stuk voor stuk heerlijke wijnen die ook doorgedronken kunnen worden. Ons middagmaal in het ruime, aan 130 gasten plaats biedende, rond een grote open keuken ingerichte restaurant telde vier gerechten (alle geprijsd tussen €14 en €19). De ode aan de Hollandse boon bestond uit een knapperig deegbakje (met de hand te eten) dat twintig à dertig verschillende boonsoorten bevatte, op een pittige crème van roomkaas met koriander. We hadden de neiging om elke boon apart te proeven, en naar elke naam te vragen, maar dan zaten misschien nog aan tafel. In elk geval waren  uiteenlopende minismaakjes waar te nemen. Een zacht, mild, fraai gerecht volgde, aardpeer met schuim daarvan, plus gesneden champignons en daaronder zacht smakende zwarte truffel. Bij gang nummer drie kwam de wijn in het nauw. De gekonfijte snoekbaars werd niet alleen begeleid door een knapperige spitskool gevuld met een soort terrine, héél heerlijk, van paling en wilde gans, maar tevens door een heftige saus van verzuurde rode paprika. Wellicht dat een plantaardige Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Grüner Veltliner zich hierbij staande zouden houden, de meeste andere wijnen echter niet. De gebraiseerde, runderwang daarna, enigszins crispy van buiten, zacht van binnen, was behalve smakelijk wel weer wijnvriendelijk. En kreeg een beheerste pittig-frisse omlijsting van meiknol en mierikswortel. Als met al was het een lunch die niet anders omschreven kan worden dan… rijk.
Rijks, Museumstraat 2, 1070 XX Amsterdam. Tel. (020) 67 47 555. Alle dagen geopend voor lunch en behalve op zondag ook voor diner.

 

TO AMUSE (12/17)

In het hart van het winkelwalhalla Haarlem floreert sinds augustus 2015 To Amuse. Het bedrijf heeft twee verdiepingen, biedt ruimte aan 110 gasten – en loopt als een trein. In weekends komt het vaak voor dat ’s avonds tientallen mensen (die niet reserveerden) geen plaats kunnen krijgen. Dit succes is vooral te danken aan de twee talentvolle, zeer ervaren eigenaren-cuisiniers, meesterkok Michel Lambermon en Arjen Rector (links op de foto onder). Die bovendien een buitengewoon bekwame, vrolijk vriendelijke maître engageerden, Jaap van Wageningen. Voor ons middagmaal kiezen wij niet het lunchmenu du jour (twee of drie gangen voor respectievelijk €27,50 en €35), maar gaan zoeken bij de zogeheten Sharing Moments. Deze gerechten-om-desgewenst-te-delen kunnen besteld worden van 12 tot 15 uur (op vrijdag en zaterdag), en van 18 tot 22 uur. Inmiddels heeft men een – curieus, namelijk  breed gemodelleerd – glas correcte Cava gebracht, de rijp gestijlde Jaume Serra Brut (€7,50; een euro meer dan twee jaar terug, terwijl de bubbeltaks verdwenen is). Het begin bestaat uit vier Oosterschelde oesters nummer drie, spatvers en gewoon verrukkelijk (€12,50). Daarna volgt een voor ons nieuwe versie van pappadum, heel licht knapperig, gefrituurd ‘deeg’, nu niet met gerookte zalm, maar met gemarineerde tonijn. De dun gesneden, smakelijke vis ligt verscholen onder een salade met o.a. schijfjes radijs, fris ingemaakte bloemkoolstruikjes, gambakroketjes en marshmallows met soja. Wie dit in zijn eentje bestelt, geniet eigenlijk van een complete, lichte lunch (€12,50). De sappige, frisse, elegante, wat passievrucht biedende Côtes de Gascogne 2016 van Domaine Beaulieu past er prima bij (glas €5,50). Als derde gerechtje komen gekonfijte kwartelpootjes – en wat zijn ze heerlijk. Met een luchtig, knapperige korstje van buiten, sappig vlees van binnen en bestemd om te dopen in een zachte, geenszins te heftige truffelmayonaise (drie stuks €7,50). Gastronomisch gezien hebben wij ons wederom zéér geamuseerd.
To Amuse, Zijlstraat 56-58, 2011 TP Haarlem. Tel. (023) 531 00 70. Zondag en maandag gesloten, dinsdag tot en met donderdag alleen diner, vrijdag en zaterdag tevens lunch vanaf 12 uur. De parkeergarage Raaks ligt op circa 100 meter.

