Vaak worden ze winstubs of wistubs genoemd, de Elzasser eethuizen, soms klein, vaak  brasserieachtig, waar regionale gerechten met regionale wijnen worden geserveerd, in een landelijke ambiance en voor doorgaans redelijke prijzen. Op aanbeveling van het wijnhuis Dopff au Moulin lunchen we in Riquewihr bij restaurant brasserie Au Dolder, hoog langs de hoofdstraat. We houden het eenvoudig. De een bestelt een tarte à l’oignon met salade, de andere een quiche lorraine maison met salade – en beide bevallen zeer (elk gerecht €9). Nog een glas keurige Crémant d’Alsace erbij (€4,50) en de middag krijgt een vliegende start.
Hotel-restaurant Chambard in Kaysersberg opende naast zijn befaamde specialiteitenrestaurant, in hetzelfde gebouw, de met veel hout ingerichte La Winstub, waar rood-wit geblokte kleedjes de rustieke tafels bedekken. Men schenkt er als aperitief een glas goede, wel vrij rijpe Crémant d’Alsace van Louis Gross (€7). Een wijn die we blijven drinken omdat de stille witte wijnen per glas helemáál rijp lijken, met als  dieptepunt een Sylvaner uit 2015. Wel valt op hoe verschillend de hoeveelheden Crémant zijn die worden ingeschonken; dat scheelt per gastheer/vrouw soms twee vingers in glazen die toch al niet groot zijn. Ovenvers, knapperig stokbrood verschijnt eveneens. We gaan voor het Menu du Terroir (drie gangen à €33) dat opent met een wildterrine, een plak vrij stevige, gewoon goede, niet heel ‘wild’ smakende pâté met als garnituur o.a. wat sla, rode ui en een gesneden augurkje. Als hoofdschotel staat (beek)forel aangekondigd, maar wat verschijnt is zalmforel. En als we dit willen melden is helemaal niemand van de bediening te zien. Hoe dan ook, de vis smaakt lekker en gaat vergezeld van een matelote saus (bevat o.a. visbouillon, witte wijn en fijn gesneden champignons), een bladerdeeg koekje en prei. Als dessert verschijnt kugelhopf glacé au Marc de Gewurztraminer, een puntvormig stuk tulband met een vanilleachtige saus, vermoedelijk een crème anglaise.
In het nabije Kientzheim duiken we voor een volgend diner de altijd druk bezette eetkelder in van Hostellerie Schwendi. Een bedrijf dat eigendom is van de wijnfamilie Schillé Gisie, met 3,5 hectare grond in Mittelwihr. Als ouverture brengt men een nog vieve, milde Crémant d’Alsace uit  (€4,80). Waarna we bij de maaltijd een correct frisse, tikje drupsachtige, discreet kruidige Pinot Blanc gebruiken, in een halve-liter karaf (€12,80). Er zijn diverse dagmenu’s (vanaf €29). Een van de duurdere (€53) begint met twee smeltende zachte escalopes van foie gras in een soort crèmesoep van groene asperges, met kleine spekjes als hartige accenten. Heerlijk gewoon. De foie gras de canard met een – dankzij Gewurztraminer en specerijen – gekruide perensaus is ook niet mis (foto, à la carte €20). Van de oven gebakken kabeljauw met o.a. snoek, langoustines en een Elzasser wijnsaus is het eveneens genieten. Net als eerder van een klassieker, de uitstekende uientaart, die tevens voorzien is van een lekkere salade (los €11). En uiteraard is er choucroute, een heel royale met zes garnituren (€21). Om het klassiek te houden, komt er een mooie Munster na. Geen wonder dat het altijd druk is bij Schwendi.
Verder zuidelijk, in het centrum van Turckheim, vinden we tijdens het lunchuur een plek op het terras van Gourmandizes & Co, een brasserie tevens theesalon. De gegratineerde tarte flambée met zijn knapperige bodem is een van de beste die we in Alsace aten (€8), en de in redelijk rijpe stijl vervaardigde de Crémant van François Bauer & Petit Fils past er prima bij (glas €4).
Restaurant Brasserie Au Dolder, Rue du Général de Gaulle 52, Riquewihr. Tel. 03 89 47 92 56. Open vanaf 12 uur, donderdag gesloten.
La Winstub de Chambard, Rue du Général de Gaulle 9-13, Kaysersberg. Tel. 03 89 47 10 17. Hele week open voor lunch en diner.
Hostellerie Schwendi, Place Schwendi 2, Kientzheim. Tel. 03 89 47 30 50. Restaurant  gesloten van dinsdagmiddag t/m donderdagmiddag.
Gourmandizes & Co, Place Turenne 2, Turckheim. Tel. 03 89 30 02 42. Open vanaf 10 uur, zondag gesloten.

 

Banner-Heeren-van-Heusden-Gratis-Wijn-Proeven