Behalve bierstad is München ook een beetje wijnstad. Er loopt een Weinstrasse, en er zijn wijnlokalen. Het oudste, dat bestaat sinds 1892, ligt in de Altstadt en heet Weinhaus Neuner. De vele gasten nemen plaats in twee zalen, de ene met een donkerbruine, traditionele lambrisering, de andere met vooral blank hout. Er wordt vreemd genoeg geen Duitse Sekt geschonken, alleen Champagnes en een Crémant d’Alsace, en alle stille wijnen per glas komen uit… magnums. Een van de beste was een nog volstrekt vitale Weissburgunder 2016 uit Baden van Frans Keller (€6 per glas). En het eten? Dat smaakte verrassend lekker. Neem alleen al de vitello forello, dun gesneden kalfsvlees met o.a. een crème van gerookte forel (rechts, €17), en de werkelijk perfecte knoedels van snoek (€24). Gerechten waarbij de Weissburgunder heerlijk blééf smaken.
Even buiten het oude centrum, niet ver van de Karlstor en behorend bij Excelsior Hotel, floreert de Vinothek by Geisel. De eetzaal, met behalve blank houten tafels ook een bar, heeft een hoog gewelfd plafond en langs de wanden staat o.a. een rij lege flessen met beroemde etiketten. Er is een driegangen keuzemenu (€45) dat we lieten beginnen met een licht romige, milde, echt smakelijke pompoen-kokosschuimsoep. Pompoen (en schuim) kwam terug, samen met andere stukjes groente en een schuimige beurre blanc, in het hoofdgerecht van gebraden saibling ofwel ridderforel die duidelijk familie bleek van zalm. En de kaasselectie tot slot bestond uit jonge Munster, rijpe Brie en brokkelige Parmezaanse. Omdat we pompoen sterk associëren met Oostenrijk, werd als eerste wijn, voor bij de soep en de zalmachtige vis, de Gemischter Satz 2017 van Bernhard Ott besteld, een gewoon heerlijke blend, sappig en fris (glas €7,50). Alleen al vanwege de variatie kozen we rood bij de kaas, de Cuvée Flint 2016 van Jürgen Hoffmann. Vanwege zijn donkere aroma deed deze Franken het meest denken aan een Merlot, hoewel zijn samenstelling bestond uit spätburgunder, tauberschwarz en domina (glas €5,50).
Op een van onze museumdagen ontdekten we café-restaurant Ella dat met zijn terras gevestigd is in een zijvleugel van het Lenbachhaus. De salade van de dag kwam met stokbrood en bestond uit groene, mild fris aangemaakte sla, jonge geitenkaas, een pittige ‘tartaar’ van tomaat en avocado. Erbij een ontspannend glas Prosecco Spumante van De Faveri (€6,90), en we waren klaar voor museum nummer twee.
Een bezoek aan een traditioneel bierrestaurant in de Altstadt mocht ontbreken. Het werd op een drukke, drukke vrijdagavond Zum Augustiner Grossgaststätte. Waar wij zo’n beetje de enigen waren met niet hele grote glazen bier op tafel. Toch bevatten ook onze glazen belletjes, zij het van de Schloss Affaltrach Smaragd Brut, een buitengewoon betaalbare Sekt met een redelijk rijpe en tegelijk nog correct frisse smaak (fles €23). De portie van het hoofdgerecht, een zeer correcte Bayrische boereneend met een mega-aardappelknoedel en rode kool (€19,90), bleek voldoende voor zeker twee personen; alleen de hele grote eters zouden nog een voorgerecht kunnen kiezen, zoals de mild gerookte zalm (€13,10) die net zo genereus ter tafel komt (€13,10).
Weinhaus Neuner, Herzogspitalstrasse 8, München. Tel 089 260 39 54. Zeven dagen per week
geopend voor lunch en diner.
Vinothek by Geisel, Schützenstrasse 11, München. Tel. 089 551 377 140. Zondag alleen diner, andere dagen lunch en diner.
Ella Restaurant & Café (Lenbachhaus), Luisenstrasse 33, München. Tel. 089 700 881 77. Maandag gesloten, open voor lunch van dinsdag tot en met zaterdag, en zondag van 9,00 tot 21.00 uur.
Zum Augustiner Grossgaststätte, Neuhauserstrasse 27, München. Tel. 089 260 53 79. Zeven dag per week open vanaf 11.00 uur.