 

GENOEGENS VAN GRAZ (11/17)

Om met het begin (van de dag) te beginnen, eerst een tweetal ontbijtadressen, beide vlakbij het Hauptplatz en in de Sackstrasse van de Zuid-Oostenrijkse stad Graz. Café-Konditorei König serveert huisgemaakt brood, gebak en andere lekkernijen, waaronder yoghurt met vers fruit en muesli. Er recht tegenover, in het modewarenhuis K(asters) & Ö(hler) kun je op de zesde etage, die een groot panoramaterras heeft, uitgebreid en goed ontbijten, wat veel Grazers dagelijks doen. Het café-restaurant daar heet Paradeishof (foto rechts).
Voor de lunch is, opzij van het Landhaus, de Landhauskeller een geliefde locatie. In tegenstelling tot wat je zou verwachten eet je er niet in een kelder, maar in een van de bovengrondse, van donkerbruine lambriseringen voorziene zaaltjes, of op de patio. De keuken is tamelijk traditioneel en brengt in het seizoen o.a. een perfecte pompoensoep, rijk van smaak, mede dankzij de toegevoegde, notige pompoenpitolie, dito pitten en croutons van zwart brood (€5,90, rechts). Wie daarna nog trek heeft zou de in Graz populaire tartaar van weiderund kunnen bestellen die eveneens met pompoenpitolie op smaak werd gebracht, samen met duidelijk aanwezige mosterd (kleine portie plus toast €12,50). Een aardige wijn hierbij is de Olwi-Rosa 2016, een tamelijk donker rozeoranje getinte regionale rosé, sappig en fris (glas €5,40).
Nog veel drukker, tevens voor het diner, is De Steirer (reserveren dus), een blok  verwijderd van het Kunsthaus. Geen wonder die drukte, want het is gewoon een geweldig bedrijf waar goed gekookt wordt voor redelijke prijzen, terwijl altijd een dozijn maandwijnen (uit de eigen, uitstekend gesorteerde winkel) per glas wordt aangeboden. Onze vrijdagse lunchspecial begon met een echt warme, kostelijke soep van rode bieten met wat room en een vleugje gember. Waarna als tweede gang een net zo excellente, quicheachtige bacon-uientaart volgde plus een kom groene sla. Daarbij de levendige, haast hartige, bijna mineralige Mahorko Weissburgunder 2016 en de tafelgenoegens werden compleet (€3,80). Leuk trouwens, de negen Steirische, royale ‘tapas’ die Der Steirer serveert (€3 per stuk; we proefden die met gebakken karper), en ook het gepaneerde, halve Backhendl verdient een aanbeveling (€9,80).
Het culinaire niveau steeg verder bij Schmidhofer im Palais (wederom in de eerder genoemde Sackstrasse), de eind oktober 2016 geopende eigen zaak van chef-kok Herbert Schmidhofer. Diens uit twee ruimten met witte boogplafonds bestaande restaurant werd op sobere wijze stijlvol ingericht. Behorend bij de vaste ‘couvertprijs’ (€4,90 per persoon) waren bruin brood en vier schaaltjes met o.m. zoute boter en een verleidelijk lekkere, we bleven ervan eten, pesto van cottage cheese en basilicum. Bovendien arriveerde een amuse in de vorm van een stukje kippenborst gevat in een knapperig korstje waarin karnemelk was verwerkt. Delicieus, het had wat ons betreft ook als hoofdgerecht mogen verschijnen. Inmiddels had onze jonge, vriendelijke gastvrouw eerst een glas knisperend frisse Welschriesling 