Deze impressie werd geschreven door wijnhandelaar en wijnreiziger Nico McGough.
Dat er achter ogenschijnlijk eenvoudige gevels iconen schuil kunnen gaan bewijst Albergo Il Giglio in het centrum van het eeuwenoude Montalcino, Toscane. De kamers liggen op twee etages. Lekker ouderwets ingericht, bedden met smeedijzeren voeteinde, keurig bureautje, zeer smalle badkamer, een tv, en daar blijft het bij. Maar gooi je het raam open, dan zie je de kracht van dit bedrijf, wát een uitzicht, echt  ‘a room with a view’. Om half acht naar het ristorante, eigenlijk zonder enige verwachting. De wijnkaart vertelt al meteen het verhaal van hoteleigenaar Mario en diens passie. Een kaart vol grootse wijnen uit Italië, dat zal geen verrassing zijn, maar wat te denken van dertien A4tjes vol Brunello di Montalcino? Op jaar ingedeeld en teruggaand tot 1985? Behalve lokale en andere Italiaanse wijnen worden ook toppers uit o.a. Duitsland aangeboden, zoals van Ernst Loosen en Egon Müller. Plus fraaie Bourgognes, mooi Grieks en Loire-wijnen waaronder zelfs Clos du Papillon van mijn vriend Florent Baumard. Bordeaux is goed vertegenwoordigd, en soms met tafelprijzen die lager liggen dan de huidige prijzen af château. Waaronder l’Angelus, Cos d’Estournel, La Mission Haut-Brion, Pichon-Lalande om er maar enkele te noemen. Meer in een Rhône mood? Dan is het kiezen uit Château. La Nerthe, of de Côte Rôtie van René Rostaing en verschillende jaargangen van de gevierde Hermitage La Chapelle. Kortom niet de superkaart die je achter zo’n simpele gevel zou verwachten. De ‘kunst aan de muur bestaat uit kastjes met lege flessen van grote wijnen.
Ik kies voor het schenk programma per glas. Eerst C’a del Bosco waar ik vroeger importeur van was (€8). Daarna de biologische Trebbiano van Capazzana (€7), vervolgens weer een wijn die ik vroeger importeerde, de meesterlijke Montenidoli ‘Fiore’ van Elisabetta Faguioli (€7) en tot slot opnieuw een oude bekende die wij vroeger óók voerden, de Morellino di Scanzano 2010 van Poggio Argentiera (€6) een giller want inmiddels dik dertien jaar oud.
Op het bord verschijnen achtereenvolgens een complexe, ultra knapperige salade, kleine stukjes selderij, gedroogde tomaat, rucola, en wat flinterdun gesneden gerookte vis. Een heerlijk gerechtje (€13). Vervolgens een flink bord huisgemaakte tortellini gevuld met Cinta Senese, een oud en nobel varkensras; geen saus of fanfare, gewoon perfectie op het bord, beetje broccoli blad in het midden en krokante panchetta pasta. Pasta zoals pasta bedoeld is (€15). Daarna een gepaneerde dubbele lamskotelet. Erbij aardappelpuree met wat waterkers, ook wortel, aubergine en courgette (€16). Alles even goed bereid en verrukkelijk. De Morelino di Scanzano staat hier zijn mannetje. Wat een heerlijk, rijp glas rood zonder ook maar een spoortje van vermoeidheid. Grandioos. En zuinig schenken is er in deze albergo niet bij, want ik moest van iedere wijn wat laten staan, behalve dan van die Fiore, die ging schoon op. Het moge duidelijk zijn: Albergo Il Giglio is meer dan van harte aanbevolen, voor het uitzicht, de rust, de klassieke kamers, de goede keuken – en een wijnkaart hors concours.
Albergo Il Giglio, Via S. Salon, 53024 Montalcino. Tel. 00 31 39 0577 84 81 67, www.gigliohotel.com.