Wie in Londen een van de betere restaurants bezoekt, moet voorbereid zijn op drie dingen.
1) De kans is groot dat nergens een van oorsprong Engels gastheer of gastvrouw aan tafel verschijnt (wel uit o.a. Italië, Spanje, Frankrijk, India en Polen).
2) Gewoonlijk wordt ongevraagd een discretionary service charge van 12,5 procent extra gefactureerd.
3) Soms brengt men ook nog  een couvertbedrag van een of twee pond in rekening.
Lon1 (Small)Maar goed…met dit alles in gedachten blijft lunchen in het Tate Modern Restaurant een aantrekkelijke propositie, alleen al vanwege het riante uitzicht over de noordoever van de Thames, met St. Paul’s cathedral. Op de zesde etage van de immense moderne-kunsttempel wordt bovendien goed gekookt. We bewaren heerlijke herinneringen aan de riante risotto met een tempura van artisjok, wat sla, drie verschijningen van doperwten en wat schilfers Berkswell schapenkaas (onder, GBP 16). Ook de ruim geportioneerde salade met groene asperges en verse geitenkaas mocht er wezen (zelfde prijs). Tate Modern, we zouden bijna spreken over Taste ModeLon3 (Small)rn, voert bovendien een leuke wijnkaart, compact en toch heel gevarieerd, terwijl bij elk gerecht een wijn per glas (of een biersoort) wordt aanbevolen. Voorbeeldig. Bij de risotto paste heel plezierig de sappige Villa Wolf Pinot Blanc 2013 uit Pfalz (glas GPB 4), en hetzelfde gold voor de grassige, Nieuw-Zeelandse Terra Vin Sauvignon Blanc 2014 bij de slaschotel (glas GPB 5,90).
Lon13 (Small)Voor een lunch met verse, zilte Colchester Rocks oesters (half dozijn GBP 12), desgewenst gevolgd door een kleine tarte flambée (GBP 6), is de Bibendum Oyster Bar een aanbevolen adres. Je kunt er informeel eten op het overdekte straatterras, in een foyer of in de klein betegelde bar zelf. Een echt goede begeleider van o.a. oesters vormt de Sauvignon Prestige 2014 van Vigné-Laurac. Deze Côtes de Tarn smaakt sappig, groen fruitig en een tikje plantaardig (glas GBP 5,75; ook per karaf en fles beschikbaar). Dezelfde oesters voor dezelfde prijs kun je op de eersteLon2 (Small) verdieping bestellen in het eigenlijke Bibendum Restaurant. Omdat beide Bibendum bedrijven gevestigd zijn in het uit 1911 daterende Michelin House (boven), kom je in de vrolijk en tegelijk stijlvol gedecoreerde art déco zaal het bandenmannetje van Michelin op allerlei manieren tegen, zoals in drie glas-in-lood ramen, in de vorm van poppetjes, op posters en op het boterschaaltje (dat vroeger misschien diende als asbak). Op vrijdagavond zat de zaak helemaal vol, met als gevolg een chaotische bediening. Er kwamen minstens vier verschillende obers aan tafel die niet met elkaar communiceerden, het duurde eeuwig voordat deLon10 (Small) bestelde wijn arriveerde waarna deze nooit meer werd bijgeschonken, extra bestelde spinazie verscheen niet op tafel maar wel op de rekening – we waanden ons bijna in Fawlty Towers. Gelukkig smaakte het eten lekker, écht lekker. De gefrituurde schol met frieten en tartaarsaus bijvoorbeeld als een soort ultieme fish & chips (GBP 16,50) en het zachte lamsstaartstuk uit de Cotswolds met zijn garnituur van tuinbonen, artisjok en wat munt (GBP 22). Op de indrukwekkende wijnkaart, met alleen al acht soorten Sherry per glas, figureert als een der schaarse jonge wijnen de 2014 van Mas de Cadenet, een bleek getinte, prima Provençaalse rosé die vanwege zijn frisse, licht kruidige fruit beste maatjes was met zowel de vis als het lamsvlees (glas GBP 9,50, ook per karaf en fles beschikbaar).
In de buurt van het British Museum en een paar theaters ontdekten we Great Queen Street. Soberheid is troef in het interieur, maar in dezelfde stijl, dus Lon16zonder fratsen wordt er prima gekookt. De avontuurlijke gerechten met varkensvlees hebben we voorbij laten gaan, ten faveure van meer conventionele. Waaronder de roast van tamme eend met zijn milde, tomaatachtige Provençaalse saus die ook zwarte olijven bevatte en licht gekruide groenten (GBP 16,80). De in boter gebakken lemon sole ofwel tongschar was gewoon puur en prima (GBP 17). Vooraf wat groene asperges uit Kent met gesmolten boter (GBP 6,80) en je smult van een delicieus tweegangendiner. Bij gebrek aan jonge stille wijnen bestelden we de lichte (11 procent alcohol), feestelijk bruisende, fris fruitige Rosé Frizant 2013 van Mas de Daumas Gassac (GBP 40) – en voelden ons in Great Queen Street een koningin te rijk.
Lon7 (Small)Tot slot keren we, na ongeveer drie decennia, terug naar Bentley’s Oyster Bar & Grill, op een flesworp van Piccadilly Circus. Nieuw voor ons is het buitenterras, maar het interieur oogt net zo comfortabel en warm als voorheen, en de aan de oesterbar zijn alle krukken bezet. De bijna een eeuw oude zaak behoort sinds tien jaar aan de Ierse chef-kok Richard Corrigan die veel traditionele gerechten handhaafde. Tot deze klassiekers behoren oLon20 (Small)esters; we laten er zes komen van het type Carlingford, heel vers, vrij vlezig en een tikje mild (GBP 12). Een andere everseller volgt in de vorm van Dover sole goujons, een soort grillig gevormde vissticks van zeetong (GBP 18,50) met gestoomde nieuwe aardappeltjes (GBP 5). Net zo genoten wordt er van de met krab gevulde, mild-zachte ravioli (GBP 13,50). En de wijn? Die is excellent, de beste van ons hele bezoek: de expressieve, fruitige, subtiel grassige en loepzuivere Sauvignon Blanc Legado Reserve 2014. Afkomstig uit Chili’s zonnig-koele Casablanca Valley en gemaakt door De Martino (GBP42).
Tate Modern Restaurant, Tate Modern Museum, Bankside, tel. 020 7401 5130; Bibendum Restaurant and Oyster Bar, Michelin House, 81 Fulham Road, tel. 020 7581 5817; Great Queen Street, 32 Great Queen Street, tel. 020 7242 0622; Bentley’s Oyster Bar & Grill, 11-15 Swallow Street, tel. 020 7734 4756. Alle in Londen, reserveren kan overal verstandig zijn.