2016 van Krispel aangereikt (€4,90) en daarna, bij de kip en de voorgerechten, de droog druivige, opwekkende Muster Muskateller 2016 (€4,90). De vrij losse, sappige ‘aspic’ van wild zwijn en gesmoorde kalfswang, beide soorten vlees heel dun gesneden, kreeg een zoet accent vanwege de ananasmosterd (€16, rechts). Terwijl de smoked bbq pulled pork wrap, waarvan het zachte vlees 24 uur was gekookt, juist een pittige smaaktoon had (€15). Een hoofdschotel die ons deed smullen was de vegetarische van twee ‘taartjes’ pompoenrisotto, korstje van buiten, vochtig van binnen, en verrijkt met o.m. pijnpitten, spinazie en pompoenpitolie (€18). Prima passend hierbij bleek de wit fruitige, frissige Krispel Weissburgunder 2016 te zijn (€4,90).
Enkele passen verderop in dezelfde straat beleefden wij het totale contrast, in de Altsteirische Schmankerlstube, een rustiek kelderrestaurant. We aten daar een best aardige hertenragout met licht kruidige noedels (€15,90, rechts), maar de losse wijnen vielen tegen, de te flauwe, te rijpe Sauvignon Blanc en de gewoon niet lekkere, uit een tap geschonken Pittnauer Zweigelt.
Om tijdens ons Oostenrijkse verblijf een superieure Wiener Schnitzel te eten, droog en knapperig van buiten, sappig en mals van binnen, met citroensap en peterselieaardappeltjes, werd speciaal daarvoor het restaurant van Café Sacher bezocht. Een reeds lang bestaand dochterbedrijf van Hotel Sacher in Wenen. Het diner vond plaats in een zaal met warm rode banken en stoelen, en tegen de wanden hingen tientallen gesigneerde foto’s van beroemdheden. Behalve de inderdaad perfecte, van kalfsvlees vervaardigde schnitzel (€14 voor een royale ‘halve’ portie) voert dit Sacher filiaal regionale gerechten en wijnen. Een warme salade van veldsla bijvoorbeeld, met gerookte, crispy Vulcano-spek, pompoenpitolie en daaronder gekookte aardappelschijfjes (€7,50 als voorgerecht). Of de door tafelgenote als ‘heerlijk’ bestempelde burrata (mozzarella met room) in gezelschap van basilicumpesto, paprikavinaigrette en olijfbroodchips (€9). Vooraf nipten we aan de frisse, naar citrus en bladgroen smakende Welschriesling van Polz (glas €4), en bij de schnitzel tot volle tevredenheid van de net zo verkwikkende, naar zowel wit als geel fruit geurende Weissburgunder Steinfeld 2016 van Schlossweingut Thallen (€4,90). Het dessert? Uiteraard een punt Original Sacher-Torte, de lekkerste chocoladetaart die we kennen (€5,90).
Café König, Sackstrasse 14, 8010 Graz. Tel. 316 83 03 26.
Paradeishof, K(asters) & Ö(hler, Sackstrasse 7-13, 8010 Graz. Tel. 316 87 00. Geopend vanaf 9.30 uur, zondag gesloten.
De Steirer, Belgierstrasse 1, 8020 Graz. Tel. 316 70 35 54. Dagelijks geopend van 11 tot 24 uur.
Schmidhofer im Palais, Sackstrasse 16, 8010 Graz. Tel. 676 42 00 848. Maandag t/m vrijdag geopend voor lunch en diner.
Altsteirische Schmankerlstube, Sackstrasse 10, 8010 Graz. Tel. 316 83 31 11. Dagelijks open van 10-24 uur.
Restaurant Café Sacher, Herrenstrasse 6, 8010 Graz. Tel. 316 800 50. Geopend van 8.80 tot 21.30 uur. Zondag en op feestdagen gesloten.

