Een gastrobar als Atea zou je graag in jouw eigen wijk wensen, maar het bedrijf staat op een rivierkade van Bilbao. In een voormalig douanegebouw waarvan een hoekdeel werd omgetoverd tot een ruime, hoge eetzaal met zowel historische als designachtige aspecten, en een grote glazen wijnwand aan de achterkant. Atea is de derde zaak van chef Daniel García, wiens Zortziko een Michelin-ster draagt. En wiens zijn zoon Mikel vriendelijk en met verve Atea drijft. Wat dit etablissement zo bijzonder maakt, is de riante prijsprestatie die geboden wordt door het dagmenu. Dit bestaat uit drie gangen naar keuze van voortreffelijk  bereide gerechten, en dat inclusief een glas goede wijn  slechts… €16,50 kost. Onze lunch begon met een royale portie platte cannellone gevuld met tonijn en begeleid door een mildfrisse saus van tomaat en basilicum. Heerlijk gewoon (foto linksboven). De hoofdschotel bestond uit een moot op de huid gebakken zalm die als het ware zwom in een dunne saus van aardappel (patata liquida) waarin dille was verwerkt. Pure perfectie. Als wijn schonk Mikel een verkwikkende Verdejo uit Rueda, de Nékora 2017 van de relatief jonge bodega Diez Siglos. Het dessert tenslotte werd gevormd door drie bollen ijs, ook weer heel smakelijk, van aardbeien, bittere chocolade en vanille. Onze late lunch (vanaf twee uur, we waren de eersten) vormde de best mogelijke afsluiting van een bezoek aan het Guggenheim Museum, enkele honderden meters verderop.
Atea, Paseo de Uribitarte 4, Bilbao. Tel. 00-34 955 005 869. Maandag gesloten, zondag alleen lunch.

 

Banner-Heeren-van-Heusden-Gratis-Wijn-Proeven