Wat een uniek bedrijf, WEEVA, ofwel Woon En Eethuis Voor Allen. Gevestigd in de binnenstad van Groningen, maar met de nostalgische ambiance van een doorleefde Parijse brasserie. Het is een grote zaak die ruimte biedt aan ruim tweehonderd gasten. Die komenWE2 (Small) ook, elke avond weer, uit alle lagen van de bevolking. Want  behalve de sfeer is ook de prijsstelling aantrekkelijk. De ‘daghap’, een hoofdgerecht met garnituur, kost slechts €10, de stamppot van de dag een bescheiden €13,75.  Ruim 140 jaar geleden begon WEEVA als volksgaarkeuken waar men ‘goed en degelijk’ kon eten voor 10 tot 25 cent poer portie. Zijn huidige vorm kreeg het restaurant – dat gelieerd is aan het ernaast gelegen Martini Hotel en het Bud Gett Hostel – in 2011. Het verwerkt voornamelijk verse biologische ingrediënten (in een overigens verbazend compacte keuken).  Een best begingerecht blijken dun gesneden schijfjes rode biet te zijn, geserveerd met rucola en geitenkaas. Net als alles dat we proeven is dit een gerecht zonder poespas WE3 (Small)en tegelijk heel smakelijk (€7,75). Voor de liefhebber is er gebakken Groninger bloedworst, mild in de mond, vanwege de erin verwerkte rozijnen, stukjes appel en appelstroop (€7,75). De Muscadet Sèvre et Maine 2012 van Domaine de la Grange gaat er prettig mee samen, mede omdat ietwat rijpe maar toch nog frisse wijn iets heeft van groene appel (glas €4). Een van ons kiest als hoofdschotel een trio sliptongetjes met gebakken aardappelen, wortel en sla. Weer zo’n onversierd lekker gerecht (€17,50). Waarmee de Riesling 2012 uit de Duitse Pfalz het uitstekend kan vinden, de riante, groen en wit fruit biedende Herrgottsacker 2012 van Reichsrat von Buhl (€25,75). Tafelgenote gaat voor de boeuf bourguignon die sterk doet denken aan het allerzachtste draadjesvlees en vergezeld gaat van een aardappeltaartje (€16,25). De alerte, vriendelijke ober schenkt hierbij een Beaujolais, de Fleurie 2012 WE1 (Small)van Domaine de la Roche Guillon. De op verzoek gekoelde wijn smaakt tegelijk vief en naar rijpe rode vruchtjes (glas €4,25, halve fles €12,50, hele €21,75).  We drinken hem plezierig door bij het plateautje van vier Franse kazen (€9,75). Ter afsluiting wordt poffert besteld, warme Groninger cake met gesmolten boter en slagroom (€6,25). Daarmee worden alle gaatjes helemaal gevuld. Toch komt bij de koffie (€2) nog een traditioneel borrelglaasje advocaat met slagroom – want directeur Fred Dalebout en diens taf verwennen hun gasten graag. Niet voor niets hangt aan de wand een spreuk uit het beginjaar 19871 die luidt:”Voor Adam zorgde Eva, voor u zorgt het huis WEEVA.”
WEEVA, Gedempte Zuiderdiep 8-10, 9711 Groningen. Tel. (050) 588 65 55. In het weekend geopend vanaf 12 uur, op maandag t/m vrijdag vanaf 17 uur.

