Naar schatting telt Philadelphia ongeveer 3700 restaurants, méér dan voldoende voor het stille van de lekkere trek. Enkele aanbevolen adressen volgen hier. Om te beginnen een leuk ontbijtadres, High Street on Market. Het zaakje ligt tussen het postkantoor van Benjamin Franklin en het gerenommeerde restaurant Fork – dat dezelfde talentvolle chef als eigenaar heeft, Eli Kulp (die betrokken raakte bij een zwaar treinongeluk in 2015 en sindsdien deels verlamd is). Waarmee je de dag zoal kunt beginnen? Met drie soorten huisgebakken brood plus jam e.d. ($5) of yoghurt verrukkelijk verrijkt met gember, pistachenoten, sesam, korianderhoning en bessen ($7).
Wie ‘s ochtends het fantastische museum The Barnes Foundation bezoekt (zie ‘Galerie & musea’), zou daar ontspannen kunnen lunchen in The Garden Restaurant, binnen of buiten op een patio onder witte parasols. Er worden diverse salades aangeboden, waaronder een met geitenkaas, twee soorten babybiet, pijnpitten, blauwe bessen en Sherry vinaigrette ($14,50). De met geroosterd landbrood geserveerde burrata (mozzarella met room) die bedekt was met jonge rucola en vers lokaal fruit, in dit geval bosbessen, bracht eveneens een glimlach om de mond ($9, rechts).  Op goed geluk bestelden we als wijn de bubbelende Wycliff Brut uit Californië. Deze was aan de zoete kant, maar voor het overige correct (glas $8).
In Philadelphia’s centrum waanden wij ons even in Parijs, want het Caribou Café werd ingericht als een authentieke bistro uit de lichtstad. Behalve dan dat vreemd genoeg een groot tv-scherm (zonder geluid) achter de bar werd geplaatst en er volstrekt  verkeerde muziek klonk. Ook hier waren voor de lunch. Waarschijnlijk hadden wij beter een flammenküche kunnen bestellen ($8,50) dan de quiche du jour met ei, Brie en spinazie, want die smaakte te veel naar eigeel ($11). De royale croque monsieur daarentegen, waarbij frites werd geserveerd, smaakte gewoon uitstekend ($9). Helaas geen AIX op het sobere wijnkaartje, maar wel de plezierige Cape Bleue 2016, een Provençaalse rosé van Jean-Luc Colombo (glas $11,50, dat wel).
Zeker in Amerika zijn restaurants in hotels vaak niet je dat, en helemáál al niet wat betreft hun wijnkaart. Een gunstige uitzondering bleek Bank & Bourbon te zijn, in het voortreffelijke Loews Philadelphia (zie de reisreportage in het maandmagazine). Om met de wijnselectie te beginnen: die bood veel kwaliteit, veel variatie – en maar liefst twee dozijn soorten konden per glas worden besteld. Geen wonder, zo bleek achteraf, manager Dan Rivas is van huisuit sommelier. Die veel energie besteedt aan het optimaliseren van zijn assortiment, bijvoorbeeld door een keuring te organiseren van 150 soorten Pennsylvania wijn, met als doel de beste te selecteren. Winnaar werd de Maple Springs Albariño 2016, een zeer smakelijke, licht notige, door wit fruit en een klein kruidje getypeerde, inderdaad kostelijke wijn (fles $50). Genieten was het eveneens van de opwekkende, groen kruidige Lobster Reef Sauvignon Blanc 2016 uit Nieuw-Zeeland (glas $11, fles $42) en de mild frisse, zuivere Nimble Hill Vineyards Riesling 2015 uit wederom de eigen staat (glas $10). Ook het eten heeft niveau. Wij proefden van o.m. verse oesters ($2,50 per stuk) gewonnen langs zowel de westkust (klein, ziltig) als de oostkust (vleziger, milder) en de duurzaam in zuidelijk Chili gekweekte, superieure Verlasso zalm die begeleid werd door beetgare groene asperges, morieltjes en een hollandaise saus ($28). In het zo wijngerichte Bank& Bourbon ontbreekt uiteraard geen kaasplateau. Dit bleek te bestaan uit louter regionale kazen, waaronder, als beste, een boeren Amish cheddar ($16).
Zelden hebben wij zo vaak (en graag) oesters gegeten als in Philadelphia. Gewoon omdat ze alom werden aangeboden. Uiteraard ook in het Oyster House waar gezien de – zeer lawaaiige – drukte op een doordeweekse avond alleen nog plaats was aan de marmeren bar. Van alleen al zes locaties aan de oostkust werden daar oesters geoffreerd. Tot lekkerste, gezien hun ziltig sappige smaak, behoorden die uit Chincoteague Bay, Virginia ($2,50 per stuk). Daarbij een glas bruisende Blancs de Blancs van Simmonet-Fèbvre, en het feestje was compleet ($8). Visgerechten worden eveneens gevoerd. Gebakken schol bijvoorbeeld die accenten had gekregen van o.a. gefrituurde ui (net iets te veel) en frisse yoghurt ($26). Als vineuze kompaan hierbij voldeed de Grüner Veltliner Terrassen 2016 van Josef Ehmoser uitstekend (glas $10). Leuk detail van het vrij sobere interieur zijn de tientallen oesterborden tegen de wanden.
Grote drukte beleefden wij eveneens in Butcher & Singer dat gevestigd is in een hoge, rijk gedecoreerde hoekzaal van een voormalig bankgebouw. Het aan de Starr groep behorende etablissement biedt ruimte aan ruim 130 gasten, en die waren er ook allemaal. De stijl van inrichting is jaren ’40 Hollywood, wat helaas ook betekent weinig licht. Dus zonder zaklampje konden wij, gezeten onder een enorme kroonluchter, het menu niet lezen. Boven de herrie uit klonk wel prettige muziek, van Louis Armstrong. Steaks zijn de specialiteit, maar wij vonden de meeste  te groot en eigenlijk ook te duur (vanaf $42, exclusief twee bijgerechten voor samen zo’n $20). Meer aansprekend was specialiteit nummer  twee, een perfect gegrilde pork chop, blank roze van binnen en buitengewoon smakelijk ($29 zonder garnituur). Vooraf, waarom niet, verschenen wederom oesters, uit zowel Maine als van de westkust (half dozijn $18). Van de grote, prijzige wijnkaart kozen wij, tot grote tevredenheid, de uit New Mexico afkomstige Gruet Blanc de Noirs, een superieure mousserende wijn gemaakt door een Champagne-familie aldaar ($52).
High Street on Market, 308 Market Street, Philadelphia. Tel. (215) 625 0988.
The Garden Restaurant, The Barnes Foundation, 2025 Benjamin Franklin Avenue, Philadelphia. Tel. (215) 278 7000.
Caribou Café. 1126 Walnut Street, Philadelphia. Tel. (215) 625 9535.
Bank & Bourbon, Loews Philadelphia, 1200 Market Street, Philadelphia. Tel. (215) 627 1200.
Oyster House, 1516 Sansom Street, Philadelphia. Tel. (215) 567 7683.
Butcher & Singer, 1500 Walnut Street, Philadelphia. Tel. (215) 732 4444.