 

LEKKERE TREK IN PHILADELPHIA (10/17)

Naar schatting telt Philadelphia ongeveer 3700 restaurants, méér dan voldoende voor het stille van de lekkere trek. Enkele aanbevolen adressen volgen hier. Om te beginnen een leuk ontbijtadres, High Street on Market. Het zaakje ligt tussen het postkantoor van Benjamin Franklin en het gerenommeerde restaurant Fork – dat dezelfde talentvolle chef als eigenaar heeft, Eli Kulp (die betrokken raakte bij een zwaar treinongeluk in 2015 en sindsdien deels verlamd is). Waarmee je de dag zoal kunt beginnen? Met drie soorten huisgebakken brood plus jam e.d. ($5) of yoghurt verrukkelijk verrijkt met gember, pistachenoten, sesam, korianderhoning en bessen ($7).
Wie ‘s ochtends het fantastische museum The Barnes Foundation bezoekt (zie ‘Galerie & musea’), zou daar ontspannen kunnen lunchen in The Garden Restaurant, binnen of buiten op een patio onder witte parasols. Er worden diverse salades aangeboden, waaronder een met geitenkaas, twee soorten babybiet, pijnpitten, blauwe bessen en Sherry vinaigrette ($14,50). De met geroosterd landbrood geserveerde burrata (mozzarella met room) die bedekt was met jonge rucola en vers lokaal fruit, in dit geval bosbessen, bracht eveneens een glimlach om de mond ($9, rechts).  Op goed geluk bestelden we als wijn de bubbelende Wycliff Brut uit Californië. Deze was aan de zoete kant, maar voor het overige correct (glas $8).
In Philadelphia’s centrum waanden wij ons even in Parijs, want het Caribou Café werd ingericht als een authentieke bistro uit de lichtstad. Behalve dan dat vreemd genoeg een groot tv-scherm (zonder geluid) achter de bar werd geplaatst en er volstrekt  verkeerde muziek klonk. Ook hier waren voor de lunch. Waarschijnlijk hadden wij beter een flammenküche kunnen bestellen ($8,50) dan de quiche du jour met ei, Brie en spinazie, want die smaakte te veel naar eigeel ($11). De royale croque monsieur daarentegen, waarbij frites werd geserveerd, smaakte gewoon uitstekend ($9). Helaas geen AIX op het sobere wijnkaartje, maar wel de plezierige Cape Bleue 2016, een Provençaalse rosé van Jean-Luc Colombo (glas $11,50, dat wel).
Zeker in Amerika zijn restaurants in hotels vaak niet je dat, en helemáál al niet wat betreft hun wijnkaart. Een gunstige uitzondering bleek Bank & Bourbon te zijn, in het voortreffelijke Loews Philadelphia (zie de reisreportage in het maandmagazine). Om met de wijnselectie te beginnen: die bood veel kwaliteit, veel variatie – en maar liefst twee dozijn soorten konden per glas worden besteld. Geen wonder, zo bleek achteraf, manager Dan Rivas is van huisuit sommelier. Die veel energie besteedt aan het optimaliseren van zijn assortiment, bijvoorbeeld door een keuring te organiseren van 150 soorten Pennsylvania wijn, met als doel de beste te selecteren. Winnaar werd de Maple Springs Albariño 2016, een zeer smakelijke, licht notige, door wit fruit en een klein kruidje getypeerde, inderdaad kostelijke wijn (fles $50). Genieten was het eveneens van de opwekkende, groen kruidige Lobster Reef Sauvignon Blanc 2016 uit Nieuw-Zeeland (glas $11, fles $42) en de mild