De hoofdstad van Idaho is geen suffe plattelandsplaats, maar kent een levendigeBoirestaurantscene. Vooral downtown, rond 8th Street, is het elke avond een drukte van belang. Op vrijdag- en zaterdagavond wordt een deel van de straat soms zelfs afgesloten voor autoverkeer. Een van Boise’s opmerkelijkste eetgelegenheden voor ontbBoi1Aijt, brunch en lunch is Bacon. Waar inderdaad bacon in allerlei vormen op het menu staat. Zelfs in combinatie met chocolade. Eigenaar John Berryhill, dit bedrijf in 2011 opende, bereidt meer dan tweehonderdduizend bacon strips per jaar. Het leukste gerecht om zondags mee te brunchen is de bacon sampler die bestaat uit zes soorten bacon ($11, inclusief een vegetarische, niet echt lekkere versie). En als pittige lunchgerechten zijn o.a. beschikbaar bacon sandwiches (vanaf $4,95 voor een halve) en bacon lasagne ($8,95). Aan de top qua lokale bekendheid staat waarschijnlijk Fork, gevestigd in een groot hoekpand met een trottoirterras (foto onder). Buiten, het was een heerlijke warme avond, genoten we vanBoi2A tempura gebakken groen asperges met een enigszins pikante dipsaus ($7,50). Waarna volgde in de pan gegrilde regenboogforel ,er wordt in Idaho véél gevist, besprenkeld met een balsamicoreductie en begeleid door geroosterde boerenkool. Vreemd genoeg ontbraken aardappels – en dat in Amerika’s aardappelstaat ($14,90). De tikje zoete, aromatische Coiled Dry Riesling 2013, komend uit Idaho zelf, kon het mBoi2et beide creaties voortreffelijk vinden (glas $8,75). In Fork wordt stevige achtergrondmuziek gedraaid, maar even verderop, bij de Red Feather Lounge, is sprak van vóórgrondmuziek. Met een hoog bonkgehalte. Gelukkig dus dat onze ober op de eerste etage het volume iets kon verminderen. Sowieso maakten de aanwezige gasten een herrie van jewelste. Gegrilde Chinook zalm uit de Columbia River arriveerde als hoofdschotel. Vakkundig bereid, mooie grilltoets. Met als garnituur alleen een fris aangemaakte salade van voornamelijk komkommer, en wederom geen aardappel ($15,75). Opnieuw kozen we de Coiled Dry Riesling 2013 als begeleider: het was gewoon de beste witte Idaho-wijn per glas verkrijgbaar (Boi9$7). Als royaal en apart voorafje was bacon popcorn gekozen ($5,75). Over het kaasplateau tot slot ($14) had de samensteller niet echt nagedacht. Want waarom waren twee van drie soorten blauwschimmels en was de derde een jonge geitenkaas? Boi_12Onmogelijk ook voor de wijn erbij. Een creatief element op de wijnkaart vormde het aantal aangegeven mijlen dat elke fles had afgelegd vanaf zijn geboorteplek. Ons beste avondmaal was in Café Vicino, even benoorden downtown en gevestigd aan hetzelfde pleintje van de eminente Boise Co-op en wijnwinkel. Met een glas Leth Grüner Veltliner Steingrund 2012, net niet te Boi_13rijp ($8,50), was het genieten van stevig gegrilde groene asperges, stukjes pancetta, geschaafde Pecorino en een gepocheerd boerenei ($8,25). Hetgeen ook gold voor de zachte, bijna milde, aromatische Cinder Dry Viognier 2012 uit Idaho ($8,75) die perfect combineerde met boerenkippenborst gewikkeld in Italiaanse ham en vergezeld door polentacakejes, verse groente en een tikje zoete grappa-rozijnensaus ($23, foto boven). Smullen was het eveneens van de chocolade-hazelnoottaart met slagroom als dessert ($8). Chef Richard Langston (foto) opende zijn sjieke,bistrotachtige bedrijf, waar de tafels wit gedekt zijn en de muziek gewoonlijk jazzy is, in 2007 en kreeg sindsdien veel lovende kritieken – terecht.
Bacon, 915 Idaho, 208-387-3553; Fork, 199 North 8th Street, 208-287-1700; Red Feather Lounge, 208-429-6340; Café Vicino, 808 West Fort Street, 208-472-1463. Alle in Boise, 33702 Idaho, Verenigde Staten.

SMULLEN IN SUN VALLEY (7/14)
Sn
Hoe in 1937 de ambiance was van het Sun Valley Resort, kun je nog aardig ervaren in het oudste restaurant van dit complex en van de hele vallei, The Ram. Het ligt langs een van de straatjes binnen het zogeheten village en heeft nog dezelfde rustiek houten zitjes van decennia terug. Als deel van het meubilair kan ook pianist Larry Harshbanger worden beschouwd, want die speelt er al 34 jaar – en nog altijd met verve. In wezen is The Ram, waar ook Marilyn Monroe en Tony Curtis hebben gedineerd, een steakhouse, dus met dat in gedachten bestelden we de Meyer Angus New York Strip steak. Uitstekend bereid, medium rare, en uitstekend van smaak. Met als garnituur o.a. shiitake en tempura bereide pepers ($35, foto). Een uitstekende partner was de stevige, verleidelijk fruitige Irony Pinot Noir 2012 uit Monterey (glas $10, fles $37). GSn6aerookte paprika en citroenaïoli gaven de twee vooraf geserveerde Maine lobster cakes een vrij pittig karakter ($19), maar de nog volop frisse Veramonte Sauvignon Blanc 2011 uit Chili’s koele Casablanca Valley bood prettig tegenspel (glas $8, fles $29). Hulde ook voor de glimlachende service onder leiding van maître Michael Petersen. Eveneens eigendom van het Sun Valley Resort, maar geleden op pakweg twee kilometer daarbuiten, naast een bergbeek, is de Trail Creek Cabin. Een zo mogelijk nog wat rustiekere locatie – met vrij lage, dikhouten stoelen en banken,Sn9plus een terras. Ernest Hemingway dronk er graag een glas, met zijn kompanen, terwijl er ook werd gezongen en gedanst, soms rond stoelen. En vond bovendien een Hollywoodparty plaats met Ingrid Bergman en Gary Cooper, vanwege dSn8e verfilming van For whom the bell tolls, de roman die Hemingway in de Sun Valley lodge had geschreven. Op het menu staat als beginrecht o.a. house smoked rainbow trout, tamelijk stevig gerookte, ietwat droge doch smakelijke regenboogforel, begeleid door rozerode aardappelen en een waterkerssalade met kappertjes en selderij ($12). Helaas was geen van de vermelde bubbelwijnen aanwezig c.q. gekoeld, we hadden graag de Domaine Ste Michelle Brut uit Washington gedronken (fles $28), maar de Kim Crawford Sauvignon Blanc 2013 diende zich aan als aangenaam Nieuw-Zeelands alternatief (glas $9). Vervolgens verscheen potato wrapped Idaho sturgeon, stevig van structuur, met zowel een zoet accentje van wilde bosbessen als een pittig element van gepeperde bacon. Bij de steur kozen we een Pinot Gris uit Oregon, de gave, enigszins peerachtige en ietwat milde 2012 van Adelsheim (glas $11, fles $44).
Reserveringen via het Sun Valley Resort, 1 Sun Valley Road, Sun Valley. Idaho 83353, Verenigde Staten. Tel. 208-622-4111. Of rechtstreeks via respectievelijk 208-622-2225 of 208-622-2019.