In de theesalon op de begane grond kun je bij Méert (uit 1677) allerlei zelf bereide, zalige zoeternijen bestellen, en op de eerste etage is het mogelijk om te lunchen. In ons geval aan een heel klein tafeltje. Het prijsniveau is stevig, zo bleek bij de Albariño van de Zuid-Franse producent Laurent Miquel (à glas €9 per glas). Maar het was wel een lekkere wijn, correct fris, aangenaam fruitig en een pietsje kruidig. Hij werd aangereikt met een amuse, een kleine, eveneens licht kruidige taco. Bij het bestellen van l’assiette de fruits de mer (€24, grotere portie €30) zagen we zo’n mooi plateau met aller lei puur bereid zeefruit voor ons, maar chef Tom Truy-Courties was aan het koken geslagen, had de oesters sneden, en een witte saus plus het nodige groen toegevoegd en dat alles samen op een bord gedaan (foto). Wat het maakte tot een allegaartje van smaken. Een volgende keer gaan we voor een van de andere gerechten, bijvoorbeeld dat met duurzaam gevangen vis (€34). Wel eerst even sparen.
Ook niet ver van het Grande Place bevindt zich L’écume des mers, een vrij grote zaak, heel sober ingericht. Het licht is zacht, het tafellinnen wit. Vreemd genoeg zijn de oesters alleen per dozijn verkrijgbaar. Dat vonden we te veel, dus kwam vooraf een tweetal, correcte garnalenkroketten (€15, ook hier ferme prijzen), terwijl tafelgenote mini beignets van scampi had gekozen. Deze werden sober opgediend met een schijfje citroen en wat peterselie, en ernaast stokbrood plus een kommetje tartaarsaus (€14). Van beide visschotels prefereerden we de filet van snoekbaars op een goede risotto (€26). Een grote ami van alle gerechten was de sappig frisse, tikje drupsfruitige Pouilly-Fumé 2018 van Domaine Renaud (fles €34).
De beste, tevens smakelijkste herinneringen bewaren we aan Estaminet, de ondergrondse, vrij rustieke ingerichte Vlaamse brasserie met boogplafond van het beroemdste hotel ter plekke, het luxueuze, in een bakstenen pand gevestigde Hermitage Gantois, een voormalig 15e-eeuws ziekenhuis. De tartaar van gerookte zalm en rauwe zalm, met erbij een mooie vinaigrette, rucola en uitstekend stokbrood gaf het diner een vliegende start (€10,50). Zeker zo lekker én voedzaam was ook de flamiche, een warme. traditionele deegtaart met gesmolten Maroilles (€7,50). Genoten werd eveneens van de plat du jour, in dit geval een gegrilde dorade/zeebrasem met garnituur (€13,50). Terwijl aan gene zijde van de tafel een combi verscheen van traditionele streekgerechten, te weten potjevleich, koud in een weckpotje, carbonnade heerlijk stoofvlees, welsh rarebit, bereid met kaas en bier, en gesmoorde lof, helaas wat taai (€24,50). Vooral bij het stoofvlees met zijn echt milde jus deed de sterk door mild drupsfruit getypeerde rosé Terres du Loou 2018 uit Coteaux Varois en Provence het heel goed (€29).
Méert restaurant, Rue Esquermoise 27, Lille. Maandag gesloten, zondag alleen brunch. Alle andere dagen open voor lunch en diner. Tel. 03 20 57 93 93.
L’écume des mers, Rue de Pas 10, Lille. Zeven dag per week geopend voor lunch en diner. Tel. 03 20 54 95 40.
Estaminet (in en onder hotel Hermitage Gantois), Rue Pierre Mauroy 224, Lille. Alle dagen open voor lunch en diner. Tel. 03 20 85 30 30.