frisse, zuivere Nimble Hill Vineyards Riesling 2015 uit wederom de eigen staat (glas $10). Ook het eten heeft niveau. Wij proefden van o.m. verse oesters ($2,50 per stuk) gewonnen langs zowel de westkust (klein, ziltig) als de oostkust (vleziger, milder) en de duurzaam in zuidelijk Chili gekweekte, superieure Verlasso zalm die begeleid werd door beetgare groene asperges, morieltjes en een hollandaise saus ($28). In het zo wijngerichte Bank& Bourbon ontbreekt uiteraard geen kaasplateau. Dit bleek te bestaan uit louter regionale kazen, waaronder, als beste, een boeren Amish cheddar ($16).
Zelden hebben wij zo vaak (en graag) oesters gegeten als in Philadelphia. Gewoon omdat ze alom werden aangeboden. Uiteraard ook in het Oyster House waar gezien de – zeer lawaaiige – drukte op een doordeweekse avond alleen nog plaats was aan de marmeren bar. Van alleen al zes locaties aan de oostkust werden daar oesters geoffreerd. Tot lekkerste, gezien hun ziltig sappige smaak, behoorden die uit Chincoteague Bay, Virginia ($2,50 per stuk). Daarbij een glas bruisende Blancs de Blancs van Simmonet-Fèbvre, en het feestje was compleet ($8). Visgerechten worden eveneens gevoerd. Gebakken schol bijvoorbeeld die accenten had gekregen van o.a. gefrituurde ui (net iets te veel) en frisse yoghurt ($26). Als vineuze kompaan hierbij voldeed de Grüner Veltliner Terrassen 2016 van Josef Ehmoser uitstekend (glas $10). Leuk detail van het vrij sobere interieur zijn de tientallen oesterborden tegen de wanden.
Grote drukte beleefden wij eveneens in Butcher & Singer dat gevestigd is in een hoge, rijk gedecoreerde hoekzaal van een voormalig bankgebouw. Het aan de Starr groep behorende etablissement biedt ruimte aan ruim 130 gasten, en die waren er ook allemaal. De stijl van inrichting is jaren ’40 Hollywood, wat helaas ook betekent weinig licht. Dus zonder zaklampje konden wij, gezeten onder een enorme kroonluchter, het menu niet lezen. Boven de herrie uit klonk wel prettige muziek, van Louis Armstrong. Steaks zijn de specialiteit, maar wij vonden de meeste  te groot en eigenlijk ook te duur (vanaf $42, exclusief twee bijgerechten voor samen zo’n $20). Meer aansprekend was specialiteit nummer  twee, een perfect gegrilde pork chop, blank roze van binnen en buitengewoon smakelijk ($29 zonder garnituur). Vooraf, waarom niet, verschenen wederom oesters, uit zowel Maine als van de westkust (half dozijn $18). Van de grote, prijzige wijnkaart kozen wij, tot grote tevredenheid, de uit New Mexico afkomstige Gruet Blanc de Noirs, een superieure mousserende wijn gemaakt door een Champagne-familie aldaar ($52).
High Street on Market, 308 Market Street, Philadelphia. Tel. (215) 625 0988.
The Garden Restaurant, The Barnes Foundation, 2025 Benjamin Franklin Avenue, Philadelphia. Tel. (215) 278 7000.
Caribou Café. 1126 Walnut Street, Philadelphia. Tel. (215) 625 9535.
Bank & Bourbon, Loews Philadelphia, 1200 Market Street, Philadelphia. Tel. (215) 627 1200.
Oyster House, 1516 Sansom Street, Philadelphia. Tel. (215) 567 7683.
Butcher & Singer, 1500 Walnut Street, Philadelphia. Tel. (215) 732 4444.

