De Michelin-gids van 2015 vermeldt in Lyon en randgemeenten maar liefst veertien  Ly4 (Small)restaurants met een of meer sterren, maar ook in de honderden bistrots en brasseries is het aangenaam vertoeven – voor prijzen die doorgaans beduidend lager liggen dan die in Parijs. Een van de bekendste is Léon de Lyon, een brasserie gourmand waar in 1996 Jacques Chirac, Bill Clinton, Helmut Kohl en andere regeringsleiders Ly (Small)een maaltijd gebruikten. De zaak ligt pal achter het Musée des Beaux-Arts, in een smal straatje dat acht maanden van het jaar verkeersvrij is en dus een groot, langwerpig straatterras heeft waar zo’n veertig mensen kunnen lunchen onder oranje parasols. Binnen is er plaats voor nog eens 160 gasten – en beneden, richting toiletten, kom je in een klein museum, deels wijnkelder, waar tientallen schilderijen hangen met beelden uit keukens en restaurants. Buiten, het is heerlijk weer, bestellen we het déjeuner rapide (€18,10). Dit bestaat uit een gerecht van de dag, een glas wijn en een kop koffie/thee toe. Er is heek met vier groenten in bladerdeeg en een pure vissaus, heel smakelijk, alsmede een met o.a. paddenstoelen gevulde en vervolgens gebraden kippLy3 (Small)endij met stukjes snijboon, een hint van sjalot en een mooie jus, heerlijk gewoon. Met de jonge, vriendelijke ober wordt nog wel discussie gevoerd over de wijnen, die van Georges Duboeuf. Een witte Mâcon-Villages uit 2011 is toch gewoon te oud, evenals een Coteaux du Lyonnais uit 2012? Maar jongere jaargangen zijn er gewoon niet, en dus frissen we de wijnen op met blokjes ijs.
Een nog iets hoger niveau, met meer verfijning, wordt geboden Ly6 (Small)door Le Jean Moulin, een op een kadehoek gelegen zaakje met vierkante, zwart gelakte tafels waar maximaal 38 gasten kunnen eten, op twee etages. Patrooncuisinier Grégoire Baratier (nog geen 30) bereidt in zijn piepkleine keuken een attractief keuzemenu van drie gangen (€25,90) dat in ons geval begint met een combinatie van een gepocheerd ei, groene asperges (en een paar stukjes witte), een enigszins pittige Saint-Marcellin kaassaus en kleine plakjes rauwe ham ‘van Colette’. Een alternatief (supplement €4) vormt een tweetal plakken smeltend zachte, gebakken foie gras met een fris accent van appel. Als hoofdgerecht arriveert filet van op de huid gebakken zeebrasem met enkele kokkels en een puree van aubergine. Waarna we ter afsluiting nog een selectie van vier regionale kazen laten komen, geselecteerd ‘door La Mère Richard’. De afwezigheid van jonge wijnen laat zich ook hier gelden. Uiteindelijk kan de ober één fles wit uit 2014 vinden, buiten de kaart om, de Syrius 2014 van Domaine Clavel. Deze Saint Gervais Côtes du Rhône Villages biedt een plezierige combi van frisheid, kruidigheid, fermheid en mild citrusfruit, dit dankzij de druivenrassen roussanne en viognier (fles €29). Zelfs bij de klazen doet hij het goed.
Ly8 (Small)Zeer toeristisch en tegelijk een plaatselijk begrip is Le Bistrot de Lyon die al bijna 120 jaar bestaat. Behalve zijn terras in de Rue Mercière heeft de zaak diverse, rijk en sfeervol ingerichte binnenzaaltjes met veel spiegels, bewerkte plafonds en donkerrode zittingen. De bediening is nogal onverschillig en het wijnglaasje met onze Beaujolais Villages 2013 van Georges Duboeuf zuinig klein (€3,70). Het menu Lyonnais daarentegen is allesbehalve zuinig (drie gangen €28.70). De start bestaat uit een royale salade lyonnaise met veel groene sla, een net wat te pittige mosterddressing, stevige stukjes gebakken spek, eenLy9 (Small) gepocheerd ei en croutons (foto). Gegrilde varkensrib zonder been, twee plakken, vormt het hoofdgerecht. Recht toe, recht aan natuurlijk, maar wel heel smakelijk. En eigenlijk perfect voor een met ijsblokjes opgefriste Beaujolais, de Chiroubles 2013 van Georges Duboeuf (€27). Een aardige à la carte schotel blijkt die met blokjes gestoofde lamsschouder, vleesjus en groente te zijn (€18,50). Gebak met rum, marsepein en slagroom zorgt voor een zoete finale.
Ly10 (Small)Parallel met Lyons andere eetstraat, Rue Saint-Jean, is het prettig lunchen op het klinkerterras van Café Epicerie Cour des Loges (behoort bij een hotel). Het menu Formule (€17,50 voor twee gangen) biedt keuze uit vier voorgerechten, waaronder gerookte zalm op een citroencrème, geserveerd in een glazen potje. Een beetje onhandig om uit te eten, maar de smaak is correct. Hogere ogen gooit de kippenbout met mosterdsaus en aardappelpuree. Het vlees, voorzien van een knapperig korstje, is echt heel lekker. Jammer alleen, de nogal prijzige wijnen. Een geenszins gul glas Attitude 2013 bijvoorbeeld, een niet meer dan fatsoenlijke Loire-Sauvignon van Pascal Jolivet, kost gewoon veel te veel (€7,50).
Léon de Lyon, 1 Rue Pléney, tel. 04 72 10 11 12; Le Jean Moulin, 22 Rue Gentil, tel. 04 78 37 37 97 (reserveren essentieel); Le Bistrot de Lyon, 64 Rue Mercière, tel. 04 78 38 47 47; Café Epicerie Cour des Loges, 2-8 Rue du Boeuf, tel. 04 72 77 44 44, alle in het centrum van Lyon.