Een wijnhandelaar die als gastheer werkzaam was in sterzaken als Vermeer en La Rive heeft natuurlijk een goede neus voor niet alleen wijn, maar ook de betere restaurants. In het Ze1 (Small)bijzonder geldt dit voor Evert Groot (links) die vijf jaar geleden op Curaçao een wijnkoperij De Gouden Ton opende en sindsdien kwaliteitswijnen naar dit eiland haalt, met zijn partner Maribel. Het restaurant waarheen Evert ons bracht, is Zest Mediterranian. Dit ligt aan de Jan Thiel Beach en wordt met verve gedreven door de zeer wijnkundige, charmante Charlotte Deierkauf, terwijl de chef-kok Franky Vandierendonck uit België komt. De inrichting is stoer en tegelijk stijlvol Mediterraan; aan de strandzijde staan alleen pilaren en geen muren – maar de gerechten zijn vaak verrassend verfijnd. Bovendien voert Zest een fraaie, grote wijncollectie waarvoor Charlotte zelfs een grote koelkamer liet bouwen. Ze4 (Small)Bestsellers, zo vertelde ze, zijn twee wijnlijnen van de familie Pon, te weten Bernardus (Californië) en Salentein (Argentinië). Alleen al van het laatste domein telde ik zo’n twintig soorten, waaronder de fruitig gestijld Portillo Sauvignon Blanc die als witte huiswijn fungeert (FLS 60; een Antilliaanse gulden is ongeveer 50 eurocent). Nadat geroosterd briochebrood met zeezout en een likje violetmosterd was gebracht, arriveerde als eerste lunchgerecht de ‘zomerse gamba’, een rijk en tegelijk verfijnd smakende compositie van stukjes gamba met een mooie ham en subtiele zoete accenten van o.m. meloen. Een bijzondere begeleider zou de frisse en tegelijk een tikje Ze2 (Small)milde, beschaafde Champagne Brut Réserve van Billecart-Salmon kunnen zijn (FLS 165,50), maar Zest offreert wel zo aantrekkelijke wijnarrangementen (vanaf drie soorten à FLS 45) en diverse wijnen poer glas, tijdens ons bezoek een Picpoul de Pinet (FLS12) en een Hongaarse Pinot Blanc (FLS 12,50). Wij waanden ons wederom in een sterrestaurant met de volgende gang, twee zachte, zeer smakelijke rundertartaartjes plus een de helft Ze5 (Small)van een gekookt ei, met als opvallende extra’s een crème van tonijn, schilfers Parmezaanse en blokjes sojagelei: een feestje voor de zintuigen (foto rechtsboven). Een glas goeds gekoelde Villa Wolf Pinot Noir (FLS12,50) past er prima bij, net als een van de Oostenrijkse Grüner Veltliners die de wijnkaart vermeldt. Het zintuiglijke feestje werd voortgezet met skrei (Noorse winterkabeljauw) verrijkt met o.a. confit de canard, jus de veau brandade en gevulde kokkelschelpen (rechts).  Prachtig, prachtig, ook met de Pinot Noir uit Pfalz erbij. Het moge duidelijk zijn, Zest is best.
Zest Mediterranean, Jan Thiel Beach, Curaçao. Tel. (+5999) 747 0633, www.janthielbeachcuracao.com. Keuzemenu’s vanaf FLS 95 (drie gangen).

 

FORMULE TWEE (3/17)
Misschien zou ik met schroom moeten berichten over twee Amerikaanse restaurantformules. Ze hebben immers niets te maken met verfijnde, laat staan inventieve gastronomie. Bovendien pleegt de bediening hoogst informeel te zijn, ook qua kleding, en niet optimaal geschoold, zeker niet waar het wijn betreft.  Dat er toch over publiceer, heeft als reden Red2dat er goed en meestal ook copieus kunt eten voor een redelijk bedrag. Zo offreert The Red Lobster als hoofdgerecht Parmesan crusted fresh tilapi voor $15,99 (exclusief bedieningsgeld), inclusief een salade vooraf en twee bijgerechten naar keuze, bijvoorbeeld broccoli en een baked potato. De vis, wij genoten hem in Hollywood, Florida, smaakte lekker en was gevat in een vederlicht korstje met daarin schilfers Amerikaanse Parmezaanse (foto). Erbij een groot glas (9 ounce, iets meer dan een derde fles en precies afgemeten) Red4Cupcake Sauvignon Blanc 2016 uit Nieuw-Zeeland à $9,49 en wij mijmerden ‘waarom hebben zo’n zaak niet in onze omgeving’? En voordat we een voor Oscars genomineerde film bezochten was het heerlijk borrelen bij TGI Fridays, met een klein flesje prima Prosecco dat $7,90 en een klassieker van deze Texaanse keten, potato skins met gesmolten kaas en spekblokjes en wat groene uit te dopen in zure room met daarover gesnipperde sjalotten ($7,50, één portie was voldoende voor twee personen),
The Red Lobster opereert ruim zevenhonderd vestigingen in Noord-Amerika, en TGI Fridays meer dan negenhonderd wereldwijd.