Kou1 (Small)De naam van dit etablissement (die refereert aan een kleine antilope) en de locatie (langs de toeristische Promenade des Anglais in Nice) doen vrezen dat dit een toeristenval is, met slecht eten, hoge prijzen en een slordige service. Het tegendeel blijkt waar. Je kunt er lekker dineren voor een redelijk bedrag en de bediening is vriendelijk. Vandaar wellicht dat de zaak ook op doordeweekse avonden helemaal vol pleegt te zitten. Op het bleekoranje tafelpapier verschijnt een rosé met bijna dezelfde tint, Miraval 2013. De fruitig frisse, internationaal gelKou3 (Small)auwerde Côtes de Provence van Brad Pitt en Angelina Jolie is relatief voordelig (€34) als je bedenkt dat de Nederlandse winkelprijs €18,95 bedraagt. Met de tonijntartaar (had iets minder mosterd mogen bevatten) en zijn royale Provençaalse salade kan de wijn het prima vinden (€11). Hij drinkt ook lekker door bij de mooie risotto met asperges en een stevige jus (€22). Het driegangenmenu (€37) start met zes oesters, zilte Fines Claires, gevolgd door een keurige, entrecôteachtige faux filet de boeuf plus pepersaus. De Miraval houdt zich bij beide staande. Het menu wordt afgesloten met een taartje van verse, die ochtend geleverde rijpe aardbeien uit het achterland. A la carte komt er alleen koffie (€2,50) vanwege de copieuze porties die eerder werden gebracht en genoten.
Le Koudou Lounge, Promenade des Anglais 28, 06000 Nice, Frankrijk. Tel. (04) 93 87 33 74.

BOCCACCIO (6/14)
Op enkele stappen van het fraaie Place Masséna, het kloppende stadshart van Nice, vertegenwoordigt Boccaccio een vaste waarde – vooral wat betreft fruits de mer. We nemen niet plaats op het overdekte straatterras, dat zit vol, maar in de ruime, kajuitachtige Boc5 (Small)eetzaal op de eerste etage. Vrijwel alle tafel zijn bezet, het is zondagavond, en zowel de obers als zeker de gérant lijken enigszins gestrest. Zo glimlachen ook weinig en werken tamelijk traag. Maar uiteindelijk arriveren dan de smakelijke amuse van pompoensoep en de witte, vrij vieve, kruidig fruitige, witte Cassis 2012 van Château de Fontcreuse (€45). Als startschotel kiezen we oesters, een half dozijn Gillardeaus Nr. 3, enigszins mild, niet te klein noch te groot en gewoon verrukkelijk (€23). Het vervolg bestaat uit Mediterrane dorade ofwel zeebrasem die even getoond wordt en daarna verderop in de zaal gefileerd. Boc1 (Small)De vis zou bereid moeten zijn met zout uit Guérande, maar het enige zout dat we ontdekken staat op tafel, in een potje. Wel aanwezig zijn olijfolie, tomaat, kappertjes en peterselie die de pure, verse smaak van de vis wat extra dimensie geven (€30). Speciaal voor de kaas, liefst een romige of zachte van geit, hebben we wat Cassis bewaard. Maar tot onze verbijstering vernemen we dat Boccaccio géén fromage serveert. ’t Is dat we geen gele kaart hadden, want anders was die zéker uitgereikt.
Boccaccio, Rue Masséna 7, 06000 Nice, Frankrijk. Tel. (04) 93 87 71 76.


