De mooiste plek om te lunchen in Nancy is het Place Stanislas, op een van de riante terrassen. Dat van Grand Café Foy bijvoorbeeld, vlakbij het Office du Tourisme.  Het bedrijf bestaat sinds ongeveer 1850, en heeft eveneens een fraai interieur. Tijdens weekdagen is er altijd een plat du jour (€13) die tijdens ons bezoek bestond uit gestoofde kalfsschouder, werkelijk heerlijk, met een vleesjus en een royale reeks groenten: artisjokharten, broccoli, doperwten, twee soorten tomaat, noem maar op (rechts). Bovendien krijg je er vers stokbrood bij. Een beste begeleider bleek de Auxerrois 2018 van Domaine Régina te zijn uit het nabije gebiedje Côtes de Toul. We proefden een zacht frisse, tikje mollige, door wit fruit en een drupsje getypeerde creatie (glas €5, halve fles €16).
Ernaast, in hetzelfde historische pand, is Le Café du Commerce gevestigd. In plaats van de dagschotel (€13) bestelden we hier, het was een zomerse dag, een salade van allerlei gekleurde tomaten, buffelmozzarella, Parmezaanse en Parma-ham. Heel smakelijk en zo royaal dat het gerecht eigenlijk voldoende was voor twee personen (rechts, €17). Als probeersel erbij kozen we een glas vrij zeldzame Moselle, de Les Gryphées 2018 van Château de Vaux. Helaas echter smaakte de wijn rijper dan zijn oogstjaar deed verwachten, wat flauwig ook, was alleen met ijsblokjes acceptabel (glas €5).
Langs de Grand Rue, op een trottoir tegenover het hertogelijk paleis, was het aangenaam vertoeven bij Les Frères Marchand (van oorsprong en nog steeds kaashandelaren). Tijdens onze ontspannen lunch proefden we twee soorten vin gris ofwel rosé, het meest geproduceerde wijntype van Côtes de Toul. De meest frisse versie was de met goud bekroonde 2017 van Vincent Laroppe (glas €5,30), terwijl de 2017 van Domaine Claude Vosgien wat voller en zachter smaakte, met sinaasachtig fruit – en prima paste bij de plat du jour. Die bestond uit gebakken kipfilets met spätzle en een tamelijk neutrale Roquefort-saus (foto, €9,90). Als aangename, frisse afsluiting volgden twee bolletjes frisse citroensorbet (€4,30).
Van de dineradressen was Brasserie Excelsior het mooiste. Dit in een hoekpand gevestigde, uit 1904 daterende etablissement wordt beschouwd als een juweel van art nouveau architectuur. Het interieur is gewoon feest voor de ogen. Feest op het borden in het glas worden eveneens geboden, zo bewees ons avondmaal. We genoten vooraf van een licht gekruide ‘tartaar’ van avocado met rivierkreeftjes (€13,50), gevolgd door een op de huid gebakken zalmrug met o.a. prei en een wijn/boter/citroensaus (foto rechts; deel van het tweegangenmenu Expres à €28,90). De uit Côtes de Toul afkomstige, Pinot-Blancachtige Auxerrois 2018 van Vincent Laroppe was een grote ami van beide gerechten (glas €5,70).
Als verrassendste dineradres hebben we, op loopafstand het Place Stanislas, A la Table du Bon Roi Stanislas ervaren. Een klein zaakje, rustig en smaakvol ingericht met bewerkte, zacht roze tafelkleden. Eigenaren Yvain Rollot (keuken) en Jonathan Seeleuther (bediening) offreren voornamelijk eigentijdse interpretaties van 18e-eeuwse gerechten uit Lotharingen, Frankrijk en Polen (waar Stanislas koning was). Bovendien voeren ze een kleine, toch veel variatie biedende wijncollectie die bepaald vriendelijk is geprijsd. Met o.m. een Vosne-Romanée van Domaine Gros Frère & Soeur (€57; ongeveer de winkelprijs hier), de Tokaji Aszú 5 puttonyos (‘de favoriete wijn van Stanislas’) Bere Princézet 2005 (€8,50 per glas) en een kostelijke bubbel uit Côtes de Toul, de frisse, tikje kruidige Celeste van Domaine Migot (fles €23). In het naar Stanislas’ dochter Marie Leszczynski genoemde driegangenmenu (€39) proefden we tot volle tevredenheid pierogi, een soort groene ravioli gevuld met geitenkaas en spinazie. De daarna geserveerde, op een Pools recept gebaseerde, sappige steurfilet met basilicum, een licht zoete sinaasappelsaus, boekweit, wortelpuree en gestoomde venkel smaakte gewoon heel goed, net als de petits filets van gebraden kwartel in gezelschap van gekonfijte radijzen. Het nagerecht bestond, geheel in stijl, uit of een friszoete rabarbersorbet of een eveneens heel frisse baba (foto) met Tokaji wijn en een saffraancrème. Memorabel allemaal, en lekker.
De beste prijsprestatie werd geleverd door La Petite Cuillère in de Grand Rue. De buitenzijde oogt vrij sober, maar de kleine, goed verlicht eetzaal is keurig ingericht met witte stoelen, deels gedekte blank houten tafeltjes en gave wijnglazen. Met een keurig fris geschonken, vol fruitige, flink sappige Beaujolais, de Saint-Amour 2018 van L. Tramien & Fils, ging de maaltijd, een tweegangenmenu (€21), vrolijk van start. Eerst met drie uitstekende, ronde croquettes, bitterballen eigenlijk, van Reblochon en een zacht frisse salade met gebakken spekjes. Tegelijk smulde tafelgenote van een kiprillette en een varkensvleesterrine, beide geserveerd in kleine glazen dekselpotjes, met als extra’s plakjes worst, augurkjes en wat sla. Een smakelijke, zoniet vliegende start. Schotel nummer twee bestond uit een perfecte confit van eend, met aardappelpuree en kastanjes, terwijl op gene zijde van ons tafeltje in de boter gebakken kabeljauwrug verscheen, vergezeld door courgettes en een botersaus. Hulde voor zowel patroon-cuisinier Bruno Muller als voor de vriendelijke, hoogst attente bediening van gastvrouw Léa.
Grand Café Foy, Place Stanislas 1, Nancy. Tel. 03 83 32 15 97. Alle dagen open vanaf 7.30 uur.
Café du Commerce, Place Stanislas 1, Nancy. Tel. 03 83 35 52 67. Alle dagen open vanaf 7.30 uur.
Les Frères Marchand, Grand Rue 93-99, Nancy. Tel. 03 83 32 85 94. Maandag gesloten, zondag alleen lunch, andere dagen vanaf 11 uur geopend voor lunch en diner.
Brasserie Excelsior, rue Henri Poincaré 50, Nancy. Tel. 3 83 35 24 57. Open zeven dagen per week voor ontbijt, lunch en diner.
A la Table du Bon Roi Stanislas, Rua Gustave Simon 7, Nancy. Tel. 03 83 35 36 52. Gesloten op zondagavond, geen lunch op maandag en woensdag,
La Petite Cuillère, Grand Rue 123, Nancy. Tel. 03 83 36 43 16. Alle dagen open voor lunch en diner.