Op alle vijftien schepen van de Holland America Line kan tegen extra betaling worden geluncht ($10) en gedineerd ($35) in een luxe restaurant, The Pinnacle Grill. Het interieur is uitgesproken sjiek, het serviesgoed en ander tafelgerei ogen heel fraai, men werkt er met hoogwaardige ingrediënten en het zeer attente bedienend personeel werd extra geschoold. Op de Westerdam treffen we als bedrijfsleider de vriendelijke, zeer deskundige Yelena Simoen (links) uit Vlaanderen. Centraal in het menu staan superieure steaks, enkele visgerechten (waarvan enkel onbegrijpelijk met knoflook), Amerikaans-Franse klassiekers – en dat al jaren. Als bijna gebruikelijk begint mijn tafelgenote met de pittige Dungeness crab cakes die voorzien zijn van een chili-mosterdsaus. Zelf kies ik, helemaal als gebruikelijk, de in alle opzichten klassieke kreeftenbisque, zeer smakelijk, romig bovendien (mede dankzij achteraf wat toegevoegde crème fraîche) en subtiel opgepept met een lepeltje Cognac. De gegrilde lamskoteletten uit Colorado smaken als vanouds, kostelijk dus. Op verzoek wordt wel de wijn dodende muntsaus ook nu weer vervangen door kommetjes beárnaise- en pepersaus. Deze verschijnen ook bij mijn ‘petite’ filet mignon, die toch nog bijna 200 gram weegt en  bovendien allesbehalve ‘petite’ is qua kwaliteit. Het prachtige, malse en toch stevig gestructureerde vlees heeft tegelijk een gaaf grillaroma en komt van de duurzaam opererende Double R farm in Washington State. Ook de meeste wijnen die The Pinnacle Grill voert komen uit die staat, en uit het naburige Oregon. Oogstjaren worden helaas niet vermeld en de prijzen liggen hoog, te hoog. Van de 27 rode soorten kosten er 26 meer dan $50 per fles (inclusief een onbegrijpelijk 15 procent service charge). De beste prijsprestatie wordt geboden door de Michelle Brut, een gave bubbelwijn waarvoor ruim $48 (inclusief 15 procent) wordt gevraagd en voor de €39 kostende, rode Grant Burge Shiraz uit Australië. Deze keer sluiten we het diner niet af met de baked Alaska die Ben & Jerry’s Cherry Garcia ijs bevat en zwarte kersen, doch met respectievelijk de donkerbruine, modderig ogende Grand Marnier chocolate volcano cake die ongeveer net zo rijk smaakt als een Christmas pudding (maar helaas nauwelijks naar Grand Marnier), en met twee bolletjes perfecte sorbet van passievrucht.
The Pinnacle Grill, Westerdam, Holland America Line (www.hollandamerica.com). Dagelijks lunch van 12 tot 13 uur, en diner van 17.30 tot 21.30 uur.