HET LEKKERE VAN LE LUC (6/14)
Een schoonheidsprijs zal Le Luc-en-Provence nummer winnen. Het dorp is kleurloos, oogt tamelijk armoedig, heeft een immens parkeerprobleem, ligt deels onder een autoroute en Flo1 (Small)wordt geplaagd door files op de Route Nationale 7. Wel vind je er enkele sympathieke eethuizen – die van binnen doorgaans beter ogen dan van buiten. En waar je goed kunt eten voor schappelijke bedragen, meestal €30 of minder (viergangenmenu of à la carte). Qua prijs-kwaliteit is het simpel ingerichte zaakje Le Florette onverslaanbaar. Of moeten we zeggen prijs-kwantiteit? Ons hoofdgerecht van magret de canard, perfect gegrild, was een maaltijd op zich, zowel wat betreft de portionering van het smakelijke vlees als aangaande het garnituur van sla, tempura van courgette, vleesjus en frites. Een koopje voor zijn geld (€18,50). Flo2 (Small)De maag eveneens vrijwel volledig vullend zijn de salades, bijvoorbeeld de heerlijke met avocado en bijna gesmolten geitenkaas (€12,50) en de pizza’s die vers worden bereid door Mira, de vrouw van de op Corsica geboren patroon-cuisinier Gérard Antonino. Van de bescheiden wijnkaart bestelden we een plaatselijke rosé, Fleur de l’Amaurigue 2013, aangenaam fris, met drupsfruit van o.a. sinaasappel en licht gekruid (€24). Let wel: behalve een plek aan tafel kan het moeilijk zijn om een nabije parkeerplaats te vinden.
In zo mogelijk nog sterkere mate geldt dat laatste voor Le Gourmandin, een centraal gelegen restaurant dat 25 jaar bestaat en dat ook een aardig straatterras heeft. Het viergangenmenu (€29)Gour3 (Small) in de druk gedecoreerde eetruimte – kasten, spiegels, schilderijen, foto’s, een vitrine met poezenbeeldjes en kant op tafel  – kreeg als begin twee grote courgettebloemen gevuld met een ietwat korrelige, tikje neutrale mousse van rascasse (schorpioenvis), en zwemmend in een dunne krabsaus (foto onder). Net als de andere gerechten brachten de jonge serveersters, beiden met een sierraad op hun neus en eerder formeel dan glimlachend, ook deze schotel onder een cloche. De filet van jonge eend met een rode-vruchtensaus was gaarder van het gevraagde medium, maar smaakte toch zeGour4 (Small)er correct en ging vergezeld van een selderijpuree plus wat groente, waaronder pastinaak. Als wijn hadden we Château Roubine 2013 geselecteerd, een plezierige Côtes de Provence rosé (€30). Gang nummer drie bestond uit een keuze van het kaaswagentje (Epoisses, boerengeit), terwijl de finale gevormd werd door een combi van ingemaakte kersen (met pitten), een helaas weinig luchtige kersensoufflé (met pitten) en vanille-ijs in een knapperige karamelring. Het afrekenen duurde langer dan gewenst; afwassen en opruimen hield de serveersters meer bezig.
De plezierige, attentste service werd geboden door alweer een jonge vrouw, in l’Olivade, langs de Route Nationale en van buiten tamelijk onooglijk. Veel beter zag het interieur eruit, met Ol2 (Small)zijn rustige grijstonen. Het viergangendiner hier (€28) kreeg een fraaie start via een licht gebonden aspergesoep waarin wat vanille was verwerkt. Drie coquilles, samen met een lichte kerriesaus en een dikke witte asperge vormden een aardig tussengerecht (hoewel kerrie van ons niet had gehoeven). Heel genereus was de hoofdschotel van filet deOl (Small) boeuf. Het vlees had een gave grillsmaak, de saus wat klassiek. Een prettige partner bij dit alles bleek een streekrosé te zijn, de Cuvée Brunelle 2013 van Domaine de la Cressonnière (€23). Een van ons besloot zijn maaltijd met twee geitenkaasjes op wat groene sla, de ander met een warm gevulde chocolademuffin.
Le Florette, Route de Cabasse/Rue Frédéric Mistral 3, tel. (04) 94 60 95 58 ; Le Gourmandin, Place Louis Brunet 8, tel. (04) 94 60 85 92 ; l’Olivade, Route Nationale 7, Quartier Saint Jean,, tel. (04) 94 60 08 81. Alle in 83340 Le Luc-en-Provence, Frankrijk.