AR (Small)De sobere stenen straatmuur en dito entree met een security gard doen niet vermoeden dat erachter een idyllisch resort ligt met vijftien luxueuze, smaakvol ingerichte villa’s en suites (acht additionele zijn in aanbouw), een eigen strand met baai en een eilandje – en misschien wel het beste restaurant van heel Curaçao. Waar gekookt wordt door René Klop, voormalig chef de partie in het  Amstel Hotel, terzijde gestaan door oAR1 (Small).a. een fantastische patissière, Audrey van Bree, eveneens ex-Amstel. We zijn er voor de lunch, de zon schijnt volop, en we nemen plaats in een van de beschaduwde, open strandhuisjes. Waar niet alleen een zeebriesje verkoeling brengt, maar ook mineraalwater en wijn uit de ijsemmer. Een van de aantrekkelijkste witte is de opwekkende, hartig fruitige Lois Grüner Veltliner 2013 uit Oostenrijk ($59), hoewel de Chileense Corralillo Sauvignon Blanc, een wijn van wereldklasse, evenmin te versmaden is ($52). Ook de sappige, kruidige, licht fruitige Provence rosé St Felix 2013 verdient overweging ($48). En zowaar, bij de rode soorten figureert de prima Pinotage 2010 van het Nederlands-Kaapse wijngoed Aaldering ($74). AR2 (Small)Wat de maaltijd betreft wordt gekozen voor het vier gangen tellende, kleine hapjesmenu ($69). Vooraf verschijnt een tableau met twee soorten brood, pata negra ham, gemarineerde olijven en twee crèmes, gevolgd door een doosje met daarin een Normandische oester – vrijwel alle ingrediënten worden frequent ingevlogen – in een Aziatische saus. Het eerste volwaardige gerechtje bestaat uit een halve cirkel van o.m. even aangeschroeide blokjes tonijn in sesamzaad, shiitake, frisse kweepeer en een garnaal in kerrie, terwijl middenop het bord een sojavinaigrette werd geschonken waarin de tonijn kan worden gedoopt. Alles heel smakelijk en verfijnd tegelijk. Gang nummer twee bestaat uit een combi van kreeft en tarbot waaraan plakjes truffel een subtiel accent geven en sinaasappel een duidelijk frisse toon. AR3 (Small)Certified Angus beef uit Texas volgt, prachtig van smaak en verrijkt met smeltend zachte ganzenlever. Audreys dessert wordt door haarzelf gepresenteerd en bestaat uit drie kostelijke creaties. Neem alleen al de gembercheesecake met gemarineerde grapefruit en marscaponeijs… De verleiding was héél groot om na afloop in duik te nemen in het helderblauwe water.
Baoase Luxury Resort, Winterswijkstraat 2, Willemstad, Curaçao, www.baoase.com.

WILD SEA OYSTER BAR & GRILLE (3/15)
Langs de beroemdste straat van Fort Lauderdale (Florida), de tal van restaurants en boetieks tellende East Las Olas Boulevard, werd in 2013 de Wild Sea Oyster Bar & Grille geopend, op de plek van voorheen een steak house. De zaak vormt deel van het lichtgroen AR4 (Small)geschilderde, historische Riverside Hotel en werd sober designachtig ingericht met een lange stenen bar waarachter permanent twee tv’s geluidloze sportuitzendingen vertonen. Het is lunchtijd en gezeten aan de bar kiezen we twee verkwikkende witte wijnen, de zeer grassig fruitige Whitehaven Sauvignon Blanc 2013 uit Nieuw-Zeeland (glas $10) en de hartige frisse, iets zachtere Leth Grüner Veltliner Steingrund 2013 uit Oostenrijk (glas $11). Oesters zijn in het seizoen en per stuk bestelbaar (à $3). “Welke wilt u, van de East Coast of de West Coast?” vraagt het vriendelijke meisje achter de bar. “De verste graag.” “Dan worden het die van de East Coast.” Ze smaken prima, een tikje mild weliswaar, maar dat verhelpen we snel met enkele druppels citroensap. In maïsmeel gefrituurde oesters worden eveneens geprobeerd. Ze arriveren in een zwart AR5 (Small)steelpannetje, hebben een zachte mosterdcrème plus koriander als begeleiders en smaken verrassend lekker ($12). So far so good. De even geschroeide ahi tonijn zou in een wrap komen, we hadden er een van tortilla in gedachten, maar bij de mooie, verse vis is geen wrap te zien. Desgevraagd vernemen we dat de los liggende ijsbergsla als zodanig is bedoeld. Maar, zo blijkt alras, dat werkt helemaal niet. De vis wordt dus gewoon los gegeten, met zijn honing-citrusdressing, plakjes radijs en partjes sinaasappel, maar zonder de veel te agressieve pickled groenten ($16). Wel weer geslaagd is de Key lime pie, enerzijds zoet, anderzijds limoenig fris en prettig begeleid door zowel een coulis van mango als een sorbet van kokos ($9). Bij het afrekenen horen we dat het aan de bar eigenlijk altijd ‘happy hour’ is, wat betekent dat het bedrag aan wijn wordt gehalveerd. Wild Sea Oyster Bar & Grille, Riverside Hotel, 620 East Las Olas Boulevard, Fort Lauderdale, Florida. Tel. (54) 467 2555.