Enkele dagen in Portland, de grootste stad van Oregon, vormden een mooie gelegenheid om enkele van AV1 (Small)de pakweg 3700 restaurants te bezoeken. De beste herinneringen bewaren we aan Bar Avignon, een bistrotachtig, druk bezocht bedrijfje langs de trendy SE Division Street. Het is eigendom van Randy Goodman en diens vrouw Nancy Hunt die het in 2008 begonnen, na een inspirerende reis naar o.a. Avignon. Wat verklaart waarom charcuterie nimmer op de kleine kaart ontbreekt. Een mooi voorgerecht bleek rauwe Oregon albacore (tonijn) te zijn, geraffineerd verrijkt met pittige komkommer, kuit, stuifmeel van venkel en preibloemetjes (foto, $14). Net zo heerlijk, het was een warme avondAV2 (Small), smaakte de koude soep van karnemelk, komkommer en walnoten met een kruidig toetsje van gefrituurde oregano ($8). De sappige, frisse, wit fruitige Harper Voit Pinot Blanc sur lie 2014 uit Oregon ging met beide fraai samen (glas $12). Het hoofdgerecht bestond uit roasted chicken, heel smakelijk, met als garnituur allerlei groenten, waaronder spigarello, een soort broccoli, en gerookte halve tomaten onder een knapperig kaaskoekje van Pecorino ($24). De ober schonk ons daarbij, het was zijn ‘laatste fles’, een gekoelde, Beaujolaisachtige wijn, de Gamay Noir 2014 uit Washington, gebotteld door de Division Winery in dezelfde straat – en we bleven genieten.
Eveneens op de oostoever werd vorig jaar Coopers Hall geopend, AV3 (Small)in een voormalige garage. De enorme ruimte, waar ook wijnvaten liggen, is een soort Walhalla voor wijnliefhebbers. Want via een slim systeem zijn zo’n veertig wijnen per glas of in flights beschikbaar, via taps uit de wand – en dat voor zeer redelijke prijzen. Onze White Flight ($10) bestonAV4 (Small)d bijvoorbeeld uit een Riesling, een witte blend, een Pinot Noir rosé en een Gewürztraminer, alle uit de Willamette Valley in Oregon. En dankzij de Mixed Flight ($12) ontdekten we de beste wijn van de avond, de bessige Syrah 2013 van Daisy Creek,  zuidelijke Rogue Valley. In deze sober ingerichte zaak, waar overigens heel vriendelijk wordt bediend, bestaat de verleiding om bij de wijnen gewoon een kaasplateau te bestellen ($15). Maar met voornoemde Syrah vormde de lamb burger met Gorgonzola en een abrikozen relish toch ook een plezierig partnership ($13).
AV6 (Small)Een vaste waarde in het stadscentrum, al meer dan twintig jaar, vormt Higgins van patroon-cuisinier Greg Higgins. Hij was de initiator van Portlands farm to table keuken die gebaseerd is op louter regionale, organisch geteelde en gekweekte seizoensingrediënten. De met veel hout en een tinnen plafond ingerichte, stijlvolle zaak voert een grote wijnkaart. En van elke verkochte fles wordt $5 afgedragen ‘aan een school in onze gemeenschap’. Bij de eminente, elegante, pittig frisse, vrolijk bubbelende Argyle Brut 2011 (glas $14) smulden we van respectievelijk een uitstekende koude wortelsoep (soup ofAV7 (Small) the day à $7,75) en een Niçoise met albacore en o.a. tomaat, aardappel, groene sla, zwarte olijven,  sperziebonen, hard gekookt ei en een balsamicodressing ($14,50). Als vervolg arriveerde stevige gegrilde, wilde Chinook zalm, een tikje droog van smaak, op polenta en met o.m. geroosterde mini-bloemkool plus alweer een dressing van balsamico. Misschien dat een saus erbij passender zou zijn geweest ($36,50). Een wel perfecte partner was de enigszins notige Ponzi Pinot Gris 2014 (glas $11,50, fles $37).
Bar Avignon, 21328 SE Division Street, tel. 503 517 0808; Coopers Hall Winery and Taproom, 404 SE 6th Avenue, tel. 503 710 7000; Higgins Restaurant & Bar, 1239 SW Broadway, tel. 505 222 90 70, alle in Portland, Oregon.