In Padstow, een toeristisch vissersdorp in Cornwall, het is gelegen tussen Tintagel en St. Ives, heeft de rondreizende tv-kok Rick Stein die regelmatig te zien is op BBC2, een klein imperium opgebouwd van elf zaken (restaurants, winkels, verblijfsadressen) en een kookschool. Zijn allereerste bedrijf, The Seafood Restaurant, opende hij in 1975, lang voor het tv-tijdperk. We hebben er de lekkerste lunch genoten van een rondreis door Zuidwest-Engeland. De zaak werd smaak- en stijlvol ingericht, met grote schilderijen tegen alle wanden. ‘Fresh fish, simply cooked’ is het motto. De vrij stevig smakende Cornish sand sole (ofwel zandtong, iets dikker en ovaler dan gewone zeetong) werd dus ook in zijn geheel gegrild, zonder poespas, met alleen citroengras boter bovenop. Terwijl bovendien verse boerenkool en heel licht naar munt smakende aardappelen uit eigen streek verschenen, en wat olijfolie (29; alle prijzen in ponden). In veel Engelse restaurants laat de wijnselectie te wensen over – een gerenommeerde andere viszaak raadde een jaartalloze, Chileense neutrale smakende Sauvignon Blanc aan die gebotteld was in… Spanje – maar niet bij Rick Stein. Zijn eigen Spanish White 2018 bleek een voorbeeldige Verdejo uit Rueda te zijn, heel sappig, licht kruidig, groen fruitig, loepzuiver en een topper bij de tong (glas 7). Tafelgenote hield het vegetarisch, op de risotto primavera (19,95) waarin o.a. groene asperges, tuinbonen, doperwten, munt en peterselie waren verwerkt – en ook zij genoot zéér.
The Seafood Restaurant, Riverside, Padstow (Cornwall), Engeland, Tel. 01841 53 27 00. Zeven dagen per week geopend voor lunch en diner. Driegangen lunchmenu 42,95 pond.

www.rickstein.com/restaurants/the-seafood-restaurant