Achter de onopvallende voorgevel van visrestaurant La Casita de Sabino arriveer je in een prettig, met veel hout en een goede verlichting ingericht restaurant dat uit diverse open ruimten is opgebouwd. En wat leuk, die zijkanten van tientallen wijnkisten als deel van de wanddecoraties. De bediening loopt in keurig zwart en is heel vriendelijk. In overleg met onze uitsluitend snel Spaans sprekende Ina kiezen bij onze maaltijd een fles Ados Txakoli 2017, licht, fris fruitig en zo zuiver als een zeebries (slechts €15).  Als voorafjes arriveren twee mild zilte ansjovisfilets met olijfolie (€3,20) en meer dan tien mootjes, in voornamelijk olijfolie gemarineerde, prachtige tonijn (€3,50). Tafelgenote gaat graag verder met tonijn, via een daarvan buikstuk bevattende, smakelijke, royaal geportioneerde salade met tomaat (€18, rechts). Tegenover haar verschijnt een halve gepocheerde zeetong die door Ina eerst in zijn geheel wordt getoond. Heel vers, heel lekker (€25,50). Geen wonder dat La Casita, dat sinds 2016 op deze locatie zit, druk wordt bezocht.
Op nog geen 100 meter van ons logeeradres ontdekken we een klein zaakje, Sukalde, waar we dineren  in het souterrain – en een verrassende wijnkaart ontdekken. Met ook andere dan Spaanse wijnen. Waaronder de Champagne Bollinger Special Cuvée (slechts €62; Nederlandse winkelprijs €49,95). Uit Spanje zelf is o.a. het fameuze Vega Sicilia met een tweetal wijntypen present. Zelf kiezen we een Cava, de Sumarroca rosé brut, zacht roze, mooie mousse, goed droog en rood fruitig (voor €22 een koopje, en geserveerd in een Bollinger glas). Na twee correcte, huisgemaakte kaaskroketten (€4,40) arriveert als voorgerecht een goede salade met o.a. tonijn, weer hele mooie (€15.95). De eigenaar van Vega Sicilia teelt in León (Valles del Esla heet het bedrijf) ook o.a. rundvlees dat Sukalde steevast op de kaart voert. Gastheer Gorka beveelt een soort lendenbiefstuk aan: excellent vlees, stevige structuur, perfect gegrild. Alleen de pepers van het garnituur hadden achterwege mogen blijven (€22). En de Cava rosé, die blééf smaken.
Wat wijn betreft vormt in dezelfde wijk Casa Rufo een groot contrast. Want de wijnkaart vermeldt uitsluitend… rode wijnen, en dan ook nog zonder jaartallen. Zo te zien hebben Spaanse gasten daar geen moeite mee, want overal zien we Rioja’s en andere rode soorten op tafel staan, ook wanneer er zeefruit en vis gegeten worden. Sowieso is Casa Rufo een anders dan ander restaurant. Het bestaat uit een klein tafelgedeelte van een delicatessenwinkel, en een paar compacte, rustieke zaaltjes daarachter. Maar het zaakje zit wel elke avond vol. Andere dan rode wijnen zijn er wel, ergens wordt een onduidelijke, frisse, drupsachtige rosado uit Rioja gevonden. Die een niet bijster geslaagde partner vormt voor de wél geslaagde, romige foie gras van eend (€18). Bij eerst de gerookte eendenborst daarna – smalle reepjes, fraai vlees, sterke rooksmaak (€14) –  en vervolgens de heerlijke, gestoofde, zacht smakende stierenstaart met frites (€16, rechts) gaan we daarom over op rood, een paar glazen Villaroca Crianza 2015 uit Rioja. Het is een vanilleachtige, keurige wijn, alleen iets te warm geserveerd (glas €2,50).
Voor een uitstekend lunchadres in Bilbao, zie Atea dat vorige maand beschreven werd.
La Casita de Sabino, Calle Henao 3, Bilbao. Tel 611 216 822. Diner dinsdag tot en met Zaterdag vanaf 20.30 uur.
Sukalde, Elcano 31, Bilbao. Tel. 944 703 032. Maandag gesloten.
Casa Rufo, Hurtado de Amézaga 5, Bilbao. Tel. 944 432 72. Diner vanaf 20.30 uur, zondag alleen lunch.