In de prachtige Amerikaanse staat Pennsylvania hebben wij veel geproefd, niet alleen wijnen maar ook gerechten, in allerlei eetgelegenheden op allerlei locaties. Een aanbevolen adres in het uiterste noordwesten, langs Lake Erie, is Noosa. Zowel binnen als op het deels overdekte buitenterras kunnen je daar lekker lunchen, met uitzicht over een jacht- en vissershaven. De zelf te pellen garnalen bijvoorbeeld, puur van smaak en alleen voorzien van citroenboter en peterselie ($9). Daarbij een glas van de heel licht roze getinte, sappige, mild citrusfruit biedende Mazza Pinot Grigio 2016 en er ontstaat iets moois. De fish tacos met gegrilde tonijn en o.a. koriander (maar desgevraagd zonder aioli) zijn eveneens een proeve waarde ($9). Binnen dezelfde gemeente, North East, maar dan aan het dorpsplein, voert The Cork flink wat regionale wijnen (voor $6 à $8 per glas, wat gebruikelijk is in de hele staat). Zoals de vriendelijk fruitige, aangename Courtyard Chardonel 2015 en de tikje rijpe doch correct frisse Mazza Vineyards Riesling 2016. Beide hebben wij tot tevredenheid geproefd bij de stevig gegrilde Australische zeebaars die begeleid werd door o.a. twee soorten gebakken biet en hollandaisesaus ($26). Een volgende keer gaan wij, met een van de rode streekwijnen, het bison meatloaf met een Portachtige saus proberen ($25). Het interieur van The Cork wordt door bruin(rode) tinten bepaald en is ietwat schemerig; bovendien heeft de zaak een klein overdekt trottoirterras.
In het hart van Harrisburg, op een flesworp afstand van de staatscapitool, ontdekten wij aan het eind van de (vrijdag)middag Rubicon. In dit stijlvolle zaakje was het een drukte van belang, alle krukken aan de gebogen bar waren bezet, net als enkele tafels op de begane grond en eerste etage. Geen wonder: van dinsdag tot en met vrijdag is het tussen vijf en zeven happy hour met oesters voor een dollar en twintig wijnen die dan slechts $5 (in plaats van $7 of meer) per glas kosten. De jongste, meest frisse daarvan was de Chenin-Chardonnay 2016 van het excellente Domaine du Tariquet, waarvan met volle teugen genoten werd bij enigszins verse, enigszins milde oesters uit Virginia. De spijskaart van Rubicon is deels Frans georiënteerd, met als hoofdgerechten o.a. boeuf bourguignon en een cassoulet.
Het mooiste gebouw in de chocolade- en pretstad Hershey is The Hotel Hershey (rechts). Dit staat op een heuvel, ver van het pretparkrumoer, en heeft op de eerste verdieping zijn schitterende, pastelkleurige, rijk betegelde Fountain Lobby die met galerijen in 1934 werd gecreëerd. Erachter bevindt zich een halfrond buffetrestaurant, en ernaast het naar Rome’s beroemdste fontein genoemde, sjiek ingerichte en een groot, riant balkonterras bezittende Trevi 5. Van de grote wijnkaart bestelden wij als lunchwijn de jaartalloze Prosecco La Marca ($11 per glas) die eigenlijk prima paste bij de vrij zoete salade van jonge spinazie, gegrilde nectarine, amandelcrumble, ricotta en blauwe- bessenvinaigrette ($12). Dat bij de dubbele espresso ($6) staafjes met gevulde Hershey chocolade werden aangereikt, verbaasde helemaal niet.
Genereus lunchen deden wij tenslotte in het Smokehouse van het Amish Experience, even oostelijk van Lancaster en middenin het Amish country. Het interieur van dit ‘bbq and brews’ etablissement is sober, maar wat er op de borden verschijnt is puur en vaak rijk van smaak. Build Your Own Feast ($21,95) maakte het mogelijk om diverse schotels te proberen, zoals de milde, goede koolsla vooraf en twee hoofdgerechten tegelijk, een perfecte fried chicken met perfecte maïskorrels en lekker aardappelpuree plus jus, en daarnaast een mild smakende, heerlijke chicken pot pie. Ook het dessert is inbegrepen, bijvoorbeeld de zeer zoete, regionale shoe-flie pie of een taart van chocolade en pecannoten. Behalve ‘brews’ ofwel bieren offreert het Smokehouse diverse wijnen. Een beste begeleider van de kipgerechten is in de in Franse fusten gelagerde Chardonnay 2014 van Waltz, een toonaangevend domein in de eigen regio.
Noosa, 11950 East Lake Road, North East, PA 16428. Tel. (814) 347 5376. Behalve op dinsdag open voor lunch en diner.
The Cork, 17 West Main Street, North East, PA 16428. Tel. (814) 347 9078. Zondag gesloten, alle andere dagen open voor lunch en diner.
Rubicon, 207 North Street, Harrisburg PA 17101. Tel. (717) 317 9027. Alleen diner en zondagse brunch, maandag gesloten.
Trevi 5, The Hershey Hotel, 100 Hotel Road, PA 17033. Tel. (844) 330 1711. Dagelijks open voor lunch en diner
Smokehouse, 3121 Old Philadelphia Pike, Bird in Hand, PA 17505. Tel. (717) 4318400. Dagelijks open voor lunch en diner.