HOUDT VAN ETEN (5/14)
Eten op bijkans sterniveau zonder stergedoe noch sterprijzen, dat kan in de stad Groningen bij Houdt van Eten. Deze eind 2011 geopende, met kroonluchters en donkere houten tafels op een houten vloer ingerHVE6 (Small)ichte zaak loopt dan ook als een trein.   Wij troffen bovendien een uitermate attente, tevens wijnkundige ober, Freddy. De amuse die hij bracht was een hele mooie en tegelijk creatieve: wijtingmosterdgelei op een bodempje van zalm en tomaat. Met erbij een glas Anna de Codorníu, een milde, subtiel kruidige Cava uit Catalonië (glas €5). Vervolgens arriveerde de ‘proeverij van onze favoriete voorgerechten’ (los besteld €11,95 of in een driegangenmenu van €33,95). Op een langwerpige, smalle schaal troffen we filet americain van hert plus o.a. een beetje piccalilly, huisgerookte Schotse zalm met erop en erin twee soorten knapperige kool, voorts een combinatie van gebakken coquilles met kabeljauw, een asperge, citroenvinaigrette en een pepertje, tevens een carpaccio van ossenhaas met o.m. notenpesto, koolzaadolie en Groninger brokkel kaas, alsmede tempurabereide blokjes kaas met gebrande noten en wat groente. Van dit rijke smaakpalet had de filet americain onze voorkeur. Overigens was ook het brood erbij bijzonder lekker, zelf gebakken met amandelen, peper en… aardbeien, heel licht aanwezig. Als begeleider bleeHVE3 (Small)k de Bestheim Pinot Blanc 2012 uit Alsace  eigenlijk net iets te zoet (glas €5) en voldeed de Roche Mazet Chardonnay 2012, een Pays d’Oc, beter – hoewel al een beetje rijp (€5). Ook het hoofdgerecht kan als ‘proeverij’ worden besteld, in de vorm van drie bereidingen Black Angus (€11,95). Het bestaat uit een minibolletje met steak tartaar en wat groente (waaronder gesneden venkel), gebakken tournedos met beárnaisesaus en een voortreffelijke, langzaam gegaarde sukade, dit alles rond twee plakjes gefrituurde groenteterrine. Een smaakrijk geheel dat gul verrijkt werd door een glas MontGras Carmenère Reserva 2012, een romige rode Chileen met schakeringen van dik zwart, jammig fruit en roostertonen, inclusief chocolade (€6). De gedreven chef-kok Carlos Jansen HVE1 (Small)en diens kleine team kunnen desgewenst voorbeeldige visschotels maken, zoals zeebaars op gesmoorde kool met een quiche van groene asperges, bedekt met wat aardappelpuree en een groene aspergestengel, een vinaigrette van limoen en olijfolie, en een saus van zeekrabbetjes. Prachtig, prachtig en zeer appetijtelijk (€23,95). Voor een dessert hadden we geen ruimte meer, alleen nog voor een cappuccino, die Freddy bracht met wat chocosnoeperij (€2,45). Houdt van Eten is een naam om te onthouden.
Houdt van Eten, Herestraat 96, 9711 LM Groningen. Tel. (050) 318 56 66. Vanaf 17 uur geopend, zeven dagen per week.

ANNA HAEN (5/14)
AH1Landelijk lunchen, dat kan tegenwoordig zeven dagen per week langs het door Piet Mondriaan vereeuwigde, schilderachtige riviertje Gein. En wel bij Anna Haen, een informeel ingericht cafetaria, pardon culitaria, waar door de week ‘stoere’ boterhammen met bijvoorbeeld boerenkaas uit het Groene Hart worden geserveerd (vanaf €4,50) en in het AH2weekend – en soms ook op andere dagen – zeer royale, zeer smakelijke salades (€7,75). Evenmin te versmaden is het kaasplateau waarvan wij collectief hebben genoten met erbij een glas sappige, notig-fruitige Chardonnay, de Rafale 2013, een Pays d’Oc (€3,75). We troffen halfharde geitenkaas,AH3 een paar uitstekende koemelkkazen met als topper de grotgerijpte Oude Grijze, een Kernhemachtige roodschimmel en een brokkelige, hele beste blauwschimmel van geit (€9,50). Bijzondere broodsoorten en garnituur, waaronder appelperenstroop, ontbraken evenmin. Ook de inwendige mens kan genieten aan het Gein.
Anna Haen, Gein Zuid 23A, 1391 JE Abcoude. Tel. (0294) 28 81 08. Zeven dagen per week open van 10-17 uur. Beschikt over een vergaderlocatie.