 

PROEVE VAN PENNSYLVANIA (9/17)

In de prachtige Amerikaanse staat Pennsylvania hebben wij veel geproefd, niet alleen wijnen maar ook gerechten, in allerlei eetgelegenheden op allerlei locaties. Een aanbevolen adres in het uiterste noordwesten, langs Lake Erie, is Noosa. Zowel binnen als op het deels overdekte buitenterras kunnen je daar lekker lunchen, met uitzicht over een jacht- en vissershaven. De zelf te pellen garnalen bijvoorbeeld, puur van smaak en alleen voorzien van citroenboter en peterselie ($9). Daarbij een glas van de heel licht roze getinte, sappige, mild citrusfruit biedende Mazza Pinot Grigio 2016 en er ontstaat iets moois. De fish tacos met gegrilde tonijn en o.a. koriander (maar desgevraagd zonder aioli) zijn eveneens een proeve waarde ($9). Binnen dezelfde gemeente, North East, maar dan aan het dorpsplein, voert The Cork flink wat regionale wijnen (voor $6 à $8 per glas, wat gebruikelijk is in de hele staat). Zoals de vriendelijk fruitige, aangename Courtyard Chardonel 2015 en de tikje rijpe doch correct frisse Mazza Vineyards Riesling 2016. Beide hebben wij tot tevredenheid geproefd bij de stevig gegrilde Australische zeebaars die begeleid werd door o.a. twee soorten gebakken biet en hollandaisesaus ($26). Een volgende keer gaan wij, met een van de rode streekwijnen, het bison meatloaf met een Portachtige saus proberen ($25). Het interieur van The Cork wordt door bruin(rode) tinten bepaald en is ietwat schemerig; bovendien heeft de zaak een klein overdekt trottoirterras.
In het hart van Harrisburg, op een flesworp afstand van de staatscapitool, ontdekten wij aan het eind van de (vrijdag)middag Rubicon. In dit stijlvolle zaakje was het een drukte van belang, alle krukken aan de gebogen bar waren bezet, net als enkele tafels op de begane grond en eerste etage. Geen wonder: van dinsdag tot en met vrijdag is het tussen vijf en zeven happy hour met oesters voor een dollar en twintig wijnen die dan slechts $5 (in plaats van $7 of meer) per glas kosten. De jongste, meest frisse daarvan was de Chenin-Chardonnay 2016 van het excellente Domaine du Tariquet, waarvan met volle teugen genoten werd bij enigszins verse, enigszins milde oesters uit Virginia. De spijskaart van Rubicon is deels Frans georiënteerd, met als hoofdgerechten o.a. boeuf bourguignon en een cassoulet.
Het mooiste gebouw in de chocolade- en pretstad Hershey is The Hotel Hershey (rechts). Dit staat op een heuvel, ver van het pretparkrumoer, en heeft op de eerste verdieping zijn schitterende, pastelkleurige, rijk betegelde Fountain Lobby die met galerijen in 1934 werd gecreëerd. Erachter bevindt zich een halfrond buffetrestaurant, en ernaast het naar Rome’s beroemdste fontein genoemde, sjiek ingerichte en een groot, riant balkonterras bezittende Trevi 5. Van de grote wijnkaart bestelden wij als lunchwijn de jaartalloze Prosecco La Marca ($11 per glas) die eigenlijk prima paste bij de vrij zoete salade van jonge spinazie, gegrilde nectarine, amandelcrumble, ricotta en blauwe- bessenvinaigrette ($12). Dat bij de dubbele espresso ($6) staafjes met gevulde Hershey chocolade werden aangereikt, verbaasde helemaal niet.
Genereus lunchen deden wij tenslotte in het Smokehouse van het Amish Experience, even oostelijk van Lancaster en middenin het Amish country. Het interieur van dit ‘bbq and brews’ etablissement is sober, maar wat er op de borden verschijnt is puur en vaak rijk van smaak. Build Your Own Feast ($21,95) maakte het mogelijk om diverse schotels te proberen, zoals de milde, goede koolsla vooraf en twee hoofdgerechten tegelijk, een perfecte fried chicken met perfecte maïskorrels en lekker aardappelpuree plus jus, en daarnaast een mild smakende, heerlijke chicken pot pie. Ook het dessert is inbegrepen, bijvoorbeeld de zeer zoete, regionale shoe-flie pie of een taart van chocolade en pecannoten. Behalve ‘brews’ ofwel bieren offreert het Smokehouse diverse wijnen. Een beste begeleider van de kipgerechten is in de in Franse fusten gelagerde Chardonnay 2014 van Waltz, een toonaangevend domein in de eigen regio.
Noosa, 11950 East Lake Road, North East, PA 16428. Tel. (814) 347 5376. Behalve op dinsdag open voor lunch en diner.
The Cork, 17 West Main Street, North East, PA 16428. Tel. (814) 347 9078. Zondag gesloten, alle andere dagen open voor lunch en diner.
Rubicon, 207 North Street, Harrisburg PA 17101. Tel. (717) 317 9027. Alleen diner en zondagse brunch, maandag gesloten.
Trevi 5, The Hershey Hotel, 100 Hotel Road, PA 17033. Tel. (844) 330 1711. Dagelijks open voor lunch en diner
Smokehouse, 3121 Old Philadelphia Pike, Bird in Hand, PA 17505. Tel. (717) 4318400. Dagelijks open voor lunch en diner.

 

THE PINNACLE GRILL – WESTERDAM (8/17)

