Een gevestigde naam in Europa’s hoofdstad is L’Alsace à Table, middenin het centrum. De zaak bestaat al decennia, heeft de uitstraling van een sjieke brasserie, en is gespecialiseerd in zeefruit. Vandaar de visvormige glazen handvatten van de binnenste toegangsdeuren, en het grote homarium. Bij een glas plezierige Crémant d’Alsace van Gustave Lorentz (€6,50) stelden we ons driegangendiner samen (€28). Dit kreeg een smakelijke start via een half dozijn echt zilte Fines Claires, respectievelijk een uitstekende terrine van eendenlever met een kruidenchutney. Gebraden kabeljauw met een citroenaccent, allerlei groenten en amandelen volgde (‘heerlijk’ riep tafelgenote), terwijl schrijver dezes genoot van een sappige choucroute voorzien van drie soorten vis, met zalm in de hoofdrol. Bij beide hoofdgerechten bleef de Crémant lekker smaken. Ruimte voor gang nummer drie was er nauwelijks meer, maar we konden de verleiding niet weerstaan om als toespijs twee plakken vrij jonge Munster te nemen, met kummel,  een kleine salade en een bijkans verplicht glas Gewurztraminer (Cave de Turckheim, €7).
Op diverse details was de ervaring veel minder aangenaam bij Brasserie Floderer, pal naast (de tijdelijk gesloten) driesterrenzaak Crocodile. De onverschillige bediening die tot twee keer toe de wijn vergat en de benodigde glazen bijna agressief op tafel smeet, het lange wachten en te weinig Riesling saus bij de kip brachten eerder flodder dan plezier.
Voor een echt traditionele Elzas maaltijd bezochten we Winstub La Vigne dat al 43 jaar geleid wordt door een inmiddels wat vermoeid doch zeer vriendelijk echtpaar. Een elegante, frisse Crémant d’Alsace, merknaam Roger Kuehn van vermoedelijk van de coöperatie in Ingersheim, opende de avond (glas €5,50) en begeleidde op voorbeeldige wijze de royale salade met warme geitenkaas en gerookte ham (€8,60). Bepaald voedzaam smaakte de cordon bleu van kip, gevuld met ham en met erbij een niet te heftig smakende Munster saus (€18,80). De specialiteit van de dag bleek baekeoffe te zijn, een klassieke lange gestoofde, typische Elzasser schotel op basis van drie soorten vlees – lam, rund, varken – en bereid met o.a. wortels en aardappelen (€19,80). ‘Het is copieus’ waarschuwde de patron, en dat klopte. Maar delicieus was het gerecht eveneens. Als wijn bij alle twee de hoofdschotels dronken we, tot volle tevredenheid, een koele, zacht frisse, zacht fruitige Pinot Noir 2017 uit Ingersheim (halve fles €13,50).
L’Alsace à Table, Rue des Francs-Bourgeois 8, Straatsburg. Tel. 03 88 32 50 62. Zeven dagen per week geopend voor lunch en diner.
Winstub La Vigne, Rue Stanislas 14 (tegenover het winkelcentrum Les Halles). Straatsburg. Tel. 03 88 22 01 09. Zondag gesloten. Klein maar lawaaiig trottoirterras.

 

Banner-Heeren-van-Heusden-Gratis-Wijn-Proeven