Om met het begin (van de dag) te beginnen, eerst een tweetal ontbijtadressen, beide vlakbij het Hauptplatz en in de Sackstrasse van de Zuid-Oostenrijkse stad Graz. Café-Konditorei König serveert huisgemaakt brood, gebak en andere lekkernijen, waaronder yoghurt met vers fruit en muesli. Er recht tegenover, in het modewarenhuis K(asters) & Ö(hler) kun je op de zesde etage, die een groot panoramaterras heeft, uitgebreid en goed ontbijten, wat veel Grazers dagelijks doen. Het café-restaurant daar heet Paradeishof (foto rechts).
Voor de lunch is, opzij van het Landhaus, de Landhauskeller een geliefde locatie. In tegenstelling tot wat je zou verwachten eet je er niet in een kelder, maar in een van de bovengrondse, van donkerbruine lambriseringen voorziene zaaltjes, of op de patio. De keuken is tamelijk traditioneel en brengt in het seizoen o.a. een perfecte pompoensoep, rijk van smaak, mede dankzij de toegevoegde, notige pompoenpitolie, dito pitten en croutons van zwart brood (€5,90, rechts). Wie daarna nog trek heeft zou de in Graz populaire tartaar van weiderund kunnen bestellen die eveneens met pompoenpitolie op smaak werd gebracht, samen met duidelijk aanwezige mosterd (kleine portie plus toast €12,50). Een aardige wijn hierbij is de Olwi-Rosa 2016, een tamelijk donker rozeoranje getinte regionale rosé, sappig en fris (glas €5,40).
Nog veel drukker, tevens voor het diner, is De Steirer (reserveren dus), een blok  verwijderd van het Kunsthaus. Geen wonder die drukte, want het is gewoon een geweldig bedrijf waar goed gekookt wordt voor redelijke prijzen, terwijl altijd een dozijn maandwijnen (uit de eigen, uitstekend gesorteerde winkel) per glas wordt aangeboden. Onze vrijdagse lunchspecial begon met een echt warme, kostelijke soep van rode bieten met wat room en een vleugje gember. Waarna als tweede gang een net zo excellente, quicheachtige bacon-uientaart volgde plus een kom groene sla. Daarbij de levendige, haast hartige, bijna mineralige Mahorko Weissburgunder 2016 en de tafelgenoegens werden compleet (€3,80). Leuk trouwens, de negen Steirische, royale ‘tapas’ die Der Steirer serveert (€3 per stuk; we proefden die met gebakken karper), en ook het gepaneerde, halve Backhendl verdient een aanbeveling (€9,80).
Het culinaire niveau steeg verder bij Schmidhofer im Palais (wederom in de eerder genoemde Sackstrasse), de eind oktober 2016 geopende eigen zaak van chef-kok Herbert Schmidhofer. Diens uit twee ruimten met witte boogplafonds bestaande restaurant werd op sobere wijze stijlvol ingericht. Behorend bij de vaste ‘couvertprijs’ (€4,90 per persoon) waren bruin brood en vier schaaltjes met o.m. zoute boter en een verleidelijk lekkere, we bleven ervan eten, pesto van cottage cheese en basilicum. Bovendien arriveerde een amuse in de vorm van een stukje kippenborst gevat in een knapperig korstje waarin karnemelk was verwerkt. Delicieus, het had wat ons betreft ook als hoofdgerecht mogen verschijnen. Inmiddels had onze jonge, vriendelijke gastvrouw eerst een glas knisperend frisse Welschriesling 2016 van Krispel aangereikt (€4,90) en daarna, bij de kip en de voorgerechten, de droog druivige, opwekkende Muster Muskateller 2016 (€4,90). De vrij losse, sappige ‘aspic’ van wild zwijn en gesmoorde kalfswang, beide soorten vlees heel dun gesneden, kreeg een zoet accent vanwege de ananasmosterd (€16, rechts). Terwijl de smoked bbq pulled pork wrap, waarvan het zachte vlees 24 uur was gekookt, juist een pittige smaaktoon had (€15). Een hoofdschotel die ons deed smullen was de vegetarische van twee ‘taartjes’ pompoenrisotto, korstje van buiten, vochtig van binnen, en verrijkt met o.m. pijnpitten, spinazie en pompoenpitolie (€18). Prima passend hierbij bleek de wit fruitige, frissige Krispel Weissburgunder 2016 te zijn (€4,90).
Enkele passen verderop in dezelfde straat beleefden wij het totale contrast, in de Altsteirische Schmankerlstube, een rustiek kelderrestaurant. We aten daar een best aardige hertenragout met licht kruidige noedels (€15,90, rechts), maar de losse wijnen vielen tegen, de te flauwe, te rijpe Sauvignon Blanc en de gewoon niet lekkere, uit een tap geschonken Pittnauer Zweigelt.
Om tijdens ons Oostenrijkse verblijf een superieure Wiener Schnitzel te eten, droog en knapperig van buiten, sappig en mals van binnen, met citroensap en peterselieaardappeltjes, werd speciaal daarvoor het restaurant van Café Sacher bezocht. Een reeds lang bestaand dochterbedrijf van Hotel Sacher in Wenen. Het diner vond plaats in een zaal met warm rode banken en stoelen, en tegen de wanden hingen tientallen gesigneerde foto’s van beroemdheden. Behalve de inderdaad perfecte, van kalfsvlees vervaardigde schnitzel (€14 voor een royale ‘halve’ portie) voert dit Sacher filiaal regionale gerechten en wijnen. Een warme salade van veldsla bijvoorbeeld, met gerookte, crispy Vulcano-spek, pompoenpitolie en daaronder gekookte aardappelschijfjes (€7,50 als voorgerecht). Of de door tafelgenote als ‘heerlijk’ bestempelde burrata (mozzarella met room) in gezelschap van basilicumpesto, paprikavinaigrette en olijfbroodchips (€9). Vooraf nipten we aan de frisse, naar citrus en bladgroen smakende Welschriesling van Polz (glas €4), en bij de schnitzel tot volle tevredenheid van de net zo verkwikkende, naar zowel wit als geel fruit geurende Weissburgunder Steinfeld 2016 van Schlossweingut Thallen (€4,90). Het dessert? Uiteraard een punt Original Sacher-Torte, de lekkerste chocoladetaart die we kennen (€5,90).
Café König, Sackstrasse 14, 8010 Graz. Tel. 316 83 03 26.
Paradeishof, K(asters) & Ö(hler, Sackstrasse 7-13, 8010 Graz. Tel. 316 87 00. Geopend vanaf 9.30 uur, zondag gesloten.
De Steirer, Belgierstrasse 1, 8020 Graz. Tel. 316 70 35 54. Dagelijks geopend van 11 tot 24 uur.
Schmidhofer im Palais, Sackstrasse 16, 8010 Graz. Tel. 676 42 00 848. Maandag t/m vrijdag geopend voor lunch en diner.
Altsteirische Schmankerlstube, Sackstrasse 10, 8010 Graz. Tel. 316 83 31 11. Dagelijks open van 10-24 uur.
Restaurant Café Sacher, Herrenstrasse 6, 8010 Graz. Tel. 316 800 50. Geopend van 8.80 tot 21.30 uur. Zondag en op feestdagen gesloten.