Din1 (Small)Een hoogtepunt, ook letterlijk, van onze eetavonturen in Detroit, bood Coach Insignia.Dit grote, cirkelvormige, in zachte tinten uitgevoerde restaurant voert de grootste wijnkaart van Michigan, er wordt zeer goed gekookt – en het bevindt zich op de 71e verdieping van het Renaissance Center, een iconisch complex van wolkenkrabbers langs de Detroit River. Met aan alle kanten uitzicht over zowel downtown als de andere oever, waar de Canadese stad Windsor ligt. Onze zinneDin2 (Small)n hadden we gezet op een mousserende wijn uit Michigan, en in overleg met de zeer attente gastvrouw Christy (‘Wilt u de wijn in een Champagne-glas of in een gewoon glas?’) werd het de L. Mawby Blanc de Noirs Brut, gemaakt door een bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwaardige bubbelwijnen. Het bleek een heerlijke, zuivere creatie te zijn, vol wervelende minibelletjes en met een aroma van mild wit fruit. Bovendien droeg de fleDIN3 (Small)s zéker voor wijn uit Michigan een redelijk prijskaartje ($45). We genoten ervan bij het voorgerecht van southern fried short rib: zacht stoofvlees, subtiel gekruid, met een zachte pepersaus, erwtenscheuten en een spiegeleitje ($13). Nog beter werd de combinatie met de hoofdschotel, zeer verse zeebaars, perfect op de huid gebakken en discreet gelakt met miso, een soort pasta van soja. Het garnituur bestond uit rijstpudding, samen met verse venkel, wortel en wat sinaasappel (links, $34). Gezien de kwaliteit van eigenlijk alles is het geen wonder dat de 250 à 300 stoelen van Coach Insignia vrijwel elke avond bezet zijn.
Alleen qua locatie en ambiance vormde The Vertical een groot contrast. DIN4 (Small)Deze langwerpige, eigenlijk horizontale zaak is namelijk gevestigd in een downtown souterrain, niet ver van het operagebouw, en heeft een uiterst informeel interieur met veel hout. Er wordt permanent popmuziek gedraaid. Wij weken daarom uit naar de stillere bar, waar tafels staan en waar tegen een witte zijwand spaghettiwesterns geluidloos worden vertoond. Verrassend genoeg voert The Vertical wel een omvangrijk wijnassortiment, met alleen al 45 Champagnes – maar geen enkele wijn uit de eigen staat. Als start kwam er een glas Schramsberg Blanc de Noir 2012, uit Californië, fraai en feestelijk ($15). De wijn bleef lekker bijDin5 (Small) de rode en gele schijfjes roasted beet die gezelschap hadden van o.a. verse, regionale geitenkaas, haricots verts en yoghurt die met kummel, echter niet de aangekondigde koriander, was gekruid ($9). Ongeveer twee minuten nadat het begingerecht was verorberd werd het hoofdgerecht al gebracht – wat we in Detroit nog twee keer zouden meemaken. De coquilles met baconpoeder en een maïscoulis gaven genoegen ($21), net als de Faroe Islands zalm, op de huid gebakken DIN6 (Small)en met een rode hibiscusjus (boven, $18). Beide schotels raakten goed bevriend met een Sauvignon Blanc 2015 uit Nieuw-Zeeland, die van Allan Scott (glas €10).
Op pakweg honderd meter van ons hotel, Aloft Detroit, vonden we Angelina, een grote, enigszins Spartaans ingerichte ‘Italian bistro’. Waar de maaltijd niet memorabel was, maar wel correct. Huisgemaakte mozzarella met tomaatjes, rucola, basilicum, stipjes geconcentreerde balsamicoazijn en olijfolie vormden samen een prettige start ($9,50). En de linguini met van alles – artisjok, asperges, kikkererwten, olijven, tomaten, venkel DIN7 (Small)en olijfolie – gaf eveneens aanleiding tot tevredenheid ($18,50). Zij het dat dit hoofdgerecht nog sneller gebracht werd dan in The Vertical. Eerst een keurige Prosecco (glas $7) en daarna een acceptabele Pinot Grigio 2015 ($7,50) hielden de gerechten gezelschap.
Ons vierde diner, downtown bij Wright & Co, was een mislukking.  De van knoflook vergeven pâté, de waardeloze sirloin steak, de absurd slechte wijnselectie (van de vijf witte per glas was er niet één à la Sauvignon Blanc of Chardonnay), de te harde bonkbonkmuziek en het veel te snel gebrachte hoofdgerecht – we waren nog bezig met ons voorgerecht – maakten deze zaak tot Wrong & Co.
Coach Insignia, 71st floor Renaissance Center, 48243 Detroit. Tel. (313) 567 26 22. Reserveren essentieel.
The Vertical, 1538 Centre Street, 48226 Detroit. Tel. (313) 732 94 63.
Angelina, 1560 Broadway, Detroit 48226. Tel. (313) 962 13 55.