In en rond Madeira Beach en het nabije St. Petersburg (noordelijke westkust Florida hebben we allerlei casual eetgelegenheden uitgeprobeerd. Als beste adres, buiten de Bonefish Grill, zie vorige maand) kwam The Oyster Bar uit de bus, in downtown St. Petersburg, op enkele minuten lopen van The James Museum of Western and Wildlife Art. We namen plaats, het was een woensdag, op het overdekte trottoirterras en kregen te horen ‘Vandaag zijn er één dollar oesters’. Het betrof oesters uit de Apalachicola Gulf (nog meer westelijk en noordelijk in Florida) en ze smaakten behalve vers ook sappig, mild en vrij vlezig. Het dozijn (à $12 plus 7 procent sales tax) was ook zo verdwenen, net als het bijbestelde crusty brood met olijfolie en Parmezaanse ($3). Van de twee Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs stonden geen oogstjaren vermeld, dus vroeg ik aan onze serveerster welke jongste was. ’De Oyster Bay’ riep ze meteen. Maar die smaakte zo rijp dat ik ijsblokjes in het glas moest doen (glas $8). Toen het afrekenen onze gastvrouw alsnog naar het oogstjaar vroeg, zei ze ‘Ik heb géén idee, dat moet ik aan de bar vragen.’ Tja…
Op loopafstand van ons hotel werd Dockside Dave’s een paar keer bezocht. Altijd druk en zo informeel dat de bediening in soms rafelige korte broeken loopt, terwijl het meubilair zo uit een kringloopwinkel zou kunnen komen. De sfeer is heel ontspannen tegelijk chaotisch. En het eten correct tot goed. Gegrilde verse grouper (tandbaars) is een specialiteit: de vis van ‘our famous grouper dinner’ smaakte vrij stevig met een duidelijk grillaccent. Zachte wafelchips en gesneden grote koude tomaat vormden het garnituur, en uit knijpflessen waren ketchup an ravigotesaus beschikbaar (marktprijs $21,95). Allemaal OK, net als de gefrituurde grote garnalen (dinner $17,95) en de fris fruitige Cupcake Sauvignon Blanc uit wederom Nieuw-Zeeland (glas $7).
In Seminole, bij de Sea Hags Bar & Grill, verscheen grouper wederom en genereus geportioneerd op het bord, maar nu gefrituurd, en in gezelschap van sla (plus plastic minibakjes olijfolie en azijn) en een baked potato ($24,99). Niet bijzonder, wel correct. Uit de hele kleine wijnselectie kozen we toch maar weer een Sauvignon Blanc uit Marlborough, nu de Clifford Bay. Uitstekend, kenmerkend, fris, levendig en met flink wat buxus in geur en smaak (glas $6).
Het Texas Road House aan de rand van St. Petersburg trekt zo veel klanten dat voor een vrije tafel wachttijden van een half uur tot drie kwartier en zelfs langer gebruikelijk zijn – want aan reserveringen doet men niet. Amerikanen komen er graag, veelal om steak te eten (voorbeelden liggen in een vitrine), maar Europeanen moeten er wennen. Aan het lawaai, aan de zoete ‘boter’ bij het brood, aan het beperkte wijnlijstje zónder prijzen, aan de slechts vijf witte (waaronder een uitverkochte en twee echt zoete), en aan de foutjes die de keuken soms maakt, zoals het echt rare grillen van een entrecôte (kleinste versie $11,99) in plaats van de bestelde medium rare, terwijl het bovendien niet helemaal goed ging met een maaltijdsalade ($14,99). Alle wijnen bleken overigens gelijk geprijsd te zijn (glas $5,99). De Mirassou Pinot Noir uit Californië smaakte zo warm, mild en naar vanille dat we er ijsblokjes in hebben gedaan.
Daags erna, wat een contrast, lunchten we heel relaxed in nummer 158 van de Bob Evans restaurants. Waar het lichter was, rustig bovendien en zonder tv-schermen, en waar boerderij producten worden verwerkt. Wijn kun je er niet bestellen, maar wel een groot glas Arnold Palmer ofwel ongezoete ijsthee met lemonade. En de lunchcombi van een kop cheddar baked potato soep met een halve sandwich van gegrilde kalkoen en een melt van bacon was smakelijk, voedzaam en vriendelijk geprijsd ($6,99).
Plezierig lunchen was het eveneens in enkele museumrestaurants, zoals in het MFA Café van het Museum of Fine Art te St. Petersburg. De royale croque monsieur bestond daar uit getoast meergranen brood belegd met Black Forest ham bedekt door een romige saus van Parmezaanse kaas, plus extra’s in de vorm van huisgemaakte chips en een augurk (€13). De Zonin Prosecco ging er prima mee samen (klein flesje $7).
The Oyster Bar, 249 Central Avenue, St. Petersburg; Dockside Dave’s, 14701 Gulf Boulevard, Madeira Beach; Sea Hags Bar & Grill, 7498 Seminole Boulevard, Seminole;  Texas Road House, 10105 Bay Pines Boulevard. St. Petersburg; Bob Evans Restaurant, 66th Street North 2410, St. Petersburg; MFA Café, Museum of Fine Arts, 255 Beach Drive, St. Petersburg.