Het lage, okergeel geschilderde gebouw langs de parallel met de kust lopende Penstraat in Willemstad (Curaçao) is zo onopvallend dat je er als toerist ongemerkt voorbij zou rijden. Het was dus ook een ingewijde, Evert Groot van de plaatselijke Wijnkoperij De Gouden Ton, die ons er naartoe bracht. Vanwege het zacht weer was eten mogelijk op de sober ingerichte patio. Waar als openingswijn de Cava Primer Reserva van Pere Ventura werd besteld, keurig en vrolijk bruisend (ANG 69; een euro is ongeveer 2,20 Antilliaanse guldens). In de anno 2016 geopende zaak kookt een jonge vrouw, Maxime Ringelberg (rechts). En dat doet ze inventief op basis van doorgaans betaalbare ingrediënten. We beginnen met een soort salade van avocado waarin ook boerenkool, limoen, zaadjes, rucola een pepertje werden verwerkt, samen een heerlijk, licht notig geheel gevend (ANG 23,5). Genieten is het eveneens van de tonijntartaar die geserveerd wordt met o.a. een citrusachtige yuzudressing en beheerst wat gember (ANG 21,50). Een gerecht waarbij ook de Grüner Veltliner Federspiel van Domaine Wachau (ANG 79) of de Terra Gauda Albariño (ANG 88) perfect zouden passen. Volledig verschillend van smaak is de tataki bereide, dus heel even geschroeide wahoo (tropische vissoort) waarvan het witte, vrij stevige, ietwat neutrale vlees een lift heeft gekregen dankzij gegrilde zoetzure ananas, koriander en een snufje rode peper (ANG 32,50). Vervolgens verschijnt anderhalf uur lang gegaarde en licht gegrilde kip in gezelschap van o.a. een gelukkig niet heftige truffelrisotto met paddenstoelen en knapperige kaaskoekjes (ANG 32,50). De gepekelde steak tartaar waarvan de smaak door gemarineerde biet wordt gestuurd, samen met een groene saus, truffelmayonaise en lijnzaad chips (foto, ANG 33,50) brengt een glimlach om de mond. Een prima partner daarvoor zou de Provençaalse rosé van Château Minuty kunnen zijn (ANG 71). Mosa’s eigenaar Khalid Kemp beveelt ‘shared dining’ aan. Inderdaad, als we ergens graag en zonder soesa gerechten hebben gedeeld, is dat bij Mosa.
Mosa, Penstraat 41, Willemstad, Curaçao. Tel. +599 96 68 02 32. Geopend dinsdag t/m zondag van 18.30 tot 22.30 uur.