Toerend door Michigan (Res4 (Small)zie de reisreportage van augustus 2016) heb ik allerlei verschillende restaurants geprobeerd. Sommige waren niet om over naar huis, te schrijven, laat staan naar deze website, andere weer wel. Zoals The Green Well, een zeer populair dus druk bezochte gastro pub in Grand Rapids, op slechts enkele autominuten van de villawijk Heritage Hill. Het warme weer en de kakofonie van stemmen plus muziek binnen brachten ons naar het rustiger buitenterras. De aardige wijnkaart vermeldde een ‘Vinho Verde’ van Fenn Valley, een producent in de eigen staat. Beloofd werd een wijn die knisperend, droog en licht parelend zou zijn – maar hij was dat in geen van de gevallen. ‘No problem’, zei het aardige meisje dat ons bediende, ‘ik ben het zelfs helemaal met u eens’. Ze haalde het glas wRes5 (Small)eg en bracht vervolgens een Grüner Veltliner uit Oostenrijk, merk Mozart (royaal glas $9,99). De wijn kon het goed vinden met de golden beet salad, een heel smakelijke, gul geportioneerde melange van gele biet, quinoa (markant aanwezig), sjalotten, tomaten, sinaasappel, groene sla, een citroenvinaigrette en meer ($10,99). Een ander leuk begingerecht was de in een steelpannetje geschroeide geitenkaas met erop wat ui, in gezelschap van getoaste soorten stokbrood en sla (rechts, $12,99). Res6 (Small)Een aardige hoofdschotel bestond uit Indian Brook forel, nieuwe aardappelen, gegrilde groene asperges, tomaatjes en een frisse, mayoachtige barbecuesaus ($18). De wine flight erbij had als opvallende naam Hey, Hey Chardonnay, want hij werd gevormd door een drietal Californische Chardonnays. Stuk voor stuk smaakten ze heel mild, die van Bread & Butter uit Napa Valley zelfs duidelijk naar karamel vanwege het houtcontact ($9,99). Voor het dessert wendden we ons een paar deuren verderop tot de Furniture City Creamery, een gereputeerde ijsmaker voor wie geen ingrediënt veilig is, het zeer Amerikaanse root beer bijvoorbRes7 (Small)eeld (links). Pal tegenover The Green Well is het smullen van o.m. sushi (niet op de kaart, worden à la minute gemaakt), sashimi van geelvintonijn ($14) en tempura shrimp ($15) bij de informele, tot een kleine keten behorende Maru Sushi & Grill. En keurig liet de jonge gastvrouw ons de per glas bestelde, niet al te grassige Drylands Sauvignon Blanc 2015 uit Nieuw-Zeeland voorproeven ($11). Tijdens ons bezoek was de achtergrondmuziek meer voorgrondmuziRes8 (Small)ek en bovendien abominabel, maar op verzoek werd het volume sterk verminderd. Noordelijker, in het wijngebied Leelanau Peninsula, is het lekker lunchen bij Heart & Vine, het eenvoudig ingerichte eet- en wijncafé van Black Star Farms, een van Michigans allerbeste, uiterst dynamische, niet te missen wijndomeinen. Men verwerkt er veel zelf geteelde of gemaakte ingrediënten, zoals bloem voor de ovenpizza’s. De tomatensoep met flink wat venkel plus basilicum en geitenkaas smaakte heerlijk ($8), net als de farm salad, een gul, Res9 (Small)grotendeels groen geheel met partjes geroosterde tomaat en radijs, plus een zesminuteneitje ($8). Uiteraard worden er Black Star wijnen geschonken, inclusief de opwekkende Arcturos Riesling (glas €8). Plezierig dineren was het in Reflect, het restaurant van de Cambria Suites, het beste hotel van Traverse City. Met de wijnen ging het twee keer mis, men bracht ons bij herhaling de verkeerde, maar het Great Lakes duo van pangeschroeide witvis en walleye (Amerikaans-Canadese zoetwatervis, lijkt op snoekbaars) en Japanse broodkruim met o.a. Sardijnse ‘pastaparels’ en een basilicumsaus smaakten prettig ($19), net als de vijf grote coconut shrimp en hRes11 (Small)un rijke garnituur ($17). De kwaliteit van eigenlijk alles steeg verderop langs dezelfde, lange hotelstraat, bij Smoke & Porter. Om te beginnen wat de wijn betreft. Je kunt er bijvoorbeeld een elegante Blanc de Blancs brut bestellen van de regionale producent L. Mawby, voor een heel redelijk bedrag ($42). En vervolgens een glas Res10 (Small)daarvan drinken bij een gedeeld voorgerecht van gefrituurde knapperige, licht zoute zwoerd met groene salade, geschaafde venkel en tomaatjes ($6). De bubbelwijn kon het eveneens uitstekend vinden met de fish & chips van witvis, frieten, waterkerssalade, gerookte ui en remouladesaus ($21). Van geheel andere orde, maar minstens zo geslaagd was de zachte, bij lage temperatuur heel langzaam bereide pulled pork, zacht en mals (foto, $18). De barbecuesaus erbij, we konden kiezen, werd een milde uit Memphis, en de wijn een droge, kruidig fruitige Zuid-Franse rosé, Château de Campuget 2105 (glas €8,50, fles €32).
The Green Well, 924 Cherry Street, Grand Rapids, tel.616 808 3566.
Furniture City Creamery, 958 Cherry Street, Grand Rapids.
Maru Sushi & Grill, 925 Cherry Street, Grand Rapids, tel. 616 458 1900.
Heart & Vine, Black Star Farms, 10844 East Revold Road, Suttons Bay, tel. 213 944 1297.
Reflect, Cambria Suites, 255 Munson Avenue, Traverse City, tel. 213 778 900.
Smoke & Porter, 1725 US 31, Traverse City, tel. 231 642 5020.