Op alle vijftien schepen van de Holland America Line kan tegen extra betaling worden geluncht ($10) en gedineerd ($35) in een luxe restaurant, The Pinnacle Grill. Het interieur is uitgesproken sjiek, het serviesgoed en ander tafelgerei ogen heel fraai, men werkt er met hoogwaardige ingrediënten en het zeer attente bedienend personeel werd extra geschoold. Op de Westerdam treffen we als bedrijfsleider de vriendelijke, zeer deskundige Yelena Simoen (links) uit Vlaanderen. Centraal in het menu staan superieure steaks, enkele visgerechten (waarvan enkel onbegrijpelijk met knoflook), Amerikaans-Franse klassiekers – en dat al jaren. Als bijna gebruikelijk begint mijn tafelgenote met de pittige Dungeness crab cakes die voorzien zijn van een chili-mosterdsaus. Zelf kies ik, helemaal als gebruikelijk, de in alle opzichten klassieke kreeftenbisque, zeer smakelijk, romig bovendien (mede dankzij achteraf wat toegevoegde crème fraîche) en subtiel opgepept met een lepeltje Cognac. De gegrilde lamskoteletten uit Colorado smaken als vanouds, kostelijk dus. Op verzoek wordt wel de wijn dodende muntsaus ook nu weer vervangen door kommetjes beárnaise- en pepersaus. Deze verschijnen ook bij mijn ‘petite’ filet mignon, die toch nog bijna 200 gram weegt en  bovendien allesbehalve ‘petite’ is qua kwaliteit. Het prachtige, malse en toch stevig gestructureerde vlees heeft tegelijk een gaaf grillaroma en komt van de duurzaam opererende Double R farm in Washington State. Ook de meeste wijnen die The Pinnacle Grill voert komen uit die staat, en uit het naburige Oregon. Oogstjaren worden helaas niet vermeld en de prijzen liggen hoog, te hoog. Van de 27 rode soorten kosten er 26 meer dan $50 per fles (inclusief een onbegrijpelijk 15 procent service charge). De beste prijsprestatie wordt geboden door de Michelle Brut, een gave bubbelwijn waarvoor ruim $48 (inclusief 15 procent) wordt gevraagd en voor de €39 kostende, rode Grant Burge Shiraz uit Australië. Deze keer sluiten we het diner niet af met de baked Alaska die Ben & Jerry’s Cherry Garcia ijs bevat en zwarte kersen, doch met respectievelijk de donkerbruine, modderig ogende Grand Marnier chocolate volcano cake die ongeveer net zo rijk smaakt als een Christmas pudding (maar helaas nauwelijks naar Grand Marnier), en met twee bolletjes perfecte sorbet van passievrucht.
The Pinnacle Grill, Westerdam, Holland America Line (www.hollandamerica.com). Dagelijks lunch van 12 tot 13 uur, en diner van 17.30 tot 21.30 uur.

 

THÜRINGER WEINSTUBE ZAHN (7/17)

Anno 1999 begon de wijnfamilie Zahn een klein restaurant in de Duitse streek Saale-Unstrut (pakweg anderhalf uur van Leipzig). Het telde toen 22 plaatsen – en tegenwoordig tien maal zoveel. Jaarlijks worden zo’n veertigduizend gasten ontvangen, waarvan Z2de helft per boot arriveert. De zaak ligt namelijk langs een riviertje en heeft een 130 meter lange steiger. Elvira Zahn en haar man Torsten General hebben de leiding. Bier verkopen ze niet, hun eigen wijnen des te meer. En dat voor uiterst schappelijke prijzen (diverse soorten kosten vanaf €2,20 per glas van 0,1 l). De Zahn Grüner Silvaner 2016, elegant, frissig en tevens smakend naar licht gekruide frisse citrus, richting grapefruit, paste prima bij de huisgemaakte Z3 (Small)Winzeraufstriche, een crème met kaas en een met o.a. bieslook, te smeren op brood uit de houtoven (€5,90). En de milde Winzersekt 2015 van kerner was beste Freunde met de eveneens mild smakende bietencarpaccio die bedekt was met een wilde-kruidensalade en bolletjes verse geitenkaas gehuld in een jasje van zeer fijn gehakte noten (rechts, €9,90). StZ5 (Small)evig gegrilde Thüringer forel kwam aanzwemmen als hoofdgerecht, in gezelschap van gemengde groene sla, aardappeltjes in de schil en een zachte roomsaus (€14,90). Ook deze schotel was zeer smakelijk, en helemáál met erbij de expressieve, levendige, kruidig fruitige Grauburgunder 2016. Het moge duidelijk zijn dat het succes van dit wijnrestaurant vooral rust op goede ingrediënten die zonder veel gedoe noch liflafjes worden bereid – en die vooral bestemd lijken om de eigen wijnen optimaal te laten beleven. Niets voor niets heeft Weingut Zahn als motto ‘Wein is unsere Passion’.
Thüringer Weinstube Zahn, Weinbergstrasse 16, 99518 Grossheringen-Kaatschen, Duitsland. Tel. 00-49 34466 203 56.

 


scroll naar boven