Dat de burgers van Bordeaux graag en vaak buiten de deur eten is geen wonder. In en rond het centrum zijn talrijke restaurants gevestigd, met voorop brasserieën en bistro’s waar je goed kunt lunchen en dineren voor relatief weinig geld. Neem bijvoorbeeld een vestiging van Bistro Régent (die vlakbij het Place Gambetta). De zaak werkt volgens een simpele formule door vijf hoofdgerechten aan te bieden voor een vaste lage prijs (€13,90). Met altijd als garnituur een kom dunne frites, een kom groene sla en een mosterdachtige saus. Bepaald verrassend is de kwaliteit van het gebodene. De escalope de saumon was perfect gegrild, knapperig van buiten en sappig van binnen. Ook de medium rare gegrilde eendenborst verdiende het predicaat uitstekend. En dan de wijn, de Champagne, een keurige brut van De Castellane. Die per hele fles slechts €5 euro meer kost dan de goedkoopste versie hier in de winkel (€26; ja dat lees je goed). Sterker nog, ’s avonds van zondag tot en met donderdag krijg je een fles Champagne gratis, door een coupon te printen via www.bistro-regent.fr.
Pal naast deze bistro bevindt zich de achteringang van Le Grand Café, dat aan de voorzijde een riant terras heeft, op een beschut pleintje langs de nu autovrije Cours de L’Intendance. Het brasseriedeel aan de achterkant werd ingericht met witte, designachtige kuipstoelen en schermen met druifmotieven. Het verdient aanbeveling om hier de gerechten met zorg te selecteren; de salade paysanne bijvoorbeeld viel tegen. Wel echt lekker waren de verse oesters (vanaf zes voor €13), terwijl ook de reguliere tarte flambée (€12,50) en de tagliatelle met zalm plus een lichte roomsaus (€12,50) een aanbeveling verdienden. Vorige maand was nog geen enkele witte of rosé wijn uit 2018 beschikbaar, maar de Gris de la Dune 2017, een Provençaalse rosé, kon er mee door (halve liter karaf op ijs €16,90).
Een van de grootste brasserieën in het middeleeuwse centrum is Le Chaudron waarin op twee etages 350 mensen tegelijk kunnen eten. Tijdens onze lunch zat de zaak zo vol dat de plat du jour (€9,90 inclusief koffie en een plak cake) al om half een was uitverkocht. Daarom voor hetzelfde bedrag de croûte girondine genomen, een copieus, voedzaam, warm geheel, een soort gevulde pannenkoek op plakken zacht stokbrood met o.a. room, ham, spekjes en een spiegelei. Men serveert ook een driegangenmenu (€12,90) dat kan bestaan uit crème van geitenkaas op stokbrood, met sla, gevolgd door correcte koolvis op tagliatelle, en met een mousse au chocolat – helaas van pakjesniveau – als toetje. De Bordeaux rosé 2017 van Château du Barrail bood een drupsje, een kruidje en zachte zuren (karafje 25 cl à €7,50).
Ons bezoek aan Le Noailles was enigszins nostalgisch, want ik kom er al, zij het met met grote tussenpozen, zo’n veertig jaar. Het is een sinds 1932 bestaande brasserie in Parijse stijl, compleet met donkerrood fluweel, grote spiegels en dicht op elkaar staande tafeltjes. En gesitueerd tegenover het Maison du Vin. In het seizoen staan oesters altijd op het menu, zoals de zes spéciales nr. 2, vrij groot en ziltig (€14). Eveneens seizoengebonden zijn de witte asperges uit Les Landes, geserveerd met een paar krokante deegkussentjes en mousselinesaus (€18,50). Mijn confit de canard was nét warm genoeg en smaakte heerlijk (€18,50). Bij de oesters en de asperges verscheen de fruitig frisse Entre-Deux-Mers 2018 van Château Sainte-Marie (halfje €14,50) en bij de gekonfijte eend een glas Château de Chantegrive 2012, een heel donkertonige Graves (€11).
De beste eetervaring beleefden we in Gabriel, een bistro gesitueerd in het mooiste pand van het mooiste plein, Place de la Bourse (foto rechts). Sinds begin 2019 behoort het bedrijf, waarvan de eetruimten zich op de eerste verdieping bevinden achter boogramen, aan de ondernemende wijnbouwer en -consulent Hubert de Boüard van o.m. Château l’Angélus in Saint-Emilion. Die uit dit stadje een sterchef naar Gabriel haalde, Alex Baumard (van Logis de la Cadène). Verfijning en verrassing typeerden ons driegangenmenu €39). Het opende met een zalig zalmgerechtje, de vis à la gravad lax bereid, met een saladetje van drie soorten dun gesneden radijs en een soort sorbet van roze grapefruit. Hierbij paste een frisse, lichte witte wijn, maar de Sauvignon Hubert de Boüard 2017 miste net wat van de frisheid en plantaardigheid die bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse soortgenoten zo aantrekkelijk maken (glasprijs bovendien €12,50). De bijna smeltend zachte, 36 uur gegaarde lamsschouder, een vleesjus en relatief veel witte bonen gingen schuil onder een soort dikke crèmesaus met een vleugje kokos. Als partner hiervoor bleek de Rosé de Hubert de Boüard 2018 een best aardige te zijn, dankzij een vrij frisse toonzetting, een beetje drupsfruit, sappigheid en een snufje kruiden (glas €8). We proefden ook de eerst gezouten en vervolgens perfect gebakken moot kabeljauw die omringd werd door stipjes en spatjes van o.a. rode biet. Als dessert arriveerde een kostelijk combinatie van appel, appelsorbet en appelgelei, onder een flinterdun amandelkoekje.
Bistro Régent, Cours G. Clemenceau 6, Bordeaux. Reserveren via 05 56 44 9000. Alle dagen open voor lunch en diner.
Le Grand Café, Cours de L’Intendance 65 (brasserie aan de Cours G. Clemenceau), Bordeaux. Tel. 05 56 52 61 10. Geopend voor lunch en diner.
Le Chaudron, Rue Saint-Rémi 41-43, Bordeaux. Tel. 05 56 81 74 30. Zeven dagen per week geopend voor lunch en diner.
Le Noailles, Allées de Tourny 12, Bordeaux. Tel. 05 56 81 94 45. Alle dagen lunch en diner.
Gabriel, Place de la Bourse 10, Bordeaux. Tel. 05 56 30 00 70. Geopend zeven dagen per week voor lunch en diner.